Bereiding 1 Draai de gepeperde en gezouten rog in de bloem. Tik er met de vingers de overtollige bloem af. 2 Bak de vis in een pan met antikleefl aag in een klontje boter. Baktijd: 5 minuten aan elke kant. 3 Doe de gehakte sjalot in een sauspan. Giet er de witte wijn bij. Laat inkoken tot er nog maar 2 eetlepels wijn overblijven. 4 Voeg de room toe. Breng aan de kook. Voeg de koude boter die in blokjes werd gesneden toe. Klop met een garde tot een mooi gladde saus is ontstaan. Laat de saus niet aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en voeg mosterd, kappertjes en peper en zout toe. 5 Serveer met natuuraardappelen en spinazie.
2 kippenbouten, 150 g gekruid kippengehakt 4 videetjes (bladerdeegpasteitjes), 1 tomaat, 250 g champignons 100 g sjalotjes, fijngesneden, roux, 125 ml room kervel, tijm, kerriepoeder, peper en zout
Bereidingswijze;
Pel de tomaat, verwijder de pitjes, houd de restjes apart en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de champignons schoon, houd de restjes apart en snijd de champignons fijn. Zet de kippenbouten in koud water op het vuur. Voeg de restjes van de champignons en tomaat toe, de fijngesneden sjalot, peper, zout en tijm. Laat de kippenbouten zachtjes garen. Maak kleine balletjes van het gehakt en pocheer deze apart. Dit kookvocht mag weg. Haal het vlees van de kippenbouten en zeef de bouillon.
Zet de bouillon op een hoog vuur en laat inkoken tot 1/3 liter. Bind met roux, voeg de room toe en breng op smaak met peper, zout en kerriepoeder. Stoof de champignons in boter en kruid ze met peper en zout. Meng het kippenvlees, de vleesballetjes en champignons onder de saus en laat even opkoken. Verwarm de videetjes in de oven en verdeel de vulling erover. Garneer met kervel en tomatenblokjes.
Gebakken pladijs (schol) filet met tomaat en kappertjes
Lekker met aardappelpuree en sperziebonen of gewoon met een stukje stokbrood.
Voor 2 personen;
3 Pladijs(schol) filets (à 100 gram) 10 gram kruidenmix voor vis, 3 eetlepels bloem 2 tomaten, 6 zwarte olijven zonder pit, 2-3 eetlepels olijfolie 1 grote teen knoflook (geperst), 1 eetlepel kappertjes.
Bereiding; 20min.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de olijven in plakjes. Halveer de filets in de lengte. Meng in een diep bord de bloem met kruidenmix voor vis. Wentel de filets door de bloem.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak de filets in 4-6 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Leg de filets op warme borden en houd ze warm onder aluminiumfolie. Schep de knoflook, tomaat, olijven en kappertjes door het bakvet en bak alles 2-3 minuten op matig hoog vuur. Schep het tomaatmengsel over de filets.
Was en schrob de aardappelen met een borsteltje. Schil niet. Stoom of kook ze in water of in de microgolfoven Ze moeten gaar , maar nog enigszins vast zijn. Laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op T°6 180°C en neem er de bakplaat uit.
Halveer de aardappelen in de lengte (de kleintjes laat je heel), wikkel elk stuk in een half sneetje spek.
Maak brochettes met telkens 3 stuks en leg ze op de met bakpapier beklede ovenplaat. Bestrooi met de fijngehakte rozemarijn en bak in 15 min. goudbruin in de oven.
Kruid met peper en dien warm op bij vlees, gevogelte of vis.
Tip;
Maak de brochettes op voorhand en bak ze in de oven (controle is niet echt nodig) terwijl het hoofdgerecht afgewerkt wordt.
Variatie: Varieer met andere kruiden (tijm, salie, oregano, ...) volgens het hoofdgerecht.
1/2 kleine pompoen , 1/2 bot raapjes, 1 koolrabi, 1 preiwit, 1 pastinaak, 1 verse rode biet, 1/2 bakje champignons, 4 handenvol postelein, 1 klein bokaaltje peren op grootmoeders wijze, 4 plakjes gerookte ham, een scheutje sesamolie, 1 dl rode wijnazijn, boter, peper en zout, grof zeezout.
Bereidinswijze;
Snijd alle groenten met uitzondering van de pompoen in julienne. Gaar de groenten in kokend water. Snijd intussen het vruchtvlees van de pompoen in partjes. Giet de geblancheerde groentjes af en verfris ze onder koud stromend water tot ze volledig afgekoeld zijn. Doe wat geklaarde boter in de pan en bak er de partjes pompoen in. Kruid met grof zeezout. Stoof de peren in wijnazijn. Haal de julienne van groenten even door warme boter. Roer er de postelein door. Schik alle groenten met de peertjes op het bord en werk af met de saus.
500 g spinazie, 1 wit van prei, 1 ui, 1 tak bleekselderie, 2 aardappelen geschild, 2 l groentebouillon, 1 dl room, 50 g boter, 2 sneden oud brood.
Bereidingswijze;
Was de prei. Snij de prei, de bleekselderie, de ui en de aardappelen klein en stoof gedurende 5 minuten. Voeg de bouillon toe en kook gaar. Voeg de spinazie op het laatste moment toe.
Mix de soep glad en meng met een scheutje room. Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe. Dien op met gebakken korstjes brood.
Tip: Van gekookte spinazie geen restjes bewaren omdat nitraat in het blad kan worden omgezet in nitriet.
Sportievelingen die houden van culinaire verwennerij, kunnen tijdens de zomermaanden deelnemen aan de culinaire fietsroutes in de Noordertuin van Antwerpen.
De 4e editie van de Culinaire Fietsroutes in de Noordertuin van Antwerpen zal plaatsvinden van 24 april tot 29 september 2013. Deelnemers kunnen de gemeentes Brasschaat, Brecht, Wuustwezel, Essen, Kalmthout en Kapellen culinair gaan ontdekken en dat per fiets. Voor deze editie is de samenstelling van de gemeenten ietwat gewijzigd en er zijn een 8-tal nieuwe horecazaken die hun medewerking aan het initiatief verlenen.
De fietsers kunnen kiezen uit verschillende routes, maar elke gastronomische dagtocht doorkruist telkens 2 van de 6 gemeenten van de Noordertuin. Zo kan je fietsen van Brasschaat naar Brecht over 35 km, Essen en Wuustwezel over 49 km of je kan kiezen voor een tocht van 40 km tussen Kalmthout en Kapellen. In elke fietstocht zijn er 4 haltes voorzien, waar je telkens kan genieten van een lekkere hap in gezellige horecazaken. Enkele voorbeelden van deelnemende horecazaken zijn: brasserie Harlekijn (Brasschaat), Rozenhof (Essen), Arboretum (Kalmthout) en bistro Den Druivelaer in Kalmthout.
Voor je deelneemt aan de fietstocht
Om te kunnen deelnemen aan de Culinaire Fietsroutes 2013 koop je vooraf de gewenste routebrochure in het toeristisch infokantoor van de 1 van de 6 gemeenten van de Noordertuin. Voor een routebrochure met 4 maaltijdvouchers betaal je 35 euro per persoon. Het is de bedoeling dat slechts 1 voucher per deelnemende horecazaak wordt gebruikt. Je kan de maaltijdvouchers alle dagen gebruiken in de deelnemende horecazaken, behalve op maandag, dinsdag en op 15 augustus 2013.
Voor meer informatie: Dienst Toerisme in de gemeenten Brasschaat, Brecht, Wuustwezel, Kapellen, Kalmthout en Essen of www.noordertuinen.be ( LVR) bron; knack.be
2 kipfilets,3 dl kippenbouillon,2 dl kalfsfond,boter,rode wijn suiker,1 perzik,1 rode paprika, geschild en in reepjes gesneden 5 blaadjes basilicum, waarvan 3 in reepjes gesneden 10 amandelen, fijngehakt,100 g rijst,40 g mayonaise 200 g suikerwater,40 g azijn,1 sjalot, in fijne brunoise gesneden 20 g gember, in fijne brunoise gesneden,peper en zout.
Bereidingswijze:
Kruid de kipfilets met peper en zout en bak ze zachtjes gaar in boter.
Meng de kippenbouillon met de kalfsfond en laat wat inkoken. Voeg een beetje suiker en een scheutje rode wijn toe. Laat inkoken tot sausdikte.
Blancheer de perzik in 100 g suikerwater, haal uit, pel en snijd in reepjes.
Mix de twee niet-fijngesneden basilicumblaadjes met de mayonaise.
Marineer de sjalot en de gember in de rest van het suikerwater met de azijn.
Was de rijst onder stromend koud water. Stoom de rijst met een dubbele hoeveelheid water gedurende 20 minuten. Bak de rijst kort in boter.
Meng paprika, perzik, basicilum, amandelen en sjalot-gembermengeling en stoof kort.
Snijd de kipfilets in tweeën en schik er de groenten op. Geef de rijst er apart bij.
Tortilla's , 1 kropsla, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 2 courgettes, wortelen, 4 lente-uien, 2 el slagroom, 4 el olijfolie, extra vierge, peper, uit de molen, zout.
Bereidingswijze;
Rasp 2 wortelen grof. Snij 2 kleine courgettes in fijne plakjes Snij de rode en gele paprika in fijne reepjes. Snij 4 lente-uitjes in ringetjes. Spoel de slablaadjes en dep ze goed droog.
Roerbak de wortelen, de courgettes en de paprika's 8 minuten in enkele eetlepels olijfolie. Doe er de lente-uitjes bij. Roerbak nog 2 minuten. Kruid met peper uit de molen en zout. Voeg er de slagroom aan toe en laat nog 1 minuut goed doorwarmen. Verwarm de tortilla's 1 minuut aan elke kant in een koekenpan, in de rest van de olie. Verdeel de slablaadjes over de tortilla's. Schep er de warme groenten op. Rol op en serveer meteen.
Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
Voor 4 personen;
600 g Meritus-filet mignon, flinterdun versneden, 2 schaaltjes peultjes, 1 stuk gember van een duim groot, geschild en zeer fijn versneden, 2 chilipepers, ontdaan van zaadjes en fijn versneden, 1 teentje look, fijngemalen, 1 rode ui, fijn versneden, 1 wortel, fijn versneden, 100 g sojascheuten, 200 cl Kikkoman sojasaus, 100 cl ketjap manis, 1 bosje koriander, pindanootjes.
Bereiding;
Kruid de filet mignon goed met peper en zout. Doe arachideolie in de wok en laat opwarmen tot de olie rookt. Roerbak het vlees tot het bleu is. Zet het vlees opzij. Doe nieuwe arachideolie in de wok. Roerbak in volgorde de ui, gember, look, chilipepers, peultjes en wortel tot de groentjes gaar zijn. Voeg sojascheuten toe en dan het vlees. Blus met de sojasaus. Werk af met koriander en geroosterde pindanootjes.
Gebakken aardappelen met gehaktballetjes Voor 4 personen;
400 g bloemige aardappelen, 500 g gemengd gehakt,
4 el tomatenketchup, 1 ui, 1 teentje knoflook,
400 g gehakte tomaten (uit blik), 200 ml tomatenpassata,
4 el paneermeel, 1 ei, nootmuskaat, peper en zout,
basilicum, 20 g boter, 8 kerstomaatjes, geraspte kaas.
Bereiding;
Snijd de geschilde aardappelen in blokjes.
Meng het gehakt, 2 el tomatenketchup, het ei en paneermeel. Kruid naar smaak met nootmuskaat, peper en zout en maak er twaalf tot vijftien balletjes van.
Bak de balletjes enkele minuten aan in boter.
Versnipper de ui en het teentje knoflook en leg samen met de aardappelblokjes op een grote bakplaat.
Meng de tomatenblokjes, passata en 2 el ketchup. Kruid met wat gehakte basilicum en meng dan onder de aardappelen.
Leg er de gehaktballetjes bovenop en bak dertig à veertig minuten in een voorverwarmde oven van 200°C.
Roer halverwege de baktijd goed om en voeg de gehalveerde kerstomaatjes toe.
Strooi er wat geraspte kaas over.
Verdeel over vier borden en werk af met basilicum.
1 rode ui, 2 el kappertjes, 8 kleine vastkokende aardappelen 1 bussel rucola, 1/2 bussel bieslook, 100 g magere yoghurt 4 el rozemarijn, 400 g flinterdunne kalfslapjes 4 el olijfolie, cayennepeper, peper en zout
Bereiding;
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappelen in plakjes van 3 mm. Leg ze in een bakblik en besprenkel met olijfolie. Bak 10 min. en voeg de gehakte rozemarijn toe. Bak ze verder, onder regelmatig roeren, tot ze knapperig zijn. Kruid met cayennepeper en zout.
Meng de yoghurt met de fijngehakte bieslook en breng op smaak met peper en zout.
Bak de kalfslapjes langs beide zijden in een antikleefpan op een hoog vuur. Maak torentjes met afwisselend aardappelplakjes en kalfslapjes. Werk af met de yoghurt, de ui in dunne partjes, de rucola en de kappertjes.
250 g garnalen, 500 g witte asperges, sap van 2 sinaasappels
3 eetlepels rijstolie, 50 g kleine spinazieblaadjes, gewassen en droog
40 g rucola, zout en peper.
Bereiding; 20 - 30 min.
Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden, draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag. Snijd 1½ - 2 cm van de harde onderkanten af. Snijd de aspergepunten op 4 cm af en snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 10 minuten staan. Laat de asperges daarna in een vergiet goed uitlekken en afkoelen.
Kook in een steelpan het sinaasappelsap op hoog vuur in 4-6 minuten in tot nog een kwart van het sap over is. Laat het sap afkoelen. Klop het sap met de rijstolie en wat zout en versgemalen zwarte peper tot een dressing.
Schep in een kom de spinazie, rucola en de stukken asperge om met 2 eetlepels dressing en verdeel de salade over diepe borden.
Meng ook 1 eetlepel dressing door de garnalen. Schep op elk bord met salade in het midden een berg garnalen. Leg de aspergepunten op de garnalen en druppel de rest van de dressing over de salade. Lekker met stokbrood of ciabatta
2 cm verse gember (zakje 150 g), geschild, 2 el arachideolie,
2 rode pepers, in kleine stukjes, 2 tenen knoflook, fijngesneden,
2 el ketchup, 2 el sojasaus,1 el lichte basterdsuiker, 1 el limoensap,
1 zakje bosuitjes (3 stuks), in schuine stukjes.
Bereiden; ca.25 min.
1. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Snijd 2 cm van de onderkant van de asperges. Snijd de asperges in stukken van 3 cm. Kook 2 min. Schep uit het water.
2. Rasp de gember. Verhit de olie in een wok en roer-bak de gember, peper en knoflook 10 sec. Voeg de garnalen toe en roerbak 2 min. Doe de ketchup, sojasaus, basterdsuiker en het limoensap erbij en warm nog 2 min. door. Breng eventueel op smaak met zout.
3. Verdeel de mie over 4 borden, schep de asperges en garnalen erop en bestrooi met de bosui. Lekker met wat grofgesneden korianderblaadjes.
Voedingswaarden per eenpersoonsportie.
Energie: 450 kcal, Eiwit:23 g Vet:9 g Koolhydraten:65 g.
100 g selderij, 2 grote wortelen, 4 bloemkoolroosjes 1 l groentebouillon, 4 dl basiscurrysaus, 1 dl kokosmelk 4 groene kardemom, 1 el basiscurrypoeder 100 g mange-tout (peultjes), 50 g sugarsnaps of erwtjes 8 kleine groene asperges, 2 el limoensap, 1 tl shansopeper
Bereiding;
Snij de selderij in stukjes. Schil de wortelen en snij in ronde stukken van 3 mm dik. Kook beide groenten, evenals de bloemkoolroosjes, beetgaar in groentebouillon. Houd warm.
Verwarm 4 dl basiscurrysaus, mix glad, voeg 1 dl kokosmelk toe. Kruid met kardemom en 1 eetlepel currypoeder. Voeg mange-tout, erwtjes en asperges toe en laat gaar worden.
Breng op smaak met limoensap. Roer goed en doe er de selderij, wortelen en bloemkoolroosjes bij. Kruid met shansopeper en serveer.
Voor 4 personen; - verse groene kruiden (bieslook, peterselie, rozemarijn...), 1 el van elk, - 2 knoflookteentjes, 2 el mosterd, 2 el paneermeel, - 40 g zachte boter, 1 lamsribstuk (lamskroontje),
Bereiding:
- Hak de groene kruiden en de knoflook fijn en meng ze met de mosterd, het paneermeel en de boter. - Verwijder het vlies en het overtollige vet van het lamsribstuk. - Bestrijk het vlees met de kruidenmengeling en bak het gedurende 10 à 15 minuten mooi rosé in de grilpan. - Haal het vlees uit de grilpan en laat het rusten. - Versnijd het ribstuk langs de beentjes en presenteer de lamshapjes op een bordje.
1kg wortelen, 1kg aardappelen, 2 dikke ajuinen 1 dik teentje knoflook, Knorr Bouillonketeltje peper, zout en nootmuskaat, wat melk gepelde rauwe scampi's, spagettikruiden
Scampi's met wortelpur
Bereiding;
De groenten schoonmaken en in stukjes snijden. De wortelen, aardappelen, ajuin en look in een grote kom water aan de kook brengen. Ondertussen de scampi's pellen indien nodig.
Als de groenten gaar zijn, alles afgieten en een heel klein beetje kookvocht bewaren. Peper, zout, bouillonketeltje en beetje melk of room toevoegen. Dit alles met groenten en aardappelen mixen tot puree.
Antikleefpan op het vuur zetten en superheet laten worden. Eens deze goed heet is, de scampi's hierop grillen met de spagettikruiden.
De groenten mixen tot een romige substantie bekomen wordt.
De scampi's die ondertussen lekker gegrild zijn blussen met wat water of wat witte wijn om een sausje te maken. Let op dat de scampi's niet taai worden.
Een kroontje puree, met in het midden de scampi's en een riviertje van de lekkere scampisaus...
Dit recept kan natuurlijk ook met andere groenten zoals prei, groene kool, witte kool, spruitjes, pompoen, enz.. en de scampi's kunnen ev. ook door zalm of kip vervangen worden... dit recept is heel veelzijdig, gezond en snel klaar.
Tip;
Voeg bij de scampi's ook een gehakt rood chilipepertje voor een beetje extra "heat", succes verzekerd voor de lekkerbekken die het graag wat pikanter hebben.
4 bintjes, 3 eetlepels Solo vloeibaar light, 4 eetlepels olijfolie
20 cl halfvolle melk, 1 potje zure room, sap van 1 citroen
1 bussel bieslook, 2 sjalotten, 50 cl witte wijn
4 eetlepels boter in wikkel (ijskoud), 400 g gepelde grijze garnalen
1 potje zalmeitjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 160°C. Boen de bintjes goed schoon, wikkel ze elk in aluminiumpapier en laat ze 45 minuten garen in de oven.
Bereiding;< 20 min.
Laat ze goed afkoelen en snij ze in de lengte in tweeën. Hol ze met behulp van een lepeltje uit. Doe het aardappelkruim in een kom en meng met 2 eetlepels Solo light, olijfolie, peper, zout en melk.
Meng, in een andere kom, de zure room met het citroensap, de gesnipperde bieslook en peper en zout.
Pel en snipper de sjalotten. Fruit ze in een pan met 1 eetlepel boter light kort aan. Voeg dan de witte wijn toe en laat die tot de helft inkoken. Klop hier vervolgens de ijskoude boter in klontjes door. Blijf goed omroeren.
Voeg de garnalen toe aan de aardappelvulling, en vul de uitgeholde bintjes hier opnieuw mee. Schep daarover de zure room en zalmeitjes, en werk af met de sjalotsaus.
Tip; zalmeitjes brengen een krokante twist in dit gerecht. Maar ook klassiekers als kaviaar of gerookte zalm, of net atypische haring- of ansjoviseitjes passen erbij
Rooster het sesamzaad in een kleine droge koekenpan mooi goudbruin, laat het op een bordje afkoelen. Boen de sinaasappel schoon en rasp er 1 à 2 eetlepels oranje schil af. Verkruimel het pepertje. Roer in een kommetje de sojasaus met het pepertje, de sinaasappelrasp en de sesamolie tot een sausje.
Laat een grillpan goed heet worden. Bestrijk de zalmfilets dun met olie en rooster ze in de grillpan in 4-6 minuten mooi bruin, ze mogen van binnen nog rosé zijn. Keer de filets pas als ze vanzelf van de ribbels loslaten voorzichtig met een spatel. Leg de zalmfilets op warme borden en druppel het sojasausje erover. Strooi daarna het sesamzaad erover.
Gestoomde makreel met selderij, appels en aardappeltjes
Zo'n romige, rokerige makreel is gewoon erg lekker. Bovendien is makreel, als vette vis, heel gezond . De makreel scoort groen op de viswijzer. Verse makreel is verrukkelijk, ondergewaardeerd en spotgoedkoop, maar meestal wordt makreel gerookt verkocht. Roken is een oude conserveringsmethode: het vertraagt het ranzig worden van het visvet, maar tegenwoordig roken we vooral voor het lekker.
Voor vier personen: 1 gestoomde makreel, 1 bleekselderij, schoongemaakt, in reepjes 500 g vastkokende aardappels, geschild, in kleine blokjes 200 g biologische spekblokjes, 2 uien, gesnipperd 2 (zure) appels, geschild, kleine blokjes, 1 bosje bladselderij, zeer fijn gehakt ca. 25 g zachte boter, 1 1/2 eetl. grove mosterd
Bereiding; Zorg dat je een vers gerookte makreel hebt gekocht, die kan je makkelijk ontgraten.Schoonmaken: snijd het vel van de makreel aan de rugzijde los en trek het van voor naar achter eraf. Snijd (met een bot mes) het visvlees doormidden, neem de graat er uit. De kleine graatjes; ga er met je vinger of pincet over en neem ze eruit. Leg de vis in zo mooi mogelijke stukken op een bord.
Kook selderijreepjes en aardappelblokjes in gezouten water in 8- 10 minuten net gaar.
Bak intussen de spekblokjes met de ui uit; voeg zonodig wat boter toe. Bak de laatste minuten de appelblokjes mee. Giet aardappels en selderij af en meng ze. Schep de bladselderie, boter en mosterd erdoor en breng op smaak met zout. Laat even doorwarmen. Verdeel over warme borden, leg de stukken makreel erop en schep tenslotte het warme spek-ui-appelmengsel erover.
Tip; Bijna alle makreel is 'gestoomd' of 'warm gerookt'. Dat is precies hetzelfde en betekent dat de vis 6 uur in 70 tot 80 °C boven smeulende houtsnippers heeft gehangen. Maar vraag uw visman ook eens naar koud gerookte makreel, die eerst wordt gepekeld en daarna op 30 °C gerookt. Dan krijg je een goudkleurige vis waarvan het visvlees juist stevig en pittig is. Heerlijk in een salade of op toost.