Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
29-06-2011
Kippenbout gestoofd met Jérezazijn, verse pasta en kampernoelies
Kippenbout gestoofd met Jérezazijn, verse pasta en seizoenkampernoelies
Voor 4 personen: 4 kippenbouten, 2 dl oude Jérezazijn, 2dl magere kippenbouillon 240 gr verse pasta, 400 gr kampernoelies,3 sjalotten 1 lepel olie, 2 lepels ganzevet, 1 lepel boter
Bereidingswijze
De kippenbouten kruiden met peper en zout, kort aanbakken in gloeiend ganzevet, uitlekken en samen met versnipperde sjalot in een vuurvaste stoofpot even laten smoren. De stoofpot blussen met de Jérezazijn, bevochtigen met de bouillon en in de oven onder deksel verder laten garen, 30 minuten op 200°C.
De kampernoelies droog borstelen of zeer kort spoelen, drogen en bakken in een verhitte pan met een beetje olie. De pasta enkele minuten garen in kokend gezouten water.
De kip uit het stoofvocht nemen en onder folie in de oven warm houden. De jus fel inkoken, kampernoelies toevoegen en afwerken met een klontje boter. De saus op het bord schikken, de kip erop leggen en de pasta ernaast.
Met vrienden en familie tafelen, is maar half zo leuk wanneer je als gastvrouw constant naar de grill moet lopen. Deze elektrische tafelgrill Bistro van Bodum is de ideale oplossing. Beschikbaar in zwart, rood, groen en oranje en zelfs aangewezen om een populair dessert als pannenkoeken te bereiden.
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus maakt culinair reisprogramma 'De Patat'
Jeroen Meus werkt momenteel voor Canvas aan 'De Patat', een culinair reisprogramma over de aardappel. De televisiekok zal daarin op zoek gaan naar de afkomst en de betekenis ervan.
Hij bezoekt zeven verschillende landen, gaande van Peru tot België, en zal de geschiedenis van de aardappel in elk land achterhalen.
Hoe heeft de aardappel Spanje culinair rijker gemaakt? Waarom hebben de Ieren er een haat-liefdeverhouding mee? 'De Patat', een programma van Het Televisiehuis, is in het najaar te zien op Canvas.
bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Jeroen Meus, De Patat,
28-06-2011
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Website verkoopt topwijnen aan spotprijzen
Een nieuwe Nederlandse wijnwebsite verkoopt topwijnen aan spotgoedkope prijzen. En dat u kwaliteit koopt, kan u zo zien, want bij iedere wijn staan de sterrenrestaurants opgesomd waar het goedje verkocht wordt. De chefs reageren furieus.
Een chef verdient nu eenmaal op zijn wijnen. Dat weet iedere restaurantleek ondertussen wel, maar dat het soms over zo'n grote winstmarges gaat wist niemand. Volgens kenners wordt de prijs soms niet maal drie maar maal zes gedaan. Ongehoord? Niet als je beseft dat de chefs soms verlies maken op hun eten en dan proberen om rond te komen dankzij hun wijnen.
Voor hen die echter niet zo goed voor kas zitten, is er nu de website sterwijnenthuis.nl. Die website zet alle topwijnen voor u op een rijtje en verkoopt ze aan iets meer dan de inkoopprijs, een koopje dus in vergelijk met de wijnen op restaurant. Per wijnfles staat er ook bij waar de wijnen verkocht worden, maar niet de aangeboden prijs in de restaurants.
De chefs van de aangehaalde restaurants zijn furieus. Ze dreigen zelfs met een rechtszaak als de namen van hun etablissementen niet meteen van de site worden gehaald.
Flan Een fantastisch dessertje wat je kan kombineren met heerlijke verse zomervruchtjes.
Voor 4 personen 1 vanillestokje, 750 ml volle melk 6 eieren, 95 g suiker, 20 g boter
Bereidingswijze
Splijt het vanillestokje en schraap er de zaadjes uit. Doe beide in een pannetje met de melk. Breng aan de kook en haal meteen van het vuur. Laat 30 min. infuseren. Verwarm de oven voor op 150°C. Klop de eieren los met de suiker. Breng intussen de melk weer aan de kook en verwijder het vanillestokje. Laat 2 min. afkoelen en giet dan geleidelijk aan en al roerend op de eieren.
Vet 4 ramequins in met boter en giet er het eiermengsel in. Zet de ramequins in een warmwaterbad en schuif dit in de oven. Bak de flans 30 à 35 min. tot ze net gestold en licht goudbruin zijn. Laat afkoelen en dek nadien elke flan af. Zet koel weg. Laat de flans 15 min. op kamertemperatuur komen voor het serveren.
Tip; infuseren wil zeggen, aromaat laten trekken om smaak af te geven.
Een gevarieerde voeding zonder dipjes of slecht humeur? Het glykemische-indexdieet zorgt voor het evenwicht dat ons plotse hongeraanvallen bespaart en onze pancreas ontziet. Een voedingsplan om met plezier te volgen, alleen of met zijn tweetjes.
Een dieet zonder draconische beperkingen, verplichtingen en taboes? Het belangrijkste doel van de GI-voedingswijze, is ons bloedsuikergehalte (glykemie) stabiel te houden. Een goed uitgebalanceerde glykemie heeft een grote invloed op onze gezondheid én op ons welzijn.
Wat is glykemie?
De glykemie is de suikerspiegel in ons bloed. Elke keer dat we voedingsmiddelen met koolhydraten gebruiken, verhoogt onze bloedsuikerspiegel om daarna weer te dalen. "Dat is een normale fysiologische reactie van ons lichaam", zegt de Brusselse diëtiste Marie Saey. "Bij een gezond persoon reageert de pancreas op een stijgende bloedsuikerspiegel door insuline aan te maken. Dit is een hormoon dat als functie heeft het bloedsuikergehalte opnieuw te doen dalen. Maar een diabeticus van het type 1 maakt helemaal geen insuline meer aan. En bij een diabeticus van het type 2 is de productie van insuline onvoldoende, of werkt het systeem niet naar behoren."
Sommige diabetici moeten hun toevlucht nemen tot kunstmatige insuline of tot medicatie om hun bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden, maar voor alle diabetici is een goede voedingshygiëne belangrijk. Dit betekent dat ze voedingsmiddelen kiezen met een lage tot middelmatige glykemische index, zodat er geen plotse stijging van de bloedsuikerspiegel optreedt. Dat is belangrijk omdat een suikerziekte die slecht wordt opgevolgd tot ernstige complicaties kan leiden zoals hart- en vaat-, nier- en oogproblemen.
Goed voor iedereen
Een evenwichtige voedingswijze is een aanrader voor iedereen, ook voor wie geen diabetes heeft. Heel wat mensen bevinden zich immers in de zogenoemde prediabeticusfase. Of ze hebben een glucose-intolerantie: hun bloedsuikerspiegel in nuchtere toestand schommelt dan tussen de 110 mg/dl en de 126 mg/dl en als ze niet opletten, riskeren ze op een dag de grenswaarde van de 126 mg te overschrijden.
"Een goed gecontroleerde bloedsuikerspiegel stelt deze mensen in staat de diabetes effectief uit te stellen", benadrukt Marie Saey. "Doen ze niets, dan zullen de glykemische pieken een verhoging van de insulineproductie veroorzaken - wij spreken van een hyperinsulinemie - en wanneer deze frequent voorkomt, zal ze de pancreas uitputten. Ook gezonde personen die (nog) geen glykemische problemen ondervinden, hebben er dus baat bij hun bloedsuikerspiegel relatief stabiel te houden. Daarom kan dit GI-dieet ook als koppel worden gevolgd. Hoe werkt het?
Niet alle voedingsmiddelen doen de bloedsuikerspiegel op dezelfde manier stijgen.
Onderaan de ladder zijn er de voedingsmiddelen waarvan de glykemische-indexwaarde nul is omdat ze geen koolhydraten bevatten: eieren, vlees, vis, zeevruchten, koffie, (kruiden)thee, wijn, champagne, fijne vleeswaren, olie...
Dan zijn er de voedingsmiddelen die een lage invloed hebben op de glykemie (lage GI): groente en fruit, tofu, niet-gesuikerde zuivelproducten, peulvruchten, noten, schaaldieren... Ook van deze categorie kunnen we naar hartenlust eten zoveel we maar willen!
Daarna komen de voedingsmiddelen met een matige GI, zoals sommige brood- en bloemsoorten, niet-gesuikerde fruitsappen, sommige fruitsoorten...
Voedingsmiddelen met een hoge GI tenslotte zijn: andere broodsoorten, koekjes, gesuikerde frisdrank, gebak, pasta, confituur, chips...
De voedingsbol
Naast de GI zelf, spelen nog andere factoren een rol in dit proces. Het principe? Hoe sneller een voedingsmiddel verteert, hoe hoger het de glucosespiegel doet stijgen. "Iets vloeibaars zal de GI meer doen stijgen dan iets in vaste vorm", legt Marie Saey uit. "Dat geldt ook voor een bewerkt product: wat de glykemie betreft, is een gekookte aardappel bijvoorbeeld beter dan een puree op basis van vlokken."
Wat vooral telt, is dat een product dat rijk is aan koolhydraten zich nooit alleen in de maag bevindt. De aanwezigheid van andere voedingsstoffen (eiwitten, vetten, vezels...) in de voedingsbol (wat we inslikken) draagt bij tot het vertragen van de vertering van de maaginhoud, waardoor de glucosespiegel minder snel stijgt. We raden dus aan een glucoseproduct nooit alleen te eten. Pasta bijvoorbeeld eet je beter met tomatensaus en kip erbij. En als je een frietje eet, neem je daar het best nog iets anders bij dan alleen maar ketchup, wat ook suiker bevat."
Belangrijk om te weten is in ieder geval, dat het niet nodig is alle voedingsmiddelen met een hoge GI te bannen, als u ze maar met iets anders combineert.
Verstandig combineren
Gaat u ervoor? Lees en herlees dan de lijst van voedingsmiddelen met hun GI en duid eventueel met een markeerstift aan welke voedingsmiddelen u vaak inkoopt. Zo kunt u onthouden tot welke categorie ze behoren. Gun de producten met een lage GI-waarde een ereplaats op uw lijstje en koop er wat minder met een hoge GI. "De belangrijkste troef van dit voedingsprogramma in vergelijking met de meeste andere, is dat hier geen enkel voedingsmiddel wordt verboden of gedemoniseerd", zegt Marie Saey. Wel wordt van verwacht dat we met verstand inkopen doen en letten op welke voedingsmiddelen we combineren.
Roomijs
behoort tot de voedingsmiddelen met een lage GI, omdat het rijk is aan lipiden (vetten). Maar we weten natuurlijk allemaal dat het geen hypergezond product is omdat deze vetten vooral uit verzadigde vetzuren bestaan en het heel veel calorieën bevat. "We schrappen het ijsje niet, maar het blijft uitzonderlijk."
Noten
hebben een lage GI. Walnoten, hazelnoten, pindanoten, enz. Ze bevatten zeer goede vetzuren maar zijn ook heel calorierijk. "We mogen er dus graag van genieten, maar knabbelen er uiteraard geen hele kom van op bij het aperitief!"
Brood
heeft meestal een matige GI, maar bevat veel suikers. Toch hebben we het broodnodig in onze dagelijkse voeding. "En tegengesteld aan het gangbare idee: wit brood heeft een even hoge GI dan bruin maar dit laatste bevat meer vitamines, mineralen en vezels. Ook belangrijk is dat bruin brood sneller en langer een gevoel van verzadiging geeft, wat zijn invloed heeft op de voedselinname van de maaltijd die volgt. Wie tussendoor geen honger heeft, zal namelijk minder behoefte voelen om te snoepen."
Ontbijtgranen
bevatten bijna allemaal te veel suiker, ook deze die een dieetetiket dragen! 's Morgens nemen we dus beter twee sneetjes grijs brood dan een kommetje industriële granen. "Voor eenzelfde hoeveelheid suikers als die twee sneetjes brood, zouden we maar een heel klein kommetje granen mogen eten. En brood geeft een hoger verzadigingsgevoel. " Enkel de granen van All Bran worden aangeraden.
Fruit
is gezond, iedereen weet dat. "Het is wel zo dat druiven, bananen en droge vruchten rijker zijn aan suikers dan andere vruchten", nuanceert Marie Saey. "Maar dat betekent niet dat we ze verbieden, want nutritioneel zijn ze belangrijk. Zoveel mogelijk variëren om monotonie te vermijden, is belangrijk en goed. Houdt u van druiven? Eet er gerust van, maar neem een kleinere portie of combineer ze met andere voedingsmiddelen. Eet ze dus liever op het einde van de maaltijd dan bijvoorbeeld als vieruurtje, zonder iets erbij."
Melkproducten
hebben een lage GI. "De lactose die ze bevatten is wel een suiker, maar laat de bloedsuikerspiegel quasi ongemoeid", verklaart Marie Saey. "Dat ze vol of afgeroomd zijn, verandert niets aan de zaak. Kaas, yoghurt, plattekaas, melk: allemaal goed. Let wel op met lightproducten. Vaak bevatten ze minder vetten, maar meer suikers! Dit geldt ook voor yoghurt met fruit, dat vaak gesuikerd is."
Huisgemaakt
is de top! Een gekochte mayonaise bijvoorbeeld, bevat vaak suiker. Een glykemische index van 60 terwijl een huismayonaise, zonder suiker, een IG van 0 heeft! Hetzelfde geldt voor bereide schotels. "Hebt u dus zin in kip curry? Achter de kookpot!"
Goed voor de gezondheid
Dankzij het GI-dieet voeden we onszelf op. We beginnen steeds beter te begrijpen welke voedingsmiddelen we beter vermijden om geen bloedsuikerpieken te veroorzaken. "Dit is positief want zo verbeteren we onze gevoeligheid voor insuline."
Matige bloedsuiker- en insulineverhogingen na een maaltijd met een lage GI, werken de oxydatie van vrije vetzuren in de hand: "Op de lange termijn zorgt een voeding met een hoge GI voor hyperglykemie en hyperinsulinemie na de maaltijden, waardoor meer oxydatie van glucose optreedt, ten nadele van de oxydatie van vrije vetzuren. Dit zorgt voor het stockeren van vetzuren en dus voor een gewichtstoename.
De bloedsuikerspiegel stijgt minder snel en zakt ook trager: zo wordt verhinderd dat de te snelle dalingen zouden leiden tot een hypoglykemie, waarbij we in een vicieuze cirkel terechtkomen omdat we telkens naar een koekje of een stukje chocolade grijpen als we een dipje voelen. Na verloop van tijd snoepen we dan niet meer omdat we trek hebben of ons wat slapjes voelen, maar eerder uit gewoonte of als troost.
Ook het eventuele gewichtsverlies zorgt voor een betere gevoeligheid voor insuline.
Wout Bru heeft 2 succesvolle restaurants in Zuid-Frankrijk, maar de sterrenchef wil meer. "Ik heb het ontzettend druk, maar een Belgische uitdaging wil ik niet langer uit de weg gaan."
"Ik blijf in Frankrijk wonen, maar ik ben op zoek naar een pand in Antwerpen. In Zuid-Frankrijk moeten de mensen speciaal langskomen om te komen eten. Er is ook maar 5 maanden per jaar activiteit. In de steden is er het hele jaar door beweging. Ik zit met een seizoensgebonden restaurant en ik zoek iets om dat te compenseren. Versta me niet verkeerd: ik zit tot over mijn oren in het werk. Maar ik wil dit er graag bijdoen."
"Ik wil nog voor de winter een pand hebben. Het is niet de bedoeling om een sterrenzaak te beginnen. Wat ik zelf graag eet, komt op de kaart. Een lekkere toast met varkenspoot, sardientjes, makreel, een kwarteltje, Heerlijk. Ik denk aan een zaak met 40 à 50 couverts. Het is de bedoeling om eerst af te tasten wat de mensen hier graag hebben, en dan zien we wel verder", aldus Bru in Story.
"Mijn vrouw Suzy en de kinderen zullen wel eens over en weer komen, maar we plannen geen definitieve verhuis naar Antwerpen. De kinderen zijn te klein, ze gaan ook naar school in Frankrijk. Het is praktisch niet haalbaar om dat allemaal om te gooien."
Beeld: Photonews bron; gva.be
Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES, Tags:Wout Bru,
26-06-2011
Mousse van gegrilde aubergines Koekjes met papaver
Mousse van gegrilde aubergines, citroengras & basilicum Koekjes met papaver
Was en snijd de aubergine in schijfjes. Gril de aubergine in de pan, samen met zout, peper en thijm.
Mix vervolgens de aubergine met 2 blokjes groentenbouillon, het citroengras, de thijm, peper, zout, paprika, wat water en olijfolie. Doe alles in een kom en voeg de geitenkaas eraan toe. Zet weg in de koelkast.
Bereiding;< 25 min. Gril de pijnboompitten. Was de basilicum en de platte peterselie. Verpletter de gegrilde pijnboompitten in een mortier, samen met de basilicum, de platte peterselie, de parmezaan, olijfolie en een mespunt zout. Zet de pesto die je bekomt even opzij.
Maak, met behulp van een dunschiller met tandjes, kleine reepjes paprika (van verschillende kleuren). Laat ze enkele minuten frituren in olijfolie. Leg ze daarna op keukenpapier.
Verwarm een pan met 1 soeplepel olijfolie. Leg, wanneer de pan goed heet is, de Sint-Jacobsnoten erin en kruid ze met peper en zout. Bak 1 à 2 minuten aan elke kant.
Leg op de bodem van het bord wat broodkruim en de pesto en vervolgens de Sint-Jacobsnoten. Eindig met de krokante paprikas.
Meloencarpaccio met Perenijs en krokante koekkruimels
Meloencarpaccio met Perenijs en krokante koekkruimels
Heerlijk recept met peren ijs
Met dit verrukkelijk dessert haal je de zomer gewoon in huis!
Voor 4 personen
4-8 bitterkoekjes, 1 kleine Galia meloen of 1 part watermeloen, Perenijs, kleine blaadjes basilicum of munt.
Bereidingswijze Verkruimel de koekjes in een keukenmachine of met een scherp mes/vork. Rooster deze in een hete droge koekenpan krokant en laat het dan op een bord afkoelen. Schil ondertussen de meloen, verwijder de zaadjes en snijd hem in dunne plakjes.
Verdeel de plakjes meloen in een dunne laag over 4 grote platte borden. Schep er wat bolletjes Perenijs op en bestrooi met wat koekkruimels. Bestrooi met de blaadjes verse kruiden en serveer direct.
Uit onderzoek is gebleken dat het eten van curry's een wel heel aparte bijwerking heeft. De Indische schotel verhoogt het libido van mannen!
Door het eten van zaadjes van fenegriek kan de seksdrift van een man met wel een kwart verhoogd worden. Dit blijkt uit studie gedaan aan de universiteit van Queensland. Deze fenegriekzaadjes worden heel veel gebruikt in Indische curry's.
Onderzoek 60 mannen kregen twee keer per dag gedurende zes weken een extract van 600ml van de boonachtige plant. Ook was er een groep mannen dat een placebo kreeg. Na zes weken was het libido van de eerste groep mannen gestegen van 16,1 naar 20,6. Een toename van 28%. Bij de tweede groep mannen was juist een daling te zien in hun score.
bron; telegraaf.nl
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:curry,
Gebakken tongschar met zeekraal en tartaar
Gebakken tongschar met zeekraal en tartaar
Het visvlees van tongschar kan vergeleken worden met dat van Noordzeetong, hoewel het iets zachter van structuur en iets smeuïger is. Meestal wordt tongschar ontveld en in dubbel filets (1 visfilet per kant) verkocht.
Voor 4 personen;
4 gestroopte tongscharren van ongeveer 300 g elk, 200 g zeekraal 3 hardgekookte eierdooiers, 1 grote ui, 3 eetlepels fijngehakt bieslook, 3,5 dl mayonaise, boter, peper en zout
Bereidingswijze :<20 min.
Plet voor de tartaarsaus de hardgekookte eierdooiers fijn met een vork. Hak de ui fijn en meng met de eierdooiers en bieslook onder de mayonaise. Kruid met peper en zout en zet koel weg.
Maak de zeekraal schoon en blancheer 3 min. in kokend ongezouten water. Giet af en laat uitlekken.
Bak de tongscharren net gaar in een ruime hoeveelheid boter, ongeveer 6 min. aan elke kant. Kruid met peper en zout.
Serveer de tongscharren met de geblancheerde zeekraal en de tartaarsaus. Lekker met frieten of gekookte aardappelen.
Tip: Vaak worden tartaarsaus en remouladesaus met elkaar verwisseld.
Remouladesaus wordt gemaakt door mayonaise te mengen met mosterd, fijngehakte kervel, dragon, peterselie, augurken, kappertjes en ansjovispuree of -saus.
Voor 4 personen: 5 à 6 rode paprika s, 2 teentjes look, 200 g ontpitte zwarte olijven 5 eieren, 400 g verse geitenkaas, een straaltje olijfolie broodkruim van een oudbakken brood (500 g)
Bereidingswijze
Was de paprika s, snij ze in tweeën, verwijder de zaden en zaadlijsten en snij ze in dikke repen. Pel de looktenen en hak ze fijn. Snij de olijven in tweeën.
Verwarm 3 eetlepels olie in een braadpan en fruit daarin de paprikarepen 2 minuten. Voeg de look toe, dek af en laat 5 minuten verder bakken op een middelhoog vuur. Roer regelmatig tijdens het bakken. Kruid met peper en zout.
Haal het kruim uit het brood en wrijf het tussen de handen fijn. Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 22 cm met de helft van dit paneermeel. Overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Meng de rest van het broodkruim met de verkruimelde geitenkaas en de eieren. Dit zal stevigheid geven aan de vulling van de taart.
Leg de paprikas, de olijven en het broodkruim met kaas in afwisselende lagen in de vorm. Eindig met het broodkruim met kaas. Zet ongeveer 20 minuten in de oven op 250°C, tot de taart mooi goudbruin is.
SodaStream lanceert drie nieuwe smaken vol Zuiderse zon: Mexican Lime, Florida Grapefruit en Valencia Orange. Heerlijke citrussmaken, die nu tijdelijk in beperkte reeks verkrijgbaar zijn. Ontdek de sprankelende verfrissing van limoen, pompelmoes en sinaasappel: heerlijke ecofrisdranken met een superkleine CO2-voetafdruk.
Met SodaStream drankenmakers maak je van gewoon kraantjeswater in een oogwenk frisdrank en bruiswater. Zonder energie te verbruiken, zonder afval te creëren. De bubbels komen uit een hervulbare koolzuurgascilinder die overal verkrijgbaar is, ook online (net als alle andere SodaStream producten). De drukbestendige PET-flessen gaan ongeveer drie jaar mee en de geconcentreerde siropen zitten in flesjes die goed zijn voor 9 tot 12 liter frisdrank. Het verschil met retourflessen of wegwerpverpakkingen over een dergelijke periode betekent een gigantische besparing op energie voor productie, distributie, transport en recycling.
SodaStream biedt siropen van fruitig en licht bruisend tot fris en sterk bruisend. Van tonic tot energy drink, van orange tot pink grapefruit of cassis. Je vindt het allemaal. Alle siropen bevatten standaard 50% minder suiker dan reguliere frisdranken én er zijn ook lightvarianten te verkrijgen.
bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:SodaStream, siroop,
Krokante Griekse minisalade
Krokante Griekse minisalade
In het Midden-Oosten wordt de kaas veelal rauw gegeten, maar halloumi is dé barbecuekaas bij uitstek. In Libanon staat de kaas ook wel bekend als kebabkaas. Het wordt er op straat verkocht, in blokjes gesneden aan spiezen en ter plaatse gegrild op een houtskoolvuurtje. De kaas wordt aan de buitenkant namelijk snel krokant en goudbruin, terwijl de binnenkant een beetje smelt. De kaas smaakt heerlijk met pitabrood, sla en houmous.
Voor 4 personen
2 velletjes filodeeg (of loempiadeeg), olijfolie, 100 g haloumi (kaas)
4 kerstomaatjes, stukje komkommer, sap en rasp van een halve citroen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180ºC. Knip of snijd het deeg in kleine vierkantjes van ca. 9 bij 9 cm en bestrijk ze royaal met olie. Bekleed 8 vuurvaste eierdopjes (of kleine schaaltjes) met het deeg en zet ze ca. 10 minuten in de oven.
Bestrijk de haloumi heel lichtjes met olie en gril ze in een hete grillpan. Snijd de overige ingrediënten klein, verbrokkel de gegrilde kaas erdoor en breng alles op smaak met citroensap en rasp, de rest van de olijfolie, zout en peper.
Neem de gebakken deegbakjes voorzichtig uit de eierdopjes en vul ze met de salade.
Tip; Halloumi is een witte verse kaas, vergelijkbaar met feta. Het wordt verkocht als kleine rechthoekjes.
Smaak; De kaas is romig, wat rubberachtig en over het algemeen steviger en minder broos dan feta. Halloumi is doorgaans ook een stuk minder zout, ondanks de pekelbehandeling die het krijgt tijdens de bereiding.
Hasselt heeft de voorbije jaren al kennis kunnen maken met het concept Internationale Markt. Fiesta Europa, een meer dan gezellige feestmarkt met een 40-tal marktkramers afkomstig uit alle hoeken van Europa, is telkens positief onthaald. Behalve een waaier aan uitgelezen Europese streekproducten vind je op Fiesta Europa ook allerlei artisanaat en bijzondere cadeaus uit diverse landen. En natuurlijk wordt ook de innerlijke mens niet vergeten met heerlijke streekgerechten al dan niet overgoten met een frisse Beierse pint of een heerlijk glas wijn. De markt wordt weer opgesteld op het Kolonel Dusartplein in het weekend van 15, 16 en 17 juli. Laat je aangenaam verrassen!
In goede samenwerking met de stad Hasselt wordt niets onverlet gelaten om een sfeervolle feestmarkt in te richten. De marktkramers komen uit een 12-tal verschillende landen speciaal naar Hasselt afgezakt: van Finland, Hongarije, Spanje, Oostenrijk, Italië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Meestal brengen ze typische producten mee uit hun land of streek. Zo vind je er bijvoorbeeld mediterrane olijven en pepers, Franse worst en streekkazen, Italiaanse salami, zachte nougat en typische amandelkoeken, Duitse wijn, Oostenrijkse mosterd en nog veel meer.
De internationale markt brengt overigens niet alleen gastronomie, maar ook lokale gerechten gaande van vers bereide pizzas tot heerlijke grillgerechten of Beierse keuken. Naast al dat lekkers wordt ook allerlei artisanaat aangeboden; keramiek, bijzondere kledij, houtsnijwerk, juwelen en zilver, edelstenen, souvenirs, houten speelgoed, lederwaren...