Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene asperges met gepoceerde eieren


    Oerfeest met groene asperges, gepocheerde eieren en kaas 

    voor 4 personen:

    1 kilo groene asperges,1 bol verse knoflook, 8 verse eieren,

    5 eetl olijfolie,1 eetl balsamicoazijn, 1 theel mosterd,

    zout en peper, 50 gr gechaafde belegen boerenkaas.

                    
                                                                                                     Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Pof eerst de knoflook. Ja, zo heel in de oven op 140°C. Is in een kwartier gaar. Dan pas pellen en door de pers drukken.

    Pocheer de eieren. Mijn truc, een koekenpan, laagje water er in, beetje zout. Laat aan de kook komen. Zet dan op de kleinste pit, zodat het water niet meer kookt en breek de eieren (vers!) in het water. Vijf minuten.

    Maak van de olijfolie, de balsamicoazijn, de mosterd, de knoflook, het zout en de peper een vinaigrette. Lekker dik. wok de gehalveerde asperges. Leg ze op een schaal, leg de eieren er op, schaaf er de kaas over en overgiet met de vinaigrette.

    Felix Wilbrink
    Bron; telegraaf.nl

    Categorie:WOKGERECHTEN
    Tags:asperges,look,eieren,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde tournedos van lotte met rodewijnsaus en lentegroentjes


    Gegrilde tournedos van lotte met rodewijnsaus
    en lentegroentjes

     voor 4 personen:

    4 tournedos van lotte (150 g/stuk),3 dl rode wijn, 75 g koude boter
    lentegroentjes naar keuze, kippenbouillon, boter
    sherryazijn, peper en zout, lente-uitjes

                                         

    Bereidingswijze:
    Kook de rode wijn voor 2/3 in en klop er de koude boter onder. Breng op smaak met peper en zout.

    Blancheer de groentjes, giet af en stoof ze verder gaar in een klontje boter en een klein scheutje kippenbouillon, breng op smaak met de sherryazijn, peper en zout.

    Gril de tournedos kort in de grillpan en gaar ze ca. 5 min. verder in de oven.

    Trek met een borsteltje een streep saus op elk bord, leg er de tournedos op en werk af met de groenten, lente-uitjes en eventueel wat groen naar keuze.

    Bron; nina.be

    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:lotte,wijn,groenten,lente uitje,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met gebakken zalm en nieuwe aardappeltjes



    Asperges met gebakken zalm en nieuwe aardappeltjes

    Heerlijk maar gemakkelijk en toch een warme maaltijd
    na al die overdaad op de paastafel.




    Nodig;
    Asperges, zalm,aardappelen, zout, vers gemalen peper.
    gesmolten vloeibaare boter gemend met olijfolie. 






    Kook de asperges, stoom de aardappeltjes,
    meng de aardappels even door de boter mengeling,
    bak of gril ondertussen de vis.
    Serveer alles op een verwarmd bord.

    Tip; beperkte calorieen maaltijd. 


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm,aardappel,asperges,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensribbetjes bbq-style in de oven


    Varkensribbetjes bbq-style in de oven

      voor 4 personen;
    • 4 varkensribben, een halve bloemkool
      8 kleine, bloemig kokende aardappelen, 60 g sojasaus
      40 g Luikse stroop, sap van een halve citroen
      1 eetlepel sesamzaadjes, 1 eetlepel amandelschilfers
      1 koffielepel tomatenpesto, 2 eetlepels boter
      3 eetlepels sla-olie, peper en zout

    Voorbereidingstijd: 30 minuten - Bereidingstijd: 1,5 uur

    Verwarm de oven tot 160°. Bak de ribben in de hete boter. Kruid spaarzaam met zout en peper, en laat ze een uurtje bakken in de oven.

    Schrob intussen de aardappelen schoon. Spoel en kook ze daarna gaar.

    Kook intussen ook de bloemkoolroosjes in gezouten water en snij ze daarna in plakjes. Rooster de amandelschilfers in een droge pan.

    Maak voor de dressing de pesto aan met de olie en het citroensap.

    Haal de ribben uit de oven, giet het bakvet af en overgiet de ribbetjes met de sojasaus en Luikse stroop én de sesamzaadjes. Laat het geheel licht karameliseren.

    Schik de bloemkoolplakjes op koude borden, lepel er de dressing over en strooi de amandelen over de dressing. Leg de ribbetjes erlangs en lepel de braadjus over de ribbetjes.

    Serveer er als laatste de aardappelen bij.

    bron.kwaliteitsvlees.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:varkensribben, bloemkool, aardappelen, stroop, tomatenpesto, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint - Jacopsschelpen uit de oven


    Recept: Capesante al forno, voor 2 personen


    Adembenemend Venetië in een kookboek

     

    Goud op snee, een zwartfluwelen leeslint, een kleurige en toch smaakvolle omslag. Dan weet je het wel weer: Tessa Kiros heeft een nieuw boek. De culinaire bestsellerauteur, die smakelijke eenvoud koppelt aan fraaie familieverhalen en prachtige fotografie en vormgeving.
     
    In dit boek richt ze zich op bepaald niet het minste deel van Italië, namelijk de stad Venetië. In de middeleeuwen middelpunt van de culinaire handel, waar de meest delicate lekkernijen uit magische oorden als India, op de kades werden uitgepakt. Waar uit glazen roemers de fantastische wijnen uit de Veneto werden geschonken en het carnaval een van de luisterrijkste feesten van het land was.

    Het boek staat barstensvol klassieke Venetiaanse gerechten als sarde in soar (sardines in het zuur), risotto di zucca (pompoenrisotto) en luganega e polenta (locale varkensworstjes met polenta). En natuurlijk de beroemde carpaccio, zoals die in 1950 voor het eerst door Harry Cipriani in Harry's Bar aan een adellijke dame werd geserveerd. Ook staan in het boek wat modernere recepten die sluipenderwijs op de Venetiaanse menukaarten zijn verschenen, zoals een radichiolasagna en eend met ansjovis en kappertjes. Of de nogal moderne viscarpaccio met roze peperkorrels.
    Venetianen leven nu eenmaal aan en deels van de zee.

    De foto's die het boek overvloedig illustreren, zijn adembenemend. Moeiteloos roepen ze de sfeer op van la Serenissima, 'de meest doorluchtige', en de levens van de inwoners van de stad. Vergeet de obligate foto's van gondels, in dit boek staat het echte Venetië. Soms in barokke kleuren, soms in sereen zwart-wit. Het maakt dit boek – meer nog dan de eerdere boeken van Kiros – tot een kunstboek. 

    Tessa Kiros - Ciao bella, de smaak van Venetië. Uitgeverij Terra, 288 blz., 29,50 euro.

    Capesante al forno (Sint-Jacopsschelpen uit de oven)

    Voor 2 personen:

    1 grote knoflookteen, fijngehakt; 2-3 eetlepels citroensap,
    1,5 eetlepel fijngehakte peterselie, 2 eetlepels olijfolie,
    6 halve jakobsschelpen met het vlees (jakobsnootjes),
    droge broodkruimels, 2 theelepels boter.

    Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng knoflook met citroen, peterselie en olijfolie en druppel het over de schelpen en de jakobsnootjes. Strooi broodkruimels en zout en peper over de nootjes en leg er een klein klontje boter op.

    Leg de schelpen op een bakplaat en laat ze 10-15 minuten in de oven staan tot het sausje borrelt en de bovenkant krokant is. Serveer met brood.

    door Jacques Hermus.
    bron;deGelderlander.nl


    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:knoflook,citroen,olijfolie, sint- jacopsschelpen, Tessa Kiros, Venetie,
    24-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paasbroodjes


     Paasbroodjes maken samen met de kinderen
     


    Ingrediënten;

    500 g bloem voor wit brood ,40 g suiker ,2 g zeezout,
    10 g speculaaskruiden, 60 g boter , 70 g rozijnen 1 sinaasappelzeste ,
    15 g bakkersgist (verse) ,225 ml lauwe melk ,1 ei,

    deegkruis;

    110 g bloem ,80 g boter ,30 g suiker,
    1 blikje gecondenseerde melk.

                                    Paasbroodjes

    Bereiding voor de broodjes

    1 Meng de bloem, suiker, speculaaskruiden, zeezout in een grote kom, wrijf de blokjes boter erdoor tot een kruimelig deeg ontstaat, werk er de rozijnen en de sinaasappelzeste door, maak een kuiltje in het midden.
    2 Roer de gist glad met de lauwe melk, giet de melk en het ei in het kuiltje en werk er geleidelijk aan het meel door tot een zacht, niet plakkerig deeg ontstaat, voeg indien nodig wat bloem toe.
    3 Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkblad gedurende een 10-tal minuten.
    4 Doe het deeg weer in de kom en dek de kom af met plasticfolie, laat het deeg ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.
    5 Sla vervolgens het deeg plat en verdeel het in ongeveer 12 porties, vorm er balletjes van op een met bloem bestoven werkblad. Schik de deegballetjes op ingevette bakplaten met voldoende afstand van elkaar en laat ze onder een licht vochtige theedoek rijzen. Verwarm de oven voor op 200°C.

    Voor het deegkruis;

    6 Meng de bloem, boter en suiker tot een kruimelig deeg in een kom, voeg een weinig koud water toe en kneed tot een stevig deeg. Rol het deeg uit met behulp van een deegrol en snijd het in lange repen van 10 cm op 0,5 cm.
    7 Bestrijk de deegrepen met een weinig water en leg ze in kruisvorm op de gerezen deegballetjes, bak de broodjes in 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn.
    8 Bestrijk de bolletjes onmiddellijk met de opgewarmde gecondenseerde melk en laat ze afkoelen op een rooster.

    Bron; skynet.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:bloem,suiker,speculaaskruiden,rozijnen,gecondenseerde melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm


    Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm

    voor 4 personen

    • 1 kleine venkelknol,1 Bouillonketeltje Groenten

    • 1 el citroensap, 100 ml Kookroom, peper

    • 1 klein plakje gerookte zalm, 50 g zalmeitjes

      Romig minisoepje van venkel met gerookte zalm

    Bereiding

    Houd wat venkelgroen apart en snijd de venkel in stukjes. Breng de venkel in ½ l water met het bouillonketeltje en het citroensap al roerende aan de kook en kook 15 minuten tot de venkel zacht is.

    Pureer de soep. Roer de kookroom erdoor, voeg peper naar smaak toe en laat het soepje nog 5 minuten koken. Snijd ondertussen de zalm in smalle reepjes.

    Verwarm 4 kleine thee- of koffiekopjes. Zet de kopjes op een schoteltje. Leg de reepjes zalm in de kopjes, schep de hete soep op de zalm en schep de zalmeitjes erop. Garneer met toefjes venkelgroen.

    Tip; kan ook zonder de kookroom.

    Bron; yunomi.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:venkel, room, zalm, zalmeitjes,
    23-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met champignonsaus en risotto met cava
     

    Kipfilet met champignonsaus en risotto met cava

    Voor 4 personen:

    4 kipfilets,500 g champignons, 400 g risottorijst, 30 cl cava,
    1 ui, 1 l kippenbouillon, peper, zout, 4 plakjes Italiaanse ham,
    1 dl room, een scheut water, 2 el gehakte peterselie,
    olijfolie, 100 g geraspte parmezaankaas. 


                 

    Bereidingswijze
    Snij de ui fijn en stoof glazig in wat olijfolie. Voeg de risottorijst toe en laat kort meestoven. Blus de warmte met het grootste deel van de cava en laat het vocht al roerend verdampen. Voeg dan een pollepel kippenbouillon toe en laat weer verdampen. Herhaal dit proces tot de rijst gaar is (ca. 17 minuten). Voeg de geraspte parmezaan toe, de rest van de cava en wat room, en roer tot een smeuïg geheel.

    Droog de plakjes Italiaanse ham in de oven. Bak ondertussen de kipfilets aan beide kanten in olijfolie of boter en kruid met peper en zout.

    Stoof de champignons in olijfolie. Blus de warmte in de pan met wat water en de room. Laat gedeeltelijk inkoken en voeg op het einde de gehakte peterselie toe.

    Snij de kipfilet in plakken en verdeel over warme borden. Overgiet het vlees met champignonsaus. Lepel de risotto in een dresseerring op het bord, druk de rijst aan, verwijder de ring en versier met een plakje gedroogde ham.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:WILD & GEVOGELTE
    Tags:kip,champignons,rijst,cava,ham,room,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges op vlaamse wijze


    Asperges op vlaamse wijze

     
    nodig 4 pers:

    12 witte asperges, 2 eieren, 80 g boter, 12 g peterselie,
    vers gemalen peper en zout, muskaatnoot,

            

    Bereidingswijze;

    schil de asperges, hak de peterselie grof, breng water aan de kook,
    doe er een scheutje azijn in en kook de eieren gedurende 8 minuten
    pel de eieren als ze nog warm zijn en plet ze fijn met een vork

    bundel de asperges met brideerkoord. Dit zal ervoor zorgen dat de aspergepunten veel minder makkelijk afbreken
    zet de gebundelde asperges in koud licht gezouten water op en breng aan de kook
    kook beetgaar (ca.9 min.+ 4 min.laten rusten in het water)
    haal de asperges uit het water en laat uit lekken in een
    schone theedoek en vouw alles samen om warm te houden.

    laat de boter smelten
    doe de grof gehakte peterselie, geplette eieren en gesmolten boter samen en breng op smaak met peper, zout en muskaatnoot dien onmiddellijk op.

    Goed om weten
    Dit recept dateert uit de middeleeuwen. De eenvoud van het recept
    verwacht dan ook uiteraard de beste en verste ingrediënten.
    Er is namelijk niet veel om te camoufleren.

    Tip;
    Botersaus kan vervangen worden door warme olijfolie gemengd met
    magarine vloeibaar.
    Een kruidenboillonblokje kan aan het kookwater toegevoegd worden


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:asperges,eieren,boter,peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout met tuinboonhumus
     

    Lamsbout met tuinboonhumus
     
    Ik hoor dat er alweer tuinbonen zijn, Italiaanse. Voor tuinbonen overtreed ik elk seizoen. Kleine zwakte, we zouden eigenlijk tot juni moeten wachten. Ok, je kan ze ook uit de diepvries halen.
    Laat ze dan op tijd ontdooien.

    nodig:

    1 kleine lamsbout van 800 g ,peper en zout ,1 teen knoflook,

    ½ citroen ,7 el komijnzaad ,7 grof gehakte takken verse munt,

    boter ,20 tuinboonpeulen ,2 el fijngehakte verse dille.


     

    Foto: Frank van der Vleuten

    Bereidingswijze:

    Maar eerst kruid je de lamsbout met peper en zout en wrijf je die royaal in met gepelde knoflook, citroen, komijnzaad en munt.

    Bak de bout langs alle kanten aan in boter en braad dan een uurtje in de oven op 180° C.

    Overgiet het vlees regelmatig.

    Trek voor de tuinbonenpuree de peulen open en haal er de tuinbonen uit. Blancheer 1 min. in lichtgezouten kokend water, giet af en laat schrikken onder koud stromend water. Niet dubbeldoppen, dat is zonde. En komen ze uit de diepvries, dan zijn ze nu ontdooit en smelt je boter in een pan en stoof er de bonen enkele minuten in, tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper en zout en mix tot puree, samen met de fijngehakte dille en citroensap.

    Snij het vlees in mooie plakken en serveer met de tuinbonen-hummus en lekker aangemaakte rucola. Stuk mooi zuurdesembrood erbij. Feestmaal.

    Felix Wilbrink
    Bron; telegraaf.nl

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:lamsbout,lamsvlees,look,citroen,tuinboonpeulen,munt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk


    Koffie dan toch niet slecht voor bloeddruk



    Veel koffie drinken verhoogt het risico niet op een hoge bloeddruk niet, dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Dit spreekt voorgaande studies tegen.

    Een Amerikaans onderzoek dat zes studies bundelde en in totaal 170.000 mensen bestudeerde, volgde de deelnemers tot 33 jaar. Slechts 20 procent van hen ontwikkelde een hoge bloeddruk, maar de kans hierop was niet hoger bij degenen die dagelijks meer dan vijf kopjes koffie dronken en degenen die cafeïne mijden. Dat bewijst volgens de onderzoekers dat dit je bloeddruk niet verhoogt. Mensen die tussen één en drie kopjes opnamen hadden zelfs een beetje meer risico dan de anderen, een resultaat dat de onderzoekers niet meteen konden verklaren.

    Ingewikkeld

    Professor Lawrence Krakoff: "Ik denk niet dat koffie een risicofactor is voor een hoge bloeddruk. Maar als mensen die meer dan 12 kopjes drinken en niet kunnen slapen, kan dit wel schadelijk zijn voor de gezondheid." Onderzoeker Chen: "Het is een ingewikkelde kwestie, aangezien cafeïne niet op iedereen dezelfde werking heeft. Mensen met een andere genetische achtergrond kunnen anders reageren op koffie. Voor de ene kan het veilig zijn hier veel van te drinken, voor anderen is het gevaarlijk."

    Een hoge bloeddruk staat in verband met een hartziekten, beroerten en een lagere levensverwachting.

    (ep) Bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:koffie,
    22-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balsamico-aardbeien met ricottacrème


    Balsamico-aardbeien met ricottacrème

     voor 4 personen:

    Voor de gemarineerde aardbeien:

    200 g aardbeien, 2 el balsamicocrème, 4 kl rietsuiker

    Voor de ricottacrème:
    75 g ricotta, sap en zeste van 1 citroen
    enkele blaadjes citroenmelisse, fijngesneden

                      

    Bereidingswijze:
    Verwijder de steeltjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in stukjes.

    Besprenkel met balsamico en suiker en laat minstens 1 uur marineren.

    Meng de ricotta met het citroensap en de zeste.

    Verdeel de aardbeien over vier schaaltjes en schik er een toefje ricotta bovenop.

    Werk af met citroenmelisse en -zeste.

    Bron; nina.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:aardbeien,rietsuiker,ricotta,citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Millefeuille van paprika en geitenkaas


    Millefeuille van paprika en geitenkaas

    Voor 4 personen:

    1 rode paprika,1 groene paprika,1 gele paprika,1 oranje paprika,
    kalfsfond,olijfolie,250 g verse geitenkaas,5 el olijfolie,
    grof gemalen zwarte peper,fleur de sel, verse bieslook.

                      
     Bereidingswijze

    Snij de paprika’s in vieren en schil ze. Kook ze in 15 min. beetgaar in kalfsfond en laat ze nadien uitlekken. Steek er per kleur 18 rondjes uit en laat afkoelen. Bak ze nadien goudbruin in olijfolie.

    Meng de geitenkaas met de olijfolie en kruid met peper en zout. Laat enkele uren rusten in de ijskast.

    Maak op de borden torentjes met afwisselend de geitenkaas en plakjes van elke kleur paprika. Werk af met een streepje fruitige olijfolie en enkele bieslooksprieten.

    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:paprika,geitenkaas,olijfolie,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken kabeljauw met hazelnootkorst en rodepaprikacoulis


    Gebakken kabeljauw met hazelnootkorst
    en rodepaprikacoulis

    Voor 4 personen:
     
    1 grote rode paprika , olijfolie , peper en zout
    ½ bos bieslook , 2 dl olijfolie , 550 g verse kabeljauwfilet
    gemalen hazelnoten (ongeveer 6 el) ,een handvol verse spinazie
    boter , nootmuskaat

                         

    Bereidingswijze

    Blaker de paprika zwart in een open vlam of in de oven. Doe in een kom, dek af met huishoudfolie en laat 15 min. nagaren. Wrijf de schil eraf en snij in fijne stukken. Mix met een scheut olijfolie tot een gladde coulis. De kleur zal door het mixen bleker worden. Kruid met peper en zout en houd warm. Snij voor de bieslookolie het bieslook grof en mix fijn met olijfolie en zout. Giet door een zeef en laat rusten.

    Snij de kabeljauwfilet in vier gelijke stukken. Kruid met peper en zout en wentel in de hazelnoten. Bak de vis net gaar in olijfolie. Serveer met de paprikacoulis, bieslookolie en gebakken spinazie (even laten smelten in hete boter en kruiden met peper, zout en nootmuskaat).


    Bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Paprika,Kabeljauw, Hazelnoot, Spinazie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Perfecte roereieren en eiersalade


    Perfecte roereieren en eiersalade

    Wil je  lekker eten met Pasen?  Haal een mandje losgelopen eieren bij een boer, of desnoods biologische eitjes uit de super. Heb een ochtend plezier met je kinderen, kleinkinderen, wederhelft, of vrienden: eieren koken, lekker zelf kliederen met verf en ze dan verstoppen, in de tuin, in bed of op het balkon. Broodjes in de oven, goeie boter, vers fruitsap en koffie erbij en dan met z'n allen de aller- allerlekkerste en simpelste eiersalade en roereieren maken die er zijn. Eitjes! Het geheim van perfect roerei: laag vuur en op tijd stoppen!


    Voor 4 tot 6 porties:

    2 x 8 biologische eieren ,zout, peper ,ca. 30 g boter
    2 eetl. slagroom of 2 eetl. boter ,ca. 6 eetl. mayonaise
    2-3 theel. Dijonmosterd , maggi of worcestershire sauce

    roerei-garnituur:


    gehakte verse kruiden, zalm- of hamreepjes,
    garnalen, geraspte oude kaas

    eiersalade-garnituur:
    gehakte bieslook, peterselie



    © getty

    Slacht acht eieren door ze met één welgemikte snede van het kapje te ontdoen en leeg te laten lopen. Zo kun je de roereieren serveren in de (schoongespoelde) schil. Klop de eieren, 4 theelepels water en een snufje zout flink door elkaar.

    Verhit de boter op laag vuur in een anti-aanbak- koekenpan en laat over de bodem vloeien. Giet de eieren erin en roer met een houten spatel langzaam en voortdurend over de hele bodem.

    De eerste 2 tot 3 minuten gebeurt er niks, maar plotseling begint het ei dik te worden: roer nu sneller en neem de pan tussentijds van het vuur als het te hard stolt. Stop met roeren als ongeveer 20 procent van de eieren vloeibaar is.

    Roer er direct de eetlepels boter of room door (om de garing te stoppen) en daarna het gewenste garnituur.
    Breng op smaak met zout en peper. 

                                          Eiersalade

    nodig voor eiersalade:
    kook 8 eieren hard en prak ze goed. Meng mayonaise en mosterd door elkaar en dan door de eieren tot het een smeuiig mengsel is. Vermeng met lekker veel bieslook (eventueel peterselie) en breng pittiger dan je denkt op smaak met maggi of worcestershire sauce, zout en peper.

    Loethe Olthuis
    Bron; volkskrant.nl

    Categorie:EIEREN, EIERGERECHTEN,
    Tags:eieren,boter,slagroom,mosterd,kruiden,zalm,ham,garnalen,kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijdsoep van courgette en ham

          Maaltijdsoep van courgette en ham
              
           Het is een typische zomersoep, courgettesoep smaakt altijd,
           of het nu koud is of warm.   

            Voor 4 personen
    • 2 courgettes ,2 eetlepels margarine vloeibaar

    • 2 theelepels currypoeder ,2 eetlepels bloem

    • 2 Knorr Bouillonketeltje Vlees ,100 gram gekookte ham

    • 1 kopje gekookte witte rijst ,bieslook

      Maaltijdsoep van courgette en ham

    Bereiding< 15 min.

    Snijd de courgettes en de ham in blokjes. Hak voor de garnering wat bieslook fijn.

    Warm de vloeibare margarine en bak hierin de courgetteblokjes tot ze glazig worden. Roer de curry en de bloem erdoor en laat dit ongeveer 1 minuut garen.

    Voeg 1 liter water en de bouillonketeltjes eraan toe en breng dit aan de kook, zodat de soep bindt. Pureer de soep.

    Voeg de hamblokjes en de rijst toe aan de soep en laat deze door en door warm worden. Breng op smaak met peper en zout en strooi er vlak voor het opdienen de bieslook overheen.


    Bron; yunomi.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:courgettes,ham,rijst,bieslook,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ASPERGES MET ZALM EN ZACHTE GEITENKAAS


    Asperges met rauwe zalm en zachte geitenkaas

    Voor 2 personen:

    8 asperges,peper,zout, kruidenolie
    mootje rauwe zalm (gerookte zalm, kan soms te zout worden!)
    1 potje zachte geitenkaas (bv Chavroux)


                             
    Bereiding:

    Asperges koken of stomen, Rauwe zalm flinterdun snijden (of laten snijden bij de visboer).
    Asperges dresseren op een warm bord - de onderste helft bedekken met de plakjes rauwe zalm kruiden met vers gemalen peper en zout daarboven de plakjes geitenkaas - besprenkel met een beetje kruidenolie, peper en zout.
    Zet het bordje onder de grill in oven tot de kaas een klein beetje smelt.

    Bron: Flandria
    Bron; lava.be


    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:asperges,zalm,geitenkaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met aardbeien en eikenbladsla




    Asperges met aardbeien en eikenbladsla 

    Voor 4 personen;

    500 g witte asperges, 500 g aardbeien, handje verse kervel,
     
    Voor de vinaigrette;

    6 eetlepels druivenpitolie, 3 eetlepels sherryazijn, 1 eetlepel vloeibare acaciahoning, zout, vers gemalen zwarte peper

                     

    Bereidingsduur;< 30 min.

    Pocheer de geschilde en kleingesneden asperges 5 minuten in kokend water en zorg dat ze beetgaar blijven. Giet af, laat uitlekken en afkoelen. Verdeel met de schoongemaakte en gewassen aardbeien over schaaltjes of dessertborden.

    Bereid een vinaigrette met de opgegeven ingrediënten en bedruip daarmee de bereiding. Garneer met plukjes verse kervel en serveer als voorgerecht. 

    Tip;

    • Serveer het aspergeslaatje met aardbeien eventueel op een bedje van eikenblad- of andere sla.

    • Voeg aardbeien of ander zacht rood fruit net voor het serveren toe aan een slaatje.

    • Gebruik aspergeschillen in een bouillon voor de soep.

     
    Weetje; Asperges zijn rijk aan vitamine C, fosfor en ijzer

    Bron; lava.be
    tuinadvies.be 


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:asperges,aardbeien,kervel,eikenbladsla,
    21-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsbout met rozemarijn uit de oven


    Lamsbout met rozemarijn uit de oven

    Op tv het recept lamsbout uit de oven van Jeroen Meus bekeken en
    in mijn herinnering kwam meteen mijn lamsbout recept van
    vorige pasen dat was ook om duimen en vingers af te likken.
    Tenslotte hebben die receptjes veel overeenkomst.


    Voor 4 personen;

         
    2 citroenen,
    1 lamsbout,( evt.ontbeend en opgebonden),
    2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

             2 eetlepels kleine takjes rozemarijn,  extra vergine olijfolie

                                    
                                                             Foto; knackweekend.rnews.be


    Bereiden<1.50 min.

    Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de citroenen dun en snijd de schil in dunne reepjes. Pers de citroenen uit.

    Maak kleine inkervingen van 1 cm diep over de hele lamsbout en stop daar de knoflook, rozemarijn en citroenschil in. Tijdens het bakken zullen die aromaten hun smaak afgeven aan het vlees.
    Bestrooi het vlees royaal met zout en peper en wrijf het in met olijfolie.

    Leg de lamsbout in een braadslede en zet die 30 minuten in de voorverwarmde oven. Schenk er het citroensap over en schakel de oven terug naar 150 °C. Dek het vlees af met aluminiumfolie en zet het nog 1 uur in de oven.

    Leg de lamsbout op een schaal of snijplank en laat hem 10-15 minuten rusten. Verwijder zo veel mogelijk van het vet uit de braadslede en schenk de vleessappen over het vlees.

    Extra benodigd

    Aluminiumfolie
    Tip; En natuurlijk smaakt een lekkere gratin dauphinois altijd.

    Opmerking

    'Lamsvlees dat afkomstig is van lammeren uit hetzelfde kalenderjaar, is verkrijgbaar van midden april tot eind december. De smaak van lammeren die met gras worden gevoed wordt in de loop van het jaar steeds sterker. Het vlees moet lichtroze zijn met een heel dun laagje wit vet. Een korte lamsbout weegt ongeveer 2,5-3 kg, een lange bout weegt 3-4 kg. 

    Rose Gray en Ruth Rogers Bron;okokorecepten.nl
    Het recept 'Lamsbout met rozemarijn uit de oven van The River Cafe' is afkomstig uit het kookboek

    River Cafe Kookboek Easy 2


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Lamsbout,citroenen,look,rozemarijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taartjes met asperges


    Taartjes met asperges


    voor 12 stuks;


    - 250 g dunne witte asperges
    - 1 plak gekookte achterham van 100 g , in kleine reepjes
    - 4 plakjes bladerdeeg, ontdooid, 1,5 el groene pesto
    - 1 el fijngesneden basilicum, 2 el pijnboompitten, geroosterd
    - 2 el geraspte Parmezaanse kaas, zout

                           Taartje met asperges

    Bereiding
    - Schil de de asperges en kook ze beetgaar.
    - Snijd ze in schuine stukken van ongeveer 2 centimeter. Schep de aspergestukjes en de ham door elkaar.
    - Steek uit elk plakje bladerdeeg 3 rondjes en druk ze in ingevette vormpjes. Bestrijk ze met de pesto en verdeel hierover de aspergestukjes met de ham.
    - Bak de taartjes 15-20 minuten in een oven van 200*C goudbruin.
    - Haal de taartjes uit de oven en bestrooi ze met basilicum, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

    Tip; Lekker bijgerechtje maar kan ook als hapje vooraf of bij de lunch.


    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:asperges,ham,bladerdeeg,pijboompitten,kaas,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!