Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Schil en hak de sjalot fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalot toe. Wanneer de sjalot glazig gebakken is, voeg de aardappelen en de rozemarijn toe samen met de witte wijn en het verkruimelde bouillonblokje. Laat dit op een gemiddeld vuurtje stoven tot de aardappelen de witte wijn geabsorbeerd hebben. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met de ham, de aardappelen en de Passendale-kaas. Plaats de belegde sneetjes brood in een warme oven (220°C) tot de kaas begint te smelten (gedurende 2 tot 3 min.). Tip; gebruik zuurdesembrood met open kruim.
Voor personen; 4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram, 1 grote venkelknol, 250 gram zeekraal, 4 eetlepels (rijst- of arachide)olie.
Bereiding;20-30min.
Verwarm de oven voor op 125˚C. Wrijf de kabeljauwfilets in met zout en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.
Voor 4 personen: 400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven 1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn 1 teentje knoflook, fijngehakt 80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.
Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken. Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta. Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.
In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.
De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.
De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.
bron; de redaktie.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:wafels,
24-11-2012
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Voor 4 personen:
4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook 1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt) 8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen
Bereidingswijze
Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.
Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze. Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.
Voor vier personen: 1 kg rundergebraad, zout, zwarte peper, 50 g boter 1 kop vleesfond, 1 kg gemengde paddenstoelen
Voor de marinade: 3 koppen rode wijn, 4 soeplepels olie, 1 kop water 1 versneden ui, 1 versneden wortel, 1 teen knoflook 2 laurier blaadjes, 2 takjes rozemarijn, 2 koffielepels gehakte peterselie
Bereidingswijze
Kruid het vlees met zout en peper. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom, voeg het vlees toe en bewaar het acht uur op kamertemperatuur ondergedompeld in de marinade. Keer het vlees regelmatig.
Haal het uit de marinade en dep droog. Laat boter smelten, laat het gebraad aan alle kanten korsten en plaats het in een ovenschaal.
Kook de baksappen met de fond al roerende los en giet dit vocht samen met de gezeefde marinade bij het vlees. Dek de schaal af en plaats 25 min. in een voor verwarmde oven van 180°C. Dik de saus, indien gewenst, met een weinig opgelost maïszetmeel.
Maak de paddenstoelen schoon en bak in wat boter. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd van het vlees de paddenstoelen toe aan de ovenschotel. Snij het vlees in schijven en server met saus en paddenstoelen.
De liefhebber van wilde paddestoelen hoeft nooit op zijn honger te blijven zitten. In elk seizoen zijn er wilde soorten te vinden, die in gerechten voor een meer dan aparte smaak zorgen.
Gekweekte paddenstoelen, zoals champignons, oesterzwammen, bundelzwam, pruikzwam (pompom blanc), de grote portabella, enoki en shii-take zijn dankbare ingrediënten voor de kok die op zoek is naar variatie. Ze zijn relatief goedkoop en het hele jaar door beschikbaar. In de keuken blijft het echter een beetje behelpen met knoflook, ui en kruiden, want de smaak en geur van gekweekte paddenstoelen zijn eerder bescheiden en niet te vergelijken met die van in het wild groeiende paddenstoelen. Het schoonmaken van wilde paddenstoelen is een heikel punt.
Hoewel er soorten zijn die het wassen uitstekend verdragen (hoorn des overvloeds, truffel, sponszwam), geeft de echte liefhebber er de voorkeur aan om de paddenstoelen met veel geduld zorgvuldig schoon te borstelen.
bron; weekend.knack.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:paddestoelen,
Stoemp met witloof en rundvlees
Stoemp met witloof en rundvlees
Voor 4 personen
1 kilo bloemige aardappelen (bv. Bintje), peper en zout, 4 stronkjes witloof, in reepjes gesneden, boter, 125 g oesterzwammen, in reepjes gesneden, melk, nootmuskaat, bosje veldsla, gewassen en grof gesneden, 8 sneetjes rosbief, (of reepjes gebraad),
Bereidingswijze
Kook de aardappelen gaar in zout water. Bak intussen het witloof in boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat mooi bruin karameliseren. Bak nu ook de oesterzwammen kort en hevig in boter. Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje hete melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het witloof, de oesterzwammen en de veldsla toe. Roer goed. Voeg dan het vlees toe.
Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes
Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes
Voor 4 personen: Voor de appelen met kaneel :
4 boskoopappelen, 2 kl boter, 2 kaneelstokjes, 1 à 2 kruidnagels, 4 el suiker, 2 el citroensap, 50 ml witte wijn, 10 ml calvados
Voor de aardappelstaafjes: 500 g vastkokende aardappelen, frituurolie
Voor de everzwijnkoteletten: 8 everzwijnkoteletten (toebereid door de slager), 2 el geklaarde boter 2 el boter, 1 takje rozemarijn, 2 jeneverbessen.
Bereidingswijze
Voor de appelen met kaneel : schil de appelen, snij ze in tween, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in fijne plakjes. Bak ze in de boter en bestrooi met suiker. Voeg de kaneel, de kruidnagels en het citroensap toe en giet de witte wijn erbij. Bak de appelen terwijl u voortdurend roert tot ze mooi zacht worden en een moes met stukjes vormen. Voeg indien nodig een beetje water toe om te vermijden dat de appelen aanbakken. Voeg de calvados toe, haal van het vuur en laat afkoelen.
Voor de aardappelstaafjes : schil de aardappelen, snij ze in schijfjes van 2 mm dik en vervolgens in staafjes van 2 mm breed. Leg ze meteen in koud water en laat ze 3 4 minuten weken om het zetmeel te verwijderen, opdat ze tijdens het frituren niet aan elkaar kleven. Haal de aardappelstaafjes uit het water met een schuimspaan en laat goed uitlekken op keukenpapier of dep ze droog. Verwarm, net voor het opdienen, de olie in een frituurpan en bak daarin de aardappelstaafjes gedurende 1 à 2 minuten, tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Haal uit de olie en laat goed uitlekken. Zet in een warme oven tot alle aardappelstaafjes gefrituurd zijn. Bestrooi met zout net voor het opdienen.
Voor de everzwijnkoteletten : kruid het vlees met peper en zout. Verwarm de geklaarde boter in een braadpan en voeg de geplette jeneverbessen toe. Bak daarin de koteletten aan beide kanten gedurende 3 à 4 minuten, naargelang hun dikte. Giet het vet weg, voeg de boter en de rozemarijn toe. Bak het vlees 2 minuten aan elke kant in de boter. Overgiet daarbij het vlees regelmatig met gesmolten boter. Schik het vlees op warme borden, samen met de aardappelstaafjes en de appelen met kaneel.
Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel met cranberries
Ingrediënten 300 gram gevogeltefond, 90 gram roomboter 500 gram overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (fijn geraspt) 130 gram patentbloem, 8 gram gelatine (in koud water geweld) 150 gram gedroogde cranberries
foto;gaitano.comze.com
Bereiding Maak van de boter en de bloem een roux. Als deze gaar is voeg de gevogeltefond toe en breng deze aan de kook. Als de salpicon heeft gekookt roer hier de gewelde gelatine en vervolgens de geraspte kaas door. Hak de cranberries wat fijner en spatel deze als allerlaatste erdoorheen. Laat de salpicon afgedekt onder een plasticfolie afkoelen.
Knijp er met een ijsknijper bolletjes van en modelleer de bollen naar kroketten of bitterballen, op laten stijven in de koeling, bloemen, door de eiwit en als laatste door de mie de pain (gedroogd kruim van witbrood zonder korst). 1 dag laten indrogen in de koelkast en afbakken in een frituurpan met een temperatuur van 175°C.
200 g kalfsgehakt, 4 dunne sneetjes kalfsvlees van 50 g /stuk 400 g spruitjes,1 ui, 1 dl magere yoghurt 1 à 2 eetlepels kerriepoeder, naar smaak; 2 eetlepels olijfolie 1 eetlepel kokosolie, 1 dl groentebouillon 1 eetlepel maïzena + 3 eetlepels water
Bereiding;
Sla elk plakje kalfsvlees zo dun mogelijk tussen 2 vellen huishoudfolie met behulp van een vleeshamer of deegrol. Maak vier balletjes van het kalfsgehakt en wikkel elk balletje in een plakje kalfsvlees Eventueel kan je de pakketjes opbinden met enkele stukjes keukentouw. Braad de blinde vinken aan in een weinig olijfolie en gaar ze verder in een voorverwarmde oven van 170° C gedurende circa 15 minuten. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 6 à 8 minuten in licht gezouten water. Verfris onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te behouden. Snipper de ui fijn en stoof ze glazig in de kokosolie. Bestrooi de ui met het kerriepoeder, blus met de groentebouillon en laat even opkoken. Meng de maïzena met het water en voeg dit al roerende bij de bouillon. Laat de saus even indikken en voeg nu de spruitjes toe. Warm alles op en werk de saus af met de yoghurt. Serveer de blinde vinken met de spruitjes en rijst of gekookte aardappeltjes.
2 kleine fazanten, 8 stronken witloof 1 citroen, boter, nootmuskaat, peper en zout
Bereidingswijze
Snijd het witloof overlangs door in 4 gelijke stukken. Verwijder het bittere hart. Was het witloof in water met wat citroensap en dep het goed droog. Kruid de fazanten met peper en zout. Schroei de fazanten dicht in een ovenvaste pan met een flinke klont boter. Leg er het witloof rond en laat ook dit rondom kleuren. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat en leg er flink wat klontjes boter op. Leg de fazanten op hun rug en zet ze in een matig warme oven op 160°C. Overgiet de fazant en het witloof regelmatig met het braadvocht. Dat is het geheim van een lekkere brabançonne. De smaken van het gevogelte en het witloof moeten met elkaar vermengen. Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal het witloof gaar zijn. Serveer met knolselderpuree.
bron; mijnflandria.be recept; Geert van der Bruggen
Koken met schrijvers Hoe smaken ze eigenlijk, die literaire gerechten? En kunnen we ze zelf ook klaarmaken? Zeker wel, zegt 'Literair Kookboek', dat 44 culinaire scènes uit de Nederlandse en wereldliteratuur bundelt, recepten incluis.
Nodig (voor 4 personen) - 1 el mosterd (milde of iets scherpere, naar smaak) - 4 varkenskoteletten à 200 g, 4 uien, 12 wortels - 6 aardappelen (grote, loskokende; bintjes komen in aanmerking) - 2 dl water, 100 g roomboter, peper, zout, nootmuskaat - Belgische pickles, bouquet garni (3 takjes verse tijm, - 4 peterseliestengels, 2 blaadjes laurier)
foodphoto, Gent
Bereiding: 30 - 60 minuten
- Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Schil de wortels (indien nodig) en snijd ze in stukken. Schil de aardappelen en kook ze gaar. - Smelt een stevige klont boter in een pan en bak de uien aan op een middelhoog vuur; roer de stukken regelmatig om, maar ze mogen goudbruin gebakken worden. - Voeg de wortelstukjes toe en stoof die mee. Laat het bouquet garni meestoven met de uien en de wortels. - Laat alles enkele minuten stoven en voeg dan het water toe (zodat de wortels verder kunnen garen). Haal het bouquet garni uit de pan als de wortels gaar zijn. - Voeg de aardappelen toe en plet ze met een stamper, maar niet te fijn: echte stamppot is grof gestampt. - Schep een lepel mosterd door de stamppot en voeg naar smaak zout, nootmuskaat en peper van de molen toe. - Wrijf de koteletten aan beide zijden in met peper en zout. Smelt een klont boter in een hete koekenpan. Schroei het vlees aan beide zijden dicht zodra de boter licht verkleurt. - Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is, want anders worden de koteletten gekookt en worden ze taai en droog. - Als de koteletten aan beide zijden zijn dichtgeschroeid, zet je het vuur op een lagere stand. Laat de koteletten 3 tot 5 minuten aan beide zijden verder garen.
Tip: serveer met echte Belgische pickles en een pintje!
1 eetlepel gembersiroop (uit een potje gember), zout en peper
Bereiding; 20-30 min.
Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Wentel de stukken door de bloem. Maak de struikjes witlof schoon en snijd ze in de lengte in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie. Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ongeveer 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de crème fraîche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop.
30 g boter, 40 g bloem, 200 ml melk, peper en zout
100 g champignons, 1 eiderdooier
100 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler of tomme) 75 g gepelde garnalen, boter en paneermeel voor de afwerking
Voor de pannekoeken;
50 g bloem, 1 ei, peper en zout, 200 ml melk, 25 g boter.
Bereiding;
Voor de vulling: smelt de boter in de pan, roer er de bloem en geleidelijk de melk bij. Laat koken en kruid met peper en zout. Borstel de champignons proper met een borsteltje, breek de steeltjes af en snijd in schijfjes.
Neem van het vuur en doe er de eierdooier, de gemalen kaas, de garnalen en de champignons in schijfjes bij.
Spreid dit mengsel uit op een schaal uit en laat afkoelen.
Maak het deeg voor de pannekoeken: doe daarvoor de bloem in een kop en maak een kuiltje in het midden.
Voeg het ei toe en kruid met peper en zout.
Roer er de melk in kleine hoeveelheden door tot je een glad beslag krijft. Bak vier pannenkoeken in een bakpan met wat boter.
Verwarm de oven op 200°C.
Leg op elke pannenkoek een vierde van het intussen stijf geworden vulsel.
Plooi de pannenkoeken in vieren of rol ze op. Leg ze in een beboterde ovenschaal. Bestrooi met een beetje paneermeel en leg er enkele nootjes boter op.
Laat 20 minuten gratineren in een hete oven en dien warm op.
Tip; Uit het boek Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu. Dit boek biedt echter heel wat meer dan enkel recepten. Het neemt u mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn... tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld. Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto's van Heikki Verdurme. Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu, Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, uitg. Lannoo
voor 4 personen Verse groenten naar keuze (bijvoorbeeld tomaten, ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, broccoli, of uit blik: artisjokken, ananas, maïs, olijven enz.), olie,1 rol pizzadeeg,1 blikje tomatenpuree, oregano, gemalen kaas, dragon, bonenkruid.
Bereiding: - Verwarm de oven voor op 210 graden. Maak de rauwe groenten schoon en snij ze in reepjes of schijfjes. Ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, enz. stoof je eerst gaar in een pan met een beetje olie. Broccoliroosjes kook je beetgaar in water. Tomaten kan je rauw gebruiken. Artisjokken, ananas, maïs en olijven uit blik goed laten uitlekken.
- Steek, bijvoorbeeld met behulp van een glas, rondjes uit het pizzadeeg. Bestrijk elk rondje met een beetje olie, dragon en tomatenpuree. Beleg elk rondje met groenten. Bestrooi met oregano, bonenkruid en gemalen kaas.
- Vet de bakplaat lichtjes in met olie. Bak de pizza's ongeveer 20 minuten in de oven op 210 graden tot de kaas gesmolten is en de korst krokant gebakken is.
Extra tip: Heb je nog wat overschotjes in je groentela waarmee je niet meteen blijf weet? Dit gerecht leent zich prima om restjes groenten tot een snel en lekker hapje te verwerken!
"chewing gum" Pasta een heerlijk eenvoudig gerecht.
Pasta met mozzarella en tomatensaus
bereiding; Bak wat kleingesneden ui op matig vuur met tijm in ongeveer 7 minuten. Voeg wat knoflook toe, bak nog een minuut. Voeg witte wijn erbij. Voeg er een blik gepelde tomaten, zout,peper en kippenbouillonpoeder bij.
afwerking Voeg ik er wat room bij en 1 of 2 bolletjes klein gehakte mozzarella . Werk af met veel verse basilicum. Parmezaan volgens smaak. Serveer direkt.
witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes
Een stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen Meus geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. Hij verklapt hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.
witloofslaatje met appel, walnoot, oude kaas en spekjes
Verwarm de oven voor op 170°C. Leg de reepjes spek op een vel bakpapier of op een siliconenmatje, en bak ze krokant in de hete oven (ongeveer 10-12 minuten).
Intussen maken we de dressing klaar. In een mengbeker doe je de zure room, het appelsap, een flinke scheut walnotenolie, een scheutje ciderazijn en de honing.
Mix de dressing met de staafmixer, proef en voeg naar smaak een beetje zout en peper van de molen toe.
Nu bereiden we het witloofslaatje. Snij de stronkjes witloof eerst middendoor en vervolgens in niet te fijne onregelmatige stukken. Doe het witloof in een grote slakom.
Snij de appel in fijne reepjes (julienne) en voeg ze bij het witloof. Schillen is niet nodig.
Strooi een handje rozijnen en de fijngesneden walnoten in de sla, samen met de pittige tuinkers.
Snipper de sjalot fijn, en werk er de sla mee af. Als je de kervel in huis hebt, voeg dan de fijne pluksels toe. Meng alles.
Haal er de belegen kaas bij. Gebruik een dunschiller om snippers kaas over de sla te strooien.
Snij de krokante sneetjes spek in kleine stukjes en voeg ze toe aan de sla.
Giet de dressing over de gemengde witloofsalade, en klaar! Serveer de witloofsla in een soepkom of een diep bord.
1 L kippenbouillon (2 blokjes opgelost in 1 L heet water)
1 eetl. kerriepoeder (Topaz),peper en zout Bereiding; 40min.
()
Schil de pastinaak en snij in blokjes., Snipper het knoflook fijn.
1. Smelt 1,5 eetl. boter in een grote kookpot en stoof de soepgroenten en het fijngesnipperde knoflook 5 min. op een zacht vuur. 2. Voeg de stukken pastinaak toe en overgiet met de kippenbouillon. Laat 25 min. koken. 3. Verwijder ondertussen de pitjes uit het pepertje en snij in ringetjes. Smelt 1/2 koffiel. boter in een pannetje en bak de peperringen ± 3 min. 4. Meng de Griekse yoghurt met het kerriepoeder en breng op smaak met peper en zout. 5. Mix de soep glad en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de soep over 4 diepe borden en lepel er 1 eetl. Griekse yoghurt op. Bestrooi met de peperringetjes.