Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    22-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak

    .

    .

    Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak

    Voor 4 personen

    2 stronkjes witloof
    2 wortelen
    1 pastinaak
    150 g groene kool
    1 lente-uitje
    100 ml kippenbouillon
    4 teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd
    3 takjes tijm
    2 takjes rozemarijn
    4 blaadjes marjolein
    sap van ½ citroen

    Bereidingswijze

    Snij alle groenten in reepjes en de lente-ui in schijfjes.
    Stoof de lente-ui en knoflook in een pan samen met de tijm, rozemarijn en marjolein. Voeg er dan de wortelen en de pastinaak aan toe. Laat even stoven en doe er dan de groene kool en het witloof bij. Kruid met peper en zout.
    Voeg de bouillon toe en laat even sudderen tot de groenten beetgaar zijn.
    Besprenkel met het citroensap en serveer als bijgerecht.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:witlof, bouillon, rozemarijn, wortel, groene kool, pastinaak,
    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse groentetaart

    Zuiderse groentetaart

     voor 3 à 4 personen:

    3 paprika's, 10 g olijfolie, 1 courgette, 2 eieren, 50 g ricotta kaas,
    1 teentje knoflook, 2 vellen filodeeg, 75 g rauwe ham,
    8 kerstomaatjes, in tweeën gesneden, 15 g Belleligne-kaas.

                             

    Bereidingswijze:
    Verwarm de oven op grillstand.

    Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en leg paprika's op een bakplaat (bij voorkeur op een siliconen matje, dan blijven ze niet kleven) met de velkant naar boven. Laat het vel zwart blakeren onder de grill.

    Haal de paprika's uit de oven, laat ze even afkoelen en trek het vel eraf. Snijd de courgette in dunne schijfjes.

    Wrijf een grillpan in met olijfolie en bak de courgetteschijfjes langs beide kanten. Kruid met peper en zout.

    Maak een mengsel van eieren, ricotta en geperste look. Kruid met peper en zout.

    Leg bakpapier in een bakvorm, leg de vellen filodeeg er kruiselings in en vouw de randen dubbel. Bedek het deeg met een laagje gegrilde courgette en een laagje ham, overgiet met het eimengsel en schik daarop de rest van de gegrilde courgette, gepelde paprika en kerstomaatjes.

    Bestrooi met wat kaas en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Wel onmiddellijk bakken, anders wordt de bodem te vochtig en krijg je hem niet meer krokant.

    Bron;nina.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:paprika,courgette,eieren,kaas,look,filodeeg,ham,tomaat,
    28-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpannenkoekjes met limoenboter


    Aardappelpannenkoekjes met limoenboter

    Voor 4 personen;

    250 g bloemige aardappelen (ongeveer 2 grote aardappelen)

    200 g verse spinazie of 125 g diepvriesspinazie

    2 lente-uien, 3 eieren, 1,5 dl melk, 50 g boter (op kamertemperatuur)

    50 g bloem, 1 chilipeper, 1 tl komijnpoeder, peper en zout

    Voor de limoenboter;

    2 limoenen, 70 g boter (op kamertemperatuur), 1 teentje knoflook, peper en zout.
     

           

    bereiding;
    Roer de boter zacht met een houten lepel. Rasp de limoenen en meng de schil onder de boter. Pers de limoenen en voeg het sap toe aan de boter. Snipper de knoflook fijn en roer eveneens door de boter. Breng op smaak met peper en zout. Stort de boter op plasticfolie en rol op. Laat opstijven in de koelkast. Aardappel- pannenkoekjes

    Was de spinazie, of ontdooi de diepvriesspinazie, en laat hem slinken in een warme pan zonder vetstof. Giet de spinazie af en knijp uit. Hak de spinazie fijn.

    Gaar de geschilde aardappelen in licht gezouten water. Giet af en pureer.

    Smelt de boter en roer deze met de spinazie door de puree. Voeg hierbij de melk en eieren. Roer tot een gladde massa en meng de bloem hieronder. Snipper de chilipeper en lente-uien fijn en meng onder het beslag. Breng op smaak met peper, zout en komijn.

    Bak pannenkoekjes van het deeg en serveer met de limoenboter.




    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:limoenboter, aardappel, spinazie, eieren, melk,
    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepofte ui met dragon, specerijen en champignons


    Gepofte ui met dragon, specerijen en champignons


    Voor 4 personen:

    2 bospenen, sherryazijn, 10 korianderzaadjes, gekneusd, 1 tl honing, citroensap,
    1,5 dl kippen- of groentebouillon, 1 el vadouvan (Indiaas kruidenmengsel) of garam masala, 4 uien, 20 kastanjechampignons, zonnebloemolie, boter,
    125 ml slagroom,4 takjes dragon.

              
                              Foto; Recepten en foto's; Herman den Blijker en Jaap van Rijn 


    Bereiding: 50min.+ paar uur marineren
     

    Snij dunne reepjes van peen. Marineer ze in scheut azijn, korianderzaad, honing en citroensap naar smaak. Zet paar uur in koelkast.

    Kook bouillon op laag vuur tot de helft in. Verhit wat olie in een pannetje en verwarm vadouvan op laag vuur. Voeg bouillon

    toe. Zeef specerijen eruit en zet bouillon apart. Verwarm oven op 220 ?C. Pof de uien in de schil in ± 30 minuten helemaal gaar. Snij champignons in kwarten, bak ze met wat olie op middelhoog vuur goudbruin. Voeg klontje boter toe. Warm bouillon op en voeg slagroom naar smaak toe. Schuim op met staafmixer. Frituur dragon in olie op 140 ?C, laat ze uitlekken op keukenpapier. Trek deel uienschillen opzij en verdeel met champignons over 4 borden. Schep wat saus erover en garneer met dragontakje.


    bron; telegraaf.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:koriander, honing, champignons, slagroom, dragon, bospenen,
    20-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketten van Witblauw draadjesvlees


    Kroketten van Witblauw draadjesvlees


    V
    oor 4 personen:

    Voor de bouillon; 1/2 l bouillon van rundvlees en groenten:
    1/4 kg resten van Witblauw rundvlees (runderschenkel), stukje selder, een halve ui, een halve wortel, kruidenboeket van tijm, laurier en peterselie, 2 eetlepels arachideolie

    350 g Witblauw rundvlees (vraag naar mager van de lap)

    25 g boter,
    30 g bloem, 1 eidooier, 1/2 dl room

    1 eetlepel gehakte peterselie, peper en zout, 2 eieren

    broodkruim, bloem, een flinke lepel mosterd.

         

    Bereidingswijze:

    De bouillon;
    Verhit de olie in een ruime pot en bak de stukken Witblauw rundvlees op hoog vuur. Snijd de groenten in grote stukken en voeg ze bij het Witblauw rundvlees. Giet water over de stukken Witblauw rundvlees en laat 3 uur smoren op laag vuur. Haal alles door de zeef.

    Pocheer het Witblauw rundvlees door en door gaar in de bouillon.

    Haal het vlees uit de pan en haal de bouillon door de zeef. Je hebt 2,5 l bouillon nodig. Heb je niet genoeg, voeg dan water toe.

    Smelt de boter in een ruime pan en laat uitbruisen.

    Voeg bloem toe en laat kort garen op hoog vuur.

    Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg het door en door gare Witblauw rundvlees toe en roer met een keukenvork tot het vlees in draadjes is getrokken. Laat de saus enkele minuten op laag vuur koken.

    Meng de room en dooier en voeg bij de massa. Breng op smaak met zout, peper en peterselie en stort de vulling in een ingevette schaal. Laat een nachtje rusten.

    Snijd de vulling in blokjes van ongeveer 30 g. Haal eerst door de bloem en paneer in eiwit en broodkruim.

    Bak goudbruin in verse frituurolie en serveer met mosterd.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:bouillon, rundsvlees, tijm, mosterd,
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

    Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

    Voor 4 personen:
    4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook
    1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt)
    8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen


                              
     

    Bereidingswijze

    Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.

    Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood
    die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze.
    Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:tomaten, ciabatta brood, knoflook, sjalot, ansjovis, raketsla, olijfolie,
    21-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddestoelen a la Stroganoff


    Paddestoelen à la Stroganoff

    Voor 4 personen:
    30 g boter,1 el olijfolie,2 fijngehakte uien,
    2 fijngehakte tenen knoflook,1 kg gemengde paddestoelen,
    2 dl room,1 tl tomatenpuree,versgeraspte nootmuskaat,
    peper en zout, paprikapoeder.

    Bereidingswijze

    Smelt boter met olie, fruit er de uien in. Voeg look toe, bak 2 minuten. Voeg paddestoelen, room, tomatenpuree toe. Kruid met nootmuskaat, peper, zout en paprikapoeder en dien op.

    bron;knackweekend.rnews.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Look,Tomaten,Boter,Nootmuskaat,Knoflook,Olie,Paddenstoelen,Room,Paprika,
    06-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rabarberconfituur met grenadine

    Rabarberconfituur met grenadine


    Ingrediënten;

     

    2 el grenadine (voor de kleur), 1 kg rabarber, 900 g geleisuiker, citroensap.

     

                                rabarberconfituur
    Bereidingswijze;

    1

    Spoel de rabarberstengels, snij ze in stukken en doe ze in een kookpan.

    2

    Snij de vanillestokjes overlangs open en schraap het merg bij de rabarber. Doe er ook de stokjes zelf bij, de geleisuiker en het citroensap. Breng al roerend aan de kook en laat zo lang koken als op de suikerverpakking vermeld staat.

    3

    Verwijder de vanillestokjes. Roer de grenadine door de confituur.

    4

    Schep de confituur in schone bokaaltjes, draai er meteen het deksel op en zet de potjes ondersteboven. Laat afkoelen en bewaar op een koele en droge plaats.



    bron; libelle.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:grenadine, rabarber, geleisuiker, citroen,
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gandahamrolletjes met Rucola en Mozzarella

     

    Gandahamrolletjes met Rucola en Mozzarella

    Voor 4 Personen:

    - 4 plakken gerookte gandaham (of andere gerookte ham)
    - 20 g rucola
    - 4 bolletjes mozzarella mini Gehalveerd
    - 1/4 rode Spaanse peper zeer fijn gesneden

    Bereidingswijze

    De plakken ham uitleggen op het werkvlak.
    Op iedere plak wat rucola leggen en hierop twee halve bolletjes mozzarella.

    Bestrooi met Spaanse peper en rol de ham op.

    bron;receptjes.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:gandaham, rucola, mozzarella, spaanse peper,
    05-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan


    Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan

    Kleine clafoutis heel eenvoudig te bereiden. 
     
    Serveer warm als voorgerecht met een salade met rucola
    of als bijgerecht bij steak, wild, enz.


    voor 4 personen
    • 300 g gemengde bospaddenstoelen (2 schaaltjes)
    • 1 eetlepel olijfolie , 1 knoflookteentje; 1 eetlepel bloem
    • 3 eieren, 30 g geraspte parmezaan, 25 cl lichte, verse room
    • 2 eetlepels gehakte bladpeterselie, een noot boter, peper en zout

               Kleine clafoutis met bospaddenstoelen en parmezaan

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C.
    Borstel de paddenstoelen schoon, spoel ze indien nodig, maar laat ze zeker niet weken. Hak ze grof, voeg het geperste knoflookteentje toe. Bak op vrij hoog vuur in de olie in een braadpan tot het vrijgekomen vocht verdampt is.
    Meng, met behulp van de garde, de bloem met 1 ei, voeg de 2 overige eieren toe, de parmezaan, de room en de peterselie. Meng, voeg de paddenstoelen toe en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over 4 met boter ingesmeerde soufflékommetjes.

    Bak 20 min in de oven.

    Tips:
    Om er miniquiches van te maken, doe je deze bereiding in met bakpapier beklede taartvormpjes die je 20 min in de oven bakt


    bron; delhaize.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:paddestoelen, room, eieren, kaas, petersekie,
    12-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookpotje van champignons, aardappelen & Espelettepeper


    Kookpotje van champignons, aardappelen & Espelettepeper
    Voor 4 personen:

    500 g Parijse champignons - 8 aardappelen - 1 boeketje peterselie -
    2 teentjes knoflook - olijfolie - zout & Espelette peper
                 
                              Recept 5 – Kookpotje van champignons, aardappelen & Espelettepeper
                                                                                                                     © Soupçon de Balsamique
    Bereiding:
    Schuur de schil van de aardappel en kook de aardappelen gedurende 15 à 20 minuten in een groot volume gezouten water.

    Kuis de champignons en snijd in schijfjes.

    Was de peterselie en snijd hem fijn.

    Verwarm de olijfolie in een lage kookpot, voeg er de look aan toe en vervolgens de champignons.

    Giet de aardappelen ondertussen af, verwijder de schil en snijd in stukken.

    Doe de aardappelen bij de champignons, samen met de peterselie, het zout en de Espelette peper. Laat enkele minuten koken en dien warm op.

    Tip: profiteer van het champignonsseizoen en gebruik ook gerust andere champignonsoorten!


    bron; skynet.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:champignons, aardappelen, peterselie, look,
    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekruide pastinaak in de oven
     

    Gekruide pastinaak in de oven

    Heerlijk herfstrecept makkelijk klaar te maken

    Voor 4 personen;


    3-4 pastinaken in functie van hun grootte - olijfolie – verse tijm - paprika - curry -
    1 kleine Spaanse peper – grof zout


              Recept 2 – Gekruide pastinaak in de oven
                                                                                  Soupçon de Balsamique 
    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180° C.

    Schil de pastinaken en snijd ze in staafjes.

    Doe in een ovenschotel de olijfolie, de paprika, de curry en het grof zout en meng alles.

    Zet gedurende 35 - 40 minuten in de oven en meng regelmatig.

    Snijd de Spaanse peper fijn en doe hem samen met de verse tijm aan het einde van de kooktijd in de schotel.

    Warm opdienen.

    bron; skynet.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Pastinaak, Tijm, Paprika, Spaanse peper,
    09-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brochettes van spruitjes met Boursinsaus


    Brochettes van spruitjes met Boursinsaus


    Goedkoop en lekker receptje
    V
    oor 4 personen;

    24 spruitjes – 6 à 8 soeplepels Boursin look & fijne kruiden -
    1 soeplepel zachte mosterd – een glas droge witte wijn - peper & zout

                    Recept 4 – Brochettes van spruitjes met Boursinsaus

                                                                                                                    Soupçon de Balsamique

    Bereiding:

    Was de spruitjes – snijd het onderste stukje eraf en verwijdert de verlepte blaadjes. Dompel ze vervolgens 15 minuten onder in azijnwater om eventuele achtergebleven insecten te verwijderen.

    Kook de spruitjes gedurende 15 minuten in een groot volume zout water.

    Breng, aan het einde van de kooktijd, de witte wijn aan de kook in een pan en doe er de Boursin bij. Meng de wijn en de Boursin en voeg er vervolgens de zachte mosterd, de peper en het zout aan toe. Meng goed.

    Giet de spruitjes af en maak de brochettes (2 per persoon) met 3 spruitjes, doe er vervolgens de saus bij en dien warm op, als bijgerecht.

    Extra info:
    je kan dit recept ook anders presenteren – gegratineerde spruitjes met saus, bijvoorbeeld. Ik raad je wel aan om niet teveel saus te gebruiken, opdat het gerecht niet te zwaar wordt.

    bron; skynet.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Spruitjes, Boursin, Mosterd, Wijn,
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snackkomkommer met dipsausje
     

    Snackkomkommer met dipsausje

    Groenten om te dippen zijn weer helemaal in! Probeer meerdere smaken te combineren... Dit is een receptje met vitamines A en C, kalium, natrium, caroteen, koolhydraten.

    Voor 4 personen:

    2 sneetjes droog witbrood • takje peterselie • zeezout • peper van de molen • 1 tl kerrie • mespuntje kurkuma (geelwortelpoeder) • geraspte schilletjes van een halve citroen • 4 snackkomkommers 

                                          

    Bereiding:

    Bereid de wortelpuree  (bijvoorbeeld zoals in Follade 'Lise' in 'Denk Groenten! Lente' p. 56). 

    • Maak een persillade: hak het brood fijn in een mixer.

    • Versnij de peterselie zeer fijn.

    • Meng het brood met de peterselie, zeezout, peper van de molen, kerrie,     kurkuma en de citroenschilletjes.

    • Leg de snackkomkommers op een schaal.

    • Doe de wortelpuree en de persillade in twee aparte schaaltjes.

    • Dippen maar. 

    Minder dan 150 kcal per portie.

    Wijntip: de rauwe komkommer vraagt om een frisse witte wijn, de wortelpuree wil een iets zoetere begeleiding. Die twee eisenworden verenigd in een Jacob's Creek Semillon/ Chardonnay. 

    recept; Frank Fol
    bron; bliss-magazine.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Brood, Snackkomkommers, Kurkuma,
    25-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur van appelen en rabarber

    Najaarsfruit om zelf confituur te maken

    Zolang er veel en smakelijk fruit te verkrijgen is, kunnen we makkelijk zelf confituur maken. Zowel inlandse variëteiten, zoals bessen of pruimen, als uitheems fruit, zoals ananas, zijn daar uitermate geschikt voor. De vruchten moeten smaakvol zijn, niet gekneusd en zonder plekjes die wijzen op een te rijp stadium.

    Veel recepten vragen om grote hoeveelheden suiker. Die moeten er mee voor zorgen dat jam makkelijker bewaart. Ze maskeren echter de zuivere fruitsmaak en zijn slecht voor de lijn. Voor een betere smaakbeleving kan confituur best met heel wat minder suiker gemaakt worden, alleen moet ze dan wel in de koelkast worden bewaard. Wie één keer zo’n smaakintensiteit heeft geproefd, zal voortaan ongetwijfeld veel minder suiker gebruiken.


    Confituur van appelen en rabarber

    Voor ca. 9 potjes van 400 g:
    1,8 kg gesneden rabarber (stukjes 4 cm)
    1,2 kg gesneden stevige jonagold appelen (blokjes 2 x 2 cm)
    1,5 kg confituursuiker, sap van 1,5 citroen, 60 g pectine

                                     

    Bereidingswijze

    Doe het gesneden fruit, confituursuiker en citroen samen in een ruime pot met dikke bodem. Roer enkele keren om en breng aan de kook. Roer ook tijdens het koken een paar keer om. Controleer de dikte van de confituur en voeg na een tiental minuten de pectine toe. Laat nog één minuut al roerend doorkoken. Vul de confituurpotjes.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Rabarber, Appel, Suiker, Citroen, Pectine,
    06-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tchouchouka met eieren en paprika


    Paprika vers, gemarineerd, gestoofd, gebakken of opgevuld,
    deze groente zit boordevol vitamines en zorgt
    telkens voor kleur op ons bord.

    Tchouchouka met eieren en paprika

    Voor 4 personen

    1kg rode paprika, 1 kg rijpe tomaten, 4 teentjes look, 1 boeketje platte peterselie, 1 boeketje verse koriander, 1 grote ui, 4 eetlepels olijfolie, 2 koffielepels zoete paprika in poeder, 3 mespuntjes Spaanse peper, 1 koffielepel komijn in poeder, peper en zout van de molen, 4 eieren, 2 takjes basilicum. 

                              

    1. Rooster de paprika onder de grill van de oven terwijl u ze regelmatig omdraait tot het vel rimpelt, loslaat en zwart begint te worden. Laat wat afkoelen vooraleer ze te pellen. Snijd ze in tweeën, haal de steeltjes eraf en de zaadjes eruit en snijd in kleine stukjes.

    2. Dompel de tomaten tien seconden in een grote pot kokend water en spoel af in zeer koud water. Pel ze, snijd ze in vieren, haal de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pel de teentjes look en hak fijn. Was de peterselie en de koriander, dep droog, haal de blaadjes van de stelen en versnipper ze.

    3. Pel de ui, hak ze fijn en stoof ze in een pan met olijfolie op een zacht vuur tot ze glazig zijn. Voeg de paprika, de tomaten, de gehakte look, peterselie en koriander, de pepers, komijn, peper en zout toe en laat 30 à 35 minuten al roerend zachtjes stoven tot de jus verdampt is en de mengeling smeuïg wordt.

    4. Breek de eieren en plaats ze mooi apart op de mengeling. Laat nu nog enige minuten stoven tot het eiwit vast is, bestooi met de fijngesneden basilicum en dien op.

    Tip;

    • Alle paprika's zijn aanvankelijk groen van kleur. De verschillende variëteiten zie je pas wanneer de kleuren zich vormen tijdens het rijpen. De rode paprika is zacht van smaak, de gele sappig en mals, de groene fruitig maar wat bitterder.
    • Een paprika moet er knapperig uitzien en fris van kleur.
    • Het vruchtvlees mag niet rimpelig zijn, maar vrij hard. Bij twijfel duwt u er zachtjes op.
    • Aan het steeltje is te zien of hij vers is. Het mag niet uitgedroogd zijn, en moet stevig vastzitten aan de vrucht.

    Françoise Plume
    Foto; Sucré salé |
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Paprika, Tomaten, Eieren,
    05-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jam van rabarber en selderij


    Hedendaags inmaakrecept

    Wat dacht u van een jam van rabarber en selderij?
    De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig.
    Bovendien zijn zelfgemaakte potten erg kleurrijk én mooi!


    Jam van rabarber en selderij

    Ingrediënten

    1 kg rabarber,  200 g groene selderij,  1 kg suiker

                              
    Bereidingswijze
    Schil de rabarber en selderij, en snij in stukken. Stoof deze met een bodempje water gedurende 20 min. onder gesloten deksel. Voeg hierbij de suiker en breng het geheel aan de kook. Laat goed doorpruttelen gedurende 30 min.

    Vul de bokalen tot 1 cm aan de rand. Schroef dicht, draai om en laat afkoelen. Bewaar de confituur op een koele plaats.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Rabarber, Selderij, Suiker,
    16-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerookte heilbotmousse

    Gerookte heilbotmousse

    Voor 4 personen:
    200 g gerookte heilbot, 4 dl room
    cayennepeper en zout, bruin boerenbrood of toastjes

                              

    Bereidingswijze
    Snij de heilbot in kleine stukken en mix fijn met een scheut room. Kruid royaal met cayennepeper en (weinig) zout en zet koud. Klop de rest van de room stijf en spatel voorzichtig onder de heilbot. Controleer de kruiding en zet gedurende ten minste 2 uur in de ijskast. Serveer met bruin boerenbrood of op toastjes.

    Tip: Deze mousse kan met alle soorten gerookte vette vis. Ook van rauwe vis kan men mousse maken. Daarvoor wordt die fijngecutterd met een ei en kruiden en mengt men nadien opgeklopte room eronder. Gaar de mousse vervolgens in een terrinevorm au bain-marie in de oven. Men kan ook met twee eetlepels quenelles maken van de mousse en die pocheren in water of bouillon.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Heilbot, Room, Brood,
    10-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijvenkoekjes met amandel


    Olijvenkoekjes met amandel

    Ideaal voor onderweg, tijdens het werk of gewoon bij de wijn.

     Nodig;
    125 gram amandelmeel, 75 gram bloem, 1 ei, 50 gram roomboter,
    100 gr. zwarte olijven, gehakt, fijngesneden citroenschilletje,
    lente-uitje, fijngesnipperd, snufje zout, wat tijm en oregano,
    half blikje tomatenpuree, amandelen ter garnering.


    © THINKSTOCK

    Kneed van het meel, de bloem, het eitje, de boter, de olijven en het citroenschilletje een soepel deeg. Voeg een fijngesneden lente-uitje toe,
    het snufje zout, de tijm, oregano en tomatenpuree. En kneed nog eens goed door. Zet het deeg een half uurtje op een koele plaats.

    Verwarm de oven voor. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met behulp van een lepel balletjes waarin u, met behulp van uw duim, een kuiltje maakt. Duw daar een amandel in.
    Bak de koekjes in 30 minuten op 220 graden goudbruin.


    M. L. Schipper
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Amandelmeel, Amandel, tomatenpuree, tijm, oregano, olijven, boter, ei, bloem,
    02-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marmelade van aalbessen en appel

    Marmelade van aalbessen en appel

    Voor ong. 4 potten:
    2 appels, 500 g aalbessen
    200 g suiker, 2 dl water

                            

    Bereidingswijze
    Breng het water met de suiker en de aalbessen aan de kook.
    Kneus de bessen lichtjes met een houten lepel.
    Laat 2 min. koken terwijl u blijft roeren.
    Voeg de in fijne blokjes gesneden appel toe, breng opnieuw aan de kook
    en laat nog 1 min. koken terwijl u roert.
    Giet vervolgens de marmelade in een pot die u pas afsluit als het
    mengsel afgekoeld is.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:appels, aalbessen, suiker,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!