Lamskroon met groentelasagne

Voor 4 personen;


Voor de groentelasagne
1 aubergine ,1 gele courgette ,1 groene courgette ,4 puntpaprika's,
4 rode tomaten ,4 gele tomaten ,2 takjes rozemarijn ,4 teentjes look ,
150 g aardappelen (met schil, gewassen) ,20 g olijfolie ,
een paar blaadjes basilicum ,50 g Chavroux ,peper en zout.

Voor de lamskroon
1 bosje basilicum ,een paar takjes munt,1 bosje peterselie
1 el broodkruim ,1 el Chavroux ,500 g lamskroon

Voor de saus
2 dl kippenbouillon ,4 puntpaprika's
1 takje rozemarijn ,1 takje tijm

                                         Lamskroon met groentelasagne
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C.

De lasagne
Snijd de aubergine en de courgettes met de mandoline (of met een mes) in de lengte in repen. Dep de aubergines droog en bestrooi ze met zout. Het zout onttrekt het vocht en voorkomt dat de aubergines als een spons alle vet opslorpen.

- Snijd de puntpaprika's (ook die voor de saus) in twee, leg ze met de velkant naar boven onder de grill, laat het vel zwart blakeren, haal ze uit de oven en verwijder het vel.
- Ontvel de gele en de rode tomaten (zie p. 24). Snijd ze in vier, verwijder de zaadjes, schik ze met de holle kant naar onder in een ovenschaal, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met takjes rozemarijn. Doe er een paar teentjes (ongepelde) look bij voor het aroma. Zet de tomaten 20 minuten in de oven op 160 °C.
- Was de aardappelen, snijd ze in schijven en stoom ze.
- Kruid de courgette met peper en zout. Bestrijk een grillpan met olijfolie en grill de plakken aan beide kanten zodat er mooie zwarte streepjes ontstaan. Bestrijk indien nodig de groenten of de grillpan opnieuw met olijfolie. Verwijder het teveel aan zout op de aubergines en dep ze droog. Grill de aubergines op dezelfde manier als de courgettes.
- Maak een lasagne of torentje van aubergine, gele tomaten, groene courgette, aardappelen, Chavroux, paprika, gele courgette, basilicum en rode tomaten. Dit torentje kan je gerust op voorhand maken en dan opwarmen in de oven.

De lamskroon
Voor de kruidenkorst:
- Mix basilicum, munt, peterselie en broodkruim met 1 eetlepel Chavroux. Kruid met peper en zout. Schroei de lamskroon 1 minuut dicht op een hoog vuur, zet het vuur lager en laat het vlees 2 minuten bakken. Draai het om en volg dezelfde werkwijze. Kruid met peper en zout. (Houd de braadpan bij voor de saus.)
- Besmeer het vlees met de kruidenpesto.
- Leg de lamskroon in een ovenschaal en zet ze 10 minuten in de oven op 180 °C. Neem de schaal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het vlees rusten.
- Zet ondertussen de groentelasagne in de oven, ongeveer 20 minuten op 180 °C. Zet het vlees 4 minuten voor het opdienen bij de lasagne om op te warmen.

De saus
Blus de braadpan met kippenbouillon en laat inkoken. Voeg de gepelde paprika's toe en mix. Geef smaak met rozemarijn en tijm en laat verder inkoken.


Je kan niet alle lamsvlees over dezelfde kam scheren: lamskotelet bevat 279 kcal per 100 gram, maar lamskroon, lamsschouder, lamsbout en lamsgehakt zijn vrij magere vleessoorten, ze leveren zo'n 160 kcal per 100 gram. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en zink, wat ervoor zorgt dat je je energiek voelt. De vitamine B zorgt dan weer voor een mooie huid. Wanneer je op restaurant een groentelasagne bestelt, is dat een megacaloriebom omdat alle ingrediënten met olijfolie worden overgoten voor het gerecht in de oven gaat. De groenten slorpen zo alle vet op. Ik ben enorm zuinig met olijfolie en grill de groenten in een grillpan. Het vraagt wat meer werk, maar je wint heel wat calorieën, en ik vind het ook smakelijker. Ik gebruik groenten van verschillende kleuren; uiteraard kan je de gele tomaten en gele aubergine vervangen door de 'gewone' variant. Probeer wel steeds zoveel mogelijk kleur in je bord te brengen, niet alleen voor het oog, maar ook voor de gezondheid: elke kleurgroep heeft haar specifieke eigenschappen.

bron; nieuwsblad.be