Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Bekijk de resultaten

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !

    Klik hier
    om dit blog als uw startpagina in te stellen!
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    04-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse kippensoep met Brugge Oud en ham


    Gentse kippensoep met Brugge Oud en ham 

    Voor 4 personen; 
             
    1 liter kippenbouillon
    15 cl blond bier van hoge gisting (bv. Brugse Tripel, Watou Tripel, Ename)
    1 prei, 1 wortel, 1 groene selder, 150 g gekookte ham
    200 g Brugge Oud, 15 cl room, cayennepeper en zout.

                        

    Bereidingswijze; 20- 40 min.

    De groenten fijn snijden en stoven in de boter.
    De kippenbouillon en het bier eraan toevoegen en +/- 30 minuten laten koken.
    Kruiden met cayennepeper en zout.
    De ham en de Brugge Oud in kleine blokjes snijden en in een soepterrine doen
    samen met de room.
    De kokende bouillon eraan toevoegen. 

    Tip;
    De ham kan ook vervangen worden door gebakken blokjes van kippenfilets.



    blog; kazenvanbijons.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:blond bier, prei, wortel, selder, ham, kaas, room,
    03-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garnalencocktail met mango en limoendressing



    Garnalencocktail met mango en limoendressing

    Voor 4 personen;

  • 250 gram garnalen, 1 mango,2 stengels bleekselderij
  • 1 eetlepel versgehakte bieslook, limoendressing
  • 1 bekertje (125 ml) crème fraîche, 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels limoensap, 1 eetlepel droge sherry of witte wijn
  • versgemalen peper,blaadjes (veld)sla, plakjes citroen.   
  •                               
                       Garnalencocktail met mango en limoendressing
    Bereiding; 20 min.

    Schil de mango. Halveer de vrucht, verwijder de pit en verdeel het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de stengels bleekselderij in smalle boogjes. Schep de mango, bleekselderij en bieslook door de garnalen. Meng voor de dressing crème fraîche, mayonaise, limoensap, sherry en versgemalen peper. Schik de blaadjes sla in coupes. Schep de dressing luchtig door de garnalencocktail, verdeel deze over de sla en garneer met plakjes citroen.



    Tip:
    Vervang mango door meloen, nectarine of perzik.




    bron; visrecepten.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:garnalen, mango, bleekselderij, bieslook, veldsla,
    02-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutkoekjes


    Ontwaken en ontbijten met vers gebakken havermoutkoekjes.
    Jeroen durft te wedden dat vers gebakken havermoutkoekjes en een smeuïge mix van verse kaas en bananen goed zullen scoren.
    Ook als vieruurtje kan je dit op de tafel zetten. Probeer het eens…

    Havermoutkoekjes

    Voor 4 personen:
    130 g havermout ,
    125 g zachte boter (op kamertemperatuur),
    210 g suiker , 100 g bloem, 1 vanillestokje, 1 ei .
           

       
      Foto's; Hobbyfotografie J & G    

      Bereiding;
    • Weeg alle ingrediënten zorgvuldig. Doe de havermout, de bloem, de suiker en de malse boter in de mengbeker van je keukenmachine.
    • Druk de vanillestok eerst even plat en snij hem daarna overlangs in twee. Schraap met een mespunt alle zwarte zaadjes uit de peulen en doe ze zorgvuldig in de mengpot.
    • Voeg tenslotte het ei toe.
    • Monteer de klopper op de machine en laat het toestel rustig draaien. Na een dikke minuut ontstaat er al een homp koekjesdeeg.
    • Neem de vlakke ovenplaat erbij en leg er een vel bakpapier op of een bakmat van siliconen.
    • Verwarm de oven voor op 175°C.
    • Rol kleine porties deeg tot balletjes van zo’n 2 centimeter diameter. Leg ze op het vel bakpapier (of het bakmatje) en druk ze plat tot dunne ronde koekjes van zo’n 6 cm diameter. Op een standaard bakplaat kan je zo’n 16 koekjes leggen.
    • Tip: Bewaar het koekjesdeeg voor later.
      Indien je het wil bewaren, rol het deeg dan als dikke worsten in vershoudfolie. Laat ze afkoelen in de koelkast (of vries ze in) en snij het deeg nadien met een heet mes in dunne ronde plakjes.
    • Bak de koekjes gedurende ongeveer 25 minuten in de hete oven van 175°C.
    • Laat de koekjes afkoelen zodat ze extra krokant worden.

      Tip;
      de suiker kan vervangen worden door 20 a 25 gram stevia.

    bron; een.be

       

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:Havermout, bloem, suiker, boter,
    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccolisoep met zalm


    Broccolisoep met zalm

    Voor 6 personen

    • 1 kg broccoli, 2 sjalotjes, 2 el olijfolie, 1 teentje knoflook
      1 citroen, 1 l groentenbouillon
      1 kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden Light
      300 g zalmsnippers, versgemalen peper en zout

                             Foto van Broccolisoep met zalm

    Bereiding;
    Snijd de roosjes broccoli van de stronk.
    Hak de sjalotjes en de knoflook heel fijn.
    Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak hierin de fijngesneden
    sjalotjes en de knoflook.
    Voeg dan de broccoliroosjes toe en bak het geheel op een
    matig vuur nog ca. 10 minuten.
    Voeg de groentenbouillon toe en laat de broccolisoep
    in 10 minuten gaar worden.

    Zet de staafmixer in de soep en pureer deze grof zodat er nog
    stukjes broccoli zichtbaar zijn.

    Verdeel vlak voor het serveren de Boursin en de zalmsnippers
    in 6 soepkommen/borden en breng deze verder op smaak
    met versgemalen peper en zout.

    Tip; enkele druppels olijfolie geeft een mooi effekt.


    bron; smaakexperience.com

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:broccoli, sjalot, olifolie, look, citroen, groentebouillon, boursin, zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas


    Aardappellasagne met spinazie en verse zachte kaas

    Voor 4 personen:

    8 Vastkokende aardappelen, 400 g spinazie

    700 g verse zachte kaas, 200 g gemalen kazen

    3 dl melk, 50 g bloem,70 g boter, 1 el olijfolie, peper en zout

                      
    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Stoof de spinazie in de olijfolie. Kruid met peper en zout en knijp goed uit.

    Meng er de uitgelekte ricotta onder. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van 3 mm. Beboter een ovenschaal met de helft van de boter. Leg er een laag aardappelplakjes in. Spatel er vervolgens een laag (1 cm) van het spinaziemengsel op. Herhaal dit tot de ingrediënten zijn opgebruikt. Smelt de rest van de boter. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en blijf roeren tot je een roux krijgt. Doe er vervolgens melk bij en laat al roerend doorkoken tot de saus gebonden is. Kruid met peper en zout en meng er de gemalen kaas onder. Giet de kaassaus over de lasagne en bak hem gedurende 20 min. in de oven. Serveer meteen.

    Tip; De verse zachte kaas kan je eventueel vervangen door ricotta .




    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:aardappel, spinazie, kaas,
    30-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met witloof, tijm en spek


    Ovenschotel met witloof, tijm en spek



    Voor
    4 personen;

    4 stronkjes witloof, 6 sneetjes droog gezouten spek
    12 krielaardappelen, 6 takjes verse tijm, 6 blaadjes laurier
    10 knoflookteentjes, gepeld, 4 el olijfolie, peper en zout

                        

    Bereidingswijze;

    Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel het witloof en verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snij het overlangs in twee.
    Spoel de aardappelen en snij ze overlangs doormidden.
    Vet een ovenschotel in met olijfolie. Leg er het witloof in, samen met de aardappelen, laurierblaadjes, tijm en knoflook. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Dek af met alumiumfolie en bak 30 minuten.
    Snij het spek in reepjes en strooi ze over het witloof. Plaats onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 30 minuten tot het spek knapperig is. Serveer onmiddellijk.





    bron; mijnflandria.be


    Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
    Tags:witlof, spek, aardappels, tym, look,
    29-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen


    Muffins met yoghurt, citroen en bosbessen

    De bosbes is vezelrijk en zit boordevol vitamine E, antioxidanten en
    natuurlijke suikers. Lekker van smaak en goed voor je lijf.
    Nodig je vriendinnen uit met eigengemaakte muffins en veel tijd om
    bij te praten, wordt het vast een succes.

    Nodig:

    150 gm Bosbessen, (diepvries) 250 gm Bloem, 2 blokje(s) Bakkersgist

    2 middelgroot Ei, 100 gm Witte suiker, 1 stuk(s) Vanillestokje

    1 portie(s) Citroen, 7 eetlepel(s) Olijfolie

    300 gm Yoghurt, 0% v.g., naturel, 1 eetlepel(s) Poedersuiker 

                                    

    Voorbereiding <25 min.
    Bereidingswijze:
    < 30min.

    Zeef de bloem met het gistpoeder en een 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat.

    Meng de eieren, de suiker, het merg van een vanillestokje, de geraspte
    schil van 1 citroen, 100 ml plantaardige olie en 300 g yoghurt (0% v.g.).
    Doe er de bloem bij. Voeg 150 g ontdooide bosbessen toe.

    Schenk het deeg in muffinvormpjes bedekt met papieren vormpjes.
    Laat 25-30 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°C.

    Bestuif voor het opdienen met poedersuiker.  


    bron; telegraaf.nl

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bosbessen, bloem, gist, ei, suiker, vanillestokje, citroen, olijfolie, yogurt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijnenfilet, Gerookte Zalm,Champignons, Prinsessenbonen en Belle de Fontenay


    Konijnenfilet met gerookte zalm, Parijse champignons, prinsessenbonen en Belle de Fontenay

     Voor 4 personen:
    4 konijnenfilets, 4 el olijfolie, 1 sjalot
    8 grote Parijse champignons, 160 g geblancheerde prinsessenbonen
    8 Belle de Fontenay-aardappelen (ongeschild in dunne schijven gesneden)
    1,5 dl droge witte wijn, 3 dl konijnen- of kippenbouillon
    1 dl room, 2 grote sneden gerookte zalm (in snippers), peper en zout 

                                    
                               
    Bereidingswijze
    Bak de filets in hun geheel krokant rosé in olijfolie. Houd warm. Verhit opnieuw wat olijfolie in de pan en stoof de fijngehakte sjalot, champignons, prinsessenbonen en aardappelschijven erin aan. Bevochtig met de witte wijn en laat tot de helft inkoken. Doe de bouillon erbij en laat opnieuw inkoken tot de aardappel gaar is.

    Doe het konijnenvlees, de room en de helft van de gerookte zalm erbij en laat nog enkele minuten doorwarmen. Kruid met peper en zout. Serveer met de rest van de zalmsnippers op vier warme borden.

    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Konijn, Ajuin, Bonen, Champignons, Wijn, Bouillon, Room, Zalm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado

    Medaillons van hert of ree met grove mosterd en avocado

    Gebruik in je eten goed veel knoflook het geeft veel smaak en verlaagt de bloeddruk en het cholesterolniveau. De smaakmaker activeert immuniteit, verlicht allergieën, reduceert een lage bloedsuikerspiegel en bevordert de bloedcirculatie.


    Voor 4 personen;
    4 el olijfolie, 4 medaillons à 250 g van hert of ree, 100 g boter,
    2 uien gehakt, 150 g grove mosterd, 50 ml brandewijn, 500 ml verse room,
    80 ml honing, 100 g bieslook gehakt, 250 g cherrytomaatjes,
    2 tenen knoflook geperst, 100 g basilicum gehakt, 1 avocado in schijfjes,
    200 g koriander gehakt,

                                     
      Bereiding; 30min.

      Verwarm 3 el olie in een pan met dikke bodem. Wrijf medaillons in met zout en zwarte peper. Bak ze 2 minuten tot ze bruin kleuren en leg dan op elke medaillon een blokje boter. Neem medaillons uit pan als ze rosé zijn en hou ze warm.

      Fruit uien in dezelfde pan. Voeg mosterd en brandewijn toe, en flambeer het (let op: zet afzuigkap uit). Voeg honing toe, daarna room, laat de saus inkoken. Voeg bieslook toe en neem pan van vuur. Bak in aparte pan tomaatjes met knoflook tot ze zacht zijn, roer basilicum erdoor. Laat tomaatjes uitlekken.

      Leg vlees in midden van bord. Leg er wat avocadoschijfjes op en giet saus erover. Leg tomaatjes eromheen en garneer met koriander. Lekker met aardappelpuree en seizoensgroenten.


      Recept uit Topkoks voor thuiskoks

      bron; telegraaf.nl


      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:hert, ree, uien, mosterd, brandewijn, room, honing, bieslook, tomaten, look, basilicum, avocado, koriander,
      28-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast met tartiflette




      Toast met tartiflette


      voor
      4 personen;
                
      4 mooie sneden boerenbrood, 100 g aardappelen
      4 sneden Passendale Prelude, 2 dl droge witte wijn,  blokje gevogeltebouillon
      1 takje rozemarijn, 1 sjalot, 50 g boter, 12 fijne sneden Grison-ham
      peper en zout

                  

      Bereidingswijze;10+5min.

      Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in schijfjes van 1 cm dik. Schil en hak de sjalot fijn. Smelt de boter in een pan en voeg de sjalot toe. Wanneer de sjalot glazig gebakken is, voeg de aardappelen en de rozemarijn toe samen met de witte wijn en het verkruimelde bouillonblokje. Laat dit op een gemiddeld vuurtje stoven tot de aardappelen de witte wijn geabsorbeerd hebben. Rooster de sneetjes brood en beleg ze met de ham, de aardappelen en de Passendale-kaas.
      Plaats de belegde sneetjes brood in een warme oven (220°C) tot de kaas begint te smelten (gedurende 2 tot 3 min.). 

      Tip;
      gebruik zuurdesembrood met open kruim.



      bron; kazenvanbijons.be


      Categorie:KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK,
      Tags:brood, aardappel, kaas, grizon-ham,
      27-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van bospaddenstoelen


      Soep van bospaddenstoelen


      Voor 4 personen;
      2 aardappelen, van het soort Nicola, in stukken gesneden
      350 g bospaddenstoelen (hoorn des overvloeds, cantharel, eekhoorntjesbrood, …) 
      dille, gesnipperd,
      1 1/4 l groentebouillon, 1kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm, laurier) 
      1 eetlepel olijfolie,
      1/2 theelepel paprikapoeder, 4 plakken bacon,
      in smalle reepjes gesneden,
      1 ui, versnipperd.

      Soep van bospaddenstoelen

      Bereiding;

      1. Verwarm de olijfolie in een pan. Fruit de ui, 1 minuut.
      2. Voeg de aardappelen, de bouillon en het kruidentuiltje toe. Voeg zout en peper toe.
      3. Sluit de pan af met een deksel. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes doorkoken.
      4. Bak de paddenstoelen 3 minuten in een pan.
      5. Voeg de paddenstoelen toe aan de soep. Laat nog 5 minuten doorkoken.
      6. Verhit de bacon 2 minuten in de magnetron. Breek in stukjes.
      7. Verdeel de soep over soepkommen of diepe borden. Garneer met stukjes bacon en de gesnipperde dille.



        bron; delhaize.be

       


      Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
      Tags:aardappel, bospaddestoelen, bacon,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kabeljauw met zeekraal en venkel


      Kabeljauw met zeekraal en venkel

      Voor personen;
      4 stukken kabeljauwrugfilet met huid van 150 gram,
      1 grote venkelknol, 250 gram zeekraal,
      4 eetlepels (rijst- of arachide)olie.

                                  Kabeljauw met zeekraal en venkel
      Bereiding;20-30min.

      Verwarm de oven voor op 125˚C.
      Wrijf de kabeljauwfilets in met zout en peper. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en leg de kabeljauwfilets er op de velkant in. Bak 3 tot 4 minuten tot het vel krokant is. Keer de filets en bak de andere kant nog 1 minuut. Leg de kabeljauwfilets op een bord en laat ze in de oven in nog 10 minuten doorgaren. Halveer de venkelknol en snijd de helften in dunne repen. Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak de venkel en zeekraal in 3 tot 4 minuten beetgaar. Schep de groente of vier warme borden en leg de kabeljauwfilet met de velkant naar boven op de groente.



      bron; visrechepten.nl


      Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
      Tags:kabeljauw, venkel, zeekraal, rijst,
      26-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


      Tagliatelle met spinazie, olijven en artisjokken


      Voor 4 personen:
      400 g tagliatelle, 250 g verse spinazie, 100 à 150 g zwarte olijven
      1 blik artisjokbodems, 50 ml droge witte wijn
      1 teentje knoflook, fijngehakt
      80 g geraspte parmezaan,1 el olijfolie

                          
      Bereidingswijze

      Kook de pasta al dente in een grote hoeveelheid gezouten water. Was de spinazie. Verwijder de stelen en de minder mooie bladeren. Laat uitlekken.

      Snij de artisjokbodems in stukjes. Fruit ze met de knoflook in 1 eetlepel olie. Overgiet met de wijn. Breng aan de kook.
      Voeg de spinazie toe en laat snel even slinken.
      Voeg de olijven toe en daarna ook de uitgelekte pasta.
      Breng op smaak. Dien op met de parmezaan.



      bron; weekend.knack.be

      Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
      Tags:tagliatelle,spinazie, olijven,artisjok, look, parmezaan,
      25-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels


      Sint-Pieters-Woluwe heeft beste Brusselse wafels

      In Sint-Pieters-Woluwe vind je de beste wafels van Brussel. Dat hebben jury en publiek beslist op de Brusselse wafelengang, een wafelbakwedstrijd tussen de Brusselse gemeenten. De wafels van Haren en Etterbeek strandden respectievelijk op de tweede en derde plaats.

      Een jury had de smakelijke opdracht om het beste recept van het symbool van de Brusselse gastronomie te kiezen. De wafels werden beoordeeld op smaak, uitzicht en originaliteit. De deelnemers hadden zich geëngageerd om ieder 300 wafels te bakken.

      De Brusselse Wafelengang verwijst naar de 18e-eeuwse straat de Allée aux Gaufres, bekend om de vele wafelhuizen. Met het project wil de vzw vol-au-vent de Brusselse wafel opnieuw onder de aandacht brengen.

      De wafel van Sint-Pieters-Woluwe blonk uit op het vlak van presentatie, smaak en originaliteit en werd gegarneerd met chocolade, krieken (gekookt in kriekbier) en een mousse van speculaas.



      bron; de redaktie.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:wafels,
      24-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

      Crostini met tomaat, raketsla en ansjovis

      Voor 4 personen:
      4 gepelde tomaten, 4 dikke sneden ciabatta ,1 gepelde teen knoflook
      1 gesnipperde sjalot, 8 ansjovisfilets op olie (uitgelekt)
      8 blaadjes raketsla, olijfolie, zwarte peper van de molen


                                
       

      Bereidingswijze

      Snij de tomaten in vier, verwijder de groenige zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Rooster het brood en wrijf de randen in met de knoflook. Verdeel de tomaten en de sjalot over het brood. Werk af met de ansjovis en raketsla. Bedruip met een straaltje olijfolie en kruid met zwarte peper van de molen.

      Tip: crostini (Italiaans voor croûtons ) zijn kleine sneetjes geroosterd brood
      die met knoflook worden ingewreven en afgewerkt met beleg naar keuze.
      Ze worden gewoonlijk als aperitiefhapje of als bijgerechtje geserveerd.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:BIJGERECHTEN,
      Tags:tomaten, ciabatta brood, knoflook, sjalot, ansjovis, raketsla, olijfolie,
      22-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundergebraad met paddenstoelen
       

      Rundergebraad met paddenstoelen

      Voor vier personen:
      1 kg rundergebraad, zout, zwarte peper, 50 g boter
      1 kop vleesfond, 1 kg gemengde paddenstoelen

      Voor de marinade:
      3 koppen rode wijn, 4 soeplepels olie, 1 kop water
      1 versneden ui, 1 versneden wortel, 1 teen knoflook
      2 laurier blaadjes, 2 takjes rozemarijn, 2 koffielepels gehakte peterselie

                             

      Bereidingswijze

      Kruid het vlees met zout en peper. Doe de ingrediënten voor de marinade in een kom, voeg het vlees toe en bewaar het acht uur op kamertemperatuur ondergedompeld in de marinade. Keer het vlees regelmatig.

      Haal het uit de marinade en dep droog. Laat boter smelten, laat het gebraad aan alle kanten korsten en plaats het in een ovenschaal.

      Kook de baksappen met de fond al roerende los en giet dit vocht samen met de gezeefde marinade bij het vlees. Dek de schaal af en plaats 25 min. in een voor verwarmde oven van 180°C. Dik de saus, indien gewenst, met een weinig opgelost maïszetmeel.

      Maak de paddenstoelen schoon en bak in wat boter. Voeg 5 min. voor het einde van de kooktijd van het vlees de paddenstoelen toe aan de ovenschotel. Snij het vlees in schijven en server met saus en paddenstoelen.


      bron; weekend.knack.be

      Categorie:VLEESGERECHTEN,
      Tags:runsvlees, paddestoelen, wijn,ui, look, laulier, rozemarijn, peterselie,
      21-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers


      Paddenstoelen zijn veelzijdige smaakmakers

      De liefhebber van wilde paddestoelen hoeft nooit op zijn honger te blijven zitten. In elk seizoen zijn er wilde soorten te vinden, die in gerechten voor een meer dan aparte smaak zorgen.

      Gekweekte paddenstoelen, zoals champignons, oesterzwammen, bundelzwam, pruikzwam (pompom blanc), de grote portabella, enoki en shii-take zijn dankbare ingrediënten voor de kok die op zoek is naar variatie. Ze zijn relatief goedkoop en het hele jaar door beschikbaar. In de keuken blijft het echter een beetje behelpen met knoflook, ui en kruiden, want de smaak en geur van gekweekte paddenstoelen zijn eerder bescheiden en niet te vergelijken met die van in het wild groeiende paddenstoelen. Het schoonmaken van wilde paddenstoelen is een heikel punt.

      Hoewel er soorten zijn die het wassen uitstekend verdragen (hoorn des overvloeds, truffel, sponszwam), geeft de echte liefhebber er de voorkeur aan om de paddenstoelen met veel geduld zorgvuldig schoon te borstelen.


      bron; weekend.knack.be

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
      Tags:paddestoelen,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoemp met witloof en rundvlees


      Stoemp met witloof en rundvlees

       Voor 4 personen

      1 kilo bloemige aardappelen (bv. Bintje), peper en zout,
      4 stronkjes witloof, in reepjes gesneden, boter,
      125 g oesterzwammen, in reepjes gesneden,  melk,
      nootmuskaat, bosje veldsla, gewassen en grof gesneden,
      8 sneetjes rosbief, (of reepjes gebraad),

                                 

      Bereidingswijze

      Kook de aardappelen gaar in zout water. Bak intussen het witloof in boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat mooi bruin karameliseren. Bak nu ook de oesterzwammen kort en hevig in boter. Giet de aardappelen af en pureer ze met een scheutje hete melk. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het witloof, de oesterzwammen en de veldsla toe.
      Roer goed. Voeg dan het vlees toe.

      bron; mijnflandria.be


      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
      Tags:aardappel,peper,zout,witlof,oesterzwammen,nootmuskaat,veldsla,rosbief,
      19-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

      Gebraden everzwijnkoteletten, appelen en aardappelstaafjes

      Voor 4 personen:
      Voor de appelen met kaneel :

      4 boskoopappelen, 2 kl boter, 2 kaneelstokjes, 1 à 2 kruidnagels,
      4 el suiker, 2 el citroensap, 50 ml witte wijn, 10 ml calvados

      Voor de aardappelstaafjes:
      500 g vastkokende aardappelen, frituurolie

      Voor de everzwijnkoteletten:
      8 everzwijnkoteletten (toebereid door de slager), 2 el geklaarde boter
      2 el boter, 1 takje rozemarijn, 2 jeneverbessen.

                                       
      Bereidingswijze

      Voor de appelen met kaneel : schil de appelen, snij ze in twee‘n, verwijder de klokhuizen en snij het vruchtvlees in fijne plakjes. Bak ze in de boter en bestrooi met suiker. Voeg de kaneel, de kruidnagels en het citroensap toe en giet de witte wijn erbij. Bak de appelen terwijl u voortdurend roert tot ze mooi zacht worden en een moes met stukjes vormen. Voeg indien nodig een beetje water toe om te vermijden dat de appelen aanbakken. Voeg de calvados toe, haal van het vuur en laat afkoelen.

      Voor de aardappelstaafjes : schil de aardappelen, snij ze in schijfjes van 2 mm dik en vervolgens in staafjes van 2 mm breed. Leg ze meteen in koud water en laat ze 3 ˆ 4 minuten weken om het zetmeel te verwijderen, opdat ze tijdens het frituren niet aan elkaar kleven. Haal de aardappelstaafjes uit het water met een schuimspaan en laat goed uitlekken op keukenpapier of dep ze droog. Verwarm, net voor het opdienen, de olie in een frituurpan en bak daarin de aardappelstaafjes gedurende 1 à 2 minuten, tot ze mooi krokant en goudbruin zijn. Haal uit de olie en laat goed uitlekken. Zet in een warme oven tot alle aardappelstaafjes gefrituurd zijn. Bestrooi met zout net voor het opdienen.

      Voor de everzwijnkoteletten : kruid het vlees met peper en zout. Verwarm de geklaarde boter in een braadpan en voeg de geplette jeneverbessen toe. Bak daarin de koteletten aan beide kanten gedurende 3 à 4 minuten, naargelang hun dikte. Giet het vet weg, voeg de boter en de rozemarijn toe. Bak het vlees 2 minuten aan elke kant in de boter. Overgiet daarbij het vlees regelmatig met gesmolten boter. Schik het vlees op warme borden, samen met de aardappelstaafjes en de appelen met kaneel.

      bron; weekend.knack.be

      Categorie:WILD & GEVOGELTE
      Tags:appelen, wijn, calvados, aardappel, averzwijn,
      18-11-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda


      Kroketje van overjarige Noord-Hollandse Gouda
      met het Rode Zegel met cranberries

      Ingrediënten
      300 gram gevogeltefond, 90 gram roomboter
      500 gram overjarige Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel (fijn geraspt)
      130 gram patentbloem, 8 gram gelatine (in koud water geweld)
      150 gram gedroogde cranberries

         
      foto;gaitano.comze.com                        

      Bereiding
      Maak van de boter en de bloem een roux. Als deze gaar is voeg de gevogeltefond toe en breng deze aan de kook. Als de salpicon heeft gekookt roer hier de gewelde gelatine en vervolgens de geraspte kaas door. Hak de cranberries wat fijner en spatel deze als allerlaatste erdoorheen. Laat de salpicon afgedekt onder een plasticfolie afkoelen.

      Knijp er met een ijsknijper bolletjes van en modelleer de bollen naar kroketten of bitterballen, op laten stijven in de koeling, bloemen, door de eiwit en als laatste door de mie de pain (gedroogd kruim van witbrood zonder korst).
      1 dag laten indrogen in de koelkast en afbakken in een frituurpan met een temperatuur van 175°C.

      bron; plusmagazine.be
      recept;Timo Munts
      Auteur: L.B.

      Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
      Tags:Kaas, boter, cranberries,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!