Erlinda Loria in de Filippijnen komt naar benefietdag Smeermaas
Erlinda is Psychologe en werkt aan de Highschool. Naast haar beroepsactiviteit staat haar leven geheel in het teken van de armoedebestrijding en speciaal voor kinderen. Hendrik Stevens werd bij een bezoek aan de Philippijnen door haar inzet geinspireerd en startte in Belgie een hulpaktie op. Deze organisatite draagt intussen de naam JPAF Foundation oftewel de Jhon Pelssers Asthma Foundation. Deze naam is ingegeven door een bezoek aan de noordelijke Bergprovincie in de Filippijnen. Twee jaar geleden bracht Hendrik daar een bezoek aan de Missionarissen van Scheut. Zijn vriend en webmaster van deze site, had hem gevraagd om 'eens langs te gaan' bij de nog aanwezige scheutisten ter plaatse. Even langs gaan, in dit immens grote land bestaande uit 7107 eilanden, dat zat er niet zo direct in. Doch, doordat er steeds meer verteld werd door mij, over de Missionaris Jhon Pelssers, afkomstig uit Smeermaas in de huidige Brugstraat, en zijn eigen opzoekingen op internet, raakte Hendrik in de verleiding om er eens 'een kijkje' te gaan nemen. Zijn volledig geplande vakantie moest daarom een herplanning ondergaan, waarvoor Hendrik het reisbureau ''Withe Sun'' nog steeds dankbaar is. Ter plaatse heeft hij toen rondgelopen in de voetsporen van Pater Pelssers en had er een gids van de Paters Scheutisten en een gids die de talen ter plaatse beheerste, deze laatste was de psychologe Erlinda Loria. Pater Pelssers vertrok voor het eerst in 1920 om te gaan missioneren in de bergprovincie alwaar er nog geen missionering had plaats gevonden. De spanjaarden die het katholicisme in de Filippijnen brachten (voor koning Philipps II, vandaar de naam Philippijnen), hadden deze provincie nog niet gemissioneerd omdat het het onherbergzaam gebied was, waar zelfs tot in de tijd dat Pater Pelssers er arriveerde nog koppensnellers actief waren. Pater Pelssers trok daar de Bario's in alleen vergezeld van zijn pony en een brave hond. de volledige overgave van Pater Pelssers voor het welzijn van deze arme bevolking (Igorotten) deed Hendrik besluiten de naam van deze Pater aan de Stichting te geven. zaterdag is er ten gunste van deze foundation een benefietdag die u niet mag missen.
Vanaf 16.00 uur John Pelssers Foundation nodigt U uit op haar Benefietdag op 19 mei 2007 in het ontmoetingcentrum 'Jeugdpark' Smeermaas Lanaken De opbrengst van deze dag gaat integraal naar de Foundation die instaat voor gratis verstrekking van medicijnen en verstuivingapparatuur voor de kinderen in de Filippijnen waarvan de ouders de middelen niet hebben om deze medicijnen en apparatuur aan te kunnen schaffen.
Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:
16.00 tot 18.00 uur Senioren Dansfeest met DJ DARDY en het Seniorenorkest Lanaken.
18.00 tot19.00 uur Optreden van de Dancing Goup, FILIPINIANA Europe
19.00 uur Academische zitting en Projectvoorstelling werkjaar 2007.
20.30 Benefietconcert met, G R E N S G E V A L.
Iedereen is welkom de inkom is gratis
Erlinda met delegatie in Smeermaas
Bij Hendrik Stevens thuis wordt er nu een tijdje Engels gesproken. Vier gasten uit de Filippijnen logeren er nu bij de familie Stevens in Smeermaas.. De vier gasten Carmencita Arevald (een weldoenster van de foundation in de Filippijnen), met haar zoon Dokter in de geneeskunde Sidney Arevald en Erlinda Loria, die de Foundation leidt in de Filippijnen, met haar zus Elizabeth Delmo.
Aanstaande zaterdag zullen zij aanwezig zijn tijdens de Benefietdag in het ontmoetingscentrum van Smeermaas. Speciaal voor deze gelegenheid hebben ze in de Filippijnen vervaardigde sierraden zoals, halskettingen, oorbellen, armbanden T-shirts etc. meegenomen die tijdens deze dag voor een democratische prijs aan de man gebracht zullen worden.
Erlinda vroeg ik wat haar eerste indruk is van haar bezoek aan België. Ik vind het hier erg stil ik zie maar weinig mensen in het straatbeeld, iedereen is in zijn eigen huis. Het is hier wél allemaal goed in orde de huizen zijn mooi maar ik mis de mensen. Bij ons thuis is het veel drukker, kinderen spelen buiten en als je rondloopt wordt je overal begroet en ga je in gesprek met de mensen, dat mis ik hier.
Erlinda is psychologe en brengt de hele dag door met kinderen en na haar dagtaak wijdt zij al haar beschikbare tijd aan de goede werken van de foundation.
13-05-2007
Herinnering aan de vlucht op 10 mei 1940
Het is 12 mei 2007. In gellik is de herdenkingsplechtigheid voor de gesneuvelden tijdens de Oorlog net afgelopen. Bij die herdenking is ook Maria Schols van de partij . In een gesprekje met Maria Schols nu 76 jaar verneem ik dat zij tijdens de eerste uren van 'de Blitzkrieg' in Briegden woonde en zodus de eerste aanval van nabij meemaakte op een voor de Duitsers belangrijke aanvalsplaats, zo in het midden tussen kazerne en de brug van Veldwezelt
Ik was toen 9 jaar en kan het mij nog goed herinneren, dat de soldaten de mensen toeriepen dat het oorlog was en we moesten vluchten voor de Duitsers. Ze gaan hier bij de grens aanvallen en het gaat hier heel gevaarlijk worden. Wij gingen net zoals veel andere Briegdenaren op de vlucht. Weg van het geweld. Onze ouders hadden nog het geweld van de oorlog '14-'18 in gedachten en waren daarvoor zéér bevreesd. Pa en ma en wij drie (twee dochters en één zoon), gingen richtig binnenland. Pa had het paard voor de kar gespannen en een koe zat achter aan de kar vastgebonden, wij waren een boerenfamilie moet je weten. Ik nam geen plaats op de kar maar liep mee op mijn klompen. Ik weet nog goed dat we geen wegen volgden maar recht door de akkers en velden liepen ( dat gaat niet altijd zo best op klompen). De wegen waren namelijk het doelwit voor vliegtuigen. Onderweg kwamen we veel vluchtende mensen tegen en ook Duitsers die ons voorbijgingen. We zijn zo tot in St Truiden geraakt. Hier werd het zinloze van verdertrekken ingezien en besloten de mensen waaronder ook Pa en Ma, om terug te keren naar Briegden. Pa besloot om de koe bij mensen ter plaatse te laten en ze later op te komen halen. Enige tijd later kregen wij echter bericht dat de koe opgehaald moest worden omdat er zich meerdere mensen meester van wilde maken.
Vrijwilligers op Moederdag
Het is dan wel moederdag maar toch wordt er ook op de moeders gerekend bij school- en andere feesten (wie zou het anders doen). Het schoolfeest van eender welke school rekent altijd op de bereidwilligheid van de ouders en dat is op moederdag niet anders. Op de foto staan enkele dames tijdens het schoolfeest Alicebourg in Lanaken op 13 mei 2007. Zie ook fotos van deze geslaagde dag op www.lanakencdenv.be
10-05-2007
De dag van het Inferno
Vanaf middernacht heerste er een ongewone drukte in en rond de kazerne 'De Caritat Perruzis' van Lanaken. De mannen werden naar de bunkers gedirigeerd om die te bezetten en alles in gereedheid te brengen voor detonatie van de brug . Dit is niet het eerste alarm voor de mannen. Meermaals hebben zij de bunkers moeten bezetten als oefening. Velen dachten dan ook dat het weer een oefenalarm betrof. Het zou echter bittere ernst worden. De grenswielrijderskazerne is er begin jaren 30 gebouwd om de eenheid Grenswielrijders te huisvesten. Het Albertkanaal dat tussen 1930 en 1939 gegraven is diende ook als verdedigingslinie. Op de westelijke oever werden bunkers gebouwd op oogafstand van elkaar. In 1934 op 3 september namen de grenswachters, met veel eerbetoon van de plaatselijke overheid, oud strijders van de oorlog '14-'18 en notabelen, de nieuwe kazerne in bezit. Vanaf die dag waren ze in het centrum van Lanaken niet meer weg te denken. Een aantal van de Grenswachters sloten na enige tijd een huwelijk met plaatselijke meiden en settelden zich hier voor het leven. 10 mei zou een einde maken aan de aanwezigheid van de Grenswachters en aan de Kazerne. Op die 10e mei waren binnen enkele uren tijd de bunkers en bruggen over het kanaal in het bezit van de aanvallers. De kazerne was niet gebouwd om luchtaanvallen te doorstaan en werd in korte tijd totaal vernietigd waardoor de verbinding met de bunkers totaal uitviel. Verrast door de wijze van deze aanval, vielen velen van de Grenswachters in de eerste uren van de oorlog. Totaal verrast en uit hun lood geslagen sneuvelden de mannen en veel burgers in de directe omgeving van de aanvallen op de bunkers. Op het kerkhof van Veldwezelt liggen op het 'ereveld' een 60 tal militairen uit verschillende eenheden begraven die de brug van Veldwezelt moesten laten exploderen en daarna de vijand moesten ophouden, minstens drie dagen lang zodat de achterban zich kon formeren. Het heeft niet mogen zijn de totale verrassing en het ontbreken van de broodnodige middelen ontbrak aan de verdedigers en werd hen fataal. Naast de mannen op het 'veld van Eer', liggen aan de ingang van het kerkhof een groot aantal burgers begraven. Van baby tot hoogbejaarde liggen er soms meerdere leden van één familie naast elkaar. Vier lange jaren lang zouden de bezetters in onze omgeving de macht uitoefen om in september 1944, verdreven door de geallieerden, weer terug te keren naar hún Heimat. In noord Nederland zouden ze nog een strenge hongerwinter tegemoet gaan alvorens de bevrijding en wapenstilstand tot stand kwam. De wens van iedereen was daarna dan ook, 'Nooit meer Oorlog'
bootje varen een beetje eng
Op de boord van de Zuid-willemsvaart niet ver van de grens met Smeermaas (Lanaken) is een Nederlandse studentenvereniging gevestigd voor Kanowedstrijden. Elke dag varen er kano's op en af die aan het trainen zijn, zowel één- als meerpersoons-kano's. Soms moeten deze kleintjes de grote binnenvaarders passeren die tegemoet komen, of aan de kant gaan als ze zelf gepasseerd worden. Bijna altijd gaat het dan om één groot schip, maar als er zich in het kanaal twéé van die mastadonten in tegenrichting moeten paseren, wordt het wel een beetje 'eng'. Op de foto houdt de dame in het rood het kanootje wel goed in de gaten.
08-05-2007
Nog één nacht ongemoeide nachtrust en toen .........
Het is vandaag 8 mei en precies 67 jaar geleden was dit de laatste dag dat nog iedereen in en rond Lanaken onbekommerd de nacht inging. In de nacht van 9 op 10 mei zou dat wel héél anders zijn. Reeds geruime tijd waren er spionnen geinfiltreerd, onder de bevolking, in de buurt van de strategische bruggen, over het Albertkanaal en het Fort van Eben Emael. Deze infiltranten hadden bruikbare informatie verstrekt aan het thuisfront in Duitsland. Zo wisten ze in Duitsland dat er boven op het fort een voetbalveld aangelegd was om de bezetting te verstrooien. En als er gevoetbald kon worden, dan waren ze er zeker van dat op het dak van het Fort geen mijnen geplaatst waren. (Het fort was sterk genoeg om zich en de omgeving te verdedigen bij een aanval over land). Ook wisten de spionnen informatie door te spelen over de situatie bij de bruggen. Midden in de nacht zette men de aanval in vanuit Duitsland, met Zweefvliegtuigen, getrokken door Junkers 52. De windrug had hun vlucht zelfs sneller doen verlopen als gepland, waardoor zij nog niet voldoende hoogte hadden om de zweefvliegtuigen te ontkoppelen. Daardoor overvlogen zij het Nederlands Luchtruim met ronkende motoren, waardoor de schending van het Nederlands luchtruim niet onopgemerkt verliep. Het afweergeschut van Nederland heeft hen echter niet kunnen verhinderen hun aktie tot in de puntjes uit te voeren. Het oninneembaar geachte Fort en de bruggen van Veldwezelt en Vroenhoven vielen in Duitse Handen; De brug van Kanne kon wel nog in het laatste moment vernietigd worden door het Belgische Leger. Bij deze verrassingsaanval lieten veel Belgische militairen en burgers in het aanvalsgebied het leven. Deze gesneuvelden worden herdacht aan, de speciaal voor hen opgerichte monumenten rond de grensstreek.
foto: De man in burger tussen de militairen na de geslaagde aanval op Eben Emael is een infiltrant van Duitsland die rond de aanvalspunten zijn spionagewerk verrichtte.
07-05-2007
Meimaand Mariamaand
Het is mei en daarmee ook de maand van de Mariavereringen.
In Neerharen is dat steevast de maand waar de gelovigen mis vieren aan de kapel van Maria van Banneux in de Keelhofstraat. Eerwaarde Heer Pastoor Gust Vanherck, mocht zich dan ook afgelopen donderdag, wederom verheugen met de ruime belangstelling van zijn parochianen. Alleen als het regent, gaan de open missen niet door aan de kapel maar wel in de parochiekerk
De witte klaproos
We zitten op de scheiding van droog en warm, naar voor deze tijd van het jaar normaal weer. Het belgisch weertje komt eraan. We gaan noodgedwongen acclimatiseren. Op weg naar Tongeren waar ik voor de basisschool 'de Picpussen' een aantal foto's ben gaan schieten, bemerkte ik een heel stuk wegberm waarin een massa klaprozen stonden te bloeien. Natuurlijk moest ik hier even stoppen, om mijn eerste foto's van die dag digitaal vast te leggen. Deze papaversoort heeft voor de eerste wereldoorlog een grote betekenis gehad. De velden langs de IJzervlakte stonden rood van de Papavers ten tijde van ' Den Grooten Oorlog'. Maar de vlakte was ook doordrenkt van het bloed van de jonge strijders die er het leven lieten. De klaprozen zijn dan ook het symbool van die gruwelijke periode. Tussen al dat roods bemerkte ik ook één witte klaproos en één met een wit randje. "Het is door het verschil dat 'de eenling aandacht krijgt in de massa' ". Vroeger stond de rode klaproos samen met de blauwe korenbloemen tussen de gewassen, maar door het gebruik van verdelginsmiddelen zijn deze en andere kruid- en onkruiden weggeseleteerd uit de akkers en verschijnt monocultuur.
05-05-2007
miniemen KLVV Kampioen
Tot aan de laatste wedstrijd was het spannend bij het miniemenellftal A van Koninklijke LVV. De laatste wedstrijd die gewonnen werd tegen Opitter met vijf treffers maakte dat deze ploeg onder trainer Mark Miermans het kampioensschap in de wacht kon slepen. Sechts een wedstrijd verloren zij tijdens de competitie en dan ook nog op eigen terrein tegen Stokkem met het kleinste verschil de stand op het bord was 1-2 en bezorgde hen een slecht gevoel. Afgelopen zaterdag 5 mei speelden deze kampioenen dan nog eens voor de Beker van de Maaskant tegen Eisden Sport waarbij de bal 8 maal in de netten van de Eisdenaren belandde, geen enkele in het doel van LVV. Door deze zege kwamen de rode duivels van LVV dan ook nog eens in het bezit van de Wisselbeker van de Maaskant. Proficiat mannen de toekomst van LVV is verzekerd. Op de foto de kampioenen, de trotse ouders, trainer en begeleiders.
04-05-2007
Liefde voor het leven
Duiven beminnen elkaar voor het leven. Zo gauw het weer zijn invloed heeft op de hormonale vermeerderingsdrang van deze gevederde vrienden zie je ze in koppel paraderen over daken en op de grond. Daarbij trekken ze zich niets aan van de bezoekers van de kinderboerderij. Bij nader toezien bemerk ik dat de duivin aan een voet alle tenen en aan de andere poot enkele tenen moet missen. (door bevriezing waarschijnlijk afgestorven).
Manlief, Die zelf ook niet raszuiver is, heeft daar helemaal geen problemen mee en doet er alles aan om vrouwlief met volledige overgave voor zich te winnen. In de natuur wordt héél anders omgesprongen met een handicap dan bij het opperwezen de mens.
03-05-2007
Rust Roest maar niet voor de OKRA's van Neerharen
De leden van OKRA Neerharen verzamelen zoals elke donderdagnamiddag voor het oude gemeentehuis van Neerharen. Zij spreken daar af welke tocht ze deze dag per fiets zullen maken. Er wordt besloten vandaag eens tot aan Geneuth te gaan. Onderweg zullen ze een terrasje pikken en de middag is weer ingevuld. In de winter gaat de fiets op stal en wordt er gewandeld. Vroeger zaten hun leeftijdsgenoten achter de geraniums, daar moeten deze OKRA's niet van weten. Voor hen telt, houdt je fit, want rust roest. Fier stappen ze op hun ijzeren ros en trekken, onder een stralende hemel, richting Geneuth . Het valt op dat de mannen een pet dragen (voor de foto even afgezet) en de vrouwen niet, zeker vanwege de krullen.
02-05-2007
Iedereen tevreden op 1e mei.(?)
Een bezoekje brengen aan een Rommelmarkt.
Meestal een kleurrijke bedoening zon rommelmarkt. Van kromgetrokken draadnagel tot antieke klok. Bijna alles wordt er te koop aangeboden. Kleren als nieuw, nog ingepakte cadeautjes die ofwel dubbel gekregen zijn of niet gewenst.
Als er tijdens de rommelmarkt sprake is van voortreffelijk weer, dan komen daar duizenden mensen op af, zo ook in Genk tijdens de 1e meiviering. Pracht en praal in de straten en op de pleinen. Het is mooi en verdient een pluim voor de organisaties met hun vele vrijwilligers om van zon dag een onvergetelijke te maken. Het was dan ook een onvergetelijke.
Tussen al die duizenden mensen lopen er ook die, door het lot bepaald, hun ogen de kost geven bij al die te koop aangeboden rommel. Héél veel van die rommel, zouden hen een beetje geluk kunnen geven. Ik hoor iemand op een mondharmonica spelen en hoor de mensen zeggen wat kan die mooi spelen. Maar als ze zich omdraaien en de man nastaren krijgt de man maar weinig lof voor zijn muzikale uiting. Nastaren blijft maar contact neen.
Terwijl de Stralende Meikoningin, met haar gevolg, haar zegetocht door de straten van Genk op statige wijze doet en door een massa mensen bejubelt wordt, keert de mondharmonicaspeler naar zijn home ook hij heeft van deze afwisseling in zijn dagelijkse bestaan genoten. Is dan toch iedereen tevreden vandaag?
30-04-2007
Vroeger ouderwets hoor je dan.
Is er verschil met vroeger?
De eerste meidagen zorgen voor veel vrije dagen dit jaar. Een van onze kleinkinderen logeert bij ons. Het is mooi weer en ik besluit met hem naar de kinderboerderij te gaan. Het wilde zo zijn, dat mijn kleinzoontje een vrouwtje aantrof in de kinderboerderij. Ze zitten beiden op de kleuterschool het Willertje in Waltwilder.
De opa van het vrouwje wordt mijn gesprekspartner. Hij woont op het Molenweideplein en ik in de Brugstraat. Wat wij, buiten bet oppassend grootvaderschap, gemeen hebben is, dat wij beiden lang geleden, vóór onze legerdienst, werkzaam waren bij de Sphinx-Cheramique in Maastricht. Hij moest daar een héél groot aantal oortjes aanzetten aan de kopjes en ik maakte daar 27 closets per dag. Al pratende over vroeger kwam ook de dorpse samenhang van vroeger ter sprake.
Onze kinderen, die nu ook ouder zijn, hebben een veel gejaagder leven. Beiden gaan uitwerken en hebben daardoor een anders gestructureerd gezinsleven. Beide ouders moeten nu zorgen voor het inkomen, daar waar vroeger het loon van de man, toereikend moest zijn voor de kost en woonst. Men spreekt nu van onthaalmoeders en naschoolse opvang. De moeders waren vroeger thuis bij hun kroost.
Het sociale leven in de wijk was anders als nu. Vroeger zag je meer buren bij elkaar staan praten. Op stoepen zaten mannen bij elkaar die er een kaartje aan het leggen waren, terwijl iets verder jonge mannen aan het litsen waren (met centen gooien, om ter kortst bij een getrokken lijn, waarbij de winnaar alles opstreek en bij gelijkheid een extra beurt voor de winst). Jongens en meisjes zijn aan het kokerelle (met een touwtje aan een stokje een tol laten draaien), terwijl er ergens bij een kuiltje, in het wegdek of pleintje, enkele kinderen aan het sjare waren (knikkers in een putje mikken, waarbij iedereen een worp doet en de kortst bijzijnde, zólang de andere niet geputte met de vinger mag putten, totdat hij er een mist, waarop de volgende mag proberen, winnaar is hij die de laatste knikker put voor hem is de pot, ). Ook waren er kinderen die spelen met een reip deij zien aon't reipe. ( n reip is een fietswiel ontdaan van spaken, deze werd dan met een stokje voortbewogen waarbij men dan langs de reip bleef volgen,). Twee literblikken waarin geconserveerde groente (meestal appelmoes) had gezeten, werden voorzien van twee touwtjes in aangebrachte gaatjes, een speeltuig om te blikke. Op de weij werd een gat gegraven waar overheen takken en een oude mat of karton gelegd werd, waren de roofriddersholen van de jongens, het hield hen een hele dag bezig. Bökske springen en kobboj en indiaantsje spelen met houten geweer en zelfgemaakte pijl en boog, dat was pas een spel. Geen zwembad aan huis maar een grote zinken wasbak met water gevuld gaf al veel waterpret.('in de besing' die ook gebruikt werd voor de wekelijkse wasbeurt er hadden maar weinig mensen een douche of bad) Meisjes gingen met drie en zelfs vier ballen tegen de muur kaotsele en jongens op straat en plein voetballen. Hebben de kinderen nu meer vrij dan vroeger? Wij gingen zaterdagmorgen ook nog naar school. En gingen we naar de kerk waar de juffrouwen en meesters van school mee vooraan in de rij zaten, om respect af te dwingen tijdens de mis. 'n Centje verdienen op de kegelbaan door de kegels weer recht te zetten en de bollen terug laten rollen. 19.00 uur ging de TV aan en om 23.00 was de laatste uitzending gedaan en gingen de mensen naar hun slaapvertrekken, overal zag je het licht uitgaan rond die tijd.
Meisjes liepen rond in jurken en rokken, jongens in korte- of flodderbroek. Er was geen merkkleding, toen had men nog zondagse kleren en eens per jaar Paasbest. De kleren werden tot aan de draad afgedragen en doorgegeven van de grotere naar de kleineren. Die niet vuil was van het spelen die was ziek. Er waren natuurlijk nog meer spellen en spelen, eigenlijk teveel om op te noemen.
Nu dreigen de kinderen buiten de boot te vallen als ze geen merkkleren dragen. Ze worden wel gevraagd, ze schoon te houden. Vuil maken hoort er niet meer bij. Er waren toen geen hangjongeren en hangjongerenplekken. Neen, toen hing iederéén rond en men had er geen last van. Het is nu zelfs zo dat omwonenden naar de rechter stappen als kinderen geluid produceren als ze aan het spelen zijn, dat noemt men nu lawaaioverlast.
Druk drukker drukst, gejaagd gejaagder gejaagdst.
28-04-2007
Bettini aast op derde zege Luik Bastenaken Luik
In het Eurohotel van Lanaken staan al geruime tijd de bussen, van verschillende sponsers uit de wielerwereld, op de pas heraangelegde parking. De parking was nog maar net geasfalteerd of de bussen en de wielrenners streken er neer. In de dag voor de laatste Belgische klassieker konden wij wereldkampioen Paolo Bettini digitaal vastleggen op het moment dat hij een handtekening uitdeelde aan een schone. Bettini heeft aan de pers laten weten dat het zijn grootste wens is om Luik Bastenaken Luik voor de derde maal te winnen, zeker nu hij de regenboogtrui draagt. Zijn grootste concurent zegt hij, is Davide Rebelin. Het belooft spannend te worden.
27-04-2007
Nikkela wordt 91
Nicolas Reynders, beter bekend als Nikkelauit de Sapstraat, wordt volgende week 91.
Hij geniet op zijn oude dag in zijn huisje in de Sapstraat van het stralende weer.
Nicela heeft jarenlang het kruis gedragen tijdens begrafenissen en heeft al heel wat parochianen voorgegaan naar hun laatste rustplaats. Iech moot nog effe heij blieve, Slivvenhier wöl dat zoe, mienen tied is nog neet gekömme. Al is het al n paor kier bekans zoe geweis. Als Nicola in zijn stoel gaat zitten komt er een kuikentje dat hem overal naloopt op zijn schoot zitten. Door het intensief contact met zijn gevederd vriendje kan hij nergens gaan of het zit achter hem aan.Nikkela heeft in zijn ren enkele kippen en ook enkele pauwstaartjes zitten. Over de koer loopt steevast een kraai die bij hem terecht gekomen is nadat hij aangeschoten was. Hij stelt het goed ondanks het gemis van één vleugel. Hij heeft het opperbest onder de vleugels van Nikkela.
Nikkela verteld graag over de oorlog en het smokkelen. Tabak smokkelen was een winstgevende bezigheid tijdens die verschrikkelijke jaren. Als je net op de grens woont dan kan je daarvan meespreken. De tabak werd nat gemaakt en in een riem om het lichaam gedragen zo gingen de smokkelaars op pad naar Nederland. Sterke drank hebben ze destijds ook zelf vervaardigd die ze aan de militairen verkochten onder het merk Whisky. Om de sterke drank te maken ging ik naar Pietersheim in een café een zwart goedje halen, daar moest je dan gekookt water bij doen en dat werd dan de beruchte Whisky. Ik deed dat goedje onder in een melkkan en kon zo langs de kommieze die aan de brug over het kanaal stonden. Ik stookte die sterke drank samen met mijn buurman.
Preficiat veur volgende weik Nikkela, blief nog mèr get heij.
26-04-2007
Nederland, meivakantie in warmste lente ooit;
Dit weekend begint de meivakantie voor onze noorderburen (in Limburg ook Oosterburen) en hun uittocht. Dan gaan er bijna 2 miljoen inwoners met vakantie. Een groot deel zal naar onze kust en de Ardennen trekken. Een ander deel van deze vakantiegangers zal ons land, al doorrijdende naar het zuiden op de Route Del Sol, passeren. In het verleden was dit een tocht naar zonnigere oorden. Dit jaar is daar geen sprake van want, waar is het weer beter als bij hen en ons. Temperaturen die flirten met de 30° C. Wat wil je dan nog gaan zoeken in 'den vreemde'. Ongetwijfeld zal de Kinderboerderij van Lanaken veel gasten, die hun vakantie in eigen omgeving zullen doorbrengen,uit ons buurland mogen ontvangen. Wandelen en fietsen en recreëren in het Maasland is nog steeds in stijgende lijn. VVV Lanaken is steeds tot hunner beschikking daar kunt U terecht met al uw vragen. http://www.vvvlanaken.be Er zijn natuurlijk ook mensen die niet zo te spreken zijn over deze zonnige dagen en dat zijn de landbouwers, zij staan te wachten op de Gouden regen.
prachtige pijpekoppen van Erik de Viking
Erik de Viking heeft niet enkel metalen voorwerpen gevonden. In zijn 'buit' bevinden zich ook een aantal pijpekoppen. In zowel klei als porcelein gegoten pijpekoppen met figuurlijke 'koppen'. Schitterende exemplaren zitten er tussen.
Tags:erik de viking,archeologie,maastricht,munten,pijpekoppen
Erik de Viking zijn collectie vondsten van het slagveld
Hobbys die een passie worden.
Erik de Vikking zo wil hij hier genoemd worden.
Hoe kwam ik met Erik in contact. In de winkel kreeg ik van de kassadame de prijs van mijn aangekochte goederen te horen. Zeventiennegenennegentig. Ik antwoordde, Napoleon verbiedt het begraven van overledenen in de kerken. Het bedrag klonk als een jaartal en mijn reactie was spontaan al had de afschaffing van begravingen meer voeten in de aarde gehad. Een man die in de rij aan de kassa stond liet toen, geïnspireerd door het woord Napoleon weten, dat hij een grote hoeveelheid munten, knopen en andere metalen voorwerpen bezat die hij middels metaaldetector had gevonden in het veld. Ik raakte meteen geïnteresseerd in zijn vondsten en vroeg of ik eens langs mocht komen om fotos te makenvoor dit Blog. Ik mocht langs komen en hij vond het fijn dat zijn vondsten op Internet zouden verschijnen.
Ik ben hem gaan opzoeken en plaats hiermijn bevindingen:
Erik de Viking is zijn pseudoniem en hij woont in een schuit op het water. Als ik er aankom en de woonboot binnenstap, zie ik meteen een deel van zijn collectie op zijn werktafel liggen. Vloeistoffen om de penningen en metalen vondsten schoon te maken staan er tussen een hoeveelheid metalen overblijfselen uit vervlogen tijden.
Munten in verschillende metalen, legeringen en ook edelmetaal (zilver).
Knopen die op de jassen gezeten hebben van legereenheden die Maastricht belegerden. Lederversierselen,
Ketsers van vuursteen in een metalen omhulsel om een vonk te verkrijgen bij het afschieten van een kogel uit een musket..
Metalen bolletjes die uit deze musketafgeschoten werden liggen er in massa op de velden rond Maastricht. Een groot aantal zal wel tot verwondingen en doden hebben geleid, een groot aantal misschieters eveneens, want de musket was niet zon betrouwbaar wapen in juistheid. De musketiers hadden daarom ook een degen waarmee zij de vijand te lijf gingen. D'Artagnan (de beroemde musketier) werd op 25 juni 1673 door zo'n bolletje getroffen en vond de dood voor de Brusselse poort bij een bestorming van de stad hij was 62 jaar oud. Devotie medailles,laken en vleeszegels.
Gewichtjes om op de waag te leggen om zo het gewicht van het geld te kunnen wegen want er werd nogal eens iets vanaf geschaafd of vervalst. Het geld was zijn gewicht in zilver of goud waard.
Tussen de vondsten van Erik bevinden zich ook prachtige pijpenkoppen in porselein en aardewerk.
Een meetinstrument
Teveel om op te noemen.
De gevonden voorwerpen geven een goed beeld weer van langdurige aanwezigheid bij belegeringen van de stad door de eeuwen heen.
Al die spullen vond hij in het gebied dat bij voortduring in het verleden,het terrein was van belegerende legers voor Maastricht.
Erik doet zijn veldwerk met eenmetaaldetector(in België niet meer toegestaan). Zijn vindplaats wil hij niet exact prijsgeven maar hetis in het gebied rond de stad Maastricht.
Als mijn detector uitslaat dan krijg ik een rilling. Alles wat ik vind, neem ik mee naar huis om het op te schonen. Soms zit ik dagen achter elkaar zon vondst te bewerken tot hij zijn karakteristieke eigenschappen prijsgeeft.
Eens in de zeven jaar vindt een veldonderzoeker een gouden munt heb ik me laten vertellen nou ik ben nu drie en een half jaar bezig met de velden af te lopen dus heb ik nog drie en een half jaar voor die gouden munt.
Tags:erik de viking,archeologie,maastricht,munten,pijpekoppen
24-04-2007
politie rond Maastricht gaat drugrunners aanpaken
Valkenburg wapent zich tegen drugsrunners Valkenburg - De gemeenteraad van Valkenburg heeft de algemene plaatselijke ordening maandagavond met spoed aangepast om drugsrunners te kunnen wegsturen. De politie bereidt een actie voor, tegen drugsrunners langs de A2 in Eijsden, Maastricht en Meerssen . De korpsleiding houdt er serieus rekening mee dat dealers in dat geval hun toevlucht zoeken in de buurgemeenten. Ook Margraten krijgt binnenkort een verzoek van de politie om de APV op dat punt uit te breiden.