Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Bekijk de resultaten

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    01-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filet pur en witloof in de wok


          Filet pur en witloof in de wok

            Voor
    4 personen;                                                       
          
             4 stronkjes witloof, 1 rode en 1 groene paprika
      2 perziken in siroop, 1 ui, 300 g filet pur, ½ kl zout, 1 kl suiker,

      ¼ kl witte peper,
      2 kl sesamolie, 3 kl vloeibare rundbouillon,

      2 kl aardappelzetmeel,
      Slaolie (om te wokken).

         

         Bereidingswijze;

    Snijd de stronkjes witloof in 4.
    Snijd de filet pur in reepjes.
    Snijd de paprika, perzik en ui eveneens in reepjes.
    Verhit de olie en bak de reepjes filet pur halfgaar. Leg het vlees op een bordje.
    Verhit de olie, bak de ui goudbruin en voeg er nadien de witloof, paprika en perzik aan toe en wok gedurende ongeveer 2 minuten.
    Voeg het vlees toe, zout, peper, suiker, sesamolie en bouillon.
    Meng het aardappelzetmeel met koud water en voeg toe om de saus in te dikken.

    TIP;  Dien op met geparfumeerde, gestoomde rijst.
    Versier het bord met vers seizoen fruit of schijfjes komkommer of sinaasappel.
     
      

    Recept van Bara Ho Yun Yee (Oriental Delight) uit het boek 'Witloof gaat vreemd'

    bron; flandria.be

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:witlof, paprika, perziken, ui, filet pur,
    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte pijlinktvis met peultjes


    Gewokte pijlinktvis met peultjes


    Weinig tijd? Maak de inktvisjes van tevoren schoon en bewaar ze afgedekt
    in de koelkast.
    Ook de mie kan van tevoren worden gekookt, of neem kant-en-klare wokmie.
    Vervang de groenten door 1 zak wokgroente (400 g).
    Zo staat dit heerlijke wokgerecht in 15 minuten op tafel!      

    Voor 4 personen
  • 500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
  • 1 el sesamzaad, 250 g Chinese eiermie, 4 el (wok)olie
  • 1 rode ui, in halve ringen, 1 gele paprika, in stukjes
  • 200 g peultjes, schoongemaakt, 3 el sojasaus
  • 1 el honing of gembersiroop, 2 el munt, grof gehakt
  •  

                     Gewokte pijlinktvis met peultjes
    Bereiding

    1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de inktvis in stukjes van 2 cm. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schud op een bord.

    2 Kook de mie volgens de aanwijzingen. Verhit 2 el olie in een wok. Bak de stukjes inktvis en de tentakels al omscheppend 1-2 min. Schep ze op een bord.

    3 Verhit de laatste 2 el olie in de wok. Voeg de groenten toe en roerbak in 4 min. knapperig gaar. Voeg de inktvis, de sojasaus en de honing of gembersiroop toe en roerbak nog 1 min.

    4 Verdeel de mie met de inktvisroerbak over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met de munt en het sesamzaad.


    Tip:
    Vervang de sojasaus en de honing of gembersiroop door 4 el zoete chilisaus.


    bron; visrecepten.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:pijlinktvisjes, eiermie, ui, paprika, peultjes,
    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen 'à la plancha', uit de wok


    Mosselen 'à la plancha', uit de wok

    Op Île d'Oleron, een alleraardigst eiland voor de kust van Frankrijk met fijne stranden, fijne dorpjes, fijne vis en een verbazingwekkend lage concentratie van vakantievierders, raap je je middagmaal gewoon van het strand. De kuststroken zitten er barstensvol met schelpdieren - tapijtschelpen voornamelijk, maar ook venusschelpen, scheermessen, zelfs verdwaalde oesters - en dus zie je als het eb is honderden mensen voorover gebukt over het strand scharrelen, graaiend in het natte zand.

    Maar waar ik wel mee naar huis ga, is het recept voor mosselen à la plancha, van een klein restaurantje in de haven van St. Trojan. Uit praktische overwegingen verruilen we de plancha voor de wok, en gaan we eens met gedroogde kruiden aan de slag.

    Voor 2 tot 4 personen:
    2 kg mosselen, 3 dl witte wijn, olijfolie
    6 tenen knoflook, fijn gehakt, 2 el gedroogde Provençaalse kruiden
    6 smaaktomaten, in stukjes, sap van 1 citroen
    4 beschuiten, grof verkruimeld, platte peterselie, grof gehakt


    © THINKSTOCK

    bereiding;
    Kook de mosselen in de witte wijn, totdat alle schelpen openstaan.
    Giet ze meteen af.

    Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime wok, en bak er de knoflook en Provençaalse kruiden in, 30 seconden. Voeg de tomaten toe, het citroensap, de uitgelekte mosselen en het beschuitkruim, en kruid met wat peper, in die volgorde. Schep om op hoog vuur, een paar minuten maar, en bestrooi ten slotte met verse peterselie.

    Het beste is overigens om dit in twee porties te doen, dus halveer de hoeveelheden voor elke portie.
    Direkt serveren in diepe borden, en geef er knapperig brood bij.

    Marcus Huibers
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:Mosselen, Wijn, Olijfolie, Look, Kruiden, Tomaten, Beschuiten,Citroen,
    14-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roerbak van pangasius met rode en gele paprika

    Roerbak van pangasius met rode en gele paprika

    Voor 4 personen;
         
    500 gram pangasiusfilet, 1 eetlepel chilipoeder, 3 eetlepels olijfolie
    2 rode uien (dunne partjes), 1 grote rode paprika (reepjes)
    1 grote gele paprika (in reepjes),100 g zwarte olijven zonder pit (gehalveerd)
    1/2 citroen, 2-3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
    zout en versgemalen zwarte peper

                                       Roerbak van pangasius met rode en gele paprika
    Bereiding

    Snijd de pangasiusfilets in stukken van 3 cm en kruid ze pittig met zout, peper en chilipoeder. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de ui en paprika in 3-5 minuten beetgaar. Schep de blokjes vis en olijven erdoor en roerbak nog 2-3 minuten. Schep de vis heel voorzichtig om. Pers de citroen boven de vis en paprika uit en schep de peterselie erdoor. Warm het gerecht nog heel even door en breng het op smaak met zout en peper.

    Lekker met pasta, rijst of couscous en een salade van komkommer.

    Tip; schep met de vis ook beetgaar gekookte roosjes broccoli door het gerecht.        Vervang de chilipoeder eens door Mexicaanse kruiden of tacokruiden


    bron; visrecepten.be


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:pangasius, uien, paprika, olijven, citroen,
    27-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mango met rundvlees
     

    Mango met rundvlees

    Mango! er ligt er nog een in mijn koelkast.
    Mango inspireerde tot het weer eens maken van een van mijn lekkerste recepten.
    Uit China. Snel klaar en heerlijk met mie of rijst.

    Voor 3 a 4 personen:

    400 gr. rundvleesreepjes, ½ eetl. vers fijngesneden gember,

    1 grote rijpe mango, in blokjes, 2 lente-uitjes,

    1 rode peper, in dunne streepjes.

    Voor de marinade:

    3 eetl. sherry, 2 eetl. dunne sojasaus, 1 theel. maizena,

    1 theel. suiker,  peper.

     
    Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Meng de ingrediënten voor de marinade en laat het rundvlees er ong.twee uur in staan. Je hoeft er geen dure biefstuk voor te nemen, rundvleesreepjes zijn ook al goed. Ja, en ossenhaas is nog lekkerder.

    Laat het vlees uitlekken en bewaar de marinade. Wok op hoog vuur, zonnebloemolie erin, wacht tot die bijna dampt, nu het vlees er snel doorheen scheppen. Direct de gember erbij. Meteen er weer uit als het vlees bruin is.

    Nu de mango erbij en de marinade.
    En daarin komt dan weer het vlees samen met de lenteui en de rode peper.
    Even omscheppen nog.    


    Felix Wilbrink

    bron; telegraaf.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:Runsvlees, Gember, Mango, Lente-ui, Rode peper,
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curry met tijgergarnalen


    Curry met tijgergarnalen

    voor 4 personen
     
    55 gr tijgergarnalen, 3 etl.roerbakolie, 3 teentjes knoflook,
    1 rode peper in reepjes, 1 etl. milde kerriepoeder,
    3 lente uitjes in stukken van 2 cm, 200 ml romige kokosmelk,
    2 etl.verse koriander grof gehakt. 

    Curry met tijgergarnalen

     
    Bereiden 15 min

    Verhit de olie in een wok en bak de knoflook en rode peper zachtjes

    glazig. Bak het kerriepoeder 1 minuut zachtjes mee.

    Schep de garnalen en de lenteuitjes erdoor en roerbak 1-2 minuten op

    matig tot hoog vuur.

    Roer de kokosmelk erdoor en laat het gerecht nog 2-3 minuten heel

    zachtjes sudderen.


    Serveertip; Lekker met basmatirijst, broccoli en wortelsalade.


    Variatietip;
    Vervang de garnalen door stevige visfilet, b.v.tilapiafilet of

    meervalfilet. Vervang de kokosmelk door romige yoghurt, bijvoorbeeld

    Griekse yoghurt of biogarde roer. Neem peterselie en bieslook in plaats

    van koriander.



    p.p. 290 kcal.

    Bron; okokorecepten.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:garnalen,rode peper,lente ui,kokosmelk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene asperges met gepoceerde eieren


    Oerfeest met groene asperges, gepocheerde eieren en kaas 

    voor 4 personen:

    1 kilo groene asperges,1 bol verse knoflook, 8 verse eieren,

    5 eetl olijfolie,1 eetl balsamicoazijn, 1 theel mosterd,

    zout en peper, 50 gr gechaafde belegen boerenkaas.

                    
                                                                                                     Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Pof eerst de knoflook. Ja, zo heel in de oven op 140°C. Is in een kwartier gaar. Dan pas pellen en door de pers drukken.

    Pocheer de eieren. Mijn truc, een koekenpan, laagje water er in, beetje zout. Laat aan de kook komen. Zet dan op de kleinste pit, zodat het water niet meer kookt en breek de eieren (vers!) in het water. Vijf minuten.

    Maak van de olijfolie, de balsamicoazijn, de mosterd, de knoflook, het zout en de peper een vinaigrette. Lekker dik. wok de gehalveerde asperges. Leg ze op een schaal, leg de eieren er op, schaaf er de kaas over en overgiet met de vinaigrette.

    Felix Wilbrink
    Bron; telegraaf.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:asperges,look,eieren,kaas,
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thaise roerbak met grote garnalen



    Thaise roerbak met grote garnalen

    voor 4 personen:
    • 500 g (diepvries) ongepelde reuzengarnalen
    • 200 g sugarsnaps,3 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, gehakt
    • 3 cm verse gember, geraspt,1-2 eetlepels Thaise rode currypasta
    • 200 g wortel, schuin in dunne plakken
    • 2 rode uien, in dunne partjes
    • 3 bosuitjes, in stukken van 4 cm, 100 ml visbouillon

      Thaise roerbak met grote garnalen
    uit: kookboek "Over Vis & Vis"

    Bereidingstijd: 20 - 30 min.

    Ontdooi de garnalen eventueel volgens de aanwijzigen op de verpakking. Pel de garnalen, maar laat de staartjes zitten. Kook de sugarsnaps in ruim kokend water in 3-4 minuten beetgaar. Spoel ze in een zeef af onder koud water en laat ze goed uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de knoflook en gember zachtjes tot ze gaan geuren. Schep de currypasta erdoor en voeg de garnalen toe. Roerbak de garnalen tot ze net roze en ondoorzichtig worden. Schep ze met een schuimspaan op een bord. Schep de wortel en rode uien door het bakvet en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan de sugarsnaps en bosui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk de bouillon erbij en laat het vocht verdampen. Voeg de garnalen weer toe en warm het gerecht nog even door. Serveer met pandanrijst.

    Tip; vervang de reuzengarnalen eventueel door gepelde en gare tijgergarnalen. Bak deze niet voor, maar voeg ze pas na het bakken van de groente toe..

    Energie:215 kCal | 905 kJ


    Bron; visrecepten.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:reuzengarnalen,sugarsnaps,ui,bosuitjes,currypasta,wortel,look,gember,
    30-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippotje met groenten, knoflook en oestersaus


    Wok; Kippotje met groenten, knoflook en oestersaus

    Achterstevoren koken, kent u dat? Nee, niet verkeerd om voor de pitten staan, maar de volgorde omdraaien, dat bedoel ik. Dingen later doen die je anders eerst zou hebben gedaan...

    voor 4 personen;

    350 gram kipfilet,2 tenen knoflook (geperst),3 eetlepels sesamolie
    1 eetlepel maïzena, 3 eetlepels lichte sojasaus, 1 ui, in stukken,
    scheutje olie,1 rode paprika, in stukjes,100 gram doperwtjes, diepvries
    4 eetlepels oestersaus,1 à 2 eetlepels sambal manis
    Een handje korianderblad of basilicum,150 gram taugé

           

    Wij zijn gewend om vlees eerst aan te braden bij hoge temperatuur en dan de vlam lager te zetten, op het gas, de elektra, in de oven. Maar het kan allemaal best andersom.

    In vergeten tijden, Middeleeuwen, Renaissance, kookte of pocheerde men graag dingen om ze pas daarna even na te schroeien voor een fraaie kleur en geur.
    Iedereen braadde braaf eerst ­zijn blokjes kip aan en voegde toen dingen toe, groenten, kruiden, vocht.
    Na een half uur was alles klaar en de kip taai. Taai, droog, stug, zielloos, ten tweede male omgebracht door kokers die doodsbenauwd waren voor de onzichtbare ­levende have die een dode kipfilet met zich meedraagt.

    Bereiding;<20 minuten.

    Snijd het vlees aan dunne kleine plakjes en meng ze met de knoflook, sesamolie, maïzena en sojasaus. Bak de ui een a twee ­minuten in de olie en voeg de paprika en de gevroren erw­tjes toe. Roer de oestersaus los met de sambal en 1 dl water en doe erbij. Sluit de pan en laat 5 minuten zachtjes koken.

    Pas de laatste 4, 5 minuten mogen de stukjes meedoen. Zodat ze mals en sappig zijn. En gaar genoeg - veilig dus.
    Voeg de kip toe, zet het vuur wat hoger en werk met twee spatels de stukjes van elkaar. 4, 5 minuten garen is zat. Meng er dan de kruiden en taugé door en serveer onmiddellijk, dan heeft de taugé nog crunch.

    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:kip,look,paprika,erwtjes,look,ui,taugé,
    27-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noedelsalade met snijbonen, sluimererwten en kalkoenhapjes


    Noedelsalade met snijbonen, sluimererwten en kalkoenhapjes

    Voor 4 personen:
    100 g snijbonen ,100 g sluimererwten (mange-tout)
    1 bosje lente-uien ,250 g eiernoedels ,blaadjes van ½ bosje koriander

    Voor de dressing:
    1 tl sambal oelek ,1,5 el lichte sojasaus ,4 el sesamolie
    2 el arachideolie ,2 el rijstazijn ,2 el geroosterde sesamzaadjes

    Voor de kalkoenhapjes:
    2 stengels citroengras ,4 cm gember ,1 teen knoflook
    350 g kalkoenfilet ,1 tl zout ,3 el arachideolie 

                                

    Bereidingswijze
    Snij de snijbonen en sluimererwten in dunne plakjes en blancheer deze 1 minuten in kokend gezouten water. Verfris in ijswater. Snij de lente-uien fijn.

    Kook de noedels gaar in gezouten water en spoel nadien onder koud stromend water. Laat goed uitlekken. Meng de ingrediënten voor de dressing en roer door de noedels.

    Maak de kalkoenhapjes: verwijder de taaie buitenste blaadjes van het citroengras en hak de rest fijn. Doe het citroengras in een foodprocessor met de gember, knoflook, kalkoen en het zout. Mix tot een homogene massa en vorm er kleine hapjes van. Bak de kalkoenhapjes aan beide kanten goudbruin in arachideolie.

    Meng intussen de noedels met de snijbonen, sluimererwten en lente-uien. Verdeel de noedelsalade over 4 borden en schik er de gebakken kalkoenhapjes naast. Werk af met korianderblaadjes.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:bonen,erwten,kalkoen,gember,look,koriander,
    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse teriyakizalm met wokgroenten


    Japanse teriyakizalm met wokgroenten

    Ik weet niet hoe het met u is, maar ik vind het moeilijk om blije dingen
    over koken en eten te schrijven met al die ellende in Japan.

    voor 4 personen

    100 ml Japanse sojasaus (Kikkoman),100 ml saké (rijstwijn) of droge sherry
    50 ml mirin (zoete rijstwijn) of witte port,25 g suiker,1/2 appel, geraspt
    4 biologische zalmfilets (liefst met vel),200 g witte champignonhoedjes
    4-5 eetl. zonnebloem- of maïsolie,200 g diepvriespeultjes,125 g taugé

         

    Normaal gesproken is de gemiddelde leeftijd nergens zo hoog  en het aantal hart- en vaatziekten zo laag als in Japan. Tja, veel  vis en groenten hè,  voor ons een 21e eeuwse ontdekking  maar de Japanners eten al eeuwenlang zo, ook omdat het land nou niet echt geschikt is voor het aanleggen van sappige weilanden met mollige koeien, maar er wel overal zee en dus vis en zeewier is: dan ga je vanzelf sushi uitvinden.  

    Vergeet teriyakisaus uit een potje. Zelf maken is simpel, saké en mirin koop je bij de toko, slijter en zelfs in sommige supermarkten: sherry en port kunnen desnoods ook.

    Bereiding;

    Maak de teriyakisaus:
      verhit sojasaus, saké, mirin en suiker al roerend in een pannetje tot de suiker is gesmolten.  Draai het vuur uit en meng de appelrasp erdoor. Snijd de vleeskant van de zalmfilets met een scherp mesje ruitvormig in en beschenk of bestrijk ze rondom met teriyakisaus. Laat 20 minuten op kamertemperatuur marineren, bedruip regelmatig met eraf gelopen saus.  Kruis de champignonhoedjes in. 

    Verwarm de (oven)grill of grillpan voor.  Rooster de zalmmoten om en om bijna gaar  (nog een streep rood in het midden) en houd ze warm, onder alufolie of in een lauwe oven.

    Verhit de olie goed heet in een wok en roerbak eerst de champignonhoedjes, voeg vervolgens de peultjes toe en tenslotte de taugé.  Paar minuutjes maar, houd de groenten knapperig. Serveer de zalm met de gewokte groenten, rijst en overgebleven, warme saus.

    Loethe Olthuis
    bron; volkskrant.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:sojasaus,rijstwijn,sherry,mirin,appel,zalmfilets,champignons,olie,peultjes,taugé
    19-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom en aardappelchips


    Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom
    en aardappelchips

     voor 4 personen

    1 middelgrote kip ,1 prei ,4 jonge wortelen,
    1 botje kaarsraapjes of jonge raapjes ,4 lente-uitjes ,
    200 g kleine aardappelen, 2 dl gevogeltefond ,1 stengel citroengras ,
    2 dl room ,arachideolie ,peper en zout ,
    een assortiment verse kruiden (bv. peterselie, kervel, dragon en basilicum)

                       

    Bereidingswijze

    Snijd de kip in stukken en roerbak die kort in hete arachideolie. Kruid met peper en zout.
    Snijd intussen alle groenten met uitzondering van de aardappelen in stukken en voeg ze bij de kip. Laat de groenten even meegaren.
    Kneus het citroengras met de platte kant van een groot keukenmes en doe die bij de kip. Blus met de gevogeltefond, zet een deksel op de wok en laat 20 minuten zachtjes garen.

    Snijd intussen de goed gewassen aardappeltjes in flinterdunne plakjes. Frituur goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen.
    Klop de room half op en doe er peper, zout en een rijkelijke portie gesnipperde verse kruiden bij. Verwijder het citroengras en spatel de room door de bereiding. Laat niet meer koken.
    Schep de waterzooi in diepe borden. Strooi er de aardappelchips overheen voor een lekker krokant effect.

    bron;mijnflandria.be
    Geert Van Der Bruggen

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:waterzooi,kruiden,room,kip,raapjes,prei,wortelen,aardappelen,citroengras,olie,
    15-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sluimererwtjes kip en mosterdzaad

                            
    Sluimererwtjes kip en mosterdzaad


    voor 4 personen :

    3 kippenborsten, 200 g sluimererwtjes, 100 g sojascheuten, 1 eetlepel bruine mosterdzaadjes, 1 eetlepel gele mosterdzaadjes, 200 g eiernoedels voor de marinade 4 eetlepels sojasaus, 2 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel rijstazijn (of gebruik witte wijnazijn), 1 teentje knoflook. 

                                    gewokte kippenreepjes met sluimererwtjes en mosterdzaad



    gewokte kippenreepjes met sluimererwtjes en mosterdzaad

    Bereiding :

    1 Snijd de kippenborsten in heel fijne reepjes met een scherp mes.

    2 Marineer de kippenreepjes in de sojasaus, sesamolie, gesnipperde knoflook en de rijstazijn.

    3 Snijd de sluimererwten in schijfjes en blancheer ze heel kort in kokend water. Verfris onmiddellijk onder koud stromend water.

    4 Kook de eiernoedels gaar volgens de verpakking.

    5 Bak de kippenreepjes aan in een wokpan met een weinig wokolie. Gebruik als het kan sojaolie.

    6 Voeg er de sojascheuten en sluimererwtjes aan toe en tot slot de mosterdzaadjes.

    7 Voeg op het laatste moment de marinade toe en bak nog even kort verder.

    8 Schep de inhoud van de wok over de eiernoedels en serveer!

    www.ambiance.be
    bron; gva.be

     


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags: Sluimererwtjes,mosterdzaad,kip,sojascheuten,noedels,
    06-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewokte kipfilet


    Vandaag op het menu;
    Gewokte kipfilet met warme groenten

    Enkele boterboontjes, ertjes, champions, bloemkoolroosjes,
    een tomaat in partjes verdeeld, kruiden volgens smaak.
    Alles in de wok bereidt.Gewokte stukjes kip en
    een half eitje voor de afwerking. Lekker !



     


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:kip,boontjes,ertjes,champignons,bloemkool,tomaat,ei,
    04-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante preilinten met kalkoen


    Pikante preilinten met kalkoen

     voor 1 persoon

    1 prei,6 Cherry-prunella's tomaten,1 kalkoenlapje,
    50 g wokmie,1 eetlepel olijfolie,1 theelepel cayennepeper,
    1 stukje verse gember,peper en zout,1 eetlepel sesamolie.

                                 

    Bereidingswijze

    Snijd de worteltjes en de helft van het loof van de preistengel weg. Snijd de preistengel dan verder in lange, fijne repen. Spoel ze en dep ze droog.
    Snijd de Cherry-prunella's doormidden, snijd het kalkoenlapje in dunne plakjes.
    Verhit de olijfolie in een wokpan tot ze begint te walmen. Voeg de preirepen toe en roerbak ze gedurende 3 minuten. Schep ze uit de pan.
    Leg vervolgens de plakjes kalkoen in de pan en roerbak ze 1 minuut. Voeg de prei weer toe en roer. Voeg vervolgens de wokmie en 1,5 dl warm water toe. Laat alles nog 3 minuten bakken terwijl u goed blijft roeren.
    Kruid met de cayennepeper, de geraspte gember, peper en zout. Meng goed.
    Roer de halve tomaatjes en de sesamolie onder de bereiding, laat nog even al roerend bakken en dien meteen op.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:prei,kalkoen,mie,tomaten,
    25-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelwok met kalkoen en groenten


    Aardappelwok met kalkoen en groenten

    Voor 4 personen:

    6 grote vastkokende aardappelen , 2 kalkoenfilets, 1 kleine courgette,
    1 kleine aubergine, 4 wortelen,
    3 dl kippenbouillon,
    1 dl sojasaus, 1 citroen,
    1 busseltje lente-uitjes,
    2 teentjes look, 1 rood pepertje,
    sesamolie.



    Snijd de geschilde aardappelen in dunne plakjes.
    Snijd de kalkoen, courgette, aubergine en wortelen in reepjes.
    Bak eerst de kalkoen in een hete wok met wat sesamolie.
    Voeg de aardappelplakjes toe en laat 5 min bakken.
    Doe er nadien de groenten en lente-uitjes in hun geheel bij, samen
    met de fijngesneden look en fijngesneden ontpitte, pikante peper.
    Blus met kippenbouillon, sojasaus en citroensap.
    Laat alles 2 min stoven. Breng op smaak met peper en zout.
    Ook lekker met kip, varkensreepjes of tongfilets.

    bron; flandriavlam.be



    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:aardappel,kalkoen,courgette,aubergine,wortelen,lente-ui,rood pepertje,
    13-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten


    Oosters wok gerecht; Babi ketjap met gewokte groenten

    Nodig voor 4 pers;

    • 500 g hamlappen, in reepjes, 1 pakje mix voor Babi Ketjap,
    • 2 el olie, 2 uien, grof gesnipperd, 300 g mienestjes,
    • 250 g wortel, in plakjes, 500 g Chinese kool, grof gesneden
      1 teentje knoflook, gesnipperd.




    Bereiden;

    1 Dep de hamlappen droog en schep om met de marinademix en 1 el olie en marineer ze 10 min. Verhit een wok of braadpan zonder boter of olie en bak
    het vlees rondom bruin. Voeg de helft van de ui toe en roerbak 3 min.
    Voeg, volgens de aanwijzingen op de verpakking, de mix voor Babi Ketjap toe en stoof het gerecht verder gaar.
    2 Kook de mienestjes volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Verhit de rest van de olie in een (tweede) wok en roerbak hierin de rest van de ui, wortelplakjes, de kool en de knoflook 5 min. 3 Serveer de babi ketjap met de gebakken groenten en de mie.

    bron; ah.nl


    Categorie:WOKGERECHTEN
    31-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekkere wokrecepten



    Lekkere wokrecepten
    Fricassee van mosselen met citroengras en kokosmelk


    © Larousse -

    Wokken is de laatste jaren heel populair geworden in Europa.
    En dan hebben we het niet alleen over de Aziatische recepten,
    in een wok kan je alles klaarmaken.
    Bovendien is het nog snel klaar ook.
    Lekkere suggesties om vandaag nog uit te proberen!

    Fricassee van mosselen met citroengras en kokosmelk



    © Larousse -

     

    Ingrediënten (voor vier personen):
    5 stengels citroengras
    2 bosjes verse koriander
    5 soeplepels olijfolie
    3 liter mosselen
    80 cl kokosmelk

    Bereiding: 10 min
    Baktijd: 10 min

    Bereiding: Verwijder de buitenste bladeren van het citroengras en snij in fijne stukken. Was en hak de koriander in grote stukken.

    Verwarm de olijfolie in een grote wok, doe de mosselen in de hete olijfolie en voeg het citroengras en de kokosmelk toe. Meng, verlaag het vuur en voeg de koriander toe terwijl de mosselen zachtjes open gaan.

    Laat de mosselen uitdruipen op een groot bord. Laat het kookvocht indikken en 3 minuten trekken op een zacht vuurtje. Voeg wat water toe als de saus te dik wordt.

    Serveer heet als voorgerecht. Doe de mosselen in een diep bord en de saus in een apart kommetje.

    bron; skynet.be


    Categorie:WOKGERECHTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokante groentjes met cashewnoten


    Lekkere wokrecepten

    Krokante groentjes met cashewnoten



    © Larousse -

     
    Ingrediënten (voor vier personen):
    1 groene paprika
    1 rode paprika
    4 courgettes
    4 wortelen
    1 rode ui
    2 knoflookteentjes
    1 bos verse koriander
    4 soeplepels olijfolie
    200 gram cashewnoten
    6 soeplepels sojasaus
    1 soeplepel vloeibare honing
    zout en peper

    Bereiding: 20 min
    Baktijd: 15 min

    Bereiding: Pel en snij de paprika’s, courgettes en wortelen in gelijkmatige reepjes. Pel de ui en de look en snij fijn. Was en hak de koriander in grote stukken.

    Verwarm de olijfolie in de wok. Doe de groentjes, ui en look in de hete olijfolie en bak tien minuten op hoge temperatuur terwijl je roert. Voeg de cashewnoten, sojasaus en honing toe. Laat vijf minuten karamelliseren terwijl je blijft roeren.

    Haal alles van het vuur en voeg zout en peper toe. Voeg ook de gehakte koriander toe. Meng en serveer meteen.

    Tip: voor een stevige en complete maaltijd kan je ook fijne stukjes kip toevoegen.

    bron; skynet.be

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Jacobsvruchten op z'n Aziatisch



    Lekkere wokrecepten

    Sint-Jacobsvruchten op z'n Aziatisch


     
    © Larousse -

    Ingrediënten (voor vier personen):
    2 bosjes verse koriander
    2 groene citroenen
    4 knoflookteentjes
    3 soeplepels zonnebloemolie
    400 gram Sint-Jacobsvruchten
    6 soeplepels oestersaus
    50 gram pasta van tamarinde (te koop bij Aziatische speciaalzaak)
    4 soeplepels sojasaus
    1 soeplepel sesamolie
    Een snufje chilipeper

    Bereiding: 20 min
    Baktijd: 10 min

    Bereiding: Was en hak de verse koriander in grote stukken. Pers de citroen en recupereer het sap. Schil en pers de knoflook.

    Verwarm de zonnebloemolie in een grote wok. Doe de Sint-Jacobsvruchten en de knoflook vijf minuten in de hete olie. Als de Sint-Jacobsvruchten beginnen te verkleuren,  voeg de oestersaus, de pasta van tamarinde en de sojasaus toe terwijl je roert. Laat 3 minuten bakken op een sterk vuurtje.

    Haal de wok van het vuur en voeg de koriander, de sesamolie, het citroensap en de chilipeper toe. Meng en laat twee minuten trekken. Serveer warm met witte rijst

    bron; skynet.be


    Categorie:WOKGERECHTEN


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!