De bloemkool in kleine roosjes snijden en ze in boter stoven met de knoflook, wat tijm en laurier. Blussen met de witte wijn en saffraan, peper en zout toevoegen. De lente-uitjes stoven met de champignons in een aparte pan en ze dan bij het bloemkoolmengsel voegen. De tomaten 15 seconden in kokend water dompelen en ze dan nog even laten schrikken onder de koude kraan. Bovenaan het kapje afsnijden, uithollen en dan ontvellen. De tomaten vullen met het groentemengsel en ze op een bord serveren met de rest van het mengsel. Eventueel nog even opwarmen in de oven of de microgolfoven.
bron; libelle.be De Vlaamse Keuken: 700 gerechten van eigen bodem
100 g selderij, 2 grote wortelen, 4 bloemkoolroosjes 1 l groentebouillon, 4 dl basiscurrysaus, 1 dl kokosmelk 4 groene kardemom, 1 el basiscurrypoeder 100 g mange-tout (peultjes), 50 g sugarsnaps of erwtjes 8 kleine groene asperges, 2 el limoensap, 1 tl shansopeper
Bereiding;
Snij de selderij in stukjes. Schil de wortelen en snij in ronde stukken van 3 mm dik. Kook beide groenten, evenals de bloemkoolroosjes, beetgaar in groentebouillon. Houd warm.
Verwarm 4 dl basiscurrysaus, mix glad, voeg 1 dl kokosmelk toe. Kruid met kardemom en 1 eetlepel currypoeder. Voeg mange-tout, erwtjes en asperges toe en laat gaar worden.
Breng op smaak met limoensap. Roer goed en doe er de selderij, wortelen en bloemkoolroosjes bij. Kruid met shansopeper en serveer.
voor 4 personen Verse groenten naar keuze (bijvoorbeeld tomaten, ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, broccoli, of uit blik: artisjokken, ananas, maïs, olijven enz.), olie,1 rol pizzadeeg,1 blikje tomatenpuree, oregano, gemalen kaas, dragon, bonenkruid.
Bereiding: - Verwarm de oven voor op 210 graden. Maak de rauwe groenten schoon en snij ze in reepjes of schijfjes. Ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, enz. stoof je eerst gaar in een pan met een beetje olie. Broccoliroosjes kook je beetgaar in water. Tomaten kan je rauw gebruiken. Artisjokken, ananas, maïs en olijven uit blik goed laten uitlekken.
- Steek, bijvoorbeeld met behulp van een glas, rondjes uit het pizzadeeg. Bestrijk elk rondje met een beetje olie, dragon en tomatenpuree. Beleg elk rondje met groenten. Bestrooi met oregano, bonenkruid en gemalen kaas.
- Vet de bakplaat lichtjes in met olie. Bak de pizza's ongeveer 20 minuten in de oven op 210 graden tot de kaas gesmolten is en de korst krokant gebakken is.
Extra tip: Heb je nog wat overschotjes in je groentela waarmee je niet meteen blijf weet? Dit gerecht leent zich prima om restjes groenten tot een snel en lekker hapje te verwerken!
Gezonde voeding verhoogt de productiviteit lekker als ontbijt. fruitsla met kokosmelk en zaden
Gemengd seizoensfruit , kokosmelk, Gemengde zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloemzaad of chiazaad) Bereiding; 15-20min. Snijd het fruit in grote stukken en werk af met drie eetlepels kokosmelk en drie eetlepels gemengde zaden. Optioneel: mix kort vier eetlepels gemengd fruit per persoon om als coulis te gebruiken.
Tip; Pascale Naessens, coach eetcultuur: Fruit bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen en mineralen en is ideaal om de dag mee te beginnen. Een fruitontbijt geeft je geen opgeblazen, zwaar gevoel maar biedt je geleidelijk aan energie zodat je niet na een uur opnieuw honger hebt.
Echt heerlijk deze lasagne, weer eens wat anders en bijzonder smaakvol.
Voor 4-5 personen: 2 courgettes, ca. 12 lasagnebladen (4 lagen) 100 gram harde geitenkaas in plakken of geraspt
- Tomatensaus; Olijfolie, 1 teentje knoflook, 800 gr gezeefde tomaten 5 sjalotjes, versgemalen peper en zout, bosje basilicumblaadjes 3 bosuitjes, 1 rode of gele paprika, 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder paar takjes verse tijm
- Bechamelsaus; 500 ml melk, 40 gram boter, 40 gram bloem, nootmuskaat Bereiden: 1. Bereid de tomatensaus en de bechamelsaus. Schaaf de courgette in dunne plakken, dit gaat gemakkelijk met een kaasschaaf. 2. Snijdt de bosui in dunne ringetjes en rasp de paprika grof, roer samen met het gerookte paprikapoeder en de tijmblaadjes door de tomatensaus. 3. Vet de ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek de bodem met een dun laagje tomatensaus en leg hierop de eerste 3 lasagne bladen. 4. Bedek de lasagne bladen met 1/3 van de overgebleven saus en verdeel hierover weer 1/3 van de dunne plakjes courgette. Bedek de courgette met 1/3 van de bechamelsaus en 1/3 van de geitenkaas en eindig met de lasagne bladen. 5. Herhaal dit nog 2 keer (eindig uiteraard nu niet met lasagne bladen) maar bestrooi de bovenkant van de lasagne met wat verse tijmblaadjes.
Tips: Geen zin om zelf tomatensaus te maken? Je zou ook voor een pastasaus uit de supermarkt kunnen gaan (uiteraard wel minder lekker!) Restjes in de koelkast? De tomatensaus is erg geschikt om restjes groente en kruiden in te verwerken. Ook erg lekker met geraspte bleekselderij en kleine stukjes aubergine
Seitan en tofoe zijn, net als quorn en tempeh, vleesvervangers. Wat ze gemeen hebben, is dat ze rijk aan eiwitten zijn.
Seitan wordt gemaakt uit tarwegluten. Met tarwemeel maakt men brooddeeg, door het kneden komen de gluten vrij die gekookt worden in een bouillon van sojasaus en gember. Seitan is bovendien cholesterolvrij.
Tofoe wordt gemaakt door sojamelk te stremmen met natuurlijke mineraalrijke bindmiddelen op basis van calcium en magnesium. De tofoe heeft doorgaans een witte kleur en smaakt redelijk neutraal, maar neemt gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Tofoe wordt daarom vaak gemarineerd (in bv. sojasaus) en vervolgens gebakken. Ook kan het verwerkt worden in broodbeleg, tofuburgers en andere vegetarische recepten.
Veggiemenu; Pompoensoep met seitanballetjes, Preitaart met tofu en Chocoladecake.
Veggiemenu; Pompoensoep met seitanballetjes, Preitaart met tofu en Chocoladecake
Eén dag per week vegetarisch eten, daarvan gaan we echt geen honger lijden. Uw gezondheid is bovendien gebaat bij een wekelijkse veggiedag. Maar u vraagt zich vooral af: 'hoe smaakt die veggieprak?'. Wel, als liefhebber van een vakkundig gebakken lap vlees zeg ik u: opmerkelijk lekker. Oordeelt u vooral zelf.
Pompoensoep met seitanballetjes Voor 6 personen; 1 muskaatpompoen, 2 uien, 3 knoflookteentjes, 4-6 wortelen 1 blikje tomatenconcentraat, 1 stukje verse gember (5 op 3 cm) 2 sinaasappelen, 1,5 liter groentebouillon, 2 el olijfolie 300 gr seitan, 1 ei, 3 el bloem, peper en zout
Bereiding; Snij de wortel, ui en pompoen in kleine stukjes. Snij de knoflooktenen in twee, snipper de gember. Stoof alles een vijftal minuten in de olijfolie, op hevig vuur. Voeg de groentebouillon, het sap van de twee sinaasappelen en het tomatenconcentraat toe. Laat de soep onder deksel zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Mix de soep en kruid bij met peper van de molen en zout. Doe de gemixte soep door de puntzeef om een gladde soep te bekomen. Mix de seitan met het ei en de bloem. Schep met een koffielepel kleine bolletjes. Kook die gaar in kokend water met zout. Voeg de balletjes bij de soep. Serveer in een diep bord met eventueel enkele snippers bieslook.
Preitaart met tofu Voor 6 personen; 1 vel bladerdeeg of kruimeldeeg, 4 witten van prei, 1 ui 1/2 l room, 5 eieren, 350 g tofoe, 250 g gemalen gruyèrekaas 1/2 tl muskaatnoot, 1 tl pili-pili, 1 bakje veldsla, 2 tomaten 30 g pompoenpitten, 2 el olijfolie, peper en zout
bereiding;
Snipper de ui, snij de prei in reepjes. Spoel de versneden prei en laat uitlekken. Gooi het preigroen niet weg, die kan je invriezen en later gebruiken om soep mee te maken. Snij de tofoe in kleine blokjes. Leg het kruimeldeeg of bladerdeeg (wij gebruikten bladerdeeg) in de taartvorm, knip de hoeken van het bakpapier weg en prik met een vork in het deeg op de bodem. Zet het deeg een vijftal minuten in de oven (180 graden) en haal het er dan uit. Zo vermijd je dat je groentetaart een slappe, vochtige bodem krijgt.
Stoof de ui en prei zo'n vijf minuutjes in de olijfolie. Verdeel de ui en prei over het deeg in de taartvorm, voeg er ook de stukjes tofoe bij. Kluts de eieren bij de room en kruid dat mengsel met peper van de molen, zout, muskaatnoot en pili-pili. Giet over de prei, ui en tofoe tot die onder staan. Strooi de gruyèrekaas erover. Bak in de oven op 180 graden, dat zal ongeveer een halfuur duren. Laat even afkoelen, haal uit de vorm en laat ademen op een rooster. Rooster in tussentijd de pompoenpitten in een droge koekenpan tot de pitten beginnen opspringen. Schik op een bord de gewassen veldsla, daarover de in blokjes gesneden tomaat en pompoenpitten. Besprenkel het slaatje met wat olijfolie, peper en zout. Schik een spies preitaart op het bord en serveer.
Chocoladecake
Voor de chocoladecake 1 'bereiding voor chocoladecake' (Dr. Oetker) 150 g boter, 3 eieren, 100 ml volle melk, 2 el bloem
Bereidingen
Plaats een rooster in het midden van de oven, verwarm die voor op 160 graden (warmeluchtoven) of 180 graden (elektrische oven). Vet de cakevorm in met boter en zeef er een laagje bloem over. Giet de deegmix in een kom, voeg er de zacht geworden boter (of margarine), de eieren en de melk bij. Meng het geheel met een sausklopper tot het deeg glad is. Giet het deeg in de vorm.Zet de vorm in de oven.
Maak na 15 minuten bakken met een mes een snede van 1cm diep over de lengte in het midden van de cake. Bak de cake ongeveer 45 minuten verder. Je kan controleren of de cake klaar is door er een mespunt in te steken. Blijft er geen deeg aan het mes kleven, dan is de cake klaar. Laat de cake 10 minuten rusten, haal hem uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Dompel het zakje met glazuur intussen een vijftal minuten in heet water en kneed het daarna even. Snij het zakje open, verspreid met een mes het glazuur op de nog warme cake. Laat opstijven op kamertemperatuur.
Champignons met tomaat en mozzarella
Voor 4 personen:
750 g champignons, alleen de hoedjes, 2 teentjes knoflook fijngehakt, olijfolie, peper, zout, 5 takjes oregano, alleen de blaadjes, 125 g mozzarellaparels, 250 g kerstomaatjes, gehalveerd, 2 el balsamicoazijn.
Bereidingswijze;
1. Fruit de knoflook in olijfolie. Doe er de champignons bij en bak 4 à 5 minuten. Voeg de oregano toe. Kruid met peper en zout. 2. Vul de champignons met de mozzarellaparels. Bedruip met balsamicoazijn. Leg er de tomaatjes bij en laat ze even mee stoven. Lekker met ciabattabrood.
Nodig voor 4 tot 6: 500 g tofoe, 500 g paddestoelen, 6 sjalotten 2,5 dl groentebouillon*, 50 g sesamolie, 60 g meel: 75% 3 dl sojamelk (natuur), wit zeezout, shoyu
Bereidingswijze
Snij de paddestoelen in schijfjes, de tofoe in blokjes van 1,5 cm en hak de sjalotten fijn. Sauteer de paddestoelen in olie en voeg na 1 minuut zeezout toe. Hou het vuur hoog wanneer het vocht uit de paddestoelen vrijkomt. Voeg nog 1 koffielepel shoyu toe. Leg de fijngehakte sjalotten op de paddestoelen en overgiet met 2,5 dl groentebouillon. Laat 15 minuten onder gesloten deksel koken. Leg de tofoeblokjes bovenop de sjalotten en laat de tofoe 5 minuten mee koken.
Maak in een pannetje op matig vuur een blanke roux van de olie met meel. Voeg de sojamelk al roerend toe plus het resterende vocht van het paddestoelen-tofoemengsel. Breng de saus op smaak met zeezout en eventueel shoyu. Voeg als de saus niet vloeibaar genoeg is wat sojamelk toe. Laat nog even doorkoken en roer ten slotte de saus onder het tofoemengsel. Controleer de smaak. Serveer eventueel met een bolletje rijst en gesauteerde of geblancheerde groene bladgroenten.
Groentebouillon: week 3 cm kombu (zeegroente) 5 minuten in 4 dl koud water en voeg ½ ui , ½ wortel, ½ tak selder, ¼ knolselder in blokjes gesneden en een kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier) toe. Breng aan de kook, haal de kombu eruit. Voeg na 15 minuten 1 theelepel zeezout toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Zeef de bouillon.
Voor 4 personen: 300 g puylinzen, 200 g ingemaakte rode paprika's, 2 tenen knoflook 5 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn, peper van de molen en zout een handvol rodebietenloof of jonge spinazieblaadjes
Voor de toastjes: 12 dunne sneetjes stokbrood, 60 g geitenkaas kant-en-klare pesto, voor de afwerking
Bereidingswijze
Week de linzen een nacht in koud water. Kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 30 min. Laat goed uitlekken. Snij de paprika's in reepjes. Schil en hak de knoflook fijn. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan en bak de paprika's en knoflook. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Maak een vinaigrette met 2 el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout. Schep onder de linzen. Was de slablaadjes en zwier goed droog.
Rooster de sneetjes stokbrood goudbruin in de oven op 220°C. Haal uit de oven, verdeel er de geitenkaas over en bak nogmaals tot de kaas begint te smelten. Haal nogmaals uit de oven en druppel er een beetje pesto over. Verdeel de linzen, paprika's en slablaadjes over 4 borden. Leg er de geitenkaastoastjes op en serveer meteen.
Groenten met pit, lekker in de mond en bovendien supergezond in ons lichaam!
Voor 4 personen;
200 g sperziebonen, 200 g peultjes, 1 grote ui, olie om te bakken, 400 g in blokjes geneden tofu, 2 eetlepels kerriepoeder, zout en peper van de molen, 30 cl kokosmelk, 1 boeketje verse koriander.
Bereiding:
1. Haal de eindjes en de draden van de bonen en peultjes en dompel ze gedurende 10 minuten in ijskoud water, zodat ze mooi groen blijven.
2. Gaar de boontjes zonder deksel in kokend gezouten water tot ze al dente zijn. Proef af en toe, de kooktijd van de groene boontjes hangt af van hun herkomst, grootte en versheid. Er bestaat geen standaard kooktijd. Laat ze daarna schrikken in ijskoud water, laat uitlekken en zet apart.
3. Dompel de peultjes 3 minuten in het gezouten water, laat ze schrikken en zet aan de kant.
4. Schil en hak de ui fijn, voeg er de tofu aan toe en laat 4 minuten stoven op een hoog vuur. Bestrooi dan met kerrie, voeg zout en peper toe en laat verder koken gedurende 1 minuut terwijl u verder roert. Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat zachtjes stoven gedurende 6 minuten.
5. Voeg de groene boontjes en de peultjes toe, meng, proef (en kruid eventueel bij) en laat nog twee minuutjes stoven.
6. Bestrooi voor het opdienen met de blaadjes koriander.
Vegetarisch synoniem voor troosteloze hoopjes groenten en granen? Niet zo bij Philippe Van den Bulck. Als je zijn verleidelijke gerechten zonder vlees en vis proeft, met invloeden uit de hele wereld, merk je vaak niet dat er veggie op je bord ligt.
Linguine met portobello en rozemarijn Nodig;
- 400 g verse of gedroogde en gekookte linguine,5 à 6 portobellopaddenstoelen - 4 eetlepels olijfolie,1 sjalot, fijngesnipperd,2 teentjes knoflook, fijngesnipperd - 3 takjes rozemarijn, 2 dl jus van geroosterde groenten - 6 bosuitjes, peper van de molen, zeezout, enkele druppels truffelolie (optioneel)
Voor de jus van gestoofde groenten: - 1 kg grof gesneden wortelen, 1 kg grof gesneden uien - 1 kg grof gesneden selder (bewaar het loof) - 1 bol knoflook, in ongepelde teentjes, 3 l water - 3 el sojasaus, 2 laurierblaadjes,4 takjes verse tijm, 0,2 dl olijfolie
Bereiding Jus van gestoofde groenten - Rooster 1/3 van de groenten (zonder het selderloof) en de knoflook met wat olijfolie op een bakplaat in een voorverwarmde oven van 200°C. Ze moeten net zolang in de oven tot alle groenten mooi gekaramelliseerd zijn. - Doe de groenten daarna een grote pan en vul aan met water tot ze goed onderstaan. Breng aan dekook en laat 1 uur zachtjes trekken. - Zeef de bouillon en voeg de overige groenten (1/3) en het fijngesneden selderloof toe, alsook de sojasaus en de kruiden. Vul opnieuw aan met water tot alles onderstaat en laat nog 1 uur zachtjes koken. - Zeef de bouillon en bewaar.
-Snijd de stelen van de portobellopaddenstoelen en mix ze met de jus van geroosterde groenten. Snijd de paddenstoelen in fijne reepjes. - Pluk de blaadjes van de rozemarijn en snipper ze fijn. Zorg dat je ongeveer 1 kleine eetlepel fijngesnipperde rozemarijn hebt. - Snijd de bosuitjes schuin in fijne ringen. - Verhit de olijfolie in een pan en laat hierin de fijngesnipperde sjalot en de knoflook kort aanstoven. - Voeg nu de reepjes portobello toe en laat alles aanstoven op een laag vuur tot wanneer de reepjes zacht geworden zijn. Voeg de fijngesnipperde rozemarijn toe en roer goed om. - Voeg de jus van geroosterde groenten toe en breng kort aan de kook. Breng op smaak met peper van de molen en zeezout en roer er tot slot de gesnipperde bosuitjes onder.
- Kook de verse linguine 1 minuut in een grote pot kokend, gezouten water of warm de voorgekookte linguine op in een grote pan heet, lichtgezouten water en laat uitlekken. - Verdeel de pasta over de borden en schep er de portobellosaus over. - Werk eventueel af met enkele druppels truffelolie.
Voor 4 personen; - 2 venkelknollen, 1 kleine krulandijvie, 100 g rucola - 150 g harde blauwe kaas (Roquefort, Fourme d'Ambert) - 50 g walnoten, licht geroosterd en grof gehakt - 1 eetlepel xeresazijn, 2 eetlepels balsamicoazijn - 1 rode ui, 4 cl olijfolie, 3 cl walnootolie, versgemalen peper en zout.
Bereiding;
- Was de krulsla en zwier droog. - Snijd de venkel en de rode ui in heel fijne plakjes op de allessnijder en leg ze in ijskoud water met ijsblokjes. - Mix de twee soorten azijn en voeg geleidelijk aan de olijfolie en de walnootolie toe om een vinaigrette te bekomen, kruid de vinaigrette met peper en zout. - Snijd de blauwe kaas in blokjes. Meng de venkel en de rode ui met de krulandijvie, rucola en de blauwe kaas, druppel de vinaigrette over de salade.
bron; nieuwsblad.be
Voor 2 personen: 6 uitjes, 2 eetlepels geklaarde boter 5 okra's (o.a. verkrijgbaar in Afrikaanse en Aziatische winkels) 1 aubergine, 1 grote wortel, 2 tomaten, 120 g basmatirijst
Voor de saus: 2 witte uien, 1 koffielepel geklaarde boter, 1 stukje gember 1 teentje knoflook, 1 koffielepel kerriepoeder 1/2 koffielepel fenegriek, 1 koffielepel kurkuma 1/2 koffielepel cayennepeper, 1 koffielepel zout 200 ml kokosmelk, 100 ml citroensap, peper en zout
Bereidingswijze:
Snipper de uitjes en fruit ze ongeveer 8 minuten in de boter. Haal ze uit de pan en bak dan de okra's gedurende 3 minuten. Doe ze bij de uitjes. Snijd de aubergine in blokjes en bak die in dezelfde pan gedurende ongeveer 5 minuten. Haal de aubergine uit de pan. Schil de wortel en snijd in fijne plakjes. Bak ze ongeveer 3 minuten.
Maak een kruis in de bovenkant van de tomaten, dompel ze onder in kokend water en ontvel ze. Ontpit de tomaten en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de wortel. Voeg er de rest van de groenten aan toe.
Kook de rijst gaar.
Snipper de uien voor de saus en fruit ze in de geklaarde boter. Hak de gember fijn en snipper de knoflook. Doe ze samen met alle kruiden bij de uien. Doe er de groenten bij en blus alles met de kokosmelk.
Laat alle groenten gaar worden en breng op smaak met citroensap, peper en zout. Serveer met de gekookte basmatirijst.
Dat vegetarisch eten, eenmaal in de week, is heel leuk hoor, maar heb je wel eens een groentekroket gegeten? Dat kan natuurlijk niet. Voor het betere en complete vegetarische werk moet je natuurlijk in India zijn. En geloof me nu, dit is echt heerlijk. Laat de spliterwten een nacht weken in ruim water. Dan laten uitlekken. Gooi ze in de keukenmachine en zet die aan. Met een kan water ernaast. Laat de machine draaien en giet er zoveel water bij tot je een dikke pasta krijgt. Je moet er kroketten van kunnen vormen. Doe er op het laatst de helft van al de specerijen bij. En twee theelepels zout.
Nu de truc. Los 4 theelepels zout op in een liter warm water. In een ruime kom. Dan vorm je kleine kroketjes van de erwtenpasta. Gaat het beste met natte handen.
Indiërs gebruiken ghee, geklaarde boter, kan je in iedere Turkse super kopen. Laat een flinke laag in de pan smelten en frituur hier (160° C) de kroketjes in. Mooi bruin, dus. Even laten uitlekken en in het zoute water laten glijden. Kwartiertje. Niet langer. Meng inmiddels yoghurt met de rest van de specerijen en nog een snufje zout, en geef dit als dip bij de Matar dal Bara. Zo, dat is nog eens vegetarisch eten.
voor 4 personen: 600 gram seitangehakt of quorngehakt,1 blik gepelde tomaten in blokjes 1 blik rode kidneybonen,2 rode paprika's,1 courgette,2 ajuinen geraspte cheddar,1 blokje groentebouillon,1 theelepel komijn 1 theelepel komijnzaad,chilipoeder of tabasco,witte peper zout,verse koriander,olie.
Bereiding: - Schil de ajuinen, snipper ze fijn en fruit ze in olie tot ze glazig worden. Was en ontpit de paprika's, was de courgette en snij ze in stukjes. Voeg een theelepel komijnzaad en fijngesneden koriander toe. laat enkele minuten stoven.
- Voeg het blik gepelde tomaten, het bouillonblokje en de komijn toe en laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Voeg eventueel een beetje water toe.
- Doe olie in een pan en bak het gehakt gedurende enkele minuten. Voeg het toe aan de groenten.
- Giet het vocht van de rode bonen, voeg ze toe en laat nog een 10 minuten verder pruttelen.
- Breng op smaak met chilipoeder of tabasco, peper en zout. Serveer met rijst en versier met de geraspte cheddar en een toefje koriander.
tip: Voor een extra vleugje tex-mex kan je nog een blikje maïs door de rijst mengen.
bron; hln.be
Categorie:VEGETARISCH, Tags:Chili sin carne,rijst,seitangehakt,quorngehakt,groenten,kruiden,
Bereiding: - Was de tomaten en snij ze in schijven. Giet het vocht van de mozzarella en snij de kaas in plakjes.
- Schik de plakken tomaat en mozzarella om beurten op een schaal.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan met antikleeflaag, tot ze bruin worden.
- Strooi de pijnboompitten over de tomaat-mozzarellaschijven. Bestrooi met peper. Bedruip met olijfolie. Versier met blaadjes verse basilicum en een toefje rucola.
tip: In plaats van verse basilicum kan je ook groene pesto gebruiken.
voor 4 personen 1 groene paprika,1 rode paprika,1 gele paprika,3 wortelen, 2 ajuinen,bakboter,600 gram gerookte tofoe, in blokjes, 1 blik gezeefde tomaten,paprikapoeder,tomatenketchup,tabasco.
Bereiding: - Was en ontpit de paprika's, schil de wortelen en snij ze in fijne reepjes. Schil de ajuinen en snij ze in ringen.
- Doe bakboter in een braadpan en bak de blokjes seitan tot ze krokant zijn.
- Doe bakboter in een kookpot en fruit de ajuinen tot ze glazig worden. Voeg de paprika's en wortelen toe en laat even stoven.
- Giet de gezeefde tomaten erbij en roer goed door mekaar. Laat stoven op een zacht vuurtje tot de groenten zacht zijn. Voeg eventueel een beetje water toe.
- Voeg de blokjes seitan toe en laat nog 10 minuten stoven. Breng op smaak met paprikapoeder, tomatenketchup en tabasco. Serveer met verse frietjes en mayonaise.
Eenvoudig recept waarmee je een dagje zonder vlees aan de slag kan.
voor 4 personen 2 komkommers,4 rijpe tomaten,4 rode ajuinen,400 gram feta, 200 gram zwarte olijven,gedroogde oregano,zwarte peper,olijfolie.
Bereiding: - Was en ontpit de komkommer en de tomaten en snij ze in blokjes. Schil de ajuinen en snij ze in ringen. Snij de feta in blokjes of plakjes.
- Verdeel de komkommer- en tomatenblokjes, de ajuinringen en de olijven over 4 kommetjes en meng ze door mekaar. Schik de feta er bovenop. Bestrooi met oregano en peper. Bedruip met olijfolie.
- Serveer er Turks brood of stokbrood bij.
Extra tips: Zet de oregano, peper en olijfolie op tafel voor wie nog wil bijkruiden. Lekker met een glaasje Retsina, een witte Griekse wijn gemaakt van hars.