-Een tweede misvatting is het gebruik van olie in het kookwater van pasta om het kleven ervan te voorkomen. Olie drijft op het water, wordt niet door de pasta opgenomen en is dus nutteloos.

-Een derde misvatting, en grove fout, is het spoelen met koud water van pasta na het afgieten en het terug opwarmen van de pasta in de saus. Elke Italiaan trekt de haren uit zijn hoofd bij zulke heiligschennis !

Maar hoe moet het dan wel ?

-Kook de pasta in ruim zout water. Betrouw de kooktijden vermeld op de verpakking niet helemaal. Proef regelmatig, en wanneer ze naar uw smaak, het liefst ' al dente ', gaar zijn moet je ze afgieten en onmiddellijk vermengen met de saus welke warm klaar staat. Is de pasta wat droog, mag je gerust een beetje van het kookwater eronder roeren.

 Linguini alle vongole

linguini alle vongole


Hiervoor heb je nodig: 1/2 kg vongole (tapijtschelpen), 2 tomaten, ontveld en ontpit, 1 teentje look, gesnipperd, 1 sjalotje, gesnipperd, 1 dl witte wijn, Peper uit de molen, 2 el gesnipperde peterselie, 350 g linguini.

Was de schelpen grondig in ruim zout water, er kan zand in de schelpen zitten, wat hoogst onaangenaam is bij het eten!.

Fruit de sjalot en de look glazig aan in 1 el olijfolie. Giet er de wijn bij en breng aan de kook op een hoog vuur. Roer er de schelpen door en laat onder een deksel 2 à 3 minuten koken tot alle schelpen open zijn.

Vermeng dan met de in blokjes gesneden tomaat, peterselie en de al dente gekookte pasta. Breng op smaak met zout en peper en dien onmiddellijk op.

TIP: bij pasta met zeevruchten hoort geen geraspte kaas.

Volgens de onvolprezen Brits-Nederlandse chef Jean Beddington: kook korte pasta 3 minuten, lange pasta 2 minuten in ruim water met zout, doe het vuur uit en het deksel op de pan en laat staan zolang als de kooktijd van de pasta aangeeft. Afgieten en verder verwerken. Werkt voor mij al vele jaren optimaal!

bron; foodstyling.be