Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder zout in onze voeding


    Minder zout in onze voeding






     

    Het zoutgehalte in broodsoorten daalde met 22 procent. © photo news.

    Voedingsmiddelen die in België worden geproduceerd, bevatten veel minder zout dan enkele jaren geleden. Dat is het resultaat van afspraken tussen de Belgische voedingsindustrie, de handel en de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van Voedselketen en Leefmilieu. De vermindering van het zoutgehalte is "een zeer goede zaak voor de gezondheid van de burger", aldus minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) tijdens een persconferentie.

    Fevia, de Federatie van de voedingsindustrie, en Comeos, de federatie van de handel en diensten, hebben zich er samen met de FOD in 2009 door de ondertekening van een convenant toe verbonden om de hoeveelheid zout in voedingsmiddelen te verlagen. Toen hoopten de betrokken partijen de zouthoeveelheid met 10 procent te verlagen tegen eind 2012.

    Tussen 2004, toen er een voedselconsumptiepeiling plaatsvond, en 2012, is de hoeveelheid zout in bereide producten aanzienlijk verminderd. Vooral in vleesproducten (-16 tot -36 procent), broodsoorten (-22 procent), soepen in poedervorm (-17 procent), bereide maaltijden (-15 tot -29 procent) en kazen (-7,5 tot -20 procent) is de verlaging aanzienlijk.

    Hart- en vaatziekten
    Door de inspanningen van de verschillende partijen, met name een verandering van de samenstelling van producten en de sensibilisering van de burger, is de gemiddelde hoeveelheid zout van de Belgische consument door de consumptie van bereide producten gedaald van 3 kilogram per jaar in 2004 naar 2,4 kilogram in 2012, wat neerkomt op een daling van 8,2 gram naar 6,6 gram per dag.

    Natrium, het hoofdbestanddeel van zout, is verantwoordelijk voor hoge bloeddruk, een aandoening die leidt tot hart- en vaatziekten, die nog steeds de belangrijkste doodsoorzaken zijn in België.


     Toon Mast
      Bron: Belga
     bron; hln.be  


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:zout,
    01-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee


    Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee

                 

    Als je ervoor wil zorgen dat het eten van vettig voedsel geen sporen nalaat op je lichaam, dan drink je na het eten best een kopje groene thee. Recent onderzoek toont namelijk aan dat de gewichtstoename daardoor aanzienlijk vertraagt.

    Die eigenschap heeft groene thee te danken aan het bestanddeel epigallocatechin-3-gallate (EGCG), een soort flavanoïde die we ook terugvinden in wijn, cacao, bessen en groenten.

    Gewicht
    Een onderzoeksgroep van de Amerikaanse Penn State University ging na wat het effect van deze stof was op het gewicht van obese muizen, die vettig eten voorgeschoteld kregen. De wetenschappers stelden vast dat muizen die de stof kregen maar liefst 45 procent minder gewicht opstapelden dan muizen die het supplement niet kregen.

    Vet
    Bovendien absorbeerden de eerste muizen ook 30 procent minder vet. "De stof heeft twee grote voordelen", bevestigt voedingswetenschapper Joshua Lambert. "Enerzijds vermindert EGCG het vermogen om vet te absorberen, maar anderzijds versterkt het ook het vermogen om vet te verbruiken."

    Tien kopjes
    Toch is het geen wondermiddeltje, want mensen zouden per dag tien kopjes groene thee moeten drinken om hetzelfde procentuele effect te bekomen. "Maar uit eerder onderzoek is al gebleken dat ook een paar kopjes kunnen helpen om je gewicht op peil te houden", aldus dr. Lambert.

    "De meeste mensen worden op middelbare leeftijd geconfronteerd met een buikje", zegt de specialist. "Dan moet je beslissen om minder te eten, meer te bewegen en ... supplementen van groene thee toe te voegen aan je dieet."

    (lbs bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Groene thee,
    19-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten

       

       De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten



        

                            © Thinkstock.

    Fruit en groenten zijn verantwoordelijk voor 46 procent van de gevallen van voedselvergiftiging in de Verenigde Staten, dat heeft recent onderzoek aangetoond. Vooral sla en spinazie hebben het meeste doden op hun geweten.

    Vorige week nog is een negenjarig Belgisch meisje uit Balen overleden na het eten van besmet vlees met de E.Colibacterie. Amerikaans onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat vlees en gevogelte verantwoordelijk zijn voor slechts 22 procent van de gevallen van voedselvergiftiging. Spinazie is dus veel gevaarlijker. Een op de zes Amerikanen is het afgelopen jaar al ten prooi gevallen aan voedselvergiftiging. De meeste mensen worden ziek van voorverpakte bladgroenten. Dit komt doordat deze producten vaak rauw gegeten worden. De bacteriën in vlees en gevogelte overleven namelijk vaak het kookproces niet.

    Wassen volstaat niet
    Professor Michael Doyle zegt dat vooral sla gevaarlijk is aangezien schadelijke bacteriën zich kunnen vormen in het plantweefsel. Ook al was je deze groente, je kunt de bacteriën dus niet zomaar wegspoelen. Deze kunnen E.coli, salmonella en listeria dragen, de beestjes komen vaak voor in de ingewanden van dieren. Door dierlijke bemesting komt de bacteriën in de bodem of het water terecht en contamineren ze zo de groenten. Vooral salmonella kan zo overgebracht worden aangezien de wind mest kan wegblazen wanneer deze opdroogd is. Salmonella is namelijk tolerant aan uitdroging. In de ergste gevallen kan voorverpakte sla fataal nierfalen veroorzaken.

    Preventie
    Professor Doyle zegt dat boeren de bacteriën al moeten bestrijden op het veld om voedselvergiftigingen te voorkomen, van zodra de groenten geoogst worden. Ze moeten daarvoor desinfecteermiddelen gebruiken. Momenteel gebruiken landbouwers chlorine, maar dat is niet erg efficiënt. Doyle zegt dat de kans dat je sterft aan het eten van groenten toch nog erg klein is omdat er jaarlijks miljoenen zakjes sla worden verkocht.

    Een Britse studie toonde aan dat er in de zomer 120.000 extra gevallen van ziekten door voeding zijn. Microbiologe Lisa Ackerly gelooft dat slecht bereid vlees niet per se de oorzaak is, maar dat de meeste doden vallen door slechte hygiëne tijdens het koken en besmet kookgerief.


    bron; hln


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:fruit, groenten, gezond,
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Algen: gezonde groenten uit de zee


    Algen: gezonde groenten uit de zee

     

    Ooit waren zeeplanten excentrieke ingrediënten. Vandaag vormen ze een hippe delicatesse en dat is een goede zaak. Hun gezondheidstroeven zijn indrukwekkend.    

      
                    foto zeeinzicht.nl


    Het verschiltussen wier en plant

    Iets hebben zeewier en vaste zeeplanten wél gemeen: ze bevatten een ruime variëteit aan voedingsstoffen, die - net omdat ze samen voorkomen - makkelijk door ons lichaam opgenomen worden. Ze zijn een bron van jodium, waar we doorgaans een tekort aan hebben. Iets minder goed is, dat ze naast de vezels, vitamine C en een hoop mineralen en sporenelementen, ook meestal vrij veel natrium bevatten, wat niet zo gezond is voor wie op zijn zoutopname moet letten. "Maar voor alle andere mensen is er geen probleem. Je eet dit soort groenten niet alle dagen in enorme hoeveelheden en de hoeveelheid zout die erin zit, is niet vergelijkbaar met die van rookworst, bijvoorbeeld. Bovendien proef je het zout hier. Het is dus minder verraderlijk dan het verborgen zout in nogal wat doordeweekse bereidingen, want daar zijn we ons enkel van bewust als we de ingrediëntenlijstjes uitpluizen."

    Een ander potentieel nadeel is dat zeegroen gemakkelijk zware metalen uit water opneemt. Voor de verwerking van afvalwater is dit een voordeel, maar dat kun je bezwaarlijk beweren voor de voeding. "Dit is echter alleen een gevaar als je zelf in het wild planten gaat oogsten. Wat in de winkels en restaurants belandt, zijn planten die onder gecontroleerde omstandigheden geteeld zijn en geen gezondheidsrisico's opleveren."

    Wier wordtvaak gedroogd

    Wieren worden vaak gedroogd gebruikt, om sushi mee te bereiden of om een bepaald effect te bereiken zoals sneller indikken of opstijven. Of sneller gaar worden, zoals wanneer je kombu (ook kelp genoemd) toevoegt aan linzen. Wakame geeft een oester-achtig smaakje aan een gerecht. Dulse, zeesla (of zeelatuw) en zee-spaghetti zijn perfecte smaakmakers in een soep of een omelet, of als garnituur. En nori wordt in afslankmiddelen gebruikt omdat het volume ervan in de maag aanzienlijk vergroot, wat snel een verzadigd gevoel geeft.

    Verwant met het land

    "Eigenlijk zijn zeegroenten nauwer verwant met planten vanop het land dan met zeewier. De zeeaster is familie van sla, witloof en schorseneren. Zeevenkel heeft veel van de gewone venkel en zeekool behoort tot de kolenfamilie. Hét verschil is dat ze één tot twee keer per dag onder het zeewater komen te staan. Maar ze leven nu ook weer niet onder water zoals zeegras, dat overigens even oneetbaar is als het gazongras in onze tuin."

    Zeekraal is de eerste plant tussen zee en land. Deze vetplantachtige vindt u het hele jaar door in de visafdeling van de warenhuizen. "Makkelijk te bereiden - zo'n drie minuten in de wok -, bewaart tien tot veertien dagen in de koelkast, maar is vers het lekkerst. Door zijn hoog saponinengehalte zou zeekraal celdelingen remmen en tuberculose bestrijden."

    Iets verder naar het land toe groeit de zeeaster, ook wel zulte genoemd (én lamsoor maar dat is fout want de echte lamsoor is giftig). Vroeger was de zeeaster samen met de zeekraal een redmiddel voor arme mensen tijdens hongersnood. De plant is lekker bij mossel- of oestergerechten en snel klaar: even blancheren en vijf minuutjes opstoven volstaat. Zeeaster ligt vanaf half maart in de winkelrekken en is vrij courant verkrijgbaar.

    Toekomstmuziek

    "Naast deze gekende zeegroenten, zijn er nog delicatessen op komst", stelt Joost Bogemans. " Zeevenkel bijvoorbeeld wordt nu al mondjesmaat gecommercialiseerd. Door de 38 vluchtige oliën die hij bevat, is het een heel aromatische plant die in spleten op rotskusten groeit. Hij staat dus niet voortdurend met zijn wortels in het water, maar krijgt af en toe een mist van opspringend zeewater over zich heen. In het Middellandse Zeegebied wordt zeevenkel wel eens opgelegd in azijn. Qua culinaire waarde is het eerder een kruid dan een groente, zeg maar: de rozemarijn onder de zeeplanten. O esterblad, afkomstig uit Scandinavië en IJsland, is een andere specerij uit de zee die een oestersmaak aan een gerecht kan meegeven. Een zalig ingrediënt!"

    Ook zeekool, dat op keienstranden voorkomt, staat te popelen om zijn opwachting te maken op uw bord én in uw lichaam. De groente is rijk aan glucosinaten, die de ontwikkeling van darmkanker zouden tegengaan. "Zeekool ziet eruit als broccoli, heeft een milde koolsmaak en z'n gebleekte stengel is heel knapperig."

    Voor zeebiet zoekt onze botanicus nog de perfecte teelomstandigheden: "Hij kan onder meer gestoofd worden in een omelet en heeft een lichte notensmaak maar het zoutgehalte moet nog op punt gesteld worden."

    Hoe dan ook ziet de toekomst van de zeegroenten er schitterend uit. "Het is een teelt die zich heel goed leent voor systeembouw. Bij het kweken van vissen of garnalen, zitten de telers met reststromen zout water die nuttig gebruikt kunnen worden voor de teelt van zoute groenten."

    De beschikbaarheid voor de con- sument zal groter worden aangezien volop wordt geëxperimenteerd met het invriezen ervan.



    bron; knack.be  

    Ariane De Borger


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:zeekool, zeekraal, zeevenkel, oesterblad, zulte, lamsoor, zeeaster,
    07-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fructose geeft je honger


                    Fructose geeft je honger

     
      
        'High-fructose corn syrup'.

    Zoetmaker scoort slechter dan glucose.

    In de Verenigde Staten bulken de supermarkten van de voedingswaren met fructose. Het zit namelijk in de populaire zoetmaker high fructose corn syrup, een soort maisstroop. In Europa grijpt men eerder naar saccharose (tafelsuiker), een mengeling van glucose en fructose.

    Hoe reageren wij op deze zoetstoffen? Onderzoekers van de Yale School of Medicine (New Haven, Connecticut) stopten twintig gezonde volwassenen onder een MRI-scanner. Eén keer nadat ze een fructosedrankje hadden gedronken, en één keer na glucose-inname. De glucose bleek in de hersenen van de proefkonijnen de bloedcirculatie in de hersenen af te zwakken, en de activiteit in de hypothalamus, de insula en het striatum te verminderen. Deze breinregio’s staan onder meer in voor onze appetijt, motivatie en voor een gevoel van beloning. Glucose zorgde bijgevolg voor een gevoel van verzadigdheid en volheid.

    Dat was bij fructose veel minder het geval. Deze zoetstof zorgde ervoor dat we minder verzadigingshormonen aanmaakten dan bij glucose-inname. Door fructose gaan we mogelijk meer eten, stellen de onderzoekers.

    De gemiddelde Amerikaan krijgt elke dag zowat 50 gram fructose binnen. Niet alleen via frisdrank en koekjes; ook op het eerste gezicht ongezoete voedingsproducten zoals soep, brood, tomatenpasta en voorverpakte slaatjes bevatten high fructose corn sirup. In Europa is deze zoetstof nooit populair geworden. De fructose in ‘onze’ zoetstof saccharose zou minder schadelijk zijn omdat ze gebonden is aan een glucosemolecule. ‘Vrije’ fructose krijgen wij voornamelijk binnen via honing, bessen, bananen of appels, waar het van nature in zit. (lg)



    bron; eoswetenschap.eu


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Fructose,
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planten en kruiden die de vertering bevorderen


    Planten en kruiden die de vertering bevorderen
    Bladeren, bloemen, wortels, granen... de natuur helpt om onze spijzen beter te verteren. En dat kan wel eens van pas komen! Een klein repertorium om bij de hand te houden...

                                                                     
    Citroenmelisse; 

    deze winterharde plant wordt aanbevolen bij maag- en darmaandoeningen en helpt ook bij moeilijke spijsvertering doordat ze de galproductie stimuleert. De gedroogde bloemen en blaadjes zijn ideaal voor in een aftreksel, maar ook vers kunnen ze worden gebruikt. Zelfs de onvolprezen Hildegarde van Bingen, een religieuze uit de XIIe eeuw die bijzonder veel wist over de eigenschappen van planten en stenen, had er veel lof voor.

    Gember;

    net zoals bij kurkuma is ook hier het rizoom (de wortelstok) het meest interessante deel van de plant. Het werkt op de gal en de lever, op de spijsvertering, en helpt bij flatulentie. In de winkels is het te vinden in poedervorm. Indien u ervoor kiest om haar vers te gebruiken, dan schraapt u eerst de huid af en gebruikt u enkel het witgele vlees. Dit raspt u in fijne reepjes. Het is zeer krachtig en geparfumeerd en past in/bij heel wat gerechten. Ook te drinken in een tisane.

    kurkuma; 

    deze winterharde plant uit Azië is bij ons terug te vinden als specerij (van de plant wordt enkel het rhizoom gebruikt), herkenbaar aan de felgele kleur. Werkzaam tegen spijsverteringsproblemen, is ze in te nemen in capsules, dragees of tisanes. Als specerij is ze carminatief (ze helpt om het gas te verwijderen) en stimuleert ze de vertering. Goed om te weten: peper helpt de absorptie, wat interessant is bij culinair gebruik, waar een minder hoge dosering nodig is dan wanneer het als voedingssupplement wordt gebruikt.

    pepermunt; 

    stimuleert onze spijsverteringsfuncties, werkt antispasmodisch en vermindert flatulentie... Haar weldaden waren al in de oudheid gekend want overblijfselen van deze plant vond men al terug in Egyptische graven. Verwerkt in een tisane (een kruidenaftreksel), is het zelfs een aangename manier om de avond af te sluiten! Ook terug te vinden onder de vorm van essentiële olie (om te inhaleren, één of twee druppels opgelost in water) en capsules.

    Rammenas;

    stimuleert de spijsvertering en werkt zuiverend en versterkend op de gal, wat zeer belangrijk is voor mensen met leverkwalen. Het is misschien niet echt elegant als aperitief, maar gehakt en gemengd met verse platte kaas met wat tuinkruiden op kleine toastjes, is het zowaar een delicatesse. Een andere optie is de rammenas door de centrifuge te halen en de jus net voor de maaltijd in te nemen. Een drietal soeplepels volstaan.

    Venkel;

    hier is het niet alleen de knol die heilzaam is! Ook de bladeren, de granen, de bloemen zijn werkzaam tegen maag-darmproblemen, flatulentie, aerofagie... Voor een tisane die de spijsvertering bevordert, gebruik je het best de bloemen of de graantjes van de plant (vooraf fijnstampen in een vijzel). Bestaat ook in capsules en essentiële olie. In sla vergezelt ze graag gerookte vissoorten.



    bron; knack.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:venkel, rammenas, pepermunt, kurkuma, gember, citroenmelisse,
    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde groente: uien


         Gezonde groente: uien

          
                                 Foto: Flickr.com La Grande Farmers' Market's

    De ui is een van de bekendste en oudste groenten. Al duizenden jaren geleden werd de ui genuttigd door de pyramidebouwers in Egypte. De ui is een bolgewas en behoort samen met de sjalot, de knoflook en de prei tot de lookfamilie. Behalve de sterke geur en de pittige smaak, staat de ui al vanaf de Oudheid bekend om zijn zuiverende werking.


    Vandaag de dag is de ui erg populair. De groente ligt het hele jaar in de schappen, kost niet veel, geeft smaak aan allerlei gerechten, is lang houdbaar en ook nog eens supergezond. Uien zijn goed voor je lichaam om zes redenen.

    1 Hart en bloedvaten

    Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in Nederland. Door veel groente en fruit te eten, kun je het risico verminderen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die veel ui eten minder risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten. Dat komt waarschijnlijk door het hoge gehalte quercetine dat in de ui zit, een antioxidant.

    Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicale: schadelijke stoffen die ontstaan in het lichaam door roken, luchtverontreiniging, zonlicht en normale stofwisselingsprocessen. De vrije radicalen kunnen schadelijk worden voor de mens als het lichaam ze niet afbreekt. Bioactieve stoffen in groenten en fruit bevatten die belangrijke antioxidanten en juist de ui blinkt uit op dit gebied.

    2 Twee ons groente per dag

    We weten allemaal dat we 200 gram groenten per dag moeten eten, maar het kan lastig zijn dit te halen. Omdat je uien vaak in een gerecht verwerkt als smaakmaker en niet als hoofdgroente, kom je sneller aan je dagelijkse portie groenten. Een ui weegt al snel honderd gram, dus dat schiet lekker op.

    3 Weinig calorieën

    In uien zitten, zoals in alle groenten, weinig calorieën. En geen grammetje vet. In een ui van 100 gram zitten zo’n 30 calorieën, in een sjalotje slechts 20.

    4 veel vezels

    We hebben moeite om genoeg vezels te eten. Gelukkig biedt de ui uitkomst. In een ui van 100 gram zitten namelijk net zoveel vezels als in een snee bruinbrood. Je hebt deze vezels nodig voor een goede stoelgang en bovendien geven ze je een verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder behoefte om meer te gaan eten. Ook blijken vezels je lijf te beschermen tegen hart- en vaatziekten.


    5 vitamines en mineralen

    In alle groenten zitten vitamines en mineralen. Zo zijn uien rijk aan chroom, vitamine C en de eerdergenoemde antioxidanten. Het is maar goed dat we gemiddeld 4 tot 5 kilo ui per jaar eten.

    6 Smaakmaker

    De ui is een echte smaakmaker. Zowel gebakken, als rauw kan het een gerecht pit geven. Voor elke maaltijd kun je een andere ui kiezen. Een gele ui in de hutspot, een bosuitje door de salade en een rode ui bij aardappels uit de oven: je kunt eindeloos variëren.


    bron; telegraaf;nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:ui, uien,
    18-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je dit moet eten tijdens de drukke feesten


    Waarom je dit moet eten tijdens de drukke feesten


    De granaatappel is helemaal in dit seizoen. Deze sappige, pittige vrucht is een energiebom, rijk aan antioxidanten. Het sap is werkzamer dan groene thee en de zaadjes voorkomen, net als aspirine, dat je bloedplaatjes samenklitten tot gevaarlijke bloedklonters.

    Uit onderzoek blijkt bovendien dat 500 ml granaatappelsap per dag je stressgehalte aanzienlijk doet verlagen, net als je bloeddruk. Wie dus van nature stevig stresst tijdens de feestdagen, kan maar beter een voorraadje van deze vrucht in huis halen.



    bron; nieuwsblad.be 
    Bron; dialy Mail
    L. Formeyn


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:granaatappel,
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 voedingsmiddelen die u een superboost geven


    15 voedingsmiddelen die u een superboost geven

    Ze zijn het neusje van de zalm, de superkampioenen op het vlak van vitaminen, mineralen en antioxidanten. En laat de meesten dan ook nog eens de smaakpapillen verwennen. Een keukenlijstje van 15 superfoods om te bewaren.

    1. Broccoli tegen kanker

    Broccoli staat bekend om zijn beschermende effect op de cellen en dus op de ontwikkeling van kanker. Dat geldt ook voor andere koolsoorten maar broccoli steekt erbovenuit door zijn hoge doses sulforafaanglucosinolaat (SGS), een stof die de natuurlijke ontgifting van het lichaam stimuleert. Verder bevat deze licht verteerbare groente veel vitamine B en vooral C (een gekookte broccoli bevat dubbel zoveel vitamine C als een sinaasappel). Broccoli is ook rijk aan kalium, magnesium, ijzer, zink, selenium en cabagine (of vitamine U), een ontstekingsremmende stof die de slijmvliezen van maag en darmen beschermt.

    Bereidingstips: broccoli kunt u best stomen of kort laten schrikken in kokend water, dan verliest hij minder van zijn potentie. U kunt broccoli ook rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus, verwerken in soep en puree, of mengen met verse kruiden.

    2. Tomaat tegen prostaatkanker

    De tomaat dankt haar adelbrieven aan het bijzonder hoge gehalte aan lycopeen, een belangrijke antioxidant. Vooral bij tomaten die warm of bereid worden geserveerd, zet lycopeen zich goed vrij en werkt het preventief tegen de ontwikkeling van prostaatkanker maar ook tegen andere carcinogenen als baarmoeder-, darm- en maagtumoren. Hoge doses lycopeen zorgen er immers voor dat schadelijke vrije radicalen uit het lichaam worden afgevoerd. De tomaat bevat ook veel vitamine B en C en mineralen als kalium, fosfor en magnesium.

    Bereidingstips: vooral warm of bereid speelt de tomaat ten volle haar gezondheidstroeven uit. Dat kan in tomatensap, soep, puree, zelfgemaakte ketchup of andere sauzen.

    3. Blauwe bes als vitaminekampioen

    De blauwe bes wordt door voedingsdeskundigen omschreven als de koningin der bessen. De supervrucht bevat dan ook recordgehaltes aan vitamine B en C en is rijk aan pterostylbeen, een belangrijke antioxidant die beschermt tegen kanker. Blauwe bessen verminderen ook het risico op hartziekten en werken ontstekingsremmend. Door de band geldt bij vruchten de vuistregel: hoe meer kleur ze hebben, hoe hoger hun antioxidantengehalte.

    Bereidingstips: tijdens het zomerseizoen kunt u ze vers eten, maar de rest van het jaar zijn ze ook in diepvriesvorm te krijgen. Die is even lekker en rijk aan

    4. Rode biet voor de lever

    Deze bordeauxkleurige groente heeft zijn superstatus te danken aan zijn hoge gehalte aan bioflavonoïden, bètacaroteen, vitamine B en C, calcium, fosfor en ijzer. Die combinatie stimuleert de zuiverende werking van de lever, verhoogt de weerstand en helpt - dankzij het ijzergehalte - om bloed-armoede te bestrijden. En omwille van luteïne varen ook de ogen er wel bij.

    Bereidingstips: versnij wat rode biet bij sla, in combinatie met look en peterselie. Of verwerk ze in een koude gazpacho.

    5. Granaatappel tegen veroudering

    Ook de granaatappel is een antioxidantenkampioen en is rijk aan beschermende polyfenolen. Dat maakt van de granaatappel een ideale anti-aging handlanger, of beter, een bondgenoot om in optimale conditie ouder te worden. Hij beschermt tegen hoge bloeddruk, cardiovasculaire risico's en doet dienst als ontstekingsremmer.

    Bereidingstips: de granaatappel wordt vooral als sap gedronken, maar let wel op voor teveel toegevoegde suikers. De vrucht zelf is ook lekker in slaatjes en fruitsla.

    6. Waterkers tegen kanker

    Een groente die vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk zijn plaats verdient in het rijtje van de supervoeding is waterkers. Verwant aan broccoli, beschermt ook waterkers tegen kanker dankzij de hoge aanwezigheid van glucosinolaat en PEITC (fenylethylisothiocyanaat). Deze stof geeft de plant haar typische, wat pikante smaak en verhoogt de weerstand tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen. Verder bevat waterkers ook hoge dosissen carotenoïden (provitamine A), vitamine B, C, D, E.

    Bereidingstips: waterkers is een prima smaakgever die zich met tal van gerechten laat mengen. U kunt er soepen en sauzen mee op smaak brengen. Lekker is de combinatie met vis, zoals zalmtartaar.

    7. Gember tegen misselijkheid

    Zingibereen, een soort etherische olie in de gemberwortel, is de werkzame stof die ervoor zorgt dat gember de spijsvertering een handje toesteekt. Gember in een gerecht is een goed idee voor wie af te rekenen heeft met spijsverteringsproblemen of misselijkheid.

    Bereidingstips: de gemberwortel laat zich perfect verwerken in wokgerechten maar smaakt net zo goed in zoete gerechten als koekjes of cake.

    8. Guarana om het lichaam te boosten

    De guaranabes is afkomstig uit Zuid-Amerika en werkt dankzij haar hoge cafeïnegehalte erg stimulerend. De bes, die vaak wordt verwerkt in supplementen, is geliefd bij sporters en mensen die zware fysieke inspanningen moeten leveren. Ze bevat ook veel tannine en magnesium, is goed voor het centrale zenuwstelsel en bevordert de alertheid en het geheugen. Kortom, ze boost de prestaties van het hele lichaam.

    Bereidingstips: de bes wordt vooral verwerkt in fris- en energiedranken. Guarana geeft een zachte smaak, tussen vanille en sinaasappel.

    9. Spinazie ter bescherming van hart en ogen

    Popeye had gelijk dat hij regelmatig een blik van het groene goedje opentrok, al deed hij dat niet om de juiste reden. Niet ijzer is de grootste troef van spinazie, wel de hoge doses carotenoïden waaronder luteïne, een stof die ook voorkomt in wortelen en rode vruchten en die onze ogen en dus ons gezichtsvermogen beschermt. Verder is spinazie bijzonder rijk aan foliumzuur, vitamine B en C, kalium, mag-nesium, zink, selenium. Dat maakt van spinazie een goede bewaker van hart en bloedvaten. De groente bevat ook nog chlorofyl, een belangrijke ontgifter omdat hij schadelijke stoffen aan zich bindt.

    Bereidingstips: spinazie kunt u natuurlijk koken, maar smaakt ook perfect als u ze licht roerbakt in de wok, in combinatie met mozzarella en wat olijfolie bijvoorbeeld. De blaadjes laten zich ook rauw welgevallen: u kunt ze rauw mixen in een slaatje.

    10. Groene thee als superantioxidant

    Dankzij een hoog gehalte aan polyfenol, catechine en cafeïne is groene thee een uitstekende antioxidant. Hij helpt de cholesterol en de bloeddruk te verlagen en is een ont-stekingsremmer. Er zijn ook heel wat aanwijzingen dat groene thee een preventief effect heeft op hersenziekten als alzheimer en parkinson.

    11. Rode paprika als vitaminebom

    Rode paprika bevat een bom aan vitamine C en stoffen als bioflavonoïden en carotenoïden. Die werken als antioxidant, als ontstekingsremmer, en bevorderen een goede bloedsomloop.

    Bereidingstips: paprika laat zich zowel koud als warm serveren. U kunt ze bereiden in de oven gevuld met gehakt, in een ratatouille, een groentestoofpotje of in een slaatje.

    12. Veenbessen voor de urinewegen

    Veenbessen zijn een van de meest bestudeerde vruchten ter wereld. De Amerikaanse FDA erkent dat veenbessen efficiënt werken tegen steeds terugkerende cysten. De aanwezigheid van tannine zorgt ervoor dat de bessen heilzaam zijn tegen urineweginfecties. Ze hebben een ontsmettend effect. Wie gevoelig is voor blaas- of urinewegproblemen, zet best regelmatig een cranberriesapje klaar.

    Bereidingstips: veenbessen laten zich lekker smaken bij wild, maar ook als sapje of smoothie.

    13. Medicinale paddenstoelen tegen virale infecties

    De bekendste in deze familie zijn shiitake en reishi. Ze zijn rijk aan polysacharide, vitamine D, C en B, ijzer, zink en selenium. Die combinatie staat garant voor een antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking, een versterking van het immuunsysteem en als preventie tegen tumoren.

    Bereidingstips: door zijn vaste structuur is de shiitake zeer geschikt voor allerlei roerbakgerechten. U kunt hem ook blancheren bij een slaatje of pasta.

    14. Mangosteen tegen allergie

    Deze paarse bes afkomstig uit Zuidoost-Azië bevat xanthonen, een stof die protectie biedt tegen kanker, ontstekingen en die allergische reacties helpt te bestrijden. Xanthonen verminderen de vrijgave van histamine, dat allergie veroorzaakt. De smaak lijkt op die van de lychee.

    Bereidingstips: meestal wordt mangosteen als sapje gedronken of in supplementvorm genomen.

    15. Gojibes voor de bloedsuikerspiegel

    De Chinezen schrijven deze kleine rode bes, die ook boksdoorn wordt genoemd, allerlei geneeskrachtige eigenschappen toe. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, heeft de gojibes duidelijk wat in haar mars. Ze bevat polysachariden, carotenoïden en licopeen die de lever beschermen, de immuniteit bevorderen en helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel (belangrijk voor diabetici) en het cholesterolgehalte.

    Bereidingstips: in gedroogde vorm kunt u gojibessen toevoegen aan yoghurt, ontbijtgranen of fruitsla. Het sap wordt verwerkt in cocktails.



    bron; knack.be 
    Auteur : Kari Van Hoorick


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Gojibes, mango, paddestoelen, veenbessen, paprika, thee, spinazie, guaranabes, gember, waterkers, granaatappel, rode biet, broccoli, tomaat, blauwe bes,
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips voor een gezonde barbecue


    Tips voor een gezonde barbecue

     

    De zomer staat voor gezellige barbecues die lang kunnen uitlopen. Deze manier van koken heeft de reputatie ongezond te zijn, maar als je op enkele eenvoudige dingen let, wordt het een gezonde en ook lekkere maaltijd.

    Tijd nemen
    Barbecue zou je kans op kanker verhogen. Als je op een te hoge temperatuur te snel je vlees of vis dichtschroeit, is dat ook zo. Dan ontstaan er namelijk benzopyrenen, dat zijn kankerverwekkende stoffen, meldt gezondheidsnet.be. Het is daarom belangrijk dat je je tijd neemt voor een barbecue en vlees of vis rustig gaart. Bij een gasbarbecue betekent dit dat je het vuur niet te hoog mag zetten, bij andere toestellen mag je pas beginnen bakken als je kolen niet meer branden en bedekt zijn met laagje witte as. Verder is het belangrijk je vlees 25 tot 40 centimeter boven het vuur te leggen. Ook kan het helpen je barbecue af te dekken, dan bakt het vlees gelijkmatiger. Heb je zwarte, verkoolde delen? Eet die vooral niet op, maar snij ze er af.

    Bacteriën vermijden
    Geef bacteriën geen kans bij het barbecueën, laat daarom vlees of vis in de koelkast zitten tot net voor je begint te bakken. Want eens rauw vlees ongeveer 10 graden is, nemen bacteriën ontzettend snel toe. 'Besmet' ook geen andere voedingswaren, leg dus al het bestek of borden die met het rauwe vlees in contact kwamen meteen weg als je het niet meer nodig hebt. Gebruik zeker niet hetzelfde gerief bij bereid eten.

    Salmonella
    Om salmonella te vermijden moet je zorgen dat de buitenkant van het vlees niet verbrandt terwijl de binnenkant nog rauw is. Let er dus op dat alles gaar is, vooral bij varkensvlees en gevogelte is dat belangrijk.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:vlees, vis, barbecue,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom is pompelmoes goed voor je



    Daarom is pompelmoes goed voor je


    daarom is pompelmoes goed voor je


    Pompelmoezen zijn niet meteen het meest populaire fruit, maar ze zijn wel bijzonder goed voor je lichaam en geest.

    Grapefruit zit boordevol vezels en vitaminen. Hierdoor worden afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd en wordt de opslag van vet voorkomen. Dankzij het hoge vitamine C-gehalte zorgt de vrucht er bovendien voor dat het verouderingsproces vertraagd wordt en je immuunsysteem een extra boost krijgt.

    Grapefruit bevat slechts 100 calorieën maar geeft je lichaam en geest dankzij zijn bittere karakter wel een enorme energieboost. Volgens experts is de fruitsoort dan ook één van de beste middeltjes om een dipje tegen te gaan. Hou je niet zo van de extreem bittere varianten? Kies dan voor een pompelmoes uit Florida. Deze zijn meestal sappiger en zoeter van smaak dan hun Europese soortgenoten.

    bron; gva.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Pompelmoes,
    10-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van welk voedsel word je vrolijker?



    Van welk voedsel word je vrolijker?


    Van welk voedsel word je vrolijker?

    Elke ochtend een lepel goed humeur kunnen nemen om meer pit te krijgen. Dat zou pas geweldig zijn, zeker als we het eens wat moeilijker hebben. Jammer genoeg bestaat dat niet!

    Maar we kunnen wel bepaalde levensmiddelen bovenaan op ons menu zetten die ons geven wat nodig is om onze stemming een duwtje in de juiste richting te geven.

    Goed humeur: een kwestie van serotonine, koolhydraten, tryptofaan en vitamine C!

    · Volkorenbrood, pasta, kaas en pompoenpitten

    · Vette vis, brood met lijnzaad en postelein

    · Paprika’s, peterselie, tomaten, aardbeien

    · Chocolade

    Volkorenbrood, pasta, kaas en pompoenpitten

    De eerste twee producten leveren ons koolhydraten, de twee andere tryptofaan.

    Koolhydraten kent u vast, maar wat is tryptofaan?

    Dat is een aminozuur (een bouwstof van de eiwitten) dat niet vaak vermeld wordt. Het is nochtans heel belangrijk, want het is de precursor of voorloper van serotonine.

    Serotonine is een neurotransmitter, een stof die in uw hersenen van het ene neuron naar het andere neuron hopt en heel wat rollen vervult. Het oefent onder meer een positieve invloed uit op onze stemming.

    De productie van serotonine is vrij ingewikkeld. Naast tryptofaan zijn er ook koolhydraten nodig, want tryptofaan zet zich maar om in serotonine als er koolhydraten bij te pas komen.

    Maar niet alle koolhydraten deugen daarvoor. Ze mogen niet uit gesuikerde producten of dranken komen. Die komen heel snel in ons bloed terecht en hebben net het omgekeerde effect.

    Er zijn goede - dat wil zeggen complexe - koolhydraten nodig en die vinden we in volkorenbrood, liefst met zemelen, in pasta, rijst en gedroogde peulvruchten, maar ook in erwten, kersen (het seizoen is bezig!) en chocolade!

    Kaas is een van de producten met het hoogste gehalte aan tryptofaan.

    Neem bij elke maaltijd een stukje, ook bij het ontbijt.

    Hetzelfde geldt voor pompoenpitten. Plet ze wat in een vijzel en doe ze bij uw salades. Ze zijn overheerlijk, zeker als u ze vooraf wat roostert. U vindt er in elke biologische winkel.

    Ook in wit vlees, gevogelte, eieren zit tryptofaan.

    Vette vis, brood met lijnzaad en postelein

    Vette vis is een must!

    Niet alleen omdat er tryptofaan in zit, maar ook omega 3. En omega 3 stimuleert de werking van de serotonine in de zenuwcellen.

    Een tartaar van zalm, een lekkere makreel in witte wijn, sardientjes op olie, ansjovissen, (een toast met ansjovispasta en groentjes is superlekker), een forel gepocheerd in een bouillon met wijn en azijn of gebakken in de pan (het is zo klaar), een goeie opgelegde haring met aardappelen… allemaal ideetjes waaruit u naar eigen smaak een paar keer per week kunt kiezen.

    Maar omega 3 zit ook in lijnzaad. Brood met lijnzaad is tegenwoordig overal te krijgen. Het levert u koolhydraten en omega 3, twee vliegen in één klap dus!

    Postelein bevat ook veel omega 3. In het zuiden groeit ze ‘s zomers weelderig in het wild. Bij ons is deze slasoort wat vergeten, maar stilaan wordt ze herontdekt.

    Ook in veldsla, spinazie en kool zit veel omega 3.

    Maak uw salades met deze groenten klaar en geef er een vinaigrette bij van koolzaad- of notenolie, allebei ook goede leveranciers van omega 3.

    bron; e-gezondheid.be
    Paule neyrat, dietiste
             


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:postelein, veldsla, ansjovis, zalm, makreel, lijnzaad, pompoenpitten, erwten, kersen,
    09-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwarring rond stevia


    Verwarring rond stevia

                                       
                                                    stevia
      
    Mensen hebben het er voortdurend over dat zij 'stevia' gebruiken als zoetstof. Toch is de regelgeving rond de etikettering bijzonder duidelijk. Zeggen dat ergens 'stevia' in zit of dat eenproduct 'gezoet is met stevia' kan niet.

    Stevia heet gezond te zijn en onschadelijk voor diabetici. Maar toch heerst er verwarring rond het plantje. Zeggen dat een voedingsstof met ‘stevia’ gezoet is, kan wettelijk niet. Om licht te zien in de duisternis, heeft het Federaal Agentschap Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eens opgelijst wat wel kan en wat verboden is op de verpakking van voedingsproducten.

    Niet de plant zelf

    Het is bijna een spel van woorden geworden. De essentie komt hierop neer: stevia, als plant, is niet toegelaten. Steviolglycosiden, de moleculen met zoetkracht die uit de plant gedistilleerd worden, zijn wel toegelaten. Op de verpakking mag je bijvoorbeeld wel zetten: met steviolglycosiden en met steviolglycosiden uit stevia, met zoetstoffen uit stevia, met stevia-extract-steviolglycosiden. Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het gaat om een zoetstof of steviolglycosiden (uit stevia). Simpelweg ‘met stevia’ of ‘met stevia-extract’ kan niet. De plant stevia rebaudiana Bertoni is immers een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel. Daarom
    kan op de verpakking nooit verwezen worden naar stevia-extracten zonder te verduidelijken dat het gaat om zoetstoffen of steviolglycosiden.

    Mensen zouden anders kunnen denken dat het voldoende is om een blaadje stevia in stukjes te doen en in de thee te doen. Stevia-extract is volgens Europa niet hetzelfde als steviolglycoside, waar het eigenlijk als zoetstof om gaat.

    Zoetstof van plantaardige oorsprong

    De regels rond de etikettering gaan nog verder. Zo mag er, bij gezoet met steviolglycosiden, op de verpakking ook niet gezet worden dat het om een ‘natuurlijke zoetstof’ of ‘gezoet met natuurlijke ingrediënten’ of ‘natuurlijk gezoet’, ‘zoete smaak van nature’ en ‘natuurlijk zoete smaak’ gaat. Steviolglycosiden zijn niet ‘natuurlijk’. Ze worden verkregen door een complex proces.

    Maar ‘zoetstof van natuurlijke oorsprong’ en ‘met zoetstof van plantaardige oorsprong’, mag dan weer wel omdat steviolglycosiden van nature aanwezig zijn in de bladeren van de stevia. Wat ook mag (en wat echt wijst op het woordenspel) is ‘natuurlijk zoet’, ‘zoete smaak van nature’ en natuurlijke zoete smaak’ omdat deze vermeldingen slaan op de steviolglycosiden zelf. Het is een vrij complexe materie en nu al gaan veel etiketten in de fout. Het FAVV heeft alvast een intensieve opdracht om deze van de markt te halen...




    Auteur: Désirée De Poot
    De Apotheker
    bron; knack.be   reaktie van L.

    Het artikel over stevia is inmiddels achterhaald, stevia plantjes mogen vrij verkocht en gebruikt worden in Belgie.
    De beste manier is zoeten met de stevia plantjes.

    P.S. Stevia ( in poedervorm) kan bij Delhaize gekocht worden.


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Stevia,
    31-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer kurkuma voor een betere weerstand



    Meer kurkuma voor een betere weerstand


    Je kent kurkuma vermoedelijk vooral als een populair ingrediënt voor het maken van een lekkere curry. Wist je dat dit geelwortelpoeder ook al meer dan 2.500 jaar gebruikt wordt in de oosterse geneeskunde? Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat kurkuma een positieve invloed heeft op een proteïne die ons immuunsysteem boost.

    De bewuste proteïne wordt 'cathelicidine anti-microbiële peptide' genoemd (CAMP dus, in het kort) en helpt ons lichaam te vechten tegen bacteriën en virussen. Professor Adrian Gombart van de Oregon State University ontdekte dat kurkuma de hoeveelheid CAMP in ons lichaam bijna kan verdriedubbelen.

    A curry a day keeps the doctor away
    "Hoewel kurkuma doorgaans maar op kleine schaal wordt geconsumeerd, kan langdurig gebruik ervan positieve effecten hebben op onze gezondheid, zeker wat maag- en darmproblemen betreft", aldus Gombart. Toch voegt hij er ook aan toe dat het lang niet zo doeltreffend is als vitamine D. Tot slot zou het eten van geelwortelpoeder ook een ontstekingsremmend en zuiverend effect hebben op ons lichaam.




    bron;demorgen.be 
    Door: Lynn Formesyn .
    Bron: Daily Mail


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Kurkuma, Curry,
    02-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe supervrucht: avocado houdt je jong

    De nieuwe supervrucht: avocado houdt je jong

               

    Avocado is de sleutel tot de jeugd, want wetenschappers ontdekten namelijk dat dit veroudering en tal van ziekten voorkomt.

    De Mexicaanse onderzoeker Christian Cortes-Rojo ontdekte dat avocado's de negatieve effecten van zuurstof op het lichaam tegengaat. Daarna helpt dit de concentratie van cholesterol in het bloed te verlagen, wat betekent dat het helpt te beschermen tegen hart- en vaataandoeningen. Ook verlicht het de gezondheidsklachten van patiënten met diabetes.

    De onderzoekers namen gist van avocado, maar hetzelfde soort vet vind je in olie van avocado. Dit is niet de eerste keer dat wetenschappers ontdekken dat exotisch fruit medische problemen als hartziekten en kanker kan bevechten.




    bron; hln.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Avocado,
    08-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle eieren even gezond
     

    Alle eieren even gezond

    Voor je gezondheid maakt het niet uit welke eieren je eet


    Foto: Flickr.com BPheonix

    Een biologisch ei of een gewoon scharrelei, voor je gezondheid maakt het niets uit.

    Vaak wordt gedacht dat witte eieren gezonder zijn dan bruine. Dat blijkt niet het geval. Het kippenras bepaalt de kleur van de schaal. De gele kleur van de dooier is te danken aan het kippenvoer en zegt ook niets over de voedingswaarde. In omega-eieren zit wel meer gezonde vetten dan in andere eieren.

    Uiteraard maakt het voor de kip wel uit welke eieren je koopt. De biologische komen van kippen die vrij rondlopen en een beter leven hebben gehad dan scharrelkippen.

    De consumentenbond testte 17 merken biologische, vrijeuitloop- en scharreleieren. Daaruit blijkt dat de samenstelling van vet en cholesterol bij alle eieren vrijwel hetzelfde is.


    bron; telegraaf.nl


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:ei, eieren,
    22-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewier verlaagt bloeddruk


    Zeewier verlaagt bloeddruk

    Het is een tikje slijmerig, populair bij Japanners en geen sushi zonder dit product: zeewier. De groene draden zien er misschien niet erg eetbaar uit,
    maar ze zijn wel hartstikke goed voor je bloeddruk.

      Onderzoekers van het Ierse Teagasc Food Research Centre legden
      100 studies naar zeewier naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het bloeddrukverlagend werkt. Zeewier bevat veel zogenaamde bio-peptiden, ook gevonden in melk.

      Zeewier in sushi

      Wij zijn vooral bekend met eetbaar zeewier, ook wel 'wakame' genoemd. Dit is de zeewiervariant die je in je miso soepje vindt en die als bladen gedroogd wordt voor sushi (nori).

      Caloriearm

      Zeewier bevat weinig calorieën en het zou een goed product zijn in je strijd tegen de kilo's. Ratten die zeewier kregen, verloren 10 procent van hun gewicht.

      Bron telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zeewier,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid

      In de winter heb je al eens last van een droge, schilferige huid. Enkele voedingstips kunnen je nochtans voorzien van een stralende winterse teint.

      Suikers

      Eet in de winter iets minder suiker dan tijdens de lente, zomer en herfst. Door te veel suiker gaan je collageenvezels namelijk beschadigd raken. "Dat zorgt voor een minder soepele huid en rimpels", aldus Laurent Chemda, verantwoordelijke van bioshop La Feuille in Brussel in Elle.

      Water

      Drink voldoende water, ook in de wintermaanden, om het vochtgehalte in je lichaam en dus ook in je huid op peil te houden. In de winter kan je eventueel opteren voor een water met extra mineralen. Noten zitten bomvol goede vetten, ideaal om uitdroging van de huid te helpen voorkomen. Kies bij voorkeur voor cashew- of pecannoten. Om dezelfde reden eet je best enkele keren per week vette vis.

      Beeld: Photo News

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:suiker, noten, vis,
      19-02-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supervoedsel: zeewier
       

      Supervoedsel: zeewier

      Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde
      levensstijl aanhangen?
      Goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest
       
      Zeewier 
      Foto: Kristin Duvall


        Lekker en gezond

        Zeewier is niet alleen de belangrijkste maar tevens ook de rijkste bron aan mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering , een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12.
        Niet geheel onbelangrijk: het is ook heel lekker.

        Zoveel soorten

        Er zijn honderden soorten zeewier. Sommigen kun je wel eten, anderen niet. De bekendste is Nori, een geperste soort en die wordt ook in sushi gebruikt en dit is demeest bruikbare soort zeewier. Wakame is een bekende soort, die kun je rauw eten. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, gezonde, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groente-, bonen- en granengerechten.
        Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!

        bron; telegraaf.nl

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:zeewier, wakame,
        07-02-2012
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vaker een banaan moet eten


        Waarom je vaker een banaan moet eten


        Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

        We zetten alles even op een rijtje:

        * Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.

        * Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.

        * Van vrolijk gesproken ... ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.

        * Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat dan weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.

        * Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.

        * Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.

        * Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

        Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen?

        (lf) bron; hln.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:banaan,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!