Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
19-02-2011
Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom en aardappelchips
Snelle waterzooi uit de wok met kruidenroom en aardappelchips
voor 4 personen
1 middelgrote kip ,1 prei ,4 jonge wortelen, 1 botje kaarsraapjes of jonge raapjes ,4 lente-uitjes , 200 g kleine aardappelen, 2 dl gevogeltefond ,1 stengel citroengras , 2 dl room ,arachideolie ,peper en zout , een assortiment verse kruiden (bv. peterselie, kervel, dragon en basilicum)
Bereidingswijze
Snijd de kip in stukken en roerbak die kort in hete arachideolie. Kruid met peper en zout. Snijd intussen alle groenten met uitzondering van de aardappelen in stukken en voeg ze bij de kip. Laat de groenten even meegaren. Kneus het citroengras met de platte kant van een groot keukenmes en doe die bij de kip. Blus met de gevogeltefond, zet een deksel op de wok en laat 20 minuten zachtjes garen.
Snijd intussen de goed gewassen aardappeltjes in flinterdunne plakjes. Frituur goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier en strooi er zout overheen. Klop de room half op en doe er peper, zout en een rijkelijke portie gesnipperde verse kruiden bij. Verwijder het citroengras en spatel de room door de bereiding. Laat niet meer koken. Schep de waterzooi in diepe borden. Strooi er de aardappelchips overheen voor een lekker krokant effect.
Met hun smeuïge vulling vallen macarons bij iedereen in de smaak. En je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden.
De elegante macaron heeft vooral de laatste jaren bij fijnproevers en topchefs aan populariteit gewonnen. Ze gelden niet alleen als het summum van verfijning bij thee of koffie. Liefhebbers waarderen ze ook meer en meer bij een glaasje champagne.
Voor de bereiding van de lekkernijen moeten amandelen, suiker en eiwit gemengd worden en in mooie vormpjes op de bakplaat goudbruin kleuren. Het geheim van een perfecte macaron met een krokante korst en een zijdezachte, smeuïge kern zit in het luchten. Wanneer je de koekjes uit de oven haalt, moet je water op de bakplaten nevelen zodat die beginnen te stomen, de koekjes komen dan makkelijk los.
Voor ongeveer 30 koekjes: 250 g vermalen of fijngestampte amandelen ,250 g fijne poedersuiker 35 g meel ,4 eiwitten ,een paar druppeltjes vanille-extract
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de amandelen in een grote kom en maak er een kuiltje in voor het meel en de poedersuiker. Kneed door elkaar en maak opnieuw een kuiltje om de eiwitten langzaam door het geheel te mengen. Voeg ook het vanille-extract toe. Zorg dat het beslag mooi zacht blijft.
Neem een spuitzak of een houten lepel om de macarons vorm te geven. Bedek de ovenplaat met bakpapier en leg er bolletjes van 3 tot 5 cm doorsnee op. Zet 15 tot 20 min. in de oven, tot de macarons goudbruin beginnen te kleuren. Schenk een beetje water tussen het bakpapier en de ovenplaat om de koekjes los te krijgen zonder ze te breken.
tip; Je kunt er ook heerlijke gerechten mee bereiden. Zo gaan de koekjes uitstekend samen met kip, pens en ijs.
Bereiding 1 Schil al de knollen en wortelen. Snijd de knolselder, draai de koolrabi en boterraap in gelijke partjes en snijd de wortelen in gelijke schijven. 2 Laat ze langzaam zweten in een nootje boter. Kruid met peper en zout. 3 Voeg er de gember, sjalot en kruiden aan toe en overgiet alles met de groentebouillon. Laat langzaam garen op een zacht vuurtje tot alles beetgaar is. 4 Zeef de jus en houd de groentjes warm. Verwijder de kruiden, sjalot en gember. 5 Laat de jus voor de helft inkoken en breng op smaak. 6 Verdeel de groentjes in diepe borden, overgiet met de jus en garneer met truffel.
Een bakker uit het Nederlandse Zwolle verkoopt voortaan ook brood via Twitter. Internetters kunnen het online bestellen, waarna de fabrikant het per post opstuurt. De eerste twitterbakker van Nederland zegt dat het storm loopt.
Twitterbrood smaakt volgens de bakker gezond en exotisch en bestaat onder meer uit appel, kokos, chocola en kwark. Het brood kost 4,95 euro en heeft het formaat van een dubbele boterham waardoor het makkelijk door de brievenbus kan.
De eerste broden zijn naar Groningen, Amsterdam en zelfs Spanje gestuurd. In totaal gingen al ruim 150 Twitterbroden 'over de toonbank'.
Nieuw-Zeelanders drinken milkshake van paardensperma
Nieuw-Zeelanders drinken milkshake van paardensperma
Nieuw-Zeelanders zijn van geen kleintje vervaard: ze vonden onder andere bungeespringen uit en de haka van het rugbyteam is ondertussen ook wereldberoemd. Maar deze keer gaan ze toch wel behoorlijk ver: volgende maand staat op een culinair festival op het zuidereiland een milkshake van paardensperma op het menu.
Het Wildfoods Festival van Hokitika staat sowieso al bekend om zijn afwijkende aanbod. Naast de milkshake staan er op het menu: levende schorpioenen, mestkevers in chocolade of gefrituurde larven.
De uitvinder van de milkshake, renpaardeneigenaar Lindsay Kerslake, ziet alvast enkel voordelen: "Je wordt er zo sterk van als een hengst en ze bevatten nauwelijks cholesterol. Paarden zijn pure testosteron", zegt ze.
"Niet mijn smaak" Festivalorganisator Mike Keenan is zelf niet zo happig op de "delicatesse": "Het is niet mijn smaak, maar je zal versteld staan hoeveel mensen het willen proberen."
Het sperma moet naturel gedronken worden, maar is ook verkrijgbaar in de smaken kersen, drop en bananen-toffee. Voor de geïnteresseerden: een paardensperma-milkshake kost 10 Nieuw-Zeelandse dollar (5,5 euro).
(belga/gb) bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Nieuw-Zeelanders,milkshake,paardensperma,
18-02-2011
Urbanus krijgt eigen bier
Urbanus krijgt eigen bier
Hij had al een strip, een eigen tv-serie en nog een boel gadgets meer, maar nu heeft Urbanus iets wat hem écht nauw aan het hart ligt: een persoonlijk biertje.
Cesar Tripel is het nieuwe 'Urbanusbier'. Het idee kwam van striptekenaar Willy Linthout, die goede banden had met een drankenhandel uit Lokeren."In Duitsland bestaat er al een Urbanusbier, dat niks met mij te maken heeft. Cesar verwijst naar de vader in de stripverhalen, en die drinkt al eens graag een dubbele tripel", vertelt Urbanus.
Het bier bevat 8,5 procent alcohol. Of het lekker is, weet Urbanus zelf nog niet. "Ik heb het bier nog niet geproefd. Ik drink enkel bij gelegenheden. Het enige dat ik weet: het zal niet naar cola smaken."
Ingrediënten voor 6 personen: 6 rundhamburgers,6 hamburgerbroodjes, doorgesneden olijfolie,12 sneetjes gerookte bacon,400 g blauwe kaas, verkruimeld
Voor de mierikswortelmayonaise: 200 ml mayonaise,100 ml mierikswortelsaus,1 el cayennepeper 1 el versgemalen zwarte peper,zeezout
Voor de rode-uiencompote: 2 rode uien, fijngesneden,230 ml rodewijnazijn,200 g suiker
Bereidingswijze: Toast de broodjes en hou ze apart.
Meng voor de mierikswortelmayonaise alle ingrediënten.
Doe voor de compote suiker en azijn in een pan en laat de suiker smelten. Voeg de uien toe en laat op een zacht vuurtje ca. 5 min. compoteren onder regelmatig omroeren. Neem van het vuur en laat afkoelen.
Verwarm een scheutje olie in een braadpan en bak de bacon knapperig aan beide kanten. Haal uit de pan en laat uitdruipen op keukenpapier.
Giet het vet uit de pan, zet opnieuw op het vuur en bak de burgers 3 minuten aan elke kant.
Bestrooi met de kaas en laat de burgers verder garen tot medium.
Verdeel de hamburgers over de broodjesbodems, leg er een laagje mierikswortelmayonaise op, daarop wat uiencompote en erbovenop bacon.
Dek af met het bovenste broodje, zet vast met een prikkertje en serveer onmiddellijk.
Mannen en vrouwen die regelmatig bessen eten, lopen minder risico op de ziekten van Parkinson, dat blijkt uit recent onderzoek.
Flavonoïden Een studie bij 49.281 mannen en 80.336 women berekende hun opname van flavonoïden. De wetenschappers analyseerden de consumptie van vijf belangrijker bronnen van voeding rijk aan deze stof: thee, bessen, appels, rode wijn, appelsienen en appelsiensap. De deelnemers werden 20 tot 22 jaar gevolgd. Daaruit blijkt dat de mannen die het meest van deze stof opnamen, 40 procent minder kans hadden om deze ziekte te ontwikkelen dan degenen die het minst hiervan aten. Ze kunnen dus hun risico op deze ziekte verlagen door appels, appelsienen en andere dingen rijk aan flavonoïden te eten. Bessen Bij vrouwen was er geen verband tussen de consumptie van flavonoïden en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson. Maar zowel bij mannen en vrouwen bleek dat de consumptie van anthocyanine, een soort van flavonoïden die voornamelijk in bessen zit, zowel bij mannen als vrouwen het risico op deze aandoening doet dalen. Deze bestanddelen zitten in planten en fruit, dit is ook bekend als vitamine P of citrine. Naast fruit bevat is ook chocolade een van deze stof.
(ep)bron; hln.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:bessen,parkinson,
Granen bieden garantie op lang leven
Granen bieden garantie op lang leven
Mensen die elke dag veel vezels eten, lopen minder kans vroegtijdig te sterven aan tal van ziekten als hartaandoeningen, kanker en infecties.
Granen 400.000 gepensioneerden namen deel aan het onderzoek. In vergelijking met de dgenen die het minste vezels aten liepen de mensen die het meeste granen en vezels consumeerden 22 procent minder kans te sterven aan welke oorzaak dan ook. Daarnaast bleek ook dat dit het risico op sterfte door cardiovasculaire, infecties en ademhalingsziekten beperkte. Bij mannen beperkt dit ook de kans te sterven aan kanker. Daarnaast blijkt dat vezels uit granen beter beschermen dan die uit fruit, groenten of bonen, dit kan komen door dat deze vitamines en mineralen bevatten die tal van ziekten voorkomen. De vorsers hielden ook rekening met dingen als sport en lichaamsgewicht, mensen die veel vezels eten leiden over het algemeen een gezonder leven.
Aanbevolen hoeveelheid Voorgaand onderzoek toonde al de voordelen van vezels aan bij gewichtsverlies, het verlagen van cholesterol, bescherming tegen hartziekten, maar dit is het eerste onderzoek dat bewijst dat het ook helpt tegen andere dodelijke aandoeningen. "De resultaten van deze studie tonen aan dat vezels nog meer voordelen bieden dan voorheen werd gedacht. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk vezels opnemen", aldus professor Frank Hu. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid voor vrouwen is 25 gram, bij mannen is dat 38. Een half kopje linzen bevat 8 gram, een half kopje rauwe amandelen bijna 9 gram.
bron; hln.be(ep)
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:vezels,
15-02-2011
Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze
Kippensoep met gerst op grootmoeders wijze
Voor 4 personen;
200 g parelgerst ,3 wortelen ,150 g knolselderij ,1 stengel prei , 1 kip van 1,2 kg ,1 grote ui ,2 laurierblaadjes ,4 kruidnagels , ½ bosje tijm ,1 bosje peterselie ,1 bosje lavas 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas ,100 ml olijfolie sap en geraspte schil van 1 citroen ,peper van de molen en zout
Bereidingswijze
Doe de parelgerst in een schaal, bedek met warm water en laat 30 min. zwellen. Giet nadien af en kook de gerst in 20 min. gaar in gezouten water. Schil en snij de wortelen en de selderij in blokjes van 1 cm. Was en snij de prei in plakjes van 1 cm dik. Spoel en dep de kip droog; verdeel in 8 stukken. Halveer de ongepelde ui en steek er de laurierblaadjes en kruidnagels in. Was de tijm en zwier goed droog.
Doe kip, ui en tijm in een grote pan, bedek met gezouten water en laat 45 min. sudderen. Verwijder de ui en tijm 15 min. voor het einde van de gaartijd. Voeg de wortelen, selderij en prei toe. Was de peterselie en lavas, zwier goed droog en haal er de blaadjes af. Maal deze in een vijzel tot een pasta met de Parmezaanse kaas en olijfolie. Meng de helft van deze pasta onder de gerst en hou warm.
Neem de kip uit de pan en haal het vlees van de beentjes. Snij het kippenvlees klein en doe het weer bij de soep. Breng op smaak met het citroensap en de citroenschil, peper en zout. Verdeel de gerst over 4 diepe borden en lepel er de soep met kip en groenten over. Werk af met de rest van de kruidenpasta of geef deze apart bij de soep.
100 g selderij ,2 grote wortelen ,4 bloemkoolroosjes 1 l groentebouillon ,4 dl basiscurrysaus ,1 dl kokosmelk 4 groene kardemom ,1 el basiscurrypoeder ,100 g mange-tout (peultjes) 50 g sugarsnaps of erwtjes ,8 kleine groene asperges 2 el limoensap ,1 tl shansopeper
Bereidingswijze
Snij de selderij in stukjes. Schil de wortelen en snij in ronde stukken van 3 mm dik. Kook beide groenten, evenals de bloemkoolroosjes, beetgaar in groentebouillon. Hou warm.
Verwarm 4 dl basiscurrysaus mix glad, voeg 1 dl kokosmelk toe. Kruid met kardemom en 1 eetlepel currypoeder. Voeg mange-tout, erwtjes en asperges toe en laat gaar worden. Breng op smaak met limoensap. Roer goed en doe er de selderij, wortelen en bloemkoolroosjes bij. Kruid met shansopeper en serveer.
Salade van pijlinktvis met bloedappelsien, boontjes en tapenade
Salade van pijlinktvis met bloedappelsien, boontjes en tapenade
Voor 4 personen: 2 bloedappelsienen,125 g sperziebonen,12 jonge pijlinktvissen 2 tenen knoflook,3 el olijfolie,1 el citroensap een handvol frisée,zwarte peper en zout,1 el tapenade 1 tl rode wijnazijn,2 el extra vergine olijfolie
Bereidingswijze
Schil de bloedappelsienen 'à vif' (zie foto) en snij de partjes los. Kook de bonen beetgaar in gezouten water. Maak de pijlinktvissen schoon: verwijder de ingewanden en het dunne vlies van het lichaam. Snij de lichamen open en maak aan de binnenkant lichte inkepingen. Snij de knoflook in dunne plakken.
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en bak de knoflook goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng 1 eetlepel olijfolie met het citroensap, peper en zout. Doe de appelsienpartjes, bonen en frisée in een slakom en maak aan met de vinaigrette. Verdeel over 4 borden.
Strijk de inktvis in met de rest van de olijfolie en bak 30 seconden aan elke kant op een hete grillpan. Verdeel de inktvis over de borden en werk af met de gebakken knoflook. Meng de tapenade, rode wijnazijn en extra vergine olijfolie. Druppel rondom de borden.
Gedaan met chocolade of aardbeien, het nieuwste hebbeding op de liefdesmarkt zijn groenten in hartvorm. In Engeland verkopen ze sinds kort speciaal gekweekte komkommers voor Valentijn in jawel, hartvorm.
In de Engelse supermarkt, Sainsbury, is de groente op de markt gebracht, speciaal voor 14 februari. "Op Valentijnsdag hoort een speciaal verrassingselement. Een lunchpakket of salade met deze liefdeskomkommer zal ongetwijfeld scoren", aldus een woordvoerder van de supermarkt. "De groente ligt nog maar enkele dagen in de rekken of de vraag is al groot".
Smaak De hartvorm, verkregen door de groente in een soort 'moule' te laten groeien, neemt volgens de fabrikanten niets van de smaak weg. De supermarktketen denkt eraan ook speciale vormen voor Kerstmis op de markt te gooien. Watermeloenen Hart- en stervormige komkommers zijn al langer te koop in Japan. In 2001 werden zelfs de eerste vierkante watermeloenen gelanceerd. Deze zouden makkelijker te vervoeren en beter te stockeren zijn in de koelkast.
(lvl)bron; nina.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:komkommer,valentijn,
13-02-2011
Parelhoen met groene kool
Parelhoen met groene kool
voor 4 personen:
1 parelhoen,1/2 citroen, in partjes gesneden 1 groene kool, buitenste bladeren verwijderd, hart in achten gesneden 1 ui met een kruidnagel erin geprikt,1 bouquet garni 500 ml groentebouillon,peper en zout
Bereidingswijze:
Vul het parelhoen met de citroenpartjes. Leg in een ovenschaal en laat ca. 5 minuten - of tot goudbruin - kleuren onder de grill. Blancheer de stukken kool 5 minuten in kokend water met zout, haal uit en laat uitlekken. Doe het parelhoen over in een stoofpan - type Le Creuset - , doe er de ui met kruidnagel en het bouquet garni bij en kruid met peper. Giet er de bouillon erover en laat ca. een halfuur onder deksel sudderen op een zacht vuurtje. Overgiet regelmatig met het kookvocht.
Schik er de kool rond en laat verder onder deksel stoven tot het parelhoen gaar is. Haal het parelhoen en de kool uit de pan en laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot saus. Verdeel het parelhoen in stukken en serveer meteen.
voor 2 personen: 1 hart van een krop krulsla,120 g gerookte zalm, in reepjes gesneden takjes dille,sap van 1 citroen,1 el olijfolie met gesnipperde dragon 2 el zalmeitjes, zout en peper
Bereidingswijze:
Was de sla en droog hem. Doe zalm, sla en dille in een slakom. Besprenkel met olie en citroensap, kruid met peper en zout en hussel goed door elkaar.Schep op borden en werk af met zalmeitjes. Serveer met twee sneetjes volkorenbrood.
Verwachte effecten: Deze Braziliaanse toverdrank bevordert de erectie van je man.
Ingrediënten: 1 liter witte rum van de Antillen,5 soeplepels muira puama 3 zaadjes van steranijs,1 koffielepel fijngestampte galangawortel 1 kaneelstokje
Drankje dat al in de Oudheid en de Middeleeuwen gedronken werd om de seksuele lusten op te wekken. Verwachte effecten: De opwinding en de hartstocht uit je jonge jaren zijn helemaal terug.
Ingrediënten: 1/4 koffielepel gedroogd bonekruid,1/2 liter water
Recept: Was en zwier de sla. Meng in een slakom en voeg er de noten, het pijnappelzaad en de zonnebloempitten aan toe. Maak de vinaigrette door de mosterd aan te lengen met het azijn, voeg vervolgens het zout en de olie toe. Doe de vinaigrette op het einde over de salade en voeg de kersttomaten toe. Werk af met de Oostindische kers.
Warme oesters met gember
Als je niet van rauwe oesters houdt, zul je misschien wel van warme oesters houden. Door ze te koken, verandert de smaak.
Verwachte effecten: Gember is een afrodisiacum: het werkt lustopwekkend.
Elke woensdagavond kan u op Eén kijken naar de nieuwe reeks met Jean Blaute en Ray Cokes.
Bij de televisiereeks hoort een tripel hop, gerijpt bij brouwerij Palm
In hun 'route van de smaak' die ze met een aftands Volkswagen-busje voor de tweede maal aflegden, hield het olijke duo halt in Oostende. Op de pier stond een uitgelezen gezelschap dames uit de food- en drankwereld klaar voor een proeverijtje: Sofie Dumont, ex-Lady Chef of the Year van restaurant Les Eleveurs in Halle, Famke Robberechts, hoofdredactrice van Goed Gevoel, culinair journaliste Agnes Goyvaerts van De Morgen Magazine, en Sommelier van het Jaar Hilde Jonckheere.
Ray Cokes en Jean Blaute broedden op een nieuw bier en ze hadden een wild plan: vrouwen veroveren. Daarbij wilden ze niet over één nacht ijs gaan, smaakadvies was erg welkom. Waardoor lieten de well-dressed and educated ladies zich verleiden? Wie dacht dat ze alleen maar voor zoete bieren zouden kiezen, kwam bedrogen uit.
Vrouwen proeven even goed en misschien nog wel beter dan mannen. En ze houden van fris en bitter. De kleur is minder belangrijk, maar het bier mag niet te zwaar zijn en je schenkt het best in een elegant wijnglas. In het programma vielen de dames voor de pittige La Chouffe en ook wel voor Grimbergen Goud, het enige niet-zoete bier uit het Grimbergen-gamma en volgens mij ook het beste.
Magnum en amarillo Ditmaal zou het bier van de televisieserie rijpen bij brouwerij Palm, het vorige stroomde uit de ketels van Duvel-Moortgat. De jonge brouwmeester van Palm, Alex De Smet, reisde vorig jaar een tijdje door de Verenigde Staten en proefde er heel wat hoppige bieren van plaatselijke microbrouwers. Die ervaring kwam goed van pas bij het brouwen van de nieuwe Tournée Générale Tripel Hop. Want dat is, een beetje atypisch voor Palm, een stevig gehopt biertje dat ons best kon bekoren.
Men brouwt het met de techniek van de dry hopping, die Palm overigens al jaren toepast bij de Martin's Pale Ale, een opdrachtbier voor John Martin. Bij het drooghoppen voegt men tijdens de lagering een derde keer hop toe (de Amerikaanse Cascade) zonder die echter mee te laten koken, vandaar de term.
Tijdens het kookproces zelf gebruikt men nog twee andere hopsoorten. Vroeg in het proces is er in de brouwketel een early hopping met de hopsoort Magnum die zorgt voor de basisbitterheid. Vervolgens wordt er een tweede keer gehopt met Amerikaanse Amarillo-hop wat, in combinatie met de techniek van de late hopping, zorgt voor uitgesproken citrustoetsen die uiteindelijk verfijnd worden door de drooghopping.
Droogheid Het resultaat mag er zijn. Tournée Générale Tripel Hop is een heel delicaat bier, en het zou weleens kunnen slagen in zijn ambitie om er vrouwen mee aan te trekken. Ik hoop op een groot succes dat brouwers over de streep kan trekken om meer hop te gebruiken. Hop is een smaakmaker, maar zorgt ook voor de droogheid die je naar het volgende glas doet verlangen.
Zoet bier zorgt immers snel voor een verzadigd gevoel, tenzij je het ijs- en ijskoud serveert. Ook de Tripel Hop van Tournée Générale laat zich best ijskoud drinken. Neem een groot wijnglas en schenk het fris en fijn uit de ijsemmer. Houblon Chouffe en Duvel Tripel Hop gaven het goede voorbeeld, wie volgt nog?
Herkomst
Brouwerij Palm, Steenhuffel
Fles
75 cl met hergisting
Alcoholvolume
7,5 vol. % alc
Uitzicht
Goudblond, lichtjes gesluierd, mooi wit en sterk wandklevend schuim.
Aroma
Hop, hop, hop maar ook een subtiel bananenaroma van de gist.
Smaak
Elegant, lichtvoetig en delicaat smaakpalet, waarbij de citrustonen (limoen, pompelmoes) overheersen en zelfs een beetje yoghurt komt opzetten. Lange, droge afdronk die een clean palate achterlaat. Smaakt onmiddellijk naar meer.
Foodpairing
Uitstekend bij pittige gerechten uit de oosterse keuken of kruidige vis, zeebaars met Provençaalse saus bijvoorbeeld.
Enkel verkrijgbaar bij Delhaize of bij de gespecialiseerde bierhandel.
Londense topbrasserie verklapt zijn favoriete kaasrecepten
Londense topbrasserie verklapt zijn favoriete kaasrecepten
Cougères Cafe Luc
Cafe Luc is de Londense tegenhanger van de Gentse brasserie Café Théâtre. Deze piepjonge hotspot wordt geleid door Julie Van Oostende. Julie zette haar eerste stapjes in Gent, maar al op jonge leeftijd trok ze naar het buitenland. Haar hogere studies volgde ze in Lausanne om daarna naar New York te verhuizen waar ze een verslaving aan cheesecake aan overhield.
Vijf jaar geleden settelde Van Oostende zich in Londen. Haar liefde voor stijlvolle, goeie restaurants kreeg ze met de paplepel mee van haar vader, Luc Van Oostende, uitbater van Café Théâtre. Drie jaar geleden trok ze haar stoute schoenen aan en besloot ze om een zusje voor Café Théâtre op te richten in Londen.
Cafe Luc opende zijn deuren in juni 2010 en bouwde in enkele maanden al een veelbelovende reputatie uit. Van Oostende koos voor een uitvalsbasis in de trendy wijk Marylebone, een klein dorp vlakbij Oxford Street.
Wij vroegen Julie naar haar drie favoriete gerechten. Ze koos voor drie kaasrecepten - Julie blijkt van kleins af aan een echte kaasliefhebber en gaat voortdurend op zoek naar nieuwe kazen.
,,London telt heel wat foodmarkets en delicatessenwinkels. De buurt waar ik werk en woon, Marylebone, is een echte foodiebuurt. Op zondag ga ik naar 'La Fromagerie' en 'The Farmers Market' om boodschappen te doen, perfect na een brunch bij Cafe Luc."
1. Cougères
Dit gerecht serveer je bij het aperitief. Dit recept voor Cougères is een oud familierecept dat Julie van haar grootmoeder kreeg. Ze raakte jaren geleden verknocht aan het gerecht bij een wijndegustatie in Chablis.
voor zes personen.
- 250 g gruyère,30 g geraspte parmesan,100 g boter - 150 g bloem,25 cl water,4 eieren,peper en muskaatnoot
Werkwijze
Breng het water aan de kook. Snij het blok gruyère in heel fijne stukjes van ongeveer 1 cm bij 5 mm. Zodra het water kookt, voeg je de bloem toe. Roer krachtig door het mengsel.
Blijf roeren tot je een stevig mengsel hebt en haal de pan van de kookplaat. Laat het mengsel al roerend drogen zodat het niet aan de pan blijft kleven.
Daarna voeg je de eieren een per een toe. Blijf roeren zodat de eieren goed worden gemengd. Voeg de kleine blokjes gruyère toe aan het deeg.
Neem een bakplaat met bakpapier en maak van het mengsel kleine hoopjes van 1,5 cm bij 2 cm. Strooi er de geraspte parmesaan op voor een krokant effect. Zet de bakplaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden. Serveer de hapjes lauw met een fris glaasje Chablis.
Tip: opteer veeleer voor een blok kaas dan voor geraspte kaas.
2. Vacherin Mont dOr uit de oven
Dit recept serveer je het best met Ratte du Toucquet en kleine stukjes stokbrood. voor twee personen.
Ingrediënten
- 1 Vacherin Mont DOr,1 dl witte wijn,2 teentjes knoflook
Werkwijze
Laat de Vacherin in zijn houten bakje en pak het bakje in met aluminiumfolie zodat er niets kan uitlopen. Prik gaatjes in de folie met een vork. Stop er twee gepelde knoflookteentjes in. Giet er de witte wijn in. Schuif het bakje 25 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
3. Cheesecake
voor zes personen.
Ingrediënten voor het deeg
- 100 g verkruimelde zandkoekjes,65 g gesmolten boter - 2 eetlepels witte suiker
Ingrediënten voor het kaasmengsel
- 95 g witte suiker,7 eetlepels bloem,320 g Philadelphiakaas - 2 eieren, gesplitst,7 koffielepels vanille-extract - 65 ml volle room,65 ml zure room,een snuifje zout
Werkwijze;Voor het deeg
Beboter een ronde cakevorm. Verkruimel de zandkoekjes en meng de kruimels met de boter en suiker. Schep het mengsel in de cakevorm en druk het aan met een spatel, zodat het mengsel gelijkmatig wordt verdeeld. Zet het geheel een uur in de koelkast.
Voor het kaasmengsel
Meng de bloem en suiker. Voeg daarna de Philadelphia, het eigeel, het vanille-extract toe en meng het geheel met een elektrische mixer. Blijf mixen en giet er de room rustig bij zodat er zich geen luchtbelletjes vormen.
Ondertussen klop je het eiwit met een snuifje zout. Voeg het eiwit voorzichtig bij het mengsel. Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de bakvorm. Zet het gedurende een uur en vijftien minuten in een voorverwarmde oven op 170 graden tot het een gouden kleurtje heeft. Schakel de oven uit en laat de cheesecake rusten in de oven gedurende een uur. Laat hem daarna nog een uurtje bekomen in de koelkast.
Cafe Luc 50 Marylebone High Street UK - London W1U 5HN www.cafeluc.com +44 207 258 9878
Je kan geen gemeente meer bedenken zonder broodjeszaak. De broodjeszaken doen het uitstekend in België. Maar wanneer een patiënt wil afvallen, is dit een van de eerste vragen die voedingsdeskundige Amandine De Paepe stelt.
Belegde broodjes zijn ware boosdoeners tijdens diëten. Een belegd broodje bevat soms meer calorieën dan een pakje friet. Sommige broodjes bevatten tot 800 kcal. Ze lijken gezond maar schijn bedriegt, aldus voedingsdeskundige De Paepe.
Daarom enkele tips op om de dag op een gezonde manier door te komen.
- Sla je tussendoortje om 10u nooit over, je hongergevoel zal minder intens zijn bij de lunch. - Drink verse soep rond 11uur of bij de lunch. - Vraag een piccolo i.p.v. een half stokbrood. - Eet een dessertje bijvoorbeeld een roomdessert van Vitalinea Danone. - Vraag een meergranenbroodje belegd met magere vleessoorten zoals kippenwit en groentjes. - Neem een ciabatta met mozarella, rucola en tomaat. - Vraag om Philadephia light als vervanger voor mayonaise, bijvoorbeeld een broodje met zalm, Philadephia light en waterkers. - Vermijd alle bereidingen met mayonaise zoals tonijnsla of preparé. - Maak zelf garnaal- of tonijnsalade. Meng daarvoor de garnalen of de tonijn met Saint-Moret Ligne & Plaisir. - Drink voldoende water bij je lunch. - Neem tijd voor je lucnh. Ga eten met een collega. - Kies voor een salade scampi of kip als je op restaurant gaat. - Breng rauwe groenten en fruit mee naar je werk als tussendoortje.