Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    29-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen


    Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen

    De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E, antioxidanten en
    natuurlijke suikers. Lekker van smaak en goed voor je lijf.
    Nodig je vriendinnen uit met eigengemaakte muffins en veel tijd om
    bij te praten, wordt het vast een succes.

    Nodig:

    150 gm Bosbessen, (diepvries) 250 gm Bloem, 2 blokje(s) Bakkersgist

    2 middelgroot Ei, 100 gm Witte suiker, 1 stuk(s) Vanillestokje

    1 portie(s) Citroen, 7 eetlepel(s) Olijfolie

    300 gm Yoghurt, 0% v.g., naturel, 1 eetlepel(s) Poedersuiker 

                                    

    Voorbereiding <25 min.
    Bereidingswijze:
    < 30min.

    Zeef de bloem met het gistpoeder en een 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat.

    Meng de eieren, de suiker, het merg van een vanillestokje, de geraspte
    schil van 1 citroen, 100 ml plantaardige olie en 300 g yoghurt (0% v.g.).
    Doe er de bloem bij. Voeg 150 g ontdooide bosbessen toe.

    Schenk het deeg in muffinvormpjes bedekt met papieren vormpjes.
    Laat 25-30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.

    Bestuif voor het opdienen met poedersuiker.  


    bron; telegraaf.nl

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bosbessen, bloem, gist, ei, suiker, vanillestokje, citroen, olijfolie, yogurt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfilet, Gerookte Zalm,Champignons, Prinsessenbonen en Belle de Fontenay


    Konijnenfilet met gerookte zalm, Parijse champignons, prinsessenbonen en Belle de Fontenay

     Voor 4 personen:
    4 konijnenfilets, 4 el olijfolie, 1 sjalot
    8 grote Parijse champignons, 160 g geblancheerde prinsessenbonen
    8 Belle de Fontenay-aardappelen (ongeschild in dunne schijven gesneden)
    1,5 dl droge witte wijn, 3 dl konijnen- of kippenbouillon
    1 dl room, 2 grote sneden gerookte zalm (in snippers), peper en zout 

                                    
                               
    Bereidingswijze
    Bak de filets in hun geheel krokant rosé in olijfolie. Houd warm. Verhit opnieuw wat olijfolie in de pan en stoof de fijngehakte sjalot, champignons, prinsessenbonen en aardappelschijven erin aan. Bevochtig met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Doe de bouillon erbij en laat opnieuw inkoken tot de aardappel gaar is.

    Doe het konijnenvlees, de room en de helft van de gerookte zalm erbij en laat nog enkele minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout. Serveer met de rest van de zalmsnippers op vier warme borden.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Konijn, Ajuin, Bonen, Champignons, Wijn, Bouillon, Room, Zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado

    Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado

    Gebruik in je eten goed veel knoflook het geeft veel smaak en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolniveau. De smaakmaker activeert immuniteit, verlicht allergieën, reduceert een lage bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedcirculatie.


    Voor 4 personen;
    4 el olijfolie, 4 medaillons à 250 g van hert of ree, 100 g boter,
    2 uien gehakt, 150 g grove mosterd, 50 ml brandewijn, 500 ml verse room,
    80 ml honing, 100 g bieslook gehakt, 250 g cherrytomaatjes,
    2 tenen knoflook geperst, 100 g basilicum gehakt, 1 avocado in schijfjes,
    200 g koriander gehakt,

                                     

      Verwarm 3 el olie in een pan met dikke bodem. Wrijf medaillons in met zout en zwarte peper. Bak ze 2 minuten tot ze bruin kleuren en leg dan op elke medaillon een blokje boter. Neem medaillons uit pan als ze rosé zijn en hou ze warm.

      Fruit uien in dezelfde pan. Voeg mosterd en brandewijn toe, en flambeer het (let op: zet afzuigkap uit). Voeg honing toe, daarna room, laat de saus inkoken. Voeg bieslook toe en neem pan van vuur. Bak in aparte pan tomaatjes met knoflook tot ze zacht zijn, roer basilicum erdoor. Laat tomaatjes uitlekken.

      Leg vlees in midden van bord. Leg er wat avocadoschijfjes op en giet saus erover. Leg tomaatjes eromheen en garneer met koriander. Lekker met aardappelpuree en seizoensgroenten.


      Recept uit Topkoks voor thuiskoks

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:hert, ree, uien, mosterd, brandewijn, room, honing, bieslook, tomaten, look, basilicum, avocado, koriander,
      28-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast met tartiflette




      Toast met tartiflette


      voor
      4 personen;
                
      4 mooie sneden boerenbrood, 100 g aardappelen
      4 sneden Passendale Prelude, 2 dl droge witte wijn,  blokje gevogeltebouillon
      1 takje rozemarijn, 1 sjalot, 50 g boter, 12 fijne sneden Grison-ham
      peper en zout

                  

      Bereidingswijze;10+5min.

      Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Schil en hak de sjalot fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalot toe. Wanneer de sjalot glazig gebakken is, voeg de aardappelen en de rozemarijn toe samen met de witte wijn en het verkruimelde bouillonblokje. Laat dit op een gemiddeld vuurtje stoven tot de aardappelen de witte wijn geabsorbeerd hebben. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met de ham, de aardappelen en de Passendale-kaas.
      Plaats de belegde sneetjes brood in een warme oven (220°C) tot de kaas begint te smelten (gedurende 2 tot 3 min.). 

      Tip;
      gebruik zuurdesembrood met open kruim.



      bron; kazenvanbijons.be


      Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
      Tags:brood, aardappel, kaas, grizon-ham,
      27-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van bospaddenstoelen


      Soep van bospaddenstoelen


      Voor 4 personen;
      2 aardappelen, van het soort Nicola, in stukken gesneden
      350 g bospaddenstoelen (hoorn des overvloeds, cantharel, eekhoorntjesbrood, …) 
      dille, gesnipperd,
      1 1/4 l groentebouillon, 1kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier) 
      1 eetlepel olijfolie,
      1/2 theelepel paprikapoeder, 4 plakken bacon,
      in smalle reepjes gesneden,
      1 ui, versnipperd.

      Soep van bospaddenstoelen

      Bereiding;

      1. Verwarm de olijfolie in een pan. Fruit de ui, 1 minuut.
      2. Voeg de aardappelen, de bouillon en het kruidentuiltje toe. Voeg zout en peper toe.
      3. Sluit de pan af met een deksel. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
      4. Bak de paddenstoelen 3 minuten in een pan.
      5. Voeg de paddenstoelen toe aan de soep. Laat nog 5 minuten doorkoken.
      6. Verhit de bacon 2 minuten in de magnetron. Breek in stukjes.
      7. Verdeel de soep over soepkommen of diepe borden. Garneer met stukjes bacon en de gesnipperde dille.



        bron; delhaize.be

       


      Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
      Tags:aardappel, bospaddestoelen, bacon,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met zeekraal en venkel


      Kabeljauw met zeekraal en venkel

      Voor personen;
      4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram,
      1 grote venkelknol, 250 gram zeekraal,
      4 eetlepels (rijst- of arachide)olie.

                                  Kabeljauw met zeekraal en venkel
      Bereiding;20-30min.

      Verwarm de oven voor op 125˚C.
      Wrijf de kabeljauwfilets in met zout en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.



      bron; visrechepten.nl


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:kabeljauw, venkel, zeekraal, rijst,
      26-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


      Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


      Voor 4 personen:
      400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven
      1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn
      1 teentje knoflook, fijngehakt
      80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie

                          
      Bereidingswijze

      Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.

      Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook.
      Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken.
      Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta.
      Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.



      bron; weekend.knack.be

      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:tagliatelle,spinazie, olijven,artisjok, look, parmezaan,
      25-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels


      Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels

      In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

      Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.

      De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.

      De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.



      bron; de redaktie.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:wafels,
      24-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

      Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

      Voor 4 personen:
      4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook
      1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt)
      8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen


                                
       

      Bereidingswijze

      Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.

      Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood
      die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze.
      Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:BIJGERECHTEN,
      Tags:tomaten, ciabatta brood, knoflook, sjalot, ansjovis, raketsla, olijfolie,
      22-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundergebraad met paddenstoelen
       

      Rundergebraad met paddenstoelen

      Voor vier personen:
      1 kg rundergebraad, zout, zwarte peper, 50 g boter
      1 kop vleesfond, 1 kg gemengde paddenstoelen

      Voor de marinade:
      3 koppen rode wijn, 4 soeplepels olie, 1 kop water
      1 versneden ui, 1 versneden wortel, 1 teen knoflook
      2 laurier blaadjes, 2 takjes rozemarijn, 2 koffielepels gehakte peterselie

                             

      Bereidingswijze

      Kruid het vlees met zout en peper. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom, voeg het vlees toe en bewaar het acht uur op kamertemperatuur ondergedompeld in de marinade. Keer het vlees regelmatig.

      Haal het uit de marinade en dep droog. Laat boter smelten, laat het gebraad aan alle kanten korsten en plaats het in een ovenschaal.

      Kook de baksappen met de fond al roerende los en giet dit vocht samen met de gezeefde marinade bij het vlees. Dek de schaal af en plaats 25 min. in een voor verwarmde oven van 180°C. Dik de saus, indien gewenst, met een weinig opgelost maïszetmeel.

      Maak de paddenstoelen schoon en bak in wat boter. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd van het vlees de paddenstoelen toe aan de ovenschotel. Snij het vlees in schijven en server met saus en paddenstoelen.


      bron; weekend.knack.be

      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:runsvlees, paddestoelen, wijn,ui, look, laulier, rozemarijn, peterselie,
      21-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers


      Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers

      De liefhebber van wilde paddestoelen hoeft nooit op zijn honger te blijven zitten. In elk seizoen zijn er wilde soorten te vinden, die in gerechten voor een meer dan aparte smaak zorgen.

      Gekweekte paddenstoelen, zoals champignons, oesterzwammen, bundelzwam, pruikzwam (pompom blanc), de grote portabella, enoki en shii-take zijn dankbare ingrediënten voor de kok die op zoek is naar variatie. Ze zijn relatief goedkoop en het hele jaar door beschikbaar. In de keuken blijft het echter een beetje behelpen met knoflook, ui en kruiden, want de smaak en geur van gekweekte paddenstoelen zijn eerder bescheiden en niet te vergelijken met die van in het wild groeiende paddenstoelen. Het schoonmaken van wilde paddenstoelen is een heikel punt.

      Hoewel er soorten zijn die het wassen uitstekend verdragen (hoorn des overvloeds, truffel, sponszwam), geeft de echte liefhebber er de voorkeur aan om de paddenstoelen met veel geduld zorgvuldig schoon te borstelen.


      bron; weekend.knack.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:paddestoelen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met witloof en rundvlees


      Stoemp met witloof en rundvlees

       Voor 4 personen

      1 kilo bloemige aardappelen (bv. Bintje), peper en zout,
      4 stronkjes witloof, in reepjes gesneden, boter,
      125 g oesterzwammen, in reepjes gesneden,  melk,
      nootmuskaat, bosje veldsla, gewassen en grof gesneden,
      8 sneetjes rosbief, (of reepjes gebraad),

                                 

      Bereidingswijze

      Kook de aardappelen gaar in zout water. Bak intussen het witloof in boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat mooi bruin karameliseren. Bak nu ook de oesterzwammen kort en hevig in boter. Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje hete melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het witloof, de oesterzwammen en de veldsla toe.
      Roer goed. Voeg dan het vlees toe.

      bron; mijnflandria.be


      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
      Tags:aardappel,peper,zout,witlof,oesterzwammen,nootmuskaat,veldsla,rosbief,
      19-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

      Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

      Voor 4 personen:
      Voor de appelen met kaneel :

      4 boskoopappelen, 2 kl boter, 2 kaneelstokjes, 1 à 2 kruidnagels,
      4 el suiker, 2 el citroensap, 50 ml witte wijn, 10 ml calvados

      Voor de aardappelstaafjes:
      500 g vastkokende aardappelen, frituurolie

      Voor de everzwijnkoteletten:
      8 everzwijnkoteletten (toebereid door de slager), 2 el geklaarde boter
      2 el boter, 1 takje rozemarijn, 2 jeneverbessen.

                                       
      Bereidingswijze

      Voor de appelen met kaneel : schil de appelen, snij ze in twee‘n, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in fijne plakjes. Bak ze in de boter en bestrooi met suiker. Voeg de kaneel, de kruidnagels en het citroensap toe en giet de witte wijn erbij. Bak de appelen terwijl u voortdurend roert tot ze mooi zacht worden en een moes met stukjes vormen. Voeg indien nodig een beetje water toe om te vermijden dat de appelen aanbakken. Voeg de calvados toe, haal van het vuur en laat afkoelen.

      Voor de aardappelstaafjes : schil de aardappelen, snij ze in schijfjes van 2 mm dik en vervolgens in staafjes van 2 mm breed. Leg ze meteen in koud water en laat ze 3 ˆ 4 minuten weken om het zetmeel te verwijderen, opdat ze tijdens het frituren niet aan elkaar kleven. Haal de aardappelstaafjes uit het water met een schuimspaan en laat goed uitlekken op keukenpapier of dep ze droog. Verwarm, net voor het opdienen, de olie in een frituurpan en bak daarin de aardappelstaafjes gedurende 1 à 2 minuten, tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Haal uit de olie en laat goed uitlekken. Zet in een warme oven tot alle aardappelstaafjes gefrituurd zijn. Bestrooi met zout net voor het opdienen.

      Voor de everzwijnkoteletten : kruid het vlees met peper en zout. Verwarm de geklaarde boter in een braadpan en voeg de geplette jeneverbessen toe. Bak daarin de koteletten aan beide kanten gedurende 3 à 4 minuten, naargelang hun dikte. Giet het vet weg, voeg de boter en de rozemarijn toe. Bak het vlees 2 minuten aan elke kant in de boter. Overgiet daarbij het vlees regelmatig met gesmolten boter. Schik het vlees op warme borden, samen met de aardappelstaafjes en de appelen met kaneel.

      bron; weekend.knack.be

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:appelen, wijn, calvados, aardappel, averzwijn,
      18-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda


      Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda
      met het Rode Zegel met cranberries

      Ingrediënten
      300 gram gevogeltefond, 90 gram roomboter
      500 gram overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (fijn geraspt)
      130 gram patentbloem, 8 gram gelatine (in koud water geweld)
      150 gram gedroogde cranberries

         
      foto;gaitano.comze.com                        

      Bereiding
      Maak van de boter en de bloem een roux. Als deze gaar is voeg de gevogeltefond toe en breng deze aan de kook. Als de salpicon heeft gekookt roer hier de gewelde gelatine en vervolgens de geraspte kaas door. Hak de cranberries wat fijner en spatel deze als allerlaatste erdoorheen. Laat de salpicon afgedekt onder een plasticfolie afkoelen.

      Knijp er met een ijsknijper bolletjes van en modelleer de bollen naar kroketten of bitterballen, op laten stijven in de koeling, bloemen, door de eiwit en als laatste door de mie de pain (gedroogd kruim van witbrood zonder korst).
      1 dag laten indrogen in de koelkast en afbakken in een frituurpan met een temperatuur van 175°C.

      bron; plusmagazine.be
      recept;Timo Munts
      Auteur: L.B.

      Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
      Tags:Kaas, boter, cranberries,
      10-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinde vinken met spruitjes en kerriesaus


      Blinde vinken met spruitjes en kerriesaus

      Voor
      4 personen;

      200 g kalfsgehakt, 4 dunne sneetjes kalfsvlees van 50 g /stuk
      400 g spruitjes,1 ui, 1 dl magere yoghurt
      1 à 2 eetlepels kerriepoeder, naar smaak; 2 eetlepels olijfolie
      1 eetlepel kokosolie, 1 dl groentebouillon
      1 eetlepel maïzena + 3 eetlepels water

             

      Bereiding;

      Sla elk plakje kalfsvlees zo dun mogelijk tussen 2 vellen huishoudfolie met behulp van een vleeshamer of deegrol.
      Maak vier balletjes van het kalfsgehakt en wikkel elk balletje in een plakje kalfsvlees Eventueel kan je de pakketjes opbinden met enkele stukjes keukentouw.
      Braad de blinde vinken aan in een weinig olijfolie en gaar ze verder in een voorverwarmde oven van 170° C gedurende circa 15 minuten.
      Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 6 à 8 minuten in licht gezouten water. Verfris onmiddellijk in ijswater om de groene kleur te behouden.
      Snipper de ui fijn en stoof ze glazig in de kokosolie. Bestrooi de ui met het kerriepoeder, blus met de groentebouillon en laat even opkoken.
      Meng de maïzena met het water en voeg dit al roerende bij de bouillon. Laat de saus even indikken en voeg nu de spruitjes toe.
      Warm alles op en werk de saus af met de yoghurt.
      Serveer de blinde vinken met de spruitjes en rijst of gekookte aardappeltjes.




      mijnflandria.be


      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:gehakt, kalfsvlees, spruitjes,
      09-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.fazant brabançonne


      fazant brabançonne

      Voor 4 personen:

      2 kleine fazanten, 8 stronken witloof
      1 citroen, boter, nootmuskaat, peper en zout

                  

      Bereidingswijze

      Snijd het witloof overlangs door in 4 gelijke stukken. Verwijder het bittere hart. Was het witloof in water met wat citroensap en dep het goed droog.
      Kruid de fazanten met peper en zout. Schroei de fazanten dicht in een ovenvaste pan met een flinke klont boter. Leg er het witloof rond en laat ook dit rondom kleuren. Kruid het witloof met peper, zout en nootmuskaat en leg er flink wat klontjes boter op. Leg de fazanten op hun rug en zet ze in een matig warme oven op 160°C. Overgiet de fazant en het witloof regelmatig met het braadvocht. Dat is het geheim van een lekkere brabançonne. De smaken van het gevogelte en het witloof moeten met elkaar vermengen.
      Na ongeveer 40 tot 45 minuten zal het witloof gaar zijn.
      Serveer met knolselderpuree.





      bron; mijnflandria.be 
      recept; Geert van der Bruggen

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:fazant, witlof, citroen,
      05-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskoteletten met wortelstamp


      Varkenskoteletten met wortelstamp

      Koken met schrijvers
      Hoe smaken ze eigenlijk, die literaire gerechten? En kunnen we ze zelf ook klaarmaken? Zeker wel, zegt 'Literair Kookboek', dat 44 culinaire scènes uit de Nederlandse en wereldliteratuur bundelt, recepten incluis.


      Nodig (voor 4 personen)

      - 1 el mosterd (milde of iets scherpere, naar smaak)
      - 4 varkenskoteletten à 200 g, 4 uien, 12 wortels
      - 6 aardappelen (grote, loskokende; bintjes komen in aanmerking)
      - 2 dl water, 100 g roomboter, peper, zout, nootmuskaat
      - Belgische pickles, bouquet garni (3 takjes verse tijm,
      - 4 peterseliestengels, 2 blaadjes laurier)

               
                                             foodphoto, Gent


      Bereiding: 30 - 60 minuten

      - Schil de uien en snijd ze in grote stukken. Schil de wortels (indien nodig) en snijd ze in stukken. Schil de aardappelen en kook ze gaar.
      - Smelt een stevige klont boter in een pan en bak de uien aan op een middelhoog vuur; roer de stukken regelmatig om, maar ze mogen goudbruin gebakken worden.
      - Voeg de wortelstukjes toe en stoof die mee. Laat het bouquet garni meestoven met de uien en de wortels.
      - Laat alles enkele minuten stoven en voeg dan het water toe (zodat de wortels verder kunnen garen). Haal het bouquet garni uit de pan als de wortels gaar zijn.
      - Voeg de aardappelen toe en plet ze met een stamper, maar niet te fijn: echte stamppot is grof gestampt.
      - Schep een lepel mosterd door de stamppot en voeg naar smaak zout, nootmuskaat en peper van de molen toe.
      - Wrijf de koteletten aan beide zijden in met peper en zout. Smelt een klont boter in een hete koekenpan. Schroei het vlees aan beide zijden dicht zodra de boter licht verkleurt.
      - Zorg ervoor dat de pan heet genoeg is, want anders worden de koteletten gekookt en worden ze taai en droog.
      - Als de koteletten aan beide zijden zijn dichtgeschroeid, zet je het vuur op een lagere stand. Laat de koteletten 3 tot 5 minuten aan beide zijden verder garen.

      Tip: serveer met echte Belgische pickles en een pintje!




      bron; nieuwsblad.be


      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:wortels, koteletten, aardappelen,
      04-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd


      Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

      Voor 2 personen;

    • 300 gram kabeljauwfilet,2 eetlepels bloem, 4 struikjes witlof
    • 50 gram boter, sap van een halve citroen
    • 125 ml crème fraîche, 1 eetlepel grove mosterd
    • 1 eetlepel gembersiroop (uit een potje gember), zout en peper
    • Gebakken kabeljauwfilet met witlof en mosterd

      Bereiding; 20-30 min.

      Snijd de kabeljauw in 2 gelijke stukken en bestrooi ze met zout en peper. Wentel de stukken door de bloem. Maak de struikjes witlof schoon en snijd ze in de lengte in smalle reepjes. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak de kabeljauwfilets op matig hoog vuur in 4-6 minuten bruin en gaar, keer ze halverwege. Houd de filets warm onder aluminiumfolie. Bak de reepjes witlof in het bakvet op hoog vuur al omscheppend in ongeveer 3 minuten beetgaar. Roer het citroensap, de crème fraîche, de mosterd en de gembersiroop erdoor en warm het geheel nog ca. 1 minuut zachtjes door. Schep de witlof met saus op 2 warme borden en leg de kabeljauwfilet erop.




      bron; visrecepten.nl


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:kabeljauw, witlof, gembersiroop,
      03-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannenkoek met garnaaltjes

       

      Pannenkoek met garnaaltjes

      Heerlijke garnalen

      Voor 4 personen;
      Voor de vulling;
      30 g boter, 40 g bloem, 200 ml melk, peper en zout    
      100 g champignons, 1 eiderdooier    
      100 g gemalen kaas (gruyère, emmentaler of tomme)
      75 g gepelde garnalen, boter en paneermeel voor de afwerking

      Voor de pannekoeken;

      50 g bloem, 1 ei, peper en zout, 200 ml melk, 25 g boter.



      Bereiding;

      1. Voor de vulling: smelt de boter in de pan, roer er de bloem en geleidelijk de melk bij. Laat koken en kruid met peper en zout.
        Borstel de champignons proper met een borsteltje, breek de steeltjes af en snijd in schijfjes.
      2. Neem van het vuur en doe er de eierdooier, de gemalen kaas, de garnalen en de champignons in schijfjes bij.
      3. Spreid dit mengsel uit op een schaal uit en laat afkoelen.
      4. Maak het deeg voor de pannekoeken: doe daarvoor de bloem in een kop en maak een kuiltje in het midden.
      5. Voeg het ei toe en kruid met peper en zout.
      6. Roer er de melk in kleine hoeveelheden door tot je een glad beslag krijft.
        Bak vier pannenkoeken in een bakpan met wat boter.
      7. Verwarm de oven op 200°C.
      8. Leg op elke pannenkoek een vierde van het intussen stijf geworden vulsel.
      9. Plooi de pannenkoeken in vieren of rol ze op.
        Leg ze in een beboterde ovenschaal.
        Bestrooi met een beetje paneermeel en leg er enkele nootjes boter op.
      10. Laat 20 minuten gratineren in een hete oven en dien warm op.
      Tip;
      Uit het boek Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu. Dit boek biedt echter heel wat meer dan enkel recepten. Het neemt u mee op tocht met paardenvissers en oude kruiers, met een vissersschip op zee, naar de veiling, de vismijn... tot in Marokko waar de meeste garnalen worden gepeld.
      Een rijk geïllustreerd boek over de grijze garnaal in al zijn facetten. Met prachtige foto's van Heikki Verdurme.

      Garnalen, verhalen en recepten van vroeger en nu, Katrien Vervaele en Nancy Fockedey, uitg. Lannoo



      Auteur : Leen Baekelandt
       bron; knack.be


      Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
      Tags:champignons, kaas, garnalen,
      30-10-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-groentenpizza's


       
      Mini-groentenpizza's


      voor 4 personen
      Verse groenten naar keuze (bijvoorbeeld tomaten, ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, broccoli, of uit blik: artisjokken, ananas, maïs, olijven enz.),
      olie,1 rol pizzadeeg,1 blikje tomatenpuree,
      oregano, gemalen kaas, dragon, bonenkruid.

              

      Bereiding:
      - Verwarm de oven voor op 210 graden. Maak de rauwe groenten schoon en snij ze in reepjes of schijfjes. Ajuin, courgettes, champignons, paprika's, spinazie, enz. stoof je eerst gaar in een pan met een beetje olie. Broccoliroosjes kook je beetgaar in water. Tomaten kan je rauw gebruiken. Artisjokken, ananas, maïs en olijven uit blik goed laten uitlekken.

      - Steek, bijvoorbeeld met behulp van een glas, rondjes uit het pizzadeeg. Bestrijk elk rondje met een beetje olie, dragon en tomatenpuree. Beleg elk rondje met groenten. Bestrooi met oregano, bonenkruid en gemalen kaas.

      - Vet de bakplaat lichtjes in met olie. Bak de pizza's ongeveer 20 minuten in de oven op 210 graden tot de kaas gesmolten is en de korst krokant gebakken is.

      Extra tip:
      Heb je nog wat overschotjes in je groentela waarmee je niet meteen blijf weet? Dit gerecht leent zich prima om restjes groenten tot een snel en lekker hapje te verwerken!

      bron;hln.be

      Categorie:VEGETARISCH,
      Tags:groenten,pizza's,olie,tomatenpuree,kaas,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!