Esentieel voor dit verhaal is leucine, een aminozuur dat waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de eiwitaanmaak in de spieren.

                              



De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt 0,83 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht per dag aan. Als je dus 60 kilo weegt, eet je dagelijks best 49,8 gram eiwitten. Uit een studie van dokter Suzanne Devkota van de Universiteit van Chicago en professor Donald K. Layman van de Universiteit van Illinois, blijkt echter dat wie meer eiwitten binnenkrijgt, positieve effecten ervaart als hij gewicht wil verliezen.

Voor deze studie werden 24 vrouwen met een Body Mass Index hoger dan 26 willekeurig verdeeld in twee groepen. De eiwitgroep kreeg 125 gram eiwit en 10 gram leucine per dag, terwijl de koolhydraatgroep het moest doen met 68 gram eiwit en 5 gram leucine per dag.  Bij beide groepen lag de gemiddelde energiewaarde op 1.700 kcal per dag. Na tien weken was er geen verschil in gewichtsverlies, maar de eiwitgroep was meer vetmassa en minder spiereiwit verloren dan de koolhydraatgroep.

Veel richtlijnen voor gewichtsverlies zijn gebaseerd op het feit dat minder calorieën eten resulteert in gewichtverlies. Dit is correct, maar in de praktijk zal een lage energie-inname ook leiden tot verlies van lichaamsvet en spiereiwit.

Kortom, bij een energiebeperkt dieet kan je best je minder koolhydraten, maar wel voldoende ewitten nuttigen zodanig dat je voornamelijk lichaamsvet verliest en geen spiermassa. Eiwitten (met hoge leucine waarden) kan je vinden in vlees, eieren, vis. Kies voor de magere variant.

Een ander gunstig effect bij een hoge eiwitinname is dat spieren meer energie verbruiken dan vet waardoor je lichaam ook meer energie spendeert.

Eiwitten zorgen bovendien ook voor een hoger verzadigingsgevoel dan vetten of koolhydraten waardoor je minder snel honger hebt.

bron; nieuwsblad.be
Auteur: Amandine De Paepe