Foto
foto's nieuwe evenementen GROOTLANAKEN klik hier op foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Enkele fotos van de erfgoeddag in Veldwezelt
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    't peperménneke en zijn Kaatje

    Foto
    Foto
    Foto
    enkele vondsten van 'Erik de Viking'
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Hier nog enkele fotos van Nikkela Reynders
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Uit alle delen van Groot Lanaken
    Wat iedereen mag weten
    19-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruimtestation over Smeermaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was tijdens het weerbericht dat ik hoorde dat de ISS (het bemande ruimtestation)  rond 20.35u over onze hoofden zou vliegen van West naar Oost. Omdat ik mijn broer op bezoek had was ik het bijna vergeten. Maar op het juiste moment dacht ik er aan en het was vijf over half negen dat ik opeens opstond en mijn broer liet voor wat het was. Ik ging buiten en staarde naar de hemel en jawel daar bewoog heel langzaam aan de sterrenhemel een lichaam dat in mijn richting kwam. Ik ben weer binnen gegaan en heb mijn broer gevraagd mee te komen naar buiten en vertelde hem van het ruimteschip. Hij was verwonderd dat ik dat wist maar daarover liet ik mij niet uit, ik wist dat gewoon. Overdag heb ik een foto gemaakt op de plaats waar ik stond en naar de hemel keek. Waar ik ’s nachts het ruimteschip zag overvliegen met de wetenschappers aan boord. Het was maar een bewegende stip aan het firmament maar vond het toch de moeite waard. Vanavond ga ik nog eens kijken. Overdag toen ik de foto maakte waar ’s nachts het ruimteschip overkwam, zag ik een AWAC overvliegen van Zuid oost naar noord west, met aan boord, jawel, wetenschappers.
    Wil je weten waar de ISS op dit moment overvliegt klik dan op onderstaande link.
    http://space.cweb.nl/space3d_iss.html










    Tags:ISSruimtestation,smeermaas,lanaken,awac
    18-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verborgen achter een kartonnen doos
    Het is alweer een hele tijd geleden dat Diaken Julièn zijn chalet in Neerharen, op het terrein van de sleutel verlaten heeft. Hij verliet het knusse chalet voor een woning in de Bergparochie Gellik. Afgelopen dinsdag troffen wij de inmiddels in solidum benoemde geestelijke op het terrein van de Sleutel. Toen hij de camera bemerkte verschool ´Gelliks Geestelijk leider´ zijn gezicht in een kartonnen doos. Zou hij plannen hebben om terug te keren naar zijn ´Challetje´?  Neen! de reden van zijn verstoppen in een kartonnen doos is een beetje ingegeven door schaamte. Ích bin eindelijk aan ´t opruime, ´t moos ter ins van koome´ liet Julièn ons weten, ' anders moote dat andere veur mich doon´. Dus in Gellik hoeven ze niet te vrezen voor een terugkeer van hun herder naar de parochie Neerharen.




    Tags:gellik,julienbeckers,diakengellik,lanaken,neerharen
    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smeermaas Wurfeld eindigde in gelijkspel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Smeermaas kon afgelopen weekend over Nieuwe Kempen naar de tweede plaats wippen, doch tegen Wurfeld haalde Smeermaas enkel één punt door gelijk spel. 2-2 Was de eindstand en hierdoor blijft Fortuna 56 op een voorlopige derde plaats staan.
    U kunt hier de gegevens van de reeks waarin Smeermaas speelt volgen:
    http://www.vbal4.be/p010462.htm














    Enkele steevaste supporters.

    Tijd voor een stevige pint

    Alleen voor de keeper

    Tags:fortuna56,smeermaas,wurfeld,lanaken,voetbalsmeermaas
    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.derby tussen Sparvoc en Hevoc met winst voor Hevoc
    Het mocht niet zo zijn voor Sparvoc. Hevoc was de betere en vierde dat ter plekke met champagne.
    Paul Raus van Sparvoc permiteerde het zich zelfs om even te gaan zien aan de zijlijn hoe het met zijn baby Nolan gesteld was. Gelukkig voor de baby was hij met mama even in het cafetaria.
    De wedstrijd trok een groot aantal suporters met toeters en bellen.
    klik rechts boven op de link voor de andere foto´s


    Even tijdens de wedstrijd kijken hoet het met Nolan is





    Tags:sparvocHevoc,sparvoc,hevoc,lanaken,hees,volley,derbysparvoc
    13-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationaal Park Hoge Kempen Lanaken ontwaakt uit winterslaap
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De temperaturen gaan de goede richting uit en dat laat zich goed voelen.

    Ook de padden en kikkers hebben al heel wat zichtbare tekenen gegeven van de voortplanting. De paddenoverzetters van Natuurpunt Lanaken  doen nog steeds hun werk en in het Nationaal park Hoge Kempen ziet men in de amfibiepoelen reeds het bewijs van hun minnetochten. ´The Spring´ is zich aan het tonen.

    Ook de speeltuin in Pietersheim zal binnenkort weer open gaan na een grondige herindeling. Het bevalt de Heer des Huizes van de kinderboerderij zichtbaar dat de werken zo goed opschieten. Met het goede weer en de lentetemperaturen zal het ingezaaide gras snel ontkiemen en zullen de kinderen hier naar hartelust kunnen ravotten en genieten van de nieuwe speeltuigen terwijl grootouders en ouders op de nieuw geplaatste rustbanken het grut in de gaten kunnen houden. De educatieve stal heeft al enkele bewoners waaronder enkele raskalkoenen en vele soorten konijnen in de binnenstal.
    Voor het Domein Pietersheim kunnen zich vrijwilligers aanmelden voor de verzorging van de dieren in de educatieve stal en het kleinvee. Ook voor rondleidingen in de burchtruìne en het rondleiden van schoolklassen op en rond de kinderboerderij en educatieve verjaardagsfeestjes zoekt men nog vrijwilligers. Heeft u interesse voor een van die taken dan neemt u best contact op met de dienst kinderboerderij op het nummer: 089-712120


    Dee waterpartij heeft een metamorfose ondergaan



    Ook de vernieuwde speeltuin ziet er prachtig uit

    Martijn voelt zich al in zijn element

    De Heer des Huizes voelt de kriebels al in zich opkomen

    Ontluikend natuurschoon

    Het kikkerdril heeft heel veel oogjes

    Het begin is er de voortplanting is een feit

    De amfibïenpoel in het voorjaar

    Tags:nationaalparkhogekempen,pietersheim,speeltuin,kinderboerderij,lanaken
    09-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lichtstoet Gellik trekt door bergparochie
    Voor de derde maal trok afgelopen weekend de lichtstoet van de Gelliker Galliaren rond de kerk. Het meeste volk had zich verzameld aan de voet van de kerk, waar ook de  geïlumineerde wagens voor het podium passeerde.
    De eerste wagen -na de Harmonie de Hoop van Gellik- was de praalwagen van prinses Julie I en 52 wagens later passeerde de praalwagen van Prins Johnny I het podium even na middernacht. Daarna kon het feest beginnen in Gellik, dat dan ook duurde tot in de kleine uurtjes.
    Er blijft nu nog maar een stoet over in Groot Lanaken en wel die van Veldwezelt. Prins Fred I en zijn jeugdprinsenpaar Lode I en Nena I en de seniorenprinses José I gaan hun laatste dagen in.
    In de dialectmis zal 'des Heren Zegen' afgesmeekt worden voor een regenloze dag.
    Het eindprogramma voor de Hooglustigheden van veldwezelt ziet er als volgt uit:
    13 mrt jeugdprinsverkiezing om 20.11u; 15 mrt dialectmis om 10.00u; 18 mrt seniorennamiddag 14.11u en de stoet op 21 mrt waarna de prinsaanstelling voor het jaar 2009-2010.
















    Tags:lichtstoetgellik,gellik,lanaken,grootlanaken
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste lenteprik trekt veel volk naar domein Pietersheim

    Veel volk in Pietersheimbos

     

    De eerste echte lenteprikkel heeft niet enkel gevolg voor de amfibieën die op zoek gaan naar hun geliefde poelen. Ook de mens voelt zich prettig met de stijging van de temperaturen en trekt het Nationaal Park Hoge kempen in om te genieten van deze eerste echte lenteprik. Het Pietersheimbos kreeg dan ook op zondag, heel wat wandelaars en natuurminnaars over de wandelpaden. Jonge ouders met kinderen en ouderen in groepjes halen in het bos een frisse neus.

    Tussen al die natuurminnaars is ook een groepje natuurfotografen uit Rosmeer met hun pastoor Raymond Vanlessen. Pastoor Vanlessen, die tijdens zijn loopbaan in het onderwijs heeft gestaan, is nu pastoor in solidum in de federatie Mopertingen- Rosmeer-Hees. Hij is een verwoed natuurliefhebber en is nu begonnen met digitale fotografie. Op het moment dat wij hem passeren aan de slotvijver in Pietersheim is hij bezig met het in beeld brengen van katjes en  uitspringende knoppen van struiken. “Vroeger had ik een grote hoeveelheid natuurdia’s en -foto’s, die heb ik allemaal geschonken aan ‘Orchis’. Nu fotografeer ik met een digitale camera, maar moet er de fijne kneepjes van onder de knie krijgen”, zegt de pastoor. “Onze website over Rosmeer wordt op dit moment ook onderworpen aan een vernieuwing, hou ze maar in de gaten.”








    Tags:lanaken,pietersheimbos,domeinpietersheim,rosmeer,pastoorvanlessen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurpunt Lanaken zet amfibieën over
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De actie van Natuurpunt Lanaken i.v.m. de  paddentrek in Lanaken, had succes. In twee groepen gingen de mensen van Natuurpunt en vrijwilligers de ingegraven emmers langs het paddenscherm aan de Daalbroekweg leegmaken.  In totaal werden  42 amfibieën overgezet waarvan 4 vinpootsalamanders, 12 bruine kikkers en 26 padden.

    De Vinpootsalamander, die maximaal 9 cm lang kan worden, leeft op het land en overwinterd onder dood hout of in holen van knaagdieren. In het voorjaar gaat hij op zoek naar poelen om aan de voortplanting te beginnen die van maart tot juni zal duren.  De vinpootsalamander die steeds zeldzamer wordt, is door Opglabeek gekozen in de aktie ‘Gemeenten adopteren Limburgse soorten’ wat aangeeft dat wij hier te maken hebben met een zeldzame soort.

    Voor hen die deze eerste overzet met het grote publiek gemist heeft is er nog een kans op 7 maart om zelf de overzet van amfibieën mee te maken.  De samenkomst is dan eveneens om 20.00 in de kiewitdreef te Lanaken.

     




    padden die het door Natuurpunt gered hebben

    Een groep natuurpunters en vrijwilligers

    gevangen padden en kikker

    twee van de vier vinpootsalamanders

    emmers ledigen in pikkedonker

    'verleden jaar kregen we de politie op ons dak'zegt Bart Hoelbeek voorzitter van Natuurpunt Lanaken





    Tags:paddentrek,natuurpuntlanaken,lanaken,nationaalparkhogekempen
    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3e Grote lichtstoet in Gellik op 7 maart

    In het najaar van 1979 dit jaar dus 30 jaar geleden ontstond de carnavalvereniging de Gelliker Galliaren. 30 jaar is geen jubeljaar voor een carnavalsvereniging omdat hier 11 en een meervoud ervan staat voor jubelfeesten. 

    Op 7 maart zal er door de straten van Gellik voor de derde maal een lichtstoet trekken.

    Op 6 maart gaat het feestweekend los in Gellik want dan is het openingsbal voor de Lichtstoet van 7 maart.
    hierbij enkele foto's van verleden jaar
















    Tags:lichtstoetgellik,lanaken,galliaren,carnaval,vastelaovend
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke kans om, 'Loft ' te zien in Lanaken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    ZEBRACINEMA – LOFT

    Donderdag 5 maart, Euroscoop, 20.15 uur 

    'Loft' breekt record van 'Koko Flanel', kopte de standaard vorige week.  

    De film van regisseur Erik Van Looy en scenarist Bart De Pauw, wordt de meest succesvolle Vlaamse film aller tijden! Met 1.082.480 bezoekers kraakt Loft het record van 1.082.000 dat gedurende 19 jaar op naam stond van Koko Flanel. Dankzij zebracinema krijgt u opnieuw de kans om deze film op groot scherm te zien.  

    Toegang: € 6,00 of € 5,50 (met korting) - www.cclanaken.be


    Tags:loft,lanaken,zebracinema,euroscooplanaken
    25-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suske en Wiske in Lanaken tijdens Heksverbranding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Suske en Wiske waore aoch ien Laoneke en höbbe ziech de aoge oetgekeke.

     

    ’t Begoos allemaol op de éllefde vaan de éllefde, met de Preense en Preensesse vaan toen en eindigde op de de 24e vaan de twiede met de heksverbranning.

     

    In de nach vaan dinsdig op goonsdig is ‘t lief vaan de, door verbranding ter doet veroordeilde, heks vaan Groet Laoneke, opgegaange in gruus en stöb.

    Zie waos gezete op ’n , ‘Raod Raket’, woemét ’t wief nog heet geprebeert aon de verbranning te oontkaome.

    De sjerprechter Jurgen Ramaekers, dei de heks al zestien jaor achterein op ’t sjavot brink,  heit dit echter weite te verhindere en zoe stoond zie, met rakét en al, op het plein tusse Kérrikelikke en Wereldlikke euverheid, um häör  lot te oondergoon. Opmérrekelik zaot ze dao met häör han in de loch te zweije és of häör dat niks deeg.

    En umdat de Preens vaan Laoneke ut wereldlijke veur de zotte duig hat euvergenome, van de gemeinteraod beij de sleuteleuverhandiging, waos heir hut met zien prinses, deij ’t vuur mooste steke in ’t struuj oonder de rakét.

    Zoonder ‘ne keik te laote ging de vermeinde heks in de vlamme op, met achterlaoting vaan häöre Stöb,’n bitsje gruus en gét cee-o-twie.

     

    Hiel gét vastelaovendsgekke stoonte te kieke weij dat oonsjuldig mins in de fik woort gestoke. Sommige nog met ’n glaas beer, aandere stékbroed met pruuse weurs, of un fritsje ien de haand.

    ’t Herremenieke sjus te néve, stoond neet te néve, mér achter de heks te speule en deed in ’t duuster de naom alle ier aon, ’t kloonk af en tow  zuuver, mér dao zal draank en  ‘t duuster wel veur väöl tösse gezete höbbe.

     

    Suske en Wiske waore hielemaol nao Laoneke aofgezak en hadde heij opmérrekelikke dinger gezeen.

     

    Suske wis zich nog good 't ein en aander te rappelere, “Denis, de veurzitter vaan de raod van Laon tot Aoke, moot iech groet geliek geive, heer haolde hut swaffelen al aon op ’t gemeintehoes beij de euverhandiging vaan de sleutel”. “Iech höb hiel gét pielesjeigele opgemérrik tösse al dat sjroevele op de Bals en aander Eveneminte ien  Groet Laoneke, of dao verkiering van kump is nog neet zoe zeker, ein deenk is wel zeker, vaan swaffele kömme gein kinnekes en hut is nóg veiliger es pieletuutsjes”

     

    Wiske waos gét aanders opgevalle, “De kiekroete waore sjoen verseerd en de groete vlagge op de flétte doen ’t hiel good”. “Opvallend väöl roedképkes en hekse leepe deij dreij duig roond, wolleve höb iech neet gezeen (alhoewel).”.

    “Iech höb aoch ‘ne sjietekouleveiger gezeen, mér dei waos neet verkleijd, heer had deens bei de sjiethuiskes”

    Allebeij zien ze hut eins euver de sjoenste groepe, “dat zien ongetwiefeld hut orkés op ’t aaijdwieverbal en Slootmeikers de singroonluiper in de stoet”.

    .

    Oetgelaote luij en oet de bol goon waos ’t motto, habsjaardereij is neet debei met deij duig, de kriezis telt neet veur vastelaovend. ’t Geld moot blieve rolle zeit de regering en dat is aoch gebäört, de herbergiers en Willems moote aoch blieve leve, dus zoepe wie e look.

    De flikke waore oonopvallend aonwezig en de vastelaovend is veur de rés good verlaope.

    Twie stoete beinao druug binne en eine hielemaol druug, wee hat dat verwach.
















    Tags:suskeenwiske,lanaken,heksverbranding,vastelaovend,carnaval,swaffelen
    19-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuwklokjes in februari

    De lente is nog niet voor morgen, kwakkelweer is ons deel in de komende periode.

    Toch is de natuur begonnen met zijn ontwaken uit de winterslaap. Waar de bomen en struiken nog in hun winterslaap zijn, ontluiken de eerste bloemen. In de omgeving van Ruïne en Kasteel staat een groepje sneeuwklokjes te pronken.  Er worden enkele bomen gekapt rond de ringgracht van de ruïne. De ruïne die in de eindronde is van de renovatie. Aan de brug aan de achterzijde van de ruïne wordt gewerkt en de educatieve nieuwbouw met het vele glas staat er bij als een vreemde eend in de bijt.

    Een Aalscholvervrouwtje droogt haar veren in de schaarse zonnestralen, terwijl haar maatje net onderdook in het ijskoude water op zoek naar vis.

    Nog even en dan kunnen wij weer genieten van de lentepracht, in het domein Pietersheim, voor ons de belangrijkste poort van het Nationaal park hoge Kempen.

    De restanten van de dertiende eeuwse burchtruïne wordt nieuw leven ingeblazen en zal naar het zich laat aanzien op korte termijn opengesteld worden voor het grote publiek.


    meer foto's via de link in de rechterkolom bovenaan








    Tags:nationaalparkhogekempen,pietersheim,merode,lanaken,burchtruinepietersheim
    04-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Spoorlijn20' Maastricht Lanakenen het verdrag van Maastricht in 1843
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enige wetenswaardige data over de spoorverbinding Aken, Maastricht, Lanaken, Beverst tot Hasselt.


    Onlangs werden de nieuwe geluidabsorberende spoorelementen weer gelegd op de torentjesbrug aan  de Brusselseweg te Maastricht in de nabiijheid van de Belgische grens bij Smeermaas.

    Reden  om eens na te gaan hoe het eigenlijk zit met spoorlijn 20, de verbinding tussen Hasselt ,via Lanaken, en Maastricht. Nog één nieuwe brug over de Zuidwillemsvaart in Boscherveld en de lijn is weer in tact.

     

    Reeds in het jaar 1835 was er een wens, bij de toenmalige Duitse Eisenbahngezelschaft, om het Duitse Spoor te verbinden met de Nederlandse stad Maastricht. Zo kon men  een verbinding bewerkstelligen met de Nederlandse waterwegen en ontplooiïng van het kolengebied in zuidlimburg..

    Maastricht zat toen echter in een penibele situatie, het was namelijk, sedert de onafhankelijkheid in 1830 van België, een ommuurde enclave omringd door Belgisch grondgebied. Er werd dan ook afgezien van de aanleg van een spoorverbinding.

    In 1839, na het verdrag van Londen, waarbij Limburg gesplitst werd, werd wederom het plan van de spoorlijn uit de kast gehaald. Een Duits comité was in het leven geroepen ,dat uitvoeringsplannen opstelde, doch dit kreeg nul op rekwest, omdat Nederland er geen noodwendigheid in zag.

    (het scheidingstraktaat van Londen werd getekend op 19 april 1839, nu bijna 150 jaar geleden)


    Het spoorcomité gaf echter niet op en haalde het weer van onder tafel in 1844. Dit gebeurde een jaar na het verdrag van Maastricht waarin de grensmarkeringen werden vastgelegd. Het jaartal staat vermeld op de grenspalen samen met het nummer en de tzee wapens.

    Intussen had het comité niet stil gezeten en had privé-investeerders er toe bewogen te participeren in de aanleg.Naast het Duitse was nu ook een Nederlands cpoorcomité opgericht om alles in goede banen te leiden.

    Uiteindelijk, na lang overleg, ging men in in 1846 in Nederland overstag en verkreeg het comité de concessie voor de aanleg van de spoorverbinding en konden de plannen uitgevoerd worden.

    Er kwam een enkelspoorverbinding vanaf Aken naar Bocholtz, Simpelveld, Schin op Geul via Valkenburg tot Meerssen, dwars door het heuvellandschap met de nodige bouwtechnische problemen.

    De reden waarom het station niet binnen de Maastrichtse stad kwam te liggen kwam door de vestingmuren die men niet wilde slechten i.v.m. de verdediging van de stad.

    De spoorverbinding werd op 20-10-1853 feestelijk ingewijd.

    Later zou het Meersense gebied, bij Maastricht gevoegd worden, (waar een houten station opgetrokken was dat snel afgebroken kon worden als verdediging).

    In tussentijd had men het kanaal Maastricht langs de Maas gegraven waardoor er een constante scheepsverbinding met de industriële Belgische stad Luik, tot stand was gekomen met een aanmeermogelijkheid in 'het Bassin'.

     

    Drie jaar later op 1-10- 1856 werd het spoor, dat intussen doorgetrokken was naar Hasselt (Beverst) via Lanaken tot Beverst feestelijk geopend, Spoorlijn 20 was daarmee een feit.

     

    In 1915 werd het huidige station van Maastricht (in steen vervaardigd), feestelijk geopend.Naast dit station was er ook een station op de westelijke oever van Maastricht, in Bosscherveld langs de Zuidwillemsvaart bij de sluis.

     

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam door de neutraliteit van Nederland het spoorvervoer geheel stil te liggen, om na de oorlog wederom een aanvang te nemen.

    Toen in 1930-1939 het Albertkanaal gegraven werd kwam er bij Gellik een spoorbrug over het kanaal. De spoorbrug is een Vierendeelbrug genoemd naar de Belgische ingenieur en ontwerper Arthur Vierendeel. De naam heeft dus niets te maken met een aantal.


    Een jaar later brak WOII uit.

    In de Tweede Wereldoorlog bleef het spoor in gebruik voor het vervoer van oorlogsmaterieel en soldatenvervoer.

    Er werden pogingen ondernomen om met  bommenwerpers de spoorbrug over de Maas in Maastricht te vernietigen echter zonder resultaat.

    Wel werden bij een Amerikaans bombardement op 18 augustus 1944, uitgevoerd door 12 B17's, de beide dorpen aan weerszijden van  de brug getroffen en vielen er 109 slachtoffers waaronder 17 Duitse militairen. 325 huizen werden getroffen waarvan er 270 hersteld konden worden, doch  die door gebrek aan materiaal eerst ver na het eind van de oorlog hersteld konden worden..Op de 22augustus volgde de begrafenis onder een massale belangstelling. De spoorbrug werd wel in 1944 door de Duitsers bij hun terugtrekking grondig vernietigd..

    Nog geen maand later was Maastricht en Lanaken bevrijd.

    Na de tweede wereldoorlog nam het goederenvervoer spectaculair af en werd er nog maar sporadisch gebruik gemaakt van het spoor. Toch duurde het nog tot 1992 alvorens de spoorlijn buiten gebruik werd gesteld en werd het tracé overwoekerd door wildgroei van struiken en bomen.

    Nu, in de 21e eeuw meer dan 100 jaar na de exploitatie van de spoorverbinding Aken, Maastricht tot Hasselt, is men begonnen met de revitalisering van het spoordeel Maastricht-Lanaken en zal er weer een begin gemaakt worden met het goederen- en personenvervoer over Spoorlijn 20. Op korte termijn zal in eerste instantie het goederenvervoer vanuit Lanaken van start kunnen gaan om later via lightrail opengesteld te worden voor personenvervoer.





    de tweede spoorbrug op dezelfde plaats in aanbouw 1947

    noodbrug 1945

    de bouw in 1856 voor verbinding met Lanaken

    gedeeltelijk vernield in 1940 Nl leger

    terugleggen spoorverbinding torentjesbrug jan 2009
    foto onder emplacement Maastricht, met vooraan het vernieuwde spoor richting Lanaken

    Tags:spoorlijn20lanaken,lanaken,agblanaken,albertknoop,spoorlanaken
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.René Thewissen volgt Anja Felliers op als Cultureel Ambassadeur

    De Vierde editie van het vrijwilligerfeest voor verenigingen van Groot Lanaken ging voor deze keer door in Kesselt.  Kesselt werd gekozen om daarmee het startschot voor ‘Kesselt 009’ en daarmee Kerkdorp in de kijker, te gegeven.

    Een kleine aanpassing op de voorgaande keren was, dat nu de bestuursleden met een inzet van 5, 10, en 25 jaar en verder 40 en 50 jaar onderscheiden werden door de gemeente, waar dat vroeger, aan alle leden, van een vereniging met de voornoemde jaren lidmaatschap, te beurt viel..

    De drie sprekers Math Vandeurzen, Schepen Curvers en Burgemeester Willen waren vol lof over de inzet van de genodigden in hun respectievelijke verenigingen. Aan Vankan Mariëlle viel deze keer de beurt om het geheel aan elkaar te praten.  

    Het Trio Noël Schobben, Marc Machiels en Carl Huls mocht deze avond de aanwezigen muzikaal opluisteren.

    Tijdens het vrijwilligersfeest is het gebruikelijk om een Cultureel Ambassadeur voor een jaar uit te roepen. Onze van Rekem afkomstige schrijfster van Jeugdboeken, Anja Felliers, heeft dat in het afgelopen jaar op bijzondere en waardige wijze gedaan en mocht in haar ‘ambtsperiode, van nabij het uitroepen van Oud Rekem, als mooiste van Vlaanderen, meemaken.

    Dit jaar werd René Thewissen, tandarts in Gellik en van geboorte Veldwezeltenaar tot ambassadeur uitgeroepen. Een totaal verraste René,  nam de taak als Cultureel Ambassadeur graag aan.

    René is in vele opzichten de geschikte man voor deze taak tijdens ‘Kesselt 009’. Hij is bij uitstek de man die ‘Het Heserwater’, ‘archeologie in het Heserdal’,  ‘het Zouwdal’, Het klaverblauwtje, zijn vereniging ‘Wiosello’, ‘de Landmarks’ en in het kort, Kesselt en omgeving nog meer op de kaart zal gaan zetten.

    Goeie keuze!


    fotos tijdens aanstelling en onderscheidingen jubilarissen werden ter beschikking gesteld door Ronny van www.fotowereld.be waarvoor dank.

    Anja haar laatste daad als Ambassadeur en René de nieuwe Ambassadeur 2009

    vrijwilligers bestuursleden

    Muzikaal trio

    Marielle Vankan die er wat Vankan

    Anja Felliers de aftredend Ambassadrice

    Vrijwilligers Bestuursleden

    Het klaverblauwtje op paneel Landmarks

    Nog een Paneel en Landmark langs het Albertkanaal

    René (rechts op de foto) tijdens het bezichtigen van het resultaat van de geexplodeerde brug van Vroenhoven.

    23-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Oase in Briegden

    In de Oase in Briegden  treffen wij op vrijdag 23 januari een 35tal personen aan die samen tafelen. De opening van de OASE in het buurthuis van Briegden vond plaats op 19 januari en er zijn al heel wat mensen gepasseerd. Alleenstaande, gepensioneerden en personen die een babbeltje slaan laten zich het menu van de dag smaken, bij toeval treffen wij ook een deel van het personeel van het Cultureel Centrum aan tussen de tafelgangers en ze lieten zich de Visvidee-Julienne met Wittewijn saus en soezen zichtbaar smaken.

    Vijf dagen in de week kunt U in de Oase  terecht voor ontspanning, ontmoeting en vorming.

    Hubert Lambrigts en Vanbree Maria komen als laatste binnen en nemen in de grote zaal plaats “ we hebben bij Okra gehoord dat de mogelijkheid bestaat om hier te kunnen eten en ontspannen, het is de eerste keer dat we hier zijn maar ze zullen ons wel vaker over de vloer krijgen” zegt Maria.

    De mensen die er komen eten worden aan tafel bediend door een viertal medewerkers. De kok Michiel Romen, van Indonesische afkomst, staat achter de friteuse, een Poolse dame en Bella uit Rusland behoren tot het vijfkoppige personeel. Na de bereidingen van het middagmaal staat de kok mee aan de afwas, de dames hebben hem al snel onder de knie.

    Na de maaltijd wordt er een kaartje gelegd.

    Iedereen is welkom, in het ontmoetingscentrum van Briegden, tijdens de vijf werkdagen, voor ontspanning, ontmoeting en vorming.

    Om een planning te kunnen maken moet men voor het middagmaal wel één dag van tevoren reserveren.

    U kunt reserveren bij een van de volgende onthaalpunten: De Oase Briegden, De gemeente of OCMW Lanaken, Sint Vincentius, Press 2 te Rekem, Lectuurshop Gellik, Lotto Bloemen Annie Smeermaas, Slagerij Slootmakers te Neerharen en Spar  Vrancken te Veldwezelt.

    Meer weten? Dat kan op via telefoon. 089-503673




    Bediening aan tafel

    De kok achter de friteuse

    laat het smaken

    Hubert en Maria van het Europaplein voor de eerste keer aan tafel

    De doedelzakspeler van Lanaken met collegas van het CC

    80 plusser in goed gezelschap

    Het menu voor maandag nekijken

    Kok aan de afwas  en foto onder een kaartje leggen na een goede maaltijd

    18-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over, St Anthonius van Egypte in Smeermaas en erwtensoep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De St. Anthoniusverering van 18 januari 2009, staat in schril contrast met deze van het  ontstaan  in de eindjaren van de 19e - en de 20e eeuw. Er stond een zuidwestenwind te blazen tijdens de bijeenkomst aan het kapelletje maar het bleef droog. Enkele uren later zou dat anders zijn en ging het regenen. Een paar dagen eerder lag er nog een dik pak sneeuw en was het extreem koud. Door het teruglopend aantal priesters en er daardoor ook geen misvieringen  meer  op zondag in Smeermaas zijn, was deze keer geen processie maar kwamen de gelovigen bijeen aan het kapelletje.


    In het jaar 1894 was de allereerste processie, die vertrok van uit de parochiekerk in de huidige Brugstraat (toen Kerkstraat) naar het pas gebouwde kapelletje op de Maasdijk.

    Sedert 1892 was de, tot dan toe succursale kapel, verheven tot parochiekerk Smeermaas. Dit streven naar zelfstandige parochie,  had heel wat hoofdbrekens en doorzettingsvermogen van de vroede vaderen in dit kleine gehucht gekost.

    Bij een parochie hoort ook een vereringkapel, was destijds de gedachte.  De familie Berghmans Lousberg,  die vee- en landbouw bedreef en tevens brikken bakte woonde in Bosscherveld en deze familie zou een duit in het zakje doen om deze wens te verwezenlijken.

     

    Deze familie, die buiten de poorten van Maastricht woonde, in het deel dat vanaf 1839  ging behoren tot de nieuw gevormde gemeente Oud Vroenhoven, wiens eigen parochiekerk helemaal in Wolder lag, vond zich toch meer verbonden met de kerk op zichtafstand van hun woning. Een van hun dochters was gehuwd met een lid van de familie Fissette uit Smeermaas. De families, Berghmans en Fissette, behoorden tot de weldoeners van de kersverse parochie.

    Voor de kapel had de familie Berghmans-Lousberg een schenking van bakstenen en de grond ter plaatse gedaan.

    De eerste processie in 1894, was in de week van de 17e januari, die toen op een woensdag viel waardoor de processie en verering  op de zondag daaropvolgend doorging. Alle Christelijke verenigingen van de parochie deden mee aan de processie en het parochiaal zangkoor begeleidde de processie met zang, want een fanfare werd pas in 1908 opgericht. Van heinde en verre werd deze processie bijgewoond door  boeren en burgers. Geleerde priesters en paters kwamen voor het gelegenheidssermoen en om een toespraak te houden aan het kapelletje op het hoogste punt van Smeermaas in de onmiddellijke omgeving van de parochiale begraafplaats.  ’s Avonds was er dan een toneelopvoering in de Gildenzaal die gelegen was tegenover de kerk. Kortom de hele dag stond in het teken van St Anthonius Abt.

     

    De nog jonge parochie  Smeermaas kreeg nu elk jaar rond de 17e januari een groot aantal boeren en burgers uit heel de omgeving over de vloer. Ook van over de Maas kwamen er pelgrims die ter hoogte van Borgharen en Itteren per veer de Maas overstaken.

    Soms echter was de Maas zo hoog, dat deze mensen, indien zij toch wilden deelnemen, de enige brug in de omgeving namen en dat was in Maastricht.

    Vanzelfsprekend namen de herbergen welwillend deel aan deze processie, want 17 april is putje winter en dan doet een (warme) drank wonderen. Smeermaas telde toen heel wat herbergen en samen met de terugloop van de verering van de heilige langs de Maas zijn de herbergen ook geslonken van meer dan dertig naar twee. Zou het een met het ander te maken hebben?


    na de verering was er brooduitdeling en overheerlijke erwtensoep van Ria Huysmans.






    12-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Priesters en Diakens benoemd in solidum
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deken Luc Herbots had de Bisschoppelijke opdracht verkregen om, de Priesters en Diakenen van alle acht parochies  van Grootlanaken in Solidum te benoemen.
    Pastoor Gust Vanherck en diaken Nol Cardinaels zijn voortaan verantwoordelijk voor Neerharen, Rekem en Smeermaas.
    Pastoor Zbigniew Opyd en diaken Julien Beckers krijgen Veldwezelt, Kesselt en Gellik en Pastoor  Jos Vanderlee en diaken Albert Paulussen zijn pastoraal verantwoordelijk voor de parochies Sint-Ursula en Sint-Servaas in Lanaken-Centrum.
    Voor deze speciale eucharistieviering zat de St Ursulakerk  goed vol met gelovigen uit de verschillende parochies. Pastoor Jos Vanderlee had een oproep gedaan aan alle koren, om een gelegenheidskoor samen te stellen onder leiding van dirigente Marie Rose van Gerven, De HH. waren dan ook aangenaam verast omdat een 75tal zangers en zangeressen de Benoemingsmis opluisterden, waaraan schrijver  graag heeft meegedaan en het was een hele belevenis. De idee werd tijdens de receptie gelanceerd om een aantal repetities te wijden aan één grote uitvoering bv. rond kerstmis (krijgt waarschijnljk een vervolg).

    Het intrede lied was  zeker van toepassing "De vreugde voert ons naar dit huis".

    Na het openingswoord, van Deken Herbots, werd door  Gerard Vandeweijer, pastoor  van de federatie Maasmechelen de benoemingsbrief voorgelezen. Hierna beloofden de Priesters en de Diakenen de taak met toewijding en geloof ter harte te nemen. De Voorzitters, van de verschillende parochies, deden ook aan Deken Herbots de beloften, om de priesters en diakenen terzijde te staan.
    Na de beloftes en de eerste lezing klonk het lied "Uw woord Heer, heeft een wond're kracht".

    dan volgde het binnenbrengen van: Het doopwater,  het heilig Chrisma, de Paarse stola, een ziekenkaars en ziekenolie, Brood en wijn, door parochianen en acolieten en kon de offerande beginnen.

    Tijdens de offerande klonk het lied, "Uw Koninkrijk komt" uit alle kelen. en na de communie "Mens voor de mensen zijn , herder als God, Trooster voor groot en klein, zo lief als God".

    Daarna volgde de duiding en werd door de Priesters, Diakenen en de hele gemeenschap het Engagement tot Dienstbaarheid uitgesproken en werd na de zending en zegen door de Deken het slotlied ingezet “ Mijn hart zingt voor de Heer: Magnificat!” waarna achter in de kerk de receptie kon beginnen.







    De koorleden komen toe

    Overhandiging lectionarium, "ontvangt het Woord van God"

    Op de voorgrond de relikwieen van St Ursula en de brandende kaars



    een geschenkenbon wordt aan de zes overhandigd.

    de acolieten

    tijdens receptie



    28-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maastricht bij nacht rond kerst en nieuw en 100 jaar org. elfstedentocht
    Van op de plaats waar vroeger de helicoptair de lucht inging voor een ritje over de mooiste stad van Nederland heb je nu een prachtig zicht op de stad. Het Reuzenrad is nog net te zien achter de gebouwen op de skylijn.
    Maar ook het grensdorp Smeermaas mag er wel zijn zeker met een beetje sneeuw.
    Op dit moment vriest het bij die schrale oostenwind zit de kans er in dat er dit jaar een elfstendtocht in zit. Ik ben benieuwd of het uitkomt, het is alweer een tijdje geleden dat er eentje doorging. Het zou zeker bijzonder zijn tijdens het eeuwfeest van de elfstedentocht op 15 januari 2009.
    Winterland op de Vrijthof heeft op dit moment ook goed ijs. De twee beroe(uchte)mde boten liggen te schitteren op de Maasboulevard.

















    25-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gellik vereerd met Koninklijk Standaard van het XV Squadron
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het kerkdorp Gellik kreeg op 23 november het vaandel van het XV(R) Squadron geschonken door leden  van voornoemde eenheid. Dit ging gepaard met een speciale ceremonie in de parochiale kerk St Laurentius. In een ceremoniële dienst, voorgegaan door Diaken van Gellik Juliën Daen, Anglicaans priester Peter Hall en een dominee-legeraalmoezenier van de Baptistenkerk uit Engeland.

    Harmonie ‘de Hoop’ uit Gellik luisterde de speciale dienst muzikaal op.
    Het slechte weer deed de organisatoren besluiten om de hele ceremonie door te laten gaan in de Kerk. Ook de rondgang door het dorp werd ingekort i.v.m. de barre weersomstandigheden.

    Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Militair Vaandel buiten het Verenigd koninkrijk achtergelaten wordt en het behoefde dan ook de speciale toestemming van ‘the Queen’ van het verenigd Koninkrijk, Hare Majesteit Elisabeth II.  

    Op het vaandel zijn de onderscheidingen uit verschillende slagen vermeld te weten het:

    Western Front 1915-1918 ; Cambrai 1917; Somme 1918, Hindenburg Line;  Meuse bridges; Ruhr 1941 -1945; Berlin 1941-1945; Normandy 1944 en  Gulf1991.

    Walter Veugen, voorzitter van de vereniging der herdenkingen beider wereldoorlogen (V.O.V.) nam samen met Diaken Juliën het vaandel in ontvangst van Kolonel Honckman, de Senior officier van het Squadron, die daarbij de volgende woorden sprak, (vertaald) ” Eerwaarde Heer, ik verzoek U om de standaard van de Koningin, toebehorend aan het XV squadron van de Royal Air Force, te willen ontvangen voor een veilige bewaring in het huis van God, totdat deze standaard zal vergaan tot stof, zoals degenen wiens moed en toewijding zijn gegrift in de geschiedenis van deze kerk”.

    Diaken en voorzitter Walter Veugen beloofden het vaandel te koesteren en te bewaren  in de kerk, "voor eenieder die hier komt als herinnering aan ieders plicht tot god zijn Vorst en zijn Vaderland". Beide ontvangers drapeerden dan het vaandel op het altaar.

     

    De aanleiding voor het schenken van het vaandel is terug te voeren naar 12 mei 1940 toen een vliegtuig van het Squadron neergeschoten werd  (vanuit Briegden) bij een aanval op de bruggen over de Maas en Albertkanaal. De drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Piloot Hall, Waarnemer Perrin en Boordschutter MC. Donnel.
    Volgens Walter Veugen zou het vliegtuig nog eerst een rondvlucht rond de kerk gemaakt hebben en weer richting kanaal zijn gevlogen om vervolgens vanaf de overzijde van het kanaal weer te draaien en dan terecht kwam op de waterlijn van het kanaal waar het zich in de kade boorde.

    Piloot Hall kwam bij de crash op het jaagpad terecht en werd als enige direct geborgen en begraven op het kerkhof van Gellik. De andere twee liet men  tot september in het vliegtuig waarna ze in de kanaaldijk werden begraven. Nog tijdens de oorlog hebben ze deze drie weer opgegraven om ze te identificeren maar werden ongeïdentificeerd wederom begraven. Na de oorlog heeft men dan deze drie mensen herbegraven op het Militair kerkhof in Hotton (prov. Luxemburg).

     

    Toen de  piloot Hall sneuvelde was hij vader van een zoon en  er zou zeven maanden na zijn heldendood ook een dochter geboren worden, beiden zijn nog in leven en woonden deze eredienst bij. Zoon Peter is een Anglicaans priester en ging samen met  Diaken en Dominee voor in deze plechtige dienst, dochter Rita  vooraan in de kerk tijdens de dienst. Beide kinderen van de piloot hebben tot 1985 niet geweten wat er precies met hun vader is gebeurd, tot dan was hij vermist tussen Nederland en België. Opzoekingen van  Walter Veugen, die zich vastbeet in het zoeken naar de identiteit van deze bemanningsleden en vanaf zijn pensioen als militair met nog meer ijver zijn schouders onder het onderzoek zette, leidden tot de ontknoping rond de dood van hun vader. Met het identificatierapport van de rechtbank (in 1941 opgesteld bij de opgraving in Gellik) had hij gegevens waar hij mee verder kon. Hij richtte hij zich zelfs tot Scotland Yard met het  verzoek om medewerking in zijn zoektocht. Hier kreeg hij wel de namen van de crew maar niet van de nog in leven zijnde familie .

    Een Militaire  kennis in Engeland deed een oproep in dagbladen waarop al vrij snel respons  kwam door de familie’s. Er werd een monument opgericht voor deze drie gesneuvelde Engelse militairen in 1985 waar de nabestaanden sedertdien elk jaar aanwezig zijn geweest. Enkele maanden geleden bij een herdenking in Frankrijk kreeg Walter van Kolonel Saunders van het XV Squadron de geste om het vaandel voor altijd in Gellik te houden, wat de 81 jarige met veel plezier aanvaardde zonder eerst ruggespraak te houden met het kerkfabriek van Gellik, maar daar was de kogel al snel door de kerk en kon begonnen worden met de voorbereiding voor de overname.

    Walter herinnert zich nog de woorden van  Rita Hall, de  dochter van  piloot,  in 1985 bij het bekend raken van zijn opzoekingen,  ‘U gaf me mijn vader”. 
     “Het vaandel zal een waardige plaats krijgen in de kerk bij het  doopvont” laat Diaken Juliën weten.




    leden van het Squadron met vaandel wachten voor de overgave.

    Peter Hall Anglicaans priester, zoon van de piloot.

    Diaken Julïen begroet de aanwezigen

    Walter na de in ontvangsname van het vaandel.

    Overdracht door Kolonel Honckman.

    Het vaandel

    Einde van de ceremoniële dienst met wegzending door diakenJulïen

    Gelukkige en tevreden broer en zus in het ontmoetingscentrum.
    foto onder voor het monument opgericht voor de gesneuvelde crew.

    23-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arme bevolking schreeuwt om 'water'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dorst?

     

    Geen probleem, je loopt naar een plaats in jouw woning en draait een kraantje open in de muur en jawel daaruit stroomt rijkelijk een dorstlessende drank. Water is in de meeste landen geen probleem want daarin wordt rijkelijk voorzien.

    Als bij ons ergens een waterleiding springt dan gaan de meesten daar hinder van ondervinden en gaan dan reclameren bij de verantwoordelijken, want ze kunnen geen koffie zetten, de was niet doen of ze kunnen niet koken.

    In vele landen is het niet zo vanzelfsprekend dat er 24 op 24 uur drinkbaar water ter beschikking is, terwijl dat toch een van, zo niet de meest elementaire behoefte is om een ‘normaal’ leven te leiden.

    Harry Stevens uit Lanaken die jaarlijks een bepaalde periode in de Filippijnen doorbrengt om daar de gesponsorde gelden om te zetten in pompen voor drinkbaar water is ook nu weer in de Filippijnen en doende, om daar mee te helpen enkele pompen te installeren. Maar er is nood aan meer pompen, om de arme bevolking in zijn werkgebied te voorzien van deze levensnoodzakelijke watervoorziening. Daar, waar wij een bad vullen per persoon met zo een tachtig liter drinkbaar water en zelfs de bloemen en planten ermee begieten, de straat mee kuisen en de auto weer blinkt als nieuw na een beurt in de wasstraat, zou deze hoeveelheid een groot deel van deze arme bevolking een draagbaar leven kunnen schenken.

    We kunnen geen water transporteren naar een land aan de andere kant van de wereld, maar het is enkel door uw financiële bijdrage, dat ter plaatse pompen geïnstalleerd kunnen worden die water héél diep uit de aarde kunnen oppompen om in eerste instantie te kunnen drinken.

    Als westerling is het niet aan te raden het water ter plaatse te drinken en daarom voorzien zij zich in hun behoefte met geïmporteerd westers water in flessen.

    Harry doet een oproep aan eenieder die mee wil doen aan zijn humanitair project en vraagt aan ieder van hen: als zij een douche nemen; een bad vol laten lopen; de straat schoonspuiten; met de auto door de wasstraat rijden; of de bloemen kraantjeswater geven, om dan even stil te blijven staan bij dit project van zijn organisatie JPAF-Foundation en na het genot van dit onontbeerlijke watergenot even naar de PC te stappen, als U over internetbanking beschikt, of anders bij een bankbezoek, enkel euro’s (zoveel als u wil) over te maken op de rekening van de foundation, zodat ergens op deze wereld mensen door u medewerking een stukje menswaardiger kunnen leven; Zij schreeuwen om hulp en wij kunnen die nood met zijn allen een stukje lenigen.

    Gewoon doen!

    O ja, dit nog. Het bankrekeningnummer voor uw bijdrage

     

    Bank ref.  John Pelssers Asthma Foundation   Citibank Lanaken (B) 953-0670958-75

    Outside Belgium use IBAN code:  BE05   9530 6709 5875   Code:   CTBKBEBX.

     

    Er is ook nood aan medicijnen  voor:  Astmatische aandoeningen; hoestdrankjes; paracetamol; vitamines etc.




    Waterpompreservoir

    pomp die herteld wordt

    Mevr. Erlinda D. Loria de plaatselijke medewerker van de J. Paf-Foundation op pad voor de installatie van nieuwe waterpompen
    Op foto onder bedient Harry een pomp die geslagen is door de Foundation. De bidons staan klaar om gevuld te worden. Harry heeft nog veel werk te doen zo te zien.
    Blijven pompen Harry!





    Foto

    Mijn favorieten
  • kerkschatten Sint Ursula Lanaken
  • Lanakenaren op de vlucht in WOII
  • hbvl nieuws lanaken
  • Jpaf informatie
  • waarnemingen.be

  • Zoeken in blog


    Klik op de foto boven voor de actuele foto's
    klik hier voor http://www.lanakencdenv.be/
    Films van Lanaken op YOU TUBE
    twee missionarissen uit het begin van de 20e eeuw uit Smeermaas


    Blog als favoriet !

    Mail sturen naar Grootlanaken

    Mail hier


    Rondvraag / Poll
    GEEN KOFFIESHOPS VERPLAATSEN NAAR DE GRENS MET LANAKEN
    JUIST
    ONJUIST
    Bekijk resultaat


    Archief per maand
  • 10-2015
  • 10-2014
  • 06-2014
  • 03-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 08-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom op mijn blog! Bedankt voor Uw bezoek en kom eens regelmatig piepen voor nieuws uit Groot Lanaken.
    Hieronder enkele fotos van Vlaanderendag OPZ
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Enkele werken van patienten
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Nog enkele fotos van ploeg Quick Step
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • genealogische bijdrage over Joseph Hollman de Hofcellist van Koning Willem III
  • Uitslag Hilarion Thans Poëziewedstrijd en WOI
  • De waanzin begon in 1914
  • in de oorlog van John Mc Crae april 1915
  • Schenking van Freule Riedi de Montagne, Kruisweg Jan Rosier 1898, een erfenis om trots op te zijn.
  • Van lente, pensioen, gepensioneerden en een bijna 106 jarige inwoner van Groot-Lanaken.
  • Teleurstelling en euforie bij gemeenteraadsverkiezingen Maastricht
  • Veel belangstelling voor historie Carnaval Smeermaas
  • Wat was de reden van De Caritat de Peruzzis om in het verzet te gaan tijdens de Groote Oorlog?
  • De Duitschers in Lanaken 1914
  • republikeinse kalender
  • Paardenskelet (Joep) terug in Borgharen rustend in hoeve Hartelstein.
  • Van Schaapherder tot wonderdokter 'Ménneke van Spouwe'.
  • Leon Lemmens vertelt: Bombardement in Maastricht op 18 augustus 1944
  • Frans Huygelen beeldhouwer oorlogsmonument St Pieter Oud Rekem
  • Jaak Croux en St Theunis
  • Foto uit de oude doos
  • Bij beiden kanker vastgesteld en kankervrij verklaard na operaties
  • 86 jarige neemt mantelzorg op zichh voor 88jarige zus
  • Oud Caberg ooit Pietersheims/Lanakens grondgebied.
  • herstelling van namen van de Missienaaikrans Smeermaas
  • Pastoor Rutten en de Missienaaikrans Smeermaas in crisisjaren 30'.
  • Beroepsbevolking Lanaken 1796
  • Wespenspin neemt als prooi een ander soort spin
  • De kleine zuster met een groot hart Francise Meyers ten grave gedragen
  • Fietsroutenetwerk Lanaken en Maasland zeer in trek bij wielertouristen
  • Kasteel Pietersheim een dag voor Summer Fair terug open
  • Memorial day Margraten 2012 and the missing man Kight.
  • Pierre en Marie Jeanne vieren hun 50 jarig huwelijksjubileum
  • Heilig Hartcollege van Strafste van Limburg in run naar strafste van Vlaanderen



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!