Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    22-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeewier verlaagt bloeddruk


    Zeewier verlaagt bloeddruk

    Het is een tikje slijmerig, populair bij Japanners en geen sushi zonder dit product: zeewier. De groene draden zien er misschien niet erg eetbaar uit,
    maar ze zijn wel hartstikke goed voor je bloeddruk.

      Onderzoekers van het Ierse Teagasc Food Research Centre legden
      100 studies naar zeewier naast elkaar en kwamen tot de conclusie dat het bloeddrukverlagend werkt. Zeewier bevat veel zogenaamde bio-peptiden, ook gevonden in melk.

      Zeewier in sushi

      Wij zijn vooral bekend met eetbaar zeewier, ook wel 'wakame' genoemd. Dit is de zeewiervariant die je in je miso soepje vindt en die als bladen gedroogd wordt voor sushi (nori).

      Caloriearm

      Zeewier bevat weinig calorieën en het zou een goed product zijn in je strijd tegen de kilo's. Ratten die zeewier kregen, verloren 10 procent van hun gewicht.

      Bron telegraaf.nl

      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:zeewier,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      Eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid


      eet jezelf een weg naar een gezonde huid

      In de winter heb je al eens last van een droge, schilferige huid. Enkele voedingstips kunnen je nochtans voorzien van een stralende winterse teint.

      Suikers

      Eet in de winter iets minder suiker dan tijdens de lente, zomer en herfst. Door te veel suiker gaan je collageenvezels namelijk beschadigd raken. "Dat zorgt voor een minder soepele huid en rimpels", aldus Laurent Chemda, verantwoordelijke van bioshop La Feuille in Brussel in Elle.

      Water

      Drink voldoende water, ook in de wintermaanden, om het vochtgehalte in je lichaam en dus ook in je huid op peil te houden. In de winter kan je eventueel opteren voor een water met extra mineralen. Noten zitten bomvol goede vetten, ideaal om uitdroging van de huid te helpen voorkomen. Kies bij voorkeur voor cashew- of pecannoten. Om dezelfde reden eet je best enkele keren per week vette vis.

      Beeld: Photo News

      bron; gva.be


      Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
      Tags:suiker, noten, vis,
      20-02-2012
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chipolatapudding


      Chipolatapudding

        1 ei ~ 4 eidooiers ~ 100 g suiker ~ 10 g gelatine, geweekt ~ 15 g rum ~
        25 g marasquin ~ 500 ml slagroom ~ 350 g vers fruit + fruit voor garnering (geen kiwi of ananas) ~ 40 g bitterkoekjes, in kleine stukjes

         
        Foto: FieldenFotografie

        Bereidingtijd 40 min. (verdeeld over 2 dagen)

        Klop dag van tevoren het ei met eidooiers en suiker licht en schuimig. Klop het mengsel au bain-marie tot het mengsel bindt. Verwarm in magnetron 80 ml water, los hierin uitgeknepen gelatine op en voeg toe aan eimengsel.
        Roer rum en marasquin erdoor en laat afkoelen.

        Klop slagroom stijf en spatel door eimengsel. Spatel fruit en bitterkoekjes erdoor en doe in een puddingvorm. Laat 1 dag in koelkast rusten zodat de smaken goed op elkaar inwerken. Stort pudding de volgende dag op een serveerschaal en garneer met vers fruit. Lekker met slagroom.

         recept komt uit Topkoks voor Thuiskoks deel 5
        Uitgeverij Lannoo, ISBN 9 789081 789608)

        bron; telegraaf.nl

        Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
        Tags:gelatine, marasquin, slagroom, aardbeien, bitterkoekjes,
        19-02-2012
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supervoedsel: zeewier
         

        Supervoedsel: zeewier

        Welke producten móet je in de kast hebben liggen, wil je een gezonde
        levensstijl aanhangen?
        Goed voor je hart, je bloedvaten, lichaam en geest
         
        Zeewier 
        Foto: Kristin Duvall


          Lekker en gezond

          Zeewier is niet alleen de belangrijkste maar tevens ook de rijkste bron aan mineralen. Onderzoeken wijzen uit dat zeewier onder andere veroudering , een te hoog cholesterolgehalte en overgewicht tegengaat. Ook zou het de vrije radicalen aanpakken die kanker kunnen veroorzaken. Verder bevat zeewier jodium, ijzer, kalk, vitamines en vitamine B12.
          Niet geheel onbelangrijk: het is ook heel lekker.

          Zoveel soorten

          Er zijn honderden soorten zeewier. Sommigen kun je wel eten, anderen niet. De bekendste is Nori, een geperste soort en die wordt ook in sushi gebruikt en dit is demeest bruikbare soort zeewier. Wakame is een bekende soort, die kun je rauw eten. Maar er zijn nog veel meer heerlijke, gezonde, mooie zeegroenten, die gebruikt kunnen worden in soepen, salades, groente-, bonen- en granengerechten.
          Met het zeewierproduct agar-agar kun je zelfs heerlijke desserts maken!

          bron; telegraaf.nl

          Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
          Tags:zeewier, wakame,
          Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Noedels met norichips
           
           

          Noedels met norichips

            500 g noedels ~ 200 g peultjes ~ 1 grote stronk broccoli, in roosjes ~ 3 el sojasaus ~ 3 el zonnebloemolie ~ 4 velletjes nori zeewier ~ 2-3 el wokolie (gearomatiseerd) ~ 1 el bruine suiker ~ 1 limoen ~ 150 g shii-takes ~ verse basilicum ~ 50 g gezouten cashewnoten

                               
            Bereiding 20 min:

            Bereid noedels volgens verpakking. Stoom of kook peultjes en broccoli 3 minuten in laagje water. Giet en spoel af met koud water en zet apart. Doe 100 ml water in steelpannetje met sojasaus, olie, 2 velletjes zeewier en pureer met staafmixer. De saus wordt lobbig. Maak norichips van andere 2 velletjes nori door ze in scheutje olie in koekenpan maximaal minuut te roosteren, vel paar keer dubbel te vouwen en in sliertjes te knippen. Of rooster nori licht boven gas; verpulver dan velletjes tussen vingers en schep het later door de noedels.

            Verhit in een grote hapjespan of wok de wokolie, voeg de suiker toe en rasp heel fijn de limoen erbij. Snij de shii-takes in brede repen en fruit al omscheppend 2 minuten mee. Giet de saus erbij, breng het geheel aan de kook en schep de noedels en groenten er luchtig doorheen. Doe het vuur uit. Snij een paar takjes basilicum fijn en schep dit ook door de noedels. Strooi de zeewiersliertjes en cashewnoten over de noedels en garneer met nog een paar blaadjes basilicum en partjes limoen.

            Alle recepten komen uit Puur plantaardig.
            Lekker snel, lekker makkelijk, lekker gezond
            (€ 19,95, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 452 0192 4).


            bron; telegraaf.nl

            Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
            Tags:noedels, peultjes, broccoli,limoen, shii-takes, basilicum, cashewnoten,
            17-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Papillot van rode poon met sinaasappel en dille


            Papillot van rode poon met sinaasappel en dille

            Voor 4 personen;

            4 rode ponen van elk 400 g, 4 takjes tijm (liefst citroentijm)
            4 takjes rozemarijn, 1 bosje dille, 2 sinaasappels (onbespoten)
            1 citroen (onbespoten), 1 limoen, olijfolie, peper en zout

                                                    image
            Bereidingswijze :

            1. Snijd met een dunschiller de gekleurde schil van de sinaasappelen en de citroen. Versnijd in fijne reepjes. Doe de zeste in een potje en overgiet met koud water. Breng aan de kook en laat 3 minuten koken. Giet af en houd de schilletjes bij.
            2. Verwijder de kieuwen uit de ponen. Peper en zout de vissen aan de buiten- en de binnenzijde. Steek in de buikholte een takje tijm, een takje rozemarijn en een paar takjes dille.
            3. Bestrijk 4 stukken aluminiumfolie met olijfolie. Leg er de vissen op.
            4. Verdeel de zeste van sinaasappel en citroen over de vissen. Bestrooi elke vis met een eetlepel grof gehakte dille.
            5. Plooi de aluminiumfolie een beetje dicht. Besprenkel elke vis met een eetlepel sinaasappelsap en een paar druppels citroensap. Rasp met een fijne rasp wat limoenschil over de vissen. Overgiet elke vis met een streepje olijfolie.
            6. Plooi de papillotten toe en rol de zijkanten op zodat de pakjes luchtdicht zijn. Schuif ze in de voorverwarmde oven die staat afgesteld op 180°C. Laat 16 minuten braden en serveer.
            Tip : Rode poon is een heel fijnzinnige vis waar men veel
                     culinaire kanten mee uitkan.
            bron; visinfo.be

            Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
            Tags:rode poon,tijm,rozemarijn, sinaasappel,citroen,limoen,
            15-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het filmkookboek

             © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Wie is er geen fan van de hamburger met vanille milkshake uit Pulp Fiction of de Cosmopolitan cocktail van de Sex and the City vrouwen?  Dat moeten de mensen van Kinepolis gedacht hebben toen ze op de proppen kwamen met hun filmkookboek. Ze schreven er niet alleen de  tofste en meest memorabele foodscènes uit bekende films in neer, maar kruidden de verschillende recepten ook stuk voor stuk met pittige weetjes en anekdotes over de films. Kortom, een bron van inspiratie in de keuken en een must-have voor elke filmliefhebber!

            bron, skynet.be


            Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
            Tags:Filmkookboek,
            14-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De snelle hap broodje kalkoen

            De snelle hap; broodje kalkoen
             

            In When Harry met Sally belanden de twee vrienden bij Katz’s Delicatessen, een beroemde eettent in New York. Terwijl Sally een broodje met kalkoen eet, gaat het gesprek plots over de vraag of mannen al dan niet kunnen horen of een vrouw een orgasme faket. Sally beweert van niet en bewijst haar punt door een orgasme door de ruimte te kreunen, waarop een van de klanten zegt: “Ik wil eten wat zij eet”. Je weet dus wat je te doen staat als je ook wil genieten…

            Voor 4 sandwiches
            8 sneden brood, 4 sneden cheddar
            500 gram kalkoenfilet (vers) of 300 gram gekookte kalkoen in sneetjes
            2 grannysmithappels, 2 tomaten, 1 el mayonaise, 1 el yoghurt
            1 tl vloeibare honing, sap van ½ limoen, 4 blaadjes ijsbergsla

                                            De snelle hap
                                                                                                                    © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 30 minuten

            Als je met verse kalkoenfilet werkt, snij ze dan in plakjes van 0,5 cm dik.

            Rooster ze kort in de grillpan en kruid met peper en zout. Laat afkoelen.

            Snij de granny smiths zonder te schillen in dunne plakjes tot tegen het klokhuis. Snij nu de plakjes op hun beurt in staafjes. Meng ze met het sap van de limoen om verkleuren tegen te gaan.

            Meng de mayonaise met de yoghurt en honing goed door mekaar.

            Leg 4 sneetjes brood op het werkvlak. Bedek met de blaadjes ijsbergsla.

            Leg hierop de helft van de kalkoenfilet. Hierop komen de kaas en de appelstaafjes. Lepel de dressing over de appeltjes. Aflsuiten met de rest van de kalkoen en de sneetjes brood. Druk lichtjes aan en snij in gelijke driehoeken.

            Tip: Zonder de sla kan je deze sandwich ook lekker even in het tostiapparaat bakken of 5 minuten in een hete oven van 180°.

            bron; skynet.be

            Categorie:CHINEES, OOSTERS,
            Tags:brood, cheddarkaas, kalkoen, appels,tomaten, sla,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.apfelstrudel


            zoet;  apfelstrudel

            In de film Inglourious Basterds loopt kolonel Landa de jonge joodse Shosanna tegen het lijf in een koffiezaak en bestelt een apfelstrudel voor hen beiden. Tijdens het eten wordt de spanning tussen beide personages bijna ondraaglijk. Het gesmak van de kolonel gaat door merg en been en aan het einde van de scène drukt hij zijn smeulende sigaret uit in het gerecht. Het eten van een apfelstrudel zou hierna nooit meer hetzelfde zijn...

            Voor 4 personen
            1 vel bladerdeeg van 20 x 40 cm, 3 goldenappelen
            2 el boter, 2 el broodkruim, 2 el amandelschilfers
            2 el rozijnen, 1 ei, 2 el suiker

                                       Zoet 
                                                                                                     © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 60 minuten

            Verwarm de oven voor op 200°.

            Haal het deeg uit de verpakking en rol het wat verder uit, maar enkel in de breedte.

            Leg het op een vochtige handdoek.

            Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

            Laat de boter smelten en laat het broodkruim er even in kleuren.

            Rooster de amandelen onder een grill of in een pan.

            Week de rozijnen een half uurtje in water, opdat ze wat aan volume toenemen. Haal ze uit het water en meng met de appelblokjes en het broodkruim.

            Verdeel dit over het deeg maar laat 1cm van de rand vrij.

            Klop het ei los en strijk de kanten van het deeg in.

            Rol het deeg met behulp van een handdoek strak op zodanig dat een rol ontstaat van ongeveer 40 cm lang.

            Leg op een bakplaat met bakpapier met de sluiting naar onder.

            Bestrijk met het losgeklopt ei.

            Maak met een scherp mes insnijdingen over de volledige lengte.

            Bak gedurende 15 minuten af in een voorverwarmde oven op 200°.

            Serveer lauwwarm met een bolletje vanille-ijs en een toefje slagroom.


            bron; skynet.be

            Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
            Tags:bladerdeeg, appels, amandeleb, rozijnen,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ratatouille
             

            Ratatouille

            In de film Ratatouille maken de rat Remy en keukenhulpje Linguini een traditionele ratatouille voor de restaurantrecensent Anton Ego, ondanks het feit dat het maal beschouwd wordt als ‘simpele boerenkost’. Het eenvoudige, charmante gerecht, levert hen echter een fantastische recensie op!

            Voor 4 personen
            1 grote zoete witte ui, 3 knoflookteentjes, 1 rode paprika
            ½ aubergine, ½ groene courgette, ½ gele courgette
            4 roma tomaten, 5 cl olijfolie, 1 takje tijm, 1 takje rozemarijn
            1 takje oregano, 1 tl fleur de sel

                                        Comfort Food
                                                                   © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 25 minuten

            Schil de ui, snij middendoor en snij iedere helft nog eens in drie gelijke stukken.

            Snij de paprika middendoor en verwijder de zaadjes. Snij het vruchtvlees in grote stukken.

            Snij de aubergine, gele en groene courgette eveneens in grote gelijke stukken.

            Schil de knoflookteentjes en snij ze middendoor, verwijder de kiem.

            Snij de tomaten in 4 gelijke stukken.

            Doe alle groenten in een kom, bestrooi ze met zout en doe er de takjes tijm, oregano en rozemarijn bij. Giet er de olijfolie over.

            Kruid flink met peper van de molen en meng alles goed door mekaar.

            Leg alle groenten op een ovenplaat.

            Schuif de plaat gedurende 30 minuten in de oven op 160°.

            Haal de ratatouille uit de oven en serveer in aardewerken schaal.

            Perfect bij lamsbout!

            Tip: De ratatouille smaakt ook koud overheerlijk, maar werk ze dan voor het opdienen af met wat extra vierge olijfolie en gesnipperde basilicum. Kan zo op de buffettafel of bij een picknick!

            bron; skynet.be

            Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
            Tags:ui, look, paprika, aubergine, courgette, tomaten, kruiden,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta


            Pasta gnocchi

            Een van de meest erotische kookscènes uit de filmgeschiedenis komt uit de
            film The Godfather – Part III, waarin de jonge Vincent zijn nicht Mary
            leert hoe ze gnocchi moet maken. Tijdens het rollen is de spanning tussen hen bijna onhoudbaar. Een tip voor thuis?

            Voor 4 personen

            800 gram aardappelen, 150 gram bloem, 4 eidooiers
            50 gram boter, nootmuskaat, 1 dl room
            1 dl kippenbouillon, 150 gr gorgonzolla, 200 gr Parmezaanse kaas

                               
                                       Pasta 
                                                      
             © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 30 minuten
            Kook de aardappelen gaar in zout water. Giet ze af en bak ze droog op het vuur. Maak er met een roerzeef puree van. Meng er de boter en de eidooiers door. Kruid met peper van de molen, zout en nootmuskaat. Roer er nu de bloem krachtig door tot je een glad deeg krijgt.
            Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat blijft.

            Vul een puitzak met de puree en spuit op een bebloemd werkvlak lange worsten van 1cm diameter.

            Snij de worsten in stukjes van ongeveer 2 cm lang en rol ze vlug tot ‘rugbyballetjes’.

            Duw er met de bolle kant van een vork een reliëf in.

            Laat de kippenbouillon en room even flink doorkoken. Laat er, van het vuur, de gorgonzola in smelten. Kijk de kruiding na.

            Wees voorzichtig met zout, want de kaas maakt de saus al zout.

            Kook de gnocchi in ongeveer 1 minuut gaar in gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Schep ze er met een schuimspaan uit en doe ze rechtstreeks in de saus.

            Schep de gnocchi in een warm diep bord en schaaf er de Parmezaanse kaas rijkelijk over.

            Tip: Maak een proefballetje voor je de worsten spuit. Neem een klein balletje puree en kook dit even in kokend water. Blijft het balletje intact, dan is het goed. Valt het uit mekaar, voeg er dan wat extra bloem aan toe.

            bron; skynet.be


            Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
            Tags:aardappelen, kaas, gorgonzola, parmezaanse,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veggie & exotisch

            Veggie & exotisch


            In de eerste film van Kill Bill gaat Uma Thurman op zoek naar een smid die een ninja zwaard kan maken voor haar en komt daarbij in een sushibar terecht. De smid heeft namelijk beslist dat hij niet langer voorwerpen wil maken die mensen kunnen doden, maar eerder sushi’s...

            Voor 4 personen
            Sushirijst, Wasabipasta, Norivellen (zwarte zeewiervellen)
            Fijn versneden verse zalm of tonijn
            Wortelreepjes (even geblancheerd)
            Fijne reepjes komkommer, Een sushimatje

            Voor de rijst:
            500 gram sushi rijst, 4 el rijstazijn, 2 tl zout, 2 el suiker

                                          Veggie & exotisch
                                                                                                        
            © Borgerhoff & Lamberigts en Kinepolis

            Bereidingstijd: 50 minuten

            Spoel de rijst en laat even rusten in water. Bereid de rijst volgens de instructies op de verpakking.

            Doorgaans laat je een hoeveelheid rijst koken met een anderhalve keer zoveel water. Zet het vuur eerst hard tot het water kookt, en laat de rijst dan 15 minuten langzaam garen, tot al het water opgenomen is. Hou het deksel op de pot.

            Meng ondertussen de rijstazijn met het zout en de suiker en warm lichtjes op in een pannetje. Laat dit mengsel afkoelen en voeg het toe aan de afgekoelde rijst. Meng alles mooi dooreen met een houten spatel.

            Neem een sushimatje. Neem een half vel zeewier en leg dit met de blinkende kant naar onderen op een sushimatje. Leg er een laagje rijst op en smeer in met een (héél) klein beetje wasabi. Leg daar de wortel, komkommer of vis boven op en rol dit met een matje tot een sushirol. Druk al rollend goed aan, maar zorg ervoor dat het norivel niet scheurt.

            Snij de sushirol in gelijke stukken en serveer koud met een kommetje sojasaus en een kommetje wasabi.

            bron, skynet.be

            Categorie:RIJSTGERECHTEN
            Tags:Sushirijst, Wasabipasta, Norivellen, zalm, wortel, komkommer,
            10-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Runderfilet met shiitakes en whisky
                   

                  Runderfilet met shiitakes en whisky

                    Voor
            personen;
            • 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels fijngehakte bieslook,
              100 g jonge spinazie, olijfolie, peper en zout,
              4 rundfilets, 200 g shiitakes, 1 sjalot,
              30 cl verse room, 8 cl whisky.

                  Runderfilet met shiitakes en whisky

                  Bereiding;

            • Neem het vlees 30 min. op voorhand uit de koelkast.
            • Zet een grote schotel in de oven en verwarm op th. 3 – 90°C.
            • Snij de shiitakes en de sjalot fijn. Fruit ze op zacht vuur in een grote steelpan met 2 eetlepels olijfolie en het citroensap. Voeg na 5 min. de bieslook en room toe en laat zachtjes sudderen.
            • Verwarm een antikleefpan zonder vetstof op een vrij hoog vuur. Leg er, wanneer de pan heel warm is, de met olijfolie ingesmeerde rundfilets in. Laat ze dichtschroeien (1 min 30’ per kant), zet het vuur lager en bak nog langer afhankelijk van eigen smaak en de dikte van het vlees. Kruid met peper en zout, leg in de warme schotel en zet in de uitgeschakelde oven.
            • Giet de whisky in de pan, roer de aanbaksels los en doe bij de saus in de steelpan. Kruid bij indien nodig.
            • Schik een handvol spinazieblaadjes in het midden van elk bord, leg er de filets bovenop en dien onmiddellijk op. Serveer de saus apart en geef er Country Potatoes bij.

            Variante
            Voor een dikkere saus kan je wat express bindmiddel toevoegen.

            Tip;
            Prik niet in het vlees tijdens het braden, want dan vloeien de vleessappen weg.

            bron; delhaize.be

            Categorie:VLEESGERECHTEN,
            Tags:bieslook, spinazie,rundsvlees, shitakes, champignons, room, sjalot, whisky,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegratineerde aardbeien in een oogwenk klaar

                

                  Gegratineerde aardbeien in een oogwenk klaar

                  Voor
            personen;

            • 1 dikke eetlepel blonde cassonadesuiker, 1 ei, 35 g griessuiker,
              300 g stevige aardbeien, 1 eetlepel verse room,
              100 g verse kaas in schaaltje (Philadelphia of andere).
            • Gegratineerde aardbeien in een oogwenk klaar

              Bereiding;

            Verwarm de ovengrill voor. Snij de aardbeien in stukjes en verdeel ze over 4 kleine, individuele ovenschotels. Meng de verse kaas met het ei, de griessuiker en de room en klop met de garde tot een schuimige room. Giet de room op de aardbeien, bestrooi met de cassonadesuiker en laat snel kleuren onder de grill. Dien meteen op.

            Tips: Vervang een deel van de suiker door vanillesuiker.

            bron; delhaize.be

            Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
            Tags:ei, suiker, aardbeien, room, verse kaas,
            07-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vaker een banaan moet eten


            Waarom je vaker een banaan moet eten


            Om te beginnen zijn bananen makkelijk te bewaren, mee te nemen én op te eten. Ze zijn bovendien het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten heel wat gezondheidsvoordelen.

            We zetten alles even op een rijtje:

            * Bananen zijn rijk aan vitamine C, wat goed is voor het immuunsysteem en voor een vlot herstelproces als de winterse verkoudheid of griep je te pakken heeft.

            * Ze bevatten ook veel vitamine B6, goed voor de regeling van glucose in het bloed en dus ook voor onze gemoedstoestand.

            * Van vrolijk gesproken ... ook het gelukshormoon serotine zit in bananen.

            * Ijzer is rijkelijk aanwezig in de banaan, wat dan weer onmisbaar is voor het aanmaken van hemoglobine in het bloed. Minder kans op bloedarmoede voor bananeneters.

            * Kalium helpt dan weer bij het regelen van de bloeddruk en zou de kans op aandoeningen aan de kransslagaders kunnen verminderen.

            * Er zijn nog meer voordelen: zo zouden bananen kalmerend werken bij brandend maagzuur, maar ook bij ochtendmisselijkheid en pijnlijke katers.

            * Verrassend misschien, maar voor wie wil stoppen met roken, kunnen bananen ook een handje helpen. De vitamines B6 en B12 en de dosis magnesium zouden het lichaam helpen herstellen van de gevolgen van het nicotinetekort.

            Enige minpuntje is ongetwijfeld dat bananen wat meer calorieën bevatten dan andere fruitsoorten. Zo zitten er in 100 gram verse banaan tussen 88 en 116 kilocalorieën. Maar, weegt dat werkelijk op tegen de vele voordelen?

            (lf) bron; hln.be

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
            Tags:banaan,
            05-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muffins met walnoten en esdoornsiroop


            Muffins met walnoten en esdoornsiroop

             Voor 8 muffins:

            100 g suiker, 200 g patisseriebloem, 1 zakje bakpoeder,
            80 g zachte boter, 180 ml volle yoghurt, 1 ei,
            1 flinke eetlepel esdoornsiroop, 2 eetlepels honing, 1 rijpe banaan,
            100 g gehakte walnoten, 8 hele walnoten,
            8 bananenchips (gedroogde banaanschijfjes).

                                            muffins met walnoten en esdoornsiroop
            Bereiding :

            1 Klop de boter en de suiker tot een romige massa, zeef de bloem en het bakpoeder bij de botermassa en meng goed. Klop nu het ei door de massa.

            2 Mix de banaan met yoghurt en spatel dit door het beslag. Meng tot slot de gehakte walnoten onder het beslag.

            3 Verdeel papieren kuipjes over 8 bakvormen. Je kan bakvormen voor muffi ns in de handel kopen.

            4 Verdeel het beslag over de bakvormen en verwarm de oven voor op 200°C.

            5 Verdeel de walnoten en bananenchips over de muffins en bak ze af in 12 à 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de muffins afkoelen op een rooster.

            6 Verhit de honing in een pannetje tot deze donker kleurt. Voeg de esdoornsiroop toe en neem van het vuur. Bestrijk de muffins met de siroop.

            Beeld: Photo News & Ambiance
            bron;gva.be


            Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
            Tags:bananenchips, bloem, yogurt, walnoten, banaan, honing,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijgerbrood wordt giraffebrood
                     

            Tijgerbrood wordt giraffebrood


                                                    tijgerbrood wordt giraffebrood in engeland
             

                                                                          tijgerbrood wordt giraffebrood in engeland

            Lily Robinson, een Brits meisje van drieënhalf, kreeg de supermarktketen Sainsbury's zover dat ze het tijgerbrood in hun rekken herdopen tot giraffebrood. Dat schrijft de Daily Mail.


            Het meisje stuurde in mei een brief naar de keten, waarin ze vroeg waarom tijgerbrood zo genoemd wordt, terwijl giraffebrood logischer zou zijn. De vlekken op het tijgerbrood lijken inderdaad meer op een giraffe dan op een tijger. Twee weken later kreeg ze antwoord van de directeur van de klantendienst Chris King, die haar gelijk gaf.

            Lily's moeder postte de brief en het antwoord op Facebook, waar de brieven een grote hit werden. Die grote belangstelling heeft Sainsbury's nu doen beslissen om het brood voortaan giraffebrood te noemen.

            Sainsbury's liet dat dinsdagavond weten. Tegelijk lieten ze ook weten dat Chris King, die door veel Facebookgebruikers geloofd werd om zijn leuke antwoord, aan een opleiding bezig is om leerkracht lagere school te worden.

            Tijgerbrood, of giraffebrood, wordt gemaakt door een rijstpasta op het brood te smeren die dan bij het bakken scheuren en krokante vlekken worden.

            Beeld: Photo News
            bron; gva.be


            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Tags:Brood, tijgerbrood,
            02-02-2012
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode poon, vis van het jaar


            Rode poon, vis van het jaar

              De rode poon lijkt op het eerste gezicht eerder afkomstig uit een tropische zee rond paradijselijk eiland dan uit de Noordzee of de Atlantische Oceaan. Hij is niet groot (30 tot 50 cm) en weegt 200 tot maximum 500 g. Hij heeft een opvallend roodoranje kleur en een vrij harde en zware kop die met beenplaatjes is bepantserd.  Zijn waaiervormige vinnen lijken op vleugeltjes en daarmee kan hij zelfs over de zeebodem lopen.  
                                             
                                                rodepoon

            Nog een opvallend kenmerk is het feit dat deze vis kan knorren. Hij bezit een krachtige zwemblaas die hij bij de herkenning van soortgenoten, bij de voortplanting en bij gevaar gebruikt om een knorrend geluid te produceren. Voor vissers is zijn andere Nederlandse benaming, knorhaan, dan ook vanzelfsprekend.

            Opvallend grote aanvoer deze winter

            Ondanks deze exotische kenmerken is rode poon wel degelijk een vis van bij ons.
            De jongste tijd is rode poon zelfs nog meer een “nationale” vis aan het worden. Vroeger werd hij bij wijze van spreken per ongeluk door onze vissers mee gevangen bij het vissen op tong en pladijs. De vangstquota dwingen onze visserij echter over te schakelen op flyshooting. Dat is een meer duurzame techniek die het mogelijk maakt om gericht te vissen op welbepaalde soorten en andere soorten ongemoeid te laten. Voor rode poon gelden geen Europese vangstbeperkingen en daarom vangen onze vissers deze winter heel gericht op poonsoorten.

            Vrij veel verlies

            Verwacht wordt dat die grote aanvoer van rode poon nog tot in april zal duren. De vis van het jaar is weliswaar het hele jaar door te krijgen, maar ten gevolge van de nieuwe vistechniek valt de topaanvoer tegenwoordig in de koude maanden, van half oktober tot het begin van de lente. Vroeger lag die topaanvoer eerder in de lente en de zomer.

            De grote aanvoer deze winter zorgt voor een redelijk voordelige prijs en dat is een goede reden om deze onbekende vis van bij ons eens uit te proberen in de keuken.

            • In de vishandel zult u rode poon vrijwel altijd in zijn geheel zien liggen met zijn opvallend roodoranje kleurtje. De handelaar zal hem voor u schoonmaken en fileren. Bij het fileren gaat echter nogal wat gewicht verloren (de zware kop!). Van zo’n hele vis blijft dus maar een portie voor één persoon over. De voordelige prijs is daarom een beetje bedrieglijk. Bij het fileren kan een enkele graat overblijven, maar die is niet hinderlijk.
            • Daartegenover staat dat het vlees van rode poon stevig is, bijna te vergelijken met zeeduivel (“lotte”). Dat maakt hem zeer geschikt voor alle mogelijke bereidingen 

            Succestips in de keuken

            • Omdat het vlees van rode poon niet snel uit elkaar valt, is de vis van het jaar ideaal voor bouillabaisse, vissoep en stoofpotjes met vis.
            • Om dezelfde reden is hij goed te gebruiken om te bakken in de pan, voor visbrochettes, om te roosteren onder de ovengrill of voor de barbecue. In dat laatste geval vraagt u aan de vishandelaar om het vel te laten aan één kant van de filet.
            • De smaak van de vis is niet erg uitgesproken, hij mag dus stevig gekruid worden.
            • Als u zelf visfumet trekt, is het vele afval van rode poon natuurlijk een buitenkans.
            • Om de rode kleur een beetje aan te houden, kunt u de gare filet serveren met een pittig tomatensausje.
            Ludo Hugaerts
            bron; plusmagazine.knack.be

            Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
            Tags:rode poon,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mie cuit van rode poon met coulis van tomaten en paprika


            Mie cuit van rode poon met coulis van tomaten en paprika, minitomaat en verse kruiden

            Voor 4 personen

            4 rode ponen, gefileerd met vel, 5 rijpe tomaten (Coeur de Boeuf)
            12 kerstomaatjes, 4 blaadjes basilicum
            3 paprika’s, 1 ui, peper en zout

            Voor de afwerking:
            verse kruiden: koriander, basilicum, dragon, bronzen venkel, bieslook
            yoghurt

                                                      image           
             

            Bereidingswijze :
            1. Verdeel de visfilets in gelijke stukken. Gaar half onder de grill, besprenkeld met olijfolie, peper, zout en citroensap.
            2. Mix de tomaten tot tomatenpuree, passeer door een fijne zeef. Kruid met peper, zout en suiker. Voeg wat rode wijnazijn toe.
            3. Pof de paprika’s op de barbecue (of in een hete lucht oven) gedurende 30 minuten. Pel ze en stoof ze aan met 1 ui. Bevochtig met een scheutje room. Mix het geheel dan op tot een gladde massa.
            4. Snij een kruisje in de tomaten, leg ze kort in kokend water laat schrikken in ijswater. Verwijder dan de pel.
            5. Schik de poon in het midden van het bord. Lege de kerstomaatjes op en rond de vis. Spuit puntjes van beide coulis ertussen. Werk af met een beetje yoghurt en drapeer wat kruiden over het gerecht.

              Tip :
              Hebt u de vis liever wat meer gegaard, plaats dan iets langer onder de grill.

              bron; visinfo.be

            Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
            Tags:rode poon, tomaten, basilicum, paprika's,
            Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hartige paprikasoep met spekjes



            Hartige paprikasoep met spekjes


            Voor vier personen:

            1 l gevogeltefond (of 5 blokjes geconcentreerde kippenbouillon)
            3 flinke uien, 5 rode paprika's, 5 boterhammen
            2 l water, 1 potje Maredsous dubbele roomsmeerkaas
            enkele sneden spek (gerookt of gezouten)
            2 soeplepels gehakte peterselie

                   

            Bereidingswijze;

            Het spek in reepjes snijden en krokant bakken. Paprika's en uien schoonmaken en in stukjes snijden. De boterhammen in blokjes snijden. De versneden groenten met het brood, de bouillon en het water aan de kook brengen en kort laten doorkoken. Alles met de staafmixer pureren.

            De inhoud van het potje dubbele roomsmeerkaas toevoegen en met de soep tot een gladde massa mixen. De reepjes spek in het midden van warme, diepe borden schikken en overgieten met hete soep. Bestrooien met peterselie.

            bron; knackweekendrnews.be

            Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
            Tags:Paprika, brood, ui, kaas,spek, peterselie,


            >

            Blog tegen de regels? Meld het ons!
            Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!