Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snackkomkommer met dipsausje
     

    Snackkomkommer met dipsausje

    Groenten om te dippen zijn weer helemaal in! Probeer meerdere smaken te combineren... Dit is een receptje met vitamines A en C, kalium, natrium, caroteen, koolhydraten.

    Voor 4 personen:

    2 sneetjes droog witbrood • takje peterselie • zeezout • peper van de molen • 1 tl kerrie • mespuntje kurkuma (geelwortelpoeder) • geraspte schilletjes van een halve citroen • 4 snackkomkommers 

                                          

    Bereiding:

    Bereid de wortelpuree  (bijvoorbeeld zoals in Follade 'Lise' in 'Denk Groenten! Lente' p. 56). 

    • Maak een persillade: hak het brood fijn in een mixer.

    • Versnij de peterselie zeer fijn.

    • Meng het brood met de peterselie, zeezout, peper van de molen, kerrie,     kurkuma en de citroenschilletjes.

    • Leg de snackkomkommers op een schaal.

    • Doe de wortelpuree en de persillade in twee aparte schaaltjes.

    • Dippen maar. 

    Minder dan 150 kcal per portie.

    Wijntip: de rauwe komkommer vraagt om een frisse witte wijn, de wortelpuree wil een iets zoetere begeleiding. Die twee eisenworden verenigd in een Jacob's Creek Semillon/ Chardonnay. 

    recept; Frank Fol
    bron; bliss-magazine.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Brood, Snackkomkommers, Kurkuma,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crème brûlée van speculaas


    Crème brûlée van speculaas

     Ingrediënten :

    1/2 l room, 90 g suiker, 120 g eigeel, 6 stuks speculaas,
    5 gelatineblaadje, een klein mespuntje speculaaskruiden.

                                 creme brulee van speculaas 5

    Bereiding :

    1 Kook de room met de helft van de suiker en de speculaaskruiden.

    2 Voeg de speculaas toe en haal van het vuur.

    3 Klop de andere helft van de suiker op met de dooiers tot een gladde witte crème is ontstaan. Giet er voorzichtig de room op. Roer goed door, en zet even terug op het vuur. Verwarm tot 82°C (dit gaat erg snel, pas op!).

    4 Haal van het vuur en giet in een ander recipiënt. Voeg er de in koud water geweekte gelatine aan toe.

    5 Meng goed, laat even afkoelen tot de massa begint te dikken.

    6 Vul een inox ring ca. 2 cm dik of in schaaltjes en plaats in de koelkast. Laat opstijven.

    7 Verwijder de ring of serveer in de schaaltjes. Brand desgewenst lichtjes af met een brander. Garneer met wat verbrokkelde kruimels speculaas.

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:creme brulee,speculaas,room,suiker,
    25-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Confituur van appelen en rabarber

    Najaarsfruit om zelf confituur te maken

    Zolang er veel en smakelijk fruit te verkrijgen is, kunnen we makkelijk zelf confituur maken. Zowel inlandse variëteiten, zoals bessen of pruimen, als uitheems fruit, zoals ananas, zijn daar uitermate geschikt voor. De vruchten moeten smaakvol zijn, niet gekneusd en zonder plekjes die wijzen op een te rijp stadium.

    Veel recepten vragen om grote hoeveelheden suiker. Die moeten er mee voor zorgen dat jam makkelijker bewaart. Ze maskeren echter de zuivere fruitsmaak en zijn slecht voor de lijn. Voor een betere smaakbeleving kan confituur best met heel wat minder suiker gemaakt worden, alleen moet ze dan wel in de koelkast worden bewaard. Wie één keer zo’n smaakintensiteit heeft geproefd, zal voortaan ongetwijfeld veel minder suiker gebruiken.


    Confituur van appelen en rabarber

    Voor ca. 9 potjes van 400 g:
    1,8 kg gesneden rabarber (stukjes 4 cm)
    1,2 kg gesneden stevige jonagold appelen (blokjes 2 x 2 cm)
    1,5 kg confituursuiker, sap van 1,5 citroen, 60 g pectine

                                     

    Bereidingswijze

    Doe het gesneden fruit, confituursuiker en citroen samen in een ruime pot met dikke bodem. Roer enkele keren om en breng aan de kook. Roer ook tijdens het koken een paar keer om. Controleer de dikte van de confituur en voeg na een tiental minuten de pectine toe. Laat nog één minuut al roerend doorkoken. Vul de confituurpotjes.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:BIJGERECHTEN,
    Tags:Rabarber, Appel, Suiker, Citroen, Pectine,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met Jeroen


    Koken met Jeroen

    • © VRT 2011 Nyk De Keyser

      © VRT 2011 Nyk De Keyser
    We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds deze week is de app van Dagelijkse kost er dan toch. Voor net geen 5 euro is de app, die gemaakt werd door het Gentse In The Pocket, te downloaden in de iTunes Store van Apple.

    De gerechten zijn ook gratis te consulteren op de website van Eén maar deze app doet meer dan ruim honderd gerechten en bijbehorende video's netjes ordenen. Je vindt er onder meer ook een resem basistechnieken en keukenweetjes, zoals hoe je vis ontvelt en wat het verschil is tussen brunoise en juliette.

    Ingrediënten kunnen ook makkelijk in een boodschappenlijstje geordend worden. De app is voorlopig alleen nog maar beschikbaar voor Apple-producten. De Androidmarkt is volgens de VRT voorlopig nog te klein.


     Dagelijkse kost voor iPhone en iPad, 4,99 euro

    Jan Debackere
    bron; demorgen.be

    Categorie:CULINAIRE NIEUWTJES,
    Tags:Jeroen Meus,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tournedos Rossini


    Tournedos Rossini

    Voor 4 personen:
    4 sneden wit toastbrood, boter, peper en zout
    4 rundtournedos van 120 g elk (ongeveer 3 cm dik en van ongeveer 7 cm diameter)
    4 dl tomatensaus (zie hieronder), 1 dl madera
    4 schijven ganzenleverpastei van 5 cm diameter

    Voor de tomatensaus:
    5 grof gesneden sneden spek, 2 grof gehakte uien, 1 grof gesneden wortel
    1/3 grof gesneden bleekselderijstengel, boter, ½ klein blik tomatenpuree
    2 el tarwebloem, 10 grof gehakte tomaten, 5 dl blanke fond
    peper en zout, 3 geplette knoflooktenen
    kruidentuil (peterseliestengels, tijm en laurier) 

                             

    Bereidingswijze

    Maak eerst de tomatensaus. Fruit spek, ui, wortel en selderij in boter zonder te laten kleuren. Roer de tomatenpuree eronder en laat even meebakken. Bestrooi met bloem, roer om en laat opnieuw meebakken om de bloemsmaak kwijt te raken. Voeg de tomaten toe en bevochtig met de fond. Kruid met peper, zout, knoflook en kruidentuil en laat afgedekt gedurende 2 u. zacht trekken.

    Snij het toastbrood in ronde schijven van ongeveer 6 cm diameter. Bak ze krokant en goudbruin in boter. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Bak de tournedos langs alle kanten aan in boter. Kruid met peper en zout en laat nog 6 min. op zacht vuur bakken tot het vlees saignant is.

    Breng de tomatensaus aan de kook en giet ze door een zeef. Doe de madera erbij en controleer de kruiding. Schik eerst de toast op de borden. Daarop komt de tournedos en daarop de plakken ganzenleverpastei. Lepel de saus erover en eromheen.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:brood, rundsvlees, tomatensaus, ganzelever, madera, kruiden,
    24-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip en appelbrochette

    Kip en appelbrochette

    Voor 4 personen

    2 kippenfilets, 3 appels
    honing, boter, peper en zout

                                    
    Bereidingswijze

    Snijd het kippenvlees en de appels in even grote blokjes.
    Steek deze afwisselend op een brochette, kruid met peper en zout.
    Borstel er wat honing op.
    Warm de oven tot 180°C. Kleur de brochettes in de pan met wat boter. Gaar verder in de oven.
    Dien op met kroketjes.

    bron; mijnflandria.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:Kip, Appel, Honing,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatenketchup


    Zelfmaken; Tomatenketchup

    Met een vlijmscherp mes, wurmde een kweker de pitjes uit het vruchtvlees en liet mij een stukje proeven van de Paul Robeson. De tomaat, vernoemd naar de zwarte acteur, atleet, zanger, schrijver en politiek activist (1898-1976), was niet de enige bijzonderheid op het Feest van de tomaten en oude groenten in Haverskerque, een stadje in Noord-Frankrijk. In opperste vervoering bekeken liefhebbers honderden tomaten in alle kleuren van de regenboog.

    Ingrediënten

    2 kilo tomaten, 1 rode paprika, in blokjes, 2 uien, in blokjes
    2 tenen knoflook (uit de knijper), 75 ml appelciderazijn
    3 eetlepels zoetpoeder (stevia) of 50 gram suiker, snuf zout
    2 theelepels geraspte gember, 2 theelepels paprikapoeder
    2 theelepels nootmuskaat, flinke snuf cayennepeper
    1 eetlepel korianderzaad, fijngevijzeld, 1 kruidnagel
    peper naar smaak.

               
                                                                                                                       © THINKSTOCK
    Bereiding;
    Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de paprikablokjes toe. Doe tomaat, paprika, ui en knoflook met wat water in een grote pan. Laat dit minstens een uur zacht sudderen. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. Voeg indien nodig wat water toe. Als het mengsel zacht is, kan het even van het vuur af en worden gepureerd.

    Verwarm opnieuw en voeg azijn, suiker of zoetpoeder en specerijen toe. Laat het geheel nog een uur of wat sudderen en indikken. Mijn collega Melle heeft een versie gemaakt met suiker, ik met zoetpoeder dat in natuurwinkels verkrijgbaar is. Giet de saus in steriele potten.

    Beide ketchups smaakten fris en minder zout dan de fabrieksvariant. Die van Melle was vrij zoet, de mijne kon wel wat peper gebruiken. Desalniettemin: lekker bij Meditterane gerechten, zoals falafel of gehaktballetjes.


    Yvette van Boven
    Marie Louise Schipper
    bron; volkskeuken.nl

    Categorie:SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S
    Tags:Tomaten, Paprika, Appelcider, Gember, Paprikapoeder,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Netelsoep


    Mmm, brandnetels vanavond!
    Netelsoep

    Een plantenexpert hoeven we zeker niet te zijn om haar te vinden. Simpelweg even rondkijken volstaat. De (grote) brandnetel (Urtica dioica) is een plant van bij ons, behorende tot de familie van de Urticaceae. Ze is donkergroen van kleur en draagt prikkende haren. Ze gedijt het best in koele, vochtige bodems, maar eigenlijk overal. Ze is resistent aan heel wat pesticiden (amateurtuiniers kunnen dat beamen) en kan ruim anderhalve meter groot worden. Vandaag is de brandnetel uit de apotheek verdwenen, hoewel ze toch een aantal interessante voedingsbestanddelen bevat.

    Ze is rijk aan de vitamines A en B (B2 en B5), aan ijzer (even veel als orgaanvlees), aan silicium, zink, foliumzuur... Haar calciumgehalte is gelijkwaardig aan wat er in kaas zit, met daarenboven minder risico op allergie of overdaad aan calorieën. Ze levert zeven keer meer vitamine C dan sinaasappel. Bovendien is ze bloedzuiverend, verbetert ze de spijsvertering, behandelt ze acne (dankzij de zink die ontstekingsremmend werkt) en bekampt ze brekende nagels en haaruitval. Ten slotte verdrijft ze ook de vermoeidheid.

                            ortie
    Netelsoep


    Ongeveer 500g gewassen netels in een kookpot met 1 liter water,
    1 groentebouillonblokje en kruiden (peper, zout, Provençaalse kruiden of komijn, kurkuma, koriander...). Voeg daarbij een grote aardappel of een courgette, in blokjes gesneden. Na 15 tot 20 minuten is de soep klaar.
    Mix en dien op met een scheutje room.

    bron; plusmagazine.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:Netels, Kruiden, Aardappel,
    23-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips


    Soms meer zout in snee brood dan in zakje chips


    Dat chips zout zijn, is geen nieuws. Maar ook brood bevat veel te veel zout. Zoveel zout zelfs, dat één snee brood in een kwart van de gevallen meer zout bevat dan een zakje chips. Dat blijkt uit een gezondheidssteekproef van de Britse organisatie Consensus Action on Salt and Health.

    "Mensen beseffen vaak niet dat brood zoveel zout bevat, omdat het niet echt zout smaakt. Maar er zit dus wel degelijk veel zout in, en dat zou moeten vermeld worden op de verpakking", aldus de organisatie.  "Hoe kunnen consumenten er anders voor zorgen dat ze minder dan 6 gram per dag eten?"

    Uit het onderzoek bleek ook nog dat brood de grootste bijdrage levert aan de dagelijkse inname van zout (18 procent).  De organisatie vraagt dat de bakkers het zoutgehalte in hun brood halveren.

    Te veel aan zout doet de bloeddruk stijgen en kan op termijn leiden tot fatale beroertes of hartaanvallen. Minder zout in brood zou volgens de organisatie drieduizend sterftegevallen per jaar in Groot-Brittannië kunnen voorkomen.

    (edp)bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Zout,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Er is ongeveer 10 liter melk nodig om 1 kilogram kaas te maken.


    Er is ongeveer 10 liter melk nodig om
    1 kilogram kaas te maken.

    bron; seniorennet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:Kaas, Melk,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs


    Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs


    Bijzondere ijstaart bij Häagen-Dazs

    Häagen-Dazs introduceert dit jaar de luisterrijke ijstaart «Fleur de Glace». Voor het vierde jaar op rij heeft Häagen-Dazs een Europese designer uitgenodigd om een object van roomijs te ontwerpen. Dit jaar werd Kiki van Eijk uit Eindhoven gevraagd om een unieke designijstaart te creëren. Een speciale editie vanwege de vijftigste verjaardag van Häagen-Dazs. Kiki liet zich inspireren door ijskristallen en bergbloemen. Het resultaat is oogverblindend mooi. Een bloem van ijs.

    De IJsbloem is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en verkrijgbaar in twee smaken: IJsbloem en Zonnebloem. De IJsbloem (wit) is een combinatie van Caramel, Biscuit and Cream, Speculoos en Vanilla roomijs met een hart van romige karamel op een bed van krokante praline voor 8/10 personen aan 43 euro. De Zonnebloem (geel) is gemaakt van Macadamia Nut Brittle en Mango Sorbet. Het delicate hart van passievruchtencoulis op een biscuit van hazelnoot geeft de taart een exotische toets. Voor 8/10 personen aan 43 euro.

    bron; skynet.be


    Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
    Tags:ijstaart,
    22-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pladijs, op z’n geheel, jus met garnalen en zeekraal


    Pladijs wordt best even dun gepaneerd met bloem, zout en peper alvorens te bakken. Zelf zou ik de pladijs op vel bakken, zo vermijd ik koolhydraten en smaakverlies. Ik heb geen bezwaar tegen tomatenpitten en laat die erbij, het maakt het geheel wat smeuerig en voor de caloriefanaten kan sojaroom gebruikt worden. Maar natuurlijk smaken verschillen.

    Pladijs, op z’n geheel, jus met garnalen en zeekraal

     Voor 4 personen;
    4 pladijzen, 2 eetlepels bloem, 100 g zeekraal, 1 sjalot
    50 g boter, 4 eetlepels gehakte peterselie, peper en zout

    voor de garnaaljus
    1 dl garnaalbisque, 100 g gepelde garnalen,
    1 rijpe tomaat, 1½ dl room, 25 g boter

                                    image

    Bereidingswijze :

    1. Spoel de zeekraal grondig
    2. Ontvel en ontpit de tomaten, snij in blokjes.
    3. Hak de sjalot fijn en stoof ze in de boter, voeg de zeekraal toe en laat verder stoven, kruid met een snuif peper.
    4. Laat voor jus de garnaalbisque inkoken tot de helft, voeg de room toe en laat opnieuw inkoken tot een lichtgebonden saus, kruid met zout en peper.
    5. Spoel de pladijzen, dep ze droog, haal door de bloem, bak ze in de boter, kruid met zout en peper.
    6. Voeg de garnalen en tomatenblokjes bij de jus van garnalen.
    7. Dresseer de pladijs op warme borden, lepel er de zeekralen langs en nappeer met de jus van garnalen. Garneer met de gehakte peterselie.
    Suzanne Van Mouffaert
    bron; visinfo.be

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:Pladijzen, Schol, Zeekraal, Peterselie, Garnalen, Tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste restaurant van Valencia


    Beste restaurant van Valencia




    Restaurant Arrop Ricard Camarena is verkozen tot beste restaurant van Valencia. Het bevindt zich in Hotel Palacio Marqués de Caro, een luxehotel dat vorig jaar werd geopend in het hartje van Valencia. Ricard Camarena en zijn keukenteam geven een eigentijdse toets aan traditionele Valenciaanse gerechten. De inrichting van het restaurant is ook bijzonder: er staat namelijk een stuk van de oude Arabische stadsmuur tussen de tafels.

    De onderscheiding van Arrop is trouwens niet het enige nieuws uit de Spaanse gastronomische hoofdstad. Zo opende de bekende restauranthouder Quipe Dacosta zopas een gastrobar in Valencia: Vuelve Carolina. Op de kaart staan vis-, vlees- en rijstgerechten, maar ook verfijnde tapas.

    Meer info: Arrop - Vuelve Carolina

    bron; hln.be

    Categorie:RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN
    Tags:Valencia, Spanje, Arrop Ricard Camarena,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 voedingsmiddelen die de veroudering afremmen


    7 voedingsmiddelen die de veroudering afremmen

    Tegenwoordig vind je in de winkelrekken supervoedsel dat ons zogezegd helpt om onze huid jong te houden. Nochtans zijn er ook heel wat 'gewone' voedingsmiddelen die de veroudering tegengaan, zonder dat je een euro meer moet uitgeven! Enkele tips!

    Volgens voedingsdeskundige Amanda Ursell is het heel simpel om je lichaam te behoeden tegen veroudering. "Er zijn een heleboel gewone groenten en fruit die ons kunnen helpen én bovendien erg lekker zijn."

    1. Tomaat
    Onlangs werd een nieuw supervoedingsmiddel ontdekt in tomaten: FNA. Die stof is 10 keer krachtiger dan vitamine C en zelfs 14 keer sterker dan de antioxidant in rode wijn, die volgens onderzoekers de veroudering van ons lichaam tegengaat.

    Bovendien bevatten tomaten ook lycopeen, die ons helpen in de strijd tegen gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Lycopeen wordt overigens beter opgenomen als de tomaten gekookt werden, dus ook tomaten uit blik zijn een goede optie!

    2. Wortel
    Wortelen krijgen hun mooie oranje kleur doordat ze bètacaroteen bevatten. Volgens wetenschappers verzamelt deze stof zich onder onze huid, waardoor ze een natuurlijke bescherming tegen de zon bieden.

    Als je regelmatig wortelen en andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen (zoals sinaasappels, zoete aardappelen, abrikozen en perziken) eet, zal je huid daar zeker van profiteren. Ook hier geldt: gekookte wortelen zijn beter dan rauwe, want dan kan ons lichaam het bètacaroteen makkelijker opnemen.

    3. Appel
    Het lijkt misschien ongelofelijk, maar appels bevatten maar liefst 150 goede voedingsstoffen! Eén van de antioxidanten, quercetine, zou helpen om virussen af te wenden. Let wel op dat je de appels volledig opeet, want de stof bevindt zich vlak onder de schil.

    4. Bananen
    Dit fruit is perfect om de honger te bestrijden, maar bevat toch slechts 100 calorieën, veel minder dan de meeste graanrepen. Bovendien zijn bananen rijk aan kalium, dat helpt om overtollig water af te scheiden. In combinatie met een zoutarm dieet, kan een dagelijkse banaan helpen om gezwollen enkels en polsen te doen krimpen en om dat opgeblazen gevoel in je buik te doen verdwijnen.

    5. Groene bonen
    Groene bonen bevatten een belangrijk sporenmineraal, silica, dat zich opstapelt in onze huid. Wetenschappers denken dat het de samenhang tussen het collageen in onze huid en de elastinevezels handhaaft.

    6. Aardappelen
    Hoewel je deze groente waarschijnlijk niet meteen zou bestempelen als 'supervoedsel', bevat een gemiddelde portie van 175 gram gekookte aardappelen toch zo'n 15 milligram vitamine C! Bovendien helpen aardappelen ook bij het opnemen van belangrijke voedingsvezels.

    7. Sinaasappelsap
    Eén glas versgeperst sinaasappelsap bevat minstens 170 voedingsmiddelen. Bovendien bezit het drankje ook de huidvriendelijke vitamine C, het waterafscheidende kalium, de belangrijke vitamine B én een heleboel immuniteitsverhogende vitamines.

    Daarnaast bieden sinaasappels ons ook genoeg luteïne, een gele antioxidant die onze huid beschermt tegen schade door de zon.

    (lbs)
    bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Sinasappelsap, Aardappel, Bonen, Bananen, Appel, Wortel, Tomaat,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brugge een maand lang hoofdstad van de chocolade


    Brugge een maand lang hoofdstad van de chocolade



    Brugge profileert zich tussen 6 november en 8 december opnieuw als dé hoofdstad van de chocolade. Dan wordt 'Choc'in Brugge' georganiseerd, een evenement dat een maand lang de stad en zijn bezoekers onderdompelt in de wereld van de chocolade.

    Menu's met chocolade
    Brugge telt 50 chocolatiers, die op artisanale en creatieve manier met chocolade bezig zijn, los van de ruim 120 verkooppunten van chocolade en pralines. "Maar 'Choc'in' moet Brugge opnieuw op de kaart zetten als culinaire topbestemming, met de nadruk op chocolade. Tijdens die maand bieden 14 topchefs een menu met chocolade aan", zegt toerismeschepen Jean-Marie Bogaert.
     
    Bord met kunstwerk
    Wie een menu bestelt, krijgt een porseleinen bord aangeboden met een tekening van de Amerikaans-Brugse kunstenaar Brody Neuenschwander. Enkele van die chefs geven ook workshops waarbij een eigen menu kan samengesteld worden. Tien artisanale chocolatiers doen hetzelfde en er zijn stadswandelingen in het teken van chocolade. En er zijn ook een vijftal welnesscentra die de klanten met een chocoladebehandeling verwennen.

    Bloeddruk verlagen
    Ook het chocolademuseum Choco-Story pakt uit met enkele nieuwigheden, zoals een chocoladekuur om de bloeddruk te verlagen. "Dat komt van de Kuna-indianen in Panama," zegt Eddy Van Belle, CEO van Belkolade en eigenaar van het chocolademuseum. Die indianen zullen dat demonstreren op de chocoladebeurs Choco-Laté, die van 11 tot 13 november loopt in de stadshallen op de Markt in Brugge.

    (belga/lb) bron; hln.be

    Categorie:CULINAIRE TRIPS, REIZEN.
    Tags:Brugge, Chocolade,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze superspaghetti is goed voor je hart


    Deze superspaghetti is goed voor je hart

    Italiaanse en Spaanse wetenschappers hebben een nieuw type pasta met gerst ontwikkeld dat de kans op hartziekten verlaagt. Ze roepen deze soort uit tot 'superspaghetti'.

    De Italiaanse wetenschapper Vito Verardo en de Spaanse Ana Maria Gomez-Caravaca werkten ontwikkelden meel van gerst dat het meest voedzame deel van het graan bevat. Hiermee maakten ze spaghetti die meer vezels en antioxidanten dan de traditionele pasta bevat. Door gluten toe te voegen wordt de kwaliteit nog beter. De ingrediënten van gerst, als vezels, antioxidanten, vitamine E, stimuleren de gezondheid van het hart en het spijsverteringsstelsel.

    Gerst is een harde graansoort dat bier zijn sterkte en smaak geeft. De markt van de 'superfoods' groeit snel en is enorm winstgevend. Hieronder verstaan we voedingsmiddelen die verrijkt zijn met 'gezonde bestanddelen', zoals melk verrijkt met vitamine D.

    (ep) bron; hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:Spaghetti, Pasta,
    20-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rog met citroen-kappertjesboter


    Rog met citroen-kappertjesboter

    Voor 4 personen
    875 g grote aardappelen, rog circa 200 g p.p.,
    1 citroen,100 g boter, 2 el olijfolie,2 el kappertjes

                 Rog met kappertjes
    foto; solo.be

    BEREIDING: <45 minuten

    Snij de aardappelen in grote stukken en kook ze met weinig zout gaar. Controleer de visfilets op graten en dep droog met keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper. Schil de citroen en pers hem uit.

    Smelt 15 g boter in een grote koekenpan met olie. Leg de visfilets in de pan en bak ze aan beide kanten 5 min zachtjes bruin. Laat ze uitlekken en hou warm. Giet de aardappelen af in een vergiet en prak ze licht; het mag geen puree worden! Smelt 25 g boter in de aardappelpan. Doe de aardappelen terug in de pan, bestrooi ze royaal met peper en roer.

    Smelt de rest van de boter in de koekenpan, voeg de kappertjes, kruiden
    en citroensap toe en verwarm al roerend tot de boter is gesmolten.
    Schep de aardappelen op 4 borden, leg de visfilets er bovenop en
    schep de kruidensaus erover.
    Bestrooi met geraspte citroenschil.

    Tip: dit recept is ook geschikt voor grote zeebaars. 


    bron; Telegraaf.nl


    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:aardappelen, rog, citroen, boter, olijfolie, kappertjes,
    11-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Charlotte met aardbeien
     

    Charlotte met aardbeien

      250 g volle kwark, 30 g suiker, 30 g vanillesuiker,
      sap en zeste (dunne schil, zonder wit) van 1 limoen,
      2 dl room, 1 pak lange vingers, 500 g aardbeien

                              

      Bereiding:45 minuten + 3 uur koelkast 

      Klop de kwark los met suiker, vanillesuiker, de limoenzeste en het limoensap. Klop de room stijf en spatel door de kwark. Knip een stuk bakpapier even groot als de charlottevorm en leg het erin. Zet de koekjes tegen de rand van de charlottevorm, met de suikerkant naar buiten. Snij de aardbeien in tweeën.

      Beleg de bodem van de vorm met de aardbeien en bedek ze met wat kwarkcrème. Vul de vorm verder op met laagjes aardbeien en kwarkcrème. Eindig met een laag kwarkcrème. Zet de charlotte minstens 3 uur in de koelkast. Dien op met verse aardbeien.

      Recept komt uit Het gezellige taartenboek
      (€ 22,50 Standaard Uitgeverij, ISBN 9789002240140)

      bron; telegraaf.nl

      Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
      Tags:Kwark, Suiker, Room, Lange vingers, Aardbeien,
      10-09-2011
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luikse salade


      Luikse salade

      Voor 4 personen;

      500 g vastkokende aardappelen, 250 g prinsessenboontjes
      125 g spek in reepjes, 1 el boter, 1 ui
      dragon in azijn, platte peterselie

                             

      Bereidingswijze
      Velwijder de draden van de prinsessenbonen indien nodig en kook de groente beetgaar in kokend water met wat zout. Giet het kookvocht af en verfris onder stromend koud water.

      Kook de ongeschilde aardappelen met wat zout. Pel, snij in plakjes en bak kort. Voeg de aardappelen toe aan de prinsessenbonen, kruid met peper van de molen en voeg versneden dragon toe. Hou warm. 

      Bak het spek in de boter uit. Leg de aardappelen en prinsessenbonen op een voorverwarmde schotel, lepel het spek eroverheen en bestrooi met fijngesnipperde ui en peterselie.
      Zet de pan terug op het vuur, giet een scheutje dragonazijn in de pan, roer de bakrestjes los en giet uit over de salade. Roer alles door elkaar en serveer warm.


      bron; knackweekend.rnews.be

      Categorie:AARDAPPELGERECHTEN
      Tags:Aardappelen, Prinsessenboontjes, Spek, Dragon,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart erkend als Vlaams streekproduct


      Kaastaart erkend als Vlaams streekproduct

      De kaastaart uit de Druivenstreek (Vlaams-Brabant) is officieel erkend als Vlaams streekproduct. De lekkernij wordt traditioneel bereid met plattekaas, eieren, amandelen of macarons en rum, en een laagje appelcompote op een bodem van gistdeeg.


      De kaastaart is een typische kermistaart met een lange geschiedenis. Vroeger werd de lekkernij door de huisvrouwen zelf bereid en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht. Vandaag bakken zowel de bakkers als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Op zondag 11 september, tijdens de jaarlijkse Hoeilaartse kaastaartwedstrijd, reikt VLAM het label streekproduct.be uit aan de 7 erkende lokale bakkers.

      Streekproducten met het label streekproduct.be geven de consument de garantie dat ze een echt Vlaams traditioneel streekproduct in handen hebben.

      Om het label toegekend te krijgen, moeten Vlaamse traditionele streekproducten aan 5 criteria beantwoorden: ze worden bereid met grondstoffen uit de eigen streek, ze worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product en ze worden ambachtelijk vervaardigd volgens de streektraditie en in hun streek van oorsprong. Tot slot moeten de streekproducten minstens 25 jaar bestaan. De producten worden dan voorgelegd aan een beoordelingscommissie, die al dan niet het label toekennen.


      bron; knackweekend.rnews

      Categorie:STREEKGERECHTEN
      Tags:Kaastaart, Plattekaas, Eieren, Amandelen, Appels, Macarons, Rum,


      >

      Blog tegen de regels? Meld het ons!
      Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!