Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
22-10-2011
Franse wijn en Spaanse cava zijn populairste drankjes
Franse wijn en Spaanse cava zijn populairste drankjes
Belgen drinken het liefst een Franse wijn of een Spaanse cava. Dat blijkt uit cijfers van de wijnbeurs Megavino en het marktonderzoeksbureau AC Nielsen.
77.407.000 liter wijn, zoveel hebben de Belgen tussen augustus 2010 en juli 2011 gedronken. Dat is een lichte stijging van 1,07%. Wat we het liefst drinken? Witte, rode en roséwijn, zolang hij maar van Frankrijk komt is het allemaal goed. Bij de mousserende wijnen doet de Spaanse cava het bijzonder goed. Volgens de onderzoekers kunnen we zelfs spreken van een blijver op het mousserende wijnvlak.
Megavino vindt plaats in Brussels Expo van 21 tot en met 24 oktober.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Wijn, Cava,
11-10-2011
Belgen zijn verzot op Bordeauxwijnen
Belgen zijn verzot op Bordeauxwijnen
We zijn verlekkerd op een goed wijntje en vooral de Bordeauxwijnen scoren goed bij ons. Dat blijkt uit cijfers van het Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux.
Tussen juli 2010 en juni 2011 heeft ons land zo'n 231.000 hectoliter Bordeauxwijnen ingevoerd. We zijn daarmee de derde grootste importeur van Bordeauxwijnen. Enkel Duitsland en China scoren nog beter.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:bordeaux,
25-08-2011
Peter Goossens lanceert wijngamma
Peter Goossens lanceert wijngamma
Peter Goossens ligt nu ook met een eigen wijngamma in de winkelrekken. 4 wijntjes worden door de topchef aangeprezen.
U kunt er niet naast kijken: de eerste wijnen van Peter Goossens worden geflankeerd door een grote foto van de chef. Diens handtekening op het etiket moet de echtheid van de flessen garanderen. In het assortiment Goossens-wijnen vind je een rosé, een rode wijn en twee witte wijnen.
Het initiatief gaat uit van de kookzender Njam!, die later ook nog andere producten (al dan niet van andere topchefs) wil lanceren. Voor een fles Peter Goossens-wijn tel je 6,84 euro neer.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Wijn, Peter Goossens,
12-08-2011
De verborgen calorieën van alcohol
De verborgen calorieën van alcohol
Wanneer je op vakantie gaat, is het heerlijk om te ontspannen met een lekker glaasje wijn of een verrukkelijke cocktail. Helaas is alcohol niet zo'n goed idee voor je lijn. Als je het aantal calorieën telt, zal je in het vervolg misschien wel twee keer nadenken voor je een fles ontkurkt.
"De statistieken zijn schokkend", zegt Debbie Bannigan van de Britse preventiedienst Swanswell. "Het is hoog tijd dat iedereen beseft hoeveel calorieën er in alcohol zitten."
Kopjes vet Als een man gedurende vijf dagen iets meer dan drie glazen (0,7 liter) bier per dag drinkt, komt dat overeen met vier pita's per week of 46 kopjes vet per jaar. Voor vrouwen komt het drinken van een groot glas wijn op vijf dagen overeen met het eten van twee kazige pizza's, bovenop de gewone maaltijden. Op 12 maanden komt dat neer op een toevoeging van zo'n 45.840 calorieën of 25 kopjes vet.
Nadenken De Britse liefdadigheidsinstelling Swanswell wil daarom iedereen doen nadenken over het alcoholverbruik op vakantie, en de gevolgen ervan voor ons lichaam. "Het is moeilijk om mensen te overtuigen dat alcohol ernstige schade kan veroorzaken. Door ons nu te focussen op de calorieën, hopen we nog meer mensen te bereiken", zegt voorzitster Debbie Bannigan.
Kilogram Niet overtuigd? Dan nog dit: onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van één groot glas wijn of een halve liter bier per dag kan leiden tot een gewichtstoename van 1,8 kilogram per maand of 22 kilogram per jaar.
In de supermarkt vinden we nog veel de vertrouwde riojas.
Riojas passen goed bij geroosterd vlees, bij de smaakvolle Spaanse charcuterie en bij harde gerijpte kazen.
Een selectie van zes rioja's
Marqués de Cáceres, Rioja Crianza 2006 Gevulde kleur met een open rand en een evolutietoets naar zacht rood. Houtgedragen neus, met bijkomend fijne ceder en tabak. De smaak is gebonden met fijne tannines, karaktervol. Erg goede wijn. Carrefour: 8,39 euro.
Ibericos, Rioja Crianza 2006, Familia Torres Heel goede kleurconcentratie met een evolutietoets en wat spanning van de houtlagering. De neus is goed en fijn verweven met hout en rood fruit. De smaak is goed, levendig en fris met wat ruwheid in de tannines. Goede tafelkwaliteit. Delhaize: 8,79 euro.
Torre Aldea, Rioja 2010 Gevulde kleur met een jonge paarse nuance. Frisse neus van mooi rood fruit. Zacht evenwicht in de smaak. Modern en aangenaam. Goede wijn. Colruyt: 3,59 euro.
Marqués de Càceres, Rioja Crianza 2007 Goed gevulde, stevige rode kleur met een kleine evolutietoets. De neus is minder fijn dan die van de 2006 met meer rondeur. Smaak met goede lengte maar wat scherp en ruw in de tannines. Carrefour: 9,38 euro.
Coto de Imaz, Rioja 2004 Reserva Goede open kleur, zachtrood met een evolutietoets. De neus is stevig met gezond oud hout en secundair. De smaak is een beetje oud en ook wat fijn-dun. Colruyt: 8,98 euro.
Castillo San Lorenzo, Rioja 2010 Normale kleurconcentratie met een nuance van jong. Neus met fijn rood fruit (framboos) en kruidigheid. Karaktervolle smaak met eigenheid en finesse. Goede wijn. Delhaize: 4,39 euro.
Meer over Spaanse wijn
Zoals Bordeaux weet ook Spanje van de temperatuursprong ten gevolge van de opwarming van het klimaat. Onversterkte wijnen van 15 tot 16 volumeprocent alcohol zijn geen zeldzaamheid meer. In het beste geval is de alcoholcharge met goed fruit ingepakt en versmelt ze in het geheel. Maar heel dikwijls is (was) er fruit tekort en dan komt er een branderige opstoot op het eind van de smaaksequens. Als de wijn dan ook nog te warm geschonken wordt - wat vaak gebeurt - gaat de alcohol het boeket domineren en dan is het alsof men bij een distilleerketel staat.
Maar zelfs wanneer alles redelijk in evenwicht is, als alcohol, fruit en tannines op elkaar zijn afgestemd, dan nog schuiven dergelijke wijnen op in de richting van port, want de combinatie alcohol-fruit draagt bij tot een algemene zoete impressie. Daarom zijn deze wijnen minder universeel geschikt voor aan tafel. Eten met port is ook niet simpel en geraakt dikwijls niet verder dan de eeuwige stilton. Door de hoge zoeterige lading gaan deze wijnen bovendien vlug vervelen: het smaakverzadigingspunt is snel bereikt. Het zijn die flessen die na de maaltijd halfvol op tafel blijven staan.
In Spanje weet men dat uiteraard ook. Na de technische ontwikkelingen van de jaren tachtig kwam er een evolutie op gang van het type oxidatieve, fruitarme en alcohol- en houtbeladen traditionele wijn naar fruit en levendigheid. Dankzij de hoge potentiële concentratie kon finesse en elegantie gegenereerd worden door het temmen van de overvloed en niet, zoals vaak in Bourgogne, door opgelegde magerheid en schraalheid van te hoge rendementen.
Samen met deze indringende stijlverandering trad de renaissance op van een reeks aloude appellations - niet alleen Rioja, Cava en Jerez, maar vooral Somontano, Priorat, La Mancha en de spectaculaire expansie van Ribera del Duero. Ook een serie lokale druivensoorten werden herboren, zoals graciano, bobal, mencia, cariñena, garnacha, monastrell, albariño, verdejo en godello om er maar enkele te noemen. Echte authenticiteit kan alleen komen van druiven met een regionale verankering.
Herwig Van Hove
bron; knackweekend.rnews.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Castillo San Lorenzo, Coto de Imaz, Marqués de Càceres, Torre Aldea, Ibericos, Rioja Crianza, Marqués de Cáceres,
04-07-2011
Zomerse dorstlessers
Zomerse dorstlessers
Pinot gris Côtes de Remich 2008, Domaines VinsmoselleLuxemburg
Wijn die op een warme dag voor een dorstlessend, lees 'verfrissend' gevoel zorgt. Niet meteen om een ganse fles in een mum van tijd soldaat te maken, maar gewoon een glas goed gekoelde wijn die op gelijk welk tijdstip van de dag met plezier kan gedronken worden. Hun karakteristieken? Hoofdzakelijk wit, flink aromatisch in neus en mond, en vooral, doorspekt met een stevige scheut zuren. Claus C. Jacob Riesling Classic 2009 Pfalz, Duitsland
Heel lichtvoetige maar best genietbare riesling afkomstig uit één van de warmste Duitse wijnregio's. Het 'kleine Toscane' wordt de Pfalz wel eens genoemd, verwijzend naar de vijgenbomen en oleanders die er groeien. Ook deze riesling getuigt van flink wat zon hoewel de aroma's in neus en mond ietwat mager zijn, wel plezierig in de mond maar een beetje eentonig qua smaakprofiel. Een mooi steekspel tussen zoet en zuur, vrij korte maar zuivere finale. Geen grootse wijn maar goed koel geschonken een prima dorstlesser.
Alcoholgehalte: 12% vol. Prijs: 3,48 euro. Te koop bij: Makro.
Een sauvignon blanc in een uiterst modern kleedje maar met flink wat temperament. Lichtgeel getint met groene toets, uitbundig geurend naar limoen, kruisbes en vers gemaaid gras, pittig en hypernerveus op de tong, stevige zuurtoets maar fraai gecounterd door het rijpe fruit. Vrij lange finale met heel klein bittertje op het einde. Meer dan zomaar een dorstlesser, heerlijk met olijfjes of knapperige rauwe groentjes als tussendoortje. Schenk goed koel, rond de 6 à 8°C.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 6,99 euro. Te koop bij: Delhaize.
Pinot gris 'Cuvée Réserve' 2009, Cave de Bennwihr Elzas, Frankrijk
Eenvoudige Elzasserwijnen zijn meestal prima zomerse dorstlessers. Vooral die van een goed aromatisch druivenras als pinot gris dat, indien bij de juiste rijpheid geoogst, bol staat van exotische fruittoetsen. Deze pinot gris lost de verwachtingen in. Mooie volle kleur, uitbundig geurend naar wit fruit, mango en passievruchten, vrij vol in de mond, zelfs tikkeltje mollig en vet maar met behoud van frisheid. Vrij bescheiden lengte maar goed fris geschonken een leuk glas wijn, uitstekend als afzakkertje na de maaltijd.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 5,95 euro. Te koop bij: Colruyt.
Pinot gris Côtes de Remich 2008, Domaines Vinsmoselle Luxemburg
Wordt pinot gris niet best zo jong mogelijk gedronken? En vooral als die uit Luxemburg komt? Het is een misverstand want in goede jaren kan Luxemburgse witte wijn best wat verouderen. Dit exemplaar is nu perfect op dronk en getuigt van verrassend veel inhoud en structuur. Lichtgeel getint, de neus doet denken aan bloemen, rijpe appel en peer, net zo in de mond, mooi gevarieerd, ontbeert misschien een tikkeltje frisheid op het einde. Al bij een al prima dorstlesser voor weinig geld.
Alcoholgehalte: 11,5%vol. Prijs: 4,60 euro. Te koop bij: Alvo.
Pirca Chardonnay 2009 Central Valley, Chili
Krachtige, veelal met hout doorspekte chardonnay is niet meteen een schoolvoorbeeld van easy drinking wijn. En toch kan chardonnay zich perfect in die rol inleven als hij maar voldoende frisheid in zich heeft. Deze Chileen weet te verrassen door zijn frisse fruitaroma's, geen overrijp fruit maar verse limoen, peer en ananas, lekker sappig en levendig in de mond, fruit van aanzet tot finale, tikkeltje alcohol in de staart maar dat stoort niet echt. Goed fris schenken, doet meteen snakken naar een volgend glas.
Alcoholgehalte: 14% vol. Prijs: 6,99 euro. Te koop bij: Carrefour.
Saint Véran 2010 eigen botteling Bourgogne, Frankrijk
Nog meer excellente chardonnay met dit exemplaar uit het zuiden van de Bourgogne. Heel slank en strak gemaakt, doet zelfs wat denken aan de betere Chablis, en dat is des te opmerkelijker gezien zijn meer zuidelijke herkomst. Lichtgele kleur met groene toets, frisse en plezierige neus, aroma's van bloesems, rijpe limoen, abrikoos en kiwi, goed nerveus en pittig in de mond, mooi fruit, tintelend zuur maar niks agressief, fraaie lengte en kraakzuiver. Prima zomerse dorstlesser die ook als aperitief kan worden geschonken.
Alcoholgehalte: 13% vol. Prijs: 6,99 euro. Te koop bij: Delhaize.
Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Saint Véran 2010, Pirca Chardonnay 2009, Pinot gris Côtes de Remich 2008, Pinot gris 'Cuvée Réserve' 2009,Marianne Sauvignon blanc 2010, Claus C. Jacob Riesling Classic 2009,
28-06-2011
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Een nieuwe Nederlandse wijnwebsite verkoopt topwijnen aan spotgoedkope prijzen. En dat u kwaliteit koopt, kan u zo zien, want bij iedere wijn staan de sterrenrestaurants opgesomd waar het goedje verkocht wordt. De chefs reageren furieus.
Een chef verdient nu eenmaal op zijn wijnen. Dat weet iedere restaurantleek ondertussen wel, maar dat het soms over zo'n grote winstmarges gaat wist niemand. Volgens kenners wordt de prijs soms niet maal drie maar maal zes gedaan. Ongehoord? Niet als je beseft dat de chefs soms verlies maken op hun eten en dan proberen om rond te komen dankzij hun wijnen.
Voor hen die echter niet zo goed voor kas zitten, is er nu de website sterwijnenthuis.nl. Die website zet alle topwijnen voor u op een rijtje en verkoopt ze aan iets meer dan de inkoopprijs, een koopje dus in vergelijk met de wijnen op restaurant. Per wijnfles staat er ook bij waar de wijnen verkocht worden, maar niet de aangeboden prijs in de restaurants.
De chefs van de aangehaalde restaurants zijn furieus. Ze dreigen zelfs met een rechtszaak als de namen van hun etablissementen niet meteen van de site worden gehaald.
Voor 4 personen: 2 verse zalmfilets met vel, samen 1 kg ,1 bosje dille 50 g suiker ,50 g grof zout ,2 tl grofgemalen witte peper
Voor het slaatje: 2 cm verse gember ,2 grannysmithappels ,sap van 1 citroen 2 wortelen ,1,5 el olijfolie ,½ tl roze peperkorrels vijfpepermengeling en fleur de sel
Bereidingswijze
Maak de gravlax 3 dagen op voorhand. Leg een zalmfilet met het vel naar onder op plasticfolie. Hak de dille fijn en meng met de suiker, het zout en de peper. Spreid dit mengsel uit over de zalm en leg er de tweede filet op met het vel naar boven. Dek goed af met plasticfolie en wikkel er dan aluminiumfolie en een keukendoek rond.
Leg de zalm in de koelkast met een gewicht op (bijvoorbeeld enkele blikken). Laat 3 dagen rusten; draai de zalm elke 12 u. om.
Maak het slaatje: rasp de gember in een slakom. Was en ontpit de appels. Snij het vruchtvlees in reepjes. Voeg toe aan de slakom en sprenkel er het citroensap over. Schep goed om. Schil en rasp de wortelen grof. Doe bij de appels. Kruid licht met vijfpepermengeling en zout, voeg de olijfolie toe en schep om. Zet de salade 30 min. koel weg.
Leg zalm open en verwijder de droge marinade. Snij de zalm in dunne plakjes, zonder door het vel te snijden. Verdeel het wortelslaatje over 4 borden en schik 3 plakjes zalm op elke portie. Werk af met de roze peperkorrels en serveer meteen.
Tip: met deze hoeveelheden maakt u meer gravlax dan nodig is voor dit recept. Wikkel de rest van de zalm (al dan niet gesneden) in plasticfolie en bewaar in een luchtdichte doos in de koelkast.
Oudste champagne ter wereld onder de hamer in Finland
Oudste champagne ter wereld onder de hamer in Finland
Twee van de oudste flessen champagne ter wereld worden geveild. Dat hebben de autoriteiten op de Finse eilandengroep Aland vandaag bekendgemaakt.
De flessen werden vorig jaar uit het wrak van een schip gehaald, dat begin negentiende eeuw was gezonken in de Oostzee.
Eén van de flessen is van het huis Veuve Clicquot, dat in 1772 begon te produceren. De andere fles is een Juglar, een champagnemaker die in 1829 werd opgekocht.
De veiling vindt plaats op 3 juni in Mariehamn, de hoofdstad van de Aland-eilanden. Het scheepswrak lag niet ver van de eilandengroep waardoor de regio eigenaar is geworden van de historische champagne.
Het gezonken schip was waarschijnlijk met zijn dure lading op weg naar de toenmalige Russische hoofdstad Sint-Petersburg.
(anp/adha) Bron; demorgen.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:champagne,
30-03-2011
Joachim Boudens beste sommelier van België
Joachim Boudens beste sommelier van België
Joachim Boudens (links) en Gert De Mangeleer (chef van Hertog Jan).
Joachim Boudens van tweesterrenrestaurant Hertog Jan in Sint-Michiels (Brugge) is verkozen tot 'Sommelier of the year 2011'. In de einduitslag van de verkiezing ging hij alle laureaten van de verschillende provincies vooraf. Meer dan 3.000 consumenten en 700 professionals brachten hun stem uit.
Boudens neemt de fakkel over van Pieter Verheyde van driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem. Een sommelier kan de titel slechts een keer krijgen.
De verkiezing, die voor de tweede keer werd georganiseerd, is een initiatief van de culinaire uitgeverij mjPublishing.
Spaghetti bolognese duikt wekelijks op in het leeuwendeel van de Vlaamse kookpotten. Maar vraagt u zich vaak af welke wijnen uitstekend passen bij dit populaire gerecht? Dankzij deze tips weet u voortaan welke betaalbare wijn u in uw winkelkar moet leggen terwijl u uw inkopen doet.
Een Barbera voor de volle 100%. Robijnrode kleur met paarse schijn. Krachtige wijn met zeer intense aromas van rijpe kersen en bessen. Volle smaak met een uitstekende balans en een aangename, fruitige afdronk.
Italie - Puglia - DOC Salice Salentino 2009 - San Marzone Lidl - 3,79 euro
Deze wijn bevat hoofdzakelijk Negroamarodruiven. Robijnrode kleur. Fruitige wijn met aromas van kersen en pruimen met een lichte kruidigheid. Rijp fruit en zachte, ronde tannines primeren bij deze wijn.
Deze wijn steunt voor 100% op Primitivodruiven. Soepele wijn met een robijnrode kleur. Aromas van geconfijt fruit en kaneel. Mooie aanzet met zachte tannines. Fruitige afdronk.
Costières de Nimes Trassegum - Château dOr et de Gueules
De winterse keuken vraagt om vlees met een uitgesproken smaakpalet. Nu het jachtseizoen nog volop aan de gang is, is hertenkalf de geknipte keuze voor een pittig vleesgerecht.
Mount Benson (Australië) - Norfolk Rise Vineyard 07
Een shiraz voor de volle honderd procent. Krachtige wijn met een intense kersenrode kleur. Mix van rijp rood fruit, peper, chocolade, cederhout, verse kruiden en een frisse eucalyptustoets. Zachte, fruitige aanzet en mooie, frisse afdronk met zachte tannines.
Costières de Nimes Trassegum - Château dOr et de Gueules
50% Syrah, 25% Carignan & 25% Mourvèdre. Warme donkerrode kleur. Intense neus met aromas van zwarte bessen, zwarte olijven, vanille, koffie en lichte kruidige toetsen. Elegante en evenwichtige wijn met terugkerende smaken van geconfijt zwart fruit en licht geroosterde toetsen met fluweelzachte tannines. Haalt een score van 90/100 bij Robert Parker.
Deze wijn bevat voornamelijk merlotdruiven. Robijnrode kleur met lichte paarse schijn . Neus van rode bessen, zoethout en chocolade. Lichte kruidigheid met mooi verweven houttoetsen. Mooie zachte aanzet van rood fruit in de mond met soepele, ronde tannines.
Jacques Appelmans bron;nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Saint-Emilion Grand Cru,Costières de Nimes Trassegum,Mount Benson (Australië),
18-12-2010
Cava met een scheutje perensap en honing
Cava met een scheutje perensap en honing
voor 4 glazen
8 eetlepels perensap
4 theelepels honing
kaneelpoeder
cava gekoeld (bv. Freixenet Cava cordon negro)
Bereiden
Verdeel het perensap over 4 glazen. Schep in elk glas 1 tl honing en 1 mespunt kaneel en roer dit goed door met een lange lepel. Vul de glazen verder op met gekoelde cava.
Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.
Drie cava's die hand in hand gaan met eenvoudige tapas.
Cava Gran Claustro Brut Nature 2007, Delhaize, 13,49 euro De enige cava uit de reeks met een jaartal op het etiket. Gemaakt van uitsluitend druiven van het oogstjaar 2007 en pas in de handel gebracht na een rijping van vele maanden. Ook opvallend: niet de traditionele druivenrassen zitten in de blend, wel pinot noir en chardonnay. Het resultaat mag er zijn: veel materie, veel kracht en rijpe fruitaromas met een licht belegen toets van broodkruim en toast. Een langdurige smaak. Blijft goed fris.
Cava Anna de Codorníu Brut, Makro, 9,59 euro Een aparte cava met vooral chardonnay in de blend die het gezelschap krijgt van wat parellada. Een strakke bubbelwijn met pittige zuren die meteen de honger opwekt, maar de toetsen van appel en perzik maken dat het geheel vlot toegankelijk blijft. Fraai gemaakt!
Cava Joan Raventos Rosell Brut Reserva, Alvo, 8,99 euro Bubbels met kracht en persoonlijkheid. Hier zitten de drie traditionele druivenrassen in de fles en die weten meteen te charmeren: lekker fris wit fruit, tikkeltje bloemig, veel smaak en goed nerveus, fraai bittertoontje helemaal op het einde. Een complete bubbelwijn.
bron; nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Cava Joan Raventos Rosell,Anna de Codorníu, Gran Claustro,
04-12-2010
Witte wijnen bij oesters
Witte wijnen bij oesters
Chablis 2008 Simonnet-Febvre
hype. Ze zijn zeer geliefd tijdens de feestdagen, vergen weinig voorbereiding en zijn bovendien erg lekker. Daarom gingen wij op zoek naar vier witte wijnen die uitstekend passen bij deze zilte delicatesse.
Chili - Leyda Valley - Amayna Sauvignon 2007
Dercor - 16,5 euro
Intense fruitige aromas van limoen en ananas met lichte florale toetsen. Fruitig en fris in de mond met een mooie, lange afdronk.
100% Verdejo Pie Franco. Honderdjarige wijnranken die niet op Amerikaanse onderstokken zijn geënt. Zeer zuivere en complexe aromas van witte bloemen, vers fruit, perzikken, abrikozen, peren en limoen. Mooie minerale toetsen met een lichte kruidigheid zoals steranijs en lavendel. Frisse en elegante wijn met een schitterende afdronk.
Frankrijk - Chablis 2008 Simonnet-Febvre
Makro - 9 euro
Mooie, fruitige neus van lichtrijpe citrusvruchten en perzik. Hints van honing, aanwezige botertoets en rijke mineraliteit. Zachte aanzet in de mond met een toets van citrusvruchten en een mooi ondersteunende molligheid. Vult de mond met een mooie frisheid en redelijk lange afdronk.
Frankrijk - Loire - Petit Bourgeois Sauvignon 2009 - Vin de Pays du Jardin de la France - Henri Bourgeois
Vitisvin - 8,95 euro
100% Sauvignon Blanc. Deze wijn kan je vergelijken met een kleine Sancerre. Aromatisch, grassig, Sauvignon pur sang met een dominante rijpe citrus en kruisbes. Gekonfijte limoen overheerst met een zeer levendige frisheid.
Rode wijn met een overheersende smaak van overrijp fruit doet uitstekend dienst bij wild zoals hert en hinde.
Helius Petri 2009 Minervois, Languedoc , Frankrijk, Delhaize, 5,99 euro Languedocwijn mag dan per definitie voor kracht en rijkheid staan, toch vallen in deze regio ook heel wat elegante wijnen op de kop te tikken. Een minervois waarbij de zon uit het glas springt met veel rijp tot overrijp rood en zwart besfruit, maar die verrassend soepel is in de mond en getuigt van een knappe frisheid. Bij niet al te rijk smakend wild.
Château des Fines Roches 2008 Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrijk, Colruyt en Alvo, 12,29 euro Een echte klassieker. Een châteauneuf-du-pape die beantwoordt aan zijn status: donker gekleurd, massief in de neus met zwart fruit, chocolade en kruiden, dik en goed gevuld in de mond, mooi fruit, goede bitters en donkere chocolade in de afdronk. Bij hert- en hindefilet.
Alain Bloeykens bron; nieuwsblad.be
Categorie:WIJN & WIJNWEETJES Tags:Château des Fines Roches 2008,Helius Petri 2009,
30-10-2010
Duitse wijnen
Duitse wijnen
Belgen en Fransen zijn tafeldrinkers, de Duitsers zijn veeleer terrasdrinkers: met vrienden en een roemer moezel- of rijnwijn buiten. Het kwaliteitssegment van de Duitse wijn wordt ingenomen door riesling, want in de koele nachten gedurende de rijpingsperiode ontwikkelt hij een merkwaardige complexiteit en gaan de frisse zuren niet verloren: excellent voor het terras. Voor een terrasconsumptie mag er ook wat restsuiker in de wijn blijven: vanaf een concentratie van 5 gr per liter is suiker gemakkelijk te proeven, wat zich in de smaak manifesteert als zachtheid.
Volkomen conform de terrasoptie was dus het historische Duitse klasseringsysteem, gebaseerd op het natuurlijk verworven zoetgehalte van het geoogste druivensap: de courante Prädikaten zijn Kabinett, Spätlese en Auslese. Deze onderverdeling brengt trouwens een kwaliteitsgarantie voor de consument, terwijl een opdeling in appellations controleés garantie biedt over de origine en dus de producent beschermt.
In Frankrijk moet wijn uitgegist zijn, met minder dan 2 gr restzoet per liter, op straffe van appellationverlies. Deze echt droge Franse wijnen zijn ook tafelgenoten. Grote bordeaux wordt niet op een terras of in de tuin gedronken al keuvelend.
De zoete traditie in Duitsland heeft ook de definitie van trocken aangetast. De Duitse topcatagorie van Grosses Gewächs moet droog zijn, maar mag toch nog 9 gr restzoet per liter bevatten. De betere wijnbouwers die hun product willen uitvoeren, werken gewoonlijk met veel lagere zoetgehaltes.
Suiker is smaakbenevelend. Zout is, als het goed gebruikt wordt, smaakversterkend. Wortelen, erwtjes, pasta worden in de huishoudelijke ambiance dikwijls nog bijgesuikerd om ze voor kinderen aantrekkelijk te maken. Men zou kunnen zeggen dat deze moeders van hun kinderen kleine Duitsertjes maken.
De selectie
Zeltiger Sonnenuhr, Kabinett 2007. Markus Molitor Geelgroene kleur met een nuance van rijp en een karaktervolle minerale neus. Ook de smaak is mineraal en bloemig met een goede rieslingtypering. Goede wijn kan al passen bij gebraden kip. GB / Carrefour: 12,35 euro.
Riesling Classic, Qualitätswein Pfalz 2009. Rudolf Müller Geelgroene nuance in de kleur, maar een zwakke dunne neus zonder reliëf en niet herkenbaar als riesling. De smaak is anoniem zuur. Geen gastronomische mogelijkheden. Colruyt: 3,37 euro.
Liebfraumilch 2009, Qualitätswein Rheinhessen, Peter Mertes Zeer bleke, waterachtige kleur en een flauwe zoeterige neus met geen spoor van enige diepte. De smaak is plat en zoet. Geen gastronomische mogelijkheden Delhaize: 1,59 euro.
Riesling Classic 2009, Qualitätswein Mosel, Rainer Licht Frisse gele kleur met groene nuances en een goede ronde, maar toch levendige rieslingneus met iets diepte na opschudden. De smaak is van goede frisse riesling zonder meer. Kan bij bereide visschotels Colruyt: 6,49 euro.
Pinot Blanc 2009, Qualitätswein Baden, Von Kageneck Frisse, geelgroene kleur en een typische pinot-blancneus met reliëf. Droge, friszure smaak mooi geknoopt eenvoudig. Kan bij bereide visschotels. Delhaize: 4,49 euro.
Zeller Schwartze Katz 2008, Qualitatswein Mosel, MarienKloster Heel bleke waterkleur en haast geen neus. De smaak is flauw zoeterig. Geen gastronomische mogelijkheden GB / Carrefour: 3,91 euro.