Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    11-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sushi maken

    Sushi maken
     

    300 g sushirijst (speciale kleverige Japanse rijst), 4 norivellen (zeewier)
    4 el sushi-azijn, 1 el witte basterdsuiker,1 tl zout,Japanse sojasaus
    wasabipasta, sushi-gember

    Vulling (kies zelf): 8 cm komkommer zonder schil, 2 worteltjes
    50 g gerookte zalm of achterham,3 surimisticks.

                                    

    Tip: Probeer ook eens reepjes omelet, rauwe tonijn met sesamzaadjes,
    rauwe zalm en avocado en gerookte kip met reepjes lente-ui.

    Recept uit Lekker Opscheppen!
    (€ 16,90 Uitgeverij Ploegsma, ISBN: 9789021667485)


    bron; telegraaf.nl

    Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
    Tags:rijst, norivellen, sushiazijn, komkommer, worteltjes, zalm, ham, surumisticks,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sushi in een glaasje

    Sushi in een glaasje

    Voor 6 à 8 glaasjes:
    2 ronde glaasjes met rijst, 2 dl rijstazijn, 1 el fijne kristalsuiker,
    1 tl zout, 6 velletjes nori, 120 g zalm, 120 g tonijn,
    sojasaus, wasabi en ingemaakte gember naar smaak.

                                                 


      Recept uit; In een glaasje
      (€ 9,95, Uitgeverij J.H. Gottmer, ISBN 978 9023012290).


      bron; telegraaf.nl

      Categorie:CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN,
      Tags:rijst, rijstazijn, suiker, nori, zalm, tonijn,
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelstroop van suikerbieten
       


      Appelstroop van suikerbieten

       
      Foto: Frank van der Vleuten

       Je ziet 'appelstroop' op een label staan. Dan ga je er van uit dat de substantie in het potje gemaakt is van appels en veel ijzer bevat. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet…


        Want van de 21 door de Consumentenbond geteste appelstropen bevat slechts 1 merk geen toegevoegde suikerbieten. 20 potten stroop bevatten 70 procent suikerbieten en slechts 30 procent appels. De reden? Niet alleen zijn suikerbieten goedkoper, ook geven ze de van zichzelf zure appels een zoetere smaak.

        Fabeltjes over appelstroop

        De Consumentenbond ontkracht tevens het fabeltje dat stroop ijzerrijk is. De hoeveelheid ijzer in de stropen verschilt veel van de hoeveelheid ijzer op het label. Bovendien is het een soort ijzer dat slecht wordt opgenomen door het lichaam, zogenaamd 'non-heemijzer'.

        bron; telegraaf.nl

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:Stroop, Appelstroop,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept van zoete lekkernij Berlijnse bollen


        Recept van zoete lekkernijen

        Pannenkoeken, roomijs, wafels, Berlijnse bollen… We hebben er
        allemaal van gesmuld tijdens een uitstap naar zee.

        Berlijnse bollen
        Voor 12 bollen:
        8 g zout, 500 g bloem, 70 g boter, 25 g gist, 2 dl melk
        50 g suiker, 4 eierdooiers, 1 ei, poedersuiker, voor de afwerking

        Voor de banketbakkersroom:
        8 eierdooiers, 100 g suiker, 500 g melk
        1 vanillestokje, 500 g opgeklopte slagroom

                                    

        Bereidingswijze
        Klop voor de banketbakkersroom de eierdooiers en suiker op tot een bleke massa. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Neem van het vuur en giet op het eimengsel. Zet terug op het vuur en laat even goed doorkoken. Als de pudding is afgekoeld, schept u er de opgeklopte slagroom onder.

        Meng het zout, de bloem en de boter. Los de gist op in de melk en voeg toe. Meng vervolgens de suiker, eierdooiers en ei en roer onder het beslag. Kneed goed gedurende 15 min. en laat 30 min. rijzen. Verdeel het deeg in porties en vorm er bolletjes van. Leg deze op een vochtige handdoek en laat nogmaals rijzen. Frituur de bollen op 160°C. Laat afkoelen, Halveer de bollen overlangs en vul met banketbakkersroom. Bestrooi met poedersuiker.


        bron; knackweekend.rnews.be

        Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
        Tags:Bloem, Boter, Gist, Suiker, Eieren, Melk, Slagroom,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes


        Zo slecht is de invloed van rood vlees op diabetes

         Rood vlees heeft tal van gezondheidsnadelen: het verhoogt de cholesterol en de kans op hart- en vaatziekten en verschillende kankers bijvoorbeeld. Uit nieuw onderzoek blijkt ook dat het de kans op diabetes type 2 spectaculair vergroot.

        Het Engelse ontbijt geeft je alvast niet zo'n lekker gespierd lichaam.

        Het Engelse ontbijt geeft je alvast niet zo'n lekker gespierd lichaam.

         Wat als een normale portie wordt beschouwd, is meestal veel te veel.
        100 gram rood vlees per dag, veel minder dan wat als een 'normale' portie wordt beschouwd, vergroot de kans met 19 procent. Bewerkt vlees, gemalen vlees en charcuterie hebben een nog meer uitgesproken effect: 50 gram per dag vergroot de kans met 51 procent. Dat is het equivalent van twee repen spek, een worstje of een kleine hamburger.

        Dat bleek na een analyse van gezondheidsdata van 440.000 mannen en vrouwen door onderzoekers verbonden aan de universiteit van Harvard. De data werd gedurende een periode van 14 tot 28 jaar opgevolgd.

        Slechte invloed counteren
        Er is een manier om de slechte invloed van vlees te verminderen, zonder het van het dieet te moeten schrappen: andere proteïnen opnemen. Wie zowel vlees als noten, bruine rijst of magere kaas eet, ziet de kans op diabetes met één vijfde dalen.

        Niet schrappen, wel minder
        Algemeen wordt aangeraden om niet meer dan een halve kilo rood vlees per week te eten. Het vlees hoeft dus niet noodzakelijk van het menu te verdwijnen, maar de porties moeten wel kleiner. Rood vlees vervangen door kip, kalkoen, lam of vis is een andere gezonde(re) optie.

        Diabetes type 2 is goed op weg om een epidemie te worden: het aantal lijders stijgt pijlsnel. De ziekte is goed te behandelen, maar zet een domper op de levensstijl: vele voeding moet geschrapt worden of in beperkte mate worden genuttigd. Toch is diabetes niet zonder risico: het kan serieuze complicaties veroorzaken, zoals blindheid, nierfalen, hartaanvallen en beroertes.
         
        (edp) bron; hln.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
        Tags:Rood vlees,
        10-08-2011
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragù (alla bolognese) op antieke wijze met garganelli
         

        Ragù (alla bolognese) op antieke wijze met garganelli

        Voor 4 personen:
        Voor de garganelli:
        200 g witte bloem (dubbel 0), 2 eieren

        Voor de ragù:
        60 g kalfsvlees, 60 g rundvlees, 60 g varkensvlees
        20 g witte ui, 20 g wortel, 20 g bleekselderij
        1 dl droge witte wijn, 400 g rijpe tomaten, 1 laurierblad
        20 g extra vergine olijfolie, 20 g ongezouten boter, peper, zout

        Afwerking:
        30 g grana padano

                                  

        Bereidingswijze
        Garganelli: kneed een stevig deeg met de bloem en de eieren. Laat even rusten. Draai het deeg in een pastamachine uit tot dunne stroken pasta.
        Snij daaruit met een pastarollertje vierkantjes van 3 x 3 cm en rol,
        eventueel met behulp van een 'garganelliplankje', puntige garganellibuisjes,
        die u dan laat drogen.

        Ragù: pel de tomaten, verwijder de zaadjes en versnij in grote blokjes.
        Haal de 3 vleessoorten door de gehaktmolen (midden/fijn). Versnipper de groenten heel fijn en laat zweten in olijfolie en boter met een laurierblad.
        Voeg al het vlees toe en laat langzaam bruinen.
        Gebruik een vork om het vlees 'korrelig' te maken.
        Bevochtig met witte wijn en laat deze verdampen.
        Voeg dan de tomaatblokjes toe, samen met wat water, peper en zout.
        Laat een uurtje zacht koken tot de ragù goed ingedikt is.

        Kook de garganelli al dente in ruim, lichtgezouten water.
        Giet af, vang op in een vergiet en voeg snel bij de ragù.
        Laat ze nog even 'meetrekken'.
        Dresseer de garganelli in het midden van het bord en bestrooi met
        versgeraspte grana padano.


        bron; knackweekend.rnews.be

        Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
        Tags:Garganelli, Kalfsvlees, Rundsvlees, Varkensvlees, tomaten,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidensalade met kwarteleitjes


        Kruidensalade met kwarteleitjes

        Voor 4 personen; 
        een handvol veldsla,een klein handvol raketsla
        ½ bosje dragon, ½ bosje kervel, ½ bosje bieslook,¼ bosje bladpeterselie
        4 tl pijnboompitten, 2 tl wijnazijn, 2 el walnotenolie, 2 tl witte azijn
        8 zeer verse kwarteleitjes, peper van de molen en fleur de sel

                                 
        Bereidingswijze
        Was en zwier de veldsla, raketsla en kruiden droog. Doe in een grote slakom. Rooster de pijnboompitten in een droge pan goudbruin. Hou apart. Maak een vinaigrette met de wijnazijn, walnotenolie, peper en zout.

        Breng een pan water aan de kook en voeg de witte azijn toe. Breek een kwarteleitje in een kopje. Zet het vuur lager zodra het water begint te koken. Laat het kwarteleitje voorzichtig in het water glijden en pocheer ca. 2 min. Verwijder het eitje met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal met de resterende kwarteleitjes.

        Maak de salade aan met de vinaigrette en verdeel over 4 borden.
        Strooi er de pijnboompitten over en leg er 2 kwarteleitjes per persoon op.
        Kruid met peper en zout en serveer meteen.

        bron; knackweekend.rnews.be

        Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
        Tags:Veldsla, Raketsla?Dragon, Kervel, Bieslook, Peterselie, Kwarteleitjes,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Spaanse ham?


        Waarom Spaanse ham?

        Zoals je geen Gentenaar hoeft te zijn om Gandaham lekker te vinden,
        of Italiaan om de smaak van Parmaham te bejubelen, moet je ook niet
        Pedro of Paco heten om de superieure smaak van Spaanse ham in al
        zijn verscheidenheid te erkennen.

         
        Spanje is de grootste producent van rauwe hammen. Jaarlijks komen zo'n 40 miljoen Spaanse hammen, de meeste van een speciaal gefokt varkensras, op de markt. De gemiddelde Spanjaard eet jaarlijks ongeveer vijf kilo 'jamon'.

        Traditioneel nieuwjaarscadeau
        Op nieuwjaar is het een traditioneel geschenk van zonen aan hun vader of broers onder elkaar. Vaak ontaardt dat in urenlange discussies over wie nu de beste ham heeft gekocht of gekregen.

        Ruime keuze
        Spaanse ham is er in vele variaties: jamón ibérico, jamón serrano en de vermaarde pata negra om er maar enkele te noemen. Naargelang het varkensras, de plek waar de varkens zijn opgegroeid, welke voeding ze kregen, waar en hoe lang de hammen droogden, kan de prijs van een ham oplopen tot bijna duizend euro. De hamcultuur in Spanje kan je best vergelijken met de Franse wijncultuur, geheel met een streng systeem van 'appellation d'origine contrôlée', de 'denominación de origen' (D.O. of D.O.C.): een garantie van geografische afkomst en kwaliteit.

        De Serrano ham die wij gebruikten, daarvoor wipten we tijdens onze vakantie in de Franse Pyreneeën even over de grens met Andorra. We betaalden 87 euro voor een hesp van ongeveer negen kilo. Een houder en een scherp, lang en plat mes zijn onontbeerlijk.

        Overleven in de bergen
        De naam Serrano ham is afgeleid van 'sierra', berg in het Spaans. Voor de bergbewoners was het vroeger van groot belang om voedsel te conserveren. Moderne koel- en vriesmethoden bestonden nog niet. Om het vlees langer te kunnen bewaren, gebruikte men wat men in overvloed had: zout, lucht en tijd.

        Aan het begin van de winter werden de varkens geslacht en de hammen uitgesneden. Die werden, om het vocht aan het vlees te onttrekken, ingewreven met zout en enkele dagen in een koele ruimte gelegd om het zout zijn werk te laten doen. Hierna waste men de hammen waarna ze een jaar lang in de buitenlucht te drogen werden gehangen.

        IJzer en eiwitten
        Tegenwoordig wordt de verse ham in een pekelbad met kruiden gelegd en rijpt hij zo'n negen maanden in een ruimte waar de temperatuur langzaam toeneemt tot 30 graden. Tegelijkertijd neemt de vochtigheid af, waardoor de ham droogt.

        Serrano ham is rijk aan ijzers en eiwitten en vetarm. Daarom wordt deze ham ook aanbevolen aan mensen met bloedarmoede of een ijzertekort.

        Meer info en de mogelijkheid om een Spaanse ham online te kopen, vind je hier.

        (lb) bron; hln.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
        Tags:Ham, Spaanse ham,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met Noord-Hollandse Gouda

        Salade met Noord-Hollandse Gouda

        Ingrediënten

        4 el mayonaise, 8 gezouten ansjovisfilets, 2 el melk,
        peper, zout, stronkje broccoli, gemengde salade
        300 g Noord-Hollandse Goudakaas in blokjes
        150 g kerstomaatjes, 4 el broodcroutons

                                         
        Bereidingswijze
        Mix de mayonaise met de ansjovis en melk fijn en kruid met peper en zout.
        Kook en blancheer de broccoli. Meng de broccoli en alle overige
        ingrediënten voor de salade. Werk af met de mayonaisedressing.

        bron; knackweekend.rnews.be

        Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
        Tags:Mayonaise, Ansjovis, Broccoli, Sla, Kaas, Tomaat,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-jakobsschelpen met tomatencoulis


            Sint-jakobsschelpen met tomatencoulis

        • Voor 4 personen
        • 12 sint-jakobsschelpen, 2 el bloem, 4 teentjes knoflook

        • 1 snee oud brood, 4 verse tomaten, (zoete) ontveld en in blokjes gesneden

        • margarine, 1 el olijfolie, het sap van 1 citroen

        • 1 handvol fijgehakte verse peterselie, vers stokbrood

          Sint-jakobsschelpen met tomatencoulis

        Bereiding

        Was de sint-jakobsschelpen en dep ze droog. Snij ze overlangs in tweeën. Kruid de bloem met versgemalen peper en zout en rol hierin de sint-jakobsschelpen. Plet twee knoflookteentjes en hak de andere fijn. Verkruimel het brood.

        Laat de tomaten 15 minuten op een zacht vuurtje stoven in wat margarine en olijfolie (met de deksel op de pot). Kruid met versgemalen peper en zout.

        Verhit een beetje margarine in een pan. Bak de sint-jakobsschelpen in circa 30 seconden per kant aan. Voeg er de geplette knoflook aan toe, zet het deksel op de pan en laat enkele minuten op een heel laag pitje stoven.

        Meng de broodkruim, de gehakte knoflook en peterselie en stoof 2-3 minuten aan in wat margarine. Haal de sint-jakobsschelpen uit de pan en schik ze in potjes. Besprenkel met citroensap en overgiet met de tomatencoulis. Bestrooi met het mengsel van brood en peterselie.
        Dien op met kleine sneetjes vers stokbrood.

        bron; yunomi.be


        Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
        Tags:Sint-jakobsschelpen, Look, Tomaten, Citroen, Peterselie, Stokbrood,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijvenkoekjes met amandel


        Olijvenkoekjes met amandel

        Ideaal voor onderweg, tijdens het werk of gewoon bij de wijn.

         Nodig;
        125 gram amandelmeel, 75 gram bloem, 1 ei, 50 gram roomboter,
        100 gr. zwarte olijven, gehakt, fijngesneden citroenschilletje,
        lente-uitje, fijngesnipperd, snufje zout, wat tijm en oregano,
        half blikje tomatenpuree, amandelen ter garnering.


        © THINKSTOCK

        Kneed van het meel, de bloem, het eitje, de boter, de olijven en het citroenschilletje een soepel deeg. Voeg een fijngesneden lente-uitje toe,
        het snufje zout, de tijm, oregano en tomatenpuree. En kneed nog eens goed door. Zet het deeg een half uurtje op een koele plaats.

        Verwarm de oven voor. Bedek een bakplaat met bakpapier en maak met behulp van een lepel balletjes waarin u, met behulp van uw duim, een kuiltje maakt. Duw daar een amandel in.
        Bak de koekjes in 30 minuten op 220 graden goudbruin.


        M. L. Schipper
        bron; volkskrant.nl

        Categorie:BIJGERECHTEN,
        Tags:Amandelmeel, Amandel, tomatenpuree, tijm, oregano, olijven, boter, ei, bloem,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schweppes creëert een pompelmoessensatie


        Schweppes creëert een pompelmoessensatie



        Schweppes creëert een pompelmoessensatie

        Sinds 1783 brengt Schweppes zijn bekende frisdrank op de markt. Zijn hele geschiedenis lang werpt Schweppes zich op als natuurlijke pleitbezorger van exclusieve smaken. Ook vandaag wordt volop de kaart getrokken van de geraffineerde verfrissing, met een nagelnieuwe fruitsensatie: Schweppes Pompelmoes.

        Schweppes Pompelmoes wordt gemaakt op basis van zorgvuldig geselecteerde ingrediënten, voor wie houdt van subtiliteit en originaliteit.  Deze samensmelting van smaken is het handelsmerk van Schweppes, dat hier de aroma’s combineert van vier vruchten, voor een exclusief en verrassend resultaat.

        Schweppes Pompelmoes is een synergie tussen vier rinse smaken : witte, roze en rode pompelmoes, plus pomelo. Deze zorgvuldige combinatie benadrukt het zachte, aparte karakter van de pompelmoes in de heerlijke verrukking van een dorstlessende frisdrank.


        bron; skynet.be

        Categorie:SMOOTHIE, FRUITDRINK,
        Tags:Pompelmoes,
        09-08-2011
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Avocado met garnalen en groene sla.


        Koude salade van Avocado met Garnalen en groene sla

        Lekker licht gemakkelijk en vlug klaar.

        per persoon;
        1 halve avocado, 6 grote garnalen, sla, 1 gekookt eitje.


              Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be

        Bereiding;
        leg een halve (in dunne partjes gesneden) avocado op het bord.
        in het midden de sla met daarop de garnalen.
        Besprenkel alles met olijfolie, versgemalen peper, enkele druppels citroen.
        Volgens smaak op de garnalen een schepje coctailsaus
        en om af te werken een gekookt eitje, bestrooit met paprikapoeder.
        Geef er wit of grof stokbrood bij.

        Tip; gezonde aanvulling van gedroogd fruit zoals ananas, rozijnen, papaya....
         


        Categorie:SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN
        Tags:Avocado, Garnalen, eieren, sla,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutkoekjes


        Havermoutkoekjes

        Dit is een ouderwets receptje maar wel lekker, waar je ook
        volgens smaak mee kan varieren. ( zie tip onderaan)

        Nodig;
        250 g bloem, 250 g havermoutvlokken, 250 g rietsuiker,
        250 g boter of margarine (op kamertemperatuur)
        50 g kokos, 1/2 pakje bakpoeder,
        1/2 pakje vanillebloem (ongeveer 30 g), 3 eieren.

                          Havermoutkoekjes

        Bereiding;
        Bloem, havervlokken, kokes, vanillebloem en bakpoeder mengen.
        Suiker + bloem romig kloppen.
        Eieren 1 voor 1 aan het botermengsel toevoegen.
        Bloemmengsel toevoegen. Deeg even laten afkoelen in de koelkast.

        Tussen boterpapier twee deeg rolletjes vormen en die verder laten
        opstijven in de diepvries. Oven intussen voorverwarmen op 180°C. 
        rolletje deeg in schijfjes snijden, op een met boterpapier beklede
        bakplaat leggen en 25 à 30 minuten in de oven plaatsen.
        Daarna 2de rolletje verwerken. (1 plaat per keer omdat dit egaler bakt)

        Tip;
        Variatie met chocolade druppels voor gebak en/of rozijntjes erbij.  

        recept;mientjen9070
        bron; yunomi.be
         


        Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
        Tags:bloem, havermoutvlokken, rietsuiker, boter, kokos,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linzensalade met paprika's en geitenkaastoastjes
         

        Linzensalade met paprika's en geitenkaastoastjes

        Voor 4 personen:
        300 g puylinzen, 200 g ingemaakte rode paprika's, 2 tenen knoflook
        5 el olijfolie, 2 el balsamicoazijn,  peper van de molen en zout
        een handvol rodebietenloof of jonge spinazieblaadjes

        Voor de toastjes:
        12 dunne sneetjes stokbrood, 60 g geitenkaas
        kant-en-klare pesto, voor de afwerking

                                  

        Bereidingswijze

        Week de linzen een nacht in koud water. Kook ze de volgende dag gaar in ongeveer 30 min. Laat goed uitlekken. Snij de paprika's in reepjes. Schil en hak de knoflook fijn. Verhit 3 el olijfolie in een braadpan en bak de paprika's en knoflook. Kruid met peper en zout. Laat afkoelen. Maak een vinaigrette met 2 el olijfolie, de balsamicoazijn, peper en zout. Schep onder de linzen. Was de slablaadjes en zwier goed droog.

        Rooster de sneetjes stokbrood goudbruin in de oven op 220°C. Haal uit de oven, verdeel er de geitenkaas over en bak nogmaals tot de kaas begint te smelten. Haal nogmaals uit de oven en druppel er een beetje pesto over. Verdeel de linzen, paprika's en slablaadjes over 4 borden. Leg er de geitenkaastoastjes op en serveer meteen.

        bron; knackweekend.rnews.be


        Categorie:VEGETARISCH,
        Tags:Linzen, Paprika, Geitenkaas, Spinazie, pesto, sla,
        08-08-2011
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.osso bucco milanese.


        Vakantie op je bord;
        Italië met de klassieke Osso bucco milanese.
           

        Voor 4 personen

        - 4 dikke sneden kalfsschenkel (3-4 cm dik), 2 el bloem, 4 el olijfolie
        - 50 gram boter, 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden.
        - 1 geraspte wortel, 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes gesneden.
        - 1 literblik gehakte tomaten, of 6 verse tomaten, gepeld en gehakt.
        - 1 el tomatenpuree, 1/2 liter witte wijn, 1/2 liter kippe- of rundsbouillon
        - peper en zout, 10 cl vermouth (type Cinzano)

        Voor de gremolata
        - schil van een ongespoten citroen
        - 8 takjes platte peterselie, fijngehakt, 3 teentjes look, fijngehakt

               

        Osso bucco Milanese
        Vraag de slager dikke plakken kalfsschenkel te zagen en waak erover dat er flink wat vlees rond het bot zit. Geef enkele sneetjes in het vlies rond het vlees, dat verhindert dat je vlees gaat opkrullen tijdens het afbakken.

        Doe de bloem samen met wat peper en zout in een plastic of papieren zak. Doe de schenkels in de zak en schud ermee tot het vlees onder een laagje bloem zit. Verhit intussen de olie in een pan en voeg de boter toe wanneer de olie heet is. Bak de plakken vlees kort aan beide kanten (ook de zijkanten) aan tot ze bruin zijn.

        Haal het vlees uit de pan en leg apart op een bord of schaal. Fruit de uit, wortel en selder in een kookpot met dikke bodem tot ze glazig zijn. Voeg er dan de tomaten, tomatenpuree, wijn  en bouillon bij. Als die saus kookt, doe je de stukken kalfsschenkel er bij. Laat het geheel anderhalf tot twee uur sudderen op een laag vuur, het deksel half op de pot. Voeg er op het einde een glaasje vermouth bij, kruid af met peper van de molen en zout.

        Osso bucco is niet compleet zonder de gremolata, een mix van smaakversterkers citroenschil, look en peterselie. Deze mengeling, die strooibaar als geraspte kaas hoort te zijn, is ook bij tal van pastabereidingen een smaakvolle aanvulling.

        Hak de peterselie fijn, net als de look. Schil de citroen met een dunschiller en hak de schil fijn. Vermeng de drie ingrediënten en bestrooi de osso bucco vlak voor het serveren. Zet een potje met gremolata op tafel, zodat iedereen er naar eigen smaak kan bijnemen.

                                        

        Osso bucco Milanese wordt traditioneel geserveerd met risotto Milanese,
        het kan ook eenvoudig met al dente gekookte tagliatelle of zelfs met zelfgebakken ciabatta.

        Tip: Je zal merken dat je flink wat saus overhoudt, en het is zonde die
        weg te gooien. Vries ze in voor een snelle maaltijd later.
        Koop dan bijvoorbeeld enkele kip- of kalkoenfilets die je, net als de kalfsschenkels, aanbakt en ongeveer 40 minuten zacht laat
        sudderen in de saus.
         
        (lucbeernaert)bron; hln.be


        Categorie:PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN,
        Tags:Kalfsschenkel, Ui, Wortel, Selderij, Tomaten, Peterselie, Wijn, Bouillon, Vermouth, Citroen, look,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous, sesamboontjes en lamskoteletjes met tomaten-muntsaus


        Couscous met sesamboontjes en lamskoteletjes
        met tomaten-muntsaus

                 Voor 4 personen
        • 500 g sperziebonen, 2 el geroosterd sesamzaad

        • 2 Knorr bouillonketeltjes vlees, 2 teentjes knoflook

        • 1 bosje lente-uitjes, 3 tomaten, 3 el olijfolie

        • 2 el verse gehakte munt, 350 g couscous, 500 g lamskoteletjes

          Couscous met lente-uitjes, sesamboontjes en lamskoteletjes met tomaten-muntsaus

        Bereiding

        Maak de bonen schoon en kook ze in kokend water in 10-15 minuten gaar. Afgieten. Voeg 1 el sesamzaad en een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor.

        Pel ondertussen de knoflook. Knijp de knoflook fijn. Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de tomaten in kleine stukjes.

        Verhit 2 el olie in een steelpan en bak hierin de lente-ui en 1 tl knoflook gedurende 1 minuut. Voeg een bouillonketeltje vlees toe, laat het smelten en schep het erdoor. Schep de helft van het uienmengsel uit de pan en houd het apart voor de couscous. Roer de stukjes tomaat door het lente-uienmengsel in de pan. Laat de saus op een matig vuur gedurende 10 minuten pruttelen. Geregeld roeren. Voeg peper naar smaak en 1 el munt toe.

        Bereid in de tussentijd de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de rest van het lente-uienmengsel erdoor.

        Kruid de lamskoteletjes met wat peper, wat zout, de rest van de knoflook, het sesamzaad en de munt. Bestrijk ze met wat olie. Grill de koteletjes in een hete grillpan in ca. 3 minuten aan elke kantbruin, ze zijn dan rosé van binnen.

        Verdeel de couscous over 4 warme borden, schep de boontjes ernaast, leg de koteletjes erbij en schep er wat saus over. Geef de rest van de saus erbij.


        bron; yunomi.be


        Categorie:VLEESGERECHTEN,
        Tags:Sperziebonen, Look, Bouillon, Lente-ui, Tomaten, Munt, Couscous, Lamsvlees,
        07-08-2011
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geplette aardappeltjes met zeebrugse garnalen


        Geplette aardappeltjes met zeebrugse garnalen

        Voor 6 personen:
        6 middelgrote vastkokende aardappelen (Charlotte of Exquisa)
        2 el lichte room (20% vetgehalte), 1 el boter
        grofgemalen zwarte peper, fleur de sel de Camargue
        180 g versgepelde grijze garnalen




                                                                      Foto's; Hobbyfotografie J & G     E-mail; hobbyfotografie.j.g@telenet.be
        Bereidingswijze
        Schil de aardappel en kook ze beetgaar. Prak fijn met een vork en meng er de room en boter onder. Kruid met peper en zout. Maak in het midden van 6 kleine bordjes met een metalen ring een torentje van aardappel. Duw er met een ei een kuiltje in en strooi er de garnalen over en rond.

        Tip; Je kan de garnalen vervangen door een andere vissoort, zoals rivierkreeftjes of gerookte zalm.Gebruik dille als afwerking.

        Recept: Jan Demonie (Ode aan Wim Vandamme)
        bron; knackweekend.rnews.be


        Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
        Tags:garnalen, aardappels, room,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker zure tips.

        Lekker zure tips

        - Wil je al het goede halen uit citroen? Gebruik het sap of het vruchtvlees onmiddelijk na het persen of snijden.

        - Zin in een verfrissende, opwekkende drank? Pers een aantal citroenen, meng met water en doe er wat ijsblokjes bij. Klaar! Als je daar nog wat suiker bij doet (niet te veel!) heb je een super sportdrank die je nieuwe energie geeft.

        - Kies je citroenen met zorg: ze moeten zwaar en stevig zijn, hun kleur felgeel, en hun schil moet glanzen.

                        Citroen van a tot z

        - Citroen kan je een week bewaren in open lucht; in een groentebak in je koelkast bewaart hij twee weken tot zelfs een maand.

        - Een beetje citroensap zorgt ervoor dat groenten en fruit niet verkleuren. Afgelopen dus met die bruine appels, avocado's en bananen.

        - Een beetje citroensap in een marinade zorgt ervoor dat vlees en vis malser worden, of gaart ze zelfs een beetje voor.

        - Heb je geen azijn meer om vinaigrette te maken? Vervang de azijn door citroen.


        bron; yunomi.be

        Categorie:WEETJES OVER VOEDING,
        Tags:citroen,
        Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels


        Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels

        Dit is een hapje voor als het eens vlug moet gaan!

        • Voor 6 personen
        • 1 pot (500 g) Bertolli Pastasaus Zongedroogde tomaten

        • peper, zout, 2 takjes peterselie, 6 tl Bertolli Olijfolie Classico

        • 3 of 6 plakjes rauwe ham, 6 of 12 soepstengels

          Zongedroogde-tomatensoepje met rauwehamstengels

        Bereiding

        Breng de pastasaus met 4 dl water aan de kook. Pureer 2 min. met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en zout toe. Hak de peterselie fijn.
        Halveer de plakjes ham en draai ze om de bovenkant van de soepstengels.

        Schenk de soep in 6 soepkommen of 12 kleine glaasjes.
        Schenk in elk een theelepel olijfolie en bestrooi met de peterselie.
        Zet de soepkommen of glaasjes op bordjes en leg de soepstengels erbij.

        Tip; Deze soep is op een warme zomerdag ijskoud ook heel lekker.


        bron; yunomi.be 

         


        Categorie:APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO,
        Tags:Pastasaus, Tomaten, Peterselie, Olijfolie, Ham, Soepstengels,


        >

        Blog tegen de regels? Meld het ons!
        Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!