Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

Categorieën
  • AARDAPPELGERECHTEN (81)
  • ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES (39)
  • APERITIEF-HAPJES, AMUZE, BORRELHAPJES, TAPAS, PINTXO, (98)
  • BARBECUE, GRILPAN, GRIL, (51)
  • BIEREN & BIERWEETJES, (13)
  • BIJGERECHTEN, (50)
  • BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN, (65)
  • CALORIEARM, VETARM, INFO, RECEPTEN, (100)
  • CHINEES, OOSTERS, (4)
  • CHINESE, JAPANSE, THAISE GERECHTEN, (8)
  • CULINAIRE NIEUWTJES, (115)
  • CULINAIRE TRIPS, REIZEN. (60)
  • DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN, (141)
  • DIEPVRIES, VERSCH. GERECHTEN, (1)
  • EIEREN, EIERGERECHTEN, (34)
  • FEESTELIJKE MENU'S, GERECHTEN, (41)
  • FONDUE, (3)
  • FOTO'S (4)
  • GROENTEN, GROENTENGERECHTEN, (73)
  • KAASGERECHTEN, KAASSALADE, KAASPLANK, (45)
  • KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES, (74)
  • KRUIDEN,MARINADES, (6)
  • OVEN/STOOFSCHOTELS, EENPANSGERECHTEN, (79)
  • PANNEKOEKEN, FLENSJES, WAFELS, ZOETE, HARTIGE, GEVULDE, (20)
  • PASTA'S, ITALIAANSE GERECHTEN, (129)
  • PIZZA'S, (11)
  • RESTAURANTS MET RECEPTEN (2)
  • RESTAURANTS, e.a. HORECAZAKEN (69)
  • RIJSTGERECHTEN (32)
  • SALADE'S, GEMENGDE SLA, GERECHTEN (91)
  • SAUSEN, VINAIGRETTES, OLIE, PESTO'S (17)
  • SMOOTHIE, FRUITDRINK, (10)
  • SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD, (111)
  • STREEKGERECHTEN (6)
  • TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a. (85)
  • TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a. (33)
  • VEGETARISCH, (39)
  • VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN, (311)
  • VLEESGERECHTEN, (198)
  • VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE, (167)
  • WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID (222)
  • WEETJES OVER VOEDING, (173)
  • WIJN & WIJNWEETJES (58)
  • WILD & GEVOGELTE (125)
  • WOKGERECHTEN (22)
  • ZWEEDSE, HAPJES, GERECHTEN, (2)
  •          Lieve bezoeker
    Zoeken met tags is nog niet
    kompleet het invullen van
    tags is een langzaamaan
    werkje, maar ik werk er aan.
    Zoeken in blog

    Aanraders !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO VAN JOKE
  • PHOTOGALERY
  • POWERPOINT VAN JOKE
  • NO LIMIT
  • Blog als favoriet !



           ideetjes van Josephine



     Gaspacho ( koude spaanse soep)



                    Tomaat crevette



         Versgebakken paprika chips



            Witlofrolletjes uit de oven



    St-jacobsvruchten, tuinboonen, puree



               Kerstbrood (Stoll)



                         Avocado



      Varkenshaas in sinaasappelsaus



      Avocadosoep met gerookte zalm



                    Kerstbrood ( Stoll)



            Bokkepootjes (Koekjes)



     Koekjes met vulling en hagelslag



       Herfstsalade met Parmaham



    Avocadosoepje met gerookte zalm



                    Cherrytomaatjes



                      Kwarteleitjes



                       Verse vijgen



       Avocadosalade met garnalen



              Cherrytomaatjes



         Witlof met appel en radijs



       Spaghetti met zalm en zeekraal



                Trostomaten


     
      Mozzarella, tomaten, basilicum



         Groentensoep met peterselie


     
                      Verse zalm
        


             Uitsmijter met ham



             Roerei met Garnalen



              Gestoofde Paprika's



                        Peulertjes



                 Groene salade



             Coeur de boeuf Tomaten



                        Zeekraal



                       Pruimen



                       Citroenen



                 Sinaasappelen



                         Frietjes



                     Tomatensoep



                        Basilicum



                       Angusbeef



                            Eieren



                            Eieren



              Gevulde gerookte zalm



                        Knoflook



                        Courgette

                      

                               Paprika



    Gegraniteerde aardappelschijfjes



            Aardappelkroketjes



        Asperges op vlaamse wijze



         Gebakken champignons



               Crema catalana



                    Aardbeien


     
                   Sinaasappel



                            Peer



             Omelet met Garnalen



    Asperges,garnalen,puree en eitje



           Roodfruit met vanilleijs



         Garnaalsalade met frietjes



     Sint Jacobsvruchten met wilof



           Parelhoen met spruitjes



                        Witlof



                       Aardbeien



              Asperges met garnalen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Inhoud blog
  • Biefstuksalade om van af te vallen
  • Love fish van de zuiderse zeeën
  • Stoofpotje van witloof, kool en pastinaak
  • Tartine met aubergine, mozzarella & tomaat
  • Zalm met krokante tikka masala
  • Appeltaart
  • Chili sin carne met 3 soorten bonen
  • Witlooftaart met peren en gedroogde veenbessen
  • Stoofpot van wintergroenten
  • Kwartels met savooikool
  • Gravad lax
  • Gourmet met vis
  • Ragout van hoevekip en Noordzeegarnaal, tuinboontjes en cantharellen
  • Champignonroomsoep
  • Gepocheerde oesters met tomaat en rodewijnsaus
  • Polderaardappel gevuld met garnaaltjes en Hollandse saus
  • Rollade van parelhoen en ganda ham
  • Koninginnenhapjes met vis
  • Gebakken zeebaarsfilet met tomaat
  • Reemedaillon met kastanjes
  • Tagliatelle met pikant rundvlees, sluimerwtjes, kappertjes en Parmezaanse kaas
  • Kippenbouillon met platte peterselie & Parijse champignons
  • Provençaalse pastasalade
  • Kalfstong in madeirasaus
  • Kalfsblanket
  • Brussels spruitenpotje met gehaktballetjes
  • gebakken schartong met witlof en gestoomde aardappeltjes.
  • Gratin met bloemkool en gehakt
  • Driedubbele kwarktaart met verse vijgen
  • Gegratineerd witloof met ham
  • Biefstuk met champignons de Paris en pasta
  • Gebakken pladijs met gestoofde erwten, wortelen en peterseliepuree
  • Minder zout in onze voeding
  • Tagliatelle en konijnenbout met leffe en rozemarijn
  • Bouillie met erwtjes en worteltjes
  • Varkenshaasje met tagliatelle en pepersaus
  • Rijstpap met appeltjes
  • Gevulde tomaten met bloemkool
  • Cappuccino van broccoli met geroosterde amandelen
  • Avocadosoep met gerookte zalm
  • Nieuw wapen in de strijd tegen obesitas: groene thee
  • Ragu alla Napolitana
  • Boterham met salade van zalm, selder en appel.
  • Salade met gegrilde zalm
  • Vissoep met mosselen
  • Friet met stoverij van varkenswangetjes
  • Gepocheerde peren met cranberry & gember
  • Mosselgratin met spinazie
  • Filet pur en witloof in de wok
  • Ovenschotel met rundergehakt en witloof
  • Carpaccio van tomaat met salade groene boontjes, mozzarella
  • 'Echte' bruschetta met knoflook en tomatenblokjes
  • Salade met sashimi van zeebaars en radijs
  • Maatjessalade
  • Gegrilde Caramba steaks
  • De meest ziekmakende voeding: fruit en groenten
  • Asperges met warme champignonsalade
  • Spirelli met kip en tomaatjes
  • Waterzooi van kipfilet met Mechelse asperges en kervel
  • Italiaanse mosselpan
  • Courgettesoep
  • Krokante sigaren met spinazie en feta
  • Spaghetti met curry en gerookte zalm
  • Gevulde zalmforel op de barbecue
  • Scampi's met knoflook
  • Gefrituurde pladijs, kropsla en yoghurtmayonaise
  • Slaatje van primeuraardappelen en geroosterde makreel.
  • Gevulde paprika met tzatziki
  • Groenten uit de oven
  • Salade Niçoise
  • Bruschetta met tomaat en aubergine
  • Salade van rundvlees met frambozen
  • Gelei van roze pompelmoes en Campari met vanilleyoghurt en cake
  • Witte asperges met oosterse dressing
  • Pastasalade met artisjokken en radicchio
  • Parijse worteltjes en hun loof
  • Kalfsgebraad met jonge worteltjes
  • Bruschetta met ham en mozzarella
  • Asperges met mousseline van peterselie en een gepocheerd ei.
  • Aardappelpuree met erwtjes en kippenhamburger met verse maïskorrels
  • Gehaktballetjes met tomaat en mozzarella
  • Gestoofde forel met bieslooksaus
  • Tagliolini met pesto, boontjes en aardappelen
  • Aardbeien op spies
  • Rogvleugel met blanke botersaus
  • Videetje van kip met zachte curry
  • Gebakken scholfilet met tomaat en kappertjes
  • Aardappelbrochettes met spek en rozemarijn
  • Salade van vergeten groenten
  • Spinaziesoep
  • Culinaire fietstochten in Noordertuinen van Antwerpen
  • Kip met perzik, paprika en rijst
  • Groentewraps
  • Peultjes met chilipeper, gember en Meritus-filet mignon
  • Gebakken aardappelen met gehaktballetjes
  • Kalfslapjes met geroosterde aardappeltjes
  • Lentesalade met witte asperges en garnalen
  • Roer­bak van as­per­ges en gar­na­len
  • Groentecurry
  • Lamskotelet in kruidenkorst



    Startpagina !
    Eten&Genieten - gezond genieten van eten & drinken

    "Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker eten ".... De gast moet op de saus wachten, niet de saus op de gast".... "Een volle buik heeft een gelukkig hoofd" ....

    14-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken, grillen en bakken in één



    Koken, grillen en bakken in één 



                                          Koken, grillen en bakken in één
     
    Kamperen en toch koken, bakken en grillen alsof je gewoon thuis in de keuken staat: met de nieuwkomer binnen het Campingaz gamma is het perfect mogelijk. De 3-in-1 grill is een multifunctioneel kooktoestel dat voor elke maaltijd op de camping inzetbaar is. Op het grote oppervlak maak je een ontbijt of avondmaal voor 4 personen klaar. Of je nu water wil koken voor een kopje thee of een eitje wil bakken en een worst grillen. Het deksel zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en vermijdt aanbakken. Bovendien is de 3-in-1 grill makkelijk transporteerbaar door het compacte design. De Campingaz nieuwigheid wordt in twee versies gelanceerd: een cilinderversie en één op gascartouches.
    www.campingaz.com


    bron; skynet.be

    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:3 in 1 gril,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koude yoghurtsoep met komkommer, walnoten en dille


    Koude soep voor warme dagen koude yoghurtsoep
    met komkommer, walnoten en dille

    Een frisse soep van yoghurt waardoor op de Turkse manier geraspte komkommer, gehakte walnoten en dille wordt geroerd.

    voor 4-6 personen

    • 1 kleine of ½ grote komkommer , ¼ liter yoghurt natuur
    • 2 eetl. gedopte walnoten , 2-3 tenen knoflook, geraspt
      1 klein bosje dille, alleen de blaadjes , zout


    Bereiding

    1. Rasp de komkommer, doe hem in een zeef en bestrooi het raspsel met zout; laat het een half uur staan.
    2. Klop de yoghurt met 4 eetlepels ijskoud water glad.
    3. Wikkel de walnoten in een theedoek en breek ze met een deegroller in stukjes.
    4. Spoel de komkommer onder de koude kraan, schud hem goed uit en roer hem met de walnoten, knoflook en dille (houdt een beetje opzij voor de garnering) door de yoghurt.
    5. Zet de soep tot gebruik in de koelkast.
    6. Schep de soep in de borden en bestrooi ze met een beetje dille.

      Tip;  Geef er, om de sfeer van een taverne aan de Bosporus te creëren, mosselbeignets en een auberginedip met knoflook bij.


    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be


    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:komkommer, yogurt, walnoten, look, dille,
    13-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van kriekbier en rood fruit


    Soep van kriekbier en rood fruit

    Voor 4 personen:
    1 grote fles kriekbier (75cl), 2 dl frambozencoulis, 1 dl suikersiroop
    500 g aardbeien, 100 g braambessen, 100 g frambozen


                          

    Bereidingswijze

    Breng het kriekbier met de frambozencoulis en de suikersiroop aan de kook en laat gedurende 5 min. zacht pruttelen.

    Snij ondertussen de aardbeien in vieren en maak de braambessen en de frambozen schoon. Giet de soep in de borden en voeg het fruit toe. Serveer lauwwarm.

    Tip: U kunt ook diepgevroren rood fruit gebruiken.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:bier, frambozencoulis, aardbeien, braambessen, frambozen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tartaar van sint-jakobsvruchten met appel en radijsscheuten

    Tartaar van sint-jakobsvruchten met appel en radijsscheuten

    Voor 4 personen:
    1 appel (granny smith), sap van 1/2 citroen, 2 kl olijfolie
    12 levende sint-jakobsvruchten, 20 g roderadijsscheuten
    8 sneden toastbrood


                           

    Bereidingswijze

    Was de appel, snij in vieren en verwijder het klokhuis. Snij vervolgens in fijne staafjes. Doe die in een kom, overgiet met het citroensap en meng. Kruid met twee draaien van de pepermolen, voeg een straaltje olijfolie toe, meng opnieuw en zet in de koelkast.

    Haal de sint-jakobsvruchten levend uit de schelp en maak ze schoon. Spoel ze onder stromend water. Zet ze in de koelkast (maar niet langer dan noodzakelijk is), afgedekt met een vochtige theedoek.

    Snij, net voor het opdienen, de wortels van de radijsscheuten en spoel eventueel. Snij de sneden toastbrood in sterren, rooster ze en leg ze op de borden. Verdeel er de radijsscheuten over.

    Snij de sint-jakobsvruchten in kleine blokjes, meng snel met de appelstaafjes en schik op de radijsscheuten. Dien meteen op.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:VOORGERECHTEN, WARME & KOUDE,
    Tags:appel, citroen, sint-jakopsvruchten, radijsscheuten, brood,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rundstoverij met pont-neufaardappelen



    Rundstoverij met pont-neufaardappelen
    en verse spinazie in room


    Ingrediënten :
    1.5 kg rundvlees meritus van de filet (dunne lende is ook goed); in stukken gesneden,
    1 kalfsnier, 2 fijngesnipperde uien, 1 kruidentuiltje
    (peterselie, tijm en laurierblad, dit alles strak samengebonden),
    250 g boter, 1 eetlepel griessuiker, peterselie, 2 flesjes petrus bruin,
    6 soeplepels bruine fond, 1 snede wit brood met mosterd,
    een flinke scheut madera.


    rundstoverij met pont neufaardappelen en verse spinazie in room



    Bereiding :

    1 Laat de boter smelten in een diepe pan, voeg er de griessuiker bij en roer tot de boter lichtjes hazelnootkleurig wordt.

    2 Laat in diezelfde diepe pan het Meritus-vlees lichtjes kleuren, en doe het daarna in de voorziene pot.

    3 Laat de kalfsnier, ontdaan van alle vet en in stukken gesneden, kleuren in hetzelfde vet van het vlees en breng over in de pot bij het vlees.

    4 Stoof in dezelfde diepe pan de fijngesnipperde ajuin aan en blus met wat Petrus-bier. Voeg daarna alles met het vlees en het kruidentuiltje samen, en overgiet met de rest van het bier. Vul dit aan met water tot alles goed overgoten is.

    5 Laat een halfuurtje op een zacht vuur stoven onder deksel. Leg daarna de boterham, goed besmeerd met mosterd, boven op het vlees.

    6 Laat opnieuw een uurtje sudderen tot alles goed gaar is. Voeg dan pas een stevige scheut maderawijn toe.

    7 Serveer in een voorverwarmde schotel en bestrooi met fijngehakte peterselie. Serveer met Pont-Neufaardappelen en verse spinazie in room.

    www.ambiance.be
    bron; gva.be


    Categorie:VLEESGERECHTEN,
    Tags:Rundstoverij,aardappelen,spinzia,room,kalfsnier,ui,kruiden,boter,suiker,bier,maderawijn,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zabaione met aardbeien

    Zabaione met aardbeien

    Voor 4 personen:
    3 eidooiers, 100 gram witte basterdsuiker
    100 ml marsala, port of andere zoete wijn
    500 gram aardbeien, kroontjes verwijderd

    © getty

    Bereiding: neem een ruime pan met kokend water en een
    kleiner (steel)pannetje dat daarin past. Een bain marie dus.
    Klop met de mixer de eidooiers in het pannetje glad met de suiker tot het mengsel schuimig en wit is - dat duurt even!
    Doe er de marsala bij en verhit al kloppend.
    Ga rustig door tot het gaat binden.
    Wees niet bang en houd vooral niet te snel op.
    Serveer met de aardbeien.

    Tip; als je dan toch aan het genieten bent mag er gerust nog een
    lekker vanille ijsbolletje bij; Lekkerrrrrr.

    Onno Kleyn
    bron; volkskrant.nl

    Categorie:DESSERTEN, IJS, SORBET, NAGERECHTEN,
    Tags:eieren, aardbeien, marsala, suiker,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorverpakte glazen wijn nu ook in België verkrijgbaar


    Voorverpakte glazen wijn nu ook in België verkrijgbaar 


    voorverpakte glazen wijn nu ook in belgie verkrijgbaar


    voorverpakte glazen wijn nu ook in belgie verkrijgbaar
     

    De warme zomermaanden staan weer voor de deur, en dat zorgt onlosmakelijk ook voor een terugkeer van de festivals. Deze zomer kan je echter luxueuzer genieten op de rockweides.

    Wijn uit een bierbekertje drinken is zoveel als kaviaar met hagelslag eten. "Cefour is een wijnglas uit kunststof dat op voorhand wordt afgevuld en perfect wordt afgesloten met een folie", vertelt Jan Honinx uit Hasselt.

    De glazen zijn perfect voor de zomermaanden en de aanstormende festivals. Wil je meer weten over de ingenieuze glazen? Lees er hier alles over.

    Beeld: Photonews
    bron; gva.be


    Categorie:WIJN & WIJNWEETJES
    Tags:wijn, glazen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Limoncello.....wie kent deze lekker Italiaanse drank niet


    Limoncello.....wie kent deze lekker Italiaanse drank niet!

    Limoncello gemaakt volgens een oud Italiaans recept.

    Een sterk drankje met een lekkere citroensmaak.
    Een fles limoncello staat steeds in mijn koelkast, koel serveren is dan ook de boodschap.  

    Benodigdheden

    1. 1 LITER ALCOHOL (96%),  820 gr suiker,
    2 liter water (om te koken), 2 koffielepels maagzout, 11 citroenen.

                   Limoncello

    Voorbereiding:
    Citroenen in water leggen waar 2 koffielepels maagzout zijn in opgelost gedurende 15 min, daarna de citroenen afspoelen met zuiver water en afdrogen. De citroenen worden dan geschild,zo dun mogelijk zonder het wit van de citroen.De schillen en de liter alcohol 10 dagen laten trekken in een afgedekte kom.

    Bereiding
    Water aan de kook brengen en 2 a 3 minuten laten koken. 1,6 l water afmeten en de suiker hieraan toevoegen. Goed roeren tot alle suiker is opgelost en laten afkoelen. De alcohol met de schillen ziften en dit met het suikerwater vermengen, in flessen gieten en in de diepvries bewaren voor het inschenken.

    Tips Aperitief: 1/4 limoncello en 3/4 prosecco (italiaanse mousserende wijn)
    of 1/4 limoncello en 3/4 champagne of met cava. 
    Degustief: 1/2 limoncello en 1/2 averna (italiaanse kruidenlikeur)
    Lekker na een stevige maaltijd.

     bron; yunomi.be
     


    Categorie:ALCOHOLISCHE DRANKEN & WEETJES
    Tags:alcohol, suiker, maagzout, citroen,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostendse tong met tuinkerscrème


    Oostendse tong met tuinkerscrème

    • voor 4 personen
    • 2 bosjes tuinkers, 1 bokaal gevogeltefond

    • 25 cl kookroom, 1 preiwit, 2 wortels

    • 3 el boter, 2 tongfilets per persoon.

      Oostendse tong met tuinkerscrème

    Bereiding

    Was de tuinkers en laat goed uitlekken. Breng de gevogeltefond aan de kook en voeg de tuinkers toe. Laat drie minuten koken en mix vervolgens met een staafmixer. Zeef deze bereiding en laat vervolgens tot de helft inkoken. Voeg dan de room toe, en kruid met zout en peper.

    Maak de groenten schoon. Snij alle groenten in staafjes en kook ze in kokend water gedurende 2 minuten. Giet af en laat afkoelen. Verhit de boter in een hete pan en roerbak de groentjes kort. Breng op smaak met zout en peper.

    Rol ondertussen de tongfilets op en prik er een tandenstoker in. Bak ze gaar in twee eetlepels boter.
    Dresseer de saus op de borden en werk af met de tongrolletjes en groentjes.
    De tuinkerscrème geeft het gerecht de gepaste romige toets met een
    gepeperde, kruidige smaak.

    Tips;
    Mix waterkers tot een creme, super gezond deze pittige
    supersla is een  vitaminebom.
    Bevat zoveel vitamine C als 10 appels, meer calcium dan melk,
    vol antioxidanten en pure antibiotica.
    Zorgt voor een goede spijsvertering en is waterafdrijvend


    bron; yunomi.be
     

    Categorie:VISGERECHTEN, SCHAAL, SCHELPDIEREN,
    Tags:tong, tuinkers, fond, room, prei, wortel,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koude zuringsoep



    Koude soep voor warme dagen  koude zuringsoep

    Een klassieke soep in de Franse traditie – romig en pittig.
    Als u geen zuring kunt vinden, kunt u ook waterkers met een
    kneepje citroen gebruiken.

             voor 4 personen

    • 2 flinke handenvol zuringblad, gewassen en fijngesnipperd
    • 25 g boter, ¾ liter groente- of kippenbouillon naar keuze
      25 g bloem, 1,25 dl room, zout en versgemalen peper

            Afwerken met een beetje room en enkele gesnipperde zuringblaadjes

    koudesoep

    Bereiding

    1. Doe de zuring met een snuf zout en de boter in een pan en schud hem 2-3 minuten boven het vuur tot de zuring geslonken is.
    2. Doe de inhoud van de pan in een blender of foodprocessor met de bouillon en de bloem en pureer alles glad. Of hak de zuring fijn, roer de bloem erdoor en verdun alles al roerend met de bouillon.
    3. Doe alles weer in de pan en breng de soep al roerend aan de kook, laat hem 10 minuten zachtjes koken tot de rauwe bloemsmaak is verdwenen. Klop de room erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en laat de soep afkoelen.
    4. Dien de soep koud op met een vleugje room en werk af met gesnipperde zuringblaadjes. Geef er warme knapperige broodjes bij.



    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:zuring, bloem, room, bouillon,
    12-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees is weer in Filet in aardappelkorst



    Filet in aardappelkorst

    Varkensvlees is weer in de tijd dat veel koks de neus optrokken voor varkensvlees is voorbij.
    Ook thuis vinden bloedworst, varkensfilet, spek en consorten vlotjes de weg naar het bord. 

    voor 4 personen:

    800 g filet pur van het varken , 70 g boter, 2 à 3 eieren
    6 grote aardappelen, 1 bundel fijngesneden bieslook
    zout, peper, muskaatnoot, 24 jonge geschilde wortelen
    15 cl gevogeltebouillon, 6 à 8 cl olijfolie extra vierge
    1 kleine bundel gesneden peterselie

    Filet in aardappelkorst. 
    Filet in aardappelkorst.

    Bereidingswijze
    Snij de filet in twee gelijke delen en bak ze langs alle kanten bruin in een beboterde pan. Leg op keukenpapier. Klop de eieren tot een omelet. Rasp de aardappelen fijn en doe ze bij de eieren. Voeg bieslook, zout, peper en muskaatnoot toe. Leg op twee stukken huishoudfolie van 40 cm ongeveer 1 cm dik aardappelen en daarop een varkensfilet. Vorm een worst door de folie op te rollen. Druk goed aan. Rol er nog 1 of 2 nieuwe lagen folie omheen.

    Bak de twee ‘worsten’ nadien in een stoompan gedurende 15 min. Laat afkoelen, ontdoe ze van de folie en bak vervolgens traag alle kanten bruin in een beboterde pan. Stoof ondertussen de wortelen in de bouillon met een klontje boter. Dik de saus in en voeg al roerend een klontje boter toe. Serveer op een diep bord en voeg enkele druppels pesto met peterselie toe (olie en blaadjes peterselie gemixt).


    bron; knackweekend.rnews.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:varkensvlees, eieren, aardappelen, bieslook, wortelen, bouillon, peterselie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tea-time theecake


    Tea-time: Theecake

    Voor 4-6 personen:
    250 g zelfrijzende bloem, 200 g suiker, 200 g boter
    4 eieren, 1 zakje vanillesuiker
    1 tl losse geparfumeerde thee zoals Earl Grey, kruiden-, karamel- of vanillethee

                       

    Bereidingswijze

    Meng de bloem, suiker, boter, eieren en vanillesuiker tot een glad beslag. Doe de thee in een kopje en vul voor driekwart met kokend water. Laat 10 minuten trekken. Doe de inhoud van het kopje bij het deeg en meng.

    Giet het deeg in een ingevette bakvorm van 20 cm en bak de cake 30-45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:bloem, eieren, bloem, suiker, boter,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeg met bloedworst, appels en aardappelen



    Bladerdeeg met bloedworst, appels en aardappelen

    Voor 4 tot 6 personen:
    2 fijngesnipperde sjalotten, 4 à 5 el dubbele room
    1 eetlepel olijfolie extra vierg , 4 aardappelen ,2 appels (reinette of golden), boter, 4 sneetjes gerookt spek (3 mm dik),2 stengels groene selderij
    300 g artisanale bloedworst, 1 cirkel bladerdeeg, peper en zout
     

                                
                                   
    Bereidingswijze

    Meng de sjalotten, de room en de olie. Kook de geschilde aardappelen en snij ze in dunne plakjes van 4 mm. Schil de appels en snij ze in schijfjes van 4 mm. Kleur ze lichtjes in een klein klompje boter. Snijd de spek zonder zwoerd in kleine stukjes van 1,5 cm. Bak ze lichtjes in de pan.

    Snij de selderij en de ontvelde worst in schijfjes van 4 à 5 mm. Rol het deeg uit en prik erin met een vork. Voeg een laagje room toe aan de sjalottenmengeling en bedek het deeg dan volledig met de verschillende ingrediënten. Voeg de rest van de room toe. Werk af met zout en peper.

    Warm op in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 20 à 25 minuten, zodat u een knapperige bodem verkrijgt.


    bron; knackweekend.rnews.be

    Categorie:TORTILLA'S, QUICHES, WRAP, e.a.
    Tags:sjalot, aardappel,appels, spek, bloedworst, selderij, bladerdeeg,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast met twee soorten ham en huisgemaakte tapenade



    Toast met twee soorten ham en huisgemaakte tapenade

    Voor 4 personen:
    8 zeer fijne sneetjes gerookt spek, 4 fijne sneetjes gekookte ham
    4 fijne sneetjes rauwe ham, 4 sneden bruin of wit brood (1,5 cm)
    16 gedroogde tomaten in olijfolie
    schilfers parmezaankaas, 1 bosje rucola

    Voor de tapenade:
    8 à 10 ansjovissen in olie, 1 geplet knoflookteentje
    25 zwarte olijven type kalamata of niçoise, 6 à 10 cl olijfolie

                           

    Bereidingswijze
    Haal voor de tapenade de verschillende ingrediënten door de groentezeef terwijl u de olijfolie toevoegt, zodat u een dikke, smeerbare brij krijgt. Grill de sneetjes brood, indien mogelijk op een gietijzeren grill, totdat het patroon goed zichtbaar is.

    Grill vervolgens de gerookte spekreepjes lichtjes. Besmeer het brood met de tapenade en voeg dan de twee hamsoorten, het spek, de tomaten en de kaas toe. Geef er rucola bij en werk af met een scheutje olijfolie.

    bron; plusmagazine.be

    Categorie:BROODJES, BROODGERECHTEN, SOORTEN, RECEPTEN,
    Tags:spek, ham, brood, tomaten, kaas, rucola, ansjovis, look, olijven,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Soepenparade' van Elisabeth Luard


    Koude soepen voor warme dagen

    Op zoek naar inspiratie?

    Deze en tal van andere warme en koude soepen vindt u terug in het boek 'Soepenparade' van Elisabeth Luard. Niet minder dan 120 recepten uit de hele wereld doen u het water in de mond lopen. Elisabeth Luard laat zien hoe u met gebruik van seizoensproducten een voedzame, gezonde en voordelige soep kunt maken.

    Soepenparade, Elisabeth Luard, Fontaine Uitgevers, verdeeld in Belgiê door Agora, 
     192 p., ISBN 978 90 5956 356 8, € 17,95


    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:KOOKBOEKEN, KEUKENHULPJES, KEUKENNIEUWTJES,
    Tags:Soepenparade, Elisabeth Luard,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazpacho koude soep voor warme dagen



    Gazpacho koude soep voor warme dagen

     Een Spaanse gazpacho..... op warme dagen kan het heerlijk smaken!  
      

    In Andalusië heeft men vaak een kan van deze soep in de koelkast staan als zomerse verfrissing. Ze wordt geserveerd goed verdund met ijskoud water. Geef er als voorgerecht minstens drie van de bijgerechten bij.

    voor 4 - 6 personen:

    • 1 snee brood (1 dag oud), 2 eetl. wittewijnazijn
      2 tenen knoflook, fijngehakt, 2 eetl. olijfolie
      1 kleine of 1.2 grote komkommer, geschild en grof gehakt
      1 kg tomaten, ontveld, zonder de zaadjes, klein gehakt
      1 groene paprika, zonder de zaadjes, in blokjes gesneden
      ca. ¾ liter ijswater, zout en suiker

    Voor de bijgerechten

    • Hete croutons (blokjes brood in olijfolie knapperig gebakken)
    • Fijngehakt hardgekookt ei, blokjes serranoham
    • Blokjes komkommer, blokjes paprika
    • Milde ui fijngesneden, blokjes ontvelde en ontpitte tomaten

    Bereiding

    1. Scheur het brood in stukjes. Doe ze in een kom met 2 eetlepels water, de azijn en de knoflook. Laat 10 min. weken.
    2. Doe het brood met het weekwater in een blender. Voeg alle overige ingrediënten toe behalve zout en suiker en pureer alles glas.
    3. Voeg ca. 2,5 dl water toe tot de soep de gewenste consistentie heeft: dik of dun dat hangt af van hoe u ze opdient, als soep of als verfrissende drank. Breng op smaak met zout en suiker.
    4. Giet de gazpacho in een kan en dek af met plasticfolie. Zet hem 2-3 uur in de koelkast.
    5. Schenk de gazpacho als verfrissende drank in gekoelde longdrinkglazen of schep hem als voorgerecht in gekoelde soepborden en geef de bijgerechten in kleine schaaltjes, waaruit ieder zich kan bedienen.



    Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be

    Categorie:SOEPEN, KOUDE, WARME, BOUILLON, MAALTIJD,
    Tags:brood, look, ui, kokommer, tomaten, paprika, olijfolie,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes



    BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes

    • voor 4 personen
    • 500 g gekookte krieltjes,1 el boter,5 kleine (rode) uien

    • 1 courgette, 1 aubergine, 6 el Bertolli Pesto Rosso

    • 350 g gehakt, peper, zout, extra: spiesjes

      BBQ pestoburgers met gegrilde groenten en krielspiesjes

    Bereiding; 30 min.

    Steek de BBQ aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand. Rijg de krieltjes aan 8-12 spiesjes en bestrijk met Bertolli Vloeibaar.

    Pel en snijd 1 ui fijn en de rest in vieren. Maak de courgette en aubergine schoon en snijd in plakken van maximaal 1 ½ cm dikte. Meng de groenten met 2 el pesto.

    Meng het gehakt met de fijngehakte ui, 4 el pesto en een 1 tl peper. Vorm 4 gelijke burgers van het gehakt. Rooster de burgers en de krielspiesjes op de hete
    BBQ, onder de hete grill of in een hete grillpan in ca. 15 min. aan beide kanten gaar en goudbruin. Keer geregeld.

    Rooster de groenten 8 min. Bestrooi de gegrilde groenten en de krielspiesjes voor het serveren met wat peper en zout. Serveer de pestoburgers met de krielspiesjes en de groenten direct.

    Voedingswaarde; Energie 455kcal,  Energie 1911kj,  Vet totaal 23g,  Verzadigd vet 2g,  Koolhydraten 37g,  Natrium 434mg,  Vezel 9g,  Eiwitten 25g,  Suiker 16g.


    bron; yunomi.be


    Categorie:BARBECUE, GRILPAN, GRIL,
    Tags:gehakt, burgers, aardappelen, ui, courgette, aubergine, pesto,
    11-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst



    Mega-allergische vrouw overleeft op gekookte rijst



    Een Britse vrouw is allergisch voor zoveel voedsel dat ze enkel nog rijst kan verdragen. De 53-jarige Micaela Stafford uit Loughborough doet haar verhaal in de Daily Mail en Metro, en hoopt zo dat iemand haar kan helpen. De medische wereld weet immers geen raad met de allergische reacties van de vrouw.

    Stafford is allergisch voor zuivel, gluten, olie, tarwe, suikers en vetten. De symptomen begonnen zo'n elf jaar geleden, en werden steeds erger. "Als ik iets eet dat ik niet zou mogen eten, lig ik een week in bed. Mijn lichaam blokkeert," zegt ze.

    Nu blijft enkel nog rijst over, waardoor de vrouw te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond te zijn. Gevreesd wordt dan ook dat Stafford afstevent op zware gezondheidsproblemen.

    De vrouw zegt dat ze altijd een gebrek aan energie heeft, en dat ze haar werk als cateraar heeft moeten opgeven. Ze komt amper nog buiten, en neemt een gasvuurtje en rijst mee wanneer ze dat toch doet. Ook in restaurants kan ze immers niet eten, daar de meeste zaken zelfs rijst klaarmaken met olie.

    (hlnsydney/sam)
    bron;hln.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:rijst,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters


    Elf zieken door cholerabacterie in Amerikaanse oesters



    In de Amerikaanse staat Florida zijn elf mensen ziek geworden nadat ze oesters hadden gegeten die besmet bleken met een cholerabacterie.

    Volgens het Amerikaanse voedselagentschap (FDA) is in acht van de elf gevallen bevestigd dat de ziekte "veroorzaakt werd door de Vibrio cholerae O75", de wetenschappelijke naam van de cholerabacterie. Geen van de zieken moest naar het ziekenhuis en er is niemand overleden, aldus de FDA.
     
    De oesters werden begin maart geoogst in de baai van Apalachicola, in het noorden van Florida. Sinds eind april mogen daar geen oesters meer geoogst worden.

    (afp/sam)
    bron; demorgen.be

    Categorie:WEETJES OVER VOEDING & GEZONDHEID
    Tags:oesters,
    10-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Far breton met pruimen en armagnac



    Far breton met pruimen en armagnac

    Ingrediënten :

    Voor een taartvorm van 16 tot 20 cm diameter: 100 g ontpitte pruimen, 200 g patisseriebloem, 150 g griessuiker 40 g licht gezouten boter, 1 zakje vanillesuiker, 4 eieren, 1 l volle melk, 2 eetlepels armagnac (of rum).

                                 far breton met pruimen en armagnac

    Bereiding :

    1 Meng de pruimen met de armagnac.

    2 Klop de eieren schuimig met de suiker en de vanillesuiker en meng er de gezeefde bloem onder. Voeg nu al roerend de melk toe.

                     far breton met pruimen en armagnac

    3 Vet een ovenschaal in met de boter en giet een bodem van het beslag in de schaal. Zet de schaal 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Neem de schaal uit de oven en verdeel de pruimen in de schaal. Giet de rest van het beslag in de schaal. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 20 à 25 minuten, zet de oven uit en laat de taart nog 30 minuten in de oven. Let op: laat de oven dicht gedurende het hele bakproces!

    4 Serveer de far breton lauw of koud.

    bron; gva.be
    www.ambiance.be


    Categorie:TAART, GEBAK, KOEKJES, CAKE, e.a.
    Tags:pruimen, bloem, suiker, eieren, melk, armagnac, rum,


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!