Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
27-01-2011
Chili sin carne met rijst
Chili sin carne met rijst
voor 4 personen: 600 gram seitangehakt of quorngehakt,1 blik gepelde tomaten in blokjes 1 blik rode kidneybonen,2 rode paprika's,1 courgette,2 ajuinen geraspte cheddar,1 blokje groentebouillon,1 theelepel komijn 1 theelepel komijnzaad,chilipoeder of tabasco,witte peper zout,verse koriander,olie.
Bereiding: - Schil de ajuinen, snipper ze fijn en fruit ze in olie tot ze glazig worden. Was en ontpit de paprika's, was de courgette en snij ze in stukjes. Voeg een theelepel komijnzaad en fijngesneden koriander toe. laat enkele minuten stoven.
- Voeg het blik gepelde tomaten, het bouillonblokje en de komijn toe en laat een half uurtje pruttelen op een zacht vuur. Voeg eventueel een beetje water toe.
- Doe olie in een pan en bak het gehakt gedurende enkele minuten. Voeg het toe aan de groenten.
- Giet het vocht van de rode bonen, voeg ze toe en laat nog een 10 minuten verder pruttelen.
- Breng op smaak met chilipoeder of tabasco, peper en zout. Serveer met rijst en versier met de geraspte cheddar en een toefje koriander.
tip: Voor een extra vleugje tex-mex kan je nog een blikje maïs door de rijst mengen.
bron; hln.be
Categorie:VEGETARISCH, Tags:Chili sin carne,rijst,seitangehakt,quorngehakt,groenten,kruiden,
Kok stak schaamhaar in sandwich
Kok stak schaamhaar in sandwich
Een kok nam wraak op een agent en stak borst- en schaamhaar tussen een sandwich voor de man. De Amerikaan werd veroordeeld tot vijftien dagen cel en mag zijn straf tijdens weekenddagen uitzitten.
Ryan Burke (27) beging in 2009 een verkeersovertreding en wou niet stoppen waarna hij door een agent aangeklaagd werd. Toen de man vorig jaar met een collega toevallig het restaurant binnenstapte voor een hap, werd hij meteen door Burke herkend. De kok uit Evesham Township was op wraak belust en stopte borst- en schaamhaar tussen het broodje kaas met eieren voor de agent.
Toen de man zijn tanden zette in zijn maaltijd merkte hij dat er iets mis was met de sandwich. Er zat haar op de eieren. De agent besloot daarop om het haar voor analyse naar het labo te sturen en via een dna-test kwam hij de boosdoener snel op het spoor waarop Burke ontslagen werd.
(vsv)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:sandwich,
rodebietensap verhoogt de uithouding met 16 procent
Legale doping: rodebietensap verhoogt de uithouding met 16 procent
Vlaanderen valt massaal voor legale doping
Inspanningsfysioloog Peter Hespel.
Vlaanderen valt massaal voor rodebietensap. Stap je momenteel een biowinkel binnen, dan is de kans groot dat je te horen krijgt dat het rodesap"uitverkocht" is. Niet dat iedereen nu plots weg is van de smaak van het goedje. Integendeel zelfs, veel mensen lusten het niet.
Dat bewees inspanningsfysioloog Peter Hespel van de K.U. Leuven vorige maand in het tv-programma 'Ook Getest Op Mensen'. "Het kan je uithouding met 16 procent verhogen", luidde het. "En het helpt zelfs als je het gewoon één keer voor een wedstrijd of andere sportieve prestatie drinkt. Maar het beste is eigenlijk om het twee weken vooraf te beginnen drinken. Elke dag zo'n halve liter is meer dan genoeg."
Nitraten En die woorden hebben de sportende Vlamingen duidelijk in hun oren geknoopt. Het sapje vliegt met bakken de deur uit terwijl biowinkels er vroeger hooguit enkele flessen van verkochten. Hoe het eigenlijk werkt? "In de groente zitten nitraten. En die zorgen er uiteindelijk voor dat je spieren efficiënter gebruikmaken van de zuurstof die in je bloed zit. Zo kun je als fietser harder rijden of als loper scherpere tijden halen."
Wel is er één bijwerking. "Je gaat er rood van plassen. Dopingartsen weten dat maar al te goed. Ze zien alsmaar vaker atleten opduiken met een rood plasje. Maar geen probleem, want verboden is het gebruik van rodebietensap zeker niet."
(hln/dea) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:bieten,rodebietensap,
pannenkoekjes verschillende recepten
Te gek, die lekkere pannenkoekjes
Elegant voorgerecht of vegetarische hoofdmaaltijd? Ongelooflijk wat je met pannenkoeken kunt doen!
Het basisbeslag
Voor 12 pannenkoekjes: 200 g tarwebloem, 4 dl melk, 4 eieren, 1 snuifje zout
Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje in de bloem en breek er de eieren in.
Meng de eieren met de bloem met behulp van een vork of mixer. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een glad en vloeibaar beslag hebt verkregen.
Kruid het beslag met zout en laat het 30 minuten rusten.
Winterse boekweitpannenkoeken
Voor 8 stevige pannenkoeken: basisbeslag (maar gebruik 175 g boekweitbloem en 25 g tarwebloem, en water in de plaats van melk), 2 takjes verse koriander, 4 wortelen, 4 uien, olie voor het bakken, 8 eieren, 16 fijne plakjes gerookt spek, zout, peper.
Was en droog de koriander, haal er de blaadjes af en roer ze door het pannenkoekenbeslag.
Maak de wortelen en uien schoon terwijl het beslag rust. Snijd de wortelen in zeer fijne reepjes en hak de uien fijn. Verhit 2 eetlepels olie in een pan met een dikke bodem. Voeg de groenten, zout en peper toe en laat gedurende 25 minuten gaar sudderen op een zacht vuurtje met het deksel op de pan (nu en dan roeren).
Verhit een koekenpan met een antiaanbaklaag en laat daarin de plakjes spek kleuren (zonder vetstof).
Maak de pan schoon en verhit er een beetje olie in. Giet er een kleine soeplepel pannenkoekenbeslag in en draai met de pan tot ze helemaal met beslag gevuld is. Laat 2 minuten bakken en keer de pannenkoek dan om met een spatel. Breek een ei in het midden van de pannenkoek en voeg dan 1 eetlepel van het groentemengsel en 2 plakjes spek toe. Vouw de zijkanten van de pannenkoeken naar het midden toe om zodat u een vierkant krijgt. Laat 1 minuut bakken en keer de pannenkoek nog een keer om. Laat nog enkele seconden bakken.
Haal de pannenkoek uit de pan en serveer hem meteen. Bak nu op dezelfde manier de andere pannenkoeken en dien ze na het bakken meteen op.
Pannenkoekjes met krab en kerrie
Voor 12 flensjes: basisbeslag 1 snuifje + 1/2 koffielepel kerriepoeder, een kwart van een knolselder, 2 groene appels (Granny Smith), olie voor het bakken, 200 g krabvlees, 1 dl room zout
Roer het snuifje kerriepoeder door het pannenkoekenbeslag.
Schil de knolselder, was en droog de appels. Snijd ze in staafjes, laat ze 10 min. blancheren in kokend water en giet af.
Verhit 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de staafjes toe en laat ze 5 minuten fruiten op een zacht vuurtje. Voeg het uitgelekte krabvlees en zout toe en meng, daarna kerriepoeder en room. Laat 5 min. zachtjes koken terwijl u geregeld roert. Houd warm.
Bak 12 pannenkoekjes van het beslag in een pan met dikke bodem. Schep telkens een flinke eetlepel van het krabmengsel op het pannenkoekje en vouw het in vieren. Dien meteen op zodra alle pannen koekjes gebakken en gevuld zijn.
Vegetarische pannenkoeken met bechamelsaus
Voor 12 pannenkoeken: basisbeslag, 1 kleine courgette, olie, 300 g champignons, 30 g boter, 100 g grofgehakte walnoten, zout, peper van de molen
Voor de bechamelsaus: 30 g boter, 30 g bloem, 3 dl melk, een snuifje nootmuskaat, zout, peper.
Rasp de courgette fijn, roer ze door het beslag en bak één na één de 12 pannenkoeken. Houd ze warm.
Maak de bechamelsaus: verhit de boter op een middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer alles snel met een garde tot een glad en schuimig mengsel. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en blijf kloppen tot u een vrij dikke saus zonder klonters hebt verkregen. Dek de pan af en laat 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje (nu en dan roeren). Giet de saus door een fijne zeef en kruid ze met nootmuskaat, zout en peper.
De vulling: borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Verhit de boter en bak er snel de champignons in. Kruid met zout en peper en voeg de walnoten toe. Meng goed en laat even doorwarmen.
Leg een pannenkoek op een verwarmd bord en schep er vulling op. Overgiet met saus. Leg er een tweede pannenkoek bovenop en garneer hem opnieuw met vulling en saus. Eventueel kunt u hier bovenop nog een derde laag leggen.
Exotische pannenkoeken
Voor 8 tot 10 flensjes: basisbeslag, 1 eetlepel kristalsuiker, olie voor het bakken, 2 sinaasappels, 1 gele pompelmoes, 2 bananen, 2 passievruchten, 2 dl room, 1 vanillestok, 300 g magere verse kaas, 2 eetlepels boter poedersuiker
Roer de suiker door het basisbeslag, bak dunne pannenkoekjes, pel de sinaas-appels en de pompelmoes en snijd ze in partjes. Snijd de bananen in rondjes, lepel het vruchtvlees uit de passievruchten.
Klop de room tot slagroom. Schraap het merg uit de vanillestok. Meng de slag-room met de kaas, het vanillemerg en 1 eetlepel poedersuiker tot een crème.
Laat de boter smelten in een pannetje en fruit er de sinaasappel- en pompelmoespartjes in. Bestrooi met 2 eetlepels poedersuiker en laat karamelliseren op een middelhoog vuur. Voeg dan de rondjes banaan toe.
Leg 2 eetlepels crème op elk flensje en vouw ze tot driehoekjes. Verdeel ze over warme borden en beleg met de partjes sinaasappel en pompelmoes, rondjes banaan en vruchtvlees van de passievruchten. Overgiet met wat sap en dien op.
De kwaliteit van verse worsten blijft onaanvaardbaar. Dat stelt Test-Aankoop bij de voorstelling van de Voedingsbalans 2010. De consumentenorganisatie had in zijn jaaroverzicht wel lovende woorden voor de sterk verbeterde kwaliteit van frituren en de aanzienlijk gedaalde antibioticawaarden in onze voeding.
Test-Aankoop opent zijn voedingsoverzicht van het voorbije jaar met het opmerkelijke aantal ingrepen door het Voedselagentschap. Dat haalde vorig jaar 25 voedingswaren uit de rekken en vaak ging het om worsten of hamburgers.
"De door ons geteste worsten werden in meer dan de helft van de gevallen te warm bewaard bij de supermarkt of de beenhouwer", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. Bovendien bevatten 13 van de 33 gemengde worsten die werden getest, geen runds- of kalfsvlees. In liefst tien geteste worsten werd de Listeria-bacterie aangetroffen en bovendien bevat meer dan de helft van de stalen te veel zout. De consumentenorganisatie eist strengere controles door het voedselagentschap en afschrikwekkender sancties.
Honingstalen Andere sectoren boekten in 2010 dan weer aanzienlijke vooruitgang. Acht jaar geleden werd bijvoorbeeld in 65 procent van de geteste honingstalen antibiotica aangetroffen. In 2010 was dat gedaald tot minder dan tien procent.
Frituren Ook de frituren, die twintig jaar geleden nog ernstig door de mand vielen, lijken te hebben geleerd uit de kritiek. In 1987 bakte meer dan 80 procent zijn frieten in vet van slechte kwaliteit. In 2010 was dat maar twee procent meer, al blijft er een probleem met het gehalte verzadigde vetzuren.
(belga/lpb) bron; demorgen.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:verse worst,
26-01-2011
Dure komkommers
Dure komkommers
Foto: Jos
Een winkel in Gent heeft afgelopen week de eerste binnenlandse komkommers aangekocht. Dat gebeurde per opbod op de veiling van Roeselare. Sosthènes De Keyzer betaalde niet minder dan 700 euro voor een kistje van veertien komkommers. Dat komt neer op 47 euro per stuk.
"Ik heb dat met plezier betaald, want de opbrengst gaat integraal naar een jongerenproject van Poverello", zegt de filiaalhouder. De veiling verdubbelde die som nog eens voor het goede doel.
De primeurs, die gekweekt werden door Nico Perneel uit het Belgische Oostnieuwkerke, lagen gisteren in de Gentse winkel voor de normale prijs van twee euro per stuk.
Schuurman bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:komkommers,
Vissoep
Vissoep van Marco Poldervaart
Gisteren kookte Marco Poldervaart chef-kok/eigenaar van De Gastronoom in Harlingen nl. de sterren van de hemel in de internationaal als zwaarste kookwedstrijd ter wereld beschouwde Bocuse dOr in Lyon.
Voor dit recept van Poldervaart ga je naar je visboer. En je vraagt of die vast wil fileren maar dat je wel de koppen en graten mee wilt.
Ingrediënten:
900 gram wijting, zeeduivel, baars en/of brasem,schoongemaakt en in niet te grote stukken. Afval ook meenemen. 2 uien, gepeld en gesnipperd, 3 teentjes knoflook, (fijn gehakt), 2 tomaten, ontveld en gehakt,1 eetlepel olie, takje verse tijm, 1 laurierblaadje, 20 stukjes dungeschaafde sinaasappelschil, 1 dl droge witte wijn ,peper en zout ,gehakte peterselie.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Maak een bouillon van visafval, een derde van de ui en 1 liter water. Laat die 15 minuten trekken en zeef hem. Verhit de olie zachtjes in een zware pan. Voeg knoflook en de rest van de ui toe. Bak dit zachtjes in 5 minuten glazig, niet bruin. Voeg vis, tomaat, kruiden, sinaasappelschil (kijk, daar zouden wij nu nooit op gekomen zijn) , wijn, zout, peper en de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat het 10 minuten sudderen. Verwijder het laurierblad, de tijm en sinaasappelschil. Bestrooi het gerecht met peterselie en serveer het heet.
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is een echt liefdesnestje.
De prachtige voorgevel van Santini Residence
Een romantische kamer in het Santini Residence te Praag
Zeer smaakvolle kamer in het Hotel 41 in Londen
Hotel 41 ligt vlakbij Buckingham Palace
Romantiek verzekerd in hotel Grodék
Een fraai ingerichte kamer in Hotel Grodék
De Villa Contessa in het Duitse stadje Bad Saarow is heel intiem
Een wellness om u tegen te zeggen in de Villa Contessa
Een hotel als een idylle: Hotel Moulin d' Abbaye in Brantôme
De uiterst gezellige lobby van het Moulin D' Abbaye
De gezellige huiselijkheid van Hotel Amfitriti
Een kamer die bol staat van de romantiek in het Brugse Pand hotel
Het prachtige domein van Il Cantico della Natura
Heerlijk intiem dineren in het Il Cantico della Natura
De magnifieke omgeving van Villa Carona in Zwitserland
Een zeer charmante kamer in het Italiaanse hotel Ca'n Simó
Jaarlijks wisselen verliefde koppeltjes cadeaus als bloemen en juwelen uit op Valentijnsdag. Diegenen die hun geliefde willen imponeren geven in plaats daarvan een onvergetelijk romantisch weekendje weg. Hotelprijsvergelijker Trivago heeft een selectie gemaakt van de gezelligste romantische hotels. De volgende oogstrelende accomodaties, die zeer goede beoordelingen van reizigers hebben gekregen, garanderen een bijzondere tijd samen.
1. Santini Residence, Praag De elegante Santini Residence beschikt over negen ruime suites waar stellen samen kunnen genieten van een romantische tijd. Sommige kamers hebben een speciale toets gekregen: sierlijke plafondschilderijen die de aandacht van alle bezoekers trekken. Gelegen in het midden van het historische centrum van Praag is het luxueuze hotel een ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de hoofdstad van Tsjechië. De Praagse Burcht en de Karelsbrug zijn gemakkelijk bereikbaar. 's Avonds kunnen gasten ontspannen op de gezellige sofa's in de lounge met een glas rode wijn onder muzikale begeleiding.
2. Hotel 41, Londen Gasten in Hotel 41 bevinden zich in de buurt van de Queen: het luxe stadshotel is te vinden achter Buckingham Palace. Op een rustige en exclusieve locatie verwelkomt het hotel zijn gasten met de flair van een traditionele Londense club. In de smaakvol ingerichte lounge met kroonluchters en antiek meubilair kunnen stellen genieten van hun afternoon tea in een elegante sfeer. Na een wandeling over de Tower Bridge en door de straten van de bruisende hoofdstad wachten comfortabele en stijlvolle kamers op de hotelgasten.
3. Hotel Gródek, Krakau Het Grodek hotel is weggestopt in een kleine zijstraat in het historische centrum van Krakau. De 23 kamers zijn individueel ingericht met grote aandacht voor detail. Vanaf hier kunnen we een reis ondernemen naar het verleden. De populaire 'Kings Way' voert reizigers mee langs de herdenking van de Slag om Tannenberg, een grote gotische toren en de middeleeuwse markt. Het charmante stadshotel ligt op slechts twee minuten afstand van dit stadsdeel. In de intieme sfeer van het hotelrestaurant kunnen gasten 's avonds genieten van een romantisch diner bij kaarslicht.
4. Villa Contessa, Bad Saarow (Duitsland) Villa Contessa ligt in Bad Saarow aan de Scharmützelsee in Brandenburg op slechts ongeveer een uur rijden van Berlijn. Gelegen in een pittoreske natuurlijke omgeving, biedt dit kleine hotel onderdak aan acht wereldse en liefdevol ingerichte kamers. Highlight voor koppels: The Rose Spa Suite met een eigen infraroodsauna en een hemelbed. Gasten die de luxesuite boeken kunnen privé genieten van de bekroonde keuken op het terras aan het meer. Stellen kunnen tijd besteden aan een romantisch ritje, in de populaire thermische baden of op een boot op het meer.
5. Moulin d'Abbaye, Brantome (Frankrijk) Moulin d'Abbaye ligt in het charmante stadje Brantome in een gerestaureerd molenhuis aan de rustige rivier de Dronne. De kamers zijn allemaal vernoemd naar bekende wijnen en met oog voor detail versierd. In de kleine stad in de Dordogne is veel te zien: middeleeuwse overblijfselen, ruïnes en gotische gevels op de Rue Joussen. Na een wandeling door de stad kunnen reizigers genieten van een romantisch diner in het hotelrestaurant en betoverd worden door de magie van dit hotel.
6. Amfitriti Paradosiakos Xenonas, Nafplio (Griekenland) Het Amfitriti Paradosiakos Xenonas is een klein en elegant hotel in de prachtige havenstad Nafplio. Elk van de vijf kamers is individueel ingericht in een bepaalde kleur. Handgemaakte tapijten en antiek meubilair geven de kamers een romantisch historisch gevoel zonder in te boeten aan modern comfort. Met uitzicht op zee vanaf het ontbijtterras kunnen de gasten hun dag beginnen op de Peleponnesos. Liefhebbers van Griekse mythologie hebben ook veel te ontdekken met in de buurt de archeologische sites van Mykene en Epidauros.
7. Hotel The Pand, Brugge Het eersteklas hotel The Pand is gelegen in het centrum van Brugge. Versierd met tal van kunstwerken, antiek en mooie stoffen worden de gasten omgeven door luxe. Een boottocht op de prachtige Reien is een must tijdens een bezoek aan de stad. Langs de oevers valt veel te ontdekken: verborgen tuinen, artistieke gevels en middeleeuwse huizen. Gasten kunnen ook wat tijd doorbrengen bij de open haard in de bibliotheek van The Pand.
8. Il Cantico della Natura, Magione (Italië) Il Cantico della Natura is opgebouwd uit massieve stenen uit de 16e eeuw en is de thuisbasis van twaalf kamers en suites. Omgeven door olijfbomen hebben gasten een adembenemend uitzicht op het Meer van Trasimeno. De kamers zijn gezellig en individueel ingericht met mooie meubels. In de jacuzzi of de sauna kunnen koppeltjes genieten van 'la dolce vita'. Voor geïnteresseerden organiseert het hotel regelmatig verschillende activiteiten zoals zeilen, mountainbiken of kooklessen waarin verse ingrediënten uit de regio Umbrië worden gebruikt.
9. Villa Carona, Carona (Zwitserland) In Ticino, in het zuiden van Zwitserland, is Villa Carona te vinden in het artistieke dorp Carona. In het tweehonderd jaar oude adellijke huis heeft het hotel 18 individueel ingerichte kamers. In deze familiale gerunde herberg staan rust en recreatie op de voorgrond. Met name de tuinen van het huis zijn een klein paradijs: hier kunnen gasten een ontbijt met uitzicht op Monte Generoso nemen voordat ze de populaire wandeling van Carona naar het pittoreske dorpje Morcote maken.
10. Ca'n Simó, Alcudia (Mallorca) Het kleine familiehotel Ca'n Simó met slechts zeven kamers is gelegen tussen de baai van Alcudia en Pollença. In traditionele Mallorcaanse stijl kunnen gasten genieten van de gemakken van moderne luxe, weg van de toeristische drukte van Mallorca. Het gebied rond de levendige stad van Alcudia is ook een plek voor rustzoekers: of het nu een romantische wandeling op het strand, een rondleiding op de nabijgelegen golfbaan of een excursie naar de grotten van de draak van Porto Cristo is. Na een spannende dag op de Balearen kunnen gasten ontspannen in de whirlpool of sauna van het hotel.
4 kipfilets,12 scampi,400 g roomboter, verse tuinkruiden als (dille, peterselie, bieslook, basilicum, dragon en kervel) 1 citroen,1 teentje look,2 tomaten,peper en zout.
Bereidingswijze
Hak de verse tuinkruiden fijn, meng ze met de boter en breng de boter op smaak met het uitgeperste look teentje, het sap van de citroen, peper en zout. Neem vier vellen aluminiumfolie, verdeel er de boter over en leg er de kipfilet op. Ontvel en ontpit de tomaten, snijd ze in blokjes. Leg op elke kipfilet 3 scampi's en daar bovenop de tomatenblokjes. Bestrooi ruim met peper uit de molen. Plooi de folievellen goed dicht en plaats ze gedurende tien tot vijftien minuten in de oven op 220°C.
Tip; Lekker met een gepofte aardappel en een frisse salade. Kip in papillotte is ook een ideaal barbecuegerecht.
Calorie/vetarmtip; vervang de roomboter door kippenboillon (vetarm)
België is vandaag derde geworden op het wereldkampioenschap patisserie in het Franse Lyon. Spanje won de internationale competitie voor het eerst; Italië pakte zilver.
Aan de twaalfde editie van de Coupe du Monde de la Pâtisserie namen negentien landen deel. Tijdens een tien uur durende competitie moest elke ploeg, bestaande uit een banketbakker, een chocolatier en een ijsbereider, verschillende gerechten bereiden. De jury beoordeelde de creaties natuurlijk op smaak, maar ook op bijvoorbeeld presentatie, techniek en originaliteit.
België werd in Lyon vertegenwoordigd door Pascal De Deyne, Dieter Charels en Marijn Coertjens. Zij werden twee jaar intensief voorbereid door hofleverancier Herman Van Dender.
(belga/ep)ron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:patisserie,
24-01-2011
Scampi's omwikkeld met colonnata-spek
Scampis omwikkeld met colonnata-spek op een bedje van Toscaanse bonen
voor 4 personen : 12 wilde zeewaterscampis, 12 dunne schijven colonnata-spek olijfolie, peper , 200 g gedroogde toscaanse bonen, rozemarijn, sjalot, 50 g colonnata-spek, 2 tomaten, vleesbouillon.
Bereiding : De bonenbereiding
1 Laat de gedroogde bonen een dag tevoren weken in koud water, laat ze uitlekken en zet ze weg.
2 Kook de bonen beetgaar in ruim water met snuifje zout gedurende ongeveer 2 uur.
3 Laat ze, eens ze gaar zijn, uitlekken. Verhit een scheutje olijfolie in de pan en fruit de sjalot hierin aan. Voeg dan de bonen, rozemarijn en het fi jngehakte colonnata-spek toe. Laat zachtjes fruiten. Breng op smaak brengen met peper en zout. Voeg op het einde de ontvelde, ontpitte en in blokjes gesneden tomaat toe. Voeg, als het geheel wat te droog wordt, wat vleesbouillon toe.
De bereiding van de scampi
1 Pel de scampis en bak deze met een scheut olijfolie kort aan en breng op smaak met peper, geen zout omdat lardo redelijk zoutig is.
2 Omwikkel deze met de schijven lardo en laat gratineren in een voorverwarmde oven.
Bordschikking
1 Leg de Toscaanse bonen op een bord en leg er de scampis bovenop, werk af met een scheutje olijfolie.
Tip; Inplaats vancolonnata-spek kun je ook gedroogde ham(b.v.seranno) gebruiken.
1 kleine bloemkool (of een halve grote), 6 mooie plakken rauwe ham (Parma, Ganda, Superano,...), 150 g roquefortkaas, peper, Voor de kerriesaus: 25 g boter, 20 g bloem, 2,5 dl runderbouillon, 2 eetlepels kerriepoeder, 2 eetlepels room, 1 eierdooier, peper, zout,nootmuskaat.
Bereidingswijze;
Verwijder de buitenste groene bladeren van de kool en snijd de stronk weg. Verdeel de kool in niet te grote roosjes. Laat deze 10 minuten beetgaar koken in gezouten water. Giet ze af en houd ze warm.
Maak de saus: laat de boter smelten op een laag vuurtje, roer er de bloem en de helft van het kerriepoeder onder tot een gebonden roux. Voeg de bouillon toe en laat de bereiding al roerend met een garde, zachtjes inkoken tot een gladde, gebonden saus. Kruid ze met peper, zout, nootmuskaat en de rest van het kerriepoeder en laat de saus 10 minuten sudderen in een gesloten pan.
Omwikkel de zes grootste bloemkoolroosjes met een plak ham en houd die op zijn plaats met een satéstokje of een cocktailprikker. Leg de rolletjes daarna voorzichtig in een schaal samen met de rest van de bloemkool en houd warm.
Neem de saus van het vuur en roer er de eierdooier en de room door. Snijd de roquefortkaas in stukjes en voeg ze toe aan de saus. Giet daarna de saus over de bloemkool en dien meteen op.
De Sint-Jakobsschelp is een gastronomische specialiteit en is erg gewild door het melkwitte vlees dat rijk aan ijzer is. Wie niet zo goed paprika's verteert, kan een gepelde en ontpitte tomaat in stukjes opdienen.
voor 4 personen 12 sint-jakobsvruchten,400 g spaghetti,50 g rucola (raketsla) 50 g parmezaanschilfers,1 rode paprika,½ citroen,tijm, olijfolie,peper en zeezout.
Bereidingswijze :
Schil de rode paprika met een dunschiller. Verwijder de pitjes en snijd het rode vruchtvlees in blokjes.
Bak de stukjes paprika in een lepel olijfolie op een zacht vuurtje. Voeg de tijm toe en laat 5 minuten bakken. Houd apart.
Kook zonder deksel de spaghetti beetgaar in gezouten water.
Snijd de zeer koude sint-jakobsvruchten in de hoogte in drie fijnere schijfjes.
Giet de spaghetti af. Voeg een scheut zeer goede olijfolie, de raketsla, de paprikablokjes en een paar druppels citroensap toe. Peper. Meng de hete spaghetti en laat de rucola wat slinken door de warmte. Zet eventueel de pot nog heel even op het vuur.
Verdeel de spaghetti over de warme borden. Leg de dunne schijfjes rauwe sint-jakobsschelp op de pasta. Bestrooi eventueel met een klein beetje grof zeezout en peper. Werk af met schilfers parmezaan en serveer.
24 gamba's (rauw), 4 teentjes knoflook, 2 kleine uien, 4 eetlepels olijfolie, 4 eetlepels medium sherry, 1 eetlepel citroensap, zout en peper, 2 eetlepels fijngehakte peterselie,
Bereiding;
Was de gamba's en dep ze droog. Pel de teentjes knoflook en snijd ze in zeer dunne plakjes. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Verhit de helft van de olie en bak de plakjes knoflook heel licht bruin. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Voeg de uienringen aan de pan toe en bak ze omscheppend 4 minuten op een hoog vuur. Schep ze uit de pan.
Verhit de rest van de olie in de pan en bak hierin de gamba's omscheppende in 3-4 minuten gaar. Voeg de sherry, het citroensap, de knoflook en de uien toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat het geheel nog heel even doorwarmen en strooi de peterselie erover.
Tip; Lekker met gekookte rijst met stukjes rode paprika erdoor en gestoofde courgette.
Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet
Winterse salade met witte bonen, ganzenlever en rode biet
Voor 4 personen: 3 koffiekoppen gedroogde witte bonen, 2 liter lichte kippenbouillon, 1 kruidentuil (peterseliestengels, tijm, laurier), gemengde sla naar keuze (mesclun), 1 gekookte kleine rode biet, 4 el zonnebloempitten,verse kervel. 120 g ganzenleverterrine (in dobbelstenen gesneden), Voor de mosterddressing: 1 el mosterd, 6 el olijfolie, 2 el sherryazijn, 1 tl suiker, peper en zout.
Bereidingswijze
Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.
Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Klop tot een homogene saus en laat rusten in de ijskast.
Trek de sla in grove stukken en doe in een kom. Voeg de repen rode biet en de bonen toe. Lepel de dressing erover en meng voorzichtig onder elkaar. Verdeel op borden en werk af met de zonnebloempitten, de ganzenlever en de kervel.
Varkensmignonette met witte bonen in tomatensaus en spinazie
witte bonen Op de juiste manier bereid hebben witte bonen een fijn,geraffineerd aroma. Witte bonen en zwarte truffel zijn een voorbeeld van een perfect smaakhuwelijk. Ook lekker blijft tomatensaus met witte bonen, bijvoorbeeld in combinatie met kalfstong of gebakken makreel. Ook in stoverij zijn witte bonen op hun plaats. Varkensmignonette met witte bonen in tomatensaus en spinazie Voor 4 personen:
Week de bonen gedurende 1 nacht in koud water. Spoel ze s anderendaags goed af en laat ze uitlekken. Zet lichte kippenbouillon met de kruidentuil op het vuur en voeg de bonen toe. Breng zacht aan de kook en laat gedurende 45 min. zacht koken. Draai het vuur uit en laat de bonen afkoelen in het kookvocht.
Breng de passata op zacht vuur aan de kook en laat tot de helft inkoken. Voeg een scheut krachtige bouillon toe en kruid met peper en zout. Voeg de bonen toe en warm voorzichtig op.
Bak het varkensvlees net gaar in boter, kruid met peper en zout. Serveer met de spinazie en de bonen en werk af met fijngehakte peterselie.
Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus
Gegrilde varkensspiering met gebakken bloemkool en Blackwellsaus
Voor 4 personen:
4 stukken Certus varkensspiering van +/- 180 g, 2 eetlepels arachideolie om te roosteren, (eventueel) 1 theelepel bonenkruid,versgemalen peper en grof zout, een halve bloemkool,30 g boter,2 dl vleesbouillon,1 ui, 1 dl room,4 eetlepels pickles,nootmuskaat, 750 g vastkokende aardappelen.
Bereidingstijd: +/- 20 min.
Snij de bloemkool in roosjes. Strijk het vlees in met de olie en rooster op een matig warme grillpan. Kruid met grof zout en peper en strooi er net voor het serveren het bonenkruid over. Kook intussen de bouillon met de gesneden ui voor de helft in. Voeg de room toe en laat opnieuw inkoken. Voeg dan de pickles toe en breng op smaak met zout en peper. Bak intussen de bloemkoolroosjes in boter op hoog vuur in een ruime pan. Kruid met een beetje zout en nootmuskaat. Peper hoeft niet. Schik vervolgens het vlees op warme borden, lepel de saus en de bloemkoolroosjes erlangs, serveer met een gebakken of gekookte aardappel.