Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
09-06-2012
Verwarring rond stevia
Verwarring rond stevia
Gezondheid
Mensen hebben het er voortdurend over dat zij 'stevia' gebruiken als zoetstof. Toch is de regelgeving rond de etikettering bijzonder duidelijk. Zeggen dat ergens 'stevia' in zit of dat eenproduct 'gezoet is met stevia' kan niet.
Stevia heet gezond te zijn en onschadelijk voor diabetici. Maar toch heerst er verwarring rond het plantje. Zeggen dat een voedingsstof met stevia gezoet is, kan wettelijk niet. Om licht te zien in de duisternis, heeft het Federaal Agentschap Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) eens opgelijst wat wel kan en wat verboden is op de verpakking van voedingsproducten.
Niet de plant zelf
Het is bijna een spel van woorden geworden. De essentie komt hierop neer: stevia, als plant, is niet toegelaten. Steviolglycosiden, de moleculen met zoetkracht die uit de plant gedistilleerd worden, zijn wel toegelaten. Op de verpakking mag je bijvoorbeeld wel zetten: met steviolglycosiden en met steviolglycosiden uit stevia, met zoetstoffen uit stevia, met stevia-extract-steviolglycosiden. Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het gaat om een zoetstof of steviolglycosiden (uit stevia). Simpelweg met stevia of met stevia-extract kan niet. De plant stevia rebaudiana Bertoni is immers een niet toegelaten nieuw voedingsmiddel. Daarom kan op de verpakking nooit verwezen worden naar stevia-extracten zonder te verduidelijken dat het gaat om zoetstoffen of steviolglycosiden.
Mensen zouden anders kunnen denken dat het voldoende is om een blaadje stevia in stukjes te doen en in de thee te doen. Stevia-extract is volgens Europa niet hetzelfde als steviolglycoside, waar het eigenlijk als zoetstof om gaat.
Zoetstof van plantaardige oorsprong
De regels rond de etikettering gaan nog verder. Zo mag er, bij gezoet met steviolglycosiden, op de verpakking ook niet gezet worden dat het om een natuurlijke zoetstof of gezoet met natuurlijke ingrediënten of natuurlijk gezoet, zoete smaak van nature en natuurlijk zoete smaak gaat. Steviolglycosiden zijn niet natuurlijk. Ze worden verkregen door een complex proces.
Maar zoetstof van natuurlijke oorsprong en met zoetstof van plantaardige oorsprong, mag dan weer wel omdat steviolglycosiden van nature aanwezig zijn in de bladeren van de stevia. Wat ook mag (en wat echt wijst op het woordenspel) is natuurlijk zoet, zoete smaak van nature en natuurlijke zoete smaak omdat deze vermeldingen slaan op de steviolglycosiden zelf. Het is een vrij complexe materie en nu al gaan veel etiketten in de fout. Het FAVV heeft alvast een intensieve opdracht om deze van de markt te halen...
Auteur: Désirée De Poot De Apotheker
bron; knack.be reaktie van L. Het artikel over stevia is inmiddels achterhaald, stevia plantjes mogen vrij verkocht en gebruikt worden in Belgie. De beste manier is zoeten met de stevia plantjes.
P.S. Stevia ( in poedervorm) kan bij Delhaize gekocht worden.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Stevia,
08-06-2012
Salade van maatjes met aardappelen
Salade van maatjes met aardappelen
Voor 4 personen
500 g kleine, vastkokende aardappelen
5 cl droge, witte wijn,4 eetlepels wijnazijn
1 koffielepel mosterd, 8 eetlepels olijfolie, ½ bosje lente-uitjes
½ bosje radijzen, 4 maatjes, peper en zout
Bereiding:<20min. Kook de aardappelen in de schil gaar, volgens de methode naar keuze (water, stoom of microgolfoven), maar zorg dat ze nog wat vast zijn. Snij ze in schijfjes, leg ze in een schaal en overgiet ze met de witte wijn. Laat afkoelen. Doe ondertussen de azijn in een kleine bokaal, kruid met peper en zout, voeg de mosterd en de olie toe. Sluit de bokaal en schud goed. Snipper de uitjes (witte + 2/3 van het groene deel) en de radijzen fijn. Bedek er de aardappelen mee en leg er de in stukjes gesneden maatjes bovenop. Bedruip met wat vinaigrette en serveer koel. Dien de resterende vinaigrette apart op.
Tip: om aardappelen gaar te koken in de microgolfoven : leg ze zonnestraalsgewijs in een diepe schaal, prik ze enkele keren in en leg er een bord op. Reken voor 500 g 7 à 8 min op 800 W, draai ze halverwege de kooktijd om (achterstevoren).
300 g pasta (fusilli, penne of orecchiette), 4 eetlepels pesto 100 ml wittewijnazijn (het liefst witte balsamico) 1 kleine aubergine (ca. 200 g), in plakken,1 gele of groene paprika, in repen 1 oranje of rode paprika, in repen,3 kleine courgettes, in de lengte in plakken 3 eetlepels olijfolie verse basilicum
Bereiding; Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar. Giet de pasta af en bewaar 100 ml kookwater voor het maken voor de saus. Roer door het kookwater de pesto, wittewijnazijn en peper naar smaak. Houd 2 eetlepels van de saus achter en roer de rest door de uitgelekte pasta en laat dit ca. 20 minuten intrekken.
Bestrijk intussen de aubergineplakken, repen paprika en plakken courgette met olijfolie en grilleer de groenten op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 10 minuten onder een hete grill, onder regelmatig keren.
Snijd de helft van de gegrilleerde groenten in stukjes en meng deze door de pasta. Rangschik de overige groenten om de salade op het bord en bestrijk deze met de achtergehouden saus. Garneer met vers basilicum.
2 el
grenadine (voor de kleur), 1 kg rabarber, 900 g geleisuiker, citroensap.
Bereidingswijze;
1
Spoel de rabarberstengels, snij ze in stukken en
doe ze in een kookpan.
2
Snij de vanillestokjes overlangs open en schraap
het merg bij de rabarber. Doe er ook de stokjes zelf bij, de geleisuiker en het
citroensap. Breng al roerend aan de kook en laat zo lang koken als op de
suikerverpakking vermeld staat.
3
Verwijder de vanillestokjes. Roer de grenadine door
de confituur.
4
Schep de confituur in schone bokaaltjes, draai er
meteen het deksel op en zet de potjes ondersteboven. Laat afkoelen en bewaar op
een koele en droge plaats.
2.
1/2 sinaasappel (sap van een halve
sinaasappel)
Bereidingstijd; 8 min.
3.Snij de rabarber in stukjes van
2,5 cm, doe ze in een potje bestemd voor de microgolfoven, voeg er het sap van
de halve sinaasappel aan toe en de suiker.
4.Bedek met plastiekfolie.
5.Laat 2.5 tot 3 minuten op hoog vermogen koken.
6.Roer een tot twee keren en klaar is de rabarbermoes.
1 el olijfolie traditioneel, 150 g plakjes bacon,1 zak uiringen, 350 a 400 g pasta, zout en (versgemalen) peper, 250 g broccoli in kleine roosjes, 300 g cocktailtomaten in vieren, gedroogde oregano, 2 mozzarellakaasjes in dunne plakken.
Foto: Otto Polman
bereiding; < 30 min.
Verhit olie in koekenpan en bak bacon in ± 5 min. aan beide kanten lichtbruin. Schep uit de pan. Bak de uiringen in het bakvet in ± 7 min. goudgeel. Kook pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Kook broccoli 7 min. Giet pasta en broccoli af en schep deze met de uien en tomaat door elkaar. Breng op smaak met peper, zout en oregano. Doe pasta over in ingevette ovenschaal. Verdeel bacon erover en dek af met kaas. Laat kaas in ± 10 min. in voorverwarmde oven (200 °C) smelten.
795 kcal, 40 g eiwit, 36 g vet waarvan 18 g onverzadigd, 78 g koolhydraten
1 el geraspte schil van sinaasappel, abrikozenconfituur.
Bereiding; Doe de
bloem in een kom en meng met bakpoeder, suiker, vanillesuiker, geraspte
sinaasschil, Brugge Goud, de eieren, melk en de gesmolten boter in deze
volgorde tot u een glad mengsel heeft.
Vet de bakvormpjes in met boter en vul ½ met het deeg. Schep in elke holte 1 el
abrikozenconfituur en schep de rest van deeg erop zodat er ¾ gevuld is. Laat 20
à 25 min bakken in een voorverwarmde oven van 180°.
Kook de mihoen volgens de gebruiksaanwijzing gaar. Afgieten, onder de koude kraan spoelen en laten uitlekken.
Snijd de makreelfilet en 2 tomaten in kleine stukjes en de prei in zeer dunne ringen. Halveer de andere tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Hak de cashewnoten een beetje klein. Meng de yoghurtdressing met de cajunkruiden.
Neem van de krop ijsbergsla 12 grote bladeren. Hussel alle ingrediënten op de sla en de reepjes tomaat na door elkaar. Schep de makreelsalade op de slabladeren en rol ze losjes op. Steek ze eventueel vast met cocktailprikkers. Leg de rolletjes op bordjes en garneer met de reepjes tomaat.
Voor 6 personen; 100 g suiker,1 klein glaasje amaretto, lange vingers opgeklopte room, 600 g aarbeien,1 reep witte chocolade 3 eierdooiers, 2 zakjes vanillesuiker, 250 g mascarpone
Bereiding;
Leg 6 mooie aardbeien apart. Gebruik de mixer om de rest van de aardbeien met 50 g suiker en de likeur tot een gladde saus te mengen.
Breek de lange vingers in stukken.
Rasp de koud bewaarde witte chocolade met een grove rasp.
Klop de eierdooiers met de rest van de suiker en de vanillesuiker tot een luchtig mengsel.
Roer de mascarpone erdoor.
Schep een derde van het mascarponemengsel in een glazen schaal of in een coupe.
Daarop komt de helft van de lange vingers en de helft aardbeiensaus.
Schep daarboven de helft van het mascarponemengsel en de resterende lange vingers en aardbeiensaus.
Dek af met de rest van het mascarponemengsel.
Strijk de bovenkant glad en zet koel weg.
Garneer het geheel met de overgebleven aardbeien, toefjes opgeklopte room en de geraspte witte chocolade.
Voor 4 personen: 1 kg goed rijpe vleestomaten, 1 grote zoete witte ui witte peper en grof zeezout, olijfolie, fijngesneden peterselie 4 tot 8 sneden toastbrood, Boter
Voor de ansjovisboter: 200 g ongezouten hoeveboter, witte peper, 50 tot 70 g gepekelde en opgelegde ansjovisfilets in olie.
Bereidingswijze;
Laat voor de ansjovisboter de boter zacht worden op kamertemperatuur. Laat de ansjovisfilets uitlekken en wrijf ze door een fijne zeef. Meng met een vork onder de boter, zorg voor een gelijkmatig mengsel. Kruid met peper en laat zeker 30 min. opstijven in de ijskast.
Spoel de tomaten en snij ze overlangs in fijne plakken van 5 mm. Schik op borden. Snij de ui in flinterdunne ringen en verdeel over de tomaten. Kruid met peper, zout en olijfolie en versier met peterselie. Snij het toastbrood in driehoeken en bak krokant in boter of toast ze. Bestrijk met de ansjovisboter en serveer warm.
Je kent kurkuma vermoedelijk vooral als een populair ingrediënt voor het maken van een lekkere curry. Wist je dat dit geelwortelpoeder ook al meer dan 2.500 jaar gebruikt wordt in de oosterse geneeskunde? Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat kurkuma een positieve invloed heeft op een proteïne die ons immuunsysteem boost.
De bewuste proteïne wordt 'cathelicidine anti-microbiële peptide' genoemd (CAMP dus, in het kort) en helpt ons lichaam te vechten tegen bacteriën en virussen. Professor Adrian Gombart van de Oregon State University ontdekte dat kurkuma de hoeveelheid CAMP in ons lichaam bijna kan verdriedubbelen.
A curry a day keeps the doctor away "Hoewel kurkuma doorgaans maar op kleine schaal wordt geconsumeerd, kan langdurig gebruik ervan positieve effecten hebben op onze gezondheid, zeker wat maag- en darmproblemen betreft", aldus Gombart. Toch voegt hij er ook aan toe dat het lang niet zo doeltreffend is als vitamine D. Tot slot zou het eten van geelwortelpoeder ook een ontstekingsremmend en zuiverend effect hebben op ons lichaam.
bron;demorgen.be Door: Lynn Formesyn . Bron: Daily Mail
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:Kurkuma, Curry,
Boterkip (Murgh makhani)
Lekker indisch Dit recept dat u ongetwijfeld zin geeft in meer...
Boterkip (Murgh makhani)
Eén van de populairste Indiase gerechten, boterkip, is een slimme uitvinding van creatieve Indiase chef-koks die een manier zochten om tandoorikip op te warmen zonder dat deze uitdroogt. In dit recept wordt gewerkt met vers bereide kip, maar u kunt dus ook een gebraden tandoorikip gebruiken.
Voor 4 personen;
Kip tikka 675 g kipfilet, in blokjes van 5 cm, sap van ½ citroen 1 tl zout, of naar smaak, 115 g Griekse yoghurt, 1 el knoflookpuree 1 el gemberpuree, ½ tl kurkumapoeder, 1 tl garam masala ½ tl chilipoeder, 1 tl kikkererwtenmeel of maizena, 1 tl suiker 3 el zonnebloemolie of olijfolie, 50 g boter, gesmolten 5-6 metalen of bamboeprikkers
Saus 150 ongezouten boter,1 kaneelstokje van 5 cm, in stukken 3 kardemonpeultjes, gekneusd, 4 kruidnagels, 2 groene chilipepers, grof gehakt, 1 el knoflookpuree, 1 el gemberpuree, 400 g tomaatblokjes uit blik, 2 el tomatenpuree, 2 tl suiker, 2 tl zout 1-2 tl chilipoeder, 2 dl warm water, 2 tl gedroogd fenegriekblad 1,5 dl room
Bereiding
1.Doe de kip in een kom en vermeng met het citroensap en zout. Laat hem 30 minuten staan. Klop de yoghurt en roer de resterende tikka-ingrediënten erdoor, behalve de gesmolten boter. Meng grondig en voeg bij de kip, roer tot de kipstukjes rondom met marinade zijn bedekt. Dek af en zet hem 2-3 uur of een nachtje in de koelkast. Breng op kamertemperatuur voor de bereiding. 2.Verwarm de grill voor op de hoogste stand en bestrijk metalen prikkers lichtjes met olie. Laat bamboeprikkers een halfuur in water weken, om verbranden te voorkomen. 3.Rijg de stukjes kip aan de prikkers, bewaar de resterende marinade en leg de prikkers onder de grill. Bak ze 5 minuten op 7,5 cm onder het grillelement. Meng ondertussen de resterende marinade met de gesmolten boter. Neem de kipspiesjes uit de grill en bestrijk ze ruim met het botermengsel. Rooster ze nog 3-4 minuten, tot ze licht beginnen te verbranden. Draai de spiesjes om en bestrijk ze weer met de rest van de specerijenboter. Rooster ze nog 2-3 minuten tot ze ook aan deze kant donkere randjes beginnen te krijgen. Neem ze uit de grill en behoud ze warm in aluminiumfolie. 4.Smelt voor de saus de helft van de boter langzaam in een pan. Voeg de specerijen toe gevolgd door de gember- en knoflookpuree. Bak alles 2-3 minuten en voeg de resterende ingrediënten behalve de room toe. Sluit de pan en laat de saus 20 minuten zachtjes koken. 5.Neem de saus van het vuur en laat hem enigszins afkoelen, pureer hem tot hij glad is. Gebruik een staafmixer of wrijf de saus door een zeef. 6.Zet de pan weer op het vuur en voeg de resterende boter en room toe. Laat het mengsel heel zachtjes koken en voeg de stukken kip toe. Laat alles 5-6 minuten zachtjes koken en serveer er Indiaas brood of gekookte rijst bij.
Recept; boek 'De regionale keuken van India' van Mridula Baljekar
Zet de oven aan op grillstand. Kook de eieren gedurende 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in stukes. Was de sla en laat het blad uitlekken in een vergiet. Blancheer de sperziebonen in ruim kokend water in 6 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en zet apart.
Snijd de kipfilet in brede repen. Meng het bouillonketeltje met 50 ml warm water en het paprikapoeder. Overgiet de kiprepen met de warme marinade. Laat ze 10 minuten marineren. Pers ondertussen de teentjes knoflook uit boven het brood en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster de sneetjes onder de grill tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine vierkantjes.
Verwarm de grillpan op hoogvuur en grill de kipreepjes ongeveer 3 minuten op iedere kant.
Scheur de sla en meng het blad met de sperziebonen, croutons en de dressing. Verdeel de salade over de borden en garneer met het ei en de gegrilde kip.
Tip; Voor een extra pittig accent: voeg 2 tl ansjovispasta toe aan de dressing.
Verwijder de kop en het vel van de makreel en neem het visvlees van de graat. Verwijder eventuele kleine graatjes en verdeel het visvlees in grove stukken. Halveer de avocado, verwijder de pit en trek de schil van de helften. Snijd de avocado in lange plakken. Roer in een kommetje de mayonaise, yoghurt en mosterd door elkaar en voeg wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Snijd de broodjes open en bestrijk de snijvlakken met de mosterdmayonaise. Leg elk broodje op een bord en beleg de broodjes met radicchio, rucola en avocado. Leg de stukken makreel erop
Pladijs of schol is regelrecht een sublieme vis. Het gebeurt trouwens wel meer dat vissen die eerst eeuwen door gewone mensen werden klaargemaakt, uiteindelijk op het hoogste gastronomische podium komen te staan... Voor 4 personen ;
4 eetlepels kappertjes in azijn, een klontje boter,
1 eetlepel fijngehakte bieslook, 1/2 citroen, peper en zout.
Bereidingswijze :
Bebloem lichtjes de ingezouten en gepeperde vissen.
Leg de pladijzen in een braadpan met antikleeflaag in knisperende boter. Bak op een stevig vuur 4 minuten langs beide zijden. Neem uit de pan en houd warm in een lauwe oven van 80°C.
Deglaceer de pan met het sap van een halve citroen. Laat tot de helft inkoken en giet vervolgens twee potjes volle yoghurt in de pan. Doe er de kappertjes bij.
Laat inkoken tot ¼ van het volume verdampt is. Haal de pan van het vuur en werk af met versgemalen peper, zout en fijngehakte verse bieslook.
Snijd de rabarber met schil in stukken en doe in een kom. Bestrooi met 500 gram suiker en laat een nacht trekken in de koelkast. Zet de rabarber in een pan op een zacht vuur en kook de stukken gaar. Voeg eventueel wat suiker toe.
Bereid een siroop van 250 gram water en 125 gram suiker. Laat de siroop koken. Haal de pan van het vuur en voeg lavendelbloempjes toe. Laat de siroop een nacht in de koelkast trekken en zeef.
Pers de sinaasappel en zeef de jus. Klop de verse schepkaas luchtig en voeg naar smaak een weinig siroop en sinaasappelsap toe. Doe de rabarbercompote in vier glazen en schep de verse schepkaas uit over de rabarber.
2 dikke kippenborsten, 2 el gehakte peterselie, 1 gekookt ei 4 groene asperges, 1 teentje look, 8 oesterzwammen
olijfolie, 1 el kippenbouillon, 2 dl water, 4 witte asperges
Bereiding; 15- 30 min.
Snijd de kippenborsten in 3 of 4 stukken. Kruiden met peper en zout. Bak ze bruin aan.
Schil de asperges en snijd ze in stukken van 3 cm.
Voeg de asperges bij de stukken kip. Voeg de look en oesterzwammen eraan toe. Blus het geheel met zuiver water en voeg er de kippenbouillon bij. Voeg de gehakte peterselie erbij. Laat even doorkoken.
Hak het ei en strooi over de kip.
bron; zesta.be
Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, Tags:kip, peterselie, ei, asperges, look, oesterzwammen,
22-05-2012
Groentespaghetti met balletjes
Groentespaghetti met balletjes
Voor 4 personen;
500 gr gemengd en gekruid gehakt, 200 gr spaghetti 1/2 ajuin (fijn gesnipperd), basilicum, 1 el gehakte dragon 1 el gehakte peterselie, 1 paprika, 1 prei 250 gr tomatenblokjes (blik), 1 wortel
Bereiding; 15-30 min.
Meng de gehakte peterselie, dragon, ajuin en het gehakt. Maak balletjes met de ijsschepper en bak ze in de pan.
Als de balletjes bijna gaar zijn, mogen de tomaten blokjes erbij en laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
Snij de groenten zo dun als spaghetti. Kook de spaghetti al dente in gezouten water en laat de groentjes 2 minuten meekoken. Giet af, laat goed uitlekken en meng met olijfolie zodat het niet blijft plakken.