Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
20-12-2012
Kroketten van Witblauw draadjesvlees
Kroketten van Witblauw draadjesvlees
Voor 4 personen:
Voor de bouillon; 1/2 l bouillon van rundvlees en groenten: 1/4 kg resten van Witblauw rundvlees (runderschenkel), stukje selder, een halve ui, een halve wortel, kruidenboeket van tijm, laurier en peterselie, 2 eetlepels arachideolie
350 g Witblauw rundvlees (vraag naar mager van de lap) 25 g boter, 30 g bloem, 1 eidooier, 1/2 dl room
1 eetlepel gehakte peterselie, peper en zout, 2 eieren
broodkruim, bloem, een flinke lepel mosterd.
Bereidingswijze:
De bouillon;Verhit de olie in een ruime pot en bak de stukken Witblauw rundvlees op hoog vuur. Snijd de groenten in grote stukken en voeg ze bij het Witblauw rundvlees. Giet water over de stukken Witblauw rundvlees en laat 3 uur smoren op laag vuur. Haal alles door de zeef.
Pocheer het Witblauw rundvlees door en door gaar in de bouillon.
Haal het vlees uit de pan en haal de bouillon door de zeef. Je hebt 2,5 l bouillon nodig. Heb je niet genoeg, voeg dan water toe.
Smelt de boter in een ruime pan en laat uitbruisen.
Voeg bloem toe en laat kort garen op hoog vuur.
Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Voeg het door en door gare Witblauw rundvlees toe en roer met een keukenvork tot het vlees in draadjes is getrokken. Laat de saus enkele minuten op laag vuur koken.
Meng de room en dooier en voeg bij de massa. Breng op smaak met zout, peper en peterselie en stort de vulling in een ingevette schaal. Laat een nachtje rusten.
Snijd de vulling in blokjes van ongeveer 30 g. Haal eerst door de bloem en paneer in eiwit en broodkruim.
Bak goudbruin in verse frituurolie en serveer met mosterd.
2 wortelen, 1 stengel prei, 6 stronkjes witloof, 50 g boter 1 l visbouillon, 1 kg mosselen, 400 g filet van griet 2 eierdooiers, 2 dl room, sap van ½ citroen 3 eetlepels fijngesneden peterselie, peper, zout, 100 g grijze garnalen
Bereidingswijze; Snij de schoongemaakte wortelen en prei in kleine blokjes. Doe hetzelfde met 4 stronkjes witloof. Stoof de groenten in ¾ van de boter. Overgiet met de visbouillon en laat 20 minuten zachtjes koken. Intussen kunt u de rest van het witloof halveren en stoven in de rest van de boter. Bereid de mosselen en haal ze uit de schelp. Klop de eierdooiers los in de room en zet apart. Snij de filets in repen en laat 2 minuten pocheren in de soep.
Schep ze eruit en verdeel over 4 voorverwarmde borden. Doe hetzelfde met de groenten uit de soep, het gebakken witloof en de mosselen. Voeg het eiermengsel toe en breng al roerend tot bij het kookpunt. Haal van het vuur en voeg het citroensap en de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet in de borden en garneer met de garnalen.
Aardappelkoekjes met gerookte zalm en kruidenslagroom
Aardappelkoekjes met gerookte zalm en kruidenslagroom
Een snel en indrukwekkend voorgerecht. Gemakkelijk te bereiden voor iedereen.
Voor 4 personen :
½ bosje dille, 1 eetlepel citroensap, 10 cl room 100 g verse kaas, 200 g gerookte zalm 8 diepgevroren rösti s, zout en peper
Bereiding: 25 min.
1. Verwarm de oven voor op T°6 180°C en neem er de bakplaat uit. Bekleed met bakpapier en bak hierop de nog bevroren rösti s in de oven in 25 min goudbruin. Draai ze halverwege de baktijd om.
2. Leg ondertussen 8 takjes dille opzij en knip de rest fijn. Meng in een kom met de kaas, het citroensap, peper en zout.
3. Klop de room in een kom stijf en spatel er voorzichtig het kaasmengsel onder.
4. Snij de zalm in reepjes.
5. Verdeel de rösti s over de borden en leg er de zalm en wat room op. Versier met een takjes dille.
6. Dien onmiddellijk op om van het warm-koudeffect te genieten.
De granaatappel is helemaal in dit seizoen. Deze sappige, pittige vrucht is een energiebom, rijk aan antioxidanten. Het sap is werkzamer dan groene thee en de zaadjes voorkomen, net als aspirine, dat je bloedplaatjes samenklitten tot gevaarlijke bloedklonters.
Uit onderzoek blijkt bovendien dat 500 ml granaatappelsap per dag je stressgehalte aanzienlijk doet verlagen, net als je bloeddruk. Wie dus van nature stevig stresst tijdens de feestdagen, kan maar beter een voorraadje van deze vrucht in huis halen.
bron; nieuwsblad.be Bron; dialy Mail L. Formeyn
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:granaatappel,
17-12-2012
Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
Voor 4 personen;
1 hoevekip, 500 g ongepelde Noordzeegarnalen
1 selder, 2 wortelen, 1 ui, peterselie, kruiden
100 g tuinbonen, 100 g cantharellen (paddenstoelen), 1 bot basilicum
boter, 1 glas room, peper en zout
Bereiding;
Snij de selder, wortelen, ajuin en peterselie in stukken. Doe in een kookpot met wat water, peper en zout en breng aan de kook.
Voeg de kip toe en laat 20 minuten koken. Haal de kip eruit en laat afkoelen.
Maak het kippenvlees los en verdeel in dikke gelijke stukken.
Zeef het kookvocht. Breng een deel aan de kook, doe de tuinbonen in het vocht en laat koken tot ze gaar zijn.
Laat de rest van het kookvocht tot een derde inkoken. Voeg een paar klontjes boter en de opgeklopte room toe.
Bak de cantharellen in een weinig boter en doe ze in de saus.
Leg de stukken kippenvlees op de borden en schik de tuinbonen erop. Verdeel de garnalen over de borden en lepel de saus erover. Werk af met een paar blaadjes basilicum.
Verwarm de ovengrill voor. Snijd de paprika in piepkleine blokjes. Roer in een kommetje de sherry en oestersaus door elkaar. Maak de oesters voorzichtig open: steek een oestermes tussen de schelpen en snijd de sluitspier door. Breek de bovenste platte schelphelft eraf. Maak de oester in de onderste schelphelft los. Zet de oesters in de schelp op een bakplaat en sprenkel het oestersausmengsel erover. Verdeel de paprikablokjes en het bieslook erover. Verkruimel de sneetjes witbrood (in de keukenmachine) en meng de (roerbak)olie erdoor. Verdeel dit kruim over de oesters. Schuif de bakplaat 10 cm onder de grill en laat de oesters in 3-4 minuten goudbruin en gaar worden. Serveer ze op vier borden als borrelhapje of als voorgerecht op een bedje van waterkers.
Tip: vervang de oestersaus door 3 eetlepels Japanse sojasaus en 1 eetlepel gembersiroop.
Paupiette van rog gevuld met grijze garnalen en gesmoord in Geuze
Voor 4 personen:
600 g rogvleugels met graat, 1 l volle melk
200 g handgepelde grijze garnalen, 1 dl zure room
1/2 dl opgeklopte room, 100 g boter, 2 sjalotten, fijngesneden
1 dl Geuze, peper en zout
Bereidingswijze:
Spoel de rog grondig, laat uitlekken en droog op een zuiver linnen doek.
Pocheer de rogvleugels in de licht gezouten melk, laat 10 minuten van het vuur afkoelen en ontgraat voorzichtig. Laat de rogfilets zoveel mogelijk in hun geheel.
Bak de garnaalkoppen en pelletjes in de helft van de boter, voeg de sjalot toe en blus met de Geuze. Bevochtig met water en breng tot het kookpunt. Laat precies 25 minuten trekken op klein vuur onder deksel en zeef dan.
Schik de rogfilets in een kleine bolle pollepel op plasticfolie (kant van de graat naar onder) en vul op met de garnalen. Plooi de rogfilets dicht en span flink aan met de plasticfolie.
Kook de garnaalfumet fel in, voeg zure room toe en laat opnieuw even inkoken. Werk af met de rest van de boter en de geklopte room en breng op smaak.
Stoom de rog in de plasticfolie 5 minuten boven bijna kokend water (of microwave op lage stand).
Haal de paupiettes uit de folie en schik op het bord, nappeer met de saus en glaceer onder de maximaal voorverwarmde grill van de oven.
Serveer onmiddellijk, eventueel met gesmoorde prei of gebakken spinazie.
1 ei, Crème fraîche, 50 gram geraspte belegen kaas
2 eetlepels fijngehakte basilicum, zout en peper
Bereiding;
Verwarm de over voor op 200°C. Bekleed 4 taartvormpjes (10 cm) met roomboterbladerdeeg. Klop 1 ei los met 3 eetlepels crème fraîche, de geraspte belegen kaas, zout, peper, 2 eetlepels fijngehakte basilicum (vers of diepvries) en de garnalen en schep dit in de vormpjes. Bak de taartjes in een voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen tot lauwwarm en snijd ze in puntjes.
Puree van knolselder en aardappel, gebakken parelhoen en veenbessen
Puree van knolselder en aardappel, gebakken parelhoen en veenbessen
Voor 4 personen:
1/2 kg bloemige aardappelen, 4 filets van parelhoen
1/4 knolselder, 150 g bereide veenbessen, 2 dl gevogeltebouillon
1 dl room, 1 dl melk, 1 el olijfolie, 1 el boter, peper en zout.
Bereiding;
Schil de aardappelen en de knolselder.
Kook ze afzonderlijk gaar in ruim gezouten water.
Haal ze door een roerzeef.
Verwarm de room en de melk en roer het mengsel onder de puree.
Bak intussen de parelhoenfilets in de boter en olie, en kruid met peper en zout.
Haal de filets uit de pan en laat op een warme plaats rusten. Giet het bakvet uit de pan.
Blus met de bouillon en laat kort inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de bereide veenbessen.
Schik de parelhoenfilets op warme borden en lepel er de jus, puree en de bessen langs.
Tip : Voeg bij het pureren van de aardappelen wat knolselderzout toe om extra smaak te geven.
Weetje : Parelhoen kan worden bereid zoals jonge fazant, patrijs of zelfs als kip. Let wel goed op dat je het vlees niet laat uitdrogen tijdens de bereiding. Bedruip het daarom geregeld met braadvocht.
Glaasje met zalm,Lepeltje met sint-jakobsnoten,Mosseltjes maitre d hotel
Aperitiefhapjes uit de zee
Glaasje met zalm en een sesamkrokantje
Snijd mootjes gerookte zalm in blokjes. Besprenkel ze met citroen en bestrooi ze met fijne kruiden. Bewaar de blokjes zalm in de koelkast. Snijd intussen de vellen brikdeeg in dunne reepjes, leg ze op vetvrij papier en schuif ze snel in de oven. Verdeel de zalmblokjes over de glaasjes, garneer met de krokantjes van brikdeeg en bestrooi met sesamzaadjes.
Lepeltje met sint-jakobsnoten en flinterdunne bloemkooltjes
Leg de bloemkoolroosjes 10 min. in gezouten kokend water. Snijd ze in heel dunne schijfjes. Bak de sint-jakobsnootjes in de pan. Leg één nootje in elke lepel, breng op smaak met fleur de sel en peper van de molen en eindig met een flinterdun bloemkoolschijfje.
Mosseltjes maître dhôtel
Hak kruidkers, peterselie en knoflook fijn en meng met lichtgezouten boter. Kruid naar smaak (zout, peper of currykruiden, kurkuma ). Leg de diepgevroren mosseltjes in afzonderlijke, kleine potjes en leg er een mooi klontje kruidenboter bij. Zet ze 10 à 12 minuten in de oven op 200°.
Ragout van konijn met aardappel, gekonfijte ui en tijm
Ragout van konijn met aardappel, gekonfijte ui en tijm
Voor 4 personen;
1 konijn in stukken gesneden , 3 grote aardappelen, gewassen, in de schil
4 grote uien, 6 takjes verse tijm, 3 laurierblaadjes
4 dl gevogeltebouillon, 2 teentjes knoflook, in de pel, geplet met een mes
4 à 5 eetlepels olijfolie, peper van de molen, zeezout.
Bereiding;
Snijd de aardappelen in schijven van ongeveer 0,5 cm dikte.
Pel de uien en snijd ze in fijne ringen van ongeveer 2 à 3 mm dik.
Neem een grote pan of pot en verhit de olijfolie.
Kruid de stukken konijn met peper en zout en schroei ze kort dicht op een middelhoog vuur. Neem het konijn uit de pan of pot en leg de stukken op een bord of schaal.
Doe nu de uien in dezelfde pan waarin het konijn is gebraden en laat mooi bruin braden. Dit kan een tijdje duren maar is van groot belang! Roer regelmatig.
Rits de tijm, zorg ervoor dat er geen takjes meer bij zijn en voeg samen met de laurier en 1 geperst lookteentje bij de uien.
Wrijf een stevige ovenschaal in met het overige teentje knoflook en vet de schaal vervolgens in met wat olijfolie. Schik er de aardappelen in op de bodem, verdeel de helft van de uien over de aardappelen en herhaal met nog een laag aardappel en nog een laag uien. Bevochtig met de gevogeltebouillon tot alles onderstaat en kruid met peper en zout, schik er vervolgens de konijnstukken op.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats ze in een voorverwarmde oven van 170°C.
Laat de ovenschotel ongeveer 40 minuten garen en verwijder de folie de laatste 10 minuten. Controleer met een mesje of de aardappelen gaar zijn, anders gaar je de schotel onafgedekt nog eens 10 minuten.
Bereiding; Doe al de vloeistoffen in een shaker met wat ijs. Shake goed en serveer in een cocktailglas met ijs en schijfjes sinaas. Tip: deze aperitief smaakt redelijk sterk door, je kan gerust wat vers sinaasappelsap toevoegen.
Geitenkaas en appeltjes geflambeerd met appeljenever
Waarom eens geen gourmet met Kerst? Niets beter dan allemaal samen bakken en braden om een gezellige, ongedwongen sfeer te creëren. En de gastvrouw of -heer hoeft zich geen hele avond in de keuken op te sluiten.
C. Allemeersch laat zien hoe je de ordinaire vleeslapjes en gehaktballetjes overstijgt om een compleet culinair festijn voor 8 personen uit de pannetjes te toveren.
Geitenkaas en appeltjes geflambeerd met appeljenever Voor 4 personen;
- 4 kleine geitenkaasjes, 2 stoofappels, 4 el honing - 8 cl appeljenever, rozijnenbrood, klontje boter. Bereiding;
Schil de appels en stoof ze even in de gourmetpannetjes met een beetje boter. Voeg hierbij een geitenkaasje en overgiet met de honing. Laat even opwarmen en voeg hierbij de calvados of jenever. Flambeer en serveer met toast van rozijnenbrood.
Kook de geschilde aardappelen gaar. Plet ze met 10 cl lightroom.
Voeg dan de bloem toe, kruid met peper en zout en meng. Doe er de eieren een voor een bij en meng goed. Voeg de fijn gehakte bieslook toe. Verhit een klontje boter in een pannenkoekenpan. Doe 3 x 1 gulle lepel beslag in de koekenpan en laat ruimte tussenin. Bak 2 min. op een zacht vuur. Draai de blinis om en bak nog 1 min.
Kook de in schijfjes gesneden wortelen. Maak er puree van met 10 cl lightroom, de ras el hanout, peper en zout.
Verwarm de oven voor op 210°C gas 7.
Snij het vet van de eendenfilets kruiselings in zonder het vlees te raken. Hak de sjalotten en citroenreepjes fijn en stoof ze zachtjes in een pan in 1 eetlepel olijfolie. Giet het mengsel in een kom zodra de sjalot glazig is. Hak de peterselie- en rozemarijnblaadjes fijn en meng ze met de sjalot.
Strijk het mengsel op een eendenfilet. Leg de andere filet op het haksel. Bind toe. Leg in een ovenschaal met 10 cl water. Zet 35 min. in de oven. Draai en overgiet het gebraad af en toe. Haal uit de oven en laat nog 10 min. afgedekt rusten (warm houden). Snij de filets en serveer ze met de blinis en wortelpuree.
Ze zijn het neusje van de zalm, de superkampioenen op het vlak van vitaminen, mineralen en antioxidanten. En laat de meesten dan ook nog eens de smaakpapillen verwennen. Een keukenlijstje van 15 superfoods om te bewaren.
1. Broccoli tegen kanker
Broccoli staat bekend om zijn beschermende effect op de cellen en dus op de ontwikkeling van kanker. Dat geldt ook voor andere koolsoorten maar broccoli steekt erbovenuit door zijn hoge doses sulforafaanglucosinolaat (SGS), een stof die de natuurlijke ontgifting van het lichaam stimuleert. Verder bevat deze licht verteerbare groente veel vitamine B en vooral C (een gekookte broccoli bevat dubbel zoveel vitamine C als een sinaasappel). Broccoli is ook rijk aan kalium, magnesium, ijzer, zink, selenium en cabagine (of vitamine U), een ontstekingsremmende stof die de slijmvliezen van maag en darmen beschermt.
Bereidingstips: broccoli kunt u best stomen of kort laten schrikken in kokend water, dan verliest hij minder van zijn potentie. U kunt broccoli ook rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus, verwerken in soep en puree, of mengen met verse kruiden.
2. Tomaat tegen prostaatkanker
De tomaat dankt haar adelbrieven aan het bijzonder hoge gehalte aan lycopeen, een belangrijke antioxidant. Vooral bij tomaten die warm of bereid worden geserveerd, zet lycopeen zich goed vrij en werkt het preventief tegen de ontwikkeling van prostaatkanker maar ook tegen andere carcinogenen als baarmoeder-, darm- en maagtumoren. Hoge doses lycopeen zorgen er immers voor dat schadelijke vrije radicalen uit het lichaam worden afgevoerd. De tomaat bevat ook veel vitamine B en C en mineralen als kalium, fosfor en magnesium.
Bereidingstips: vooral warm of bereid speelt de tomaat ten volle haar gezondheidstroeven uit. Dat kan in tomatensap, soep, puree, zelfgemaakte ketchup of andere sauzen.
3. Blauwe bes als vitaminekampioen
De blauwe bes wordt door voedingsdeskundigen omschreven als de koningin der bessen. De supervrucht bevat dan ook recordgehaltes aan vitamine B en C en is rijk aan pterostylbeen, een belangrijke antioxidant die beschermt tegen kanker. Blauwe bessen verminderen ook het risico op hartziekten en werken ontstekingsremmend. Door de band geldt bij vruchten de vuistregel: hoe meer kleur ze hebben, hoe hoger hun antioxidantengehalte.
Bereidingstips: tijdens het zomerseizoen kunt u ze vers eten, maar de rest van het jaar zijn ze ook in diepvriesvorm te krijgen. Die is even lekker en rijk aan
4. Rode biet voor de lever
Deze bordeauxkleurige groente heeft zijn superstatus te danken aan zijn hoge gehalte aan bioflavonoïden, bètacaroteen, vitamine B en C, calcium, fosfor en ijzer. Die combinatie stimuleert de zuiverende werking van de lever, verhoogt de weerstand en helpt - dankzij het ijzergehalte - om bloed-armoede te bestrijden. En omwille van luteïne varen ook de ogen er wel bij.
Bereidingstips: versnij wat rode biet bij sla, in combinatie met look en peterselie. Of verwerk ze in een koude gazpacho.
5. Granaatappel tegen veroudering
Ook de granaatappel is een antioxidantenkampioen en is rijk aan beschermende polyfenolen. Dat maakt van de granaatappel een ideale anti-aging handlanger, of beter, een bondgenoot om in optimale conditie ouder te worden. Hij beschermt tegen hoge bloeddruk, cardiovasculaire risico's en doet dienst als ontstekingsremmer.
Bereidingstips: de granaatappel wordt vooral als sap gedronken, maar let wel op voor teveel toegevoegde suikers. De vrucht zelf is ook lekker in slaatjes en fruitsla.
6. Waterkers tegen kanker
Een groente die vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk zijn plaats verdient in het rijtje van de supervoeding is waterkers. Verwant aan broccoli, beschermt ook waterkers tegen kanker dankzij de hoge aanwezigheid van glucosinolaat en PEITC (fenylethylisothiocyanaat). Deze stof geeft de plant haar typische, wat pikante smaak en verhoogt de weerstand tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen. Verder bevat waterkers ook hoge dosissen carotenoïden (provitamine A), vitamine B, C, D, E.
Bereidingstips: waterkers is een prima smaakgever die zich met tal van gerechten laat mengen. U kunt er soepen en sauzen mee op smaak brengen. Lekker is de combinatie met vis, zoals zalmtartaar.
7. Gember tegen misselijkheid
Zingibereen, een soort etherische olie in de gemberwortel, is de werkzame stof die ervoor zorgt dat gember de spijsvertering een handje toesteekt. Gember in een gerecht is een goed idee voor wie af te rekenen heeft met spijsverteringsproblemen of misselijkheid.
Bereidingstips: de gemberwortel laat zich perfect verwerken in wokgerechten maar smaakt net zo goed in zoete gerechten als koekjes of cake.
8. Guarana om het lichaam te boosten
De guaranabes is afkomstig uit Zuid-Amerika en werkt dankzij haar hoge cafeïnegehalte erg stimulerend. De bes, die vaak wordt verwerkt in supplementen, is geliefd bij sporters en mensen die zware fysieke inspanningen moeten leveren. Ze bevat ook veel tannine en magnesium, is goed voor het centrale zenuwstelsel en bevordert de alertheid en het geheugen. Kortom, ze boost de prestaties van het hele lichaam.
Bereidingstips: de bes wordt vooral verwerkt in fris- en energiedranken. Guarana geeft een zachte smaak, tussen vanille en sinaasappel.
9. Spinazie ter bescherming van hart en ogen
Popeye had gelijk dat hij regelmatig een blik van het groene goedje opentrok, al deed hij dat niet om de juiste reden. Niet ijzer is de grootste troef van spinazie, wel de hoge doses carotenoïden waaronder luteïne, een stof die ook voorkomt in wortelen en rode vruchten en die onze ogen en dus ons gezichtsvermogen beschermt. Verder is spinazie bijzonder rijk aan foliumzuur, vitamine B en C, kalium, mag-nesium, zink, selenium. Dat maakt van spinazie een goede bewaker van hart en bloedvaten. De groente bevat ook nog chlorofyl, een belangrijke ontgifter omdat hij schadelijke stoffen aan zich bindt.
Bereidingstips: spinazie kunt u natuurlijk koken, maar smaakt ook perfect als u ze licht roerbakt in de wok, in combinatie met mozzarella en wat olijfolie bijvoorbeeld. De blaadjes laten zich ook rauw welgevallen: u kunt ze rauw mixen in een slaatje.
10. Groene thee als superantioxidant
Dankzij een hoog gehalte aan polyfenol, catechine en cafeïne is groene thee een uitstekende antioxidant. Hij helpt de cholesterol en de bloeddruk te verlagen en is een ont-stekingsremmer. Er zijn ook heel wat aanwijzingen dat groene thee een preventief effect heeft op hersenziekten als alzheimer en parkinson.
11. Rode paprika als vitaminebom
Rode paprika bevat een bom aan vitamine C en stoffen als bioflavonoïden en carotenoïden. Die werken als antioxidant, als ontstekingsremmer, en bevorderen een goede bloedsomloop.
Bereidingstips: paprika laat zich zowel koud als warm serveren. U kunt ze bereiden in de oven gevuld met gehakt, in een ratatouille, een groentestoofpotje of in een slaatje.
12. Veenbessen voor de urinewegen
Veenbessen zijn een van de meest bestudeerde vruchten ter wereld. De Amerikaanse FDA erkent dat veenbessen efficiënt werken tegen steeds terugkerende cysten. De aanwezigheid van tannine zorgt ervoor dat de bessen heilzaam zijn tegen urineweginfecties. Ze hebben een ontsmettend effect. Wie gevoelig is voor blaas- of urinewegproblemen, zet best regelmatig een cranberriesapje klaar.
Bereidingstips: veenbessen laten zich lekker smaken bij wild, maar ook als sapje of smoothie.
13. Medicinale paddenstoelen tegen virale infecties
De bekendste in deze familie zijn shiitake en reishi. Ze zijn rijk aan polysacharide, vitamine D, C en B, ijzer, zink en selenium. Die combinatie staat garant voor een antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking, een versterking van het immuunsysteem en als preventie tegen tumoren.
Bereidingstips: door zijn vaste structuur is de shiitake zeer geschikt voor allerlei roerbakgerechten. U kunt hem ook blancheren bij een slaatje of pasta.
14. Mangosteen tegen allergie
Deze paarse bes afkomstig uit Zuidoost-Azië bevat xanthonen, een stof die protectie biedt tegen kanker, ontstekingen en die allergische reacties helpt te bestrijden. Xanthonen verminderen de vrijgave van histamine, dat allergie veroorzaakt. De smaak lijkt op die van de lychee.
Bereidingstips: meestal wordt mangosteen als sapje gedronken of in supplementvorm genomen.
15. Gojibes voor de bloedsuikerspiegel
De Chinezen schrijven deze kleine rode bes, die ook boksdoorn wordt genoemd, allerlei geneeskrachtige eigenschappen toe. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, heeft de gojibes duidelijk wat in haar mars. Ze bevat polysachariden, carotenoïden en licopeen die de lever beschermen, de immuniteit bevorderen en helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel (belangrijk voor diabetici) en het cholesterolgehalte.
Bereidingstips: in gedroogde vorm kunt u gojibessen toevoegen aan yoghurt, ontbijtgranen of fruitsla. Het sap wordt verwerkt in cocktails.
1 kg bloemige aardappelen, 500 g gemengd gehakt 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 50 g geraspte kaas 2 dl melk, 50 g boter, vers geraspte nootmuskaat 2 geperste knoflookteentjes, peper en zout.
Bereidingswijze;
Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water. Bak vervolgens de spekblokjes in een koekenpan. Vul aan met de fijngesneden ui en knoflook, waarna u het gehakt toevoegt en deze korrelig bakt. Laat eventueel uitlekken in een zeef om het overtollige vet te verwijderen. Giet nu de aardappelen af en laat ze uitdampen. Verwarm de melk samen met de boter in een pan. Haal de aardappelen door een roerzeef en roer er het boter-, melkmengsel bij. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel er de spekblokjes en het gehakt over. Dek hierna af met de puree en strooi er, als laatste, de kaas over. Zet 30 min in een voorverwarmde oven van 200°C.
150 ml kookroom, zout, 5 kleine tomaatjes (gehalveerd)
Bereiding; 20-30 min.
Kook de penne in een pan met ruim kokend water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps toe en kook ze met de pasta gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan met een dikke bodem en fruit de ui heel zachtjes glazig. Roer de kerriepoeder erdoor en voeg de kookroom toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Verdun de saus eventueel met een beetje van het pastakookvocht en laat de saus 3 minuten zachtjes sudderen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en leg de tomaten er met de snijkant naar beneden in. Bak de tomaten 3 minuten, keer ze na 2 minuten. Schep de garnalen door de kerriesaus en warm de saus nog heel even door. Giet de pasta met sugarsnaps af en verdeel dit over twee warme diepe (pasta)borden. Schep de garnalen met kerriesaus op de pasta en leg daarna de tomaatjes erop. Serveer direct.
Tip: neem in plaats van sugarsnaps peultjes of broccoli. Kook deze groenten maar 3-4 minuten met de pasta mee.
droge witte wijn, 1 citroen, een scheutje calvados
Voor de kippenkruiden
1 kl kerriepoeder, 1 kl paprikapoeder, 1 kl gemberpoeder, een halve kl zout, een halve kl gemalen zwarte peper, een scheutje arachideolie.
Bereiding;
Meng de droge specerijen en roer er olie door tot je een smeuïg papje krijgt. Wentel de kip door deze specerijenpasta.
Leg de kip op een ovenrooster en zet in een oven op 180°C met een braadslee er onder om de afdruipende vetten op te vangen. Giet regelmatig wat braadvocht over de kip. De kip is gaar wanneer het vocht dat eruit loopt, helder is.
Schil intussen de appelen, snijd ze in 4 en verwijder het klokhuis. Doe ze in een kookpan met wat suiker, een scheutje witte wijn en enkele druppels citroensap. Laat de appelen loskoken en werk naar smaak af met calvados.
Snijd de kip in stukken en serveer met de appelmoes en kroketjes.
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Mannen en vrouwen die op hun lijn letten zullen geen calorierijke maaltijden bestellen op restaurant, maar ook lichte gerechten kunnen slecht zijn voor je figuur. Vijf verrassende restaurantvalkuilen op een rij.
Fotos; Shutterstock Valkuil 1: Salades Slaatjes zijn het perfecte gerecht voor wie lijnt, maar lang niet alle combinaties zijn ook werkelijk goed voor je figuur. Een slaatje met geitenkaas, noten en een vette dressing loopt makkelijk op tot 500 calorieën.
Wat je kan doen: Vraag om de dressing apart te serveren zodat je zelf kan beslissen hoeveel je ervan over je slaatje sprenkelt.
Valkuil 2: Groenten Veel koks bakken hun groenten in de pan met veel boter of olie om de smaak intenser te maken. In sommige gevallen voegen ze er zelfs spek aan toe.
Wat je kan doen: Vraag aan de ober of de kok je groenten droog wil bereiden, dus zonder calorierijke sausjes.
Valkuil 3: De kok Jij mag dan wel calorieën tellen, de meeste koks houden zich daar niet mee bezig. Integendeel, ze gebruiken room, boter, zout en vet om hun ingrediënten extra lekker te maken. En dat komt je figuur niet ten goede.
Wat je kan doen: Vraag op voorhand of er boter of room in het gerecht zit dat je wil bestellen. Die informatie staat immers niet op de menukaart. Kies desnoods voor een lichtere maaltijd als de kok de calorierijke ingrediënten gebruikt.
Valkuil 4: Olijfolie Op restaurant krijg je tijdens het wachten soms een mandje brood en een potje olijfolie. Vaak dompel je een sneetje helemaal onder omdat je denkt dat olijfolie gezond is, maar het blijft uiteraard een vet. Brood absorbeert de olie bovendien heel goed waardoor je per sneetje zon 190 calorieën opneemt.
Wat je kan doen: Schep met je vork wat olijfolie uit het potje en besprenkel je broodje ermee. Zo krijg je toch wat extra smaak, maar beperk je het aantal calorieën.
Valkuil 5: Porties Kleine porties lijken goed voor je lijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Bijvoorbeeld: je bestelt enkele hapjes in plaats van een voorgerecht en je krijgt veel vetten binnen.
Wat je kan doen: Opteer voor gezonde hapjes zoals rauwe groenten. Vul eventueel aan met appetizers met proteïnen, dan krijg je alsnog een vol gevoel.
1 prei, 1 wortel, 1 groene selder, 150 g gekookte ham
200 g Brugge Oud, 15 cl room, cayennepeper en zout.
Bereidingswijze; 20- 40 min.
De groenten fijn snijden en stoven in de boter. De kippenbouillon en het bier eraan toevoegen en +/- 30 minuten laten koken. Kruiden met cayennepeper en zout. De ham en de Brugge Oud in kleine blokjes snijden en in een soepterrine doen samen met de room. De kokende bouillon eraan toevoegen.
Tip; De ham kan ook vervangen worden door gebakken blokjes van kippenfilets.