Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
26-01-2011
Dure komkommers
Dure komkommers
Foto: Jos
Een winkel in Gent heeft afgelopen week de eerste binnenlandse komkommers aangekocht. Dat gebeurde per opbod op de veiling van Roeselare. Sosthènes De Keyzer betaalde niet minder dan 700 euro voor een kistje van veertien komkommers. Dat komt neer op 47 euro per stuk.
"Ik heb dat met plezier betaald, want de opbrengst gaat integraal naar een jongerenproject van Poverello", zegt de filiaalhouder. De veiling verdubbelde die som nog eens voor het goede doel.
De primeurs, die gekweekt werden door Nico Perneel uit het Belgische Oostnieuwkerke, lagen gisteren in de Gentse winkel voor de normale prijs van twee euro per stuk.
Schuurman bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:komkommers,
Vissoep
Vissoep van Marco Poldervaart
Gisteren kookte Marco Poldervaart chef-kok/eigenaar van De Gastronoom in Harlingen nl. de sterren van de hemel in de internationaal als zwaarste kookwedstrijd ter wereld beschouwde Bocuse dOr in Lyon.
Voor dit recept van Poldervaart ga je naar je visboer. En je vraagt of die vast wil fileren maar dat je wel de koppen en graten mee wilt.
Ingrediënten:
900 gram wijting, zeeduivel, baars en/of brasem,schoongemaakt en in niet te grote stukken. Afval ook meenemen. 2 uien, gepeld en gesnipperd, 3 teentjes knoflook, (fijn gehakt), 2 tomaten, ontveld en gehakt,1 eetlepel olie, takje verse tijm, 1 laurierblaadje, 20 stukjes dungeschaafde sinaasappelschil, 1 dl droge witte wijn ,peper en zout ,gehakte peterselie.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Maak een bouillon van visafval, een derde van de ui en 1 liter water. Laat die 15 minuten trekken en zeef hem. Verhit de olie zachtjes in een zware pan. Voeg knoflook en de rest van de ui toe. Bak dit zachtjes in 5 minuten glazig, niet bruin. Voeg vis, tomaat, kruiden, sinaasappelschil (kijk, daar zouden wij nu nooit op gekomen zijn) , wijn, zout, peper en de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad, de tijm en sinaasappelschil. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer het heet.
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is een echt liefdesnestje.
De prachtige voorgevel van Santini Residence
Een romantische kamer in het Santini Residence te Praag
Zeer smaakvolle kamer in het Hotel 41 in Londen
Hotel 41 ligt vlakbij Buckingham Palace
Romantiek verzekerd in hotel Grodék
Een fraai ingerichte kamer in Hotel Grodék
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is heel intiem
Een wellness om u tegen te zeggen in de Villa Contessa
Een hotel als een idylle: Hotel Moulin d' Abbaye in Brantôme
De uiterst gezellige lobby van het Moulin D' Abbaye
De gezellige huiselijkheid van Hotel Amfitriti
Een kamer die bol staat van de romantiek in het Brugse Pand hotel
Het prachtige domein van Il Cantico della Natura
Heerlijk intiem dineren in het Il Cantico della Natura
De magnifieke omgeving van Villa Carona in Zwitserland
Een zeer charmante kamer in het Italiaanse hotel Ca'n Simó
Jaarlijks wisselen verliefde koppeltjes cadeaus als bloemen en juwelen uit op Valentijnsdag. Diegenen die hun geliefde willen imponeren geven in plaats daarvan een onvergetelijk romantisch weekendje weg. Hotelprijsvergelijker Trivago heeft een selectie gemaakt van de gezelligste romantische hotels. De volgende oogstrelende accomodaties, die zeer goede beoordelingen van reizigers hebben gekregen, garanderen een bijzondere tijd samen.
1. Santini Residence, Praag De elegante Santini Residence beschikt over negen ruime suites waar stellen samen kunnen genieten van een romantische tijd. Sommige kamers hebben een speciale toets gekregen: sierlijke plafondschilderijen die de aandacht van alle bezoekers trekken. Gelegen in het midden van het historische centrum van Praag is het luxueuze hotel een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de hoofdstad van Tsjechië. De Praagse Burcht en de Karelsbrug zijn gemakkelijk bereikbaar. 's Avonds kunnen gasten ontspannen op de gezellige sofa's in de lounge met een glas rode wijn onder muzikale begeleiding.
2. Hotel 41, Londen Gasten in Hotel 41 bevinden zich in de buurt van de Queen: het luxe stadshotel is te vinden achter Buckingham Palace. Op een rustige en exclusieve locatie verwelkomt het hotel zijn gasten met de flair van een traditionele Londense club. In de smaakvol ingerichte lounge met kroonluchters en antiek meubilair kunnen stellen genieten van hun afternoon tea in een elegante sfeer. Na een wandeling over de Tower Bridge en door de straten van de bruisende hoofdstad wachten comfortabele en stijlvolle kamers op de hotelgasten.
3. Hotel Gródek, Krakau Het Grodek hotel is weggestopt in een kleine zijstraat in het historische centrum van Krakau. De 23 kamers zijn individueel ingericht met grote aandacht voor detail. Vanaf hier kunnen we een reis ondernemen naar het verleden. De populaire 'Kings Way' voert reizigers mee langs de herdenking van de Slag om Tannenberg, een grote gotische toren en de middeleeuwse markt. Het charmante stadshotel ligt op slechts twee minuten afstand van dit stadsdeel. In de intieme sfeer van het hotelrestaurant kunnen gasten 's avonds genieten van een romantisch diner bij kaarslicht.
4. Villa Contessa, Bad Saarow (Duitsland) Villa Contessa ligt in Bad Saarow aan de Scharmützelsee in Brandenburg op slechts ongeveer een uur rijden van Berlijn. Gelegen in een pittoreske natuurlijke omgeving, biedt dit kleine hotel onderdak aan acht wereldse en liefdevol ingerichte kamers. Highlight voor koppels: The Rose Spa Suite met een eigen infraroodsauna en een hemelbed. Gasten die de luxesuite boeken kunnen privé genieten van de bekroonde keuken op het terras aan het meer. Stellen kunnen tijd besteden aan een romantisch ritje, in de populaire thermische baden of op een boot op het meer.
5. Moulin d'Abbaye, Brantome (Frankrijk) Moulin d'Abbaye ligt in het charmante stadje Brantome in een gerestaureerd molenhuis aan de rustige rivier de Dronne. De kamers zijn allemaal vernoemd naar bekende wijnen en met oog voor detail versierd. In de kleine stad in de Dordogne is veel te zien: middeleeuwse overblijfselen, ruïnes en gotische gevels op de Rue Joussen. Na een wandeling door de stad kunnen reizigers genieten van een romantisch diner in het hotelrestaurant en betoverd worden door de magie van dit hotel.
6. Amfitriti Paradosiakos Xenonas, Nafplio (Griekenland) Het Amfitriti Paradosiakos Xenonas is een klein en elegant hotel in de prachtige havenstad Nafplio. Elk van de vijf kamers is individueel ingericht in een bepaalde kleur. Handgemaakte tapijten en antiek meubilair geven de kamers een romantisch historisch gevoel zonder in te boeten aan modern comfort. Met uitzicht op zee vanaf het ontbijtterras kunnen de gasten hun dag beginnen op de Peleponnesos. Liefhebbers van Griekse mythologie hebben ook veel te ontdekken met in de buurt de archeologische sites van Mykene en Epidauros.
7. Hotel The Pand, Brugge Het eersteklas hotel The Pand is gelegen in het centrum van Brugge. Versierd met tal van kunstwerken, antiek en mooie stoffen worden de gasten omgeven door luxe. Een boottocht op de prachtige Reien is een must tijdens een bezoek aan de stad. Langs de oevers valt veel te ontdekken: verborgen tuinen, artistieke gevels en middeleeuwse huizen. Gasten kunnen ook wat tijd doorbrengen bij de open haard in de bibliotheek van The Pand.
8. Il Cantico della Natura, Magione (Italië) Il Cantico della Natura is opgebouwd uit massieve stenen uit de 16e eeuw en is de thuisbasis van twaalf kamers en suites. Omgeven door olijfbomen hebben gasten een adembenemend uitzicht op het Meer van Trasimeno. De kamers zijn gezellig en individueel ingericht met mooie meubels. In de jacuzzi of de sauna kunnen koppeltjes genieten van 'la dolce vita'. Voor geïnteresseerden organiseert het hotel regelmatig verschillende activiteiten zoals zeilen, mountainbiken of kooklessen waarin verse ingrediënten uit de regio Umbrië worden gebruikt.
9. Villa Carona, Carona (Zwitserland) In Ticino, in het zuiden van Zwitserland, is Villa Carona te vinden in het artistieke dorp Carona. In het tweehonderd jaar oude adellijke huis heeft het hotel 18 individueel ingerichte kamers. In deze familiale gerunde herberg staan rust en recreatie op de voorgrond. Met name de tuinen van het huis zijn een klein paradijs: hier kunnen gasten een ontbijt met uitzicht op Monte Generoso nemen voordat ze de populaire wandeling van Carona naar het pittoreske dorpje Morcote maken.
10. Ca'n Simó, Alcudia (Mallorca) Het kleine familiehotel Ca'n Simó met slechts zeven kamers is gelegen tussen de baai van Alcudia en Pollença. In traditionele Mallorcaanse stijl kunnen gasten genieten van de gemakken van moderne luxe, weg van de toeristische drukte van Mallorca. Het gebied rond de levendige stad van Alcudia is ook een plek voor rustzoekers: of het nu een romantische wandeling op het strand, een rondleiding op de nabijgelegen golfbaan of een excursie naar de grotten van de draak van Porto Cristo is. Na een spannende dag op de Balearen kunnen gasten ontspannen in de whirlpool of sauna van het hotel.
4 kipfilets,12 scampi,400 g roomboter, verse tuinkruiden als (dille, peterselie, bieslook, basilicum, dragon en kervel) 1 citroen,1 teentje look,2 tomaten,peper en zout.
Bereidingswijze
Hak de verse tuinkruiden fijn, meng ze met de boter en breng de boter op smaak met het uitgeperste look teentje, het sap van de citroen, peper en zout. Neem vier vellen aluminiumfolie, verdeel er de boter over en leg er de kipfilet op. Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes. Leg op elke kipfilet 3 scampi's en daar bovenop de tomatenblokjes. Bestrooi ruim met peper uit de molen. Plooi de folievellen goed dicht en plaats ze gedurende tien tot vijftien minuten in de oven op 220°C.
Tip; Lekker met een gepofte aardappel en een frisse salade. Kip in papillotte is ook een ideaal barbecuegerecht.
Calorie/vetarmtip; vervang de roomboter door kippenboillon (vetarm)
België is vandaag derde geworden op het wereldkampioenschap patisserie in het Franse Lyon. Spanje won de internationale competitie voor het eerst; Italië pakte zilver.
Aan de twaalfde editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie namen negentien landen deel. Tijdens een tien uur durende competitie moest elke ploeg, bestaande uit een banketbakker, een chocolatier en een ijsbereider, verschillende gerechten bereiden. De jury beoordeelde de creaties natuurlijk op smaak, maar ook op bijvoorbeeld presentatie, techniek en originaliteit.
België werd in Lyon vertegenwoordigd door Pascal De Deyne, Dieter Charels en Marijn Coertjens. Zij werden twee jaar intensief voorbereid door hofleverancier Herman Van Dender.
(belga/ep)ron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:patisserie,
24-01-2011
Scampi's omwikkeld met colonnata-spek
Scampis omwikkeld met colonnata-spek op een bedje van Toscaanse bonen
voor 4 personen : 12 wilde zeewaterscampis, 12 dunne schijven colonnata-spek olijfolie, peper , 200 g gedroogde toscaanse bonen, rozemarijn, sjalot, 50 g colonnata-spek, 2 tomaten, vleesbouillon.
Bereiding : De bonenbereiding
1 Laat de gedroogde bonen een dag tevoren weken in koud water, laat ze uitlekken en zet ze weg.
2 Kook de bonen beetgaar in ruim water met snuifje zout gedurende ongeveer 2 uur.
3 Laat ze, eens ze gaar zijn, uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalot hierin aan. Voeg dan de bonen, rozemarijn en het fi jngehakte colonnata-spek toe. Laat zachtjes fruiten. Breng op smaak brengen met peper en zout. Voeg op het einde de ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg, als het geheel wat te droog wordt, wat vleesbouillon toe.
De bereiding van de scampi
1 Pel de scampis en bak deze met een scheut olijfolie kort aan en breng op smaak met peper, geen zout omdat lardo redelijk zoutig is.
2 Omwikkel deze met de schijven lardo en laat gratineren in een voorverwarmde oven.
Bordschikking
1 Leg de Toscaanse bonen op een bord en leg er de scampis bovenop, werk af met een scheutje olijfolie.
Tip; Inplaats vancolonnata-spek kun je ook gedroogde ham(b.v.seranno) gebruiken.
1 kleine bloemkool (of een halve grote), 6 mooie plakken rauwe ham (Parma, Ganda, Superano,...), 150 g roquefortkaas, peper, Voor de kerriesaus: 25 g boter, 20 g bloem, 2,5 dl runderbouillon, 2 eetlepels kerriepoeder, 2 eetlepels room, 1 eierdooier, peper, zout,nootmuskaat.
Bereidingswijze;
Verwijder de buitenste groene bladeren van de kool en snijd de stronk weg. Verdeel de kool in niet te grote roosjes. Laat deze 10 minuten beetgaar koken in gezouten water. Giet ze af en houd ze warm.
Maak de saus: laat de boter smelten op een laag vuurtje, roer er de bloem en de helft van het kerriepoeder onder tot een gebonden roux. Voeg de bouillon toe en laat de bereiding al roerend met een garde, zachtjes inkoken tot een gladde, gebonden saus. Kruid ze met peper, zout, nootmuskaat en de rest van het kerriepoeder en laat de saus 10 minuten sudderen in een gesloten pan.
Omwikkel de zes grootste bloemkoolroosjes met een plak ham en houd die op zijn plaats met een satéstokje of een cocktailprikker. Leg de rolletjes daarna voorzichtig in een schaal samen met de rest van de bloemkool en houd warm.
Neem de saus van het vuur en roer er de eierdooier en de room door. Snijd de roquefortkaas in stukjes en voeg ze toe aan de saus. Giet daarna de saus over de bloemkool en dien meteen op.
De Sint-Jakobsschelp is een gastronomische specialiteit en is erg gewild door het melkwitte vlees dat rijk aan ijzer is. Wie niet zo goed paprika's verteert, kan een gepelde en ontpitte tomaat in stukjes opdienen.
voor 4 personen 12 sint-jakobsvruchten,400 g spaghetti,50 g rucola (raketsla) 50 g parmezaanschilfers,1 rode paprika,½ citroen,tijm, olijfolie,peper en zeezout.
Bereidingswijze :
Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de pitjes en snijd het rode vruchtvlees in blokjes.
Bak de stukjes paprika in een lepel olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de tijm toe en laat 5 minuten bakken. Houd apart.
Kook zonder deksel de spaghetti beetgaar in gezouten water.
Snijd de zeer koude sint-jakobsvruchten in de hoogte in drie fijnere schijfjes.
Giet de spaghetti af. Voeg een scheut zeer goede olijfolie, de raketsla, de paprikablokjes en een paar druppels citroensap toe. Peper. Meng de hete spaghetti en laat de rucola wat slinken door de warmte. Zet eventueel de pot nog heel even op het vuur.
Verdeel de spaghetti over de warme borden. Leg de dunne schijfjes rauwe sint-jakobsschelp op de pasta. Bestrooi eventueel met een klein beetje grof zeezout en peper. Werk af met schilfers parmezaan en serveer.
24 gamba's (rauw), 4 teentjes knoflook, 2 kleine uien, 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels medium sherry, 1 eetlepel citroensap, zout en peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
Bereiding;
Was de gamba's en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de helft van de olie en bak de plakjes knoflook heel licht bruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de uienringen aan de pan toe en bak ze omscheppend 4 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de pan.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak hierin de gamba's omscheppende in 3-4 minuten gaar. Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel nog heel even doorwarmen en strooi de peterselie erover.
Tip; Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet
Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet
Voor 4 personen: 3 koffiekoppen gedroogde witte bonen, 2 liter lichte kippenbouillon, 1 kruidentuil (peterseliestengels, tijm, laurier), gemengde sla naar keuze (mesclun), 1 gekookte kleine rode biet, 4 el zonnebloempitten,verse kervel. 120 g ganzenleverterrine (in dobbelstenen gesneden), Voor de mosterddressing: 1 el mosterd, 6 el olijfolie, 2 el sherryazijn, 1 tl suiker, peper en zout.
Bereidingswijze
Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Klop tot een homogene saus en laat rusten in de ijskast.
Trek de sla in grove stukken en doe in een kom. Voeg de repen rode biet en de bonen toe. Lepel de dressing erover en meng voorzichtig onder elkaar. Verdeel op borden en werk af met de zonnebloempitten, de ganzenlever en de kervel.
Varkensmignonette met witte bonen in tomatensaus en spinazie
witte bonen Op de juiste manier bereid hebben witte bonen een fijn,geraffineerd aroma. Witte bonen en zwarte truffel zijn een voorbeeld van een perfect smaakhuwelijk. Ook lekker blijft tomatensaus met witte bonen, bijvoorbeeld in combinatie met kalfstong of gebakken makreel. Ook in stoverij zijn witte bonen op hun plaats. Varkensmignonette met witte bonen in tomatensaus en spinazie Voor 4 personen:
Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.
Breng de passata op zacht vuur aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg een scheut krachtige bouillon toe en kruid met peper en zout. Voeg de bonen toe en warm voorzichtig op.
Bak het varkensvlees net gaar in boter, kruid met peper en zout. Serveer met de spinazie en de bonen en werk af met fijngehakte peterselie.
Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus
Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus
Voor 4 personen:
4 stukken Certus varkensspiering van +/- 180 g, 2 eetlepels arachideolie om te roosteren, (eventueel) 1 theelepel bonenkruid,versgemalen peper en grof zout, een halve bloemkool,30 g boter,2 dl vleesbouillon,1 ui, 1 dl room,4 eetlepels pickles,nootmuskaat, 750 g vastkokende aardappelen.
Bereidingstijd: +/- 20 min.
Snij de bloemkool in roosjes. Strijk het vlees in met de olie en rooster op een matig warme grillpan. Kruid met grof zout en peper en strooi er net voor het serveren het bonenkruid over. Kook intussen de bouillon met de gesneden ui voor de helft in. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken. Voeg dan de pickles toe en breng op smaak met zout en peper. Bak intussen de bloemkoolroosjes in boter op hoog vuur in een ruime pan. Kruid met een beetje zout en nootmuskaat. Peper hoeft niet. Schik vervolgens het vlees op warme borden, lepel de saus en de bloemkoolroosjes erlangs, serveer met een gebakken of gekookte aardappel.
Diepgevroren pizza's in zijn vaak gezonder dan de vers gemaakte exemplaren in supermarkten of afhaalrestaurants, ontdekten onderzoekers. Zout en vet Hoewel diepvriespizza's met een dunne korst de gezondste optie lijken, is dit niet altijd het geval. Dezelfde studie toont namelijk aan dat die met een dikke korst minder vet of zout bevatten. Het onderzoek werd verricht door consumentenorganisatie Which?, die wil een duidelijk label op verpakkingen van supermarkten en afhaalrestaurants om pizzaliefhebbers te helpen gezonde keuzes te maken.
Moeilijk vergelijken De meest ongezonde pizza verkrijgbaar is een vers exemplaar met vlees van Domino's. De bewuste 'Pepperoni Passion' is goed voor 365 calorieën en bevat 19,1 vet per 100 gram. Een woordvoerder van de consumentenorganisatie Which: "We ontdekten dat voedingswaarden en portiegrootten vaak op een onrealistische en erg verschillende manier worden weer gegeven, zelfs bij pizza's van dezelfde fabrikanten, waardoor het erg moeilijk is om producten te vergelijken."
(ep) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:pizza,
Ingrediënten voor een pizza margherita van 25 cm
Ingrediënten voor een pizza margherita van 25 cm
ingrediënten voor de pizzabodem (zie hieronder) - tomatensaus: gezeefde tomaten, een bosje verse basilicum, - 180 gr mozzarella,zout en peper uit de molen,een beetje olijfolie.
bereiding;
- De oven voorverwarmen op 220°C (200°C voor een heteluchtoven). Zorg ervoor dat u de plaat er van tevoren uit haalt. - Vet de plaat licht in met wat olijfolie. - Leg de bodem op de plaat. - Bedek de bodem met tomatensaus. - Snijd de mozzarella in plakjes en beleg de pizza ermee. - Bestrooi met peper. - Verdeel de basilicumblaadjes erover. - Bak de pizza ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
Zelf pizza maken? Waarom niet Twee handen zijn genoeg! Met dit recept voor een pizzabodem maakt u snel heerlijk geurende pizza's, puur natuur en helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten
150 gr tarwebloem, 1 eetlepel olijfolie, 8 cl lauw water, een halve theelepel zout, +/- 12 gr bakkersgist.
bereiding: Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter): Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat en maak in het midden een kuiltje. Doe daarin de gist en giet er enkele druppels water bij om het gistproces op gang te brengen. Strooi het zout er omheen.
Als de gist dunner wordt, de bloem met gist bedekken door de bloem van de buitenkant naar de binnenkant te duwen. Laat het meel ongeveer +/- 20 minuten rusten. Het oppervlak van het meel moet gaan borrelen door de activiteit van het gist.
Maak het kuiltje dieper met een hand en voeg lauw water toe. Beetje bij beetje het water toevoegen en met de andere hand mengen met het meel, zodat er een deegbal ontstaat.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg. Doe het deeg terug in de kom. Bedek het met een droge theedoek en laat het 30-45 minuten rusten in een tochtvrije ruimte, tot het deeg in volume verdubbeld is.
Het werkblad met bloem bestuiven en het deeg uitrollen met een deegroller. De randen kunnen plat blijven, ze zwellen op tijdens het bakken in de oven.
Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.
U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.
Het geeft een knapperig resultaat! Het recept voor snelle pizzabodem
Sinds u uw eerste zelfgemaakte pizza heeft geproefd, kijkt u niet meer naar het vriesvak. Heeft u het druk vanavond of geen gist bij de hand? Maakt u zich geen zorgen, deze bodem "biscuit" is een goed alternatief voor een dergelijke situatie.
Ingrediënten
175 gr zelfrijzend bakmeel ,30 gr boter, 12 cl melk op kamertemperatuur ,een halve theelepel zout.
Voorbereidingen voor de bodem:
Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter):
Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat. Maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout er omheen. Werk de zachte boter door het meel.
Maak het kuiltje dieper en voeg in één keer bijna alle melk toe. Met draaiende bewegingen met de hand de ingrediënten mengen, zodat er een deegbal ontstaat. Een beetje melk toevoegen als dat nodig is.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg.
Nu kunt u het deeg uitrollen met een deegroller (vergeet niet het werkblad opnieuw met bloem te bestuiven). Vouw de randen van de bodem iets omhoog, om ze straks knapperig te krijgen.
Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.
U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.
zuurdesembrood, chilipeper, zwarte peper, boter met zout
Bereiding:
Besmeer het brood met mosterd en beleg het met de sneden
roastbeef. Kruid met de chilipeper en de zwarte peper. Plaats 1
sneetje kaas op elke snede brood. Snijd de augurken in
brunoise (hele kleine stukjes). Strooi de augurken over de
sneetjes brood uit.
Tip; Voor de lekkerbekken: smeer het brood eerst in met boter met zout. De korst van de Passendale-kaas mag worden opgegeten, hierin zit de meeste smaak.
Met hun onnatuurlijk felle kleuren, leek het 'vitaminewater' van Coca-Cola al een pak minder gezond dan de naam doet vermoeden. Toch pikten fitnesscentra en supermarkten het gretig op. Coca-Cola zelf heeft nooit ontkend dat het drankje niet gezond is, al deden ze er wel alles aan om de consument te overtuigen dat het niet ongezond is, omdat het 'voedzaam' is. De reclamewaakhond in Groot-Brittannië floot het bedrijf terug en verbood het om het drankje nog op die manier te promoten.
Het verbod kwam er vooral omdat vitaminewater 23 gram suiker per halve liter bevat. Dat is nog niet zoveel als in bijvoorbeeld Coca-Cola zelf (60 gram per halve liter), maar toch een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De organisatie vond dat een drankje met zoveel suiker niet als 'voedzaam' kan aanzien worden.
Lage caloriegrenzen Coca-Cola argumenteerde dat het suikerniveau binnen de grensen van 'lage caloriedrankjes' ligt, en dat de hoeveelheid vitamines betekende dat het wél als gezond kon aanschouwd worden. "We hebben nooit gelogen over het aantal suikers in de drankjes. Maar dat doet toch niets teniet aan de hoeveelheid vitamines en mineralen", aldus de woordvoerder.
Marketing Vitamin Water is een voorbeeld van slimme marketing. Felle kleurtjes spreken aan, ze kregen 'de smaak' van fruit (maar er zit geen gram in) en hun namen ('Spark', 'Defence' of 'Power-C') doen vermoeden dat ze de gezondheid vooruit helpen. Niet bepaald dus.
Het was overigens niet de eerste keer dat Coca-Cola voor Vitamin Water op de vingers werd getikt. Eerder verslikten organisaties zich in de claim dat Vitamin Water drinken gezonder was dan groenten eten. Ook daagden consumentenorganisaties het bedrijf voor de rechter, en verschillende ingrediënten moesten geschrapt worden.
(edp) bron;hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:vitaminewater,