Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    02-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo maak én kook je pasta best!


    Zo maak én kook je pasta best!

    Niets zo lekker als verse pasta. Bovendien vult zo'n zelfgemaakt bordje veel beter dan de slierten uit een pakje. Maar hoe begin je er nu best aan? En hoe kook je die lekkernij best?

    Het basisrecept:

    100 gram semolina (harde tarwe), 1 ei, een theelepel olijfolie, een snuifje zout, een pastamachine, een keukenrobot.

          zo maak en kook je pasta best

    Bereiding:
     
    Meng alle ingrediënten in de keukenrobot tot een stevig deeg, rol het in een bol op en laat minstens een half uurtje rusten. Na die rustpauze duw je de bol zo plat mogelijk. Zet je pastamachine op de dikste stand en haal het deeg erdoor. Draai het deeg nu een kwart en haal het opnieuw door de machine. Herhaal dit proces terwijl je de machine steeds op een kleinere stand zet. Zorg ervoor dat je je lap af en toe opnieuw dichtvouwt zodat het niet te licht wordt. Strooi af en toe een beetje semolina over het deeg zodat het niet al te veel gaat plakken. De pasta is klaar als hij droger en zacht aanvoelt. Daarna kan je de gewenste vormen zelf uitsnijden.

    Koken:

    Kook je verse pasta in een grote pot met veel water, een scheutje olijfolie en een snuifje zout. Zorg ervoor dat het water kookt vooraleer je de paste toevoegt. Zorg ervoor dat de pasta los van de andere slierten zit als je hem in het water legt en roer er af en toe met een vork door om plakken te voorkomen. Proef regelmatig om de juiste gaartijd te verkrijgen. Wil je de pasta afspoelen, kies dan steeds voor warm water. Met koud water gaat je pasta sneller kleven.
    Ook olijfolie kan soelaas brengen tegen het plakken.



    Photo News
    bron; she.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:semola, tarwe,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met kaas en ham



    Tagliatelle met kaas en ham


    Voor 4 personen;

    • 300 gr tagliatelle, 250 gr gekookte ham, 2,5 dl room
    • 150 gr kaas, 6 wortelen, 2 tomaten
    • 100 gr parmezaanse kaas
    • 3 eetlepels olijfolie, peper en zout

      Bereiding;
    1. Kook de tagliatelle gaar in licht gezouten kokend water en 1 eetlepel olijfolie.
    2. Snij de ham in reepjes.
    3. Schraap de wortelen en snijd ze in kleine stukjes.
    4. Ontpit de tomaten en snijd in kleine stukjes.
    5. Stoof de wortelen in olijfolie.
    6. Kook de slagroom en voeg de kaas met ham in een pan met dikke bodem en roer dit tot een dikke saus.
    7. Breng de saus op smaak met peper en zout.
    8. Giet de tagliatelle af en verdeel de pasta over vier warme borden.
    9. Schenk de saus erover, voeg de tomaten en wortelen toe.
    10. Bestrooi het gerecht met parmezaanse kaas.

      Tip;
      Doe enkele blokjes groentenboillon in het water
      om de pasta te koken.


      bron; kookkroniek.be


    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:tagliatelle, ham, kaas, wortelen, tomaten,
    28-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vispannetje

    • Vispannetje

      Voor 4 personen:

    4 stukken zalmfilet (40 g/st),1 zeetong in filets, 4 stukken kabeljauw (40 g/st),

    4 stukken pollak (40 g/st),150 g gepelde garnalen, 400 ml visfumet,

    50 ml witte wijn, 75 g boter, 75 g bloem, 125 g champignons, in kwartjes

    3 stengels prei, in stukken, citroensap, 100 g gemalen kaas, boter, peper en zout.

          
    Bereiding;

    Spoel de vis onder koud water en dep droog.

    Breng de witte wijn en de visfumet aan de kook, zet het vuur wat zachter en leg de vis erin.

    Pocheer de vis halfgaar en haal hem uit het vocht. Smelt boter en voeg de bloem toe, meng en laat al roerend drogen op een zacht vuur.

    Voeg het pocheervocht toe, meng en laat de saus inkoken en binden op een zacht vuurtje.

    Stoof de champignons gaar in boter met citroensap, peper en zout, en voeg ze met het vocht toe aan de saus.

    Stoof de prei gaar met peper en zout, leg in een beboterde ovenschaal en schik er de vis op.

    Voeg de garnalen bij de saus, giet ze over de vis en bestrooi met gemalen kaas.

    Gratineer in een voorverwarmde oven (200° C). Serveer met aardappelpuree.


    dar
    Bron; nieuwsblad.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, zeetong, kabeljauw, pollak, garnalen, champignons, prei, kaas,
    27-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelflap met droge vruchten


    Appelflap met droge vruchten


    Voor 6 personen:
    300 g bladerdeeg, 1 eigeel,

    Voor de marmelade:
    100 g gemengde droge vruchten (rozijnen, abrikozen, bosbessen…),
    2 à 3 el rum of perenalcohol, 800 g stevige, knapperige appels,
    1 flinke klont boter, 100 g fijne kristalsuiker, 1 snuifje kaneelpoedern. 

                              
    Bereidingswijze;

    Voor de marmelade: laat de droge vruchten weken in de alcohol, aangelengd met wat water. Laat ze goed uitlekken. Schil de appels en snij ze in achten. Smelt de boter in een pan en doe er de appelen bij. Dek af en laat 5 min. garen op een matig vuur. Roer om. Voeg suiker, uitgelekte droge vruchten en kaneel toe. Laat 20 min. garen met een deksel op de pan, op een zacht vuurtje. Roer geregeld. Laat afkoelen en giet (eventueel) overgebleven vloeistof af.

    Snij het bladerdeeg in vierkanten van 15 cm. Schep de marmelade op één helft van het deeg, vouw dubbel en zorg dat de randen goed sluiten. Strijk met een borsteltje de bovenkant van elke appelflap in met eigeel. Bak 7 à 8 min. in de oven op 225°C.

    bron;knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:appelflap,bladerdeeg,droge vruchten,rum,appels,suiker,kaneel,
    26-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons



    Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons

    Voor 4 personen;
    • 2 kroppen Romaine sla, 300 g sperziebonen

    • 4 sneetjes sandwich brood,2 teentjes knoflook,300 g kipfilet

    • 1 Knorr Bouillonketeltje Kip,2 tl paprikapoeder

    • 4 eieren,4 el Effi Dressing Fijne Kruiden

      Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons

    Bereiding

    Zet de oven aan op grillstand.
    Kook de eieren gedurende 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in stukes. Was de sla en laat het blad uitlekken in een vergiet. Blancheer de sperziebonen in ruim kokend water in 6 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en zet apart.

    Snijd de kipfilet in brede repen. Meng het bouillonketeltje met 50 ml warm water en het paprikapoeder. Overgiet de kiprepen met de warme marinade. Laat ze 10 minuten marineren. Pers ondertussen de teentjes knoflook uit boven het brood en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster de sneetjes onder de grill tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine vierkantjes.

    Verwarm de grillpan op hoogvuur en grill de kipreepjes ongeveer 3 minuten op iedere kant.

    Scheur de sla en meng het blad met de sperziebonen, croutons en de dressing. Verdeel de salade over de borden en garneer met het ei en de gegrilde kip.

    Tip;

    Voor een extra pittig accent: voeg 2 tl ansjovispasta toe aan de dressing

    bron; yunoni.be
     

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:romainse sla,bonen,brood,look,kip,ei,dressing,
    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Croissant 'pizza' met spek

     

    Croissant 'pizza' met spek


    Ingrediënten

    ca. 400 g kwark (platte kaas), 1 blikje gekoeld croissantdeeg,
    ca. 100 g biologisch spek, een lepel kappertjes
    bieslook, peterselie, dille
    ca. 1/2 zakje gemengde (rucola) sla, goede olijfolie

                   

    Laat de kwark (plattekaas) zo'n twee uur uitlekken in een schone, geurloze theedoek in een zeef boven een kom. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid het croissantdeeg in een vierkante plak erop uit (deeg eerst in drieën verdelen).  Druk de naden dicht, prik gaatjes in de deegplak en bak in ca. 8 minuten goudbruin.

    Bak intussen het spek knapperig. Meng de kappertjes en kruiden door de kwark en maak pittig op smaak af met zout en peper. 
    Bestrijk het croissantdeeg met de kruidenkwark, verdeel eerst het spek erover
    en daarna de sla.  Besprenkel rijkelijk met olijfolie en direct eten. 

    bron; volkskrant.nl
    Loethe Olthuis


    Categorie:PIZZA'S,
    Tags:kwark,platte kaas,croissantdeeg,spek,kappertjes,kruiden,rucola,sla,olijfolie,
    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuiderse groentetaart

    Zuiderse groentetaart

     voor 3 à 4 personen:

    3 paprika's, 10 g olijfolie, 1 courgette, 2 eieren, 50 g ricotta kaas,
    1 teentje knoflook, 2 vellen filodeeg, 75 g rauwe ham,
    8 kerstomaatjes, in tweeën gesneden, 15 g Belleligne-kaas.

                             

    Bereidingswijze:
    Verwarm de oven op grillstand.

    Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en leg paprika's op een bakplaat (bij voorkeur op een siliconen matje, dan blijven ze niet kleven) met de velkant naar boven. Laat het vel zwart blakeren onder de grill.

    Haal de paprika's uit de oven, laat ze even afkoelen en trek het vel eraf. Snijd de courgette in dunne schijfjes.

    Wrijf een grillpan in met olijfolie en bak de courgetteschijfjes langs beide kanten. Kruid met peper en zout.

    Maak een mengsel van eieren, ricotta en geperste look. Kruid met peper en zout.

    Leg bakpapier in een bakvorm, leg de vellen filodeeg er kruiselings in en vouw de randen dubbel. Bedek het deeg met een laagje gegrilde courgette en een laagje ham, overgiet met het eimengsel en schik daarop de rest van de gegrilde courgette, gepelde paprika en kerstomaatjes.

    Bestrooi met wat kaas en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Wel onmiddellijk bakken, anders wordt de bodem te vochtig en krijg je hem niet meer krokant.

    Bron;nina.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:paprika,courgette,eieren,kaas,look,filodeeg,ham,tomaat,
    23-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak Stroganoff


    Steak Stroganoff

    Voor 4 personen:
    2 rode paprika’s ,4 tomaten ,2 middelgrote uien
    3 tenen knoflook ,650 g steak of rosbief van Limousin-rund
    boter ,1 dl cognac ,3 dl room (min. 35% VG)
    peper en zout ,tabasco ,aardappelkroketten ,gemengde salade 

                       

    Bereidingswijze
    Breng water aan de kook en kook er de paprika’s 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.

    Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.

    Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer met aardappelkroketten en salade.

    Bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Paprika, Ajuin, Look, Rundsvlees, Sla, Boter, Tomaten, Room, Cognac,
    22-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maaltijdsoep met kip




    Voor de soep; 

    1 soepkip, 1 ui, 2 wortelen, 1 prei, 2 takjes soepselder, deeglettertjes,

    1 kruidentuiltje met laurier, tijm en peterseliestengels

    enkele takjes verse peterselie, peper en zout

    Voor de groentegarnituur;

    2 wortelen, 1 prei, 1 pastinaak, 2 takjes bleekselder

                    

    Bereiding;

    Zet de kip op in koud water. Breng aan de kook en schep het schuim af. Snijd intussen de groenten in grote stukken. Doe ze bij de kip en laat heel rustig sudderen, gekruid met peper, zout en het kruidentuiltje.

    Snijd de groenten voor de garnituur in julienne.

    Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon over de groentejulienne. Doe er de in stukken gesneden kip bij en de lettertjes. Kook nog enkele minuten door.

    Schep de soep in grote borden en strooi er wat gesnipperde peterselie over.





    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:kip, groente, deeglettertjes, kruidentuiltje,
    20-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlofrolletjes met ham
     
    Witlofrolletjes met ham

    voor
    4 personen;

    8 stronkjes witloof, 8 plakjes gekookte ham
    1 citroen, bloem, boter, 1/5 l melk, 1 pakje gemalen kaas
    nootmuskaat, peper en zout.

          
    Bereidingswijze;

    Snijd het bittere kegeltje aan de onderkant van het witloof uit. Leg de stronken op een beboterde ovenplaat. Leg er wat klontjes boter op, giet er wat water en het sap van een halve citroen overheen. Kruid met peper en nootmuskaat. Dek af en laat het witloof een half uurtje garen in een oven op 150°C tot het mooi glazig is. Je kunt het witloof ook stomen of garen in kookpan met een weinig water.

    Maak een gebonden witte saus met bloem, melk, zout, peper en nootmuskaat. Warm even door om de bloemsmaak te elimineren. Doe er de gemalen kaas bij en kruid eventueel bij. Wikkel het witloof in de ham en leg het in een beboterde ovenschaal. Giet er de kaassaus over en strooi er nog wat extra kaas bovenop.
    Zet 10 minuten in een oven op 180°C.
    Serveer met puree.

    Tip;Voor een goede bechamelsaus moet je de roux laten doorgaren tot je gebakken biscuit schijnt te ruiken.
    Pas dan ben je er zeker van dat de saus geen bloemsmaak zal hebben.


    Recept : Geert Van Der Bruggen
    bron; Lekkervanbijons.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:witlof, ham, citroen,melk, kaas,
    19-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaart met abrkozen


    Appeltaart met abrikozen 

    1 pak taartmix, 1 kilo appels, 1 handvol rozijnen, 1 glas port

    30 gr gedroogde abrikozen, Rasp van een halve citroen

    2 eetl suiker, 2 theel kaneel.

     
    Foto: serge ligtenberg

    Bereidingswijze:

    Het deeg maak je gewoon volgens de aanwijzingen op het pak. Maar wel met roomboter. Dan bekleed je daar dus een taartvorm mee en gaan we aan de vulling werken.

    Appels schillen. Rozijnen en een glas port twee minuten in de magnetron. (Ben ik meestal niet voor), het beste is natuurlijk een dag van te voren laten trekken.

    De gedroogde abrikozen,het liefst die kleine uit de reformzaak. Waarom? Voor de heerlijke smaak en om het vocht dat uit de appels vrijkomt op te vangen. Dus geen beschuitkruimels en andere gekkigheid, gedroogde abrikozen.

    Citroen, dat doe ik ook, wat suiker erdoor, de kaneel, mengen en storten. Flink aandrukken, eventueel met wat deeg dat over is de bovenkant versieren en op 170 graden, drie kwartier in de oven.




    Felix Wilbrink

    bron; telegraaf.nl

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:Taartmix, appels, rozijnen, port, abrikozen,
    18-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep met kalfsgehaktballetjes



    Soep met kalfsgehaktballetjes

    Voor 4 personen:

    2 sjalotten, 1 knoflookteentje, 1 scheutje olijfolie, 400 g kalfsgehakt
    50 g varkensgehakt, 1/4 theelepel citroenzeste, 5 takjes bladpeterselie
    piment d’Espelette, 1 liter kalfsbouillon, 2 preien, 6 wortels
    6 middelgrote aardappelen, 2 laurierblaadjes, peper en zout.

                                        
    Bereidingswijze;

    Hak sjalotten en knoflook fijn en braad op een laag pitje aan in een scheutje olijfolie. Meng het kalfs- en varkensgehakt, de sjalotten, de knoflook, de citroenzeste en de blaadjes bladpeterselie in een diepe schaal. Bestrooi met zout. Kruid met piment d’Espelette en meng opnieuw. Rol tot gehaktballetjes en zet opzij.

    Schenk de kalfsbouillon in een grote pan. Breng aan de kook en draai het vuur omlaag. Ontdoe de preien van het groen en snij over de lengte eerst in tweeën en vervolgens in vieren. Schil de wortels en snij in vieren.

    Borstel de aardappelen schoon, snij over de lengte doormidden. Stop groente en de laurier in de kalfsbouillon. Dek af en kook 30 min. op een laag pitje. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en laat nog 15 min. op het vuur staan. Breng op smaak en dien op.


    bron; weekend.knack.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:kalsvlees, varkensvlees, look,sjalot, prei, wortels, aardappels, bouillon,
    16-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het beste van eigen bodem


    Het beste van eigen bodem

     

    België mag bogen op een aantal producten die andere landen ons benijden.
    Van speculaas over trappistenbier tot vollegrondwitloof en hervekaas:
    ons nationaal culinair erfgoed is vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.

    Er bestaat bij ons een nationale keuken die elke concurrentie aankan, zowel inzake de producten als qua bereiding. Zoals in veel landen gaat het in de eerste plaats om huiselijke recepten, maar ze voldoen ook aan de eisen van de grootste fijnproever. Denk aan gegratineerd witloof, allerlei soorten stoemp, stoofvlees met bier, waterzooi, garnaalkroketten en nog veel meer.

    We gebruikten minstens een dozijn goede binnenlandse producten: witloof, bloemkool, veldsla, spelt, appels, peren, Ardense ham, het Belgisch wit-blauw rund, siroop van appels en peren, hervekaas, abdijbier en speculaas.

    Veldsla is geen exclusief Belgisch product, maar je vindt het voketten, aak in wintermenu’s in combinatie met witloof. En dat is dan weer wel een typisch binnenlands product: het werd per toeval ontdekt in Vlaams-Brabant, en hoewel er buitenlandse concurrentie bestaat, wordt veruit het grootste gedeelte nog altijd in eigen land gekweekt. Bloemkool vind je in diverse streken, maar in Mechelen is de groente al anderhalve eeuw een specialiteit met een sterke reputatie op het vlak van kwaliteit. Spelt of – nog minder bekend – eenkoren is aan een revival toe, speciaal in de schralere streken van de Ardennen. Vandaar onder meer de opkomst van het speltbrood, vooral bij biobakkers.

    Van biefstuk tot koekjes

    Als het volgens de regels van de kunst werd grootgebracht, levert het Belgisch wit-blauw rund vlees van hoge kwaliteit, zeker wat de magerste delen betreft. De streek rond Sint-Truiden en Haspengouw zijn dan weer de bakermat van een overvloed aan pitfruit met een grote internationale reputatie. Denk aan de buitengewone jonagoldappel, waarvan de grote kalibers per stuk op de markt worden verkocht. Wat de peren betreft heeft ons land een flink stuk van de wereldgeschiedenis geschreven: talloze variëteiten zijn het product van Belgische kwekers.

    Van appelen en peren naar de heerlijke stroop die bij ons nog altijd wordt bereid in grote koperen ketels is maar een kleine stap. En stroop leidt dan weer naar een ander gerenommeerd product: de hervekaas. Het is de enige kaassoort in ons land die een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) meekreeg. Niks lekkerder dan in het land van Herve zelf te bijten in een snee brood met wat hervekaas en een likje stroop erbovenop!

    Daarbij hoort dan weer een kop koffie of een lekker trappisten- of ander abdijbier van hoge gisting en met hergisting in de fles, volgens de regels van de kunst. Veel van die biersoorten, de fameuze Westvleteren op kop, hebben vandaag zelfs zoveel succes dat ze moeilijk te krijgen zijn… Afsluiten doen we met een koekje: de met kaneel en andere kruiden bereide speculaas. Vandaag is hij weer populair in allerlei vormen, van gebak tot pasta, tot aan de overkant van de Atlantische oceaan! (JPG)




    bron; knack.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:witlof, kaas, bloemkool, stoofvlees, waterzooi, garnaalkroketten,
    15-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop


    Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop



    Voor 4 personen:
    2 stevige conférenceperen, ½ krop krulandijvie, 200 g zachte hervekaas
    1 tot 2 el appel- en perenstroop, 8 gepelde okkernoten
    16 gegrilde hazelnoten, 8 tot 10 dadels

    Voor de vinaigrette:
    3 tot 4 el olijfolie vierge extra, 1 el ciderazijn, zout en peper

    Bereidingswijze


    Snij de peren in fijne stukken. Was de sla en maak de bladeren los. Snij de kaas in vier sneetjes en leg op de schotel of het bord. Giet er een fijn scheutje stroop over (indien nodig maakt u hem vloeibaar door hem 20 sec. in de microgolf te verwarmen). Schik vervolgens de ingrediënten van de salade, met inbegrip van de dadels. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kom en overgiet er de salade mee.





    bron; knack.be

    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:peren, sla, hervekaas, appel, perenstroop, dadels, haezlnoten, okkernoten,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta broccoli gratin



    Ovenschotel; Pasta broccoli gratin

     voor 4 personen

    • 400 g broccoli, 200 g pasta pipe rigate, 250 g rundergehakt
    • 1 Knorr Bouillonketeltje Vlees,1 zakje Knorr Witte Saus,
      250 ml melk,100 ml boter (vloeibaar),
      2 tl kerriepoeder, 50 g geraspte kaas

      Pasta broccoli gratin

    Bereiding;< 45 minuten

    Verwarm de oven voor op 175°C. Was de broccoli en snijd de broccoli in kleine roosjes en snijd de bovenste helft van de geschilde stam in blokjes.
    Verdeel de broccoli en ongekookte pasta over de bodem van de ovenschaal.
    Bak het rundergehakt los en breng op smaak met het bouillonketeltje. Voeg 100 ml water, 250 ml melk, boter (vloeibaar)en de inhoud van het zakje witte saus toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en voeg de kerriepoeder toe. Laat de saus zachtjes koken totdat deze gaat binden.
    Schenk de saus over de broccoli en pasta en bak de pasta-broccoligratin circa 30 minuten in de oven.

    Tip;

    Serveer de pastaovenschotel met een salade caprese:
    Gebruik hiervoor 1 bakje kerstomaatjes en zakje mini mozzarellabolletjes. Halveer de kerstomaatjes en de mozzarellabolletjes en breng de salade op smaak met olijfolie, zout en peper. Garneer met een ruime hoeveelheid verse basilicumblaadjes

    bron; yunomi.be

    Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN,
    Tags:pasta,broccoli,gehakt,melk,boter,kaas,
    10-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsrolletjes op een groentebedje



    Dit vleesgerecht is een typisch gerecht in Italië tijdens sommige feestdagen.

    Kalfsrolletjes op een groentebedje

    Voor 4 personen;
    • 8 kalfslapjes van ca. 80 g, 250 g diepvries bladspinazie, ontdooid,
      1 teentje knoflook, 6 el olijfolie, 100 g kwark, 1 eierdooier,
      1 el paneermeel,  2 venkelknollen, 1 sjalot, 4 tomaten,
      100 ml droge witte wijn, 2 el pijnboompitten,
      nootmuskaat, zout, versgemalen, peper, + 4 sierprikkers.

             Kalfsrolletjes met spinazie

    Bereiding: 40 min.

    1. Verwarm de oven voor tot 140 °C boven- en onderwarmte.
    2. Dep het vlees droog en klop het indien nodig een beetje plat.
    3. Laat de spinazie goed uitlekken, druk zonodig het vocht eruit. Pel en snipper de knoflook en fruit 2 minuten in 1 eetlepel olie.
    4. Schep de spinazie erdoor, neem van het vuur en laat afkoelen. Roer de kwark, de eierdooier, het paneermeel en peper, zout en nootmuskaat erdoor. Verdeel het mengsel over de kalfslapjes en rol ze dan op. Steek telkens twee rolletjes op een sierprikker. Bestrooi ze met peper en zout. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak ze rondom lichtbruin. Leg ze in een ovenschaal en laat ze in 10-15 minuten in de voorverwarmde oven rosé braden.
    5. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin. Laat ze afkoelen.
    6. Maak de venkel schoon en snijd in dunne partjes. Pel en snipper de sjalot. Was de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Bak de venkel en de sjalot 5 minuten in 3 eetlepels hete olie, blus af met de witte wijn en laat afgedekt ca. 1-2 minuten stoven. Voeg de tomaten toe en stoof alles zonder deksel tot het vocht bijna helemaal verdampt is en de groenten beetgaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
    7. Verdeel de groenten over de borden en leg de kalfsrolletjes er bovenop. Bestrooi met pijnboompitten en serveer. Lekker met tagliatelle.



    bron; knack.be  
    Auteur : Plus Special Recepten


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:kalfsvlees, spinazie, kwark, venkel, tomaten, wijn, pijnboompitten,
    30-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes met stamppot van groene kool



    Gehaktballetjes met stamppot van groene kool

     Voor 4 personen:

    Voor de gehaktballetjes:

    1 kg gemengd gehakt,50 g bloem,2 eidooiers
    peper en zout,1 kl mosterd,enkele druppels,tabasco

    Voor de stamppot:
    1 groene kool,600 g aardappelen, geschild
    1 varkenshammetje,peper, zout en nootmuskaat

                     

    Bereidingswijze:
    Meng voor de balletjes het gehakt met de andere ingrediënten en draai er mooie balletjes van. Bak deze langzaam gaar in een klontje boter.

    Zet voor de stamppot de aardappels op in gezouten water samen met de fijngesneden groene kool en het hammetje. Laat alles gaarkoken tot alle vocht verdampt is, haal het hammetje uit en stamp de aardappelen en kool tot puree. Breng op smaak met versgemalen peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.

    Maak een bergje van de puree, en maak hier een putje in. Vul dit met een beetje braadjus van de balletjes, en schik de balletjes ernaast.

    bron; nina.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:gehakt,bloem,ei,mosterd,tabasco,kool,aardappel,varkenshammetje,
    29-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippensoep met waterkers
     

    Kippensoep met waterkers


    Nodig
    1 soepkip, 2 l water, 1 ui, peterseliestelen
    enkele blaadjes lavas, 10 geplette peperkorrels
    1 blaadje foelie, 100 g waterkers 

                          
    Bereidingswijze

    Doe de kip in een pan met water en breng aan de kook. Verwijder het schuim en voeg de grofgesneden ui, de peterseliestengels, de lavas, de peperkorrels en de foelie toe. Laat trekken tot de kip gaar is. 

    Verwijder de kip en ontbeen. Gebruik de in repen gesneden kippenborsten voor de soep. Zeef en ontvet de bouillon.

    Maak de waterkers schoon en versnij de blaadjes. Breng de bouillon aan de kook, voeg vlak voor het opdienen de waterkers toe en mix. Leg de versneden kippenborst in de soep.

    Tip: Zet een bosje waterkers onmiddellijk in water.
    Op deze manier kan je de watergroente enkele dagen vers houden.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:soepkip, peterselie,lavas, peper, waterkers,
    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoliquiche met prei en taleggio

     

    Broccoliquiche met prei en taleggio
     

    Voor 6 personen;
    1 rol kruimeldeeg , 250 g preiwit,  25 g boter
    500 g broccoli, 3 eieren, 1,5 dl room
    ½ bosje marjolein, 150 g taleggio, peper en zout

                                            

    Bereidingswijze

    Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een losse taartvorm van 26 cm met het kruimeldeeg en vul met bakbonen. Bak 15 min. blind tot het deeg krokant is. Haal uit de oven en verwijder de bakbonen. Maak de prei schoon en snij in ringen. Stoof in de boter tot de prei zacht is. Laat afkoelen.

    Verwijder de steel van de broccoli en snij de roosjes klein. Blancheer deze in lichtgezouten kokend water. Verfris onder koud water en laat goed uitlekken. Klop de eieren los met de room. Hak de marjolein fijn en roer onder de eieren. Kruid royaal met peper en zout.

    Spreid de prei uit over de taartbodem, verdeel er de broccoli over en bedek met het eiermengsel. Snij de taleggio in blokjes en verdeel over de taart. Schuif in de oven en bak 30 min. tot de vulling net stevig aanvoelt. Laat 10 min. rusten voor het serveren.

    Tip: rijpe passievruchten zijn te herkennen aan de gerimpelde schil.
    Hoe gerimpelder, hoe beter.
     
    bron; knack.be


    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:kruimeldeeg, prei, broccoli, eieren,room,taleggio, marjolijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Je kan recepten terug vinden in de rubriek categorieën (linkerzijkant).Met de

    zoekfunctie (onder Categorieën)  in het vakje zoeken in blog,
    een ingrediënt

    invullen, b.v. kuikens, en klik op zoeken.
    Lees ook de tips onderaan een recept!




    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!