Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
05-03-2013
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Stamppot met peterselie en prei, chorizo en gepocheerd ei
Voor 4 personen:
400 g bloemige aardappelen, 150 g chorizoworst 1 scheut witte wijnazijn, 4 verse eieren, ½ prei ½ bundel platte peterselie, 1 dl warme melk, 30 g boter peper, zout, nootmuskaat
Bereidingswijze
Schil de aardappelen, kook gaar in zout water. Snij chorizo in blokjes en bak in droge pan. Leg op keukenpapier. Breng een pan met water aan de kook en voeg de azijn toe. Breek een ei in een pollepel. Doe de lepel in de pan met kokend water en draai de lepel voorzichtig om, zodat het ei in het water zweeft en stolt. Laat 3 min. pocheren en verwijder met een schuimspaan. Leg op keukenpapier. Pocheer ook de andere eieren.
Maak prei schoon en snij in rondjes. Was en hak de peterselie. Laat de prei 5 min. met de aardappelen koken. Giet kookvocht af en voeg prei, melk, boter, peper, zout en nootmuskaat toe. Stamp, voeg chorizo en peterselie toe, roer om. Verdeel over ronde vormen, verwijder ze en leg het gepocheerde ei op de stamppot. Versier met gehakte peterselie.
1 plak gist- of bladerdeeg, 300 g zalm, 500 g verse spinazie, 200 g Père Joseph-kaas, 3 eieren, 1 dl melk,2 dl room, peper en zout.
Bereidingswijze;
Leg het deeg in een ingevette bakvorm en prik er gaatjes in met een vork. Snijd de zalm in blokjes en verdeel over het deeg. Reinig, was en droog de spinazie, stoof hem heel kort aan in een beetje olie, breng op smaak met peper en zout, laat daarna wat uitlekken en verdeel dan gelijkmatig over het deeg. Snijd de kaas in gelijke stukjes en verdeel over het deeg. Klop de eieren los en giet er de melk en room bij, breng op smaak met peper en zout, verdeel het mengsel over de bakvorm. Laat de quiche bakken in een oven van 180°C gedurende 20 minuten.
zeezout, vierseizoenen peper, versgemalen, ½ citroen
Bereiding; 20 min.
Snijd de kontjes van de bosuitjes en halveer de uitjes in de lengte. Ris de dragonblaadjes van de takjes. Verwarm de boter in een hapjespan en leg de zalmfilets erin. Leg de bosuitjes tussen de zalm en strooi er wat zeezout en peper naar smaak over. Verdeel de dragonblaadjes over en tussen de zalm. Knijp de citroen erboven uit. Zet het deksel op de pan en smoor de zalm en uitjes zachtjes in 8-10 minuten bijna gaar.
Lekker met knoflookpuree: fruit plakjes knoflook zachtjes in wat olijfolie. Stamp gekookte aardappelen fijn en roer ze met warme melk, de knoflook met olie en zout en peper naar smaak tot een fijne puree.
- 200 g roomboter, 200 g suiker, 200 g bloem (zelfrijzend) - 4 ei, 3 eetlepelcitroensap - 2eetlepelcitroenmelisse (fijngehakt)
Bereiding;
Laat de boter zacht worden op kamertemperatuur en meng ze met de suiker. Roer er één voor één de hele eieren door en voeg het citroensap toe. Voeg voorzichtig de bloem toe en roer het geheel tot een soepel deeg. Meng tenslotte de fijngehakte citroenmelisse door het beslag.
Verwarm de oven voor op 180°C en bestrijk ondertussen een cakevorm met boter en bloem. Schep het deeg in de vorm en laat 45 minuten bakken in de oven. Haal de cake uit de vorm en laat omgekeerd op een rooster afkoelen.
Niets zo lekker als verse pasta. Bovendien vult zo'n zelfgemaakt bordje veel beter dan de slierten uit een pakje. Maar hoe begin je er nu best aan? En hoe kook je die lekkernij best?
Het basisrecept:
100 gram semolina (harde tarwe), 1 ei, een theelepel olijfolie, een snuifje zout, een pastamachine, een keukenrobot.
Bereiding: Meng alle ingrediënten in de keukenrobot tot een stevig deeg, rol het in een bol op en laat minstens een half uurtje rusten. Na die rustpauze duw je de bol zo plat mogelijk. Zet je pastamachine op de dikste stand en haal het deeg erdoor. Draai het deeg nu een kwart en haal het opnieuw door de machine. Herhaal dit proces terwijl je de machine steeds op een kleinere stand zet. Zorg ervoor dat je je lap af en toe opnieuw dichtvouwt zodat het niet te licht wordt. Strooi af en toe een beetje semolina over het deeg zodat het niet al te veel gaat plakken. De pasta is klaar als hij droger en zacht aanvoelt. Daarna kan je de gewenste vormen zelf uitsnijden.
Koken:
Kook je verse pasta in een grote pot met veel water, een scheutje olijfolie en een snuifje zout. Zorg ervoor dat het water kookt vooraleer je de paste toevoegt. Zorg ervoor dat de pasta los van de andere slierten zit als je hem in het water legt en roer er af en toe met een vork door om plakken te voorkomen. Proef regelmatig om de juiste gaartijd te verkrijgen. Wil je de pasta afspoelen, kies dan steeds voor warm water. Met koud water gaat je pasta sneller kleven. Ook olijfolie kan soelaas brengen tegen het plakken.
Voor de marmelade: 100 g gemengde droge vruchten (rozijnen, abrikozen, bosbessen ), 2 à 3 el rum of perenalcohol, 800 g stevige, knapperige appels, 1 flinke klont boter, 100 g fijne kristalsuiker, 1 snuifje kaneelpoedern.
Bereidingswijze;
Voor de marmelade: laat de droge vruchten weken in de alcohol, aangelengd met wat water. Laat ze goed uitlekken. Schil de appels en snij ze in achten. Smelt de boter in een pan en doe er de appelen bij. Dek af en laat 5 min. garen op een matig vuur. Roer om. Voeg suiker, uitgelekte droge vruchten en kaneel toe. Laat 20 min. garen met een deksel op de pan, op een zacht vuurtje. Roer geregeld. Laat afkoelen en giet (eventueel) overgebleven vloeistof af.
Snij het bladerdeeg in vierkanten van 15 cm. Schep de marmelade op één helft van het deeg, vouw dubbel en zorg dat de randen goed sluiten. Strijk met een borsteltje de bovenkant van elke appelflap in met eigeel. Bak 7 à 8 min. in de oven op 225°C.
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Caesar Salade met gegrilde kip, sperziebonen en croutons
Voor 4 personen;
2 kroppen Romaine sla, 300 g sperziebonen
4 sneetjes sandwich brood,2 teentjes knoflook,300 g kipfilet
1 Knorr Bouillonketeltje Kip,2 tl paprikapoeder
4 eieren,4 el Effi Dressing Fijne Kruiden
Bereiding
Zet de oven aan op grillstand. Kook de eieren gedurende 8 minuten hard. Laat ze schrikken in koud water, pel ze en snijd ze in stukes. Was de sla en laat het blad uitlekken in een vergiet. Blancheer de sperziebonen in ruim kokend water in 6 minuten beetgaar. Spoel ze af onder koud water en zet apart.
Snijd de kipfilet in brede repen. Meng het bouillonketeltje met 50 ml warm water en het paprikapoeder. Overgiet de kiprepen met de warme marinade. Laat ze 10 minuten marineren. Pers ondertussen de teentjes knoflook uit boven het brood en sprenkel er een beetje olijfolie over. Rooster de sneetjes onder de grill tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen en snijd ze in kleine vierkantjes.
Verwarm de grillpan op hoogvuur en grill de kipreepjes ongeveer 3 minuten op iedere kant.
Scheur de sla en meng het blad met de sperziebonen, croutons en de dressing. Verdeel de salade over de borden en garneer met het ei en de gegrilde kip.
Tip;
Voor een extra pittig accent: voeg 2 tl ansjovispasta toe aan de dressing
ca. 400 g kwark (platte kaas), 1 blikje gekoeld croissantdeeg, ca. 100 g biologisch spek, een lepel kappertjes bieslook, peterselie, dille ca. 1/2 zakje gemengde (rucola) sla, goede olijfolie
Laat de kwark (plattekaas) zo'n twee uur uitlekken in een schone, geurloze theedoek in een zeef boven een kom. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid het croissantdeeg in een vierkante plak erop uit (deeg eerst in drieën verdelen). Druk de naden dicht, prik gaatjes in de deegplak en bak in ca. 8 minuten goudbruin.
Bak intussen het spek knapperig. Meng de kappertjes en kruiden door de kwark en maak pittig op smaak af met zout en peper. Bestrijk het croissantdeeg met de kruidenkwark, verdeel eerst het spek erover en daarna de sla. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en direct eten.
3 paprika's, 10 g olijfolie, 1 courgette, 2 eieren, 50 g ricotta kaas, 1 teentje knoflook, 2 vellen filodeeg, 75 g rauwe ham, 8 kerstomaatjes, in tweeën gesneden, 15 g Belleligne-kaas.
Bereidingswijze: Verwarm de oven op grillstand.
Snijd de paprika's in de lengte doormidden. Verwijder de zaadjes en leg paprika's op een bakplaat (bij voorkeur op een siliconen matje, dan blijven ze niet kleven) met de velkant naar boven. Laat het vel zwart blakeren onder de grill.
Haal de paprika's uit de oven, laat ze even afkoelen en trek het vel eraf. Snijd de courgette in dunne schijfjes.
Wrijf een grillpan in met olijfolie en bak de courgetteschijfjes langs beide kanten. Kruid met peper en zout.
Maak een mengsel van eieren, ricotta en geperste look. Kruid met peper en zout.
Leg bakpapier in een bakvorm, leg de vellen filodeeg er kruiselings in en vouw de randen dubbel. Bedek het deeg met een laagje gegrilde courgette en een laagje ham, overgiet met het eimengsel en schik daarop de rest van de gegrilde courgette, gepelde paprika en kerstomaatjes.
Bestrooi met wat kaas en bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Wel onmiddellijk bakken, anders wordt de bodem te vochtig en krijg je hem niet meer krokant.
Voor 4 personen: 2 rode paprikas ,4 tomaten ,2 middelgrote uien 3 tenen knoflook ,650 g steak of rosbief van Limousin-rund boter ,1 dl cognac ,3 dl room (min. 35% VG) peper en zout ,tabasco ,aardappelkroketten ,gemengde salade
Bereidingswijze
Breng water aan de kook en kook er de paprikas 10 min. in. Haal uit de pan, laat schrikken onder koud stromend water en pel met een aardappelmes. Snij in vieren, verwijder zaad en zaadlijsten en snij de ene helft in repen, de andere in dobbelstenen.
Dompel de tomaten 10 seconden onder in kokend water, laat schrikken onder koud stromend water en wrijf er met de handen de pel af. Snij het vruchtvlees in dobbelstenen. Snij de uien en knoflook fijn.
Snij de steak in repen. Bak aan in boter, voeg alle groenten behalve de tomaten toe en laat bijna gaar bakken. Blus met cognac en voeg room toe. Laat 2 min. inkoken tot sausdikte, voeg de tomaten toe en kruid met peper, zout en eventueel tabasco. Serveer met aardappelkroketten en salade.
Zet de kip op in koud water. Breng aan de kook en schep het schuim af. Snijd intussen de groenten in grote stukken. Doe ze bij de kip en laat heel rustig sudderen, gekruid met peper, zout en het kruidentuiltje.
Snijd de groenten voor de garnituur in julienne.
Haal de kip uit de pan en zeef de bouillon over de groentejulienne. Doe er de in stukken gesneden kip bij en de lettertjes. Kook nog enkele minuten door.
Schep de soep in grote borden en strooi er wat gesnipperde peterselie over.
8 stronkjes witloof, 8 plakjes gekookte ham 1 citroen, bloem, boter, 1/5 l melk, 1 pakje gemalen kaas nootmuskaat, peper en zout.
Bereidingswijze;
Snijd het bittere kegeltje aan de onderkant van het witloof uit. Leg de stronken op een beboterde ovenplaat. Leg er wat klontjes boter op, giet er wat water en het sap van een halve citroen overheen. Kruid met peper en nootmuskaat. Dek af en laat het witloof een half uurtje garen in een oven op 150°C tot het mooi glazig is. Je kunt het witloof ook stomen of garen in kookpan met een weinig water.
Maak een gebonden witte saus met bloem, melk, zout, peper en nootmuskaat. Warm even door om de bloemsmaak te elimineren. Doe er de gemalen kaas bij en kruid eventueel bij. Wikkel het witloof in de ham en leg het in een beboterde ovenschaal. Giet er de kaassaus over en strooi er nog wat extra kaas bovenop. Zet 10 minuten in een oven op 180°C. Serveer met puree.
Tip;Voor een goede bechamelsaus moet je de roux laten doorgaren tot je gebakken biscuit schijnt te ruiken. Pas dan ben je er zeker van dat de saus geen bloemsmaak zal hebben.
Recept : Geert Van Der Bruggen
bron; Lekkervanbijons.be
Categorie:OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, Tags:witlof, ham, citroen,melk, kaas,
19-02-2013
Appeltaart met abrkozen
Appeltaart met abrikozen
Nodig:
1 pak taartmix, 1 kilo appels, 1 handvol rozijnen, 1 glas port
30 gr gedroogde abrikozen, Rasp van een halve citroen
2 eetl suiker, 2 theel kaneel.
Foto: serge ligtenberg
Bereidingswijze:
Het deeg maak je gewoon volgens de aanwijzingen op het pak. Maar wel met roomboter. Dan bekleed je daar dus een taartvorm mee en gaan we aan de vulling werken.
Appels schillen. Rozijnen en een glas port twee minuten in de magnetron. (Ben ik meestal niet voor), het beste is natuurlijk een dag van te voren laten trekken.
De gedroogde abrikozen,het liefst die kleine uit de reformzaak. Waarom? Voor de heerlijke smaak en om het vocht dat uit de appels vrijkomt op te vangen. Dus geen beschuitkruimels en andere gekkigheid, gedroogde abrikozen.
Citroen, dat doe ik ook, wat suiker erdoor, de kaneel, mengen en storten. Flink aandrukken, eventueel met wat deeg dat over is de bovenkant versieren en op 170 graden, drie kwartier in de oven.
Hak sjalotten en knoflook fijn en braad op een laag pitje aan in een scheutje olijfolie. Meng het kalfs- en varkensgehakt, de sjalotten, de knoflook, de citroenzeste en de blaadjes bladpeterselie in een diepe schaal. Bestrooi met zout. Kruid met piment dEspelette en meng opnieuw. Rol tot gehaktballetjes en zet opzij.
Schenk de kalfsbouillon in een grote pan. Breng aan de kook en draai het vuur omlaag. Ontdoe de preien van het groen en snij over de lengte eerst in tweeën en vervolgens in vieren. Schil de wortels en snij in vieren.
Borstel de aardappelen schoon, snij over de lengte doormidden. Stop groente en de laurier in de kalfsbouillon. Dek af en kook 30 min. op een laag pitje. Voeg vervolgens de gehaktballetjes toe en laat nog 15 min. op het vuur staan. Breng op smaak en dien op.
België mag bogen op een aantal producten die andere landen ons benijden. Van speculaas over trappistenbier tot vollegrondwitloof en hervekaas: ons nationaal culinair erfgoed is vaak geïmiteerd, maar nooit geëvenaard.
Er bestaat bij ons een nationale keuken die elke concurrentie aankan, zowel inzake de producten als qua bereiding. Zoals in veel landen gaat het in de eerste plaats om huiselijke recepten, maar ze voldoen ook aan de eisen van de grootste fijnproever. Denk aan gegratineerd witloof, allerlei soorten stoemp, stoofvlees met bier, waterzooi, garnaalkroketten en nog veel meer.
We gebruikten minstens een dozijn goede binnenlandse producten: witloof, bloemkool, veldsla, spelt, appels, peren, Ardense ham, het Belgisch wit-blauw rund, siroop van appels en peren, hervekaas, abdijbier en speculaas.
Veldsla is geen exclusief Belgisch product, maar je vindt het voketten, aak in wintermenus in combinatie met witloof. En dat is dan weer wel een typisch binnenlands product: het werd per toeval ontdekt in Vlaams-Brabant, en hoewel er buitenlandse concurrentie bestaat, wordt veruit het grootste gedeelte nog altijd in eigen land gekweekt. Bloemkool vind je in diverse streken, maar in Mechelen is de groente al anderhalve eeuw een specialiteit met een sterke reputatie op het vlak van kwaliteit. Spelt of nog minder bekend eenkoren is aan een revival toe, speciaal in de schralere streken van de Ardennen. Vandaar onder meer de opkomst van het speltbrood, vooral bij biobakkers.
Van biefstuk tot koekjes
Als het volgens de regels van de kunst werd grootgebracht, levert het Belgisch wit-blauw rund vlees van hoge kwaliteit, zeker wat de magerste delen betreft. De streek rond Sint-Truiden en Haspengouw zijn dan weer de bakermat van een overvloed aan pitfruit met een grote internationale reputatie. Denk aan de buitengewone jonagoldappel, waarvan de grote kalibers per stuk op de markt worden verkocht. Wat de peren betreft heeft ons land een flink stuk van de wereldgeschiedenis geschreven: talloze variëteiten zijn het product van Belgische kwekers.
Van appelen en peren naar de heerlijke stroop die bij ons nog altijd wordt bereid in grote koperen ketels is maar een kleine stap. En stroop leidt dan weer naar een ander gerenommeerd product: de hervekaas. Het is de enige kaassoort in ons land die een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) meekreeg. Niks lekkerder dan in het land van Herve zelf te bijten in een snee brood met wat hervekaas en een likje stroop erbovenop!
Daarbij hoort dan weer een kop koffie of een lekker trappisten- of ander abdijbier van hoge gisting en met hergisting in de fles, volgens de regels van de kunst. Veel van die biersoorten, de fameuze Westvleteren op kop, hebben vandaag zelfs zoveel succes dat ze moeilijk te krijgen zijn Afsluiten doen we met een koekje: de met kaneel en andere kruiden bereide speculaas. Vandaag is hij weer populair in allerlei vormen, van gebak tot pasta, tot aan de overkant van de Atlantische oceaan! (JPG)
bron; knack.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:witlof, kaas, bloemkool, stoofvlees, waterzooi, garnaalkroketten,
15-02-2013
Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop
Krulandijvie met peer, hervekaas en appel- en perenstroop
Voor 4 personen: 2 stevige conférenceperen, ½ krop krulandijvie, 200 g zachte hervekaas 1 tot 2 el appel- en perenstroop, 8 gepelde okkernoten 16 gegrilde hazelnoten, 8 tot 10 dadels
Voor de vinaigrette: 3 tot 4 el olijfolie vierge extra, 1 el ciderazijn, zout en peper
Bereidingswijze
Snij de peren in fijne stukken. Was de sla en maak de bladeren los. Snij de kaas in vier sneetjes en leg op de schotel of het bord. Giet er een fijn scheutje stroop over (indien nodig maakt u hem vloeibaar door hem 20 sec. in de microgolf te verwarmen). Schik vervolgens de ingrediënten van de salade, met inbegrip van de dadels. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kom en overgiet er de salade mee.
400 g broccoli, 200 g pasta pipe rigate, 250 g rundergehakt
1 Knorr Bouillonketeltje Vlees,1 zakje Knorr Witte Saus, 250 ml melk,100 ml boter (vloeibaar), 2 tl kerriepoeder, 50 g geraspte kaas
Bereiding;< 45 minuten
Verwarm de oven voor op 175°C. Was de broccoli en snijd de broccoli in kleine roosjes en snijd de bovenste helft van de geschilde stam in blokjes. Verdeel de broccoli en ongekookte pasta over de bodem van de ovenschaal. Bak het rundergehakt los en breng op smaak met het bouillonketeltje. Voeg 100 ml water, 250 ml melk, boter (vloeibaar)en de inhoud van het zakje witte saus toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en voeg de kerriepoeder toe. Laat de saus zachtjes koken totdat deze gaat binden. Schenk de saus over de broccoli en pasta en bak de pasta-broccoligratin circa 30 minuten in de oven.
Tip;
Serveer de pastaovenschotel met een salade caprese: Gebruik hiervoor 1 bakje kerstomaatjes en zakje mini mozzarellabolletjes. Halveer de kerstomaatjes en de mozzarellabolletjes en breng de salade op smaak met olijfolie, zout en peper. Garneer met een ruime hoeveelheid verse basilicumblaadjes