Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
01-07-2011
Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst
Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst
De festivalzomer is officieel op gang getrokken met de start van Rock Werchter. De festivalgangers zullen alvast geen honger moeten lijden, en ook de culinaire veelvraten komen dit jaar aan hun trekken.
Tot voor kort bestond het gefrituurd eten op een weide nog uit een brochette, een frietje of een hamburger. Daar brengt sterrenchef Wouter Keersmaekers verandering in. Hij lanceert de Savwa. Wat dat inhoudt? Een worst met kool, varkensvlees, kop, kaas en mosterd.
Bereiding 1 Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd in de lengte in 4. Snijd het pittige hart weg uit het midden van de komkommerstukken. De komkommer zelf snijden we in schijfjes. 2 Leg de schijfjes in een schaal. Bestrooi ruim met zeezout en laat een halfuurtje staan. 3 Giet het sap dat zich gevormd heeft bij de komkommer weg. 4 Overgiet de komkommer met olijfolie, notenolie en azijn. Peper en meng. 5 Snijd de fetakaas in kleine blokjes. Strooi ze uit over de komkommer. 6 Hak de gewassen radijzen in kleine blokjes. 7 Voeg de fi jngehakte peterselie en dille toe aan de salade. 8 Strooi de fijngehakte radijzen uit over de sla.
Voor 4 personen: 100 g kleefrijst (ronde korrel), boter, 1 liter volle melk 1 vanillepeul, zout, 50 g boter, 150 g suiker liaison (2 eierdooiers losgeklopt in 1 dl room) 1 groot blik abrikozen op siroop
Bereidingswijze
Spoel de rijst onder koud stromend water, laat uitlekken. Beboter de bodem en wanden van een hoge pan en breng er de melk met de opengesneden vanillepeul in aan de kook. Voeg de rijst toe, een snuif zout en de boter. Breng onder regelmatig roeren aan de kook. Dek af, zet in een oven van 200°C en laat in 30 min. gaar worden. Voeg na 20 min. de suiker toe en roer. Haal uit de oven en roer er de liaison onder. Giet in een grote kom en werk af met de halve abrikozen. Laat afkoelen in de ijskast.
3 eieren, 150 g bloem, 150 ml halfvolle melk, 1 teentje look
1 eetlepel fijngehakte peterselie, 200 g gerookte zalm
1 kleine courgette, boter, enkele blaadjes verse basilicum
100 g groene olijven
Bereiding< 40 min.
Voor de yoghurtsaus: voeg de fijngehakte bieslook aan de yoghurt toe. Kruid naar smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast.
Voor de blinis: meng in een kom de bloem, eieren en melk en klop tot een glad mengsel. Hak de look fijn en voeg dit samen met de fijngehakte peterselie aan het blini-mengsel toe.
Snij de gerookte zalm in reepjes. Snij de courgette in dunne sliertjes. Laat goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en bak de courgettesliertjes 2 minuten.
Laat wat boter in een (blini)pan smelten en doe er een schepje van het blini-deeg in. Wanneer de ene kant mooi bruin is gebakken (circa 2 minuten), draai dan de blini om met een spatel en bak de andere kant ook bruin. Herhaal dit totdat het deeg op is.
Dresseer de blinis met de zalmreepjes, courgettesliertjes en yoghurtsaus. Decoreer met een blaadje basilicum. Serveer de olijven erbij.
Tip; Je kan ook kant-en-klare blinis kopen in de meeste supermarkten. Verder is het ook lekker om de blinis te serveren met pikante sojasaus. Snipper een sjalotje, voeg 150 ml sojasaus, 40 ml oestersaus, een scheutje sesamolie, een Thaïs pepertje en enkele blaadjes koriander toe. Mix alles.
Voor 4 personen: 400 g tagliatelle, 1 eetlepel olijfolie,400 g rundergehakt 1 ui, fijngesnipperd, 500 g tomaten, ontveld en in blokjes 2 dl rode wijn, 4 eetlepels tomatenketchup, 1 takje tijm, fijngehakt 1 takje basilicum, fijngehakt, zout en peper 4 eetlepels verse parmezaanse kaas, geraspt
Bereidingswijze
Kook de pasta beetgaar. Verhit de olie en bak het gehakt en de ui aan. Voeg de tomaten, wijn, ketchup, tijm en basilicum toe en roer alles goed door. Laat 5 minuten doorsudderen en breng op smaak met zout en peper. Serveer met de parmezaanse kaas.
Het valt mij hier in Philadelphia op hoe vaak er wel niet ganzenlever op de menukaart pronkt. Als ik er naar vraag, wordt er schamper gelachen: het is echt héél achterhaald (en héél Europees) om te denken dat de productie van ganzenlever dieronvriendelijk zou zijn.
Wetenschappelijke studies zouden namelijk hebben aangetoond dat ganzen en eenden geen hinder ondervinden van forced feeding, waarbij er een buis in hun keel wordt gestopt. De keel van watervogels is daar ongevoelig voor, en bovendien hebben ze geen kokhalsreflex, in tegenstelling tot zoogdieren, omdat ze via hun tong ademen. De leververvetting die ontstaat, zou een natuurlijke vorm van vetopslag zijn om de winter door te komen.
En gecontroleerde studies (met een experimentele en een controlegroep) laten zien dat ganzen en eenden die op deze manier gevoerd worden niet meer stresssymptomen vertonen, en zelfs vrolijk naar hun forced feeders waggelen als het voedertijd is. Ook Michael Pollan, de beroemde voedseljournalist, is om. Ik heb inmiddels meerdere bronnen gevonden, en die zeggen allemaal hetzelfde.
Wat is nu onwetendheid? Dit soort zaken voor waar aannemen, of er bij voorbaat je ogen voor sluiten? Ganzenlever maakt het beest in ons wakker: dierenmishandeling of niet, het confronteert ons met het feit dat we dieren houden om ze op te eten, en daar houden wij niet van, van dat soort doorkijkjes. Of, zoals Onno Kleyn mij schreef, als het om ganzenlever gaat, regeren emoties en percepties, daar valt niet tegenop te argumenteren.
bron; volkskrant.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:Ganzelever
29-06-2011
En de ideale vakantiebestemming is
En de ideale vakantiebestemming is
We weten ondertussen allemaal dat Thailand kan uitpakken met oogverblindende boeddhistische tempels, stranden met fijn wit zand en wuivende palmbomen. In Bangkok kan je langslopen in enorme winkelcentra, dierentuinen, tempels en attractieparken, maar het Aziatische land, en meer bepaald de hoofdstad, is nummer 1 voor de fantastische keuken.
bron; skynet.be
Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN. Tags:Thailand,
Pad thai met scampi's
Pad thai met scampi's
Voor 4 personen: 1,25 dl tamarindepulp (te koop in Oosterse winkels), 1,25 dl vissaus , 90 g demerarasuiker , ½-1 tl chilipoeder, 250 g platte rijstnoedels , 20 grote rauwe scampi's, 4 el geroosterde pindanoten ,1 bosje lente-uien, 6 el arachideolie , 2 eieren , 200 g sojascheuten.
Bereidingswijze
Dit gerecht wordt in twee keer bereid, zodat de hitte in de wok optimaal benut wordt. Doe eerst de tamarindepulp, vissaus en demerarasuiker in een pan en laat inkoken tot een gladde saus. Voeg chilipoeder naar smaak toe. Laat intussen de rijstnoedels weken in heet water tot ze plooibaar maar niet mals zijn. Pel de scampis. Hak de pindanoten en lente-uien grof.
Verhit de helft van de olie in de wok tot de olie begint te roken. Voeg de helft van de rijstnoedels en een kwart van de saus toe. Roerbak kort tot de noedels gaar zijn. Duw de noedels opzij en breek een ei in de wok. Laat 15 à 20 seconden stollen en meng dan onder de noedels. Voeg de helft van de scampis, pindanoten en sojascheuten toe. Voeg nog een kwart saus toe en roerbak tot alles gaar is.
Werk af met de helft van de lente-uien en schep op een warme schotel. Hou warm terwijl u het recept herhaalt met de rest van de ingrediënten.
Kippenbout gestoofd met Jérezazijn, verse pasta en kampernoelies
Kippenbout gestoofd met Jérezazijn, verse pasta en seizoenkampernoelies
Voor 4 personen: 4 kippenbouten, 2 dl oude Jérezazijn, 2dl magere kippenbouillon 240 gr verse pasta, 400 gr kampernoelies,3 sjalotten 1 lepel olie, 2 lepels ganzevet, 1 lepel boter
Bereidingswijze
De kippenbouten kruiden met peper en zout, kort aanbakken in gloeiend ganzevet, uitlekken en samen met versnipperde sjalot in een vuurvaste stoofpot even laten smoren. De stoofpot blussen met de Jérezazijn, bevochtigen met de bouillon en in de oven onder deksel verder laten garen, 30 minuten op 200°C.
De kampernoelies droog borstelen of zeer kort spoelen, drogen en bakken in een verhitte pan met een beetje olie. De pasta enkele minuten garen in kokend gezouten water.
De kip uit het stoofvocht nemen en onder folie in de oven warm houden. De jus fel inkoken, kampernoelies toevoegen en afwerken met een klontje boter. De saus op het bord schikken, de kip erop leggen en de pasta ernaast.
Met vrienden en familie tafelen, is maar half zo leuk wanneer je als gastvrouw constant naar de grill moet lopen. Deze elektrische tafelgrill Bistro van Bodum is de ideale oplossing. Beschikbaar in zwart, rood, groen en oranje en zelfs aangewezen om een populair dessert als pannenkoeken te bereiden.
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus werkt momenteel voor Canvas aan 'De Patat', een culinair reisprogramma over de aardappel. De televisiekok zal daarin op zoek gaan naar de afkomst en de betekenis ervan.
Hij bezoekt zeven verschillende landen, gaande van Peru tot België, en zal de geschiedenis van de aardappel in elk land achterhalen.
Hoe heeft de aardappel Spanje culinair rijker gemaakt? Waarom hebben de Ieren er een haat-liefdeverhouding mee? 'De Patat', een programma van Het Televisiehuis, is in het najaar te zien op Canvas.
bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Jeroen Meus, De Patat,
28-06-2011
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Een nieuwe Nederlandse wijnwebsite verkoopt topwijnen aan spotgoedkope prijzen. En dat u kwaliteit koopt, kan u zo zien, want bij iedere wijn staan de sterrenrestaurants opgesomd waar het goedje verkocht wordt. De chefs reageren furieus.
Een chef verdient nu eenmaal op zijn wijnen. Dat weet iedere restaurantleek ondertussen wel, maar dat het soms over zo'n grote winstmarges gaat wist niemand. Volgens kenners wordt de prijs soms niet maal drie maar maal zes gedaan. Ongehoord? Niet als je beseft dat de chefs soms verlies maken op hun eten en dan proberen om rond te komen dankzij hun wijnen.
Voor hen die echter niet zo goed voor kas zitten, is er nu de website sterwijnenthuis.nl. Die website zet alle topwijnen voor u op een rijtje en verkoopt ze aan iets meer dan de inkoopprijs, een koopje dus in vergelijk met de wijnen op restaurant. Per wijnfles staat er ook bij waar de wijnen verkocht worden, maar niet de aangeboden prijs in de restaurants.
De chefs van de aangehaalde restaurants zijn furieus. Ze dreigen zelfs met een rechtszaak als de namen van hun etablissementen niet meteen van de site worden gehaald.
Flan Een fantastisch dessertje wat je kan kombineren met heerlijke verse zomervruchtjes.
Voor 4 personen 1 vanillestokje, 750 ml volle melk 6 eieren, 95 g suiker, 20 g boter
Bereidingswijze
Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk. Breng aan de kook en haal meteen van het vuur. Laat 30 min. infuseren. Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren los met de suiker. Breng intussen de melk weer aan de kook en verwijder het vanillestokje. Laat 2 min. afkoelen en giet dan geleidelijk aan en al roerend op de eieren.
Vet 4 ramequins in met boter en giet er het eiermengsel in. Zet de ramequins in een warmwaterbad en schuif dit in de oven. Bak de flans 30 à 35 min. tot ze net gestold en licht goudbruin zijn. Laat afkoelen en dek nadien elke flan af. Zet koel weg. Laat de flans 15 min. op kamertemperatuur komen voor het serveren.
Tip; infuseren wil zeggen, aromaat laten trekken om smaak af te geven.
Een gevarieerde voeding zonder dipjes of slecht humeur? Het glykemische-indexdieet zorgt voor het evenwicht dat ons plotse hongeraanvallen bespaart en onze pancreas ontziet. Een voedingsplan om met plezier te volgen, alleen of met zijn tweetjes.
Een dieet zonder draconische beperkingen, verplichtingen en taboes? Het belangrijkste doel van de GI-voedingswijze, is ons bloedsuikergehalte (glykemie) stabiel te houden. Een goed uitgebalanceerde glykemie heeft een grote invloed op onze gezondheid én op ons welzijn.
Wat is glykemie?
De glykemie is de suikerspiegel in ons bloed. Elke keer dat we voedingsmiddelen met koolhydraten gebruiken, verhoogt onze bloedsuikerspiegel om daarna weer te dalen. "Dat is een normale fysiologische reactie van ons lichaam", zegt de Brusselse diëtiste Marie Saey. "Bij een gezond persoon reageert de pancreas op een stijgende bloedsuikerspiegel door insuline aan te maken. Dit is een hormoon dat als functie heeft het bloedsuikergehalte opnieuw te doen dalen. Maar een diabeticus van het type 1 maakt helemaal geen insuline meer aan. En bij een diabeticus van het type 2 is de productie van insuline onvoldoende, of werkt het systeem niet naar behoren."
Sommige diabetici moeten hun toevlucht nemen tot kunstmatige insuline of tot medicatie om hun bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, maar voor alle diabetici is een goede voedingshygiëne belangrijk. Dit betekent dat ze voedingsmiddelen kiezen met een lage tot middelmatige glykemische index, zodat er geen plotse stijging van de bloedsuikerspiegel optreedt. Dat is belangrijk omdat een suikerziekte die slecht wordt opgevolgd tot ernstige complicaties kan leiden zoals hart- en vaat-, nier- en oogproblemen.
Goed voor iedereen
Een evenwichtige voedingswijze is een aanrader voor iedereen, ook voor wie geen diabetes heeft. Heel wat mensen bevinden zich immers in de zogenoemde prediabeticusfase. Of ze hebben een glucose-intolerantie: hun bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand schommelt dan tussen de 110 mg/dl en de 126 mg/dl en als ze niet opletten, riskeren ze op een dag de grenswaarde van de 126 mg te overschrijden.
"Een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel stelt deze mensen in staat de diabetes effectief uit te stellen", benadrukt Marie Saey. "Doen ze niets, dan zullen de glykemische pieken een verhoging van de insulineproductie veroorzaken - wij spreken van een hyperinsulinemie - en wanneer deze frequent voorkomt, zal ze de pancreas uitputten. Ook gezonde personen die (nog) geen glykemische problemen ondervinden, hebben er dus baat bij hun bloedsuikerspiegel relatief stabiel te houden. Daarom kan dit GI-dieet ook als koppel worden gevolgd. Hoe werkt het?
Niet alle voedingsmiddelen doen de bloedsuikerspiegel op dezelfde manier stijgen.
Onderaan de ladder zijn er de voedingsmiddelen waarvan de glykemische-indexwaarde nul is omdat ze geen koolhydraten bevatten: eieren, vlees, vis, zeevruchten, koffie, (kruiden)thee, wijn, champagne, fijne vleeswaren, olie...
Dan zijn er de voedingsmiddelen die een lage invloed hebben op de glykemie (lage GI): groente en fruit, tofu, niet-gesuikerde zuivelproducten, peulvruchten, noten, schaaldieren... Ook van deze categorie kunnen we naar hartenlust eten zoveel we maar willen!
Daarna komen de voedingsmiddelen met een matige GI, zoals sommige brood- en bloemsoorten, niet-gesuikerde fruitsappen, sommige fruitsoorten...
Voedingsmiddelen met een hoge GI tenslotte zijn: andere broodsoorten, koekjes, gesuikerde frisdrank, gebak, pasta, confituur, chips...
De voedingsbol
Naast de GI zelf, spelen nog andere factoren een rol in dit proces. Het principe? Hoe sneller een voedingsmiddel verteert, hoe hoger het de glucosespiegel doet stijgen. "Iets vloeibaars zal de GI meer doen stijgen dan iets in vaste vorm", legt Marie Saey uit. "Dat geldt ook voor een bewerkt product: wat de glykemie betreft, is een gekookte aardappel bijvoorbeeld beter dan een puree op basis van vlokken."
Wat vooral telt, is dat een product dat rijk is aan koolhydraten zich nooit alleen in de maag bevindt. De aanwezigheid van andere voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vezels...) in de voedingsbol (wat we inslikken) draagt bij tot het vertragen van de vertering van de maaginhoud, waardoor de glucosespiegel minder snel stijgt. We raden dus aan een glucoseproduct nooit alleen te eten. Pasta bijvoorbeeld eet je beter met tomatensaus en kip erbij. En als je een frietje eet, neem je daar het best nog iets anders bij dan alleen maar ketchup, wat ook suiker bevat."
Belangrijk om te weten is in ieder geval, dat het niet nodig is alle voedingsmiddelen met een hoge GI te bannen, als u ze maar met iets anders combineert.
Verstandig combineren
Gaat u ervoor? Lees en herlees dan de lijst van voedingsmiddelen met hun GI en duid eventueel met een markeerstift aan welke voedingsmiddelen u vaak inkoopt. Zo kunt u onthouden tot welke categorie ze behoren. Gun de producten met een lage GI-waarde een ereplaats op uw lijstje en koop er wat minder met een hoge GI. "De belangrijkste troef van dit voedingsprogramma in vergelijking met de meeste andere, is dat hier geen enkel voedingsmiddel wordt verboden of gedemoniseerd", zegt Marie Saey. Wel wordt van verwacht dat we met verstand inkopen doen en letten op welke voedingsmiddelen we combineren.
Roomijs
behoort tot de voedingsmiddelen met een lage GI, omdat het rijk is aan lipiden (vetten). Maar we weten natuurlijk allemaal dat het geen hypergezond product is omdat deze vetten vooral uit verzadigde vetzuren bestaan en het heel veel calorieën bevat. "We schrappen het ijsje niet, maar het blijft uitzonderlijk."
Noten
hebben een lage GI. Walnoten, hazelnoten, pindanoten, enz. Ze bevatten zeer goede vetzuren maar zijn ook heel calorierijk. "We mogen er dus graag van genieten, maar knabbelen er uiteraard geen hele kom van op bij het aperitief!"
Brood
heeft meestal een matige GI, maar bevat veel suikers. Toch hebben we het broodnodig in onze dagelijkse voeding. "En tegengesteld aan het gangbare idee: wit brood heeft een even hoge GI dan bruin maar dit laatste bevat meer vitamines, mineralen en vezels. Ook belangrijk is dat bruin brood sneller en langer een gevoel van verzadiging geeft, wat zijn invloed heeft op de voedselinname van de maaltijd die volgt. Wie tussendoor geen honger heeft, zal namelijk minder behoefte voelen om te snoepen."
Ontbijtgranen
bevatten bijna allemaal te veel suiker, ook deze die een dieetetiket dragen! 's Morgens nemen we dus beter twee sneetjes grijs brood dan een kommetje industriële granen. "Voor eenzelfde hoeveelheid suikers als die twee sneetjes brood, zouden we maar een heel klein kommetje granen mogen eten. En brood geeft een hoger verzadigingsgevoel. " Enkel de granen van All Bran worden aangeraden.
Fruit
is gezond, iedereen weet dat. "Het is wel zo dat druiven, bananen en droge vruchten rijker zijn aan suikers dan andere vruchten", nuanceert Marie Saey. "Maar dat betekent niet dat we ze verbieden, want nutritioneel zijn ze belangrijk. Zoveel mogelijk variëren om monotonie te vermijden, is belangrijk en goed. Houdt u van druiven? Eet er gerust van, maar neem een kleinere portie of combineer ze met andere voedingsmiddelen. Eet ze dus liever op het einde van de maaltijd dan bijvoorbeeld als vieruurtje, zonder iets erbij."
Melkproducten
hebben een lage GI. "De lactose die ze bevatten is wel een suiker, maar laat de bloedsuikerspiegel quasi ongemoeid", verklaart Marie Saey. "Dat ze vol of afgeroomd zijn, verandert niets aan de zaak. Kaas, yoghurt, plattekaas, melk: allemaal goed. Let wel op met lightproducten. Vaak bevatten ze minder vetten, maar meer suikers! Dit geldt ook voor yoghurt met fruit, dat vaak gesuikerd is."
Huisgemaakt
is de top! Een gekochte mayonaise bijvoorbeeld, bevat vaak suiker. Een glykemische index van 60 terwijl een huismayonaise, zonder suiker, een IG van 0 heeft! Hetzelfde geldt voor bereide schotels. "Hebt u dus zin in kip curry? Achter de kookpot!"
Goed voor de gezondheid
Dankzij het GI-dieet voeden we onszelf op. We beginnen steeds beter te begrijpen welke voedingsmiddelen we beter vermijden om geen bloedsuikerpieken te veroorzaken. "Dit is positief want zo verbeteren we onze gevoeligheid voor insuline."
Matige bloedsuiker- en insulineverhogingen na een maaltijd met een lage GI, werken de oxydatie van vrije vetzuren in de hand: "Op de lange termijn zorgt een voeding met een hoge GI voor hyperglykemie en hyperinsulinemie na de maaltijden, waardoor meer oxydatie van glucose optreedt, ten nadele van de oxydatie van vrije vetzuren. Dit zorgt voor het stockeren van vetzuren en dus voor een gewichtstoename.
De bloedsuikerspiegel stijgt minder snel en zakt ook trager: zo wordt verhinderd dat de te snelle dalingen zouden leiden tot een hypoglykemie, waarbij we in een vicieuze cirkel terechtkomen omdat we telkens naar een koekje of een stukje chocolade grijpen als we een dipje voelen. Na verloop van tijd snoepen we dan niet meer omdat we trek hebben of ons wat slapjes voelen, maar eerder uit gewoonte of als troost.
Ook het eventuele gewichtsverlies zorgt voor een betere gevoeligheid voor insuline.
Wout Bru heeft 2 succesvolle restaurants in Zuid-Frankrijk, maar de sterrenchef wil meer. "Ik heb het ontzettend druk, maar een Belgische uitdaging wil ik niet langer uit de weg gaan."
"Ik blijf in Frankrijk wonen, maar ik ben op zoek naar een pand in Antwerpen. In Zuid-Frankrijk moeten de mensen speciaal langskomen om te komen eten. Er is ook maar 5 maanden per jaar activiteit. In de steden is er het hele jaar door beweging. Ik zit met een seizoensgebonden restaurant en ik zoek iets om dat te compenseren. Versta me niet verkeerd: ik zit tot over mijn oren in het werk. Maar ik wil dit er graag bijdoen."
"Ik wil nog voor de winter een pand hebben. Het is niet de bedoeling om een sterrenzaak te beginnen. Wat ik zelf graag eet, komt op de kaart. Een lekkere toast met varkenspoot, sardientjes, makreel, een kwarteltje, Heerlijk. Ik denk aan een zaak met 40 à 50 couverts. Het is de bedoeling om eerst af te tasten wat de mensen hier graag hebben, en dan zien we wel verder", aldus Bru in Story.
"Mijn vrouw Suzy en de kinderen zullen wel eens over en weer komen, maar we plannen geen definitieve verhuis naar Antwerpen. De kinderen zijn te klein, ze gaan ook naar school in Frankrijk. Het is praktisch niet haalbaar om dat allemaal om te gooien."
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Wout Bru,
26-06-2011
Mousse van gegrilde aubergines Koekjes met papaver
Mousse van gegrilde aubergines, citroengras & basilicum Koekjes met papaver
Was en snijd de aubergine in schijfjes. Gril de aubergine in de pan, samen met zout, peper en thijm.
Mix vervolgens de aubergine met 2 blokjes groentenbouillon, het citroengras, de thijm, peper, zout, paprika, wat water en olijfolie. Doe alles in een kom en voeg de geitenkaas eraan toe. Zet weg in de koelkast.
Bereiding;< 25 min. Gril de pijnboompitten. Was de basilicum en de platte peterselie. Verpletter de gegrilde pijnboompitten in een mortier, samen met de basilicum, de platte peterselie, de parmezaan, olijfolie en een mespunt zout. Zet de pesto die je bekomt even opzij.
Maak, met behulp van een dunschiller met tandjes, kleine reepjes paprika (van verschillende kleuren). Laat ze enkele minuten frituren in olijfolie. Leg ze daarna op keukenpapier.
Verwarm een pan met 1 soeplepel olijfolie. Leg, wanneer de pan goed heet is, de Sint-Jacobsnoten erin en kruid ze met peper en zout. Bak 1 à 2 minuten aan elke kant.
Leg op de bodem van het bord wat broodkruim en de pesto en vervolgens de Sint-Jacobsnoten. Eindig met de krokante paprikas.
Meloencarpaccio met Perenijs en krokante koekkruimels
Meloencarpaccio met Perenijs en krokante koekkruimels
Heerlijk recept met peren ijs
Met dit verrukkelijk dessert haal je de zomer gewoon in huis!
Voor 4 personen
4-8 bitterkoekjes, 1 kleine Galia meloen of 1 part watermeloen, Perenijs, kleine blaadjes basilicum of munt.
Bereidingswijze Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een scherp mes/vork. Rooster deze in een hete droge koekenpan krokant en laat het dan op een bord afkoelen. Schil ondertussen de meloen, verwijder de zaadjes en snijd hem in dunne plakjes.
Verdeel de plakjes meloen in een dunne laag over 4 grote platte borden. Schep er wat bolletjes Perenijs op en bestrooi met wat koekkruimels. Bestrooi met de blaadjes verse kruiden en serveer direct.