Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
07-12-2012
Ovenschotel met aardappelen en gehakt
Ovenschotel met aardappelen en gehakt
Voor 4 personen
1 kg bloemige aardappelen, 500 g gemengd gehakt 150 g gerookte spekblokjes, 1 ui, 50 g geraspte kaas 2 dl melk, 50 g boter, vers geraspte nootmuskaat 2 geperste knoflookteentjes, peper en zout.
Bereidingswijze;
Kook de geschilde aardappelen gaar in licht gezouten water. Bak vervolgens de spekblokjes in een koekenpan. Vul aan met de fijngesneden ui en knoflook, waarna u het gehakt toevoegt en deze korrelig bakt. Laat eventueel uitlekken in een zeef om het overtollige vet te verwijderen. Giet nu de aardappelen af en laat ze uitdampen. Verwarm de melk samen met de boter in een pan. Haal de aardappelen door een roerzeef en roer er het boter-, melkmengsel bij. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Vet een ovenschaal in en verdeel er de spekblokjes en het gehakt over. Dek hierna af met de puree en strooi er, als laatste, de kaas over. Zet 30 min in een voorverwarmde oven van 200°C.
150 ml kookroom, zout, 5 kleine tomaatjes (gehalveerd)
Bereiding; 20-30 min.
Kook de penne in een pan met ruim kokend water met wat zout in 10-12 minuten beetgaar. Voeg na 4 minuten de sugarsnaps toe en kook ze met de pasta gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een steelpan met een dikke bodem en fruit de ui heel zachtjes glazig. Roer de kerriepoeder erdoor en voeg de kookroom toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Verdun de saus eventueel met een beetje van het pastakookvocht en laat de saus 3 minuten zachtjes sudderen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en leg de tomaten er met de snijkant naar beneden in. Bak de tomaten 3 minuten, keer ze na 2 minuten. Schep de garnalen door de kerriesaus en warm de saus nog heel even door. Giet de pasta met sugarsnaps af en verdeel dit over twee warme diepe (pasta)borden. Schep de garnalen met kerriesaus op de pasta en leg daarna de tomaatjes erop. Serveer direct.
Tip: neem in plaats van sugarsnaps peultjes of broccoli. Kook deze groenten maar 3-4 minuten met de pasta mee.
droge witte wijn, 1 citroen, een scheutje calvados
Voor de kippenkruiden
1 kl kerriepoeder, 1 kl paprikapoeder, 1 kl gemberpoeder, een halve kl zout, een halve kl gemalen zwarte peper, een scheutje arachideolie.
Bereiding;
Meng de droge specerijen en roer er olie door tot je een smeuïg papje krijgt. Wentel de kip door deze specerijenpasta.
Leg de kip op een ovenrooster en zet in een oven op 180°C met een braadslee er onder om de afdruipende vetten op te vangen. Giet regelmatig wat braadvocht over de kip. De kip is gaar wanneer het vocht dat eruit loopt, helder is.
Schil intussen de appelen, snijd ze in 4 en verwijder het klokhuis. Doe ze in een kookpan met wat suiker, een scheutje witte wijn en enkele druppels citroensap. Laat de appelen loskoken en werk naar smaak af met calvados.
Snijd de kip in stukken en serveer met de appelmoes en kroketjes.
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Vijf verrassende valkuilen van een restaurantbezoek
Mannen en vrouwen die op hun lijn letten zullen geen calorierijke maaltijden bestellen op restaurant, maar ook lichte gerechten kunnen slecht zijn voor je figuur. Vijf verrassende restaurantvalkuilen op een rij.
Fotos; Shutterstock Valkuil 1: Salades Slaatjes zijn het perfecte gerecht voor wie lijnt, maar lang niet alle combinaties zijn ook werkelijk goed voor je figuur. Een slaatje met geitenkaas, noten en een vette dressing loopt makkelijk op tot 500 calorieën.
Wat je kan doen: Vraag om de dressing apart te serveren zodat je zelf kan beslissen hoeveel je ervan over je slaatje sprenkelt.
Valkuil 2: Groenten Veel koks bakken hun groenten in de pan met veel boter of olie om de smaak intenser te maken. In sommige gevallen voegen ze er zelfs spek aan toe.
Wat je kan doen: Vraag aan de ober of de kok je groenten droog wil bereiden, dus zonder calorierijke sausjes.
Valkuil 3: De kok Jij mag dan wel calorieën tellen, de meeste koks houden zich daar niet mee bezig. Integendeel, ze gebruiken room, boter, zout en vet om hun ingrediënten extra lekker te maken. En dat komt je figuur niet ten goede.
Wat je kan doen: Vraag op voorhand of er boter of room in het gerecht zit dat je wil bestellen. Die informatie staat immers niet op de menukaart. Kies desnoods voor een lichtere maaltijd als de kok de calorierijke ingrediënten gebruikt.
Valkuil 4: Olijfolie Op restaurant krijg je tijdens het wachten soms een mandje brood en een potje olijfolie. Vaak dompel je een sneetje helemaal onder omdat je denkt dat olijfolie gezond is, maar het blijft uiteraard een vet. Brood absorbeert de olie bovendien heel goed waardoor je per sneetje zon 190 calorieën opneemt.
Wat je kan doen: Schep met je vork wat olijfolie uit het potje en besprenkel je broodje ermee. Zo krijg je toch wat extra smaak, maar beperk je het aantal calorieën.
Valkuil 5: Porties Kleine porties lijken goed voor je lijn, maar ze zijn niet altijd onschuldig. Bijvoorbeeld: je bestelt enkele hapjes in plaats van een voorgerecht en je krijgt veel vetten binnen.
Wat je kan doen: Opteer voor gezonde hapjes zoals rauwe groenten. Vul eventueel aan met appetizers met proteïnen, dan krijg je alsnog een vol gevoel.
1 prei, 1 wortel, 1 groene selder, 150 g gekookte ham
200 g Brugge Oud, 15 cl room, cayennepeper en zout.
Bereidingswijze; 20- 40 min.
De groenten fijn snijden en stoven in de boter. De kippenbouillon en het bier eraan toevoegen en +/- 30 minuten laten koken. Kruiden met cayennepeper en zout. De ham en de Brugge Oud in kleine blokjes snijden en in een soepterrine doen samen met de room. De kokende bouillon eraan toevoegen.
Tip; De ham kan ook vervangen worden door gebakken blokjes van kippenfilets.
Schil de mango. Halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de garnalen. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper. Schik de blaadjes sla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met plakjes citroen.
Tip: Vervang mango door meloen, nectarine of perzik.
Ontwaken en ontbijten met vers gebakken havermoutkoekjes. Jeroen durft te wedden dat vers gebakken havermoutkoekjes en een smeuïge mix van verse kaas en bananen goed zullen scoren. Ook als vieruurtje kan je dit op de tafel zetten. Probeer het eens
Havermoutkoekjes
Voor 4 personen:
130 g havermout , 125 g zachte boter (op kamertemperatuur), 210 g suiker , 100 g bloem, 1 vanillestokje, 1 ei .
Foto's;
Hobbyfotografie J & G
Bereiding;
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de havermout, de bloem, de suiker en de malse boter in de mengbeker van je keukenmachine.
Druk de vanillestok eerst even plat en snij hem daarna overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peulen en doe ze zorgvuldig in de mengpot.
Voeg tenslotte het ei toe.
Monteer de klopper op de machine en laat het toestel rustig draaien. Na een dikke minuut ontstaat er al een homp koekjesdeeg.
Neem de vlakke ovenplaat erbij en leg er een vel bakpapier op of een bakmat van siliconen.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Rol kleine porties deeg tot balletjes van zon 2 centimeter diameter. Leg ze op het vel bakpapier (of het bakmatje) en druk ze plat tot dunne ronde koekjes van zon 6 cm diameter. Op een standaard bakplaat kan je zon 16 koekjes leggen.
Tip: Bewaar het koekjesdeeg voor later. Indien je het wil bewaren, rol het deeg dan als dikke worsten in vershoudfolie. Laat ze afkoelen in de koelkast (of vries ze in) en snij het deeg nadien met een heet mes in dunne ronde plakjes.
Bak de koekjes gedurende ongeveer 25 minuten in de hete oven van 175°C.
Laat de koekjes afkoelen zodat ze extra krokant worden. Tip; de suiker kan vervangen worden door 20 a 25 gram stevia.
1 kg broccoli, 2 sjalotjes, 2 el olijfolie, 1 teentje knoflook 1 citroen, 1 l groentenbouillon 1 kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden Light 300 g zalmsnippers, versgemalen peper en zout
Bereiding; Snijd de roosjes broccoli van de stronk. Hak de sjalotjes en de knoflook heel fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak hierin de fijngesneden sjalotjes en de knoflook. Voeg dan de broccoliroosjes toe en bak het geheel op een matig vuur nog ca. 10 minuten. Voeg de groentenbouillon toe en laat de broccolisoep in 10 minuten gaar worden.
Zet de staafmixer in de soep en pureer deze grof zodat er nog stukjes broccoli zichtbaar zijn.
Verdeel vlak voor het serveren de Boursin en de zalmsnippers in 6 soepkommen/borden en breng deze verder op smaak met versgemalen peper en zout.
Tip; enkele druppels olijfolie geeft een mooi effekt.
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas
Voor 4 personen:
8 Vastkokende aardappelen, 400 g spinazie
700 g verse zachte kaas, 200 g gemalen kazen
3 dl melk, 50 g bloem,70 g boter, 1 el olijfolie, peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Stoof de spinazie in de olijfolie. Kruid met peper en zout en knijp goed uit.
Meng er de uitgelekte ricotta onder. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 3 mm. Beboter een ovenschaal met de helft van de boter. Leg er een laag aardappelplakjes in. Spatel er vervolgens een laag (1 cm) van het spinaziemengsel op. Herhaal dit tot de ingrediënten zijn opgebruikt. Smelt de rest van de boter. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren tot je een roux krijgt. Doe er vervolgens melk bij en laat al roerend doorkoken tot de saus gebonden is. Kruid met peper en zout en meng er de gemalen kaas onder. Giet de kaassaus over de lasagne en bak hem gedurende 20 min. in de oven. Serveer meteen.
Tip; De verse zachte kaas kan je eventueel vervangen door ricotta .
Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel het witloof en verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snij het overlangs in twee. Spoel de aardappelen en snij ze overlangs doormidden. Vet een ovenschotel in met olijfolie. Leg er het witloof in, samen met de aardappelen, laurierblaadjes, tijm en knoflook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Dek af met alumiumfolie en bak 30 minuten. Snij het spek in reepjes en strooi ze over het witloof. Plaats onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 30 minuten tot het spek knapperig is. Serveer onmiddellijk.
bron; mijnflandria.be
Categorie:AARDAPPELGERECHTEN Tags:witlof, spek, aardappels, tym, look,
29-11-2012
Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen
Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen
De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E, antioxidanten en natuurlijke suikers. Lekker van smaak en goed voor je lijf. Nodig je vriendinnen uit met eigengemaakte muffins en veel tijd om bij te praten, wordt het vast een succes.
Zeef de bloem met het gistpoeder en een 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat.
Meng de eieren, de suiker, het merg van een vanillestokje, de geraspte schil van 1 citroen, 100 ml plantaardige olie en 300 g yoghurt (0% v.g.). Doe er de bloem bij. Voeg 150 g ontdooide bosbessen toe.
Schenk het deeg in muffinvormpjes bedekt met papieren vormpjes. Laat 25-30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.
Konijnenfilet, Gerookte Zalm,Champignons, Prinsessenbonen en Belle de Fontenay
Konijnenfilet met gerookte zalm, Parijse champignons, prinsessenbonen en Belle de Fontenay
Voor 4 personen: 4 konijnenfilets, 4 el olijfolie, 1 sjalot 8 grote Parijse champignons, 160 g geblancheerde prinsessenbonen 8 Belle de Fontenay-aardappelen (ongeschild in dunne schijven gesneden) 1,5 dl droge witte wijn, 3 dl konijnen- of kippenbouillon 1 dl room, 2 grote sneden gerookte zalm (in snippers), peper en zout
Bereidingswijze
Bak de filets in hun geheel krokant rosé in olijfolie. Houd warm. Verhit opnieuw wat olijfolie in de pan en stoof de fijngehakte sjalot, champignons, prinsessenbonen en aardappelschijven erin aan. Bevochtig met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Doe de bouillon erbij en laat opnieuw inkoken tot de aardappel gaar is.
Doe het konijnenvlees, de room en de helft van de gerookte zalm erbij en laat nog enkele minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout. Serveer met de rest van de zalmsnippers op vier warme borden.
Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado
Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado
Gebruik in je eten goed veel knoflook het geeft veel smaak en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolniveau. De smaakmaker activeert immuniteit, verlicht allergieën, reduceert een lage bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedcirculatie.
Voor 4 personen; 4 el olijfolie, 4 medaillons à 250 g van hert of ree, 100 g boter, 2 uien gehakt, 150 g grove mosterd, 50 ml brandewijn, 500 ml verse room, 80 ml honing, 100 g bieslook gehakt, 250 g cherrytomaatjes, 2 tenen knoflook geperst, 100 g basilicum gehakt, 1 avocado in schijfjes, 200 g koriander gehakt,
Bereiding; 30min.
Verwarm 3 el olie in een pan met dikke bodem. Wrijf medaillons in met zout en zwarte peper. Bak ze 2 minuten tot ze bruin kleuren en leg dan op elke medaillon een blokje boter. Neem medaillons uit pan als ze rosé zijn en hou ze warm.
Fruit uien in dezelfde pan. Voeg mosterd en brandewijn toe, en flambeer het (let op: zet afzuigkap uit). Voeg honing toe, daarna room, laat de saus inkoken. Voeg bieslook toe en neem pan van vuur. Bak in aparte pan tomaatjes met knoflook tot ze zacht zijn, roer basilicum erdoor. Laat tomaatjes uitlekken.
Leg vlees in midden van bord. Leg er wat avocadoschijfjes op en giet saus erover. Leg tomaatjes eromheen en garneer met koriander. Lekker met aardappelpuree en seizoensgroenten.
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Schil en hak de sjalot fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalot toe. Wanneer de sjalot glazig gebakken is, voeg de aardappelen en de rozemarijn toe samen met de witte wijn en het verkruimelde bouillonblokje. Laat dit op een gemiddeld vuurtje stoven tot de aardappelen de witte wijn geabsorbeerd hebben. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met de ham, de aardappelen en de Passendale-kaas. Plaats de belegde sneetjes brood in een warme oven (220°C) tot de kaas begint te smelten (gedurende 2 tot 3 min.). Tip; gebruik zuurdesembrood met open kruim.
Voor personen; 4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram, 1 grote venkelknol, 250 gram zeekraal, 4 eetlepels (rijst- of arachide)olie.
Bereiding;20-30min.
Verwarm de oven voor op 125˚C. Wrijf de kabeljauwfilets in met zout en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.
Voor 4 personen: 400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven 1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn 1 teentje knoflook, fijngehakt 80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie
Bereidingswijze
Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.
Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook. Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken. Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta. Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.
In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.
Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.
De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.
De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.
bron; de redaktie.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:wafels,
24-11-2012
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis
Voor 4 personen:
4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook 1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt) 8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen
Bereidingswijze
Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.
Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze. Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.
Voor vier personen: 1 kg rundergebraad, zout, zwarte peper, 50 g boter 1 kop vleesfond, 1 kg gemengde paddenstoelen
Voor de marinade: 3 koppen rode wijn, 4 soeplepels olie, 1 kop water 1 versneden ui, 1 versneden wortel, 1 teen knoflook 2 laurier blaadjes, 2 takjes rozemarijn, 2 koffielepels gehakte peterselie
Bereidingswijze
Kruid het vlees met zout en peper. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom, voeg het vlees toe en bewaar het acht uur op kamertemperatuur ondergedompeld in de marinade. Keer het vlees regelmatig.
Haal het uit de marinade en dep droog. Laat boter smelten, laat het gebraad aan alle kanten korsten en plaats het in een ovenschaal.
Kook de baksappen met de fond al roerende los en giet dit vocht samen met de gezeefde marinade bij het vlees. Dek de schaal af en plaats 25 min. in een voor verwarmde oven van 180°C. Dik de saus, indien gewenst, met een weinig opgelost maïszetmeel.
Maak de paddenstoelen schoon en bak in wat boter. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd van het vlees de paddenstoelen toe aan de ovenschotel. Snij het vlees in schijven en server met saus en paddenstoelen.