1 Knorr Bouillonketeltje Vlees, extra rucola, cocktailprikkers
Bereiding
Bestrooi de lapjes rundvlees met versgemalen peper, zout, parmezaan, pijnboompitten en peterselie. Rol de lapjes op en maak ze vast met een cocktailprikker. Laat de rolletjes in een hoge steelpan bruinen in olijfolie. Haal ze uit de pan en hou ze apart.
Stoof vervolgens de ui en de knoflook in het braadvocht. Voeg de tomaten toe. Schraap het geheel goed los van de bodem, leg de rolletjes terug in en voeg de rode wijn, 200 ml water en het Knorr Bouillonketeltje Vlees toe. Laat een uurtje garen op laag vuur.
Kook de fettucine gaar. Snijd de rolletjes net voor het serveren in dunne plakjes. Serveer met de fettucine, extra parmezaan en rucola.
Weetje;WAT IS ENDVOGEL? Ik snij mijn stoofvlees zelf. Enerzijds omdat het therapeutisch is, anderzijds omdat ik dan tenminste weet wat er op mijn bord ligt. Voorgesneden stoofvlees is vaak een mengeling van vlees dat niet kan gebruikt worden als stoofvlees resultaat taai en draderig stoofvlees. In de volksmond gekend als soepvlees. Dus kan je twee dingen doen: of je vraagt een je slager kwaliteitsstoofvlees of je koopt een stuk endvogel en je gaat zelf met messen aan de slag. Ik opteer meestal voor dat laatste, hoewel mijn slager nog steeds een beetje vreemd opkijkt als ik hem vertel dat hij niets moet voorsnijden. Endvogel is eigenlijk het perfecte vlees om stoofvlees mee te maken. Endvogel is namelijk een schouderspier die lange tijd moet garen. Het is vrij taai vlees en eigenlijk voor niet veel anders bruikbaar. Maar en dat is toch het belangrijkste van alles, het vlees valt niet uiteen, neemt de smaken van de saus op en blijft zelf na de lange gaartijd smaken naar vlees en niet naar pulp. Bijkomend voordeel is dat endvogel goedkoper is, dan normaal stoofvlees en dat is in tijden van crisis toch ook mooi meegenomen!
Voor 4 personen: 40 g havermoutvlokken, 2 el suiker, 3 dl slagroom, 1 el poedersuiker, 2 el rozenlikeur, 4 flinke el rozengelei of -confit, 125 g rode aalbessen
Voor de aalbessenpasta: 250 g rode aalbessen, 50 g boter, 250 g suiker, 3 grote eieren
Bereidingswijze
Maak eerst de aalbessenpasta: verwarm de aalbessen tot ze zacht zijn. Pureer en zeef de bessen, voeg de suiker en boter toe. Klop de eieren los en zeef over de bessen. Verwarm al roerend op een laag vuur tot een smeuïge pasta ontstaat. Zet 3 u. koel weg.
Rooster de havermout, voeg de suiker toe en laat karamelliseren. Koel af. Klop de slagroom op met de poedersuiker en rozenlikeur. Verdeel de rozengelei en aalbessen over 4 glazen of kommetjes. Schep driekwart van de havermout en 4 el aalbessenpasta (bewaar de rest in de koelkast) onder de slagroom. Lepel over de aalbessen. Werk af met de rest van de havermout en werk af met een trosje gesuikerde aalbessen.
Tip: voor gesuikerde aalbessen, bestrijkt u de bessen eerst met eiwit en bestuift ze nadien royaal met suiker tot de bessen volledig bedekt zijn. Laat drogen voor u ze gebruikt. Geef eventueel haverkoekjes bij dit gerechtje.
Voor ong. 4 potten: 2 appels, 500 g aalbessen 200 g suiker, 2 dl water
Bereidingswijze
Breng het water met de suiker en de aalbessen aan de kook. Kneus de bessen lichtjes met een houten lepel. Laat 2 min. koken terwijl u blijft roeren. Voeg de in fijne blokjes gesneden appel toe, breng opnieuw aan de kook en laat nog 1 min. koken terwijl u roert. Giet vervolgens de marmelade in een pot die u pas afsluit als het mengsel afgekoeld is.
Voor ong. 4 potten: 1 kg aalbessen, 2 dl water fijne suiker, enkele takjes dragon
Bereidingswijze
Spoel de bessen en doe ze in een pan met water. Breng aan de kook en laat 15 min. koken terwijl u de bessen met een houten lepel door elkaar roert. Giet het fruit en het sap in een schone doek en laat een nacht uitlekken in een kom.
Meet de hoeveelheid uitgelekt sap en giet in een pan. Voeg per dl sap 75 g suiker toe. Laat zachtjes koken tot de massa na 15 tot 20 minuten indikt. Haal de pan van het vuur en schep het schuim weg met een lepel. Giet de gelei is een schone glazen pot, strooi er dragon op en laat afkoelen voor u de pot sluit.
Voor 4 personen - 500 g lomo de pata negra (= rug van iberico varken) - 1 bussel jonge wortelen, 100 g doperwten, 5 morielen - 200 g aardappelpuree, 3 dl gevogeltebouillon, 5 cl room - 1 dl olijfolie, zeste van 2 sinaasappelen, 3 dl palm - 1 ui, 2 dl bruine fond, peper en zout
Bereiding 1 Ontvlies de lomo, kruid met peper en zout. Gril in de keuken of buiten op de barbecue. 2 Schil de wortelen en kook ze gaar in 2 dl gevogeltebouillon. 3 Kook de doperwten in gezouten water en laat schrikken in ijswater. 4 Was de morieltjes verscheidene malen. Doe ze bij de rest van de gevogeltebouillon en reduceer tot de helft. Mix en voeg de room toe. Kruid en passeer door de zeef. 5 Maak een sinaasappelolie. Meng de sinaasappelzeste met de olijfolie. Warm op tot 50°C en laat gedurende enkele uren op deze temperatuur trekken. Zeef. 6 Bereid de Palmsaus. Versnipper de ui, stoof aan, voeg de bruine fond en Palm toe en laat voor de helft inkoken. Meng de sinaasappelolie onder deze Palmsaus. 7 Dresseer de borden. Schik de aardappelpuree bovenaan links op de borden met daarop de warme erwten en wortelen. Schik rechts het versneden vlees en nappeer met Palmsaus. Onderaan het bord komt de morieltjesvelouté. Serveer.
Dagelijkse kost van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
'Dagelijkse kost' van Jeroen Meus snelst verkopende titel ooit
Dagelijkse kost', het kookboek van Jeroen Meus, is de snelst verkopende titel ooit. Van het tweede deel worden momenteel zelfs 200.000 exemplaren gedrukt. "Nooit gezien."
Uitgeverij Van Halewyck is uiteraard immens tevreden. "160.000 verkochte exemplaren van 'Dagelijkse kost 1' sinds april! slaat alles. Daarmee is dit de snelst verkopende titel ooit in de Vlaamse boekenwereld. En het is nog lang niet gedaan. Het regent bijbestellingen."
'Dagelijkse kost 2' wordt vanaf vandaag gedrukt, met een eerste oplage van 200.000 stuks. Dat is nooit gezien. "Wij berekenen die eerste oplage aan de hand van verkoopcijfers en van welke getallen de inkopers doorgeven", zegt Lut Raymaekers van Van Halewyck. "200.000 is imméns veel. Vorig jaar sprak men van een record toen Piet Huysentruyt een eerste oplage had van 100.000 exemplaren."
Het nieuwe boek ligt vanaf september in de rekken.
Varkensgebraad met salie, witte rapen en krielaardappelen
Varkensgebraad met salie, witte rapen en krielaardappelen
Voor 4 personen: boter, 1 stuk varkensgebraad van 600 g, peper en zout, 10-12 blaadjes salie, 10 tot 12 witte rapen, een snuif suiker 1 l gevogeltebouillon, 1,5 kg krielaardappelen, grof zeezout
Bereidingswijze
Smelt boter in een pan en bak het varkensgebraad langs alle kanten erin aan. Kruid met peper en zout, leg enkele klontjes boter en de salie erop en ernaast, en zet in een oven van 200°C. Braad het vlees rosé in 35 min. Oversaus regelmatig met het braadvocht. Haal uit de pan, laat enkele minuten rusten en versnijd.
Snij de rapen in vieren en schil de stukken rondom mooi ovaal in tonnetjesvorm. Stoof ze zonder te kleuren en tot ze glazig zijn in boter. Bestrooi met suiker en voeg wat bouillon toe. Laat half afgedekt zacht gaarstoven, voeg regelmatig bouillon toe. Kruid met peper en zout en voeg op het einde nog een klont boter toe.
Kook de aardappelen ongeschild beetgaar in water en bak ze nadien goudbruin in boter. Kruid met grof zeezout.
3 eetlepels knoflookmayonaise,30 gram rucola of veldsla, zout en peper
Bereiding;
Voor originele bruchette met mooie bruine strepen roostert u de sneetjes op een grillplaat of in een grillpan: Verwarm de grillplaat of -pan tot deze gloeiend heet is. Bestrijk de sneetjes brood dun met olijfolie en rooster ze op de plaat of in de grillpan in ongeveer 4 minuten mooi bruin, keer ze halverwege. U kunt de sneetjes natuurlijk ook in de broodrooster roosteren.
Snijd het bosuitje in ringetjes. Schep in een kom de garnalen met het bosuitje, de dille en 2 eetlepels mayonaise door elkaar. Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Leg de bruchette op 2 bordjes en verdeel de rucola of veldsla erover. Schep de garnalensalade erop. Garneer met een lepeltje mayonaise en een takje dille.
Voor 12 stuks: 175 g bloem, 1,5 tl bakpoeder, 1 tl gemalen kaneel geraspte schil van 1 citroen, 50 g amandelpoeder, 125 g suiker 25 g pijnboompitten, 1 ei, 2 dl zure room, 1 dl melk 50 g gesmolten boter, 125 g bosbessen, 75 g frambozen
Bereidingswijze
Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel in een grote kom. Roer er de citroenschil, amandelpoeder, suiker en pijnboompitten onder. Klop het ei los met de zure room, melk en gesmolten boter. Roer dit mengsel door de droge massa, samen met de bosbessen en frambozen. Roer tot de ingrediënten net gemengd zijn, er moeten nog klonters zichtbaar zijn: zo blijven de muffins heerlijk licht na het bakken.
Vet twee muffinplaten voor zes muffins in met boter en lepel er het beslag in. Bak de muffins 22 minuten op 200°C tot ze goudbruin en gerezen zijn. Laat een tiental minuten afkoelen en draai de cakejes dan uit op een rooster om af te koelen.
Tip: voor minimuffins verkort u de baktijd tot 12 à 15 minuten.
Voor 4 personen: 125 g dessertrijst, 7,5 dl volle melk, 125 g suiker 1 theelepel gemalen kardemom, 2 limoenen 1 dl water, 1 mango
Bereiding: Breng de rijst, melk, 75 g suiker & kardemom al roerend a/d kook. Zet het vuur lager & laat 20 min. koken o/e matig vuur tot de rijst gaar is & de rijstpap is ingedikt. Schep i/vier kommetjes & laat afkoelen
Verwijder de schil v/d limoenen m/e dunschiller, doe i/e pannetje m/d rest v/d suiker & het water, breng al roerend a/d kook tot de suiker is opgelost,laat inkoken tot een siroop, doe er het sap van 1 limoen bij & laat afkoelen
Schil & snij de mango i/plakjes, voeg toe a/d siroop & laat marineren
druppel vlak voor het serveren de limoensiroop over de rijstpap,
werk af m/plakjes mango & een reepje gekonfijte limoensiroop
Voor 4 personen: 250 g spaghetti, 1 witte truffel van ± 30 g, 50 g boter.
Bereidingswijze;
Breng een kookpan met gezouten water aan de kook. Kook de spaghetti al dente. Laat uitlekken en laat schrikken onder koud water.
Borstel ondertussen de truffel grondig schoon om alle aarde te verwijderen. Snij in fijne plakjes. Doe ze in een potje en sluit luchtdicht af. Verwarm de pasta en voeg de boter in klontjes toe. Kruid met peper en zout en meng. Verdeel over borden. Bestrooi met schijfjes truffel. Dien meteen op.
1 klein gekookt bietje, 2 eetlepels bieslook (fijngeknipt)
50 gram rucola, zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding<20min.
Halveer de haringen en snijd de filets schuin in stukken van 4 cm. Rooster de sneetjes brood in een broodrooster. Schil de avocados en verwijder de pitten. Snijd 1 avocado in dunne plakken en sprenkel er wat citroensap over. Maak het bietje schoon en snijd het in heel dunne plakjes. Besprenkel ook de plakjes biet met wat citroensap. Prak de andere avocado in een diep bord fijn en meng het bieslook en 1 eetlepel citroensap erdoor. Breng vervolgens pittig op smaak met zout en peper.
Bestrijk de sneetjes brood met de avocadospread. Verdeel de rucola over 8 sneetjes en rangschik de stukken haring, plakken avocado en biet op deze sneetjes. Leg op vier borden steeds twee belegde sneetjes op elkaar en dek ze af met de laatste sneetjes met de avocadospread naar beneden. Snijd de clubsandwiches diagonaal door.
Bereiding:<15min. Verwarm de oven voor op th. 6 180°C.
Snij de tomaten onderaan lichtjes in kruisvorm in. Leg ze 30 sec in kokend water en neem ze eruit met een schuimspaan. Pel ze. Leg ze, met het kroontje naar beneden, op een snijplank en snij ze verschillende keren in, zoals voor schijfjes, maar snij niet tot op het einde (ze mogen niet uiteenvallen) Snij de geitenkaas in plakjes, steek ze tussen de tomatenschijfjes.
Leg de tomaten in een ovenschotel, bedruip met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met rozemarijn. Zet 15 min in de oven. Serveer warm als voorgerecht met een salade.
Tip: Als een tomaat toch zou uiteenvallen bij het snijden, steek dan een klein brochettestokje door de kaas- en tomatenschijfjes.
Voor 4 personen: 6 uitgelekte ansjovisfilets (op olie),150 g boter (op kamertemperatuur) 1 afgestreken tl piment despelette (of pimenton, of sterk paprikapoeder) spaghetti, 4 kalfslappen, boter, peper en zout 1 grote rode ui, 4 stuks lente-ui
Bereidingswijze
Snij de ansjovisfilets zo fijn mogelijk en meng onder de zachte boter. Kruid met piment despelette. Laat opstijven in de ijskast.
Kook spaghetti beetgaar. Bak het vlees krokant gaar in boter, kruid met peper en zout. Snij de rode ui en de lente-ui in ringen. Serveer op het vlees, samen met een quenelle van de boter.
Tip: de boter zal smelten en zo de saus vormen van het gerecht.
Een versgeperst appelsientje, een kraakverse pistolet, een eitje en mijn ontbijt kan niet meer stuk. Dit recept van het eitje is een variant van de klassieker maar beslist het proberen waard.
Voor 4 personen: olijfolie, fijn gesnipperde ui, 8 kerstomaatjes (ontveld), 1 el fijngehakte peterselie, 4 eieren en geraspte harde kaas
Bereiding;
Verhit de olie in de pan en bak de ui aan, voeg de gehalveerde tomaatjes en de peterselie erbij en kruid af met peper en zout. Vervolgens verdeel je dit mengsel in 4 vuurvaste kommetjes, maak je een kuiltje in het midden van het mengsel en voeg je daar het eitje in. Tot slot voeg je daar de geraspte kaas toe en zet je het een kwartiertje in een oven van 180°.
5 zongedroogde tomaten op olie (pot), 250 g groene olijven
3 takjes basilicum, 1 dl extra vergine olijfolie
Bereiding< 15min.
Pel de knoflook. Laat de ansjovis en tomaten uitlekken.
Hak de olijven met de knoflook, basilicumblaadjes, ansjovis en tomaten in de keukenrobot fijn. Voeg langzaam de olijfolie toe, zodat je een smeuïge tapenade krijgt. Breng op smaak met peper.
Wie tijdens zijn vakantie van een lekker bakje troost wil genieten, mag deze koffiehuizen niet missen!
Een Belg drinkt gemiddeld 2,5 kopjes koffie dag. Een vakantie zonder het vertrouwde bakje troost is dus voor velen zo goed als ondenkbaar. Hier tips over vijf niet te missen koffiehuizen in vijf populaire vakantiebestemmingen.
Piazza San Marco, Firenze, Italië Nergens in Europa worden bartenders zo gerespecteerd als in Italië. Een bezoek aan de Piazza San Marco verklaart al gauw waarom. Hier is espresso maken een échte kunst. Interessant weetje is dat de Piazza San Marco het eerste café in Italië was dat koffie serveerde.
Café Dante, Amsterdam, Nederland Amsterdam is een perfecte bestemming voor een weekendje weg. In het art deco Café Dante in de Spuistraat 360 kun je niet alleen van een heerlijk kopje koffie genieten, maar ook van de kunstwerken in de galerie van het café. 's Avonds gaat de muziek een toontje hoger en wordt het hippe koffiehuis omgetoverd tot een trendy bar.
Café Commercial, Madrid, Spanje Café Commercial opende zijn deuren in 1887 en is daarmee één van de oudste koffiehuizen van Madrid. Het café staat niet alleen bekend om zijn koffie, maar ook om zijn warme chocolademelk met churros en picatostes.
Les Deux Magots, Parijs, Frankrijk Ben je in Parijs, dan is Les Deux Magots een uitstekende keuze voor een uitgebreide koffiepauze. Net als het nabijgelegen Café de Flore was Les Deux Magots een ontmoetingsplaats voor de literaire en intellectuele elite van Parijs. Hier zouden onder meer Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Picasso en Ernest Hemingway van het zwarte goud genoten hebben.
Café Gerbeaud, Boedapest, Hongarije Ook Café Gerbeaud was in de 19e eeuw een ontmoetingsplaats voor schrijvers, journalisten, dichters en andere intellectuelen. Het sfeervolle café met glimmende kandelaars, marmeren tafels en grote spiegels is een absolute must als je de Hongaarse hoofdstad bezoekt.
2 eetlepels olijfolie, 2 bollen mozzarella di buffala (2 x 125 g)
2 eetlepels pijnboompitten, een handvol basilicumblaadjes
peper en zout
Bereiding:<15 min (+15 min rusttijd) Snij de tomaten onderaan lichtjes in kruisvorm in. Leg ze 30 sec in kokend water en neem ze eruit met een schuimspaan. Pel ze, halveer ze horizontaal en ontpit ze. Snij ze in grote blokjes en bestrooi ze rijkelijk met zout. Leg ze in een vergiet en laat ze 15 min uitlekken.
Verwarm ondertussen de oven voor op th. 6 180°C. Doe de bloem in een grote kom, voeg de in kleine stukjes gesneden boter toe, de olijfolie, peper en zout. Meng met de vingertoppen en verbrokkel tot een kruimelig mengsel.
Snij de mozzarella in kleine blokjes en verdeel ze over 4 kleine ovenschotels. Doe er de uitgelekte en met keukenpapier droog gedepte tomaten bij, kruid met peper en bedek met de kruimels. Bestrooi met de pijnboompitten. Zet 25 min in de oven. Bestrooi met het fijngehakte basilicum en serveer meteen als voorgerecht of als bijgerecht bij wit vlees of vis.
Tips: Aan het crumbledeeg kan je 2 eetlepels geraspte parmezaan toevoegen
Italian Smoothie Genoeg van gazpacho? Probeer deze Italiaans getinte smoothie waarin je, de zon proeft ! Voor 4 personen
800 g tomaten, 2 à 3 eetlepels ringetjes ontpitte olijven
een handvol basilicumblaadjes + voor de afwerking
25 g geraspte parmezaan, 2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel balsamicoazijn, ijsblokjes
grissini (facultatief), peper en zout
Bereiding:<15min. Snij de tomaten in grote blokjes en pureer ze met de mixer (of in de blender) tot een gladde coulis. Filter door een zeef met fijne raster en druk er goed op met een lepel om velletjes en zaadjes te verwijderen. Voeg de olijvenringetjes toe, het basilicum, de parmezaan, de olijfolie en de balsamicoazijn. Mix opnieuw tot een glad mengsel, breng op smaak met peper en zout. Serveer heel koel met ijsblokjes en grissini. Werk af met basilicum. bron; delhaize.be
1/2 kg uien, 1/2 kg sjalotten, 25 g verse gember, 4 tenen look 2 grote tomaten, 1 dl olie, 3 el basiscurrypoeder 1/2 bosje korianderblaadjes, 4 dl groentebouillon, snuifje zeezout
Bereidingswijze
Snij uien, sjalotten, gember en look fijn. Pel de tomaten en pureer ze. Hak de korianderblaadjes fijn.
Verwarm olie in een pan en bak de uien donkerbruin. Voeg gember en look toe en bak 3 minuten. Voeg currypoeder toe en bak nog eens enkele minuten. Giet er eventueel enkele eetlepels bouillon bij als het geheel aan de bodem zou kleven. Voeg tomaten en korianderblaadjes toe. Roer goed om, giet er 4 dl groentebouillon bij en kruid met een snuifje zeezout. Laat een kwartier op laag vuur pruttelen en laat afkoelen.
Tip; Deze basissaus kan twee weken in de koelkast worden bewaard of worden diepgevroren.