Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
08-12-2012
15 voedingsmiddelen die u een superboost geven
15 voedingsmiddelen die u een superboost geven
Ze zijn het neusje van de zalm, de superkampioenen op het vlak van vitaminen, mineralen en antioxidanten. En laat de meesten dan ook nog eens de smaakpapillen verwennen. Een keukenlijstje van 15 superfoods om te bewaren.
1. Broccoli tegen kanker
Broccoli staat bekend om zijn beschermende effect op de cellen en dus op de ontwikkeling van kanker. Dat geldt ook voor andere koolsoorten maar broccoli steekt erbovenuit door zijn hoge doses sulforafaanglucosinolaat (SGS), een stof die de natuurlijke ontgifting van het lichaam stimuleert. Verder bevat deze licht verteerbare groente veel vitamine B en vooral C (een gekookte broccoli bevat dubbel zoveel vitamine C als een sinaasappel). Broccoli is ook rijk aan kalium, magnesium, ijzer, zink, selenium en cabagine (of vitamine U), een ontstekingsremmende stof die de slijmvliezen van maag en darmen beschermt.
Bereidingstips: broccoli kunt u best stomen of kort laten schrikken in kokend water, dan verliest hij minder van zijn potentie. U kunt broccoli ook rauw serveren als aperitiefhapje met een dipsaus, verwerken in soep en puree, of mengen met verse kruiden.
2. Tomaat tegen prostaatkanker
De tomaat dankt haar adelbrieven aan het bijzonder hoge gehalte aan lycopeen, een belangrijke antioxidant. Vooral bij tomaten die warm of bereid worden geserveerd, zet lycopeen zich goed vrij en werkt het preventief tegen de ontwikkeling van prostaatkanker maar ook tegen andere carcinogenen als baarmoeder-, darm- en maagtumoren. Hoge doses lycopeen zorgen er immers voor dat schadelijke vrije radicalen uit het lichaam worden afgevoerd. De tomaat bevat ook veel vitamine B en C en mineralen als kalium, fosfor en magnesium.
Bereidingstips: vooral warm of bereid speelt de tomaat ten volle haar gezondheidstroeven uit. Dat kan in tomatensap, soep, puree, zelfgemaakte ketchup of andere sauzen.
3. Blauwe bes als vitaminekampioen
De blauwe bes wordt door voedingsdeskundigen omschreven als de koningin der bessen. De supervrucht bevat dan ook recordgehaltes aan vitamine B en C en is rijk aan pterostylbeen, een belangrijke antioxidant die beschermt tegen kanker. Blauwe bessen verminderen ook het risico op hartziekten en werken ontstekingsremmend. Door de band geldt bij vruchten de vuistregel: hoe meer kleur ze hebben, hoe hoger hun antioxidantengehalte.
Bereidingstips: tijdens het zomerseizoen kunt u ze vers eten, maar de rest van het jaar zijn ze ook in diepvriesvorm te krijgen. Die is even lekker en rijk aan
4. Rode biet voor de lever
Deze bordeauxkleurige groente heeft zijn superstatus te danken aan zijn hoge gehalte aan bioflavonoïden, bètacaroteen, vitamine B en C, calcium, fosfor en ijzer. Die combinatie stimuleert de zuiverende werking van de lever, verhoogt de weerstand en helpt - dankzij het ijzergehalte - om bloed-armoede te bestrijden. En omwille van luteïne varen ook de ogen er wel bij.
Bereidingstips: versnij wat rode biet bij sla, in combinatie met look en peterselie. Of verwerk ze in een koude gazpacho.
5. Granaatappel tegen veroudering
Ook de granaatappel is een antioxidantenkampioen en is rijk aan beschermende polyfenolen. Dat maakt van de granaatappel een ideale anti-aging handlanger, of beter, een bondgenoot om in optimale conditie ouder te worden. Hij beschermt tegen hoge bloeddruk, cardiovasculaire risico's en doet dienst als ontstekingsremmer.
Bereidingstips: de granaatappel wordt vooral als sap gedronken, maar let wel op voor teveel toegevoegde suikers. De vrucht zelf is ook lekker in slaatjes en fruitsla.
6. Waterkers tegen kanker
Een groente die vaak over het hoofd wordt gezien maar wel degelijk zijn plaats verdient in het rijtje van de supervoeding is waterkers. Verwant aan broccoli, beschermt ook waterkers tegen kanker dankzij de hoge aanwezigheid van glucosinolaat en PEITC (fenylethylisothiocyanaat). Deze stof geeft de plant haar typische, wat pikante smaak en verhoogt de weerstand tegen bepaalde kankerveroorzakende stoffen. Verder bevat waterkers ook hoge dosissen carotenoïden (provitamine A), vitamine B, C, D, E.
Bereidingstips: waterkers is een prima smaakgever die zich met tal van gerechten laat mengen. U kunt er soepen en sauzen mee op smaak brengen. Lekker is de combinatie met vis, zoals zalmtartaar.
7. Gember tegen misselijkheid
Zingibereen, een soort etherische olie in de gemberwortel, is de werkzame stof die ervoor zorgt dat gember de spijsvertering een handje toesteekt. Gember in een gerecht is een goed idee voor wie af te rekenen heeft met spijsverteringsproblemen of misselijkheid.
Bereidingstips: de gemberwortel laat zich perfect verwerken in wokgerechten maar smaakt net zo goed in zoete gerechten als koekjes of cake.
8. Guarana om het lichaam te boosten
De guaranabes is afkomstig uit Zuid-Amerika en werkt dankzij haar hoge cafeïnegehalte erg stimulerend. De bes, die vaak wordt verwerkt in supplementen, is geliefd bij sporters en mensen die zware fysieke inspanningen moeten leveren. Ze bevat ook veel tannine en magnesium, is goed voor het centrale zenuwstelsel en bevordert de alertheid en het geheugen. Kortom, ze boost de prestaties van het hele lichaam.
Bereidingstips: de bes wordt vooral verwerkt in fris- en energiedranken. Guarana geeft een zachte smaak, tussen vanille en sinaasappel.
9. Spinazie ter bescherming van hart en ogen
Popeye had gelijk dat hij regelmatig een blik van het groene goedje opentrok, al deed hij dat niet om de juiste reden. Niet ijzer is de grootste troef van spinazie, wel de hoge doses carotenoïden waaronder luteïne, een stof die ook voorkomt in wortelen en rode vruchten en die onze ogen en dus ons gezichtsvermogen beschermt. Verder is spinazie bijzonder rijk aan foliumzuur, vitamine B en C, kalium, mag-nesium, zink, selenium. Dat maakt van spinazie een goede bewaker van hart en bloedvaten. De groente bevat ook nog chlorofyl, een belangrijke ontgifter omdat hij schadelijke stoffen aan zich bindt.
Bereidingstips: spinazie kunt u natuurlijk koken, maar smaakt ook perfect als u ze licht roerbakt in de wok, in combinatie met mozzarella en wat olijfolie bijvoorbeeld. De blaadjes laten zich ook rauw welgevallen: u kunt ze rauw mixen in een slaatje.
10. Groene thee als superantioxidant
Dankzij een hoog gehalte aan polyfenol, catechine en cafeïne is groene thee een uitstekende antioxidant. Hij helpt de cholesterol en de bloeddruk te verlagen en is een ont-stekingsremmer. Er zijn ook heel wat aanwijzingen dat groene thee een preventief effect heeft op hersenziekten als alzheimer en parkinson.
11. Rode paprika als vitaminebom
Rode paprika bevat een bom aan vitamine C en stoffen als bioflavonoïden en carotenoïden. Die werken als antioxidant, als ontstekingsremmer, en bevorderen een goede bloedsomloop.
Bereidingstips: paprika laat zich zowel koud als warm serveren. U kunt ze bereiden in de oven gevuld met gehakt, in een ratatouille, een groentestoofpotje of in een slaatje.
12. Veenbessen voor de urinewegen
Veenbessen zijn een van de meest bestudeerde vruchten ter wereld. De Amerikaanse FDA erkent dat veenbessen efficiënt werken tegen steeds terugkerende cysten. De aanwezigheid van tannine zorgt ervoor dat de bessen heilzaam zijn tegen urineweginfecties. Ze hebben een ontsmettend effect. Wie gevoelig is voor blaas- of urinewegproblemen, zet best regelmatig een cranberriesapje klaar.
Bereidingstips: veenbessen laten zich lekker smaken bij wild, maar ook als sapje of smoothie.
13. Medicinale paddenstoelen tegen virale infecties
De bekendste in deze familie zijn shiitake en reishi. Ze zijn rijk aan polysacharide, vitamine D, C en B, ijzer, zink en selenium. Die combinatie staat garant voor een antivirale, antibacteriële en schimmelwerende werking, een versterking van het immuunsysteem en als preventie tegen tumoren.
Bereidingstips: door zijn vaste structuur is de shiitake zeer geschikt voor allerlei roerbakgerechten. U kunt hem ook blancheren bij een slaatje of pasta.
14. Mangosteen tegen allergie
Deze paarse bes afkomstig uit Zuidoost-Azië bevat xanthonen, een stof die protectie biedt tegen kanker, ontstekingen en die allergische reacties helpt te bestrijden. Xanthonen verminderen de vrijgave van histamine, dat allergie veroorzaakt. De smaak lijkt op die van de lychee.
Bereidingstips: meestal wordt mangosteen als sapje gedronken of in supplementvorm genomen.
15. Gojibes voor de bloedsuikerspiegel
De Chinezen schrijven deze kleine rode bes, die ook boksdoorn wordt genoemd, allerlei geneeskrachtige eigenschappen toe. Hoewel niet alles wetenschappelijk bewezen is, heeft de gojibes duidelijk wat in haar mars. Ze bevat polysachariden, carotenoïden en licopeen die de lever beschermen, de immuniteit bevorderen en helpen bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel (belangrijk voor diabetici) en het cholesterolgehalte.
Bereidingstips: in gedroogde vorm kunt u gojibessen toevoegen aan yoghurt, ontbijtgranen of fruitsla. Het sap wordt verwerkt in cocktails.
1 kg bloemige aardappelen, 500 g gemengd gehakt 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 50 g geraspte kaas 2 dl melk, 50 g boter, vers geraspte nootmuskaat 2 geperste knoflookteentjes, peper en zout.
Bereidingswijze;
Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water. Bak vervolgens de spekblokjes in een koekenpan. Vul aan met de fijngesneden ui en knoflook, waarna u het gehakt toevoegt en deze korrelig bakt. Laat eventueel uitlekken in een zeef om het overtollige vet te verwijderen. Giet nu de aardappelen af en laat ze uitdampen. Verwarm de melk samen met de boter in een pan. Haal de aardappelen door een roerzeef en roer er het boter-, melkmengsel bij. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel er de spekblokjes en het gehakt over. Dek hierna af met de puree en strooi er, als laatste, de kaas over. Zet 30 min in een voorverwarmde oven van 200°C.
150 ml kookroom, zout, 5 kleine tomaatjes (gehalveerd)
Bereiding; 20-30 min.
Kook de penne in een pan met ruim kokend water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps toe en kook ze met de pasta gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan met een dikke bodem en fruit de ui heel zachtjes glazig. Roer de kerriepoeder erdoor en voeg de kookroom toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Verdun de saus eventueel met een beetje van het pastakookvocht en laat de saus 3 minuten zachtjes sudderen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en leg de tomaten er met de snijkant naar beneden in. Bak de tomaten 3 minuten, keer ze na 2 minuten. Schep de garnalen door de kerriesaus en warm de saus nog heel even door. Giet de pasta met sugarsnaps af en verdeel dit over twee warme diepe (pasta)borden. Schep de garnalen met kerriesaus op de pasta en leg daarna de tomaatjes erop. Serveer direct.
Tip: neem in plaats van sugarsnaps peultjes of broccoli. Kook deze groenten maar 3-4 minuten met de pasta mee.
droge witte wijn, 1 citroen, een scheutje calvados
Voor de kippenkruiden
1 kl kerriepoeder, 1 kl paprikapoeder, 1 kl gemberpoeder, een halve kl zout, een halve kl gemalen zwarte peper, een scheutje arachideolie.
Bereiding;
Meng de droge specerijen en roer er olie door tot je een smeuïg papje krijgt. Wentel de kip door deze specerijenpasta.
Leg de kip op een ovenrooster en zet in een oven op 180°C met een braadslee er onder om de afdruipende vetten op te vangen. Giet regelmatig wat braadvocht over de kip. De kip is gaar wanneer het vocht dat eruit loopt, helder is.
Schil intussen de appelen, snijd ze in 4 en verwijder het klokhuis. Doe ze in een kookpan met wat suiker, een scheutje witte wijn en enkele druppels citroensap. Laat de appelen loskoken en werk naar smaak af met calvados.
Snijd de kip in stukken en serveer met de appelmoes en kroketjes.
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Mannen en vrouwen die op hun lijn letten zullen geen calorierijke maaltijden bestellen op restaurant, maar ook lichte gerechten kunnen slecht zijn voor je figuur. Vijf verrassende restaurantvalkuilen op een rij.
Fotos; Shutterstock Valkuil 1: Salades Slaatjes zijn het perfecte gerecht voor wie lijnt, maar lang niet alle combinaties zijn ook werkelijk goed voor je figuur. Een slaatje met geitenkaas, noten en een vette dressing loopt makkelijk op tot 500 calorieën.
Wat je kan doen: Vraag om de dressing apart te serveren zodat je zelf kan beslissen hoeveel je ervan over je slaatje sprenkelt.
Valkuil 2: Groenten Veel koks bakken hun groenten in de pan met veel boter of olie om de smaak intenser te maken. In sommige gevallen voegen ze er zelfs spek aan toe.
Wat je kan doen: Vraag aan de ober of de kok je groenten droog wil bereiden, dus zonder calorierijke sausjes.
Valkuil 3: De kok Jij mag dan wel calorieën tellen, de meeste koks houden zich daar niet mee bezig. Integendeel, ze gebruiken room, boter, zout en vet om hun ingrediënten extra lekker te maken. En dat komt je figuur niet ten goede.
Wat je kan doen: Vraag op voorhand of er boter of room in het gerecht zit dat je wil bestellen. Die informatie staat immers niet op de menukaart. Kies desnoods voor een lichtere maaltijd als de kok de calorierijke ingrediënten gebruikt.
Valkuil 4: Olijfolie Op restaurant krijg je tijdens het wachten soms een mandje brood en een potje olijfolie. Vaak dompel je een sneetje helemaal onder omdat je denkt dat olijfolie gezond is, maar het blijft uiteraard een vet. Brood absorbeert de olie bovendien heel goed waardoor je per sneetje zon 190 calorieën opneemt.
Wat je kan doen: Schep met je vork wat olijfolie uit het potje en besprenkel je broodje ermee. Zo krijg je toch wat extra smaak, maar beperk je het aantal calorieën.
Valkuil 5: Porties Kleine porties lijken goed voor je lijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Bijvoorbeeld: je bestelt enkele hapjes in plaats van een voorgerecht en je krijgt veel vetten binnen.
Wat je kan doen: Opteer voor gezonde hapjes zoals rauwe groenten. Vul eventueel aan met appetizers met proteïnen, dan krijg je alsnog een vol gevoel.
1 prei, 1 wortel, 1 groene selder, 150 g gekookte ham
200 g Brugge Oud, 15 cl room, cayennepeper en zout.
Bereidingswijze; 20- 40 min.
De groenten fijn snijden en stoven in de boter. De kippenbouillon en het bier eraan toevoegen en +/- 30 minuten laten koken. Kruiden met cayennepeper en zout. De ham en de Brugge Oud in kleine blokjes snijden en in een soepterrine doen samen met de room. De kokende bouillon eraan toevoegen.
Tip; De ham kan ook vervangen worden door gebakken blokjes van kippenfilets.
Schil de mango. Halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de garnalen. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper. Schik de blaadjes sla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met plakjes citroen.
Tip: Vervang mango door meloen, nectarine of perzik.
Ontwaken en ontbijten met vers gebakken havermoutkoekjes. Jeroen durft te wedden dat vers gebakken havermoutkoekjes en een smeuïge mix van verse kaas en bananen goed zullen scoren. Ook als vieruurtje kan je dit op de tafel zetten. Probeer het eens
Havermoutkoekjes
Voor 4 personen:
130 g havermout , 125 g zachte boter (op kamertemperatuur), 210 g suiker , 100 g bloem, 1 vanillestokje, 1 ei .
Foto's;
Hobbyfotografie J & G
Bereiding;
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de havermout, de bloem, de suiker en de malse boter in de mengbeker van je keukenmachine.
Druk de vanillestok eerst even plat en snij hem daarna overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peulen en doe ze zorgvuldig in de mengpot.
Voeg tenslotte het ei toe.
Monteer de klopper op de machine en laat het toestel rustig draaien. Na een dikke minuut ontstaat er al een homp koekjesdeeg.
Neem de vlakke ovenplaat erbij en leg er een vel bakpapier op of een bakmat van siliconen.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rol kleine porties deeg tot balletjes van zon 2 centimeter diameter. Leg ze op het vel bakpapier (of het bakmatje) en druk ze plat tot dunne ronde koekjes van zon 6 cm diameter. Op een standaard bakplaat kan je zon 16 koekjes leggen.
Tip: Bewaar het koekjesdeeg voor later. Indien je het wil bewaren, rol het deeg dan als dikke worsten in vershoudfolie. Laat ze afkoelen in de koelkast (of vries ze in) en snij het deeg nadien met een heet mes in dunne ronde plakjes.
Bak de koekjes gedurende ongeveer 25 minuten in de hete oven van 175°C.
Laat de koekjes afkoelen zodat ze extra krokant worden. Tip; de suiker kan vervangen worden door 20 a 25 gram stevia.
1 kg broccoli, 2 sjalotjes, 2 el olijfolie, 1 teentje knoflook 1 citroen, 1 l groentenbouillon 1 kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden Light 300 g zalmsnippers, versgemalen peper en zout
Bereiding; Snijd de roosjes broccoli van de stronk. Hak de sjalotjes en de knoflook heel fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak hierin de fijngesneden sjalotjes en de knoflook. Voeg dan de broccoliroosjes toe en bak het geheel op een matig vuur nog ca. 10 minuten. Voeg de groentenbouillon toe en laat de broccolisoep in 10 minuten gaar worden.
Zet de staafmixer in de soep en pureer deze grof zodat er nog stukjes broccoli zichtbaar zijn.
Verdeel vlak voor het serveren de Boursin en de zalmsnippers in 6 soepkommen/borden en breng deze verder op smaak met versgemalen peper en zout.
Tip; enkele druppels olijfolie geeft een mooi effekt.
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Voor 4 personen:
8 Vastkokende aardappelen, 400 g spinazie
700 g verse zachte kaas, 200 g gemalen kazen
3 dl melk, 50 g bloem,70 g boter, 1 el olijfolie, peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Stoof de spinazie in de olijfolie. Kruid met peper en zout en knijp goed uit.
Meng er de uitgelekte ricotta onder. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 3 mm. Beboter een ovenschaal met de helft van de boter. Leg er een laag aardappelplakjes in. Spatel er vervolgens een laag (1 cm) van het spinaziemengsel op. Herhaal dit tot de ingrediënten zijn opgebruikt. Smelt de rest van de boter. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren tot je een roux krijgt. Doe er vervolgens melk bij en laat al roerend doorkoken tot de saus gebonden is. Kruid met peper en zout en meng er de gemalen kaas onder. Giet de kaassaus over de lasagne en bak hem gedurende 20 min. in de oven. Serveer meteen.
Tip; De verse zachte kaas kan je eventueel vervangen door ricotta .
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel het witloof en verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snij het overlangs in twee. Spoel de aardappelen en snij ze overlangs doormidden. Vet een ovenschotel in met olijfolie. Leg er het witloof in, samen met de aardappelen, laurierblaadjes, tijm en knoflook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Dek af met alumiumfolie en bak 30 minuten. Snij het spek in reepjes en strooi ze over het witloof. Plaats onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 30 minuten tot het spek knapperig is. Serveer onmiddellijk.
bron; mijnflandria.be
Categorie:AARDAPPELGERECHTEN Tags:witlof, spek, aardappels, tym, look,
29-11-2012
Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen
Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen
De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E, antioxidanten en natuurlijke suikers. Lekker van smaak en goed voor je lijf. Nodig je vriendinnen uit met eigengemaakte muffins en veel tijd om bij te praten, wordt het vast een succes.
Zeef de bloem met het gistpoeder en een 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat.
Meng de eieren, de suiker, het merg van een vanillestokje, de geraspte schil van 1 citroen, 100 ml plantaardige olie en 300 g yoghurt (0% v.g.). Doe er de bloem bij. Voeg 150 g ontdooide bosbessen toe.
Schenk het deeg in muffinvormpjes bedekt met papieren vormpjes. Laat 25-30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.
Konijnenfilet, Gerookte Zalm,Champignons, Prinsessenbonen en Belle de Fontenay
Konijnenfilet met gerookte zalm, Parijse champignons, prinsessenbonen en Belle de Fontenay
Voor 4 personen: 4 konijnenfilets, 4 el olijfolie, 1 sjalot 8 grote Parijse champignons, 160 g geblancheerde prinsessenbonen 8 Belle de Fontenay-aardappelen (ongeschild in dunne schijven gesneden) 1,5 dl droge witte wijn, 3 dl konijnen- of kippenbouillon 1 dl room, 2 grote sneden gerookte zalm (in snippers), peper en zout
Bereidingswijze
Bak de filets in hun geheel krokant rosé in olijfolie. Houd warm. Verhit opnieuw wat olijfolie in de pan en stoof de fijngehakte sjalot, champignons, prinsessenbonen en aardappelschijven erin aan. Bevochtig met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Doe de bouillon erbij en laat opnieuw inkoken tot de aardappel gaar is.
Doe het konijnenvlees, de room en de helft van de gerookte zalm erbij en laat nog enkele minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout. Serveer met de rest van de zalmsnippers op vier warme borden.
Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado
Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado
Gebruik in je eten goed veel knoflook het geeft veel smaak en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolniveau. De smaakmaker activeert immuniteit, verlicht allergieën, reduceert een lage bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedcirculatie.
Voor 4 personen; 4 el olijfolie, 4 medaillons à 250 g van hert of ree, 100 g boter, 2 uien gehakt, 150 g grove mosterd, 50 ml brandewijn, 500 ml verse room, 80 ml honing, 100 g bieslook gehakt, 250 g cherrytomaatjes, 2 tenen knoflook geperst, 100 g basilicum gehakt, 1 avocado in schijfjes, 200 g koriander gehakt,
Bereiding; 30min.
Verwarm 3 el olie in een pan met dikke bodem. Wrijf medaillons in met zout en zwarte peper. Bak ze 2 minuten tot ze bruin kleuren en leg dan op elke medaillon een blokje boter. Neem medaillons uit pan als ze rosé zijn en hou ze warm.
Fruit uien in dezelfde pan. Voeg mosterd en brandewijn toe, en flambeer het (let op: zet afzuigkap uit). Voeg honing toe, daarna room, laat de saus inkoken. Voeg bieslook toe en neem pan van vuur. Bak in aparte pan tomaatjes met knoflook tot ze zacht zijn, roer basilicum erdoor. Laat tomaatjes uitlekken.
Leg vlees in midden van bord. Leg er wat avocadoschijfjes op en giet saus erover. Leg tomaatjes eromheen en garneer met koriander. Lekker met aardappelpuree en seizoensgroenten.
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Schil en hak de sjalot fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalot toe. Wanneer de sjalot glazig gebakken is, voeg de aardappelen en de rozemarijn toe samen met de witte wijn en het verkruimelde bouillonblokje. Laat dit op een gemiddeld vuurtje stoven tot de aardappelen de witte wijn geabsorbeerd hebben. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met de ham, de aardappelen en de Passendale-kaas. Plaats de belegde sneetjes brood in een warme oven (220°C) tot de kaas begint te smelten (gedurende 2 tot 3 min.). Tip; gebruik zuurdesembrood met open kruim.
Voor personen; 4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram, 1 grote venkelknol, 250 gram zeekraal, 4 eetlepels (rijst- of arachide)olie.
Bereiding;20-30min.
Verwarm de oven voor op 125˚C. Wrijf de kabeljauwfilets in met zout en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.
Voor 4 personen: 400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven 1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn 1 teentje knoflook, fijngehakt 80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.
Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken. Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta. Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.
In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.
De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.
De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.
bron; de redaktie.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:wafels,
24-11-2012
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Voor 4 personen:
4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook 1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt) 8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen
Bereidingswijze
Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.
Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze. Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.