Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
17-03-2013
Gewokte pijlinktvis met peultjes
Gewokte pijlinktvis met peultjes
Weinig tijd? Maak de inktvisjes van tevoren schoon en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Ook de mie kan van tevoren worden gekookt, of neem kant-en-klare wokmie. Vervang de groenten door 1 zak wokgroente (400 g). Zo staat dit heerlijke wokgerecht in 15 minuten op tafel! Voor 4 personen
500 g pijlinktvisjes (ca. 10 stuks van 20 cm)
1 el sesamzaad, 250 g Chinese eiermie, 4 el (wok)olie
1 rode ui, in halve ringen, 1 gele paprika, in stukjes
200 g peultjes, schoongemaakt, 3 el sojasaus
1 el honing of gembersiroop, 2 el munt, grof gehakt
Bereiding
1 Maak de inktvisjes schoon: trek de kop met de tentakels voorzichtig van het lijf. Het inktzakje en de ingewanden komen vanzelf mee. Maak het lijfje van binnen schoon, verwijder ook de harde balein. Spoel de lijfjes onder stromend water schoon en laat uitlekken. Snijd tenslotte de tentakels van de kop; bewaar de tentakels en gooi de rest weg. Snijd de inktvis in stukjes van 2 cm. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en schud op een bord.
2 Kook de mie volgens de aanwijzingen. Verhit 2 el olie in een wok. Bak de stukjes inktvis en de tentakels al omscheppend 1-2 min. Schep ze op een bord.
3 Verhit de laatste 2 el olie in de wok. Voeg de groenten toe en roerbak in 4 min. knapperig gaar. Voeg de inktvis, de sojasaus en de honing of gembersiroop toe en roerbak nog 1 min.
4 Verdeel de mie met de inktvisroerbak over 4 kommen of diepe borden. Bestrooi met de munt en het sesamzaad.
Tip: Vervang de sojasaus en de honing of gembersiroop door 4 el zoete chilisaus.
Voor 4 personen - 4 vastkokende aardappelen, 100 g prinsessenbonen - 2 tomaten, 1 rode ui, 2 dl olijfolie, 4 lepels citroensap - Peper en zout, 100 g ansjovis op olie - 2 lepels kappertjes, 4 lepels olijven, Tonijn
foto h. verdurme
Bereiding - Kook de aardappelen beetgaar in de schil, laat afkoelen en pel de aardappelen. - Snijd in plakjes. Kook de prinsessenbonen beetgaar in licht gezouten water, laat schrikken onder koud stromend water. - Snijd de tomaten in vieren en verwijder de zaadjes. - Snij het vruchtvlees in reepjes. - Meng olie en citroensap tot vinaigrette, kruid met peper en zout. - Schik de aardappelen, bonen en tomaten op het bord. - Werk af met ansjovis-filets, kappers, olijven en lepel de vinaigrette erover. Kruid met peper en zout. Werk af met de tonijn.
Serveer met een glaasje pastis om in de sfeer te komen!
Fruit de grofgesneden ui op een zacht vuur in een kookpot met de olie.
Schil ondertussen de aardappelen en snij in blokjes. Schil voorzichtig de asperges, verwijder het harde onderste gedeelte en snij in stukjes.
Doe aardappelen en asperges in de kookpot, meng 2 min. giet er 1 liter warm water bij en de verkruimelde bouillonblokjes.
Plaats het deksel op de kookpot en breng aan de kook. Laat 20 min. zachtjes koken.
Ontpit ondertussen de tomaat en snij in heel kleine blokjes. Voeg de garnalen, bieslook, peper en het citroensap bij. Meng goed en bewaar fris.
Laat de soep 5 min. rusten en mix. Voeg de room toe, breng op smaak met peper en zout en verwarm opnieuw tot tegen het kookpunt. Neem van het vuur en dien onmiddellijk op. Geef er de salsa apart bij.
Maak de groenten schoon. Rasp de wortels en snijd de komkommer in stukjes. Verdeel de veldsla, wortel en komkommer over vier borden. Klop het citroensap met 4 eetlepels olijfolie, mosterd, zout en peper tot een dressing. Sprenkel de helft van de dressing over de salade. Doe de bloem, het chilipoeder, de oregano, 1 theelepel peper en 1 theelepel zout in een plastic zak. Voeg de mosselen toe. Draai de zak dicht en schud het geheel om tot alle mosselen bedekt zijn met een laagje bloem. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de mosselen op matig hoog vuur in ongeveer 4 minuten rondom bruin. Bak de pijnboompitten ca. 1 minuut mee. Schep de mosselen met pijnboompitten op de salade, sprenkel de rest van de dressing erover.
versgemalen peper en zout, olijfolie, 100 g belegen kaas, geraspt
1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de courgette, de aubergine en tomaten in gelijke stukjes. Snijd de ui door de helft, dan in vieren en haal de ui los zodat er rokken ontstaan. Hak de teentjes knoflook heel fijn en roerbak dit samen met de gesneden groenten 5 minuten. Doe dit in een ovenschaal met wat olijfolie; maak het geheel op smaak met zout en peper. Hak de oregano fijn en schep 2 eetlepels hiervan door de groenten. Bestrooi de dorade filets aan beide zijden met peper en zout naar smaak. Leg deze bovenop de groenten. Bestrooi het geheel met de kaas vermengd met de paprikapoeder.
Schuif de schaal in het midden van de voorverwarmde oven, stoof de dorade met ratatouille in ongeveer 8 minuten gaar.
Snij het rozijnenbrood in 8 dikke sneden. Klop de volledige eieren met de melk en de vanillesuiker.
Schil de mangos, snij ze in reepjes en bak ze kort met een eetlepel boter vloeibaar light en suiker om ze te karamelliseren.
Week de broodreepjes snel in de eieren en kleur ze goudbruin in de pan met boter vloeibaar light.
Tips; Serveer de wentelteefjes en de mangos op een bord met een bolletje speculaasijs.Kies voor mangos die per vliegtuig verscheept worden. Die zijn rijper en lekkerder dan de mangos per boot. Je herkent ze aan het vliegtuiglogo. Een alternatief is ananas. Liever vruchten van hier? Kies dan appels of peren. Speculaasijs vind je in de supermarkt.
Gebraden pladijsmoot met specerijen, sinaasappel en lasagne met Noordzeegarnalen
Gebraden pladijsmoot met specerijen, sinaasappel en lasagne met Noordzeegarnalen
voor 4 personen:
1 grote pladijs van 1,5 kg (of 2 kleinere) mignonette van peper en specerijen (zwarte peper, sechouan, jamaicapeper, cardamon, vanillemerg) 2 niet al te zoete sinaasappelen, fleur de sel, een stukje wortel prei, seider, 1 tomaat, 100g gepelde Noordzeegarnalen 2 bintjes, enkele aardappelen, kalfsfond peper en zout, olijfolie en boter
Bereidingswijze;
Uit de dikste stukken pladijs vier moten snijden. De rest van de vis fileren.Met de bintjes een droge puree maken, de wortelen, prei en selder in een fijne brunoise snijden en blancheren.De tomaat fijn concasseren (de resten van de tomaat aan de fond toevoegen).
In vier inox cirkels een lasagne maken met stukjes rauwe pladijsfilet en de puree gemengd met de brunoise, tomaat en gepelde garnalen. In laagjes werken. In een gietijzeren pan wat boter en olijfolie schuimig laten worden, de pladijsmoten bestrooid met de mignonette van specerijen aanbakken. In de oven verder laten garen en halverwege wat sinaasappelsap toevoegen.
Intussen de lasagnes in de oven garen en uit de fijne luciferaardappelen snijden en frituren. De pladijsmoten uit de pan nemen en de pan deglaçeren met de rest van het sinaasappelsap en een weinig kalfsfond. De saus met wat boter opwerken en geblancheerde sinaasappelzeste toevoegen.
Recept: Bart Vansteenkiste Restaurant De Roeschaert
4 kipfilets, 1 à 2 el groene curry, 4 dl kokosroom, 1 el korianderzaadjes, 1 el komijnzaadjes, 4 lente-ui, 200 gr sojascheuten, 1/2 aubergine, 1 courgette, 4 el lichte sojasaus, basilicumolie, suiker, Boter.
Bereidingswijze:
Snijd de kipfilets in kleine blokjes en marineer ze kort met de sojasaus. Bak de blokjes kip en haal ze uit de wok.
Snijd de groentjes in blokjes.
Fruit de currypasta en voeg er beetje bij beetje de kokoscrème aan toe. Als alle kokoscrème is toegevoegd, mogen de groentjes en de zaadjes erbij. Breng het geheel aan de kook en voeg de kippenblokjes eraan toe. Breng op smaak met de suiker, koriander- en de komijnzaadjes..
Voeg vervolgens de lente-uitjes en de sojascheuten eraan toe. Voeg er voor de kleur en de smaak ten slotte nog de basilicumolie aan toe.
Werk het bord af met een beetje curry en een blaadje basilicum. Serveer met jasmijnrijst
Heb je vaak honger, maar probeer je toch op je lijn te letten? Deze 10 voedingsmiddelen onderdrukken je eetlust, ze geven je snel een vol gevoel zonder een overdosis aan calorieën te bevatten.
1. Amandel Een handvol amandelen is een grote bron van antioxidanten, vitamine E en magnesium. Een studie heeft uitgewezen dat het eten van amandelen snel voor een vol gevoel zorgt en helpt bij het behouden van een gezond gewicht.
2. Koffie Hoewel meer dan twee kopjes zwarte troost je een opgejaagd gevoel kan geven, kan een gematigde hoeveelheid koffie je metabolisme een boost geven en je eetlust onderdrukken. Het geheim? Cafeïne in combinatie met antioxidanten uit de koffiebonen.
3. Gember Gember stimuleert je lichaam en verbetert de spijsvertering waardoor je minder snel honger krijgt.
4. Avocado Avocado zit boordevol vezels en plantaardige vetten, een gematigde hoeveelheid ervan zal ervoor zorgen dat je snel voldaan bent. De vetten in deze groene jongens zenden zelfs een signaal naar je hersenen dat je maag vol zit.
5. Cayennepeper Maak het wat pikanter! Een recente studie heeft uigewezen dat pikant eten je stofwisseling een opkikker geeft. Het helpt je bovendien om nog wat extra calorieën te verbranden zonder dat je er iets voor hoeft te doen.
6. Appel Er zijn verschillende redenen waarom appels je honger onderdrukken. Ze zitten vol vezels die een vol gevoel geven en reguleren je glucose niveaus. Verder moet je om een appel te eten veel kauwen, zo geef je je lichaam meer tijd om te beseffen dat het geen honger meer heeft.
7. Zoete aardappel Zoete aardappelen bevatten een speciaal soort zetmeel dat zich verweert tegen digestieve enzymen waardoor het langer in je maag blijft en je dus langer een vol gevoel hebt. Bovendien zit het vol vitamine A en C!
8. Groentesoep Een kom groentesoep kan je in geen tijd een vol gevoel geven met een minimum aan calorieën. Je kan een bord soep eten voor je maaltijd of gewoon als hoofdgerecht.
9. Zwarte chocolade Hou je van chocolade maar heb je geen zelfcontrole wanneer je het eet? Probeer eens langzaam een stukje chocolade met minstens 70% cacao op te knabbelen. Een klein beetje donkere chocolade zorgt er met zijn bittere smaak voor dat je eetlust daalt. Bovendien vertraagt het je spijsvertering waardoor het volle gevoel langer blijft hangen.
10. Groene thee Een kop groene thee drinken kan gedachteloos snacken helpen voorkomen. Volgens voedingexperten zorgen de catechines in de thee ervoor dat glucose trager wordt omgezet in vet. Het zorgt er ook voor dat je bloedsuikerniveau stabieler blijft waardoor ook je honger afneemt.
4 kalkoenfilets van 125 g, 50 g parmezaan, geraspt, 4 plakjes prosciutto (rauwe ham), 1 el olijfolie.
Voor erbij: 1 courgette, in dunne reepjes, 750 g rozemarijnaardappeltjes.
Bereidingswijze;
1. Leg de filets tussen 2 vellen vershoudfolie en klop ze plat met de deegrol. 2. Bestrooi ze met parmezaan, rol op en wikkel ze in de prosciutto. 3. Verwarm de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en bak de rolletjes rondom gaar en goudbruin.
Serveer ze met gebakken courgette en rozemarijnaardappeltjes, je kan dit ook perfekt opdienen met pasta.
1 Chinese kool, 1 rode, gele en groene paprika, 2 uien 4 lookteentjes, 1 toef bieslook, 50 g boter, 500 g kalfsvlees (borst- of nekstuk), 1 snuifje tijm 4 dl kalfs- of kippenbouillon, 1 dl droge witte wijn zout, vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze;
Laat het in blokjes gesneden vlees 5 minuten kleuren in de hete boter. Neem uit de pan en houd apart. Doe de gehakte ui en de knoflook in de pan, kruid met tijm en fruit een paar minuten aan. Voeg het vlees er opnieuw bij en overgiet met bouillon en wijn. Kruid met peper en zout. Draai het vuur lager en laat een uur sudderen. Voeg er tenslotte de in reepjes gesneden paprika's en de geschaafde Chinese kool bij en laat nog 15 minuten stoven tot alles gaar is. Bestrooi met bieslook en serveer met stokbrood.b
Voor 4 personen; 600 g gemengd gehakt, 4 flinke tomaten, 1 ui 1 teentje knoflook, broodkruim een halve eetlepel Engelse saus 1 ei, 3 eetlepels gesnipperde peterselie, boter, peper en zout
Bereidingswijze Snijd het hoedje van de tomaten en verwijder de pitten met een lepel.
Strooi wat zout in de tomaten en zet ze omgekeerd op een vel keukenpapier. Het zout zal het overtollige vocht uit de tomaten halen.
Snipper de ui en de look en stoof glazig in boter. Doe de ui en de look vervolgens bij het gehakt. Doe er ook twee eetlepels broodkruim, de Engelse saus, een eitje en de peterselie bij. Breng flink op smaak met peper en zout en meng goed.
Vul de tomaten op met het gehakt en zet ze op een ovenplaat.
Giet er wat gesmolten boter overheen en strooi er nog wat broodkruim op.
Bak de tomaten een kleine 20 minuten in een matig warme oven op 140°C.
1 groot vel bladerdeeg , 4 stronkjes witloof ,1 flesje geuze, 1 gerookte kippenfilet, boter, nootmuskaat, peper en zout.
voor het quichebeslag: 1 ei, 1 dl room, 1 dl melk, 150 g Brusselse kaas, nootmuskaat, 1 koffielepel gehakte rozemarijn, peper en zout.
Bereiding; Bekleed individuele taartvormpjes met bladerdeeg en prik het deeg in met een vork. Snijd het witloof fijn en stoof het aan in boter. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en blus met een scheutje bier. Doe er de in stukken gesneden kippenfilet bij. Mix de ingrediënten voor het beslag. Doe het witloof in de taartvormpjes en giet er het beslag over. Bak de taartjes 20 minuten in een oven op 170°C. Serveer met een frisse salade.
recept; Geert Van Der bruggen bron; kazenvanbijonsbe
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Voor 4 personen:
400 g bloemige aardappelen, 150 g chorizoworst 1 scheut witte wijnazijn, 4 verse eieren, ½ prei ½ bundel platte peterselie, 1 dl warme melk, 30 g boter peper, zout, nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, kook gaar in zout water. Snij chorizo in blokjes en bak in droge pan. Leg op keukenpapier. Breng een pan met water aan de kook en voeg de azijn toe. Breek een ei in een pollepel. Doe de lepel in de pan met kokend water en draai de lepel voorzichtig om, zodat het ei in het water zweeft en stolt. Laat 3 min. pocheren en verwijder met een schuimspaan. Leg op keukenpapier. Pocheer ook de andere eieren.
Maak prei schoon en snij in rondjes. Was en hak de peterselie. Laat de prei 5 min. met de aardappelen koken. Giet kookvocht af en voeg prei, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Stamp, voeg chorizo en peterselie toe, roer om. Verdeel over ronde vormen, verwijder ze en leg het gepocheerde ei op de stamppot. Versier met gehakte peterselie.
1 plak gist- of bladerdeeg, 300 g zalm, 500 g verse spinazie, 200 g Père Joseph-kaas, 3 eieren, 1 dl melk,2 dl room, peper en zout.
Bereidingswijze;
Leg het deeg in een ingevette bakvorm en prik er gaatjes in met een vork. Snijd de zalm in blokjes en verdeel over het deeg. Reinig, was en droog de spinazie, stoof hem heel kort aan in een beetje olie, breng op smaak met peper en zout, laat daarna wat uitlekken en verdeel dan gelijkmatig over het deeg. Snijd de kaas in gelijke stukjes en verdeel over het deeg. Klop de eieren los en giet er de melk en room bij, breng op smaak met peper en zout, verdeel het mengsel over de bakvorm. Laat de quiche bakken in een oven van 180°C gedurende 20 minuten.
zeezout, vierseizoenen peper, versgemalen, ½ citroen
Bereiding; 20 min.
Snijd de kontjes van de bosuitjes en halveer de uitjes in de lengte. Ris de dragonblaadjes van de takjes. Verwarm de boter in een hapjespan en leg de zalmfilets erin. Leg de bosuitjes tussen de zalm en strooi er wat zeezout en peper naar smaak over. Verdeel de dragonblaadjes over en tussen de zalm. Knijp de citroen erboven uit. Zet het deksel op de pan en smoor de zalm en uitjes zachtjes in 8-10 minuten bijna gaar.
Lekker met knoflookpuree: fruit plakjes knoflook zachtjes in wat olijfolie. Stamp gekookte aardappelen fijn en roer ze met warme melk, de knoflook met olie en zout en peper naar smaak tot een fijne puree.
- 200 g roomboter, 200 g suiker, 200 g bloem (zelfrijzend) - 4 ei, 3 eetlepelcitroensap - 2eetlepelcitroenmelisse (fijngehakt)
Bereiding;
Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de suiker. Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe. Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg. Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.
Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.
Niets zo lekker als verse pasta. Bovendien vult zo'n zelfgemaakt bordje veel beter dan de slierten uit een pakje. Maar hoe begin je er nu best aan? En hoe kook je die lekkernij best?
Het basisrecept:
100 gram semolina (harde tarwe), 1 ei, een theelepel olijfolie, een snuifje zout, een pastamachine, een keukenrobot.
Bereiding: Meng alle ingrediënten in de keukenrobot tot een stevig deeg, rol het in een bol op en laat minstens een half uurtje rusten. Na die rustpauze duw je de bol zo plat mogelijk. Zet je pastamachine op de dikste stand en haal het deeg erdoor. Draai het deeg nu een kwart en haal het opnieuw door de machine. Herhaal dit proces terwijl je de machine steeds op een kleinere stand zet. Zorg ervoor dat je je lap af en toe opnieuw dichtvouwt zodat het niet te licht wordt. Strooi af en toe een beetje semolina over het deeg zodat het niet al te veel gaat plakken. De pasta is klaar als hij droger en zacht aanvoelt. Daarna kan je de gewenste vormen zelf uitsnijden.
Koken:
Kook je verse pasta in een grote pot met veel water, een scheutje olijfolie en een snuifje zout. Zorg ervoor dat het water kookt vooraleer je de paste toevoegt. Zorg ervoor dat de pasta los van de andere slierten zit als je hem in het water legt en roer er af en toe met een vork door om plakken te voorkomen. Proef regelmatig om de juiste gaartijd te verkrijgen. Wil je de pasta afspoelen, kies dan steeds voor warm water. Met koud water gaat je pasta sneller kleven. Ook olijfolie kan soelaas brengen tegen het plakken.