Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
15-12-2011
Belgo Burger nieuwste creatie van McDonald's
Belgo Burger nieuwste creatie van McDonald's
Fastfoodketen McDonalds gaat zijn assortiment uitbreiden met de Belgo Burger, een hamburger met een typisch Belgische touch.
Het nieuwe broodje is deze keer een echte pistolet met rundsvlees, stukjes bacon, verse salade, gegrilde ajuin, en een plakje Maredsous-kaas, afgewerkt met een cocktailsaus.
Voor de creatie van de Belgo-burger gingen maandenlang smaaktesten in het hele land vooraf. De hamburger moest vooral een product voor en door Belgen worden. Wie de proef op de som wil nemen, moet maar even langs de grote gele M. Enkel in Belgische vestigingen uiteraard.
Fugu eist bijna dode in Japans restaurant met twee Michelinsterren
Fugu eist bijna dode in Japans restaurant met twee Michelinsterren
In Tokio heeft een restaurant met twee Michelinsterren z'n chef op non-actief gezet, nadat een klant bijna om het leven kwam door het eten van kogelvis. Dit visgerecht, ook wel bekend als fugu, is heel giftig als het verkeerd bereid wordt.
Kogelvis is een delicatesse in Japan, maar het kan ook je laatste maaltijd worden. De kok moet heel voorzichtig zijn om enkel de niet-giftige delen te bereiden. Dat zou geen probleem mogen zijn als die kok van Michelin twee sterren heeft gekregen, maar toch is het bijna fataal afgelopen in het restaurant Fugu Fukuji in Tokio. Dat meldt de Telegraph.
Een 35-jarige vrouw had naar de lever van de vis gevraagd, iets wat enkel heel moedige restaurantbezoekers doen. Gelukkig is de vrouw in het ziekenhuis hersteld van de vergifiting, maar de kok is voorlopig geschorst. Hij had namelijk nooit op het verzoek mogen ingaan, omdat de lever van kogelvis één van de giftige organen is.
Strenge opleiding Het gif van kogelvis kan 1.200 keer sterker zijn dan cyanide. De kok kan zijn licentie verliezen, maar hij kan ook een boete of een celstraf krijgen. Fuguchefs beschouwen zichzelf tot de elite binnen de Japanse keuken. Ze moeten een opleiding van drie jaar volgen, waarna ze een test moet afleggen. Slechts eenderde slaagt in die test en mag nadien kogelvis bereiden.
Twee jaar geleden hebben wetenschappers een soort kogelvis kunnen kweken die niet dodelijk is, maar de veilige fugu wist nooit door te breken in Japanse restaurants. Ze vinden het een breuk met de traditie als het risico rond het eten van de vis verdwenen is. Nog volgens die traditie horen chefs eervol zelfmoord te plegen als één van hun klanten sterft. Jaarlijks maakt kogelvis dodelijke slachtoffers, maar meestal gaat het om vissers die zich wagen aan het bereiden van hun vangst.
Het restaurant moet zijn twee Michelinsterren na het incident niet inleveren. De zaak had de sterren nog maar een maand geleden gekregen, nadat twee recensenten in de wolken waren over een fugumaaltijd. Tokio is met 16 driesterrenrestaurant de culinaire hoofdstad geworden. Parijs heeft immers slechts 10 driesterrenzaken.
(gb) bron; hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:kogelvis,
16-11-2011
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
Maaseikse chocolatiers en Nederlandse kok maken 'Limbu praline'
De 'Limbu praline', een Limburgse lekkernij gecreëerd door Nederlands- en Belgisch-Limburgse fijnproevers, werd gisteren ten doop gehouden in het Nederlands-Limburgse restaurant Thull in Schinnen. De praline heeft de vorm van een appeltje en is gemaakt van witte Belgische couverture met een vulling van Nederlandse appelstroop.
De lekkernij is bedacht en gemaakt door de Maaseikse chocolatiers Eveline en Maurice Geerts-Dumas samen met de Nederlands-Limburgse kok Otmar Pregled uit Schinnen.
Ruim een jaar hebben de chocolatiers en kok gewerkt aan hun praline. "De beste couverture van bij ons hebben we gecombineerd met de meeste verfijnde appelstroop van Schinnen, dat gekend is om zijn stropen. De witte chocolade haalt het zachte zuurtje van de stroop mooi naar boven", verklapt Eveline Geerts-Dumas.
Niet opdagen in sterrenrestaurant kost 100 euro per persoon
Niet opdagen in sterrenrestaurant kost 100 euro per persoon
Wie niet komt opdagen voor een etentje in een sterrenrestaurant of kort op voorhand afzegt, moet vanaf nu een schadevergoeding van 100 euro per persoon betalen. Dat meldt een krant van De Persgroep.
Het gebeurt tegenwoordig wel drie keer per week dat klanten niet komen opdagen, klinkt het onder meer bij sterrenrestaurants Hof van Cleve en Jardin Tropical.
De restaurants maken zware verliezen als ze het voorziene eten gewoon moeten weggooien en dat pikken ze niet langer. De schadevergoeding wordt automatisch afgeboekt van de kredietkaart van de klant, die bij reservatie zijn kaartnummer verplicht moet doorgeven. Volgens Test-Aankoop mogen de restaurants de schadevergoeding afboeken bij wie niet komt opdagen, op voorwaarde dat het uitdrukkelijk vermeld wordt in de algemene voorwaarden op de website van het restaurant. De consumentenorganisatie verwijst ook naar de hotelsector, waar de praktijken al gangbaar zijn.
Hof Van Cleve beste restaurant ter wereld volgens Zweden
Hof Van Cleve beste restaurant ter wereld volgens Zweden
De Zweedse website wbpstars.com heeft het Belgische Hof Van Cleve uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld.
Vergeet Noma en The Fat Duck, als je echt lekker wilt eten, moet je naar het Hof Van Cleve afzakken. Volgens de Zweedse website wbpstars.com is ons Belgische restaurant namelijk het beste ter wereld. De inspecteurs van de website bezochten voor hun beoordeling meer dan 1.500 restaurants in 70 verschillende landen.
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Hof van Cleve,
27-09-2011
Belgische Bocuse d'Or-kandidaat is gekend
Belgische Bocuse d'Or-kandidaat is gekend
België stuurt Robbrecht Wissels naar de Europese finale van de Bocuse dOr, de meest prestigieuze kookwedstrijd ter wereld. De kok van Belgacatring Aalst won de selectieproeven tijdens de gerenommeerde vakbeurs Horeca Life in Tour & Taxis, Brussel. De jury werd voorgezeten door de kruin van de Belgische restaurantwereld.
De proef bestond uit drie verschillende bereidingen, waaronder tong met garnalen, ossenstaart en een ribstuk. Sterrenchef Peter Goossens prijsde vooral de vernieuwende aanpak van de winnaar. Zowel de nieuwe look als de smaken zaten heel goed. De presentatie was super mooi.
Henri Decroix (Les Cuisines Bruxelloises - Brussel) en Peter Aesaert (restaurant t Laurierblad in Berlare) waren de twee andere kandidaten die meedongen naar een plaatsje in de Europese finale, volgend jaar in Brussel. De twaalf besten gaan naar de wereldfinale in Lyon, tijdens de Sirha van 26 tot 30 januari 2013.
Met zes podiumplaatsen (drie zilveren en drie bronzen medailles) bezet België de derde plaats op het palmares van de Bocuse dOr. (DB)
We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds deze week is de app van Dagelijkse kost er dan toch. Voor net geen 5 euro is de app, die gemaakt werd door het Gentse In The Pocket, te downloaden in de iTunes Store van Apple.
De gerechten zijn ook gratis te consulteren op de website van Eén maar deze app doet meer dan ruim honderd gerechten en bijbehorende video's netjes ordenen. Je vindt er onder meer ook een resem basistechnieken en keukenweetjes, zoals hoe je vis ontvelt en wat het verschil is tussen brunoise en juliette.
Ingrediënten kunnen ook makkelijk in een boodschappenlijstje geordend worden. De app is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor Apple-producten. De Androidmarkt is volgens de VRT voorlopig nog te klein.
Simple Fruit, een confituur in een knijpfles, wint de prijs voor meest innovatieve voedingsproduct.
De ambachtelijke confiturier Belberry won de Golden Gondola award voor zijn product Simple Fruit. De confituur in een handige knijpfles werd door de vakjury uitgeroepen als meest innovatieve voedingsproduct. Door de gebruiksvriendelijke verpakking kan de jam ook gemakkelijk gebruikt worden door kinderen. Belberry wil op die manier jongeren aansporen om van gezonde voeding te genieten. In 2008 ontving de producent uit Kortrijk al een Golden Tavola award voor zijn ruim assortiment aan fruitazijnen.
Simple Fruit is verkrijgbaar in drie smaken: aardbei, framboos en abrikoos.
'North Sea Life' brengt levende garnalen op de markt
'North Sea Life' brengt levende garnalen op de markt
Decennia lang al worden levende kreeften en langoustines levend bewaard en net voor het serveren bereid. Sinds kort kunnen toprestaurants ook levende garnalen gebruiken bij het bereiden van hun gerechten. Traditioneel worden grijze garnalen op zee of zodra ze aan land komen gekookt.
De chefs Filip Claeys en Rudi Van Beylen brengen, samen met de Vlaamse Schelpdier en Vis Coöperatie (VSVC), vanaf half augustus levende grijze garnalen op de markt onder het kwaliteitslabel 'North Sea Life'. Voor de logistieke ondersteuning ging het duo in zee met een kreeftenspecialist.
Volgens Claeys is het niet wreed om de diertjes levend te bereiden. "Ik bak ze vooral in olie in een hete pan. Die heeft zeker een temperatuur van 100 graden. Het duurt 2 à 3 seconden voordat ze dood zijn. Mosselen vliegen ook levend in de pot. En oesters. Die eten we zelfs levend op."
Beelden: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Garnalen,
02-08-2011
Dagelijkse kost van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
'Dagelijkse kost' van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
Dagelijkse kost', het kookboek van Jeroen Meus, is de snelst verkopende titel ooit. Van het tweede deel worden momenteel zelfs 200.000 exemplaren gedrukt. "Nooit gezien."
Uitgeverij Van Halewyck is uiteraard immens tevreden. "160.000 verkochte exemplaren van 'Dagelijkse kost 1' sinds april! slaat alles. Daarmee is dit de snelst verkopende titel ooit in de Vlaamse boekenwereld. En het is nog lang niet gedaan. Het regent bijbestellingen."
'Dagelijkse kost 2' wordt vanaf vandaag gedrukt, met een eerste oplage van 200.000 stuks. Dat is nooit gezien. "Wij berekenen die eerste oplage aan de hand van verkoopcijfers en van welke getallen de inkopers doorgeven", zegt Lut Raymaekers van Van Halewyck. "200.000 is imméns veel. Vorig jaar sprak men van een record toen Piet Huysentruyt een eerste oplage had van 100.000 exemplaren."
Het nieuwe boek ligt vanaf september in de rekken.
De nieuwe Loempiasaus van Suzi Wan maakt uw smaakpapillen wakker. Desaus is pikanter (medium hot) dan de klassieke zoetzure saus en ook de consistentie is anders.
Loempiasaus is, zoals de naam zegt, ideaal bij loempias, maar is ook heerlijk bij barbecuegerechten, scampi, vlees en andere oosterse lekkernijen.
De nieuwe Loempiasaus van Suzi Wan is gemaakt met de allerbeste ingrediënten en bevat geen kleurstoffen, kunstmatige aromas of bewaarmiddelen. De saus is zoet, pikant en vol van smaak de Aziatische keuken op haar best! Enkele druppels maken het verschil in al uw gerechten.
De Loempiasaus van Suzi Wan is de nieuwste telg in het brede productgamma van Suzi Wan waarmee elk zomers aperitiefhapje een exotische toets krijgt.
De Loempiasaus van Suzi Wan is vanaf te koop in de kruidenafdeling van uw supermarkt. Adviesprijs : 3,19 euro voor een fles van 350 g.
bron; skynet.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Loempiasaus,
01-07-2011
Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst
Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst
De festivalzomer is officieel op gang getrokken met de start van Rock Werchter. De festivalgangers zullen alvast geen honger moeten lijden, en ook de culinaire veelvraten komen dit jaar aan hun trekken.
Tot voor kort bestond het gefrituurd eten op een weide nog uit een brochette, een frietje of een hamburger. Daar brengt sterrenchef Wouter Keersmaekers verandering in. Hij lanceert de Savwa. Wat dat inhoudt? Een worst met kool, varkensvlees, kop, kaas en mosterd.
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus werkt momenteel voor Canvas aan 'De Patat', een culinair reisprogramma over de aardappel. De televisiekok zal daarin op zoek gaan naar de afkomst en de betekenis ervan.
Hij bezoekt zeven verschillende landen, gaande van Peru tot België, en zal de geschiedenis van de aardappel in elk land achterhalen.
Hoe heeft de aardappel Spanje culinair rijker gemaakt? Waarom hebben de Ieren er een haat-liefdeverhouding mee? 'De Patat', een programma van Het Televisiehuis, is in het najaar te zien op Canvas.
bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Jeroen Meus, De Patat,
27-06-2011
Wout Bru wil een restaurant in Antwerpen openen
Wout Bru wil een restaurant in Antwerpen openen
Wout Bru heeft 2 succesvolle restaurants in Zuid-Frankrijk, maar de sterrenchef wil meer. "Ik heb het ontzettend druk, maar een Belgische uitdaging wil ik niet langer uit de weg gaan."
"Ik blijf in Frankrijk wonen, maar ik ben op zoek naar een pand in Antwerpen. In Zuid-Frankrijk moeten de mensen speciaal langskomen om te komen eten. Er is ook maar 5 maanden per jaar activiteit. In de steden is er het hele jaar door beweging. Ik zit met een seizoensgebonden restaurant en ik zoek iets om dat te compenseren. Versta me niet verkeerd: ik zit tot over mijn oren in het werk. Maar ik wil dit er graag bijdoen."
"Ik wil nog voor de winter een pand hebben. Het is niet de bedoeling om een sterrenzaak te beginnen. Wat ik zelf graag eet, komt op de kaart. Een lekkere toast met varkenspoot, sardientjes, makreel, een kwarteltje, Heerlijk. Ik denk aan een zaak met 40 à 50 couverts. Het is de bedoeling om eerst af te tasten wat de mensen hier graag hebben, en dan zien we wel verder", aldus Bru in Story.
"Mijn vrouw Suzy en de kinderen zullen wel eens over en weer komen, maar we plannen geen definitieve verhuis naar Antwerpen. De kinderen zijn te klein, ze gaan ook naar school in Frankrijk. Het is praktisch niet haalbaar om dat allemaal om te gooien."
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Wout Bru,
02-05-2011
Nieuwe zeegroente op de markt
Nieuwe zeegroente op de markt
Afgelopen weekend konden Vlaamse topchefs voor het eerst experimenteren met zeekoolspruiten.
Zeekoolspruiten zijn bleke, twintig centimeter lange spruiten met een zachte koolsmaak. Ze zijn vers te consumeren, en passen perfect als toefje op een vis- of lamsschotel. De nieuwe groente is het resultaat van de forcerie van zeekoolwortels.
De zeekoolspruit is momenteel enkel voor het betere horecasegment beschikbaar. De kostprijs van een kistje van 600 gram (goed voor 120 tot 160 stuks) schommelt tussen 60 en 65 euro.
Door het intensieve karakter van de teelt was het cultuurgewas sinds de 19e eeuw in de vergetelheid geraakt. In het West-Vlaamse Gullegem is nu een kleinschalige productie van de nieuwe groente op gang getrokken. Vanaf november wordt er overgestapt naar de intensievere teelt van vollegrondszeekool. Vlaanderen treedt daarmee in de voetsporen van Nederland, Frankrijk en Engeland.
Huis Wittamer creëerde een bruidstaart geïnspireerd op het huwelijk van Kate en William.
Ook Myriam en Paul Wittamer zijn in de ban van het huwelijk van Prins William en Catherine Middleton. Ter gelegenheid van het 'celebrity-event van het jaar' liet de bekende Brusselse banketbakkerij een bruidstaart ontwerpen door de designer van het huis, de Engelsman Michael Lewis-Anderson.
Het eigenzinnige pronkstuk wordt vanaf 30 april tentoongesteld in de winkels van Huis Wittamer. Wie de 'wedding cake' in huis wil halen, moet op zaterdag 30 april of zondag 1 mei aan de Brusselse Grote Zavel 12 zijn. Want enkel dan gaan ze uitzonderlijk over de toonbank.
Huis Wittamer is niet aan zijn proefstuk toe wat het decoreren van taarten voor belangrijke gelegenheden betreft. Tot de meest prestigieuze realisaties behoren de taart voor het huwelijk van Prins Filip en Prinses Mathilde en die van Prinses Astrid en Prins Lorenz vijftien jaar daarvoor.
Huis Wittamer werd in 2000 uitgeroepen tot officieel Hofleverancier aan het Belgisch Hof.
Wie Dominique Persoone zegt, denkt aan kwaliteitsvolle chocoladecreaties. Na de snuifbare chocolade en de zwevende chocomousse pakt de man nu uit met een nieuw staaltje spitsvondigheid: bonbons op basis van cola.
Colafanaten kunnen binnenkort hun zoete tanden vullen met de nieuwste colacreaties van Persoone. Die bestaan uit 3 varianten: een eerste is een praline met colasmaak en knettersuiker om het bruisende karakter van het drankje te benadrukken. De tweede is een praline met een citroensmaak en zoetstof, gebruikt in tandpasta, om een koel gevoel te geven. Als derde praline maakte Persoone gebruik van een chocoladesoort die het beste te combineren valt met de smaak van Coca-Cola.
De bonbons zullen binnenkort tijdelijk verkocht worden in Persoones shop in Brugge.
Een traditioneel recept in de Chinese provincie Zhejiang staat klaar om de wereld te veroveren. In de streek rond Dongyang kookt men al honderden jaren eieren in de urine van kinderen. Het recept is gepromoveerd tot cultureel erfgoed en de plaatselijke autoriteiten willen dat ook u en ik er kunnen van proeven.
Tienjarige jongetjes De kookvloeistof, urine dus, wordt verzameld in scholen uit de buurt. "De plas van tienjarige jongetjes wordt als ideaal beschouwd", zegt chef Lu Ming. "De kinderen plassen in emmers die we elke dag gaan ophalen. Kwestie van versheid, uiteraard".
Tweemaal koken De eieren worden voor een eerste keer gekookt in de schelp. Nadien worden ze gepeld en vervolgens gedurende een dag en een nacht opnieuw gekookt. Dan zijn ze klaar om opgegeten te worden.
Lekker en gezond Volgens kok Lu Ming zijn de eieren overheerlijk en bovendien erg gezond. "Ze werken koorstwerend en scherpen je concentratievermogen aan wanneer je je wat slapjes voelt", aldus de man.
De chef ijvert er voor om het recept ook buiten China ingang te doen vinden. "We willen dat de hele wereld kan genieten van de traditionale Chinese keuken", is zijn motto.
(eb) bron;hln.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:eieren,
06-03-2011
Jeroen Meus leert nu ook Nederlanders koken
Jeroen Meus leert nu ook Nederlanders koken
De populaire televisiekok Jeroen Meus gaat een poging ondernemen om ook de Nederlandse harten te veroveren.
Vanaf volgende week geeft hij "kookles" in De Volkskrant. Meus, elke werkdag te zien op Eén met 'Dagelijkse Kost', zal in de artikels eigen recepten uitgebreid uit de doeken doen.
De tv-kok zal afwisselend met de Britse kok Jean Beddington, die een befaamd restaurant uitbaat in Amsterdam, in de Nederlandse krant verschijnen.
Kaviaar, een van de bekendste delicatessen van Rusland, is in de hoofdstad Moskou nu ook beschikbaar in automaten. De firma Jukra biedt de delicatesse aan in een dertigtal automaten. Die kregen de naam Ikramat - ikra is het Russische woord voor kaviaar.
Vele Russen reageren sceptisch. Ze stellen vragen bij de kwaliteit van de automatenkaviaar of vinden dat kaviaar gewoonweg niet thuishoort in een automaat en verkiezen hun portie op de markt te kopen.
Jukra benadrukt dat de kaviaar in de Ikramat-machines vers is. Het goedje wordt zonder conserveringsmiddelen bewaard bij -4 graden Celsius en is zo tot acht maanden houdbaar, zegt de firma.
De kleinste portie kaviaar, 100 gram, kost in de automaat 150 roebel, zowat 4 euro. Er zijn ook gezinsverpakkingen van 320 gram, die ongeveer 15 euro kosten. De kostbaarste aller kaviaarsoorten, de Beluga, behoort niet tot het aanbod.