Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gepofte ui met dragon, specerijen en champignons


    Gepofte ui met dragon, specerijen en champignons


    Voor 4 personen:

    2 bospenen, sherryazijn, 10 korianderzaadjes, gekneusd, 1 tl honing, citroensap,
    1,5 dl kippen- of groentebouillon, 1 el vadouvan (Indiaas kruidenmengsel) of garam masala, 4 uien, 20 kastanjechampignons, zonnebloemolie, boter,
    125 ml slagroom,4 takjes dragon.

              
                              Foto; Recepten en foto's; Herman den Blijker en Jaap van Rijn 


    Bereiding: 50min.+ paar uur marineren
     

    Snij dunne reepjes van peen. Marineer ze in scheut azijn, korianderzaad, honing en citroensap naar smaak. Zet paar uur in koelkast.

    Kook bouillon op laag vuur tot de helft in. Verhit wat olie in een pannetje en verwarm vadouvan op laag vuur. Voeg bouillon

    toe. Zeef specerijen eruit en zet bouillon apart. Verwarm oven op 220 ?C. Pof de uien in de schil in ± 30 minuten helemaal gaar. Snij champignons in kwarten, bak ze met wat olie op middelhoog vuur goudbruin. Voeg klontje boter toe. Warm bouillon op en voeg slagroom naar smaak toe. Schuim op met staafmixer. Frituur dragon in olie op 140 ?C, laat ze uitlekken op keukenpapier. Trek deel uienschillen opzij en verdeel met champignons over 4 borden. Schep wat saus erover en garneer met dragontakje.


    bron; telegraaf.nl


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:koriander, honing, champignons, slagroom, dragon, bospenen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde groente: uien


         Gezonde groente: uien

          
                                 Foto: Flickr.com La Grande Farmers' Market's

    De ui is een van de bekendste en oudste groenten. Al duizenden jaren geleden werd de ui genuttigd door de pyramidebouwers in Egypte. De ui is een bolgewas en behoort samen met de sjalot, de knoflook en de prei tot de lookfamilie. Behalve de sterke geur en de pittige smaak, staat de ui al vanaf de Oudheid bekend om zijn zuiverende werking.


    Vandaag de dag is de ui erg populair. De groente ligt het hele jaar in de schappen, kost niet veel, geeft smaak aan allerlei gerechten, is lang houdbaar en ook nog eens supergezond. Uien zijn goed voor je lichaam om zes redenen.

    1 Hart en bloedvaten

    Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in Nederland. Door veel groente en fruit te eten, kun je het risico verminderen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die veel ui eten minder risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat komt waarschijnlijk door het hoge gehalte quercetine dat in de ui zit, een antioxidant.

    Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicale: schadelijke stoffen die ontstaan in het lichaam door roken, luchtverontreiniging, zonlicht en normale stofwisselingsprocessen. De vrije radicalen kunnen schadelijk worden voor de mens als het lichaam ze niet afbreekt. Bioactieve stoffen in groenten en fruit bevatten die belangrijke antioxidanten en juist de ui blinkt uit op dit gebied.

    2 Twee ons groente per dag

    We weten allemaal dat we 200 gram groenten per dag moeten eten, maar het kan lastig zijn dit te halen. Omdat je uien vaak in een gerecht verwerkt als smaakmaker en niet als hoofdgroente, kom je sneller aan je dagelijkse portie groenten. Een ui weegt al snel honderd gram, dus dat schiet lekker op.

    3 Weinig calorieën

    In uien zitten, zoals in alle groenten, weinig calorieën. En geen grammetje vet. In een ui van 100 gram zitten zo’n 30 calorieën, in een sjalotje slechts 20.

    4 veel vezels

    We hebben moeite om genoeg vezels te eten. Gelukkig biedt de ui uitkomst. In een ui van 100 gram zitten namelijk net zoveel vezels als in een snee bruinbrood. Je hebt deze vezels nodig voor een goede stoelgang en bovendien geven ze je een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder behoefte om meer te gaan eten. Ook blijken vezels je lijf te beschermen tegen hart- en vaatziekten.


    5 vitamines en mineralen

    In alle groenten zitten vitamines en mineralen. Zo zijn uien rijk aan chroom, vitamine C en de eerdergenoemde antioxidanten. Het is maar goed dat we gemiddeld 4 tot 5 kilo ui per jaar eten.

    6 Smaakmaker

    De ui is een echte smaakmaker. Zowel gebakken, als rauw kan het een gerecht pit geven. Voor elke maaltijd kun je een andere ui kiezen. Een gele ui in de hutspot, een bosuitje door de salade en een rode ui bij aardappels uit de oven: je kunt eindeloos variëren.


    bron; telegraaf;nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:ui, uien,
    24-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Tongrolletjes met champagne en oesterzwammen


    Tongrolletjes met champagne en oesterzwammen

    Met een fijne smaak zijn tongfilets een uitgelezen ingrediënt voor een feestmaaltijd. Volg het recept en geniet ervan!

     Voor 4 personen:

    700 g tongfilets, 1 zakje visnat in poedervorm, 400 g oesterzwammen    
    1 dikke sjalot, 100 g gerookte spekreepjes, 1 eetlepel olijfolie    
    20 cl champagne – of cava – brut, 15 cl verse room    
    gehakte bladpeterselie, peper en zout.

                              Tongrolletjes met champagne en oesterzwammen    
             Bereiding: 25 min.

    • 1. Bereid het visnat volgens de aanwijzingen op de verpakking.
    • 2. Leg de tongfilets, met de velkant naar boven, per 2 op elkaar. Rol strak op en steek er een tandenstoker dwars door.
    • 3. Verlaag het vuur van het visnat zodat het net onder het kookpunt blijft en leg er de visrolletjes in. Laat 5 min zacht koken, neem ze eruit met een schuimspaan (bewaar de bouillon).
    • 4. Borstel, indien nodig, de oesterzwammen schoon en snij de grootste in stukken. Snipper de sjalot fijn.
    • 5. Bak de spekreepjes op vrij hoog vuur zonder olie. Voeg de sjalot en de oesterzwammen toe, bak 5 min op matig vuur. Giet er de champagne bij en laat voor de helft inkoken op hevig vuur. Voeg dan de room toe en 15 cl visnat. Laat zacht sudderen. Laat de saus dikker worden indien nodig.
    • 6. Verwijder de tandenstokers uit de visrolletjes en leg de rolletjes in de saus. Zet een deksel op de pan en laat nog 2 min sudderen.
    • 7. Breng op smaak en voeg de peterselie toe. Serveer heel warm in halfdiepe borden, met sperziebonen en verse deegwaren.


    • Tip:
      Voor een perfect resultaat: Zorg dat je de visfilets oprolt met de velkant naar binnen!




    bron; delhaize.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:tong, oesterzwammen, sjalot, spek, champagne, cava, room,
    22-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Exotische cocktail van Noordzeegarnalen



    Exotische cocktail van Noordzeegarnalen

    Voor 4 personen;

    330 g gepelde dagverse Noordzeegarnalen
    1 mango, 1 pompelmoes, 2 gembernootjes, gemengde sla.

    Voor de yoghurtvinaigrette:
    1 dl yoghurt, 1 fijngesnipperde sjalot
    10 eetlepels olie, 4 eetlepels azijn, peper en zout.

                                                     image
    Bereidingswijze :
    (10 + 10 minuten)

    1. Was de sla en zwier hem droog. Schil de mango en pompelmoes en snijd ze in schijfjes. Halveer de gembernootjes.
    2. Voor de vinaigrette: meng de olie met de azijn, roer de yoghurt en sjalot eronder en breng op smaak met peper en zout.
    3. Leg in elk cocktailglas een beetje sla, verdeel er de blokjes fruit over en daarna de garnalen. Lepel er de vinaigrette over en leg het gehalveerd gembernootje erop. Decoreer eventueel de rand van het glas met een blaadje munt.

    bron; visinfo.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:garnalen, mango, pompelmoes, sla, yoghurtvinaigrette,
    21-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jakobsvruchten met gekaramelliseerde zilveruitjes, Romeinse sla en kappertjes


    Jakobsvruchten met gekaramelliseerde zilveruitjes,
    Romeinse sla en kappertjes


    Voor 4 personen:
     
    12 zilveruitjes, 3 dl balsamicoazijn, 400 g suiker, 2 dl witte azijn
    2 lange sjalotjes, 2 kleine kropjes Romeinse sla, 1 lente-ui
    12 jakobsvruchten, 1 el olijfolie
    fijn zeezout, peper van de molen, 4 el kappertjes.

                          
    Bereidingswijze;

    Schil de zilveruitjes en breng de balsamico met 300 g suiker aan de kook op een zacht vuur. Gaar hierin de uitjes tot de balsamico stroperig wordt. Laat alles afkoelen.

    Breng de witte azijn en 100 g suiker aan de kook. Schil de lange sjalotjes en snij in lange reepjes. Overgiet met de warme azijn en laat afkoelen.
    Was de sla en scheur in stukken. Snipper de lente-ui.

    Reinig de jakobsvruchten en bak ze op hoog vuur in een el olijfolie. Kruid met zeezout en peper van de molen.

    Leg de sla op de borden met daarop de noten. Werk af met zilveruitjes, sjalotjes, lente-ui en kappertjes. Besprenkel met enkele druppels van de balsamicosiroop.




    bron; knack.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:zilveruitjes, sla, jakobsvruchten,
    20-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketten van Witblauw draadjesvlees


    Kroketten van Witblauw draadjesvlees


    V
    oor 4 personen:

    Voor de bouillon; 1/2 l bouillon van rundvlees en groenten:
    1/4 kg resten van Witblauw rundvlees (runderschenkel), stukje selder, een halve ui, een halve wortel, kruidenboeket van tijm, laurier en peterselie, 2 eetlepels arachideolie

    350 g Witblauw rundvlees (vraag naar mager van de lap)

    25 g boter,
    30 g bloem, 1 eidooier, 1/2 dl room

    1 eetlepel gehakte peterselie, peper en zout, 2 eieren

    broodkruim, bloem, een flinke lepel mosterd.

         

    Bereidingswijze:

    De bouillon;
    Verhit de olie in een ruime pot en bak de stukken Witblauw rundvlees op hoog vuur. Snijd de groenten in grote stukken en voeg ze bij het Witblauw rundvlees. Giet water over de stukken Witblauw rundvlees en laat 3 uur smoren op laag vuur. Haal alles door de zeef.

    Pocheer het Witblauw rundvlees door en door gaar in de bouillon.

    Haal het vlees uit de pan en haal de bouillon door de zeef. Je hebt 2,5 l bouillon nodig. Heb je niet genoeg, voeg dan water toe.

    Smelt de boter in een ruime pan en laat uitbruisen.

    Voeg bloem toe en laat kort garen op hoog vuur.

    Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg het door en door gare Witblauw rundvlees toe en roer met een keukenvork tot het vlees in draadjes is getrokken. Laat de saus enkele minuten op laag vuur koken.

    Meng de room en dooier en voeg bij de massa. Breng op smaak met zout, peper en peterselie en stort de vulling in een ingevette schaal. Laat een nachtje rusten.

    Snijd de vulling in blokjes van ongeveer 30 g. Haal eerst door de bloem en paneer in eiwit en broodkruim.

    Bak goudbruin in verse frituurolie en serveer met mosterd.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:bouillon, rundsvlees, tijm, mosterd,
    19-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waterzooi van griet met witlof


    Waterzooi van griet met witlof

    Voor 4 personen;

    2 wortelen, 1 stengel prei, 6 stronkjes witloof, 50 g boter
    1 l visbouillon, 1 kg mosselen, 400 g filet van griet
    2 eierdooiers, 2 dl room, sap van ½ citroen
    3 eetlepels fijngesneden peterselie, peper, zout, 100 g grijze garnalen

                                    
    Bereidingswijze;
    Snij de schoongemaakte wortelen en prei in kleine blokjes. Doe hetzelfde met 4 stronkjes witloof. Stoof de groenten in ¾ van de boter. Overgiet met de visbouillon en laat 20 minuten zachtjes koken. Intussen kunt u de rest van het witloof halveren en stoven in de rest van de boter. Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp. Klop de eierdooiers los in de room en zet apart. Snij de filets in repen en laat 2 minuten pocheren in de soep.

    Schep ze eruit en verdeel over 4 voorverwarmde borden. Doe hetzelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen. Voeg het eiermengsel toe en breng al roerend tot bij het kookpunt. Haal van het vuur en voeg het citroensap en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Giet in de borden en garneer met de garnalen.

    Tip; Geen griet vooraadig vervang door tongschar.

    bron; lekkervanbijons.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:witlof, mosselen,griet, tongschar, garnalen, visbouillon,
    18-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkoekjes met gerookte zalm en kruidenslagroom



    Aardappelkoekjes met gerookte zalm en kruidenslagroom

    Een snel en indrukwekkend voorgerecht.
    Gemakkelijk te bereiden voor iedereen.

    • Voor 4 personen :

      ½ bosje dille, 1 eetlepel citroensap, 10 cl room
      100 g verse kaas, 200 g gerookte zalm
      8 diepgevroren rösti’ s,  zout en peper 

                                 Aardappelkoekjes met gerookte zalm en kruidenslagroom

         Bereiding: 25 min.
    • 1. Verwarm de oven voor op T°6 – 180°C en neem er de bakplaat uit. Bekleed met bakpapier en bak hierop de nog bevroren rösti’ s in de oven in 25 min goudbruin. Draai ze halverwege de baktijd om.
    • 2. Leg ondertussen 8 takjes dille opzij en knip de rest fijn. Meng in een kom met de kaas, het citroensap, peper en zout.
    • 3. Klop de room in een kom stijf en spatel er voorzichtig het kaasmengsel onder.
    • 4. Snij de zalm in reepjes.
    • 5. Verdeel de rösti’ s over de borden en leg er de zalm en wat room op. Versier met een takjes dille.
    • 6. Dien onmiddellijk op om van het warm-koudeffect te genieten.
       



    bron; delhaize.be

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:dille, room, kaas, zalm, rösti,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je dit moet eten tijdens de drukke feesten


    Waarom je dit moet eten tijdens de drukke feesten


    De granaatappel is helemaal in dit seizoen. Deze sappige, pittige vrucht is een energiebom, rijk aan antioxidanten. Het sap is werkzamer dan groene thee en de zaadjes voorkomen, net als aspirine, dat je bloedplaatjes samenklitten tot gevaarlijke bloedklonters.

    Uit onderzoek blijkt bovendien dat 500 ml granaatappelsap per dag je stressgehalte aanzienlijk doet verlagen, net als je bloeddruk. Wie dus van nature stevig stresst tijdens de feestdagen, kan maar beter een voorraadje van deze vrucht in huis halen.



    bron; nieuwsblad.be 
    Bron; dialy Mail
    L. Formeyn


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:granaatappel,
    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen


    Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal,
    tuinboontjes en cantharellen


    Voor 4 personen;

    1 hoevekip, 500 g ongepelde Noordzeegarnalen

    1 selder, 2 wortelen, 1 ui, peterselie, kruiden

    100 g tuinbonen, 100 g cantharellen (paddenstoelen), 1 bot basilicum

    boter, 1 glas room, peper en zout




    Bereiding;

    Snij de selder, wortelen, ajuin en peterselie in stukken. Doe in een kookpot met wat water, peper en zout en breng aan de kook.

    Voeg de kip toe en laat 20 minuten koken. Haal de kip eruit en laat afkoelen.

    Maak het kippenvlees los en verdeel in dikke gelijke stukken.

    Zeef het kookvocht. Breng een deel aan de kook, doe de tuinbonen in het vocht en laat koken tot ze gaar zijn.

    Laat de rest van het kookvocht tot een derde inkoken. Voeg een paar klontjes boter en de opgeklopte room toe.

    Bak de cantharellen in een weinig boter en doe ze in de saus.

    Leg de stukken kippenvlees op de borden en schik de tuinbonen erop. Verdeel de garnalen over de borden en lepel de saus erover. Werk af met een paar blaadjes basilicum.

    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kip, garnalen, champignons, room, basilicum,
    15-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde oesters

    Gegratineerde oesters

    Voor 4 personen;

  • 12 oesters, halve rode paprika
  • 2 eetlepels medium dry sherry, 2 eetlepels oestersaus
  • 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt), 2 sneetjes oud witbrood
  • 2 eetlepels (roerbak)olie

                          Gegratineerde oesters (2)

    Bereiding:
  • Verwarm de ovengrill voor. Snijd de paprika in piepkleine blokjes. Roer in een kommetje de sherry en oestersaus door elkaar. Maak de oesters voorzichtig open: steek een oestermes tussen de schelpen en snijd de sluitspier door. Breek de bovenste platte schelphelft eraf. Maak de oester in de onderste schelphelft los. Zet de oesters in de schelp op een bakplaat en sprenkel het oestersausmengsel erover. Verdeel de paprikablokjes en het bieslook erover. Verkruimel de sneetjes witbrood (in de keukenmachine) en meng de (roerbak)olie erdoor. Verdeel dit kruim over de oesters. Schuif de bakplaat 10 cm onder de grill en laat de oesters in 3-4 minuten goudbruin en gaar worden. Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.

    Tip: vervang de oestersaus door 3 eetlepels Japanse sojasaus en 1 eetlepel gembersiroop.



    bron; visrecepten.nl


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:oesters, paprika, brood, sherry, oestersaus, bieslook,
    14-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paupiette van rog gevuld met grijze garnalen en


    Paupiette van rog gevuld met grijze garnalen en
    gesmoord in Geuze


    Voor 4 personen:

    600 g rogvleugels met graat,
    1 l volle melk

    200 g handgepelde grijze garnalen, 1 dl zure room

    1/2 dl opgeklopte room, 100 g boter, 2 sjalotten, fijngesneden

    1 dl Geuze, peper en zout

             

    Bereidingswijze:

    Spoel de rog grondig, laat uitlekken en droog op een zuiver linnen doek.

    Pocheer de rogvleugels in de licht gezouten melk, laat 10 minuten van het vuur afkoelen en ontgraat voorzichtig. Laat de rogfilets zoveel mogelijk in hun geheel.

    Bak de garnaalkoppen en pelletjes in de helft van de boter, voeg de sjalot toe en blus met de Geuze. Bevochtig met water en breng tot het kookpunt. Laat precies 25 minuten trekken op klein vuur onder deksel en zeef dan.

    Schik de rogfilets in een kleine bolle pol­lepel op plasticfolie (kant van de graat naar onder) en vul op met de garnalen. Plooi de rogfilets dicht en span flink aan met de plasticfolie.

    Kook de garnaalfumet fel in, voeg zure room toe en laat opnieuw even inkoken. Werk af met de rest van de boter en de geklopte room en breng op smaak.

    Stoom de rog in de plasticfolie 5 minuten boven bijna kokend water (of microwave op lage stand).

    Haal de paupiettes uit de folie en schik op het bord, nappeer met de saus en glaceer onder de maximaal voorverwarmde grill van de oven.

    Serveer onmiddellijk, eventueel met gesmoorde prei of gebakken spinazie.

    Tip: Serveer hierbij een Oude Geuze.



    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:rog, melk, garnalen, room, sjalot, geuze,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini quichepuntjes met garnalen


    Mini quichepuntjes met garnalen

  • 100 gram garnalen, roomboterbladerdeeg
  • 1 ei, Crème fraîche, 50 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicum, zout en peper

                     Mini quichepuntjes met garnalen
  • Bereiding;

    Verwarm de over voor op 200°C.
    Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1 ei los met 3 eetlepels crème fraîche, de geraspte belegen kaas, zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte basilicum (vers of diepvries) en de garnalen en schep dit in de vormpjes. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
    Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd ze in puntjes.



    Bron; visrecepten.nl


    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:garnalen, room, kaas, basilicum,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Puree van knolselder en aardappel, gebakken parelhoen en veenbessen


    Puree van knolselder en aardappel, gebakken parelhoen
    en veenbessen


    Voor 4 personen:
    • 1/2 kg bloemige aardappelen, 4 filets van parelhoen
    • 1/4 knolselder, 150 g bereide veenbessen, 2 dl gevogeltebouillon
    • 1 dl room, 1 dl melk, 1 el olijfolie, 1 el boter, peper en zout.

    Bereiding;

    Schil de aardappelen en de knolselder.

    Kook ze afzonderlijk gaar in ruim gezouten water.

    Haal ze door een roerzeef.

    Verwarm de room en de melk en roer het mengsel onder de puree.

    Bak intussen de parelhoenfilets in de boter en olie, en kruid met peper en zout.

    Haal de filets uit de pan en laat op een warme plaats rusten. Giet het bakvet uit de pan.

    Blus met de bouillon en laat kort inkoken. Breng op smaak met peper en zout.

    Verwarm de bereide veenbessen.

    Schik de parelhoen­filets op warme borden en lepel er de jus, puree en de bessen langs.

    Tip : Voeg bij het pureren van de aardappelen wat knolselderzout toe om extra smaak te geven.

    Weetje : Parelhoen kan worden bereid zoals jonge fazant, patrijs of zelfs als kip.
    Let wel goed op dat je het vlees niet laat uitdrogen tijdens de bereiding.
    Bedruip het daarom geregeld met braadvocht.




    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:aardappel, parelhoen, knolselder, veenbessen,
    13-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glaasje met zalm,Lepeltje met sint-jakobsnoten,Mosseltjes maitre d hotel


    Aperitiefhapjes uit de zee

    Glaasje met zalm en een sesamkrokantje

    Snijd mootjes gerookte zalm in blokjes. Besprenkel ze met citroen en bestrooi ze met fijne kruiden. Bewaar de blokjes zalm in de koelkast. Snijd intussen de vellen brikdeeg in dunne reepjes, leg ze op vetvrij papier en schuif ze snel in de oven.
    Verdeel de zalmblokjes over de glaasjes, garneer met de krokantjes van brikdeeg en bestrooi met sesamzaadjes.

                               


    Lepeltje met sint-jakobsnoten en flinterdunne bloemkooltjes

    Leg de bloemkoolroosjes 10 min. in gezouten kokend water. Snijd ze in heel dunne schijfjes.
    Bak de sint-jakobsnootjes in de pan. Leg één nootje in elke lepel, breng op smaak met fleur de sel en peper van de molen en eindig met een flinterdun bloemkoolschijfje.

    Mosseltjes maître d’hôtel

    Hak kruidkers, peterselie en knoflook fijn en meng met lichtgezouten boter. Kruid naar smaak (zout, peper of currykruiden, kurkuma…). Leg de diepgevroren mosseltjes in afzonderlijke, kleine potjes en leg er een mooi klontje kruidenboter bij. Zet ze 10 à 12 minuten in de oven op 200°.

    bron; vinsalsace.com

    Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
    Tags:zalm,sint-jacobsnoten,mossels, bloemkool, look,
    11-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragout van konijn met aardappel, gekonfijte ui en tijm


    Ragout van konijn met aardappel, gekonfijte ui en tijm

    Voor 4 personen;

    1 konijn in stukken gesneden , 3 grote aardappelen, gewassen, in de schil

    4 grote uien, 6 takjes verse tijm, 3 laurierblaadjes

    4 dl gevogeltebouillon, 2 teentjes knoflook, in de pel, geplet met een mes

    4 à 5 eetlepels olijfolie, peper van de molen, zeezout.

       

    Bereiding;

    Snijd de aardappelen in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte.

    Pel de uien en snijd ze in fijne ringen van ongeveer 2 à 3 mm dik.

    Neem een grote pan of pot en verhit de olijfolie.

    Kruid de stukken konijn met peper en zout en schroei ze kort dicht op een middelhoog vuur. Neem het konijn uit de pan of pot en leg de stukken op een bord of schaal.

    Doe nu de uien in dezelfde pan waarin het konijn is gebraden en laat mooi bruin braden. Dit kan een tijdje duren maar is van groot belang! Roer regelmatig.

    Rits de tijm, zorg ervoor dat er geen takjes meer bij zijn en voeg samen met de laurier en 1 geperst lookteentje bij de uien.

    Wrijf een stevige ovenschaal in met het overige teentje knoflook en vet de schaal vervolgens in met wat olijfolie. Schik er de aardappelen in op de bodem, verdeel de helft van de uien over de aardappelen en herhaal met nog een laag aardappel en nog een laag uien. Bevochtig met de gevogeltebouillon tot alles onderstaat en kruid met peper en zout, schik er vervolgens de konijnstukken op.

    Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats ze in een voorverwarmde oven van 170°C.

    Laat de ovenschotel ongeveer 40 minuten garen en verwijder de folie de laatste 10 minuten. Controleer met een mesje of de aardappelen gaar zijn, anders gaar je de schotel onafgedekt nog eens 10 minuten.



    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:konijn, aardappels, uien, tijm,
    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstcocktail

    Kerstcocktail

    Nodig;

    - 3 cl Cynar, 2 cl gin, 1 cl citroensap
    - 1 cl cognac, 2 schijfjes sinaasappel, IJs.


                         
    Bereiding;

    Doe al de vloeistoffen in een shaker met wat ijs.
    Shake goed en serveer in een cocktailglas met ijs en schijfjes sinaas.
    Tip: deze aperitief smaakt redelijk sterk door, je kan gerust wat vers sinaasappelsap toevoegen.




    bron; nieuwsblad.be
    Recepr C. Allemeerrsch

    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:Cynar, cognac, sinaasappel, ijs,
    09-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitenkaas en appeltjes geflambeerd met appeljenever




    Waarom eens geen gourmet met Kerst? Niets beter dan allemaal samen bakken en braden om een gezellige, ongedwongen sfeer te creëren. En de gastvrouw of -heer hoeft zich geen hele avond in de keuken op te sluiten.

    C. Allemeersch laat zien hoe je de ordinaire vleeslapjes en gehaktballetjes overstijgt om een compleet culinair festijn voor 8 personen uit de pannetjes te toveren.
        

    Geitenkaas en appeltjes geflambeerd met appeljenever

    Voor 4 personen;

    - 4 kleine geitenkaasjes, 2 stoofappels, 4 el honing
    - 8 cl appeljenever, rozijnenbrood, klontje boter.

                          
    Bereiding;

    Schil de appels en stoof ze even in de gourmetpannetjes met een beetje boter.
    Voeg hierbij een geitenkaasje en overgiet met de honing.
    Laat even opwarmen en voeg hierbij de calvados of jenever.
    Flambeer en serveer met toast van rozijnenbrood.





    bron; nieuwsblad.be

    Categorie:FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN,
    Tags:geitenkaas, appels, honing, rozijnenbrood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde en gebraden eendenfilet, wortelmousse, blini’s van aardappel


    Gevulde en gebraden eendenfilet, wortelmousse, blini’s van aardappel 

    Voor 4
    personen;
    • 2sjalotten, 2eendenfilets Label Rouge (ong. 250g per stuk)
      30 g gekonfijte citroenreepjes (afdeling gedroogd fruit)
      1/2 bosje platte peterselie, 1 takje rozemarijn,1 eetlepel olijfolie
      500 g wortelen, 50 g gezeefde bloem
    • 20 cl lightroom 20% vet, 1 afgestreken koffielepel ras el hanout
    • 400 g bloemige aardappelen, 2eitjes, 10 stengels bieslook
    • 20 g boter, zout, versgemalen zwarte peper

               

    Bereiding;

    1. Kook de geschilde aardappelen gaar. Plet ze met 10 cl lightroom.
    2. Voeg dan de bloem toe, kruid met peper en zout en meng. Doe er de eieren een voor een bij en meng goed. Voeg de fijn gehakte bieslook toe. Verhit een klontje boter in een pannenkoekenpan. Doe 3 x 1 gulle lepel beslag in de koekenpan en laat ruimte tussenin. Bak 2 min. op een zacht vuur. Draai de blini’s om en bak nog 1 min.
    3. Kook de in schijfjes gesneden wortelen. Maak er puree van met 10 cl lightroom, de ras el hanout, peper en zout.
    4. Verwarm de oven voor op 210°C – gas 7.
    5. Snij het vet van de eendenfilets kruiselings in zonder het vlees te raken. Hak de sjalotten en citroenreepjes fijn en stoof ze zachtjes in een pan in 1 eetlepel olijfolie. Giet het mengsel in een kom zodra de sjalot glazig is. Hak de peterselie- en rozemarijnblaadjes fijn en meng ze met de sjalot.
    6. Strijk het mengsel op een eendenfilet. Leg de andere filet op het haksel. Bind toe. Leg in een ovenschaal met 10 cl water. Zet 35 min. in de oven. Draai en overgiet het gebraad af en toe. Haal uit de oven en laat nog 10 min. afgedekt rusten (warm houden). Snij de filets en serveer ze met de blini’s en wortelpuree.


      bron; Delhaize.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:eend, citroen, peterselie, wortelen, room, aardappelen, bieslook,
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 voedingsmiddelen die u een superboost geven


    15 voedingsmiddelen die u een superboost geven

    Ze zijn het neusje van de zalm, de superkampioenen op het vlak van vitaminen, mineralen en antioxidanten. En laat de meesten dan ook nog eens de smaakpapillen verwennen. Een keukenlijstje van 15 superfoods om te bewaren.

    1. Broccoli tegen kanker

    Broccoli staat bekend om zijn beschermende effect op de cellen en dus op de ontwikkeling van kanker. Dat geldt ook voor andere koolsoorten maar broccoli steekt erbovenuit door zijn hoge doses sulforafaanglucosinolaat (SGS), een stof die de natuurlijke ontgifting van het lichaam stimuleert. Verder bevat deze licht verteerbare groente veel vitamine B en vooral C (een gekookte broccoli bevat dubbel zoveel vitamine C als een sinaasappel). Broccoli is ook rijk aan kalium, magnesium, ijzer, zink, selenium en cabagine (of vitamine U), een ontstekingsremmende stof die de slijmvliezen van maag en darmen beschermt.

    Bereidingstips: broccoli kunt u best stomen of kort laten schrikken in kokend water, dan verliest hij minder van zijn potentie. U kunt broccoli ook rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus, verwerken in soep en puree, of mengen met verse kruiden.

    2. Tomaat tegen prostaatkanker

    De tomaat dankt haar adelbrieven aan het bijzonder hoge gehalte aan lycopeen, een belangrijke antioxidant. Vooral bij tomaten die warm of bereid worden geserveerd, zet lycopeen zich goed vrij en werkt het preventief tegen de ontwikkeling van prostaatkanker maar ook tegen andere carcinogenen als baarmoeder-, darm- en maagtumoren. Hoge doses lycopeen zorgen er immers voor dat schadelijke vrije radicalen uit het lichaam worden afgevoerd. De tomaat bevat ook veel vitamine B en C en mineralen als kalium, fosfor en magnesium.

    Bereidingstips: vooral warm of bereid speelt de tomaat ten volle haar gezondheidstroeven uit. Dat kan in tomatensap, soep, puree, zelfgemaakte ketchup of andere sauzen.

    3. Blauwe bes als vitaminekampioen

    De blauwe bes wordt door voedingsdeskundigen omschreven als de koningin der bessen. De supervrucht bevat dan ook recordgehaltes aan vitamine B en C en is rijk aan pterostylbeen, een belangrijke antioxidant die beschermt tegen kanker. Blauwe bessen verminderen ook het risico op hartziekten en werken ontstekingsremmend. Door de band geldt bij vruchten de vuistregel: hoe meer kleur ze hebben, hoe hoger hun antioxidantengehalte.

    Bereidingstips: tijdens het zomerseizoen kunt u ze vers eten, maar de rest van het jaar zijn ze ook in diepvriesvorm te krijgen. Die is even lekker en rijk aan

    4. Rode biet voor de lever

    Deze bordeauxkleurige groente heeft zijn superstatus te danken aan zijn hoge gehalte aan bioflavonoïden, bètacaroteen, vitamine B en C, calcium, fosfor en ijzer. Die combinatie stimuleert de zuiverende werking van de lever, verhoogt de weerstand en helpt - dankzij het ijzergehalte - om bloed-armoede te bestrijden. En omwille van luteïne varen ook de ogen er wel bij.

    Bereidingstips: versnij wat rode biet bij sla, in combinatie met look en peterselie. Of verwerk ze in een koude gazpacho.

    5. Granaatappel tegen veroudering

    Ook de granaatappel is een antioxidantenkampioen en is rijk aan beschermende polyfenolen. Dat maakt van de granaatappel een ideale anti-aging handlanger, of beter, een bondgenoot om in optimale conditie ouder te worden. Hij beschermt tegen hoge bloeddruk, cardiovasculaire risico's en doet dienst als ontstekingsremmer.

    Bereidingstips: de granaatappel wordt vooral als sap gedronken, maar let wel op voor teveel toegevoegde suikers. De vrucht zelf is ook lekker in slaatjes en fruitsla.

    6. Waterkers tegen kanker

    Een groente die vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk zijn plaats verdient in het rijtje van de supervoeding is waterkers. Verwant aan broccoli, beschermt ook waterkers tegen kanker dankzij de hoge aanwezigheid van glucosinolaat en PEITC (fenylethylisothiocyanaat). Deze stof geeft de plant haar typische, wat pikante smaak en verhoogt de weerstand tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen. Verder bevat waterkers ook hoge dosissen carotenoïden (provitamine A), vitamine B, C, D, E.

    Bereidingstips: waterkers is een prima smaakgever die zich met tal van gerechten laat mengen. U kunt er soepen en sauzen mee op smaak brengen. Lekker is de combinatie met vis, zoals zalmtartaar.

    7. Gember tegen misselijkheid

    Zingibereen, een soort etherische olie in de gemberwortel, is de werkzame stof die ervoor zorgt dat gember de spijsvertering een handje toesteekt. Gember in een gerecht is een goed idee voor wie af te rekenen heeft met spijsverteringsproblemen of misselijkheid.

    Bereidingstips: de gemberwortel laat zich perfect verwerken in wokgerechten maar smaakt net zo goed in zoete gerechten als koekjes of cake.

    8. Guarana om het lichaam te boosten

    De guaranabes is afkomstig uit Zuid-Amerika en werkt dankzij haar hoge cafeïnegehalte erg stimulerend. De bes, die vaak wordt verwerkt in supplementen, is geliefd bij sporters en mensen die zware fysieke inspanningen moeten leveren. Ze bevat ook veel tannine en magnesium, is goed voor het centrale zenuwstelsel en bevordert de alertheid en het geheugen. Kortom, ze boost de prestaties van het hele lichaam.

    Bereidingstips: de bes wordt vooral verwerkt in fris- en energiedranken. Guarana geeft een zachte smaak, tussen vanille en sinaasappel.

    9. Spinazie ter bescherming van hart en ogen

    Popeye had gelijk dat hij regelmatig een blik van het groene goedje opentrok, al deed hij dat niet om de juiste reden. Niet ijzer is de grootste troef van spinazie, wel de hoge doses carotenoïden waaronder luteïne, een stof die ook voorkomt in wortelen en rode vruchten en die onze ogen en dus ons gezichtsvermogen beschermt. Verder is spinazie bijzonder rijk aan foliumzuur, vitamine B en C, kalium, mag-nesium, zink, selenium. Dat maakt van spinazie een goede bewaker van hart en bloedvaten. De groente bevat ook nog chlorofyl, een belangrijke ontgifter omdat hij schadelijke stoffen aan zich bindt.

    Bereidingstips: spinazie kunt u natuurlijk koken, maar smaakt ook perfect als u ze licht roerbakt in de wok, in combinatie met mozzarella en wat olijfolie bijvoorbeeld. De blaadjes laten zich ook rauw welgevallen: u kunt ze rauw mixen in een slaatje.

    10. Groene thee als superantioxidant

    Dankzij een hoog gehalte aan polyfenol, catechine en cafeïne is groene thee een uitstekende antioxidant. Hij helpt de cholesterol en de bloeddruk te verlagen en is een ont-stekingsremmer. Er zijn ook heel wat aanwijzingen dat groene thee een preventief effect heeft op hersenziekten als alzheimer en parkinson.

    11. Rode paprika als vitaminebom

    Rode paprika bevat een bom aan vitamine C en stoffen als bioflavonoïden en carotenoïden. Die werken als antioxidant, als ontstekingsremmer, en bevorderen een goede bloedsomloop.

    Bereidingstips: paprika laat zich zowel koud als warm serveren. U kunt ze bereiden in de oven gevuld met gehakt, in een ratatouille, een groentestoofpotje of in een slaatje.

    12. Veenbessen voor de urinewegen

    Veenbessen zijn een van de meest bestudeerde vruchten ter wereld. De Amerikaanse FDA erkent dat veenbessen efficiënt werken tegen steeds terugkerende cysten. De aanwezigheid van tannine zorgt ervoor dat de bessen heilzaam zijn tegen urineweginfecties. Ze hebben een ontsmettend effect. Wie gevoelig is voor blaas- of urinewegproblemen, zet best regelmatig een cranberriesapje klaar.

    Bereidingstips: veenbessen laten zich lekker smaken bij wild, maar ook als sapje of smoothie.

    13. Medicinale paddenstoelen tegen virale infecties

    De bekendste in deze familie zijn shiitake en reishi. Ze zijn rijk aan polysacharide, vitamine D, C en B, ijzer, zink en selenium. Die combinatie staat garant voor een antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking, een versterking van het immuunsysteem en als preventie tegen tumoren.

    Bereidingstips: door zijn vaste structuur is de shiitake zeer geschikt voor allerlei roerbakgerechten. U kunt hem ook blancheren bij een slaatje of pasta.

    14. Mangosteen tegen allergie

    Deze paarse bes afkomstig uit Zuidoost-Azië bevat xanthonen, een stof die protectie biedt tegen kanker, ontstekingen en die allergische reacties helpt te bestrijden. Xanthonen verminderen de vrijgave van histamine, dat allergie veroorzaakt. De smaak lijkt op die van de lychee.

    Bereidingstips: meestal wordt mangosteen als sapje gedronken of in supplementvorm genomen.

    15. Gojibes voor de bloedsuikerspiegel

    De Chinezen schrijven deze kleine rode bes, die ook boksdoorn wordt genoemd, allerlei geneeskrachtige eigenschappen toe. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, heeft de gojibes duidelijk wat in haar mars. Ze bevat polysachariden, carotenoïden en licopeen die de lever beschermen, de immuniteit bevorderen en helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel (belangrijk voor diabetici) en het cholesterolgehalte.

    Bereidingstips: in gedroogde vorm kunt u gojibessen toevoegen aan yoghurt, ontbijtgranen of fruitsla. Het sap wordt verwerkt in cocktails.



    bron; knack.be 
    Auteur : Kari Van Hoorick


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Gojibes, mango, paddestoelen, veenbessen, paprika, thee, spinazie, guaranabes, gember, waterkers, granaatappel, rode biet, broccoli, tomaat, blauwe bes,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!