Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
14-05-2012
Ras-el-hanout
kruidenmengeling ras-el-hanout
Ras-el-hanout is een Marokkaanse kruidenmengeling waarvan de naam zoveel betekent als 'het beste van de winkel'. Elke handelaar heeft echter zijn eigen samenstelling waardoor het overal dat tikkeltje anders smaakt. Enkele hoofdingrediënten zitten er uiteraard wel steeds bij: piment, bosbessen, kardemom, kaneel, kruidnagel, gember, foelie, nootmuskaat, zwarte peper en kurkuma. Het merendeel van deze ingrediënten wordt eerst geroosterd en daarna fijngemalen.
Bereiden
Ras-el-hanout wordt voornamelijk gebruikt bij het bereiden van wild, lamsvlees, couscous en rijst.
bron; libelle.be
Categorie:KRUIDEN,MARINADES, Tags:Ras-el-hanout,
03-06-2011
Goede redenen om je vlees te marineren
Goede redenen om je vlees te marineren
Het is barbecueseizoen, en overal in het land worden vleesschotels besteld en kolen gloeiend gehouden. Maar hoe hou je het ook gezond voor jezelf? Door je vlees te marineren! Hierbij enkele goede redenen waarom je dat zou doen.
1) Gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen (de zogenaamde HCA's) die worden gevormd als vlees op hoge temperatuur wordt gegaard.
Tip: voeg rozemarijn toe aan je marinade om de vorming van HCA's nog te verminderen.
2) Marinades vertragen de groei van schadelijke bacteriën in het vlees, zoals de listeria-bacterie die een infectie veroorzaakt. Voor oudere mensen, zwangere vrouwen en AIDS-patiënten kan een besmetting nare gevolgen hebben.
Tip: bewaar je vlees altijd op 4 graden of minder. Ook gemarineerd vlees moet in de koelkast bewaard worden.
3. Een marinade met natuurlijke zuren, zoals azijn of fruitsap, maakt het vlees malser en de proteïnen gemakkelijker om te verteren. Tip: gebruik frambozen- of appelazijn voor een zoete toets
Er zijn ook nadelen aan marinades: zo kunnen ze de calorieteller behoorlijk doen tilt slaan. Gebruik daarom maar een half kopje marinade voor anderhalve kilo vlees. Dat is voldoende om het vlees alle voordelen te geven, en de calorieën enigszins onder controle te houden.
Hergebruik geen ongekookte marinade voor bijvoorbeeld een saus. Beter is een beetje marinade apart te bewaren na het maken en voor het rauwe vlees is toegevoegd.
Bewaar gemarineerde kip of gevogelte niet langer dan twee dagen, rundsvlees kan tot vijf dagen gemarineerd bewaard worden.
½ theel geraspte nootmuskaat , ½ theel gemalen kardemomzaad
½ theel scherpe paprikapoeder , ½ theel kurkuma
½ theel gemalen zeezout , ½ theel piment
½ theel kruidnagelpoeder , ½ theel gemalen komijnzaad
½ theel cayennepeper , ½ theel gemalen foelie.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
En deze zat vandaag in de mail.
Toen ik vanmorgen je recept las, waarin je het had over de verrukkelijke geur van ras el hanout, vroeg ik me af of je dit kruidenmengsel wel in de juiste menging kan krijgen.
Ben al diverse variaties tegengekomen, allen uitgeprobeerd, maar geen enkele haalt het bij het mengsel waarvan ik het recept kreeg van een Marokkaanse vriendin (haar naam kan ik niet noemen, want zij heeft het weer van haar zeer strenge schoonmoeder). Ik kreeg het enkele jaren geleden, toen ras el hanout bijna nergens te krijgen was, zelfs niet bij de Turkse supermarkt.
Geef het graag aan je door. Bewaren in een goed afgesloten potje, liefst donker glas.
Tijdens het koudste seizoen kunnen we best wat extra weerstand gebruiken. Een dagelijkse portie rozenbottelthee zorgt er voor dat je bestand bent tegen wind, koude en regen.
De volledige stofwisseling gaat er op vooruit door regelmatig een pot brandnetelthee op het vuur te zetten. Zowel je darmflora als je spijsvertering worden er door verbeterd.
Je lichaam mag af en toe gereinigd worden. Met thee van beredruif verwijder je alle afvalstoffen waardoor je meer energie krijgt en ook een mooiere huid.
Hartpatiënten vinden heil in een kop meidoornthee. De plant zorgt voor een betere doorbloeding wat positief is voor zowel je hartritme als je bloeddruk.
Niets zo lekker als een stukje vis of vlees op de grill. De belangrijkste combinaties voor viskruiden, vleeskruiden, barbecuekruiden, vleesmarinades en vismarinades op een rijtje.
Viskruiden
500 g zeezout, 50 g dille, 25 g venkel, 25 g peterselie, 25 g paprikapoeder, 12 g cayennepeper, 12 g kerriepoeder. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.
Vleeskruiden
500 g zeezout, 25 g basilicum, 25 g tijm, 25 g rozemarijn, 25 g oregano, 25 g zwarte peper. Meng de kruiden samen en maal ze in gedroogde vorm.
Barbecuekruiden
20 g zeezout, 10 g cayennepeper, 20 g paprikapoeder, 10 g kerriepoeder, 5 g basilicum, 5 g tijm.
Vleesmarinade
5 dl grillolie, 2,5 dl basilicumolie, 2,5 dl Italiaanse kruidenolie, 1dl walnotennotenolie, 20 g gedroogde basilicum, 20 g korianderbolletjes, 20 g zwarte peperbollen, 20 g gedroogde rozemarijn, chilipepers, 10 knoflookteentjes, laurierblaadjes, Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.
Vismarinade
5 dl grillolie, 2,5 look en fijne kruidenolie, 2,5 dl basilicumolie, 20 g venkelzaad, 6 knoflookteentjes, 4 blaadjes laurier, 4 takjes citroentijm, 10 g curry, 10 g oregano. Laat de marinade minstens enkele dagen trekken.
bron; gva.be
Categorie:KRUIDEN,MARINADES,
22-04-2010
Basisrecept currypoeder
Basisrecept currypoeder
Ingrediënten voor ca. 6 el: 2 el korianderzaad 1 el komijnzaad 1 el zwarte peperkorrels 2 tl mosterdzaad 2 kruidnagels 1 gedroogd chilipepertje 1 tl hele fenegriekzaadjes 1 tl kurkumapoeder 1 tl gemberpoeder
Bereidingswijze;
Verhit een gietijzeren pan. Doe daarin koriander-, komijn- en mosterdzaadjes, peperkorrels, kruidnagels en chilipeper. Schud ze voortdurend zachtjes op tot ze een lichtgeroosterd aroma vrijgeven. Voeg dan fenegriek, kurkuma- en gemberpoeder toe en verhit nog eens 15 seconden. Haal uit de pan en laat afkoelen.
Maal in een kruidenmolen tot fijn poeder. Bewaar in blik.