Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
25-02-2013
Croissant 'pizza' met spek
Croissant 'pizza' met spek
Ingrediënten
ca. 400 g kwark (platte kaas), 1 blikje gekoeld croissantdeeg, ca. 100 g biologisch spek, een lepel kappertjes bieslook, peterselie, dille ca. 1/2 zakje gemengde (rucola) sla, goede olijfolie
Laat de kwark (plattekaas) zo'n twee uur uitlekken in een schone, geurloze theedoek in een zeef boven een kom. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid het croissantdeeg in een vierkante plak erop uit (deeg eerst in drieën verdelen). Druk de naden dicht, prik gaatjes in de deegplak en bak in ca. 8 minuten goudbruin.
Bak intussen het spek knapperig. Meng de kappertjes en kruiden door de kwark en maak pittig op smaak af met zout en peper. Bestrijk het croissantdeeg met de kruidenkwark, verdeel eerst het spek erover en daarna de sla. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en direct eten.
Beleg Immaginazione: tomatensaus (laat een versneden 1/2 ui, 3 romatomaten, ½ paprika, 1 chilipeper en een scheut wijnazijn ½ uur pruttelen) groenten, vleeswaren (of tonijn, enz.), mozzarella, oregano
Bereidingswijze
Los gist en honing op in 1/3 van het water. Meng in een kom de bloem met 1 koffielepel zout. Maak een kuiltje in de bloem en meng beetje bij beetje met het gistmengsel en vervolgens met de rest van het water. Kneed het deeg (moet droog aanvoelen) een tiental minuten tot een bol. Bestrooi met bloem, snij in, laat op kamertemperatuur 2 uur rijzen.
Bebloem werkblad en deegrol. Verdeel het deeg in tweeën, rol in de bloem, kneed tot een bol en laat nog een halfuur rusten. Rol elke bol uit tot een dunne schijf. Leg op een bebloemde bakplaat (of vel).
Vouw de randen van de pizzabodems om. Beleg de een met stukjes kaas, kruid met zwarte peper. Bekleed de andere met tomatensaus en beleg. Werk af met oregano, zout en streepjes olijfolie. Bak 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven op 240°.
Broccoli een vitaminebom, de prijzen zijn nu voordelig. Deze vitaminebom scoort goed in combinatie met bloemkool. Of op een pizza! Pizza met kip, broccoli en spinazie
voor 4 personen
500 g kippenfilets, 1 kg spinazie, 250 g broccoli, 500 g bloem 300 g water, 10 g gist, 2 eetlepels olijfolie 1 teentje look, verse oregano, verse tijmblaadjes, zout
Bereidingswijze
Bereid het pizzadeeg: los de gist op in het water, meng dit geleidelijk onder de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Laat het deeg rijzen. Kneed opnieuw kort en rol dun uit tot een ronde vorm. Strijk de pizzabodem in met de resterende olijfolie.
Snijd de kippenfilets in reepjes en bak lichtjes aan. Reinig en spoel de spinazie. Stoof aan in boter met look, nootmuskaat en zout. Laat uitlekken. Snijd de broccoli in kleine roosjes, kook ze beetgaar en verfris.
Schik de spinazie en broccoli op de bodem van de pizza. Leg daarop de stukjes kip en werk af met tijm- en oreganoblaadjes. Bak de pizza gedurende 12 min. in een voorverwarmde oven aan 220°C.
100 g Pas de Bleu, 100 g Wynendale, 100 g Damse mokke, 1 teentje knoflook, 4 grote vleestomaten, 1 eetl.tomatenpuree, olijfolie, 1 bosje verse bacilicum, gedroogde oregano,
gemengde sla met rucola, peper en zout.
Voor het deeg:
450 g bloem, 300 g koud water, 5 g verse gist,
1 koffielepel suiker, 1 eetlepel olijfolie, zout.
bereiding
Doe voor het deeg het water en de olijfolie bij de bloem en brokkel er de gist bij. Kneed tot alles goed gemengd is. Doe er dan pas het zout en de suiker bij. Als je zout of suiker rechtstreeks in contact brengt met gist, verliest die veel van zijn kracht. Kneed verder op het werkvlak tot een mooi elastisch deeg. Verdeel het deeg in porties van 35 tot 40 gram. Rol er bolletjes van en leg die in een bebloemde schaal. Dek af met plasticfolie en zet minstens 6 uur in de koelkast. Zo krijgt de gist mooi de tijd om zijn werk te doen. Deegbolletjes van deze grootte zijn ideaal voor kleine pizzas.
Verwarm de oven zo heet mogelijk voor, bij voorkeur op 250 °C. Pel de tomaten, snijd ze in vieren en haal er de pitjes uit. Meng er de tomatenpuree en de gesneden knoflook door. Pureer, maar niet te glad. Het mag wat structuur hebben. Werk de saus af met 2 eetlepels olijfolie, wat basilicum, oregano, zout en peper. Ontkorst de kazen en snijd ze in stukjes.
Haal het deeg uit de koelkast en vorm er tussen de vingertoppen platte schijfjes mee. Prik het deeg in tegen het rijzen. Bestrijk met wat saus en verdeel de kaas erover. Bak de pizzas 5 minuten in de hete oven. Maak een slaatje van hoofdzakelijk vers basilicum met wat gemengde sla, opgewerkt met olijfolie, peper en zout. Serveer het slaatje op de gebakken pizza. tips; Wie dat wil, kan ook nog wat chorizo of kleine stukjes chilipeper toevoegen voor wat meer pit. Je kunt uiteraard ook andere kazen kiezen, zolang er maar een blauwgeaderde en een romige, goed smeltende kaas bij zit.
In de handel vind je speciale pizzastenen. Die zijn een echte aanrader. Als je de steen op voorhand opwarmt in de oven en daarop je pizzas bakt, krijg je een extra krokante bodem.
Recept: Geert Van Der Bruggen bron; kazenvanbijons.be
10 vastkokende aardappelen type 'Ratte de touquet'
4 kroppen grondwitloof,1/2 dl olijfolie
1 takje rozemarijn,5 teentjes konflook
12 plakken Ganda ham
60 g Parmezaanse kaas
peper van de molen, fleur de sel.
Bereiding:
De aardappelen schillen en met de groenteschaaf in plakken van ong. 1,5 mm dikte snijden. De kroppen witloof in de lengte in 4 snijden, de kern weghalen en in 4 stukken snijden.
Grondwitloof en aardappelschijven mengen met olijfolie, rozemarijn, peper van de molen en een wenig zout en gedurende een uur laten marineren.
De pizzabodems op een bakplaat leggen en hierop de aardappel-witloofmengeling verdelen. De pizza gedurende ong. 12 minuten afbakken in een oven op 190°C.
Halverwege de baktijd fijne plakjes look op de pizza strooien.
Na het afbakken, naar wens versieren met Ganda ham, schaafsel van Parmezaanse kaas en een vleugje olijfolie.
ingrediënten voor de pizzabodem (zie hieronder) - tomatensaus: gezeefde tomaten, een bosje verse basilicum, - 180 gr mozzarella,zout en peper uit de molen,een beetje olijfolie.
bereiding;
- De oven voorverwarmen op 220°C (200°C voor een heteluchtoven). Zorg ervoor dat u de plaat er van tevoren uit haalt. - Vet de plaat licht in met wat olijfolie. - Leg de bodem op de plaat. - Bedek de bodem met tomatensaus. - Snijd de mozzarella in plakjes en beleg de pizza ermee. - Bestrooi met peper. - Verdeel de basilicumblaadjes erover. - Bak de pizza ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
Zelf pizza maken? Waarom niet Twee handen zijn genoeg! Met dit recept voor een pizzabodem maakt u snel heerlijk geurende pizza's, puur natuur en helemaal niet moeilijk.
Ingrediënten
150 gr tarwebloem, 1 eetlepel olijfolie, 8 cl lauw water, een halve theelepel zout, +/- 12 gr bakkersgist.
bereiding: Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter): Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat en maak in het midden een kuiltje. Doe daarin de gist en giet er enkele druppels water bij om het gistproces op gang te brengen. Strooi het zout er omheen.
Als de gist dunner wordt, de bloem met gist bedekken door de bloem van de buitenkant naar de binnenkant te duwen. Laat het meel ongeveer +/- 20 minuten rusten. Het oppervlak van het meel moet gaan borrelen door de activiteit van het gist.
Maak het kuiltje dieper met een hand en voeg lauw water toe. Beetje bij beetje het water toevoegen en met de andere hand mengen met het meel, zodat er een deegbal ontstaat.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg. Doe het deeg terug in de kom. Bedek het met een droge theedoek en laat het 30-45 minuten rusten in een tochtvrije ruimte, tot het deeg in volume verdubbeld is.
Het werkblad met bloem bestuiven en het deeg uitrollen met een deegroller. De randen kunnen plat blijven, ze zwellen op tijdens het bakken in de oven.
Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.
U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.
Het geeft een knapperig resultaat! Het recept voor snelle pizzabodem
Sinds u uw eerste zelfgemaakte pizza heeft geproefd, kijkt u niet meer naar het vriesvak. Heeft u het druk vanavond of geen gist bij de hand? Maakt u zich geen zorgen, deze bodem "biscuit" is een goed alternatief voor een dergelijke situatie.
Ingrediënten
175 gr zelfrijzend bakmeel ,30 gr boter, 12 cl melk op kamertemperatuur ,een halve theelepel zout.
Voorbereidingen voor de bodem:
Voor een pizza voor twee personen (of een grote eter):
Neem een grote kom. Schep de bloem in de kom, zodat er een piramidevorm ontstaat. Maak in het midden een kuiltje. Strooi het zout er omheen. Werk de zachte boter door het meel.
Maak het kuiltje dieper en voeg in één keer bijna alle melk toe. Met draaiende bewegingen met de hand de ingrediënten mengen, zodat er een deegbal ontstaat. Een beetje melk toevoegen als dat nodig is.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het tot een soepel en samenhangend deeg.
Nu kunt u het deeg uitrollen met een deegroller (vergeet niet het werkblad opnieuw met bloem te bestuiven). Vouw de randen van de bodem iets omhoog, om ze straks knapperig te krijgen.
Voordat u de pizza gaat beleggen, kunt u de bodem op een ingevette bakplaat leggen. Daarvoor kunt u olie of boter gebruiken.
U kunt de pizza bakken in een voorverwarmde oven op 240 °C (of 220 °C voor een heteluchtoven), gedurende 13-15 minuten. De pizza wordt dus op hoge temperatuur gebakken.
800 g witte bloem, 35 g verse gist, 10 g zout, 1/2 l water, 35 ml olijfolie, 400 g kabeljauwfilet ontgraat, 2 eetlepels olijfolie, 1 afgestreken eetlepel provençaalse kruiden, 1 eetlepel tomatenpuree, 10 tomaten, 1 teentje knoflook, 400 g spinazie, 125 g blauwe kaas, 50 g mozzarella, 50 g parmezaan. 2 juni 2010
Bereiding :
1 Voor bereiding van pizzadeeg: meng het lauwe water met de gist en meng dit alles onder de bloem. Voeg het zout en de olijfolie toe en meng alles tot een stevig deeg, voeg indien nodig nog een weinig bloem toe als het deeg te vochtig blijkt. Laat het deeg 30 minuten rijzen en klop het plat. Rol 4 bolletjes van het deeg en laat het een tweede keer rijzen. Rol ze uit tot een ronde vorm en maak een pizza.
2 Mix de tomaten en doe ze door een fijne zeef. Laat het tomatensap inkoken met de tomatenpuree tot een saus en breng op smaak met peper, zout, Provençaalse kruiden en de olijfolie.
3 Was de spinazie en zwier droog. Stoof de spinazie kort aan in een weinig olijfolie en roer erdoor met een teentje knoflook dat je op een vork prikt. Kruid met peper en zout en koel de spinazie snel af.
4 Snijd de kabeljauwfilet in plakjes en meng met een beetje olijfolie.
5 Bestrijk de pizzabodems met de tomatensaus en verdeel er de kabeljauw, spinazie en de 3 kaassoorten over. Bak de pizzas in een voorverwarmde oven op 180°C à 200°C en dien op.
bron; gva.be - ambiance.be
Categorie:PIZZA'S,
02-04-2010
Witte pizza met peer en gorgonzola
Witte pizza met peer en gorgonzola
Ingrediëntenvoor 4 personen;
olijfolie van goede kwaliteit 500 g bloem 25 g gist snuifje zout 2 dikke doyennéperen 2 el rietsuiker 400 g gorgonzola raketsla
Bereidingswijze;
Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Verbrokkel de gist in een kopje, doe er een beetje lauw water bij en roer glad. Doe de gist in het kuiltje en laat enkele minuten rusten. Voeg 1/4 liter lauw water en een snuifje zout toe en kneed tot een glad deeg. Laat 1/2 uur rijzen op kamertemperatuur.
Snij de peren in schijfjes, bestrooi met rietsuiker en laat 1/2 uur rusten. Rol het deeg uit en leg op een met olie ingesmeerde bakplaat. Prik er enkele keren in met een vork. Smeer in met goede olijfolie. Schik er de schijfjes peer en stukjes gorgonzola op en besprenkel met wat olijfolie.
Bak 12 minuten in een voorverwarmde oven op 230°C. Versier voor het opdienen met raketsla.