Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza met kip, broccoli en spinazie


    Broccoli  een vitaminebom, de prijzen zijn nu voordelig.
    Deze vitaminebom scoort goed in combinatie met bloemkool.
    Of op een pizza!


    Pizza met kip, broccoli en spinazie

     voor 4 personen

    500 g kippenfilets, 1 kg spinazie, 250 g broccoli, 500 g bloem
    300 g water, 10 g gist, 2 eetlepels olijfolie
    1 teentje look, verse oregano, verse tijmblaadjes, zout



    Bereidingswijze

    Bereid het pizzadeeg: los de gist op in het water, meng dit geleidelijk onder de bloem samen met een eetlepel olijfolie. Laat het deeg rijzen. Kneed opnieuw kort en rol dun uit tot een ronde vorm. Strijk de pizzabodem in met de resterende olijfolie.

    Snijd de kippenfilets in reepjes en bak lichtjes aan.
    Reinig en spoel de spinazie. Stoof aan in boter met look, nootmuskaat en zout. Laat uitlekken.
    Snijd de broccoli in kleine roosjes, kook ze beetgaar en verfris.

    Schik de spinazie en broccoli op de bodem van de pizza. Leg daarop de stukjes kip en werk af met tijm- en oreganoblaadjes.
    Bak de pizza gedurende 12 min. in een voorverwarmde oven aan 220°C.


    bron; mijnflandria.be

    Categorie:PIZZA'S,
    Tags:kip, spinazie, brocoli, bloem, gist, look, tijm oregano,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prinsessenbonen, korstjes & mosterdsaus

     

    Prinsessenbonen, korstjes & mosterdsaus

    100 g prinsessenbonen - 1 sjalot - 1 blokje groentenbouillon - 1 soeplepel fijne en zachte mosterd (Amora) - 1 koffielepel room met een laag vetgehalte - broodkruim - look - thijm - boter – peper en zout

         Prinsessenbonen, korstjes & mosterdsaus
                                                                                                           © Soupçon de Balsamique

    Bereiding;< 15 min.- 20min. 
    Was de prinsessenbonen. Kook de bonen in een grilpan met zout, peper en thijm (de boontjes moeten krokant blijven).

    Snijd het brood in zeer kleine stukjes. Laat wat boter smelten in een pan, wrijf in met look en voeg het brood toe. Laat bakken terwijl je regelmatig roert tot je korstjes bekomt. Zet even weg.

    Doe in een steelpan 1 koffielepel boter en laat smelten. Doe er de fijngesneden sjalot in, het blokje groentenbouillon en breng aan de kook. Voeg de mosterd toe, meng goed en doe er ten slotte 1 soeplepel room bij.

    Dien de boontjes (warm of koud) op met de korstjes en de mosterdsaus. Probeer de ingrediënten niet te mengen, anders gaat het bord er niet zo smakelijk uitzien.


    bron; skynet.be

    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:boontjes, brood, mosterdsaus, room, sjalot, bouillon, look, tijm,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snel een slaatje als we fris, licht en gezond willen eten

    Snel een slaatje

    Slaatjes zijn populair, zeker in de zomer, als we fris, licht en gezond
    willen eten. 
    Gepofte aardappelen gevuld met salade

    Voor 4 personen

    - 4 grote aardappels (van ongeveer 365 g elk),
    - 4 plakken prosciutto, 310 g maïskorrels uit blik, uitgelekt,
    - 2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden, 100 g verse jonge spinazie

    Dressing
    - 2 ½ eetlepel tomatensap, 1 ½ eetlepel rodewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie

                              Gepofte aardappelen gevuld met salade
    Bereiding
    1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Borstel de aardappels goed af en prik ze hier en daar in met een vork. Leg ze op een bakplaat en bak 1 uur tot ze gaar zijn. Als je haast hebt kun je de aardappels in de magnetron garen, op een hoge stand, in ongeveer 20 minuten. Leg 1 aardappel middenin de magnetron en de andere eromheen.
    2. Klop intussen de dressingingrediënten in een kleine kom goed door elkaar. Breng de dressing op smaak met zout en peper en zet apart.
    3. Zet een koekenpan op een hoog vuur. Doe de prosciutto erin en bak deze gedurende een paar minuten droog aan beide kanten, tot hij knapperig is. Breek de ham in kleine stukjes en zet apart.
    4. Leg de aardappels op een snijplank en snijd er met een scherp mesje een kruis in, zodat ze in vier parten openvallen. Snijd niet helemaal door, de schil moet van onderen heel blijven.
    5. Doe de maïs, selderij en spinazie in een kom, schenk twee derde van de dressing eroverheen en schep alles luchtig om en om. Vul elke aardappel met een royale lepel salade, bestrooi met de prosciutto en dien meteen op.

    Salade van garnalen en rijstnoedels

    Voor 4 personen

    • - 700 g rauwe garnalen, schoongemaakt en gepeld, met behoud van de staartjes, 1 eetlepel olijfolie, 250 g rijstnoedels
      - 1 wortel, in dunne stokjes gesneden (julienne)
      - ½ komkommer, ontdaan van het zaad en in dunne stokjes gesneden
      - 2 ½ royale handvol verse korianderblaadjes
      - 80 g geroosterde, ongezouten pinda's, gehakt
      - 50 g krokant gebakken uitjes

      Dressing
      - 125 ml rijstazijn, 1 eetlepel geraspte palmsuiker
      - 1 teen knoflook, fijngehakt, 2 rode chilipepertjes, fijngehakt
      - 2 eetlepels vissaus, 3 eetlepels limoensap, 2 eetlepels pindaolie

      Salade van garnalen en rijstnoedels

      Bereiding
      1. Doe de noedels in een grote vuurvaste schaal, schenk er kokend water overheen en laat ze 10minuten wellen. Laat ze uitlekken, spoel af onder de koude kraan en laat opnieuw uitlekken. Doe de noedels in een grote dienschaal.
      2. Steek intussen de barbecue aan of verwarm een grillplaat of -pan tot ze heet is. Bak de garnalen al schuddend in de olie ongeveer 2-3 minuten tot ze net niet meer doorschijnend zijn. Neem de pan van het vuur en meng de garnalen met de noedels, de wortel, de komkommer en de koriander.
      3. Maak de dressing door de azijn, suiker en knoflook in een steelpannetje aan de kook te brengen. Zet het vuur laag en laat 3 minuten zachtjes inkoken. Doe de dressing in een kom met de chilipepertjes, de vissaus en het limoensap. Klop er geleidelijk aan de pindaolie doorheen en breng
      op smaak met zout en peper.
      4. Hussel de salade en de dressing goed door elkaar en strooi er op het laatst de pinda's en uitjes overheen.

      Tip: Krokant gebakken uitjes zijn in strooidoosjes verkrijgbaar bij
      de meeste supermarkten.

    Salade van sint-jakobsschelpen

    Voor 4 personen

    - 300 g sint-jakobsschelpen, zonder de kuit
    - olie om de pan mee in te smeren, 100 g verse jonge spinazie
    - 1 kleine rode paprika, in dunne reepjes gesneden, 50 g taugé

    Sakedressing
    - 25 ml sake, 1 eetlepel limoensap, 1 theelepel vissaus
    - 2 theelepels palmsuiker, geschaafd, of bruine basterdsuiker

                            Salade van sint-jakobsschelpen

    Bereiding

    1. Snijd de sint-jakobsschelpen bij en verwijder eventuele harde spiertjes of velletjes. Spoel ze af en dep ze droog. Klop alle dressingingrediënten in een kommetje tot de suiker is opgelost.
    2. Verwarm een grillplaat of -pan tot ze heet is en bestrijk ze licht met olie.
    Bak de sint-jakobsschelpen 1 minuut aan elke kant tot ze net gaar zijn.
    3. Verdeel de spinazie, paprika en taugé over vier borden. Schik de sint-jakobsschelpen erbovenop, schenk er dressing overheen en dien de salade onmiddellijk op.

    Oosterse salade van gegrilde zalm

    Voor 4 personen

    - 700 g zalmfilets,1 eetlepel olijfolie,2 eetlepels limoensap
    - 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels vloeibare honing
    - 2 rijpe mango's, geschild en in dunne plakjes gesneden
    - 200 g taugé, 1 kleine krop sla (liefst romaine of bindsla)
    - 1 handje verse koriander

    Oosterse dressing
    - 1 eetlepel olijfolie, 1 eetlepel vissaus, 2 eetlepels limoensap
    - 1 kleine rode chilipeper, fijngehakt, ½ theelepel suiker

            Oosterse salade van gegrilde zalm

    Bereiding

    1. Verwijder eventuele graten uit de zalm en leg de filets in een ondiepe schaal (geen metalen). Klop in een kommetje olie, limoensap, sojasaus en honing door elkaar. Schenk het mengsel over de zalm en zorg ervoor dat hij er goed mee bedekt is. Dek de schaal af en zet 30 minuten in de koelkast.
    2. Klop intussen alle ingrediënten voor de oosterse dressing door elkaar.
    Zet de kom apart.
    3. Verhit een grillplaat of -pan tot ze heet is. Als je ervan houdt dat de zalm nog een beetje roze is vanbinnen, bak de filets dan 5 minuten aan één kant en
    4 minuten aan de andere kant. Laat ze anders nog een minuut langer grillen nadat je ze hebt omgedraaid. De baktijd hangt af van de hitte van de grill en de dikte van de filets. Laat de zalmfilets even afkoelen en breek ze dan in stukjes.
    5. Leg de mango, taugé en slablaadjes in een dienschaal, voeg de zalmstukjes toe en hussel alles voorzichtig door elkaar. Schenk de dressing erover en bestrooi met korianderblaadjes.

    Tip: Voeg de dressing pas vlak voor het opdienen toe, anders gaat het knapperige van de taugé en de sla eraf.



    Foto's Credits: *
    Supersalades,terra
    Bron; nieuwsblad.be


    Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
    Tags:aardappel, prosciutto, maïskorrels,spinazie, selderij, garnalen, noten, sint-jakobsschelpen, paprika, taugé, zalm, mango,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep voor een slanke lijn


    Soep voor een slanke lijn

    Wil je nog een kilo of twee kwijtspelen voor je met vakantie vertrekt, dan is meloensoep een prima hulpmiddel: de soep geeft je metabolisme een boost en stilt je honger voor de maaltijd.

    Het geheim van de soep zit in de combinatie van de licht laxerende werking
    van meloen en de gember die je stofwisseling in gang zet.

    Ingrediënten:
    - 1 cantaloupmeloen (met oranje vruchtvlees)
    - 1 galiameloen (met witgroen vruchtvlees),4 dl appelsap
    - 2 eetlepels citroensap, 2 theelepels gemberpoeder
    - 1 handje fijngesneden munt

     

    - Schil en ontpit beide meloenen en snijd ze elk in vier
    - Pers het sap uit de helft van elke meloen in een sapcentrifuge
    - Meng het citroensap, appelsap en citroensap met de gember en de      fijngesneden munt
    - Zet het mengsel minstens een uur op een koele plaats, maar niet in de koelkast
    - Snijd het vruchtvlees met een meloenlepel of theelepeltje uit de andere meloenhelften
    - Roer het vruchtvlees door het sapmengsel
    - Serveer lauw om de verfijnde smaak tot zijn recht te laten komen.
    - Garneer de soep voor het serveren met takjes munt


    Amandine de Paepe
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:meloen, appelsao, citroen,gember, munt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse dorstlessers


    Zomerse dorstlessers 

                                                       Pinot gris Côtes de Remich 2008, Domaines VinsmoselleLuxemburg                                         

    Pinot gris Côtes de Remich 2008, Domaines VinsmoselleLuxemburg

    Wijn die op een warme dag voor een dorstlessend, lees 'verfrissend' gevoel zorgt. Niet meteen om een ganse fles in een mum van tijd soldaat te maken, maar gewoon een glas goed gekoelde wijn die op gelijk welk tijdstip van de
    dag met plezier kan gedronken worden. Hun karakteristieken? Hoofdzakelijk wit, flink aromatisch in neus en mond, en vooral, doorspekt met een stevige scheut zuren. 

    Claus C. Jacob Riesling Classic 2009
    Pfalz, Duitsland

    Heel lichtvoetige maar best genietbare riesling afkomstig uit één van de warmste Duitse wijnregio's. Het 'kleine Toscane' wordt de Pfalz wel eens genoemd, verwijzend naar de vijgenbomen en oleanders die er groeien. Ook deze riesling getuigt van flink wat zon hoewel de aroma's in neus en mond ietwat mager zijn, wel plezierig in de mond maar een beetje eentonig qua smaakprofiel. Een mooi steekspel tussen zoet en zuur, vrij korte maar zuivere finale. Geen grootse wijn maar goed koel geschonken een prima dorstlesser.

    Alcoholgehalte: 12% vol.
    Prijs: 3,48 euro.
    Te koop bij: Makro.


    Marianne Sauvignon blanc 2010, 'Cuvée l'Escapade'
    Zuid-Afrika

    Een sauvignon blanc in een uiterst modern kleedje maar met flink wat temperament. Lichtgeel getint met groene toets, uitbundig geurend naar limoen, kruisbes en vers gemaaid gras, pittig en hypernerveus op de tong, stevige zuurtoets maar fraai gecounterd door het rijpe fruit. Vrij lange finale met heel klein bittertje op het einde. Meer dan zomaar een dorstlesser, heerlijk met olijfjes of knapperige rauwe groentjes als tussendoortje. Schenk goed koel, rond de 6 à 8°C.

    Alcoholgehalte: 13% vol.
    Prijs: 6,99 euro.
    Te koop bij: Delhaize.

    Pinot gris 'Cuvée Réserve' 2009, Cave de Bennwihr
    Elzas, Frankrijk

    Eenvoudige Elzasserwijnen zijn meestal prima zomerse dorstlessers. Vooral die van een goed aromatisch druivenras als pinot gris dat, indien bij de juiste rijpheid geoogst, bol staat van exotische fruittoetsen. Deze pinot gris lost de verwachtingen in. Mooie volle kleur, uitbundig geurend naar wit fruit, mango en passievruchten, vrij vol in de mond, zelfs tikkeltje mollig en vet maar met behoud van frisheid. Vrij bescheiden lengte maar goed fris geschonken een leuk glas wijn, uitstekend als afzakkertje na de maaltijd.

    Alcoholgehalte: 13% vol.
    Prijs: 5,95 euro.
    Te koop bij: Colruyt.

    Pinot gris Côtes de Remich 2008, Domaines Vinsmoselle
    Luxemburg

    Wordt pinot gris niet best zo jong mogelijk gedronken? En vooral als die uit Luxemburg komt? Het is een misverstand want in goede jaren kan Luxemburgse witte wijn best wat verouderen. Dit exemplaar is nu perfect op dronk en getuigt van verrassend veel inhoud en structuur. Lichtgeel getint, de neus doet denken aan bloemen, rijpe appel en peer, net zo in de mond, mooi gevarieerd, ontbeert misschien een tikkeltje frisheid op het einde. Al bij een al prima dorstlesser voor weinig geld.

    Alcoholgehalte: 11,5%vol.
    Prijs: 4,60 euro.
    Te koop bij: Alvo.

    Pirca Chardonnay 2009
    Central Valley, Chili

    Krachtige, veelal met hout doorspekte chardonnay is niet meteen een schoolvoorbeeld van easy drinking wijn. En toch kan chardonnay zich perfect in die rol inleven als hij maar voldoende frisheid in zich heeft. Deze Chileen weet te verrassen door zijn frisse fruitaroma's, geen overrijp fruit maar verse limoen, peer en ananas, lekker sappig en levendig in de mond, fruit van aanzet tot finale, tikkeltje alcohol in de staart maar dat stoort niet echt. Goed fris schenken, doet meteen snakken naar een volgend glas.

    Alcoholgehalte: 14% vol.
    Prijs: 6,99 euro.
    Te koop bij: Carrefour.

    Saint Véran 2010 eigen botteling
    Bourgogne, Frankrijk

    Nog meer excellente chardonnay met dit exemplaar uit het zuiden van de Bourgogne. Heel slank en strak gemaakt, doet zelfs wat denken aan de betere Chablis, en dat is des te opmerkelijker gezien zijn meer zuidelijke herkomst. Lichtgele kleur met groene toets, frisse en plezierige neus, aroma's van bloesems, rijpe limoen, abrikoos en kiwi, goed nerveus en pittig in de mond, mooi fruit, tintelend zuur maar niks agressief, fraaie lengte en kraakzuiver. Prima zomerse dorstlesser die ook als aperitief kan worden geschonken.

    Alcoholgehalte: 13% vol.
    Prijs: 6,99 euro.
    Te koop bij: Delhaize.


    Alain Bloeykens
    bron; nieuwsblad.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:Saint Véran 2010, Pirca Chardonnay 2009, Pinot gris Côtes de Remich 2008, Pinot gris 'Cuvée Réserve' 2009,Marianne Sauvignon blanc 2010, Claus C. Jacob Riesling Classic 2009,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Suzi Wan loempiasaus




    Nieuwe Suzi Wan loempiasaus

    Nieuwe Suzi Wan loempiasaus

    De nieuwe Loempiasaus van Suzi Wan maakt uw smaakpapillen wakker. Desaus is pikanter (medium hot) dan de klassieke zoetzure saus en ook de consistentie is anders.

    Loempiasaus is, zoals de naam zegt, ideaal bij loempia’s, maar is ook heerlijk bij barbecuegerechten, scampi, vlees en andere oosterse lekkernijen.

    De nieuwe Loempiasaus van Suzi Wan is gemaakt met de allerbeste ingrediënten en bevat geen kleurstoffen, kunstmatige aroma’s of bewaarmiddelen. De saus is zoet, pikant en vol van smaak – de Aziatische keuken op haar best! Enkele druppels maken het verschil in al uw gerechten.

    De Loempiasaus van Suzi Wan is de nieuwste telg in het brede productgamma van Suzi Wan waarmee elk zomers aperitiefhapje een exotische toets krijgt.

    De Loempiasaus van Suzi Wan is vanaf te koop in de kruidenafdeling van uw supermarkt.
    Adviesprijs : 3,19 euro voor een fles van 350 g.


    bron; skynet.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Loempiasaus,
    03-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken zalm met ham en paddestoelen


    Gebakken zalm met ham en paddestoelen

     Voor 4 personen;
    600 g
    zalmfilet, 4 grote aardappelen, boter,1 fijngehakte rode ui

    1 kleine wortel, in fijne schijfjes, 1 seldertak, fijngesneden

    200 g bospaddestoelen, fijngesneden, 50 g
    fijngesneden ham
    sap van een halve citroen,
    1 glas droge witte wijn
    zout en peper van de molen



  • Gebakken zalm met ham en paddestoelen
















    Bereiding;
    1. Schil de aardappelen en snij ze in fijne schijfjes.
    2. Strijk een bakblik in met margarine vloeibaar en bedek de bodem met de aardappelschijfjes.
    3. Strooi er wat zout en peper over en zet 25 minuten in een voorverwarmde oven (200 °C).
    4. Verhit drie eetlepels boter in een braadpan.
    5. Meng er de ui, de wortel, de paddestoelen, de ham en het citroensap doorheen.
    6. Laat garen tot alle citroensap is verdampt en het mengsel begint te bakken.
    7. Zet het vuur lager en laat zachtjes bakken tot de uisnippers zacht zijn.
    8. Voeg de wijn toe en laat inkoken.
    9. Breng op smaak met peper.
    10. Leg de zalm op een groot stuk dubbelgevouwen aluminiumfolie.
    11. schuif op een bakplaat en dan in de oven.
    12. Doe dit 10 minuten voor de aardappelen klaar zijn.
    13. Verdeel de vis over vier warme borden en serveer er de aardappelschijfjes rond.

    Tip: Dien op met een groen slaatje.

    bron; solo.be


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:zalm, aardappelen, boter, ui, wortel, selder, paddestoelen, ham, citroen, wijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tagliatelle met gamba‘s


    Tagliatelle met gamba‘s

    Voor 4 personen;
    350 à 400 g tagliatelle ,400 g gambastaarten
    300 g tongfilet, 150 ml groentebouillon, sap van 1 citroen
    1 teentje knoflook, 2 el olijfolie, koriander

                  

    Bereidingswijze

    Snij de tongfilet in stukken. Besprenkel met citroensap.
    Kook de pasta al dente in gezouten water.
    Pel de gamba‘s maar laat het uiteinde eraan. Bak ze in de olie.

    Verwarm de groentebouillon met de fijngehakte knoflook.
    Voeg de tongfilet toe. Laat enkele minuten garen.

    Voeg de uitgelekte pasta toe. Kruid met peper en zout.
    Verdeel over borden en schik er de gamba‘s op, met de staart naar boven. Versier met koriander.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Tagliatelle, gamba, tong, groenteboillon, citroen, look, olifolie, koriander,
    02-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groene lasagne met kabeljauw, zeekraal en saffraanhollandaise


    Groene lasagne met kabeljauw, zeekraal en saffraanhollandaise

    Voor 4 personen:
    1 ui, 1 wortel,1 stengel groene selderij,1 laurierblaadje
    ½ tl zwartepeperkorrels, ½ tl venkelzaad, 2 tl zeezout
    2 x 200 g kabeljauwhaas, 1 citroen
    Voor de lasagne: 12 gedroogde groene lasagnebladen
    olijfolie, 300 g zeekraal, zwarte peper, 2 el grijze garnalen
    1 zakje inktvisinkt
    Voor de hollandaisesaus: 2 tomaten, 1 snuif saffraandraadjes
    2 eierdooiers, 125 g gesmolten boter, witte peper en zout


                              

    Bereidingswijze< 45 min.

    Hak de ui, wortel en selderij grof en doe in een ondiepe pan met 6 dl water. Voeg kruiden en zout toe en breng aan de kook.
    Laat 5 minuten zacht koken en leg er de vis in.
    Snij 2 plakjes van de citroen (gebruik de rest voor de zeekraal en hollandaise) en leg een plakje citroen op elke portie. Dek af en pocheer 5 minuten.
    Haal de pan van het vuur en laat de vis afkoelen in het pocheervocht.
    Haal de vis uit het pocheervocht en verdeel in schilfers.

    Kook de lasagnebladen beetgaar in gezouten water.
    Laat uitlekken en bestrijk met olijfolie.
    Blancheer de zeekraal in ongezouten water en laat goed uitlekken.
    Kruid met olijfolie, citroensap en peper. Dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en verwijder de schil en pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes.

    Neem 2 eetlepels pocheervocht en laat er de saffraan in weken. Klop de eierdooiers los. Voeg het saffraanvocht en sap van een halve citroen toe.
    Klop met een elektrische handmixer en voeg druppelsgewijs de boter toe tot
    de hollandaise dik en smeuïg is. Kruid met witte peper en zout en hou warm.

    Bouw de lasagne op door op 4 borden een lasagnevel te leggen.
    Verdeel bijna al de zeekraal over het deeg en leg er een tweede lasagnevel op. Verdeel de vis over het deeg en lepel er wat saus over.
    Werk af met de tomaten en resterende lasagnevellen.
    Garneer met een takje zeekraal. Lepel de garnalen en hollandaisesaus rondom de lasagne. Roer de inktvisinkt los met olijfolie en druppel op de borden.
     


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:ui, wortel, selderrij, laulier, venkel, kabeljauw, citroen, lasagne, zeekraal, garnalen, inktvis, tomaat, eieren, saffraan,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beste visrestaurants aan zee

     

    De beste visrestaurants aan zee

     
      

    Verser kan je Noordzeevis niet krijgen dan aan de kust.
    Selectie van visrestaurants waar de meest verfijnde gerechten
    op het bord komen.

    De Panne:
    Hostellerie Le Fox
    Nieuwpoort: Grand Cabaret
    Koksijde: Ten Bogaerde
    Middelkerke: Mange Tout
    Zeebrugge: Danny Horseele
    Blankenberge: Philippe Nuyens
    Heist-aan-Zee: Bartholomeus
    Duinbergen: Sel Gris
    Knokke: Jardin Tropical
    Knokke: Escabèche

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:Hostellerie Le Fox,Grand Cabaret,Ten Bogaerde,Mange Tout,Danny Horseele,Philippe Nuyens,Bartholomeus,Sel Gris,Jardin Tropical,Escabèche,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigen gemaakte vijgenconfituur

    Eigen gemaakte vijgenconfituur

    Zin om je eigen confituur te maken?
    Vandaag maken we confituur van vijgen en noten is eens iets anders
    dan de doorsneeconfituur, maar overheerlijk.
    Met dit recept maak je 6 tot 12 potten afhankelijk van hoe groot ze zijn.

    Nodig; 2 kg vijgen, een 20-tal hele noten, 1,4 kg suiker,
    2 citroenen, 2 vanillestokjes.

                     Eigen confituur

    Bereiding; 

    • Maak de vijgen schoon en dompel ze 3 minuten onder in kokend water nadat je kleine gaatjes hebt geprikt in hun schil. Laat ze schrikken in
      koud water en laat uitlekken.
    • Dompel ook de noten even in kokend water, zo kan je ze makkelijker pellen.
    • Neem een confituurpan, breng 1 l water aan de kook en doe er de
      suiker in. Laat koken tot een dikke siroop.
      Doe daar de gepelde en gehakte vijgen en de noten bij.
    • Voeg daar de in schijfjes gesneden citroenen en de vanillestokjes aan
      toe en verhit dit mengsel 30 minuten. Het moet zachtjes koken.
    • Giet de bereiding in de potten en dek daarna af met paraffine of bakpapier dat je eerst in fruitalcohol hebt gedrenkt. Sluit hermetisch af.

    Tip;
    Koop je confituur (of een andere bereiding die bewaard wordt in een bokaal)
    in de supermarkt, bewaar dan de glazen pot.
    Je kan hem altijd hergebruiken voor je eigen confituur. 

    bron; yunomi.be


    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:vijgen, noten, suiker, citroenen, vanille,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Turkse paprika's



    Turkse paprika's

    Dit is echt iets om duimen en vingers af te likken.
    Omdat er zoveel vraag is naar het recept voor turkse paprika's
    plaats ik het hier nog eens.

    Paprika's vulling :500 gr gehakt, 150 gr rijst, 6 gehakte uien,paprika,
    1/2 bosje peterselie, 1/2 bosje dille, 1/2 bosje munt, gemalen zwarte peper, zout,12 kleine, groene paprika's, 3 kleine tomaten, 1 eetlepel boter.

                      Turkse paprika's

    Bereiding;
    Schep de gehakte uien in een diepbord. Bestrooi deze met zout en kneed
    totdat de uien doorzichtig worden. Doe er water bij en laat het uitlekken. Herhaal deze procedure twee maal. Schep de uitjes met de andere
    ingrediënten in een schaal en meng alles goed door elkaar.

    Snijd vervolgens de stelen met de kapjes van de paprika's en verwijder het
    zaad met de zaadlijsten. Was en droog de paprika's en leg ze op een bord.
    Snijd de tomaten in vieren. Vul de paprika's met de vulling en sluit de
    paprika met de tomaat af. Plaats de paprika's in een pan en doe er
    2,5 l water bij, een eetlepel boter en een halve eetlepel zout.
    Sluit de pan en laat de inhoud ongeveer een uur zacht koken.

    Tip; in plaats van groene paprika kan je ook rode paprika gebruiken. 
      


    Recept; bloemenfee
    bron; yunomi.be


    Categorie:GROENTEN, GROENTENGERECHTEN,
    Tags:Gehakt, rijst, ui, paprika, peterselie, dille, munt, tomaat,
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spareribs met honing-rumglazuur


    Spareribs met honing-rumglazuur

    Voor 4 personen
  • ribbetjes (ongeveer 1 kg per persoon), 2 el boter
  • 3 el vloeibare honing, 1 el mosterd
  • 4 el ketchup, 1 mespunt harissa, 2 el bruine rum 

              

            Bereiding< ca. 20 min.
    1. Doe twee eetlepels boter in een pan en laat ze heet worden op het vuur. Voeg er de vloeibare honing, de mosterd, de ketchup en harissa aan toe. Warm alles al roerend goed op. Meng er op het einde twee eetlepels bruine rum door. Laat alles nog even inkoken op het vuur, zodat de alcohol verdampt en alle smaken mooi tot hun recht komen.
    2. Laat het glazuurmengsel even afkoelen en bestrijk de ribbetjes er royaal mee. Rooster de spareribs een tiental minuten boven de withete houtskool van de barbecue. Voor het beste resultaat — vlees dat sappig is van binnen en lekker krokant aan de buitenkant —bestrijk je de spareribs best regelmatig met het glazuur tijdens het bakken.
    3. Controleer de gaarheid van het vlees door met een scherp mes naast het botje van een rib te snijden.

    bron; solo.be

  • Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:ribbetjes, boter, honing, mosterd, ketchup, harissa, rum,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen


    Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen

    Heerlijk fris glaasje op de eettafel als tussengerechtje met verfrissend fruit.

    Voor 6 personen
    3 roze pompelmoezen, 2 avocado's, 250 g verse frambozen
    1 citroen, 3 munttakjes, peper van de molen


    Pompelmoesslaatje met avocado en frambozen 















    Bereiding; < 15 min.

    1. Schil de pompelmoezen tot op het vruchtvlees.
    2. Maak de partjes van elkaar los door met een getand mesje tussen de vliesjes te gaan die de partjes van elkaar scheiden. Doe dit boven een grote kom om het sap op te vangen.
    3. Pers het citroensap.
    4. Giet het bij het opgevangen pompelmoessap en breng op smaak met peper.
    5. Schil de avocado's, verwijder de pit en snij ze in fijne schijfjes.
    6. Overgiet ze met het sap van het citrusfruit.
    7. Was en droog de munt, trek de blaadjes eraf en knip ze tot fijne snippers.
    8. Meng voorzichtig de pompelmoespartjes, de avocadoschijfjes, de frambozen en de gesnipperde munt.
    9. Verdeel het slaatje over zes glazen en dien onmiddellijk op.

    bron; solo.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:pompelmoezen, avocado's, frambozen, citroen, munt,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst


    Nieuwe frituurlekkernij: de koolworst

                                                               nieuwe frituurlekkernij de koolworst

     De festivalzomer is officieel op gang getrokken met de start van Rock Werchter. De festivalgangers zullen alvast geen honger moeten lijden, en ook de culinaire veelvraten komen dit jaar aan hun trekken. 

                                               nieuwe frituurlekkernij de koolworst

    Tot voor kort bestond het gefrituurd eten op een weide nog uit een brochette, een frietje of een hamburger. Daar brengt sterrenchef Wouter Keersmaekers verandering in. Hij lanceert de Savwa. Wat dat inhoudt? Een worst met kool, varkensvlees, kop, kaas en mosterd.


    Beeld: Photonews
    Bron; gva.be


    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Savwa, Koolworst, Wouter Keersmaekers,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommersla met fetakaas


    Komkommersla met fetakaas

    Nodig;
    • 1 komkommer, 8 rode radijzen, een blokje van 150 g goede fetakaas
    • 2 eetlepels goede olijfolie, 1 koffielepel notenolie
    • 1 koffielepel witte alcoholazijn, 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie
    • 1 eetlepel fijngehakte verse dille, peper en zeezout

                                  Komkommersla met fetakaas
    Bereiding
    1 Schil de komkommer met een dunschiller. Snijd in de lengte in 4.
    Snijd het pittige hart weg uit het midden van de komkommerstukken.
    De komkommer zelf snijden we in schijfjes.
    2 Leg de schijfjes in een schaal.
    Bestrooi ruim met zeezout en laat een halfuurtje staan.
    3 Giet het sap dat zich gevormd heeft bij de komkommer weg.
    4 Overgiet de komkommer met olijfolie, notenolie en azijn. Peper en meng.
    5 Snijd de fetakaas in kleine blokjes. Strooi ze uit over de komkommer.
    6 Hak de gewassen radijzen in kleine blokjes.
    7 Voeg de fi jngehakte peterselie en dille toe aan de salade.
    8 Strooi de fijngehakte radijzen uit over de sla.

    bron; skynet.be

    Categorie:CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN,
    Tags:komkommer, radijzen, fetakaas, olifolie, notenolie, azijn, peterselie, dille,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Condérijst met abrikozen


    Condérijst met abrikozen

    Voor 4 personen:
    100 g kleefrijst (ronde korrel), boter, 1 liter volle melk
    1 vanillepeul, zout, 50 g boter, 150 g suiker
    liaison (2 eierdooiers losgeklopt in 1 dl room)
    1 groot blik abrikozen op siroop

                       

    Bereidingswijze

    Spoel de rijst onder koud stromend water, laat uitlekken. Beboter de bodem
    en wanden van een hoge pan en breng er de melk met de opengesneden vanillepeul in aan de kook. Voeg de rijst toe, een snuif zout en de boter.
    Breng onder regelmatig roeren aan de kook.
    Dek af, zet in een oven van 200°C en laat in 30 min. gaar worden.
    Voeg na 20 min. de suiker toe en roer.
    Haal uit de oven en roer er de liaison onder.
    Giet in een grote kom en werk af met de halve abrikozen.
    Laat afkoelen in de ijskast.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:rijst, boter, melk, vannille, suiker, liaison, abrikozen,
    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blinis met zalm


          Blinis met zalm
          Of je de blinis vers maakt of ze kant en klaar koopt, dit is lekker.

    • Voor 4 personen
    • 1 potje Griekse yoghurt, 2 eetlepels gehakte bieslook

    • 3 eieren, 150 g bloem, 150 ml halfvolle melk, 1 teentje look

    • 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 200 g gerookte zalm

    • 1 kleine courgette, boter, enkele blaadjes verse basilicum

    • 100 g groene olijven

      Blinis met zalm

    Bereiding< 40 min.

    Voor de yoghurtsaus: voeg de fijngehakte bieslook aan de yoghurt toe.
    Kruid naar smaak met peper en zout. Plaats in de koelkast.

    Voor de blinis: meng in een kom de bloem, eieren en melk en klop tot een glad mengsel. Hak de look fijn en voeg dit samen met de fijngehakte peterselie aan het blini-mengsel toe.

    Snij de gerookte zalm in reepjes. Snij de courgette in dunne sliertjes.
    Laat goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en bak de courgettesliertjes 2 minuten.

    Laat wat boter in een (blini)pan smelten en doe er een schepje van het blini-deeg in. Wanneer de ene kant mooi bruin is gebakken (circa 2 minuten),
    draai dan de blini om met een spatel en bak de andere kant ook bruin.
    Herhaal dit totdat het deeg op is.

    Dresseer de blinis met de zalmreepjes, courgettesliertjes en yoghurtsaus. Decoreer met een blaadje basilicum. Serveer de olijven erbij.

    Tip;
    Je kan ook kant-en-klare blinis kopen in de meeste supermarkten.
    Verder is het ook lekker om de blinis te serveren met pikante sojasaus.
    Snipper een sjalotje, voeg 150 ml sojasaus, 40 ml oestersaus, een scheutje sesamolie, een Thaïs pepertje en enkele blaadjes koriander toe. Mix alles.


    Bron; yunomi.be


    Categorie:PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE,
    Tags:yoghurt, bieslook, eieren, bloem, melk, look, zalm, courgette, boter, olijven,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta bolognese de luxe



    Pasta bolognese de luxe

    Voor 4 personen:
    400 g tagliatelle, 1 eetlepel olijfolie,400 g rundergehakt
    1 ui, fijngesnipperd, 500 g tomaten, ontveld en in blokjes
    2 dl rode wijn, 4 eetlepels tomatenketchup, 1 takje tijm, fijngehakt
    1 takje basilicum, fijngehakt, zout en peper
    4 eetlepels verse parmezaanse kaas, geraspt


                                     

    Bereidingswijze
    Kook de pasta beetgaar. Verhit de olie en bak het gehakt en de ui aan.
    Voeg de tomaten, wijn, ketchup, tijm en basilicum toe en roer alles goed door. Laat 5 minuten doorsudderen en breng op smaak met zout en peper.
    Serveer met de parmezaanse kaas.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
    Tags:tagliatelle, olijfolie, rundsvlees, tomaten, wijn, tomatenketchup, tijm, basilicum, parmezaanse kaas,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ganzenlever op het menu

     Ganzenlever

    Het valt mij hier in Philadelphia op hoe vaak er wel niet ganzenlever op de menukaart pronkt. Als ik er naar vraag, wordt er schamper gelachen: het is echt héél achterhaald (en héél Europees) om te denken dat de productie van ganzenlever dieronvriendelijk zou zijn.

    Wetenschappelijke studies zouden namelijk hebben aangetoond dat ganzen en eenden geen hinder ondervinden van forced feeding, waarbij er een buis in hun keel wordt gestopt. De keel van watervogels is daar ongevoelig voor, en bovendien hebben ze geen kokhalsreflex, in tegenstelling tot zoogdieren, omdat ze via hun tong ademen. De leververvetting die ontstaat, zou een natuurlijke vorm van vetopslag zijn om de winter door te komen.

    En gecontroleerde studies (met een experimentele en een controlegroep) laten zien dat ganzen en eenden die op deze manier gevoerd worden niet meer stresssymptomen vertonen, en zelfs vrolijk naar hun forced feeders waggelen als het voedertijd is. Ook Michael Pollan, de beroemde voedseljournalist, is om. Ik heb inmiddels meerdere bronnen gevonden, en die zeggen allemaal hetzelfde.

    Wat is nu onwetendheid? Dit soort zaken voor waar aannemen, of er bij voorbaat je ogen voor sluiten? Ganzenlever maakt het beest in ons wakker: dierenmishandeling of niet, het confronteert ons met het feit dat we dieren houden om ze op te eten, en daar houden wij niet van, van dat soort doorkijkjes. Of, zoals Onno Kleyn mij schreef, als het om ganzenlever gaat, regeren emoties en percepties, daar valt niet tegenop te argumenteren.


    bron; volkskrant.nl

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Ganzelever


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!