Koolhydraatarme diëten als dat van professor Atkins zorgden ervoor dat brood een slecht imago kregen bij dames die op hun lijn letten. Maar steeds meer nutrionisten zeggen echter dat boterhammen wel passen in een dieet, het zou zelfs helpen meer vet te verbranden.
Brood had lang een slecht imago, omdat de koolhydraten je dik zouden maken. Uit Brits onderzoek blijkt dat verkoop van brood in supermarkten met 10 procent steeg, gespecialiseerde bakkerijen schieten er als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer voedingsexperts zeggen dat brood gezond is: het bevat essentiële voedingstoffen, vitamines en mineralen, zeker als je voor granenbroden gaat. Zelfs wit brood, lang als een grote dikmaker bestempeld, is een goede bron van calcium. Nieuw dieet Een nieuw Amerikaans dieetboek, 'The Carb Lovers Diet', beweert dat brood niet dik maakt, maar net calorieën helpt te verbranden. Volkorenbrood is rijk aan resistent zetmeel, een type van koolhydraat dat je langer een vol gevoel geeft omdat het moeilijker te verteren is. Auteurs Ellen Kunes en Frances Largeman-Roth: "Onderzoek toont aan dat resistent zetmeel het hongergevoel aanpakt, de bloedsuikerspiegel controleert en het metabolisme versnelt. Volkorenbrood bevat enkel 80 tot 100 calorieën per snede, wat je kan helpen afvallen, zolang je het beleg mager houdt, natuurlijk."
Tips Wie een opgeblazen gevoel heeft na het eten van brood, hoeft niet meteen te vrezen dat ze glutenintolerant zijn, dit is enkel een gevolg van het eten van vezels, wat goed voor je is. Kunes raadt aan tussen 10 en 15 gram resistent zetmeel dagelijks op te nemen, hiermee verhoog je de verbranding van vet met ongeveer 25 procent. Toch zijn niet alle koolhydraten goed. Voedingsmiddelen rijk aan resistent zetmeel zijn brood, chips, aardappelen, linzen, bruine rijst, bonen en bananen. De rest van de maaltijd moet bestaan uit magere proteïnes, vetarme zuivel, fruit en groenten en gezonde vetten.
Waarom zou je zes keer eten als je in één maaltijd evenveel calorieën kan opnemen als je nodig hebt in twee dagen (als man) of 2,5 dagen (als vrouw)? Het kan, met de 'Titanic', een gigahamburger van 4.200 calorieën. Gemaakt in... de hamburgerbar 'Oscar's diner' in het Britse Telford. Daarmee verslaat deze hamburger de vorige recordhouder: de Super Scooby van 2.645 kcal.
De burger bestaat uit het onmisbare broodje (100 calorieën), mayonaise (150 kcal), gesmolten mozzarella (200 kcal), zes repen spek (600 kcal), twee kippenborsten (400 kcal), 2 rundsburgers (2300 kcal), uienringen (200 kcal), aardappelwafel (200 kcal) met tussendoor wat reepjes sla (0 kcal), een schijfje tomaat (20 kcal), gesnipperde ui (10 kcal) en augurk (20 kcal).
Bijgerechten Samen goed voor ruim 1,1 kilogram hamburger, waarvan drie kwart vlees: 500 gram rundsvlees, 230 gram kip en de spekrepen. Een 'bijgerecht', zoals frieten, een milkshake en koolsla kan de caloriebalans brengen op 6.685 calorieën, of voldoende voor drie tot vier dagen.
45 minuten De burger, gemakkelijk dertig centimeter hoog, werd de 'Titanic burger' genoemd, en de uitdaging toepasselijk 'Sink the Titanic'. Wie erin slaagt de burger, een grote portie frieten, een pot koolsla en een milkshake naar binnen te werken binnen 45 minuten, moet de maaltijd niet betalen, krijgt een T-shirt, een plekje in de 'wall of fame' en nog een gratis maaltijd in de diner.
De uitdagers Tot nu toe gingen 100 mensen de uitdaging aan. Vijftien ervan slaagden in het opzet, waarvan één in amper zeven minuten. "De meeste kunnen niet meer na 20 minuten, maar sommigen stranden op letterlijk drie frieten van de eindmeet", aldus manager Nikk Lindop.
Verzadigd vet Voedingsdeskundigen zijn voorspelbaar ongerust over de 'maaltijd' en de potentiële effecten voor de gezondheid. Het vlees alleen al is goed voor bijna 3.000 kcal en 90 gram verzadigd vet, of drie (mannen) tot 4,5 (vrouwen) de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit is zonder de vetten in de mozzarella, wat betekent dat de burger voor meer dagen aan vet bevat dan aan calorieën.
De hele burger zou 103 gram verzadigd vet tellen. Inclusief de koolsla, frieten en milkshake komt het op 165 gram verzadigd vet, oftewel 5,5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen en 8 keer voor vrouwen.
Goede koop? Aan 15 pond (18 euro) is deze burger wel een goede koop, gesteld dat je dan echt drie tot vier dagen niet meer eet...
(edp)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:hamburger,
Warme perziken met honing en Vanilleijs
Warme perziken met honing en vanilleijs voor 4 personen;
25 g ongezouten boter,
2 rijpe nectarines of perziken, zonder pit en in dikke partjes,
2 el vloeibare honing, sap van 1/2 sinaasappel,
8 blaadjes basilicum, in reepjes,4 bolletjes vanille-ijs.
Bereiding;
Smelt de boter in een pannetje.
Voeg de partjes nectarine of perzik toe en bak ze aan beide kanten tot ze
zacht worden, maar niet uit elkaar vallen.
Voeg de honing toe en roer voorzichtig.
Doe er het sinaasappelsap bij en laat eventjes opkoken.
Haal de pan van het vuur, roer de reepjes basilicum door de saus en
verdeel het fruit over 4 mooie schaaltjes of glazen.
Serveer het fruit warm, met een ijskoud bolletje vanille-ijs.
Pel de tomaten en snij ze in blokjes. Schil de komkommer, verwijder de zaadjes en snij hem in even grote stukjes als de tomaten. Verwijder de korsten van het oude brood. Snij het brood in even grote stukken als de groenten en voeg ze samen.
Snipper er een rode ui en een teentje knoflook bij. Scheur wat basilicumblaadjes in stukken en meng alles in een grote kom. Voeg er nu peper en zout, olijfolie en balsamicoazijn en een lekje water aan toe. De panzanella mag goed nat zijn. Wees dus niet te zuinig met de olijfolie (pas op voor de calorien) en de azijn. Gebruik het liefst een héél lekkere olijfolie, want die maakt het verschil! Werk af met geraspte Parmezaanse kaas en een takje basilicum.
Uit: 'Laat het u smaken', Jeroen De pauw, Uitgeverij lannoo, 240blz, 24,95euro bron; nieuwsblad.be
Roer de mayonaise los met de wasabi-pasta, maak de mayonaise verder op smaak met wat zout. Let op met peper want de wasabi is al pittig. Maak de limoen schoon en rasp de helft van de schil eraf, roer hier 1 theelepel van door de mayonaise. Besmeer de boterhammen met de op smaak gebrachte mayonaise. Maak de avocado schoon en snijd deze in dunne plakjes, verdeel ze over 2 boterhammen. Haal de ontvelde paprikas uit de pot en dep ze goed droog met keukenpapier, snijd ze vervolgens in repen. Leg ze op de avocado. Maak de gerookte forel schoon, maak er kleinere stukjes van en verdeel ze over de belegde boterhammen. Leg er tenslotte wat rucola sla en nog wat limoenrasp op. Dek de belegde boterhammen af met de overige 2 besmeerde boterhammen.
- 600 g kippenfilet,125 g spinazie,4 sneetje spek (gerookt) - 4 wortel, 75 g boter (bakboter),1 paprika (rood),1 sjalotje, - 1 eetlepel kippenbouillon,0.5 dl room - 2 el bloem,0 peper, 0 zout
Bereiding;
De kippenfilets middendoor snijden, bedekken met huishoudfolie en goed plat kloppen met een houten plankje. De kippenfilets kruiden met peper en zout. De spinazie koken in gezouten water en goed laten uitlekken. De wortelen schillen en blancheren. De gekruide kippenfilets bedekken met spinazieblaadjes, een sneetje gerookt spek en een wortel. Dichtvouwen, opbinden met keukengaren en even laten rusten. Wentel de filets licht in de bloem.Vervolgens gaar en goudbruin bakken in de hete boter.
Intussen de saus bereiden. De paprika en de sjalot schoonmaken en laten gaarkoken in de kippenbouillon. Pureren met de staafmixer en door een fijne puntzeef gieten. Kruiden met peper en zout, de room erdoor roeren en laten doorwarmen. De kippenfilets uit de braadpan nemen, in schuine plakken snijden en serveren met de paprikasaus.
De reuzengarnalen pellen en het darmkanaal verwijderen.De prei en de selderij schoonmaken en wassen. De prei in fijne reepjes versnijden, de selderij in kleine blokjes. De tomaten pellen, halveren, de zaadjes verwijderen en het vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
De reuzengarnalen kort bakken in de hete olijfolie, prei en selderij toevoegen en even aanstoven. Het citroensap, de witte wijn, de visfumet, de blokjes tomaat en het basilicum toevoegen, kruiden met peper en zout en even laten koken.
De reuzengarnalen over soepkopjes verdelen, overgieten met de soep en garneren met gehakte peterselie en/of een blaadje basilicum.
voor 4 personen: 600 gram seitangehakt of quorngehakt,1 blik gepelde tomaten in blokjes 1 blik rode kidneybonen,2 rode paprika's,1 courgette,2 ajuinen geraspte cheddar,1 blokje groentebouillon,1 theelepel komijn 1 theelepel komijnzaad,chilipoeder of tabasco,witte peper zout,verse koriander,olie.
Bereiding: - Schil de ajuinen, snipper ze fijn en fruit ze in olie tot ze glazig worden. Was en ontpit de paprika's, was de courgette en snij ze in stukjes. Voeg een theelepel komijnzaad en fijngesneden koriander toe. laat enkele minuten stoven.
- Voeg het blik gepelde tomaten, het bouillonblokje en de komijn toe en laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Voeg eventueel een beetje water toe.
- Doe olie in een pan en bak het gehakt gedurende enkele minuten. Voeg het toe aan de groenten.
- Giet het vocht van de rode bonen, voeg ze toe en laat nog een 10 minuten verder pruttelen.
- Breng op smaak met chilipoeder of tabasco, peper en zout. Serveer met rijst en versier met de geraspte cheddar en een toefje koriander.
tip: Voor een extra vleugje tex-mex kan je nog een blikje maïs door de rijst mengen.
bron; hln.be
Categorie:VEGETARISCH, Tags:Chili sin carne,rijst,seitangehakt,quorngehakt,groenten,kruiden,
Kok stak schaamhaar in sandwich
Kok stak schaamhaar in sandwich
Een kok nam wraak op een agent en stak borst- en schaamhaar tussen een sandwich voor de man. De Amerikaan werd veroordeeld tot vijftien dagen cel en mag zijn straf tijdens weekenddagen uitzitten.
Ryan Burke (27) beging in 2009 een verkeersovertreding en wou niet stoppen waarna hij door een agent aangeklaagd werd. Toen de man vorig jaar met een collega toevallig het restaurant binnenstapte voor een hap, werd hij meteen door Burke herkend. De kok uit Evesham Township was op wraak belust en stopte borst- en schaamhaar tussen het broodje kaas met eieren voor de agent.
Toen de man zijn tanden zette in zijn maaltijd merkte hij dat er iets mis was met de sandwich. Er zat haar op de eieren. De agent besloot daarop om het haar voor analyse naar het labo te sturen en via een dna-test kwam hij de boosdoener snel op het spoor waarop Burke ontslagen werd.
(vsv)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:sandwich,
rodebietensap verhoogt de uithouding met 16 procent
Legale doping: rodebietensap verhoogt de uithouding met 16 procent
Vlaanderen valt massaal voor legale doping
Inspanningsfysioloog Peter Hespel.
Vlaanderen valt massaal voor rodebietensap. Stap je momenteel een biowinkel binnen, dan is de kans groot dat je te horen krijgt dat het rodesap"uitverkocht" is. Niet dat iedereen nu plots weg is van de smaak van het goedje. Integendeel zelfs, veel mensen lusten het niet.
Dat bewees inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U. Leuven vorige maand in het tv-programma 'Ook Getest Op Mensen'. "Het kan je uithouding met 16 procent verhogen", luidde het. "En het helpt zelfs als je het gewoon één keer voor een wedstrijd of andere sportieve prestatie drinkt. Maar het beste is eigenlijk om het twee weken vooraf te beginnen drinken. Elke dag zo'n halve liter is meer dan genoeg."
Nitraten En die woorden hebben de sportende Vlamingen duidelijk in hun oren geknoopt. Het sapje vliegt met bakken de deur uit terwijl biowinkels er vroeger hooguit enkele flessen van verkochten. Hoe het eigenlijk werkt? "In de groente zitten nitraten. En die zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren efficiënter gebruikmaken van de zuurstof die in je bloed zit. Zo kun je als fietser harder rijden of als loper scherpere tijden halen."
Wel is er één bijwerking. "Je gaat er rood van plassen. Dopingartsen weten dat maar al te goed. Ze zien alsmaar vaker atleten opduiken met een rood plasje. Maar geen probleem, want verboden is het gebruik van rodebietensap zeker niet."
(hln/dea) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:bieten,rodebietensap,
pannenkoekjes verschillende recepten
Te gek, die lekkere pannenkoekjes
Elegant voorgerecht of vegetarische hoofdmaaltijd? Ongelooflijk wat je met pannenkoeken kunt doen!
Het basisbeslag
Voor 12 pannenkoekjes: 200 g tarwebloem, 4 dl melk, 4 eieren, 1 snuifje zout
Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren in.
Meng de eieren met de bloem met behulp van een vork of mixer. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een glad en vloeibaar beslag hebt verkregen.
Kruid het beslag met zout en laat het 30 minuten rusten.
Winterse boekweitpannenkoeken
Voor 8 stevige pannenkoeken: basisbeslag (maar gebruik 175 g boekweitbloem en 25 g tarwebloem, en water in de plaats van melk), 2 takjes verse koriander, 4 wortelen, 4 uien, olie voor het bakken, 8 eieren, 16 fijne plakjes gerookt spek, zout, peper.
Was en droog de koriander, haal er de blaadjes af en roer ze door het pannenkoekenbeslag.
Maak de wortelen en uien schoon terwijl het beslag rust. Snijd de wortelen in zeer fijne reepjes en hak de uien fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de groenten, zout en peper toe en laat gedurende 25 minuten gaar sudderen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan (nu en dan roeren).
Verhit een koekenpan met een antiaanbaklaag en laat daarin de plakjes spek kleuren (zonder vetstof).
Maak de pan schoon en verhit er een beetje olie in. Giet er een kleine soeplepel pannenkoekenbeslag in en draai met de pan tot ze helemaal met beslag gevuld is. Laat 2 minuten bakken en keer de pannenkoek dan om met een spatel. Breek een ei in het midden van de pannenkoek en voeg dan 1 eetlepel van het groentemengsel en 2 plakjes spek toe. Vouw de zijkanten van de pannenkoeken naar het midden toe om zodat u een vierkant krijgt. Laat 1 minuut bakken en keer de pannenkoek nog een keer om. Laat nog enkele seconden bakken.
Haal de pannenkoek uit de pan en serveer hem meteen. Bak nu op dezelfde manier de andere pannenkoeken en dien ze na het bakken meteen op.
Pannenkoekjes met krab en kerrie
Voor 12 flensjes: basisbeslag 1 snuifje + 1/2 koffielepel kerriepoeder, een kwart van een knolselder, 2 groene appels (Granny Smith), olie voor het bakken, 200 g krabvlees, 1 dl room zout
Roer het snuifje kerriepoeder door het pannenkoekenbeslag.
Schil de knolselder, was en droog de appels. Snijd ze in staafjes, laat ze 10 min. blancheren in kokend water en giet af.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de staafjes toe en laat ze 5 minuten fruiten op een zacht vuurtje. Voeg het uitgelekte krabvlees en zout toe en meng, daarna kerriepoeder en room. Laat 5 min. zachtjes koken terwijl u geregeld roert. Houd warm.
Bak 12 pannenkoekjes van het beslag in een pan met dikke bodem. Schep telkens een flinke eetlepel van het krabmengsel op het pannenkoekje en vouw het in vieren. Dien meteen op zodra alle pannen koekjes gebakken en gevuld zijn.
Vegetarische pannenkoeken met bechamelsaus
Voor 12 pannenkoeken: basisbeslag, 1 kleine courgette, olie, 300 g champignons, 30 g boter, 100 g grofgehakte walnoten, zout, peper van de molen
Voor de bechamelsaus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl melk, een snuifje nootmuskaat, zout, peper.
Rasp de courgette fijn, roer ze door het beslag en bak één na één de 12 pannenkoeken. Houd ze warm.
Maak de bechamelsaus: verhit de boter op een middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer alles snel met een garde tot een glad en schuimig mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een vrij dikke saus zonder klonters hebt verkregen. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje (nu en dan roeren). Giet de saus door een fijne zeef en kruid ze met nootmuskaat, zout en peper.
De vulling: borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de boter en bak er snel de champignons in. Kruid met zout en peper en voeg de walnoten toe. Meng goed en laat even doorwarmen.
Leg een pannenkoek op een verwarmd bord en schep er vulling op. Overgiet met saus. Leg er een tweede pannenkoek bovenop en garneer hem opnieuw met vulling en saus. Eventueel kunt u hier bovenop nog een derde laag leggen.
Exotische pannenkoeken
Voor 8 tot 10 flensjes: basisbeslag, 1 eetlepel kristalsuiker, olie voor het bakken, 2 sinaasappels, 1 gele pompelmoes, 2 bananen, 2 passievruchten, 2 dl room, 1 vanillestok, 300 g magere verse kaas, 2 eetlepels boter poedersuiker
Roer de suiker door het basisbeslag, bak dunne pannenkoekjes, pel de sinaas-appels en de pompelmoes en snijd ze in partjes. Snijd de bananen in rondjes, lepel het vruchtvlees uit de passievruchten.
Klop de room tot slagroom. Schraap het merg uit de vanillestok. Meng de slag-room met de kaas, het vanillemerg en 1 eetlepel poedersuiker tot een crème.
Laat de boter smelten in een pannetje en fruit er de sinaasappel- en pompelmoespartjes in. Bestrooi met 2 eetlepels poedersuiker en laat karamelliseren op een middelhoog vuur. Voeg dan de rondjes banaan toe.
Leg 2 eetlepels crème op elk flensje en vouw ze tot driehoekjes. Verdeel ze over warme borden en beleg met de partjes sinaasappel en pompelmoes, rondjes banaan en vruchtvlees van de passievruchten. Overgiet met wat sap en dien op.
De kwaliteit van verse worsten blijft onaanvaardbaar. Dat stelt Test-Aankoop bij de voorstelling van de Voedingsbalans 2010. De consumentenorganisatie had in zijn jaaroverzicht wel lovende woorden voor de sterk verbeterde kwaliteit van frituren en de aanzienlijk gedaalde antibioticawaarden in onze voeding.
Test-Aankoop opent zijn voedingsoverzicht van het voorbije jaar met het opmerkelijke aantal ingrepen door het Voedselagentschap. Dat haalde vorig jaar 25 voedingswaren uit de rekken en vaak ging het om worsten of hamburgers.
"De door ons geteste worsten werden in meer dan de helft van de gevallen te warm bewaard bij de supermarkt of de beenhouwer", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Bovendien bevatten 13 van de 33 gemengde worsten die werden getest, geen runds- of kalfsvlees. In liefst tien geteste worsten werd de Listeria-bacterie aangetroffen en bovendien bevat meer dan de helft van de stalen te veel zout. De consumentenorganisatie eist strengere controles door het voedselagentschap en afschrikwekkender sancties.
Honingstalen Andere sectoren boekten in 2010 dan weer aanzienlijke vooruitgang. Acht jaar geleden werd bijvoorbeeld in 65 procent van de geteste honingstalen antibiotica aangetroffen. In 2010 was dat gedaald tot minder dan tien procent.
Frituren Ook de frituren, die twintig jaar geleden nog ernstig door de mand vielen, lijken te hebben geleerd uit de kritiek. In 1987 bakte meer dan 80 procent zijn frieten in vet van slechte kwaliteit. In 2010 was dat maar twee procent meer, al blijft er een probleem met het gehalte verzadigde vetzuren.
(belga/lpb) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:verse worst,
26-01-2011
Dure komkommers
Dure komkommers
Foto: Jos
Een winkel in Gent heeft afgelopen week de eerste binnenlandse komkommers aangekocht. Dat gebeurde per opbod op de veiling van Roeselare. Sosthènes De Keyzer betaalde niet minder dan 700 euro voor een kistje van veertien komkommers. Dat komt neer op 47 euro per stuk.
"Ik heb dat met plezier betaald, want de opbrengst gaat integraal naar een jongerenproject van Poverello", zegt de filiaalhouder. De veiling verdubbelde die som nog eens voor het goede doel.
De primeurs, die gekweekt werden door Nico Perneel uit het Belgische Oostnieuwkerke, lagen gisteren in de Gentse winkel voor de normale prijs van twee euro per stuk.
Schuurman bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:komkommers,
Vissoep
Vissoep van Marco Poldervaart
Gisteren kookte Marco Poldervaart chef-kok/eigenaar van De Gastronoom in Harlingen nl. de sterren van de hemel in de internationaal als zwaarste kookwedstrijd ter wereld beschouwde Bocuse dOr in Lyon.
Voor dit recept van Poldervaart ga je naar je visboer. En je vraagt of die vast wil fileren maar dat je wel de koppen en graten mee wilt.
Ingrediënten:
900 gram wijting, zeeduivel, baars en/of brasem,schoongemaakt en in niet te grote stukken. Afval ook meenemen. 2 uien, gepeld en gesnipperd, 3 teentjes knoflook, (fijn gehakt), 2 tomaten, ontveld en gehakt,1 eetlepel olie, takje verse tijm, 1 laurierblaadje, 20 stukjes dungeschaafde sinaasappelschil, 1 dl droge witte wijn ,peper en zout ,gehakte peterselie.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Maak een bouillon van visafval, een derde van de ui en 1 liter water. Laat die 15 minuten trekken en zeef hem. Verhit de olie zachtjes in een zware pan. Voeg knoflook en de rest van de ui toe. Bak dit zachtjes in 5 minuten glazig, niet bruin. Voeg vis, tomaat, kruiden, sinaasappelschil (kijk, daar zouden wij nu nooit op gekomen zijn) , wijn, zout, peper en de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad, de tijm en sinaasappelschil. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer het heet.
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is een echt liefdesnestje.
De prachtige voorgevel van Santini Residence
Een romantische kamer in het Santini Residence te Praag
Zeer smaakvolle kamer in het Hotel 41 in Londen
Hotel 41 ligt vlakbij Buckingham Palace
Romantiek verzekerd in hotel Grodék
Een fraai ingerichte kamer in Hotel Grodék
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is heel intiem
Een wellness om u tegen te zeggen in de Villa Contessa
Een hotel als een idylle: Hotel Moulin d' Abbaye in Brantôme
De uiterst gezellige lobby van het Moulin D' Abbaye
De gezellige huiselijkheid van Hotel Amfitriti
Een kamer die bol staat van de romantiek in het Brugse Pand hotel
Het prachtige domein van Il Cantico della Natura
Heerlijk intiem dineren in het Il Cantico della Natura
De magnifieke omgeving van Villa Carona in Zwitserland
Een zeer charmante kamer in het Italiaanse hotel Ca'n Simó
Jaarlijks wisselen verliefde koppeltjes cadeaus als bloemen en juwelen uit op Valentijnsdag. Diegenen die hun geliefde willen imponeren geven in plaats daarvan een onvergetelijk romantisch weekendje weg. Hotelprijsvergelijker Trivago heeft een selectie gemaakt van de gezelligste romantische hotels. De volgende oogstrelende accomodaties, die zeer goede beoordelingen van reizigers hebben gekregen, garanderen een bijzondere tijd samen.
1. Santini Residence, Praag De elegante Santini Residence beschikt over negen ruime suites waar stellen samen kunnen genieten van een romantische tijd. Sommige kamers hebben een speciale toets gekregen: sierlijke plafondschilderijen die de aandacht van alle bezoekers trekken. Gelegen in het midden van het historische centrum van Praag is het luxueuze hotel een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de hoofdstad van Tsjechië. De Praagse Burcht en de Karelsbrug zijn gemakkelijk bereikbaar. 's Avonds kunnen gasten ontspannen op de gezellige sofa's in de lounge met een glas rode wijn onder muzikale begeleiding.
2. Hotel 41, Londen Gasten in Hotel 41 bevinden zich in de buurt van de Queen: het luxe stadshotel is te vinden achter Buckingham Palace. Op een rustige en exclusieve locatie verwelkomt het hotel zijn gasten met de flair van een traditionele Londense club. In de smaakvol ingerichte lounge met kroonluchters en antiek meubilair kunnen stellen genieten van hun afternoon tea in een elegante sfeer. Na een wandeling over de Tower Bridge en door de straten van de bruisende hoofdstad wachten comfortabele en stijlvolle kamers op de hotelgasten.
3. Hotel Gródek, Krakau Het Grodek hotel is weggestopt in een kleine zijstraat in het historische centrum van Krakau. De 23 kamers zijn individueel ingericht met grote aandacht voor detail. Vanaf hier kunnen we een reis ondernemen naar het verleden. De populaire 'Kings Way' voert reizigers mee langs de herdenking van de Slag om Tannenberg, een grote gotische toren en de middeleeuwse markt. Het charmante stadshotel ligt op slechts twee minuten afstand van dit stadsdeel. In de intieme sfeer van het hotelrestaurant kunnen gasten 's avonds genieten van een romantisch diner bij kaarslicht.
4. Villa Contessa, Bad Saarow (Duitsland) Villa Contessa ligt in Bad Saarow aan de Scharmützelsee in Brandenburg op slechts ongeveer een uur rijden van Berlijn. Gelegen in een pittoreske natuurlijke omgeving, biedt dit kleine hotel onderdak aan acht wereldse en liefdevol ingerichte kamers. Highlight voor koppels: The Rose Spa Suite met een eigen infraroodsauna en een hemelbed. Gasten die de luxesuite boeken kunnen privé genieten van de bekroonde keuken op het terras aan het meer. Stellen kunnen tijd besteden aan een romantisch ritje, in de populaire thermische baden of op een boot op het meer.
5. Moulin d'Abbaye, Brantome (Frankrijk) Moulin d'Abbaye ligt in het charmante stadje Brantome in een gerestaureerd molenhuis aan de rustige rivier de Dronne. De kamers zijn allemaal vernoemd naar bekende wijnen en met oog voor detail versierd. In de kleine stad in de Dordogne is veel te zien: middeleeuwse overblijfselen, ruïnes en gotische gevels op de Rue Joussen. Na een wandeling door de stad kunnen reizigers genieten van een romantisch diner in het hotelrestaurant en betoverd worden door de magie van dit hotel.
6. Amfitriti Paradosiakos Xenonas, Nafplio (Griekenland) Het Amfitriti Paradosiakos Xenonas is een klein en elegant hotel in de prachtige havenstad Nafplio. Elk van de vijf kamers is individueel ingericht in een bepaalde kleur. Handgemaakte tapijten en antiek meubilair geven de kamers een romantisch historisch gevoel zonder in te boeten aan modern comfort. Met uitzicht op zee vanaf het ontbijtterras kunnen de gasten hun dag beginnen op de Peleponnesos. Liefhebbers van Griekse mythologie hebben ook veel te ontdekken met in de buurt de archeologische sites van Mykene en Epidauros.
7. Hotel The Pand, Brugge Het eersteklas hotel The Pand is gelegen in het centrum van Brugge. Versierd met tal van kunstwerken, antiek en mooie stoffen worden de gasten omgeven door luxe. Een boottocht op de prachtige Reien is een must tijdens een bezoek aan de stad. Langs de oevers valt veel te ontdekken: verborgen tuinen, artistieke gevels en middeleeuwse huizen. Gasten kunnen ook wat tijd doorbrengen bij de open haard in de bibliotheek van The Pand.
8. Il Cantico della Natura, Magione (Italië) Il Cantico della Natura is opgebouwd uit massieve stenen uit de 16e eeuw en is de thuisbasis van twaalf kamers en suites. Omgeven door olijfbomen hebben gasten een adembenemend uitzicht op het Meer van Trasimeno. De kamers zijn gezellig en individueel ingericht met mooie meubels. In de jacuzzi of de sauna kunnen koppeltjes genieten van 'la dolce vita'. Voor geïnteresseerden organiseert het hotel regelmatig verschillende activiteiten zoals zeilen, mountainbiken of kooklessen waarin verse ingrediënten uit de regio Umbrië worden gebruikt.
9. Villa Carona, Carona (Zwitserland) In Ticino, in het zuiden van Zwitserland, is Villa Carona te vinden in het artistieke dorp Carona. In het tweehonderd jaar oude adellijke huis heeft het hotel 18 individueel ingerichte kamers. In deze familiale gerunde herberg staan rust en recreatie op de voorgrond. Met name de tuinen van het huis zijn een klein paradijs: hier kunnen gasten een ontbijt met uitzicht op Monte Generoso nemen voordat ze de populaire wandeling van Carona naar het pittoreske dorpje Morcote maken.
10. Ca'n Simó, Alcudia (Mallorca) Het kleine familiehotel Ca'n Simó met slechts zeven kamers is gelegen tussen de baai van Alcudia en Pollença. In traditionele Mallorcaanse stijl kunnen gasten genieten van de gemakken van moderne luxe, weg van de toeristische drukte van Mallorca. Het gebied rond de levendige stad van Alcudia is ook een plek voor rustzoekers: of het nu een romantische wandeling op het strand, een rondleiding op de nabijgelegen golfbaan of een excursie naar de grotten van de draak van Porto Cristo is. Na een spannende dag op de Balearen kunnen gasten ontspannen in de whirlpool of sauna van het hotel.
4 kipfilets,12 scampi,400 g roomboter, verse tuinkruiden als (dille, peterselie, bieslook, basilicum, dragon en kervel) 1 citroen,1 teentje look,2 tomaten,peper en zout.
Bereidingswijze
Hak de verse tuinkruiden fijn, meng ze met de boter en breng de boter op smaak met het uitgeperste look teentje, het sap van de citroen, peper en zout. Neem vier vellen aluminiumfolie, verdeel er de boter over en leg er de kipfilet op. Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes. Leg op elke kipfilet 3 scampi's en daar bovenop de tomatenblokjes. Bestrooi ruim met peper uit de molen. Plooi de folievellen goed dicht en plaats ze gedurende tien tot vijftien minuten in de oven op 220°C.
Tip; Lekker met een gepofte aardappel en een frisse salade. Kip in papillotte is ook een ideaal barbecuegerecht.
Calorie/vetarmtip; vervang de roomboter door kippenboillon (vetarm)
België is vandaag derde geworden op het wereldkampioenschap patisserie in het Franse Lyon. Spanje won de internationale competitie voor het eerst; Italië pakte zilver.
Aan de twaalfde editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie namen negentien landen deel. Tijdens een tien uur durende competitie moest elke ploeg, bestaande uit een banketbakker, een chocolatier en een ijsbereider, verschillende gerechten bereiden. De jury beoordeelde de creaties natuurlijk op smaak, maar ook op bijvoorbeeld presentatie, techniek en originaliteit.
België werd in Lyon vertegenwoordigd door Pascal De Deyne, Dieter Charels en Marijn Coertjens. Zij werden twee jaar intensief voorbereid door hofleverancier Herman Van Dender.
(belga/ep)ron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:patisserie,
24-01-2011
Scampi's omwikkeld met colonnata-spek
Scampis omwikkeld met colonnata-spek op een bedje van Toscaanse bonen
voor 4 personen : 12 wilde zeewaterscampis, 12 dunne schijven colonnata-spek olijfolie, peper , 200 g gedroogde toscaanse bonen, rozemarijn, sjalot, 50 g colonnata-spek, 2 tomaten, vleesbouillon. Bereiding : De bonenbereiding
1 Laat de gedroogde bonen een dag tevoren weken in koud water, laat ze uitlekken en zet ze weg.
2 Kook de bonen beetgaar in ruim water met snuifje zout gedurende ongeveer 2 uur.
3 Laat ze, eens ze gaar zijn, uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalot hierin aan. Voeg dan de bonen, rozemarijn en het fi jngehakte colonnata-spek toe. Laat zachtjes fruiten. Breng op smaak brengen met peper en zout. Voeg op het einde de ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg, als het geheel wat te droog wordt, wat vleesbouillon toe.
De bereiding van de scampi
1 Pel de scampis en bak deze met een scheut olijfolie kort aan en breng op smaak met peper, geen zout omdat lardo redelijk zoutig is.
2 Omwikkel deze met de schijven lardo en laat gratineren in een voorverwarmde oven.
Bordschikking
1 Leg de Toscaanse bonen op een bord en leg er de scampis bovenop, werk af met een scheutje olijfolie.
Tip; Inplaats vancolonnata-spek kun je ook gedroogde ham(b.v.seranno) gebruiken.