Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken
06-03-2011
Basilicum-limoencake
Basilicum-limoencake
voor 4 personen:
180 g zachte boter,300 g patisseriebloem, gezeefd 165 g fijne griessuiker,3 eieren,1 zakje bakpoeder sap en de geraspte schil van 1 limoen,1 busseltje basilicum 15 cl lauwemelk,1 snuifje zeezout.
Bereidingswijze: Pluk de basilicum en mix die fijn met de lauwe melk.
Roer de boter en de griessuiker tot een zachte massa, klop er de eieren door. Roer er de gezeefde bloem, het bakpoeder en een snuifje zeezout door. Meng er tot slot de basilicummelk, het limoensap en de limoenzeste door.
Vul een cakevorm met het beslag en bak de cake in een voorverwarmde oven van 180 °C gedurende 45 à 60 minuten.
Laat de basilicum-limoencake afkoelen op een rooster.
De culinaire troeven van het bintje - Gevulde bintjes
Voor 4 personen: 12 middelgrote bintjes,melk,boter,peper en zout,nootmuskaat Aardappel 1: 3 stuks lente-ui,50 g gerookte zalm,3 el walnoten
Aardappel 2: 50 g blauwschimmelkaas,75 g gerookte eendenborst (in plakken) 1 kleine sjalot,1 tak munt
Aardappel 3: 1 kleine rode Spaanse peper,75 g gerookte kipfilet 8 takken bieslook,3 el gepelde pindanoten,3 el sojasaus
Bereidingswijze
Kook de ongeschilde aardappelen gaar in lichtgezouten water. Doe dit op een niet te hoog vuur. Snijd nadien hoedjes van de aardappelen, hol ze uit met een lepel en maak er puree van met melk, boter, peper, zout en nootmuskaat. Houd warm.
Maak de vullingen klaar. Voor de eerste aardappel: snijd de lente-ui fijn en de zalm in repen. Hak de walnoten grof. Voor de tweede aardappel: snijd de kaas in blokjes, trek de eendenborst in stukken, snijd de sjalot en de munt fijn. Voor de derde aardappel: snijd de peper fijn, trek de kipfilet in stukken, snijd de bieslook fijn. Rooster de pindanoten in een droge pan, blus met sojasaus.
Meng om de aardappelen te vullen telkensde puree met de vullingen.
Bintjes op Lyonese wijze met carpaccio van rosbief
Bintjes op Lyonese wijze met carpaccio van rosbief
Voor 4 personen: 1,5 kg bintjes,3 el ganzenvet,1 fijngehakte ui 2 fijngehakte knoflooktenen,de blaadjes van 4 takken tijm peper en zout,4 steaks van 125 g elk,boter,16 opgelegde augurkjes. Voor de vinaigrette: 4 el sojasaus,1,5 el graanmosterd,2 el water,2 el melk,peper.
Bereidingswijze < 45 min
Schil de aardappelen en snijd ze overlangs in plakken van 5 mm dik. Smelt ganzenvet in een grote pan en verdeel de plakken erin. Laat op zacht vuur gaar bakken. Voeg halverwege de ui, de look en de tijm toe. Kruid met peper en zout.
Meng de ingrediënten voor de vinaigrette en laat 10 min rusten.
Bak de steak bleu in boter. Kruid met peper en zout, haal uit de pan en laat afkoelen. Snijd het vlees in plakken van 5 mm dik en leg op de borden.
Snijd de augurken in fijne plakken, verdeel over het vlees. Lepel de vinaigrette erover en er rond en serveer de aardappelen erbij.
Wat eten we vandaag? Misschien heb ik vandaag het antwoord voor je, want dankzij de film Rango die vanaf nu in de zalen loopt, deelt niemand minder dan Johnny Depp, de stem van Rango, zijn favoriete cowboygeïnspireerde recept waar hij dol op is! Misschien zou je het liefst je tanden in Johnny zelf zetten de meest sexy man ter wereld (in 2009), maar dat gaat waarschijnlijk deze avond niet meer lukken. Johnny Depp is gek op Mexicaanse gerechten, is een fervente fastfood fan, houdt enorm veel van goedkope chocolade, maar tegelijkertijd heeft hij een kennersneus voor fijne wijnen en weet hij een klassieke maaltijd zoals deze hieronder altijd te appreciëren.
Vandaar dat we dus een lekker ruig gerechtje gaan klaarmaken dat vol gezonde proteïnen zit en vol met smaak ook natuurlijk! En met het excuus dat Johnny Depp het ook graag eet zullen de kinderen die bonen in het volgende westernrecept zeker weten te appreciëren:
Stoere Johnny-bonen met cowboypatatjes met gehakt Voor 4 personen:
- 1 veel te grote pot witte Johnny Depp-bonen in tomatensaus (Dit is niet hun officiële naam!) - 2 uien uit de woestijn (gewone uien zijn ook goed) - 250 gram gemengd gehakt,Een blikje tomatenpuree, - Verse peper en wat minder vers zout, Mild paprikapoeder, - cowboypatatjes (500 gram krielpatatjes),1 krop sla,2 tomaten.
Bereiding:
Zet je cowgirl-hoed op en kook de krielpatatjes in ruim kokend water. Zet daarna de cowboypatatjes op het vuur en bak ze kort zodat ze een mooi knapperig schilletje krijgen. Begin daarna aan het gehakt. Fruit de uien op laag vuur en voeg nadat deze glazig zijn geworden het gehakt toe. Haal de tomatenpuree uit het blik en doe het allemaal samen bij het gehakt in een pan en breng op smaak met het paprikapoeder.
Laat het gehakt gaar worden en voeg zout en peper toe. Voeg nu de bonen toe samen met de krielpatatjes uit de koekenpan. Laat alles nog wat sudderen en lekker warm worden, cowboys hebben het namelijk graag heet.
Maak een eenvoudige frisse salade met tomaat en binnen 30 minuten heeft u een echt Rango recept op tafel staan! Cowboy en Cowgirl waardig! Eet smakelijk! (Je mag nu je cowgirl-hoed terug afzetten, dat eet makkelijker.)
Een glas alcohol per dag kan Alzheimer op latere leeftijd voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Lichaam en geest Mensen die een gematigde hoeveelheid alcohol drinken, lopen minder risico dement te worden en in het bijzonder Alzheimer te ontwikkelen. Duitse onderzoekers volgden 3.200 75-plussers die aanvankelijk niet dement waren gedurende drie jaren. Daaruit blijkt dat het consumeren van een gematigde hoeveelheid het algemene risico op dementie of Alzheimer verlaagde. Deze mensen bleken in goede lichamelijke en mentale gezondheid te zijn. Wijn en bier Overmatig alcohol drinken is de oorzaak van tien procent van alle gevallen van dementie. De helft dronk geen alcohol, een kwart nam dagelijks een drankje, dat is het equivalent tien gram alcohol, 12,4 procent dronk twee eenheden en nog eens 12,4 procent meer dan twee glazen. De helft consumeerde alleen wijn, een derde hield zich aan bier, anderen dronken de twee. Aan het einde kreeg zeven procent de diagnose van dementie en 3,5 procent ontwikkelden Alzheimer.
Hannah Clark van de Britse genootschap voor Alzheimer: "Tot drie eenheden alcohol, zeker wijn, per dag drinken beperkt het risico. Hoewel er nog meer onderzoek moet gebeuren, denken we dat de voordelen van antioxidanten komen."
Met alle lawaai rond nieuwe restaurants en mediatieke chefs, zou je bijna vergeten dat er uitstekende restaurants zijn die zonder veel tamtam hun gang gaan en misschien wat meer aandacht verdienen.
Of, waar, en met wie ik over acht maanden graag aan tafel zou schuiven, kan ik met de beste wil van de wereld niet bedenken. Maar daar word je bijna toe gedwongen als je in een toprestaurant - of in een pas geopende brasserie waar veel buzz over is - een plaatsje wil veroveren tijdens het weekend. Gelukkig konden we gewoon een tafel krijgen op een middag in het sterrenrestaurant Dôme in Antwerpen. Het was jaren geleden dat ik er at, en het lengen van de dagen leek me een prima gelegenheid om er terug te keren.
Een wandeling langs de unieke Cogels Osylei bracht me al helemaal in de goede stemming. Aan de inrichting van het unieke pand is weinig veranderd. Onder de imposante witte koepel zijn chocoladebruin en hemelsblauw de tinten van meubilair en kostuums. Kleuren die ontleend zijn aan de al even unieke vloer van mozaïeksteentjes. 's Middags maakt het een wat koele indruk, 's avonds wordt die verzacht door de verlichting.
Als aperitief stelt de ober ons een 'ontdekking' voor: Cheninpan van domein Lechartier, een natuurlijk parelende wijn van 100% chenin (8 euro). Altijd in voor een avontuur ontdekken we deze lichtjes troebele, zeer frisse opener. De twee hapjes, rillette van makreel met vinaigrette van piment, en mousse van avocado met een warm, smaakvol tomaatje en een crunchy koekje van parmezaan bouwen mooi op.
De lunch klinkt aantrekkelijk: voor 35 euro serveert de chef vandaag een velouté van langoustines en kort gebakken sint-jakobsvruchten, gevolgd door rog, en dessert. Maar we zijn in een 'laat het maar eens breed hangen'-bui en kiezen à la carte. Het is nog het wintermenu, dat zal snel veranderen.
Bij de voorgerechten is mijn keuze onmiddellijk gemaakt, en ik kan er meteen bij vertellen dat het een van de lekkerste dingen is die ik dit jaar heb gegeten: rauwe en gekookte schorseneren met zwarte truffel en vogelmuur (32). Man man, dat is lekker: lange krullen van gedroogde schorseneer, daaronder zachte schorseneer in romige jus met daarop, niet te zuinig, geschaafde zwarte truffel. Hoewel de meeste truffels worden gegeten met de feestdagen zijn ze nu op hun best, en áls je dan truffel eet, moet het zo zijn. Geen truffelolie, geen truffelcrème, geen truffelvinaigrette, maar het echte product.
Mijn gezelschap laat zich verleiden tot de Baskische boudin, met raapjes en mosterd (28 euro). Ook hij steekt de loftrompet over de pittige smaak. Voor de hoofdgerechten kiezen we voor vis, en om bij deze uiteenlopende gerechten een passende partner te vinden, hadden we de sommelier om raad gevraagd. Die stelt een verrassend volle riesling voor, uit de Moezel, van Heymann-Löwenstein. De eerste impressie is zoet, de afdronk mooi droog. Toch zullen we vaststellen dat hij met zijn kracht het best tot zijn recht komt bij de voorgerechten.
De griet die op de kaart staat is niet aangekomen, maar dezelfde bereiding, met Japanse crosne-aardappelen, molsla en crème van spek, is er wel met zeebaars (39 euro). En die blijkt robuust en succulent. Ik kies de fera (36), een zoetwatervis uit het meer van Genève, die je hier zelden op een kaart ziet staan, en die wordt zacht vergezeld door gesmolten zoete uien en boterjus met esdoorn en asse van prei (as, het nieuwe modewoord).
Neen, geen dessert meer, zeggen we, tot mijn tafelgenoot het woord 'ganache' hoort en terstond bijdraait. Het donkere chocoladedessert (12) contrasteert mooi met de helgroene coulis van kiwi, en zet een waardig punt achter de maaltijd. Ik eindig op een frisse noot met perfect rijpe mango en een exotisch vleugje kokosnoot.
Dôme Grote Hondstraat 2, 2018 Antwerpen 03/239.90.03 www.domeweb.be Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag
In het Vitayaprogramma 'Het Caloriecomplot maakte Lien Willaert bij kijkers thuis caloriearme versies van hun favoriete gerechten. Die recepten, aangevuld met eigen creaties, zijn nu terug te vinden in het gelijknamige kookboek.
Lamskroon met groentelasagne Voor 4 personen;
Voor de groentelasagne 1 aubergine ,1 gele courgette ,1 groene courgette ,4 puntpaprika's, 4 rode tomaten ,4 gele tomaten ,2 takjes rozemarijn ,4 teentjes look , 150 g aardappelen (met schil, gewassen) ,20 g olijfolie , een paar blaadjes basilicum ,50 g Chavroux ,peper en zout.
Voor de lamskroon 1 bosje basilicum ,een paar takjes munt,1 bosje peterselie 1 el broodkruim ,1 el Chavroux ,500 g lamskroon
Voor de saus 2 dl kippenbouillon ,4 puntpaprika's 1 takje rozemarijn ,1 takje tijm
Bereiding Verwarm de oven voor op 180 °C.
De lasagne Snijd de aubergine en de courgettes met de mandoline (of met een mes) in de lengte in repen. Dep de aubergines droog en bestrooi ze met zout. Het zout onttrekt het vocht en voorkomt dat de aubergines als een spons alle vet opslorpen.
- Snijd de puntpaprika's (ook die voor de saus) in twee, leg ze met de velkant naar boven onder de grill, laat het vel zwart blakeren, haal ze uit de oven en verwijder het vel. - Ontvel de gele en de rode tomaten (zie p. 24). Snijd ze in vier, verwijder de zaadjes, schik ze met de holle kant naar onder in een ovenschaal, bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met takjes rozemarijn. Doe er een paar teentjes (ongepelde) look bij voor het aroma. Zet de tomaten 20 minuten in de oven op 160 °C. - Was de aardappelen, snijd ze in schijven en stoom ze. - Kruid de courgette met peper en zout. Bestrijk een grillpan met olijfolie en grill de plakken aan beide kanten zodat er mooie zwarte streepjes ontstaan. Bestrijk indien nodig de groenten of de grillpan opnieuw met olijfolie. Verwijder het teveel aan zout op de aubergines en dep ze droog. Grill de aubergines op dezelfde manier als de courgettes. - Maak een lasagne of torentje van aubergine, gele tomaten, groene courgette, aardappelen, Chavroux, paprika, gele courgette, basilicum en rode tomaten. Dit torentje kan je gerust op voorhand maken en dan opwarmen in de oven.
De lamskroon Voor de kruidenkorst: - Mix basilicum, munt, peterselie en broodkruim met 1 eetlepel Chavroux. Kruid met peper en zout. Schroei de lamskroon 1 minuut dicht op een hoog vuur, zet het vuur lager en laat het vlees 2 minuten bakken. Draai het om en volg dezelfde werkwijze. Kruid met peper en zout. (Houd de braadpan bij voor de saus.) - Besmeer het vlees met de kruidenpesto. - Leg de lamskroon in een ovenschaal en zet ze 10 minuten in de oven op 180 °C. Neem de schaal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat het vlees rusten. - Zet ondertussen de groentelasagne in de oven, ongeveer 20 minuten op 180 °C. Zet het vlees 4 minuten voor het opdienen bij de lasagne om op te warmen.
De saus Blus de braadpan met kippenbouillon en laat inkoken. Voeg de gepelde paprika's toe en mix. Geef smaak met rozemarijn en tijm en laat verder inkoken.
Je kan niet alle lamsvlees over dezelfde kam scheren: lamskotelet bevat 279 kcal per 100 gram, maar lamskroon, lamsschouder, lamsbout en lamsgehakt zijn vrij magere vleessoorten, ze leveren zo'n 160 kcal per 100 gram. Ze bevatten veel eiwitten, ijzer en zink, wat ervoor zorgt dat je je energiek voelt. De vitamine B zorgt dan weer voor een mooie huid. Wanneer je op restaurant een groentelasagne bestelt, is dat een megacaloriebom omdat alle ingrediënten met olijfolie worden overgoten voor het gerecht in de oven gaat. De groenten slorpen zo alle vet op. Ik ben enorm zuinig met olijfolie en grill de groenten in een grillpan. Het vraagt wat meer werk, maar je wint heel wat calorieën, en ik vind het ook smakelijker. Ik gebruik groenten van verschillende kleuren; uiteraard kan je de gele tomaten en gele aubergine vervangen door de 'gewone' variant. Probeer wel steeds zoveel mogelijk kleur in je bord te brengen, niet alleen voor het oog, maar ook voor de gezondheid: elke kleurgroep heeft haar specifieke eigenschappen.
De groente bimi klinkt nog niet iedereen bekend in de oren. Jammer, want deze kruising tussen broccoli en chinese kool wordt gezien als supergroente. De stronkjes lijken op die van broccoli alleen dan kleiner en met een langere smalle steel. Ze zijn helemaal eetbaar en rijk aan vitamine C, zink, foliumzuur en glucosinolaten. Dit laatste stofje wordt momenteel onderzocht op de mogelijk preventieve werking tegen kanker. Je kunt bimi op veel manier verwerken in je eten. De smaak is wat milder dan broccoli en heeft een vleugje pepersmaak. Oordeel zelf wat je van dit superstronkje vindt!
Voor twee personen 160 gram pasta-bami, stoomfilet pangasius (+/- 230 gram), 300 gram bimi, olijfolie (2 e.l.), zoetzure saus (4 e.l.), zout, zwarte peper, citroensap.
Bereidingswijze;<Voedingswaarde per persoon: 389 kcal
1. Breng water aan de kook voor de bami en laat deze minimaal 12 minuten koken. 2. Bereid de stoomvis zoals aangegeven staat op de verpakking. 3. Verhit de bimi 4 minuten in een wok met olijfolie. 4. Voeg de zoetzure saus toe aan de bimi en verhit kort mee. 5. Giet de bami af en dien het geheel op. 6. Vis eventueel op smaak brengen met zout, peper en citroensap.
Variatietip: Bimi kun je in elke keuken gebruiken. Ook lekker met gekruide aardappeltjes, kipfilet en champignons.
Daniel Gregory is uitgeroepen tot beste barman ter wereld, en mag zich een jaar lang 'Bols Global Cocktail Master' noemen. De Australiër won gisteravond in Amsterdam de Bols Around The World-competitie. Met zijn 'Highway 75' liet hij zeven andere finalisten achter zich.
Tijdens de finale mixte Gregory zijn 'Highway 75', bestaande uit Genever, Bols White Cream de Cacao, passievruchtsap, Fee Brother Grenadine en Orange Blossom-water met lavendel. De jury roemt de winnaar vanwege zijn creativiteit en wervende presentatie.
De verkiezing van de nieuwe cocktailmaster werd gevierd met optredens van onder andere DJ Roog. De finalisten werden beoordeeld door een vakjury die bestond uit Wayne Collins, Dylan Howarth en Shinn Araki.
Hele wereld De belangstelling voor de competitie was dit jaar groter dan ooit, met kandidaten uit 28 landen. Opvallend dit jaar is de belangstelling uit Argentinië met maar liefst 420 kandidaten.
De finalisten waren Hirohito Arai uit Japan, Dennis Nam uit Zuid-Korea, Oscar Quagliarini uit Italië, Frank Hagendorn uit Duitsland, Bill Bewsher en Daniel Gregory uit Australië en John S. Pomeroy Jr. en H. Joseph Ehrmann uit de Verenigde Staten.
Een Japanse filmploeg kwam speciaal voor de wedstrijd naar Amsterdam om de Japanse finalist op de voet te volgen.
Eén van de basisregels om af te slanken is om je calorieopname te verminderen. Alvast 25 tips om elke dag minstens 500 calorieën te besparen.
1. Laat je niet in de val lokken We zijn geneigd om meer calorierijke drankjes, bijgerechten en desserts te bestellen wanneer we een gezond voorgerecht op ons bord hebben liggen. Onderzoekers aan de universiteit van Cornell ontdekten dat we op die manier tot 131 procent meer calorieën opnemen. Sla daarom tussendoortjes zoals koekjes en chips over zodat je die 500 calorieën automatisch links laat liggen.
2. Let op met olie Olie is erg slecht voor de lijn. Je gebruikt er gemakkelijk te veel van waardoor je onnodig calorieën aan je maaltijden toevoegt. Probeer olie zo veel mogelijk te vermijden in de keuken: gestoomde groenten en gepocheerde voorgerechten zijn een goed alternatief.
3. Geen nootjes meer in huis Laat vanaf nu de nootjes in de winkelrekken liggen. Ze zijn dan misschien goed voor het hart, voor je lijn zijn ze dat allesbehalve. Nootjes zijn een echte caloriebom: een handjevol gemixte nootjes bevat 175 calorieën, 3 kleine porties bevatten er 525. Door ze eenvoudigweg van je boodschappenlijstje te schrappen, bespaar je jezelf 500 extra calorieën. Kan je er echt niet aan weerstaan? Kies dan voor pistachenootjes. Die bevatten de helft minder calorieën dan gewone nootjes.
4. Eet niet voor tv Wie voor de tv eet, neemt gemiddeld 288 meer calorieën op dan iemand die dat aan tafel doet. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Massachusetts. Eet vanaf nu gewoon aan tafel en ga een uurtje wandelen in plaats van voor de tv te zitten.
5. Klein bordje = groot genoeg Hoe groter je bord is, hoe meer je eet. Kies vanaf nu voor een kleiner exemplaar. Je zal zien dat je tot 25 procent minder eet wanneer je van een kleiner bord eet.
6. Slaap voldoende Moeilijke slapers die minder dan 5,5 uur nachtrust hebben, snoepen overdag meer. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Chicago. Wie wat langer slaapt kan zo ongeveer 1087 calorieën besparen.
7. Wees zuinig met saladedressings Wist je dat sommige slaatjes meer calorieën bevatten dan lasagna? Met een slaatje op zich is natuurlijk niets mis, maar het zijn de extra's zoals kaas, nootjes, spek, gedroogd fruit en vinaigrettes die het geheel met calorieën overladen. Voeg daarom dus maar één extraatje toe. Kies voor caloriearme groenten zoals geroosterde paprika, gegrilde uitjes of champignons en halveer de hoeveelheid dressing.
8. Sla room over Koffie met slagroom, volle melk en allerhande siroopjes kan tot 670 calorieën bevatten. Kan je niet weerstaan aan deze zoete verleiding? Ga dan voor een espresso met slagroom die slechts 30 calorieën bevat: dat bespaart je in minder dan een minuut maar liefst 640 calorieën.
9. Tellen is de boodschap Waarom eet je best niet uit een grote verpakking? Omdat het véél te verleidelijk is om te blijven eten totdat je snack helemaal op is. Een zak chips van 250 gram bevat 1260 calorieën. Probeer je daarom aan één portie te houden, zo zal je niet meer dan 140 calorieën binnenspelen.
10. Laat de potten en pannen op het aanrecht Wanneer je zelfbereide maaltijden in potten en pannen op tafel zet, dan is iedereen geneigd om meer eten op te scheppen. Bespaar honderden calorieën door de porties op voorhand op je bord te scheppen en de rest op het aanrecht te laten staan. Zo zal je minder snel opstaan en naar de keuken lopen voor een tweede ronde.
11. Cocktails met weinig tralala Door toevoeging van siroop, vruchtensappen met veel suiker en romige drankjes worden cocktails al snel een ware caloriebom. Een glas bevat al gauw meer dan 800 calorieën. Kies daarom voor drankjes die je kan mixen met tonic, bessensap, een scheutje citroen of ga voor 'on the rocks'.
12. Eet minder pasta Eén portie pasta bevat slechts 220 calorieën, maar restaurants doen daar maar al te graag een schepje bovenop. Onderzoek aan de universiteit van New York heeft uitgewezen dat porties op restaurant maar liefst 480 procent groter zijn dan de gemiddelde maaltijd. Dat zijn 1056 calorieën meer. Probeer je daarom aan de normale hoeveelheid te houden.
13. Beperk het aantal gasten Wanneer je in een gezelschap van meer dan 7 personen dineert, dan ben je geneigd om tot 96 procent meer te eten. Dat zegt Dr. Brian Wansink, de auteur van Mindless Eating. Dubbel zo veel eten is allesbehalve goed voor je lijn: beperk dus het aantal gasten waardoor je op een eenvoudige manier 500 calorieën bespaart.
14. Laat wat liggen Laat 25 procent van je eten op je bord liggen. Zo spaar je 500 calorieën uit als je dagelijks gemiddeld 2000 calorieën eet.
15. Maak een mini-maaltijd Zoek recepten op voor overheerlijke desserts en maak je eigen miniportie. Zo heb je dubbel prijs: je speelt minder calorieën binnen dan bij een normale portie en je kan tegelijkertijd genieten van een dessert zonder je daar schuldig om te voelen. Zolang je zoetigheden met mate eet, hoef je ze niet uit je leven te verbannen.
16. Vervang smoothies Smoothies lijken op het eerste gezicht dan wel erg gezond, toch bevatten ze al gauw meer dan 800 calorieën. In plaats van smoothies als ontbijt te drinken, kies je beter voor caloriearme havermout met bruine suiker en schijfjes banaan. Dat bespaart je 518 calorieën per dag.
17. Wees de ideale gastvrouw Ga een uurtje inkopen doen, zet de boodschappen vervolgens klaar en spendeer tot slot 2 uur in de keuken om een overheerlijke maaltijd klaar te maken. Dek de tafel en serveren maar! Je hebt dat glaasje champagne (106 calorieën) nu wel dubbel en dik verdiend: met een avondje kokkerellen verbrand je namelijk gemiddeld 640 calorieën.
18. Weg met frisdrank! Een blikje frisdrank bevat tussen de 150 en 180 calorieën, drink je er 3 per dag dan levert jou dat onnodig extra veel calorieën op. Drink daarom water of light-versies en je zal ongeveer 540 calorieën besparen.
19. Afslanken? Eitje! Eet twee gekookte eitjes als ontbijt. Je zal merken dat je snel een verzadigd gevoel zal krijgen waardoor je overdag zo'n 416 calorieën minder zal eten. Door 's middags en 's avonds voor de maaltijd een caloriearm soepje te eten zal je bovendien 134 calorieën per portie besparen. Dat zijn dus omgerekend zijn 684 calorieën per dag.
20. Doe-het-zelf-popcorn Popcorn in bioscopen zijn echte dikmakers. Een grote portie bevat meer dan 1000 calorieën. Toch zijn er doe-het-zelf-zakjes waarmee je zelf (94 procent vetvrije) popcorn kan maken. Zo heb je weer 700 calorieën uitgespaard.
21. Luister naar je buik Wanneer je een verzadigd gevoel begint te krijgen, leg je best zo snel mogelijk je vork neer. Luister naar je lichaam en voel je niet schuldig om dat laatste stukje op je bord te laten liggen. Een handige manier om die 500 extra calorieën links te laten liggen.
22. Suikervrij = 0 calorieën In een halve liter thee met toegevoegde suikers zitten vaak meer dan 400 calorieën verstopt. Vervang deze drankjes door suikervrije varianten.
23. Wees een zenuwpees Af en toe de benen losgooien helpt je om overtollige kilo's kwijt te raken. Loop daarom rond terwijl je telefoneert of gebruik bijvoorbeeld je voeten om met het ritme van de muziek mee te doen.
24. Labels lezen Kijk altijd goed wat er op de voedinglabels staat te lezen. Calorieën worden vaak per portie aangeduid maar in een verpakking zit vaak meer dan één portie. Zo eet je (vaak zonder het te weten) meer dan je eigenlijk wilde eten.
25. Eéntje = geentje Afslanken betekent niet dat je alle dikmakers onherroepelijk van het menu moet schrappen. Zolang je de hoeveelheden aanpast mag je gerust wel eens aan je zoete verlangens toegeven. Eén bolletje ijs is meer dan voldoende om toch van je favoriete snack te genieten.
Buiten is het koud maar er is zon, dat is lekker. Voorjaarsgevoel blijft. Ja, ik heb het. Risotto. Veel mensen vinden het voor de herfst, maar met winter-postelein..? Ik ga ervoor.
Ingrediënten:
300 gr risottorijst ,900 ml kippenbouillon ,500 gr kippendijvlees
1 ui, gesnipperd ,300 gr winter-postelein ,glas witte wijn (droog)
50 gr geraspte belegen boerenkaas ,boter, olie ,zout en peper.
Bereidingswijze:
Fruit je uitje in wat olie en boter. Doe zout en peper op het kippenvlees. Doe ze bij de ui en kleur ze rondom. En nee, dit is niet moeilijk, kom nou, zet de oven maar vast op 175°C. Voeg nu de rijst toe en schep die steeds even om, moet net een klein beetje glazig worden. Schenk er het glas witte wijn bij.
En nu, het is echt zo simpel als wat, de bouillon erbij gieten, even aan de kook laten komen, nog een keer goed roeren en de hele pan in de oven. Een half uur. Na een kwartier roer je alles nog eens goed om. O, ja, zonder deksel, dat is belangrijk.
Na een half uur haal je pan uit de oven. Strooi er de kaas over, nog een klontje boter, en de winter-postelein. Goed omscheppen. Aan tafel! Beetje raspt van limoen er over? Paar druppels citroensap, je mag het allemaal zelf bepalen. Lekker wordt het toch wel.
Dit is een variatie op de klassieke bereiding. Als je gratin dauphinois serveert bij je maaltijd, kan je niet altijd drie kwartier wachten voor de aardappelen klaar zijn.
Voor 10 personen
1,8 kg aardappelen van gelijke vorm en grootte. Het liefst dus lang en smal. bvb 'rode pipo's' of 'belle de fontenay'
2 l roomsaus,50 gr boter,50 gr knoflook 150 gr gruèrekaas, zout, peper en muskaatnoot
Materiaal
Kommetjes voor 1 persoon (ongeveer 9 cm diameter en 5 cm hoog)
Gegratineerde aardappelen met roomsaus 'à la carte'
Bereidingswijze
Schil de aardappelen en kook ze half gaar. Laat afkoelen
Maak een roomsaus en voeg de geperste knoflook toe
Snij de aardappelen in plakjes van ongeveer 3 mm
Boter de kommetjes in
Leg een laagje aardappel in de kommetjes en oversaus met een beetje roomsaus. Herhaal dit tot de kommetjes vol zijn
Bestrooi met gemalen kaas en leg bovenop een klontje boter
Tip; Tot hier kan je alles op voorhand maken. De afwerking gebeurd dan op het moment dat je moet serveren
Zet de kommetjes 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C
Zet gedurende 4 minuten onder de gril of salamander om een bruin korstje te krijgen
Deze versie met zuidvruchten is buitengewoon lekker.
voor 4 personen:
1 ui in ringen ,1 appel, zonder klokhuis in blokjes,
1 chilipeper zonder pit en lijst, ragfijn ,100 gr gedroogde abrikozen,
100 gr gedoogde pruimen ,10 dadels zonder pit ,
2 theel kaneelpoeder ,3 dl rode wijn ,1 teen knoflook,
12 lamskoteletten (of 8 wanneer je 2 p.p. voldoende vindt),
2 eetl yoghurt ,2 eetl munt, fijngehakt.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
De tijd vóór de lente, dat is de meest ongeduldige tijd die er is. En zeker dit jaar. We hebben ons portie winter wel gehad en snakken naar de eerste terrasjes. Even nog. En als het geen voorjaar buiten is, dan maken we het toch binnen. Met lamskoteletten bijvoorbeeld. Deze versie met zuidvruchten is buitengewoon lekker.
Twee pannen. In de ene gaan de zuidvruchten, de appel, het kaneelpoeder, de fijngesneden peper en de wijn. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Minuut of tien. In de andere fruit je de uiringen glazig. Schep de uiringen bij de zuidvruchten. Doe wat extra olie in de pan en bak de koteletten. Mooi bruin, maar mals van binnen. Haal ze uit de pan. Hou ze warm. Knijp de knoflook in het bakvet, laat even kleuren. Tikje water erbij, goed roeren en het bakvet met de knoflook bij de zuidvruchten. Schep hier de yoghurt door en de munt. Niet heet maar wel warm laten worden.
Serveren met wat couscous, een aardappel mag ook. Als het maar lekker smaakt.
Tip;Gedroogde appels, abrikozen, rozijnen en dadels leveren een belangrijke hoeveelheid kalium, en levert fruit een belangrijke hoeveelheid ijzer. Hierdoor vormt (gedroogd) fruit een welkome aanvulling in een verantwoorde maaltijd.
Felix Wilbrink bron; detelegraaf.nl globetrotter.nl
Voor 4 tot 6 personen: 450 g spinazie (diepvries) ~ 2 eieren ~ 1 tl knoflookpoeder ~ 1 tl nootmuskaat ~ zout en peper ~ 300 g tarwebloem, plus extra bloem om te bestuiven ~ scheutje olijfolie ~ Voor saus: 4 vleestomaten ~ 10 blaadjes verse basilicum ~ 3 el olijfolie ~1 el balsamicoazijn ~ Voor kaasmandjes: 200 g oude kaas.
Foto: copyright 2009 telegraaf.nl
Bereidingtijd:< 45-60 minuten + 20 minuten rusten
Rasp de kaas en maak voor elk mandje een ronde plak (ø 8 cm, 40-50 g) in een pan met antiaanbaklaag. Laat op hoog vuur smelten en aan beide zijden verkleuren. Haal uit de pan en laat rondom een omgekeerd kopje afkoelen. Ontdooi spinazie en druk overtollig vocht eruit. Klop de eieren los met nootmuskaat, knoflookpoeder, peper en zout. Meng de spinazie en eieren. Kneed de bloem, in gedeeltes erdoor tot een soepel deeg en maak er lange worsten van. Snij in kussentjes van 1 cm en laat minimaal 20 minuten rusten.
Maak saus van tomatenblokjes, basilicum, olijfolie en balsamicoazijn. Kook de gnocchi in porties, in ruim water met wat zout en olijfolie. Zodra ze komen bovendrijven, na ± 4 minuten, zijn ze gaar. Haal met een schuimspaan uit het water en serveer in de kaasmandjes met de saus. Bestrooi eventueel met geraspte Parmezaanse kaas.
Dit recept komt uit Argentinísima ( 29,95 Karakter Uitgevers ISBN 9 789048 302703)
Leuk, ik mag vandaag even naar Ierland, bij de beroemde Bushmills whiskey (ja, in Ierland schrijven ze whiskey i.p.v. whisky) gaan kijken. Weet haast niet waar ik me meer op verheug, de whiskey of de natuur. Hoe dan ook, om in de stemming te komen in een oud Iers kookboek gebladerd.
3 takjes dragon ,zout en peper voor de saus ,60 gr boter ,60 gr bloem ,
150 ml witte wijn ,100 ml crème fraîche ,3 eetl mayonaise ,
1eetl verse dragon ,1 eetl fijngehakte peterselie ,sap van een halve citroen.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Leg de kip met het blaadje laurier, de wortel, ui, selderij en dragon in een pan en doe er zoveel koud water bij dat de kip onder staat. Breng aan de kook en laat drie kwartier pruttelen tot de kip gaar is.
Smelt de boter, roer er de bloem door, laat even garen, zonder dat de bloem bruin wordt. Roer er de wijn door en 3 dl van de bouillon van de kip. Breng de saus aan de kook en laat vier minuten pruttelen. Wel roeren. Met zout en peper op smaak brengen en laten afkoelen. Haal inmiddels het vlees van de kip en snij dat in lekkere stukken.
Roer dan de crème fraîche, de mayonaise, het citroensap en de dragon en peterselie door de saus en doe er de kip bij. Nodig de vriendjes van je kinderen ook maar uit. En haal er een grote zak frieten bij. Feest bij jullie thuis.
Dat vegetarisch eten, eenmaal in de week, is heel leuk hoor, maar heb je wel eens een groentekroket gegeten? Dat kan natuurlijk niet. Voor het betere en complete vegetarische werk moet je natuurlijk in India zijn. En geloof me nu, dit is echt heerlijk. Laat de spliterwten een nacht weken in ruim water. Dan laten uitlekken. Gooi ze in de keukenmachine en zet die aan. Met een kan water ernaast. Laat de machine draaien en giet er zoveel water bij tot je een dikke pasta krijgt. Je moet er kroketten van kunnen vormen. Doe er op het laatst de helft van al de specerijen bij. En twee theelepels zout.
Nu de truc. Los 4 theelepels zout op in een liter warm water. In een ruime kom. Dan vorm je kleine kroketjes van de erwtenpasta. Gaat het beste met natte handen.
Indiërs gebruiken ghee, geklaarde boter, kan je in iedere Turkse super kopen. Laat een flinke laag in de pan smelten en frituur hier (160° C) de kroketjes in. Mooi bruin, dus. Even laten uitlekken en in het zoute water laten glijden. Kwartiertje. Niet langer. Meng inmiddels yoghurt met de rest van de specerijen en nog een snufje zout, en geef dit als dip bij de Matar dal Bara. Zo, dat is nog eens vegetarisch eten.
Mosselsoep op italiaanse wijze Ingrediënten - 1 kg schotse mosselen, - 1 blik van 500 ml gepelde tomaten (type san marzano), - 2 dl olijfolie ,2 lookteentjes ,1 chilipepertje, - guérandezout en peper ,2 takjes platte peterselie ,2 takjes basilicum.
Bereiding 1 Doe 1 dl olijfolie en 1 geplet lookteentje (geplet met het lemmet van een mes) in een grote kookpot. Laat alles zachtjes fruiten, zonder de look te verbranden. Voeg het blik gepelde tomaten, het chilipepertje, de gehakte peterselie en de basilicum erbij. Kruid met peper en zout. Laat alles 30 min. koken op een zacht vuurtje.
2 Doe in een andere kookpot eveneens 1 dl olijfolie en 1 geplet lookteentje doen. Alles zachtjes laten fruiten, zonder de look te verbranden. Voeg de mosselen erbij en laat 10 min. koken, roer regelmatig alles goed om.
3 Haal de mosselen uit hun schelp en filter het kookvocht om eventuele stukjes schelp te vermijden. 4 Voeg alles bij elkaar (mosselen en kookvocht) in de kookpot van de tomatensaus. Breng verder op smaak. De soep is klaar!
Rijst, dé vedette van de wereldkeuken, is even smakelijk als voedzaam en is zonder twijfel het voedingsmiddel bij uitstek voor een kok die zijn creativiteit op een spectaculaire manier wil uitleven. Dit is precies de uitdaging die vijf kandidaten, uitgekozen na twee strenge selectierondes, zullen aangaan door een smakelijke creatie uit te vinden op basis van een aantal opgelegde ingrediënten, waarvan BOSTO rijst natuurlijk de belangrijkste is.
Vijf Nederlanstalige kandidaten van de Bosto Rice Academy zullen het vijf weken lang op VTM evenals op www.bosto.be tegen elkaar opnemen. De winnaar wordt beloond met een weekend en een kookatelier bij Wout Bru, de Belgische chef van het Zuiden van Frankrijk. Wout Bru, die reeds twee Michelin sterren wist te behalen heeft zijn beroemde resturant Chez Bru, in Eygalières, vlakbij Saint-Rémy de Provence en Cavaillon, waar hij de meest veeleisende smaakpapillen verleidt.
Vanaf 28 februari, zullen de prestaties van elke deelnemer op VTM in de vorm van korte reportages van 2 minuten worden uitgezonden. De kijkers zullen via de website www.bosto.be, elke prestatie punten kunnen toekennen. Kijkers die stemmen, maken kans op een weekend genieten bij Wout Bru.
Bron; skynet.be
Categorie:WEETJES OVER VOEDING, Tags:rijst,wedstrijd,Wout Bru ,
Recept van Rosemary Moon Gevulde kool
Gevulde kool recept uit de oude boerenkeuken van Rosemary Moon
voor 4 personen:
8 bladeren van een groene kool ,120 gr oud brood ,225 gr rundergehakt
225 gr worstvlees ,1 ui, fijngehakt ,1 ei losgeklopt ,zout en peper.
voor de saus
2 uien dun in ringen ,30 gr boter ,30 gr bloem
30 gr room ,zout en peper.
Foto: Frank van der Vleuten
Bereidingswijze:
Neem de groene kool en haal er een paar grote bladeren af. Snij de nerf er uit en kook de bladeren 5 minuten in water met flink wat zout. Haal ze er uit en laat uitlekken. Week het brood even in wat bouillon en knijp uit. Doe het in een kom, samen met het gehakt en het worstvlees. Goed mengen, voeg de ui en peper en zout toe, en het losgeklopte ei.
Nu een afsluitbare ovenschaal invetten. Leg er een laag kool in, een laag van het vlees, een laag kool, een laag vlees, eindig met de kool. Deksel er op, in de oven op 160°C. Een uurtje, mag ook iets langer.
Smoor de uien in boter en een kopje water. Lekker lang, tot ze mooi zacht zijn. Dan de bloem erbij en wat room. Goed roeren even laten doorkoken. Maak er een mooie saus van, ook weer op smaak brengen met zout en peper.