Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    25-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papillot van kipfilet, scampi en kruidenboter



    Papillot van kipfilet, scampi en kruidenboter

    voor 4 personen

    4 kipfilets,12 scampi,400 g roomboter,
    verse tuinkruiden als (dille, peterselie, bieslook, basilicum, dragon en kervel)
    1 citroen,1 teentje look,2 tomaten,peper en zout.

                                       

    Bereidingswijze

    Hak de verse tuinkruiden fijn, meng ze met de boter en breng de boter op smaak met het uitgeperste look teentje, het sap van de citroen, peper en zout. Neem vier vellen aluminiumfolie, verdeel er de boter over en leg er de kipfilet op. Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes. Leg op elke kipfilet 3 scampi's en daar bovenop de tomatenblokjes. Bestrooi ruim met peper uit de molen. Plooi de folievellen goed dicht en plaats ze gedurende tien tot vijftien minuten in de oven op 220°C.

    Tip; Lekker met een gepofte aardappel en een frisse salade.
    Kip in papillotte is ook een ideaal barbecuegerecht.

    Calorie/vetarmtip; vervang de roomboter door kippenboillon (vetarm)

    bron; mijnflandria.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kipfilet,scampi,kruidenboter,citroen,tomaat,look,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brons voor België op WK patisserie


     Brons voor België op WK patisserie


                                                                 .© ap 
                                 De Spaanse creatie op het WK patisserie

    België is vandaag derde geworden op het wereldkampioenschap patisserie in het Franse Lyon. Spanje won de internationale competitie voor het eerst; Italië pakte zilver.

    Aan de twaalfde editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie namen negentien landen deel. Tijdens een tien uur durende competitie moest elke ploeg, bestaande uit een banketbakker, een chocolatier en een ijsbereider, verschillende gerechten bereiden. De jury beoordeelde de creaties natuurlijk op smaak, maar ook op bijvoorbeeld presentatie, techniek en originaliteit.

    België werd in Lyon vertegenwoordigd door Pascal De Deyne, Dieter Charels en Marijn Coertjens. Zij werden twee jaar intensief voorbereid door hofleverancier Herman Van Dender.

    (belga/ep)ron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:patisserie,
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi's omwikkeld met colonnata-spek


    Scampi’s omwikkeld met colonnata-spek op een
    bedje van Toscaanse bonen

    voor 4 personen :
    12 wilde zeewaterscampi’s, 12 dunne schijven colonnata-spek olijfolie, peper , 200 g gedroogde toscaanse bonen, rozemarijn, sjalot, 50 g colonnata-spek, 2 tomaten, vleesbouillon.

                                           scampi s omwikkeld met colonnata spek op een bedje van toscaanse bonen
      
    Bereiding :
    De bonenbereiding

    1 Laat de gedroogde bonen een dag tevoren weken in koud water, laat ze uitlekken en zet ze weg.

    2 Kook de bonen beetgaar in ruim water met snuifje zout gedurende ongeveer 2 uur.

    3 Laat ze, eens ze gaar zijn, uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalot hierin aan. Voeg dan de bonen, rozemarijn en het fi jngehakte colonnata-spek toe. Laat zachtjes fruiten. Breng op smaak brengen met peper en zout. Voeg op het einde de ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg, als het geheel wat te droog wordt, wat vleesbouillon toe.

    De bereiding van de scampi

    1 Pel de scampi’s en bak deze met een scheut olijfolie kort aan en breng op smaak met peper, geen zout omdat lardo redelijk zoutig is.

    2 Omwikkel deze met de schijven lardo en laat gratineren in een voorverwarmde oven.

    Bordschikking

    1 Leg de Toscaanse bonen op een bord en leg er de scampi’s bovenop, werk af met een scheutje olijfolie.

    Tip; Inplaats van colonnata-spek kun je ook
    gedroogde ham(b.v.seranno) gebruiken.

    ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:scampi,spek,bonen,rozemarijn,sjalot,tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pur Natur krijgt blauw, mager broertje

     
    Pur Natur krijgt blauw, mager broertje

    pur natur krijgt blauw mager broertje

    pur natur krijgt blauw mager broertje

     Het yoghurtassortiment van Pur Natur wordt uitgebreid met een volledig nieuw, blauw gamma. Zo kunnen vrouwen die op hun lijn letten nu ook smullen van de smeuïge yoghurt.

    Het Vlaamse familiebedrijf Mik breidt zijn bestaande Pur Natur-gamma uit met een nieuwe, magere variant. De 'blauwe' yoghurt bevat minder dan 1% vetgehalte en is, net zoals de andere Pur Natur-producten, 100% biologisch.

    In het Pur Natur-aanbod vind je een magere natuuryoghurt, een volle natuuryoghurt, en een yoghurt gezoet met rietsuiker terug.

    bron; gva.be

     

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:yoghurt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curry verlost je van verkoudheid

     
    Curry verlost je van verkoudheid


    curry verlost je van verkoudheid


    curry verlost je van verkoudheid

     
    Word je de gehele winter geplaagd door een aanblijvende verkoudheid? Dan moet je niet langer je heil zoeken bij medicatie. Volgens voedingsexpert Gurpareet Bains helpt een hete curry even goed.

    In hete curry's zit de stof fenugreek, die zorgt ervoor dat je luchtwegen ontsmet worden. Wanneer je verkouden bent zorgt het er daardoor voor dat je verlost raakt van je loopneus en verstopte sinussen. Ben je niet verkouden? Dan zorgt de stof ervoor dat je ruim 3 maanden gespaard blijft van kleine ziektes zoals een verkoudheid.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:curry,kruiden,fenugreek,
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool met ham, kerriesaus en roquefort




     Bloemkool met ham, kerriesaus en roquefort

     
    voor 2 personen:

    1 kleine bloemkool (of een halve grote),
    6 mooie plakken rauwe ham (Parma, Ganda, Superano,...),
    150 g roquefortkaas, peper,

    Voor de kerriesaus:
    25 g boter, 20 g bloem, 2,5 dl runderbouillon,
    2 eetlepels kerriepoeder, 2 eetlepels room,
    1 eierdooier, peper, zout,nootmuskaat.

                              

    Bereidingswijze;

    Verwijder de buitenste groene bladeren van de kool en snijd de stronk weg. Verdeel de kool in niet te grote roosjes. Laat deze 10 minuten beetgaar koken in gezouten water. Giet ze af en houd ze warm.

    Maak de saus: laat de boter smelten op een laag vuurtje, roer er de bloem en de helft van het kerriepoeder onder tot een gebonden roux. Voeg de bouillon toe en laat de bereiding al roerend met een garde, zachtjes inkoken tot een gladde, gebonden saus. Kruid ze met peper, zout, nootmuskaat en de rest van het kerriepoeder en laat de saus 10 minuten sudderen in een gesloten pan.

    Omwikkel de zes grootste bloemkoolroosjes met een plak ham en houd die op zijn plaats met een satéstokje of een cocktailprikker. Leg de rolletjes daarna voorzichtig in een schaal samen met de rest van de bloemkool en houd warm.

    Neem de saus van het vuur en roer er de eierdooier en de room door. Snijd de roquefortkaas in stukjes en voeg ze toe aan de saus. Giet daarna de saus over de bloemkool en dien meteen op.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:Bloemkool,ham,kerriesaus,roquefortkaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti met sint-jakobsschelpen en rucola

                                

    Spaghetti met sint-jakobsschelpen en rucola

    De Sint-Jakobsschelp is een gastronomische specialiteit en is erg gewild door het melkwitte vlees dat rijk aan ijzer is.
    Wie niet zo goed paprika's verteert, kan een gepelde en ontpitte tomaat in stukjes opdienen.

    voor 4 personen 
    12 sint-jakobsvruchten,400 g spaghetti,50 g rucola (raketsla)
    50 g parmezaanschilfers,1 rode paprika,½ citroen,tijm,
    olijfolie,peper en zeezout.
                  
                     
                                image


    Bereidingswijze :

    1. Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de pitjes en snijd het rode vruchtvlees in blokjes.
    2. Bak de stukjes paprika in een lepel olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de tijm toe en laat 5 minuten bakken. Houd apart.
    3. Kook zonder deksel de spaghetti beetgaar in gezouten water.
    4. Snijd de zeer koude sint-jakobsvruchten in de hoogte in drie fijnere schijfjes.
    5. Giet de spaghetti af. Voeg een scheut zeer goede olijfolie, de raketsla, de paprikablokjes en een paar druppels citroensap toe. Peper. Meng de hete spaghetti en laat de rucola wat slinken door de warmte. Zet eventueel de pot nog heel even op het vuur.
    6. Verdeel de spaghetti over de warme borden. Leg de dunne schijfjes rauwe sint-jakobsschelp op de pasta. Bestrooi eventueel met een klein beetje grof zeezout en peper. Werk af met schilfers parmezaan en serveer.

      bron; visinfo.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:Spaghetti,sint-jakobsschelpen,rucola,parmezaan,paprika,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaanse gebakken gamba's met knoflook en uien



    Spaanse gebakken gamba's met knoflook en uien

    nodig 4 pers;

    24 gamba's (rauw), 4 teentjes knoflook, 2 kleine uien,
    4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels medium sherry, 1 eetlepel citroensap,
    zout en peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:gamba's,look,ui,olijfolie,sherry,citroen,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Soep; Minestrone met stokbrood en parmesan


      Soep - Minestrone met stokbrood en parmesan
     

    Voor 10 personen;
    • 4 l blanke fond, 250 gr ui (halveren en snipperen),
    • 300 gr prei (in reepjes), 200 gr knolselder (in paysanne),
    • 250 gr wortelen (in paysanne), 200 gr raap (in paysanne),
    • 100 gr doperwten, 100 gr princessebonen (in brunoise),
    • 100 gr aardappel (in paysanne), 100 gr mager gerookt spek,
    • 2,5 dl olijfolie, 250 gr soeptomaat, 100 gr tomatenpuree,
    • 30 gr peterselie, 20 gr knoflook (pletten),
    • 50 gr engelenhaar (vermicelli), 100 gr geraspte parmezaan,
    • kruidenboeket, peper en zout.

      Minestrone

    Bereidingswijze;

    1. Ui halveren en snipperen en afzonderlijk in een kommetje houden
    2. knoflook pletten
    3. prei halveren en in reepjes snijden (halve cirkeltjes dus) en afzonderlijk in een kommetje houden
    4. knolselder in plakjes snijden en daarna in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    5. wortelen in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    6. rapen in plakjes snijden en daarna in driehoekjes snijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    7. aardappelen in schijfjes snijden en daarna in driehoekjes en afzonderlijk in een kommetje houden
    8. princesseboontjes in kneile stukjes versnijden en afzonderlijk in een kommetje houden
    9. mager gerookt spek in reepjes snijden
    10. spekreepjes aanstoven in de helft van de olijfolie (zonder de olie, noch het spek te laten kleuren
    11. gesnipperde ui, preireepjes, wortel- en knolselder driehoekjes en de helft van de knoflook toevoegen en verder soven zonder te kleuren
    12. tomatenpuree toevoegen, mengen en verder aanstoven
    13. met de ontvette blanke fond bevochtigen
    14. kruidenboeket toevoegen
    15. gedurende 20 minuten op een zacht vuurtje laten pruttelen
    16. raapdriehoekjes, princessebonen en doperwten toevoegen
    17. gedurende 5 minuten zachtjes laten verder pruttelen
    18. aardappeldrieheokjes toevoegen
    19. gedurende 3 minuten zachtjes laten verder pruttelen
    20. kruidenboeket verwijderen
    21. de soep op smaak brengen met peper en zout

    Presentatie

    • Peterselie grofhakken
    • Engelenhaar in gezouten water gaarkoken
    • Onmiddelijk onder koud stromend water verfrissen (om ervoor de te zorgen dat het kookproces stopt) en laten uitlekken
    • De tomaten emonderen en in blokjes snijden
    • Het stokbrood in schuine plakjes snijden en onder de salamander toasten
    • De rest van de geplette knoflook in olijfolie aanstoven zonder te kleuren (gaargemaakte knoflook smaakt minder scherp en minder bitter)
    • De stokbroodtoastjes met gestoofde knoflook insmeren en met gemalen parmezaan bestrooien
    • Onder de salamander laten korsten
    • Vlak voor het serveren de tomatenblokjes en het engelenhaar bij de soep scheppen en de borden bestrooien met peterselie
    • de toastjes afzonderlijk serveren
    • Ook de rest van de gemalen parmezaan afzonderlijk doorgeven

     artikel van Anne VERBERCKMOES
    bron; hungryfeelings.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Minestrone,stokbrood,parmesan,prei,knolselder,wortelen,raap,doperten,princessebonen,aardappel,tomaat,look,vermicelli,spek,kaas,
    21-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet


    Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet

    Voor 4 personen:
    3 koffiekoppen gedroogde witte bonen, 2 liter lichte kippenbouillon,
    1 kruidentuil (peterseliestengels, tijm, laurier),
    gemengde sla naar keuze (mesclun), 1 gekookte kleine rode biet,
    4 el zonnebloempitten,verse kervel. 
    120 g ganzenleverterrine (in dobbelstenen gesneden),

    Voor de mosterddressing:
    1 el mosterd, 6 el olijfolie, 2 el sherryazijn,
    1 tl suiker, peper en zout. 

                                  

    Bereidingswijze

    Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze ’s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.

    Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Klop tot een homogene saus en laat rusten in de ijskast.

    Trek de sla in grove stukken en doe in een kom. Voeg de repen rode biet en de bonen toe. Lepel de dressing erover en meng voorzichtig onder elkaar. Verdeel op borden en werk af met de zonnebloempitten, de ganzenlever en de kervel.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:salade,mosterd,dressing,witte bonen,ganzenlever,rode biet,kervel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensmignonette met witte bonen in tomatensaus en spinazie

    witte bonen
    Op de juiste manier bereid hebben witte bonen een fijn,geraffineerd aroma.
    Witte bonen en zwarte truffel zijn een voorbeeld van een perfect smaakhuwelijk. Ook lekker blijft tomatensaus met witte bonen, bijvoorbeeld in combinatie met kalfstong of gebakken makreel. Ook in stoverij zijn witte bonen op hun plaats.


    Varkensmignonette met witte bonen
    in tomatensaus en spinazie

    Voor 4 personen:

    3 koffiekoppen gedroogde witte bonen,
    2 liter lichte kippenbouillon, 1 kruidentuil (peterseliestengels, tijm, laurier),
    4 dl passata van tomaten, 1,5 dl krachtige kippenbouillon,
    peper en zout, 4 varkensmignonettes (van 120 g elk),
    boter, gestoofde spinazie, verse peterselie.

                           

    Bereidingswijze

    Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze ’s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.

    Breng de passata op zacht vuur aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg een scheut krachtige bouillon toe en kruid met peper en zout. Voeg de bonen toe en warm voorzichtig op.

    Bak het varkensvlees net gaar in boter, kruid met peper en zout. Serveer met de spinazie en de bonen en werk af met fijngehakte peterselie.
     
    bron:knackweekend.rnews.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:Varkensmignonette,witte bonen,tomaten,spinazie,peterselie,kruiden,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus



    Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus

      Voor 4 personen:

    4 stukken Certus varkensspiering van +/- 180 g,
    2 eetlepels arachideolie om te roosteren,
    (eventueel) 1 theelepel bonenkruid,versgemalen peper en grof zout,
    een halve bloemkool,30 g boter,2 dl vleesbouillon,1 ui,
    1 dl room,4 eetlepels pickles,nootmuskaat,
    750 g vastkokende aardappelen.

    Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus

    Bereidingstijd: +/- 20 min.

    Snij de bloemkool in roosjes. Strijk het vlees in met de olie en rooster op een matig warme grillpan. Kruid met grof zout en peper en strooi er net voor het serveren het bonenkruid over. Kook intussen de bouillon met de gesneden ui voor de helft in. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken. Voeg dan de pickles toe en breng op smaak met zout en peper. Bak intussen de bloemkoolroosjes in boter op hoog vuur in een ruime pan. Kruid met een beetje zout en nootmuskaat. Peper hoeft niet. Schik vervolgens het vlees op warme borden, lepel de saus en de bloemkoolroosjes erlangs, serveer met een gebakken of gekookte aardappel.

    bron;kwaliteitsvlees.be

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:varkensspiering,bloemkool,Blackwellsaus,room,pickles,aardappel,
    20-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diepvriespizza bevat meer zout en vet dan verse



    Diepvriespizza bevat meer zout en vet dan verse



    Diepgevroren pizza's in zijn vaak gezonder dan de vers gemaakte exemplaren in supermarkten of afhaalrestaurants, ontdekten onderzoekers.

    Zout en vet

    Hoewel diepvriespizza's met een dunne korst de gezondste optie lijken, is dit niet altijd het geval. Dezelfde studie toont namelijk aan dat die met een dikke korst minder vet of zout bevatten. Het onderzoek werd verricht door consumentenorganisatie Which?, die wil een duidelijk label op verpakkingen van supermarkten en afhaalrestaurants om pizzaliefhebbers te helpen gezonde keuzes te maken.

    Moeilijk vergelijken
    De meest ongezonde pizza verkrijgbaar is een vers exemplaar met vlees van Domino's. De bewuste 'Pepperoni Passion' is goed voor 365 calorieën en bevat 19,1 vet per 100 gram.  Een woordvoerder van de consumentenorganisatie Which: "We ontdekten dat voedingswaarden en portiegrootten vaak op een onrealistische en erg verschillende manier worden weer gegeven, zelfs bij pizza's van dezelfde fabrikanten, waardoor het erg moeilijk is om producten te vergelijken."
     
    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:pizza,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ingrediënten voor een pizza margherita van 25 cm


    Ingrediënten voor een pizza margherita van 25 cm

    ingrediënten voor de pizzabodem (zie hieronder)
    - tomatensaus: gezeefde tomaten, een bosje verse basilicum,
    - 180 gr mozzarella,zout en peper uit de molen,een beetje olijfolie.


                               Recept van de pizza margherita - tomatensaus & mozarella

    bereiding;

    - De oven voorverwarmen op 220°C (200°C voor een heteluchtoven). Zorg ervoor dat u de plaat er van tevoren uit haalt.
    - Vet de plaat licht in met wat olijfolie.
    - Leg de bodem op de plaat.
    - Bedek de bodem met tomatensaus.
    - Snijd de mozzarella in plakjes en beleg de pizza ermee.
    - Bestrooi met peper.
    - Verdeel de basilicumblaadjes erover.
    - Bak de pizza ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.

    bron;.skynet.be/la_cuisine_belge


    Categorie:PIZZA'S,
    Tags:pizza,basilicum,mozzarella,tomatensaus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelf pizza maken? Waarom niet!


    Het recept voor de pizzabodem

    Zelf pizza maken? Waarom niet… Twee handen zijn genoeg!
    Met dit recept voor een pizzabodem maakt u snel heerlijk geurende pizza's, puur natuur en helemaal niet moeilijk.

    Ingrediënten

    150 gr tarwebloem, 1 eetlepel olijfolie, 8 cl lauw water,
    een halve theelepel zout, +/- 12 gr bakkersgist.

    bereiding:
    Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter):

    Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat en maak in het midden een kuiltje. Doe daarin de gist en giet er enkele druppels water bij om het gistproces op gang te brengen. Strooi het zout er omheen.

    Als de gist dunner wordt, de bloem met gist bedekken door de bloem van de buitenkant naar de binnenkant te duwen. Laat het meel ongeveer +/- 20 minuten rusten. Het oppervlak van het meel moet gaan borrelen door de activiteit van het gist.

    Maak het kuiltje dieper met een hand en voeg lauw water toe.
    Beetje bij beetje het water toevoegen en met de andere hand mengen met het meel, zodat er een deegbal ontstaat.

    Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg.
    Doe het deeg terug in de kom. Bedek het met een droge theedoek en laat het 30-45 minuten rusten in een tochtvrije ruimte, tot het deeg in volume verdubbeld is.

    Het werkblad met bloem bestuiven en het deeg uitrollen met een deegroller. De randen kunnen plat blijven, ze zwellen op tijdens het bakken in de oven.

    Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.

    U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.

    Het geeft een knapperig resultaat!

    Het recept voor snelle pizzabodem


    Sinds u uw eerste zelfgemaakte pizza heeft geproefd, kijkt u niet meer naar het vriesvak. Heeft u het druk vanavond of geen gist bij de hand?
    Maakt u zich geen zorgen, deze bodem "biscuit" is een goed alternatief voor een dergelijke situatie.

    Ingrediënten

    175 gr zelfrijzend bakmeel ,30 gr boter,
    12 cl melk op kamertemperatuur ,een halve theelepel zout.

    Voorbereidingen voor de bodem:

    Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter):

    Het recept voor de pizzabodem - Zelf pizza maken ? Waarom niet..

    Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat. Maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout er omheen. Werk de zachte boter door het meel.

    Maak het kuiltje dieper en voeg in één keer bijna alle melk toe. Met draaiende bewegingen met de hand de ingrediënten mengen, zodat er een deegbal ontstaat. Een beetje melk toevoegen als dat nodig is.

    Het recept voor de pizzabodem - Zelf pizza maken ? Waarom niet..

    Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg.


    Nu kunt u het deeg uitrollen met een deegroller (vergeet niet het werkblad opnieuw met bloem te bestuiven). Vouw de randen van de bodem iets omhoog, om ze straks knapperig te krijgen.

    Het recept voor de pizzabodem - Zelf pizza maken ? Waarom niet..

    Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.

    U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.

    Het geeft een knapperig resultaat! 

    bron; bron;.skynet.be/la_cuisine_belge


    Categorie:PIZZA'S,
    Tags:pizzabodem,bloem,olijfolie,water,zout,gist,zelfrijzend bakmeel,boter,melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roastbeef, augurken, Gentse mosterd en Passendale



    Roastbeef, augurken, Gentse mosterd en Passendale
     
    op zuurdesembrood

    voor 4 personen:

    4 sneden fijn gesneden roastbeef, 8 augurken, 1 soeplepel

    Gentse mosterd, 4 sneden Passendale Classic, 4 sneden

    zuurdesembrood, chilipeper, zwarte peper, boter met zout



                                          afbeelding recept



    Bereiding:

    Besmeer het brood met mosterd en beleg het met de sneden

    roastbeef. Kruid met de chilipeper en de zwarte peper. Plaats 1

    sneetje kaas op elke snede brood. Snijd de augurken in

    brunoise (hele kleine stukjes). Strooi de augurken over de

    sneetjes brood uit.

    Tip; Voor de lekkerbekken: smeer het brood eerst in met boter met zout.
    De korst van de Passendale-kaas mag worden opgegeten, hierin zit de meeste smaak.

    bron; kazenvanbijons.be


    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:Roastbeef,augurken,mosterd,Passendale,brood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verboden om 'Vitamin Water' voedzaam te noemen

     
    Verboden om 'Vitamin Water' voedzaam te noemen


    Met hun onnatuurlijk felle kleuren, leek het 'vitaminewater' van Coca-Cola al een pak minder gezond dan de naam doet vermoeden. Toch pikten fitnesscentra en supermarkten het gretig op. Coca-Cola zelf heeft nooit ontkend dat het drankje niet gezond is, al deden ze er wel alles aan om de consument te overtuigen dat het niet ongezond is, omdat het 'voedzaam' is. De reclamewaakhond in Groot-Brittannië floot het bedrijf terug en verbood het om het drankje nog op die manier te promoten.

    Het verbod kwam er vooral omdat vitaminewater 23 gram suiker per halve liter bevat. Dat is nog niet zoveel als in bijvoorbeeld Coca-Cola zelf (60 gram per halve liter), maar toch een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. De organisatie vond dat een drankje met zoveel suiker niet als 'voedzaam' kan aanzien worden.

    Lage caloriegrenzen
    Coca-Cola argumenteerde dat het suikerniveau binnen de grensen van 'lage caloriedrankjes' ligt, en dat de hoeveelheid vitamines betekende dat het wél als gezond kon aanschouwd worden. "We hebben nooit gelogen over het aantal suikers in de drankjes. Maar dat doet toch niets teniet aan de hoeveelheid vitamines en mineralen", aldus de woordvoerder.

    Marketing
    Vitamin Water is een voorbeeld van slimme marketing. Felle kleurtjes spreken aan, ze kregen 'de smaak' van fruit (maar er zit geen gram in) en hun namen  ('Spark', 'Defence' of 'Power-C') doen vermoeden dat ze de gezondheid vooruit helpen. Niet bepaald dus.

    Het was overigens niet de eerste keer dat Coca-Cola voor Vitamin Water op de vingers werd getikt. Eerder verslikten organisaties zich in de claim dat Vitamin Water drinken gezonder was dan groenten eten. Ook daagden consumentenorganisaties het bedrijf voor de rechter, en verschillende ingrediënten moesten geschrapt worden.

    (edp) bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:vitaminewater,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Octrooi op speculoospasta nietig verklaard


    Octrooi op speculoospasta nietig verklaard


    De rechtbank van koophandel in Gent heeft vandaag het octrooi van Lotus Bakeries op het populaire product speculoospasta vernietigd. Concurrenten die een eigen pasta hadden ontwikkeld maar door Lotus werden aangemaand om hun productie te stoppen, waren naar de rechtbank gestapt om het patent aan te vechten. Lotus had het octrooi gekocht van twee deelnemers aan het VRT-programma De Bedenkers, maar de rechter oordeelt nu dat hun pasta geen nieuwe uitvinding was.

    Speculoospasta is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het succesproduct van het beursgenoteerde Lotus Bakeries uit het Oost-Vlaamse Lembeke. De koekjesfabrikant maakte nooit bekend hoeveel winst het uit de koekjespasta haalt, maar volgens analisten realiseert het bedrijf met de pasta in België alleen al een omzet van ruim 10 miljoen euro.

    Lotus Bakeries vroeg het octrooi niet zelf aan, maar kocht het in mei 2009 van Danny De Maeyer en Dirk De Smet. Die namen in 2007 deel aan het programma De Bedenkers maar hadden in 2006 al een octrooi bekomen. Concurrenten van Lotus Bakeries werden aangemaand om met de productie van hun speculoospasta's te stoppen, omdat het bedrijf als enige in België het recht zou hebben om speculoospasta te maken.

    Enkele concurrenten stapten naar de rechtbank van koophandel met de vraag het octrooi van Lotus nietig te verklaren, en kregen vandaag gelijk. Volgens de rechter was een recept op de Nederlandse site Oma Wapsie om speculoospasta te maken al beschikbaar lang voor Lotus het octrooi in handen kreeg.

    (belga/ka)demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:speculoospasta,Lotus Bakeries,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de lightvariant van spaghetti bolognaise



    RECEPT: de lightvariant van spaghetti bolognaise

     Wie is er nu niet dol op spaghetti bolognaise?
    Jammer genoeg is de klassieke bolognaise een echte caloriebom. 
    Variant voor spaghettiliefhebbers. 

    voor vier personen:

    - 200 g rundergehakt (extra mager), 2 eetlepels olijfolie,
    - 1/2 struik bleekselderij, fijngesneden, 1/2 winterpeen, in plakjes,
    - 200 g spaghetti, 1 blikje tomatenpuree (70 g), 1 blik tomatenblokjes (400 g),
    - 2 eetlepels balsamicoazijn, 1/2 zakje verse rozemarijn (15 g), fijngesneden,
    - 1 zak rucola sla (75 g), 100 g kaas (30+), geraspt.

                                  

    Bereidingswijze

    Bak het gehakt op een middelhoog vuur in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot het bruin en rul is. Giet het uitgebakken vet weg.

    Verhit de olijfolie in een grote pan en bak er de bleekselderij en de worteltjes drie à vier minuten in.

    Kook de spaghetti beetgaar. Roer de tomatenpuree door de groenten en bak die één à twee minuten mee. Schep de tomatenblokjes en het uitgebakken gehakt erbij en breng het geheel aan de kook.

    Voeg de rozemarijn en één theelepel balsamicoazijn toe. Kruid met peper en zout. Laat vijftien minuten doorkoken op een laag vuur .

    Meng de rucola met de rest van de balsamicoazijn en breng op smaak met peper en zout. Serveer de spaghetti met de saus en de rucola.

    Bestrooi de pasta met kaas. 
    Per persoon: 376 kcal


    Amandine De Paepe
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:rundergehakt,olie,selderij,winterpeen,spaghetti,tomatenpuree,balsamicoazijn,rozemarijn,rucola,kaas,
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Passende wijnen voor spaghetti bolognese


     

    Passende wijnen voor spaghetti bolognese

                       
                  Italie - Puglia - DOC Salice Salentino 2009 - San Marzone             Italie - Puglia - IGT A-Mano 2008

    Italie - Puglia - DOC Salice Salentino 2009 - San Marzone

    Spaghetti bolognese duikt wekelijks op in het leeuwendeel van de Vlaamse kookpotten. Maar vraagt u zich vaak af welke wijnen uitstekend passen bij dit populaire gerecht? Dankzij deze tips weet u voortaan welke betaalbare wijn u in uw winkelkar moet leggen terwijl u uw inkopen doet.

    Italie - Piemonte - Barbera d’Asti ‘Montebruna’ 2007 - Giacomo Braida
    Vitisvin - 16,90 euro

    Een Barbera voor de volle 100%. Robijnrode kleur met paarse schijn. Krachtige wijn met zeer intense aroma’s van rijpe kersen en bessen. Volle smaak met een uitstekende balans en een aangename, fruitige afdronk.

    Italie - Puglia - DOC Salice Salentino 2009 - San Marzone
    Lidl - 3,79 euro

    Deze wijn bevat hoofdzakelijk Negroamarodruiven. Robijnrode kleur. Fruitige wijn met aroma’s van kersen en pruimen met een lichte kruidigheid. Rijp fruit en zachte, ronde tannines primeren bij deze wijn.

    Italie - Puglia - IGT A-Mano 2008
    Makro - 7,25 euro

    Deze wijn steunt voor 100% op Primitivodruiven. Soepele wijn met een robijnrode kleur. Aroma’s van geconfijt fruit en kaneel. Mooie aanzet met zachte tannines. Fruitige afdronk.

    Jacques Appelmans
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags: IGT A-Mano 2008,DOC Salice Salentino 2009 - San Marzone,Barbera d’Asti ‘Montebruna’ 2007 - Giacomo Braida,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!