Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
29-04-2011
Huis Wittamer ontwerpt Wedding Cake
Huis Wittamer ontwerpt Wedding Cake
Huis Wittamer creëerde een bruidstaart geïnspireerd op het huwelijk van Kate en William.
Ook Myriam en Paul Wittamer zijn in de ban van het huwelijk van Prins William en Catherine Middleton. Ter gelegenheid van het 'celebrity-event van het jaar' liet de bekende Brusselse banketbakkerij een bruidstaart ontwerpen door de designer van het huis, de Engelsman Michael Lewis-Anderson.
Het eigenzinnige pronkstuk wordt vanaf 30 april tentoongesteld in de winkels van Huis Wittamer. Wie de 'wedding cake' in huis wil halen, moet op zaterdag 30 april of zondag 1 mei aan de Brusselse Grote Zavel 12 zijn. Want enkel dan gaan ze uitzonderlijk over de toonbank.
Huis Wittamer is niet aan zijn proefstuk toe wat het decoreren van taarten voor belangrijke gelegenheden betreft. Tot de meest prestigieuze realisaties behoren de taart voor het huwelijk van Prins Filip en Prinses Mathilde en die van Prinses Astrid en Prins Lorenz vijftien jaar daarvoor.
Huis Wittamer werd in 2000 uitgeroepen tot officieel Hofleverancier aan het Belgisch Hof.
Gesmoorde pladijs met oude geuze, spek, zilveruitjes en distelzwam
Gesmoorde pladijs met oude geuze, spek, zilveruitjes en distelzwam
voor 4 personen:
4 pladijzen (ca. 300 g/stuk), 1 flesje oude geuze 80 g zilveruitjes, gepeld en geblancheerd 2 dikke sneden gerookt spek, in blokjes gesneden 200 g distelzwammen, in blokjes gesneden 4 grote aardappelen, geschild en in stukken gesneden boter, 3 dl gevogeltebouillon
Bereidingswijze:
Pel de zilveruitjes en kook ze met een beetje water, boter, peper en zout.
Kook de aardappelen gaar, pureer ze en werk af met 100 g boter, peper en zout.
Bak de zwammen in wat boter samen met het spek en de zilveruitjes.
Leg de pladijzen in een grote ovenschaal of vier kleine ovenschalen. Doe er de geuze en gevogeltefond bij en laat zachtjes smoren (tijd is afhankelijk van de dikte van de vis). Voeg zwammen, zilveruitjes en spek toe en laat even meestoven.
Giet wat saus uit de schalen, bind met een klontje boter en giet de saus opnieuw over de vis.
Werk af met een quenelle-aardappelpuree en wat groene blaadjes naar keuze.
De avocado is de groente met het hoogste energieniveau. Dit komt doordat ze zo rijk zijn aan onverzadigde vetzuren.
voor 4 personen
4 avocado′s, 1 eetlepel citroensap, 4 eetlepels olijfolie 2 eetlepels cognac, 1 eetlepel wijnazijn, 1/2 theelepel zout 1 theelepel suiker, versgemalen zwarte peper, 1/2 kop komkommerblokjes 2 kleine zure appels in blokjes,1 kleine kop gekookte garnalen enkele takjes verse dille
Bereidingswijze
Snijd de avocado′s in de lengte door, verwijder de pitten en schep wat van het vruchtvlees eruit. Wrijf de avocadohelften in met citroensap. Vermeng de olie, cognac, azijn, zout, suiker en peper, voeg de komkommer, appels en garnalen hierbij, schep het goed door elkaar en laat het op een koele plaats 30 minuten intrekken. Vul de avocadohelften hiermee en versier met een takje peterselie of dille.
Lasagne met kalkoen en champignons Als bijgerechtje een lekkere frisse salade van waterkers met appel.
voor 4 personen
350 g kalkoenfilet, 2 stengels bleekselderij, 250 g paddestoelen
2 el magarine vloeibaar, 1 Knorr bouillonketeltje kip
1 fles tomatenpulp (500 ml),75 g mascarpone (4 à 5 eetlepels)
125 g lasagne bladen, 50 g geraspte kaas (Gouda of Emmentaler)
Bereiding< 45 min.
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven 185°C). Vet een grote ovenschaal in. Snij de kalkoenfilet in kleine stukjes. Snij de bleekselderij in boogjes en paddestoelen in schijfjes. Verhit de vloeibare margarine en bak de kalkoen goudbruin. Bak de bleekselderij en de paddestoelen mee. Voeg de tomatenpulp en het bouillonketeltje toe, beng het aan de kook. Zet het vuur laag, voeg de mascarpone toe en roer de saus rustig glad. Vul de ovenschaal om en om met een laagje saus en lasagnebladen. Begin en eindig met een laagje saus. Strooi de geraspte kaas erover en laat de lasagne is 30 minuten gaar worden in het midden van de oven.
Serveer tip;
frisse salade van waterkers met appel:
Was een Granny Smith appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne stukjes. Meng de stukjes meteen met enkele druppels citroensap. Voeg de appelstukjes toe aan 75 g waterkers en breng de salade op smaak met olijfolie, peper, zout en eventueel nog wat extra citroensap.
Die pot met doperwten openen is bijna nooit zo simpel als je zelf in je hoofd had. Soms duurt het best even voordat die deksel het eindelijk opgeeft en losgaat, Peter Veltman heeft de oplossing.
Elk jaar staat het zonder hulpmiddelen open krijgen van een glazen pot in de top van drie van verpakkingsirritaties. Vooral senioren blijken hier te vaak moeite mee te hebben. Er zijn wel al vele trucjes voor, zoals bijvoorbeeld met de platte handpalm een tik achter op de pot geven. Of met de deksel even op de grond te tikken. Maar dit lukt lang niet altijd en een tik op de grond is niet altijd helemaal tof voor je vloer..
Heel makkelijk Peter Veltman van bedrijf Fieldman heeft iets op het probleem gevonden. Er hoeft niks te worden verandert aan de sluiting of verpakkingslijnen. Alleen de sluiting zelf moet van tevoren worden bewerkt. In de deksel wordt een kruis gezet aan de buitenzijde, terwijl de binnenzijde ongemoeid wordt gelaten. Vacuüm en barrières blijven intact, totdat de consument midden op het deksel drukt. Daardoor ontstaat aan de binnenzijde een kruisopening en is het vacuüm verdwenen, waardoor de deksel nu heel gemakkelijk eraf is te halen. Een heel simpele oplossing eigenlijk, maar wel een doorbraak in 50 jaar technologie voor deksels. Vind de uitvinder zelf.
Spinazie is een snelgroeiende, eenjarige, kruidachtige plant, waarvan vooral het jonge, groene blad wordt gegeten. De groente bevat veel water en weinig calorieën, is licht verteerbaar, rijk aan mineralen en vitaminen. Spinazie wordt ook onder glas gekweekt, waardoor er het hele jaar door wordt aangevoerd.
Het fijnst zijn de jonge, frisgroene en knappende blaadjes van spinazie uit de koude grond, die mild smaken en ook rauw gegeten kunnen worden in salades. Grote bladen van volgroeide spinazie zijn meer uitgesproken van smaak en moeten gekookt worden. Zelfs oude bladeren zijn nog geschikt om te verwerken als verpakking voor gehakt van vlees of vis of als bestanddeel van een stoere stoemp. De smaak van oudere bladen is meer uitgesproken en wordt niet door iedereen gewaardeerd.
Spinazie uit de koude grond dient veelvuldig te worden gespoeld in veel fris water om de zandkorrels te verwijderen. Meestal wordt spinazie met een gedeelte van de stengels geblancheerd. De geblancheerde en uitgelekte spinazie wordt met een weinig boter gaar gestoofd en, gekruid met peper en zout, geserveerd naast eiergerechten, gevogelte of kalfsvlees. Spinazie wordt ook verwerkt in taarten, quiches en tians.
Tip: In spinazie zit oxaalzuur, waardoor reumalijders, nier- en leverpatiënten de consumptie van spinazie beter kunnen beperken. - Van gekookte spinazie geen restjes bewaren omdat nitraat in het blad kan worden omgezet in nitriet.
12 flensjes, 50 g boter, 100 g geraspte kaas (emmentaler, gruyère)
Voor de roomspinazie:
500 g verse spinazie, 20 g boter 1 kleine ui,nootmuskaat,1/4 kop room
Bereidingswijze
Hak de spinazie. Verhit de boter in een koekenpan. Voeg het fijngehakte uitje toe. Bak 1 à 2 minuten tot de ui gaar is. Voeg de spinazie toe en bak 1 minuut. Giet het overtollige vocht af. Roer de room door de spinazie en kruid met nootmuskaat, peper en zout.
Vul de flensjes met een lepel roomspinazie en rol op. Leg de gevulde flensjes op een met boter ingesmeerde ovenschaal, strooi er geraspte kaas over en bedruppel met gesmolten boter. Zet de schaal onder de grill in een hete oven. Dien heet op.
Tip: In spinazie zit oxaalzuur, waardoor reumalijders, nier- en leverpatiënten de consumptie van spinazie beter kunnen beperken.
300 g jonge spinazieblaadjes, 200 g blauwe kaas (gorgonzola,danish blue) 2 el pijnboompitten, blokjes oud brood 2 el notenolie, aceto balsamico
Bereidingswijze
Was de spinazie en droog. Verwijder de steeltjes en de nerven. Bak de pijnboompitten in een droge pan. Bak de blokjes brood in olijfolie. Leg de spinazie op de borden. Bestrooi met blokjes kaas, broodkorstjes en pijnboompitten. Breng op smaak met notenolie, aceto balsamico, peper en zout.
Tip: In de zomer kan je aan deze salade druiven of plakjes peer toevoegen.
Wie Dominique Persoone zegt, denkt aan kwaliteitsvolle chocoladecreaties. Na de snuifbare chocolade en de zwevende chocomousse pakt de man nu uit met een nieuw staaltje spitsvondigheid: bonbons op basis van cola.
Colafanaten kunnen binnenkort hun zoete tanden vullen met de nieuwste colacreaties van Persoone. Die bestaan uit 3 varianten: een eerste is een praline met colasmaak en knettersuiker om het bruisende karakter van het drankje te benadrukken. De tweede is een praline met een citroensmaak en zoetstof, gebruikt in tandpasta, om een koel gevoel te geven. Als derde praline maakte Persoone gebruik van een chocoladesoort die het beste te combineren valt met de smaak van Coca-Cola.
De bonbons zullen binnenkort tijdelijk verkocht worden in Persoones shop in Brugge.
Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) raadt aan om groenten voor consumptie goed te wassen, eventueel te schillen en waar mogelijk te koken of te bakken. De kans op het binnenkrijgen van bacteriën, al dan niet resistent tegen antibiotica, wordt op deze manier geminimaliseerd.
Het Universitair Medisch Centrum van de VU in Amsterdam (VUmc) heeft in een studie ESBL-producerende bacteriën aangetroffen in groenten. De in de VUmc-studie gevonden bacteriën behoren tot de darmbacteriën.
Verminderde weerstand
Resistente ESBL-producerende bacteriën kunnen in de darm voorkomen, zonder dat het schadelijk is. Zij kunnen echter ook urineweg- en bloedbaaninfecties veroorzaken die dan niet met de gangbare antibiotica behandeld kunnen worden. Dit is vooral een gevaar voor patiënten met verminderde weerstand.
In de VUmc-studie werden ESBLs gevonden die overeenkomen met ESBLs die ook gevonden zijn bij mensen en landbouwhuisdieren. Waar de besmetting vandaan komt is echter niet duidelijk. Ook weet het RIVM niet of de consumptie van besmette groenten leidt tot een toename van resistente bacteriën in de darm van de mens. Wel wijst dit onderzoek erop dat het probleem van antibiotica-resistentie steeds verder toeneemt en dat resistente bacteriën aangetroffen worden, bij mensen, dieren en in het milieu.
Groenten vermijden
Het RIVM stelt dat het geen zin heeft om specifiek het eten van groenten te vermijden. Maar het advies om deze goed te wassen, eventueel te schillen en daar waar mogelijk goed te verhitten blijft onverminderd van kracht.
Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID Tags:groenten,
Cannelloni gevuld met courgette, paprika, basilicum en ricotta
Cannelloni gevuld met courgette, paprika, basilicum en ricotta
voor 4 personen
1 pak cannelloni , 1 zak bertolli pastasaus met room,
extra vergine olijfolie, 1 courgette, 2 paprikas,
6 blaadjes basilicum, 100 g ricotta, 50 g geraspte kaas.
Bereiding;<45 min.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de courgette en de paprika in blokjes.
Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de courgette- en paprikablokjes enkele minuten op een hoog vuur. Schep daarna de groenten in een kom en meng ze met de fijngesneden basilicum en de ricotta.
Vul de cannelloni met het groentemengsel en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Schep de pastasaus erover en maak het gerecht af met de geraspte kaas.
Bak de cannelloni 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Voedingswaarde; 423kcal Energie,- 1782kj Vet totaal,- 14g Verzadigd vet.
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Boterham met gerookte paling, roomkaas en radijzen
Voor 4 personen:
4 grote el roomkaas, 2 el fijngehakt bieslook witte peper en zout, 2 gerookte palingfilets 4 dikke sneden bruinbrood, ongeveer 2 cm dik 1 bos radijzen, schoongemaakt en in plakken gesneden
Bereidingswijze
Roer de roomkaas los en meng er het fijngehakt bieslook onder. Kruid met peper en zout. Snij het overtollige vet van de paling en snij de paling dan in stukken van 3 cm. Leg kriskras op het brood.
Verdeel de bieslookroomkaas en paling rijkelijk over het brood en werk af met de radijzen.
Asperges à la flamande met krokante Filet d'Anvers
Asperges à la flamande met krokante Filet d'Anvers
voor 4 personen
1 bussel asperges, 100 g Filet d'Anvers,3 eitjes, hoeveboter, nootmuskaat , peterselie, zout, 1 bussel bladpeterselie, 2,5 g xantana (bindmiddel).
Bereidingswijze
Schil de asperges, leg ze in koud gezouten water en breng ze aan de kook. Haal ze vervolgens van het vuur en laat ze nog 8 minuten garen in het kookvocht.
Kook ondertussen de eitjes en bak de dun gesneden Filet d'Anvers krokant. Plet de eitjes en meng ze met de gesmolten hoeveboter, een paar blaadjes bladpeterselie, de Filet d'Anvers en een snuifje nootmuskaat. Draai de rest van de peterselie glad in de thermomix met de xantana.
Snijd de punt van de asperges en verdeel de rest in twee. Leg de steeltjes op een bord en schik er het eiermengsel op. Zet het puntje rechtop en werk af met een druppel peterseliecoulis en lauwe eidooier.
Info over Filet d'Anvers en andere traditionele Vlaamse streekproducten vind je op:
Strooi het zout over het vlees en laat het 24 uur pekelen. Spoel het zout weg en laat het vlees gedurende 8 uur in een ovenschotel garen op 80°. Laat het vervolgens afkoelen en snij het in dikke plakken.
Schil de wortelen, snij ze in regelmatige stukken, en kook ze al dente in gezouten water. Kook de broccoli en de 8 - in 2 gesneden - patissons ook 'al dente'. Spoel de radijzen en snij ze in 2.
Hak de knoflook fijn en meng onder de yoghurt. Breng het geheel op smaak met de kruiden, peper en zout.
Bak het vlees in een pan zonder vetstof tot het warm en krokant is, en kruid het met peper.
serveer tip; Schik de groenten en de kerstomaten op koude borden, het vlees ernaast en lepel de saus langs het vlees.
Klop de room met de suiker op tot slagroom. Verdeel de slagroom over drie kommen.
Meng in de eerste kom de slagroom met de geraspte kokosnoot, in de tweede kom de slagroom met de pindakaas en in de derde kom de slagroom met de geraspte hazelnoot.
Laat de chocolade au bain-marie smelten met de Solo. Meng dit door de slagroom met geraspte hazelnoot. Laat de 3 mousses een uurtje opstijven in de koelkast.
Verdeel ze voor het serveren in glaasjes, met 3 laagjes van licht naar donker. Werk af met nog wat geraspte kokosnoot.
Rode poon, asperges, sepia en coulis van rode paprika
Rode poon, asperges, sepia en coulis van rode paprika
De bijnaam voor rode poon is knorhaan, poon heeft een fijne smaak en is zoet-garnaalachtig. De poon kan goed worden gestoofd, gebakken of gerookt.
voor 4 personen: 800 g filet van rode poon, 8 groene asperges, water, 4 sepia's 1 rode paprika, geschild, zaden verwijderd en in stukken 1 ui, fijngesneden, olijfolie, 1 dl kippenbouillon kruidensalade (bv. daslook, ananassalie, kervel, platte peterselie, basislicum) melk, bloem, peper en zout
Bereidingswijze: Stoof voor de coulis de ui en de paprika aan in wat olie, voeg de bouillon toe en laat garen onder deksel. Mix en breng op smaak met peper en zout.
Schil de asperges en kook ze gaar in gezouten water.
Reinig de sepia, haal ze eerst door de melk en daarna door de bloem. Frituur ze kort.
Verdeel de rode poon in vier porties en bak krokant op de velkant in wat olie.
Leg op borden en werk af met asperges, kruidensalade naar keuze en paprikacoulis.
Niet-geplande barbecues kunnen de leukste zijn, maar vragen een beetje improvisatie om toch verrassende hapjes, drankjes en salades op tafel te krijgen. zes receptjes die snel en makkelijk te bereiden zijn.
Cocktail - Bird of paradise
Nodig - 1 dikke schijf watermeloen , 1 deel gekoelde gin - 1 deel gekoelde passievruchtennectar - ½ deel gekoelde orange curaçao , ijsgruis
1. Schep de zaadjes uit de watermeloen. 2. Mix alle ingrediënten met ijs. 3. Schenk de cocktail in een longdrinkglas. 4. Garneer met een stukje watermeloen.
Hapje zalmrollades met pittig dipsausje
Nodig: - 150 gr gerookte zalm, 1 stronk witloof, 1 ei - ½ komkommer, 2 eetlepels mosterd, 1 handvol rucola - citroensap, tuinkers, fijngehakte dille - slaolie, peper en zout, houten prikkers
Voor de rollades
1. Snij de komkommer en zalm in dunne reepjes. 2. Snij de stronk witloof in fijne stukken. 3. Hak de dille fijn. 4. Bereid een hardgekookt eitje. 5. Meng de rucola met de tuinkers, het witloof en de komkommerreepjes. 6. Leg het slamengsel op de zalmreepjes en rol deze strak op. 7. Maak vast met een houten prikkertje en strooi er de fijngehakte dille over.
Voor het dipsausje 1. Prak de eierdooier, meng met de mosterd en leng aan met slaolie. 2. Voeg zout en peper toe naar smaak.
Nodig - 100 gram suiker, 800 gr watermeloen, ½ dl water - 1 meloen, 1 papaja, 1 citroen - enkele verse muntblaadjes
1. Verwarm het water op een zacht vuurtje. 2. Voeg de suiker aan het lauwe water toe. 3. Pers de citroen uit en bewaar het sap in een mok. 4. Pel het fruit, schep de pitten eruit en mix tot een sapje. 5. Roer er vervolgens het citroensap en het suikermengsel doorheen. 6. Plaats het mengsel een half uur in de diepvries en roer af en toe om. 7. Serveer in whiskyglazen en garneer met een vers muntblaadje.
Bruschetta op de barbecue
Nodig
- ciabattabrood, een teentje look - vier eetlepels olijfolie, tomaten, verse basilicum
1.Snijd het ciabattabrood in schijfjes van ongeveer twee à drie centimeter. Pers het teentje look en meng met de olijfolie.
2. Ontpit de tomaten en snijdt in kleine stukjes, hak de basilicum fijn en meng onder de tomaten.
3. Wrijf de ciabattaschijfjes in met het oliemengsel en rooster op de barbecue tot ze goudbruin zijn. Bedek daarna met de tomatenstukjes en werk af met een blaadje basilicuum, peper en zout.
Snelle salsa
Nodig
- Potje pikante of zoetzure salsa uit de supermarkt - Rode pepers en een mango, Koriander en limoen
Geen tijd om zelf salsa te maken? Neem de salsa uit je supermarkt en roer er zeer fijn gesneden pepertjes en stukjes mango door en doe alsof het een eigen creatie is. Een variant maak je met fijngehakte koriander en het sap van een limoen.
Avocadosalade
Nodig
- 4 avocados, het sap van een halve citroen - een halve komkommer, 2 kleine tomaten, 1 krop krulsla - 1 dl cocktailsaus (tip: Devos Lemmens cocktail light) - 2 eetlepels gehakte bieslook, 1 kleine ananas (eventueel uit blik)
1.Schil de komkommer en snijd in julienne. Snijd de tomaten in kwartjes, schil de ananas en snijd in stukjes.
2.Pel en ontpit de avocados en snijdt in fijne schijfjes. Meng alle ingrediënten voorzichtig in een grote kom en serveer met cocktailsaus en bieslook.
1 dik stuk zalmfilet van 600 g, sap en rasp van 1 sinaasappel 500 g witte asperges, 1 bosuitje, in dunne ringetjes 1 kleine rode ui, heel fijngesnipperd, 1 eetlepel verse dille, fijngeknipt
Verwarm de oven voor op 180 °C. Wrijf de zalm in met sinaasappelsap en laat de filet 5 minuten liggen. Schil de asperges op een plank met een dunschiller van het kopje naar het andere uiteinde. Draai de asperges steeds een slag. Snijd aan de onderkant een stukje van 2 cm af.
Meng de sinaasappelrasp in een kom luchtig met de bosui, rode ui, dille, zeezout en peper. Schep 4 eetlepels sinaasappelsap met 2 eetlepels gesmolten boter op de bodem van een lage rechthoekige ovenschaal. Leg de zalmfilet in het midden in de schaal en verdeel het kruidenmengsel erover. Leg de asperges aan twee kanten naast de zalm en schenk de rest van de boter over de zalm en asperges.
Dek de zalm en asperges af met een stuk bakpapier. Schuif de schaal in de oven. Schakel de oven in op 180 °C en laat de zalm en asperges in 25 minuten gaar worden. Lekker met gekookte krieltjes in de schil.
Tip: Dikkere asperges vragen iets meer bereidingstijd. Kook deze 5 tot 10 minuten voor en plaats ze vervolgens samen met de zalmfilet in de oven.