Even een onverwacht interval door die blogspot-uitval, maar ik was eigenlijk bezig over de bestemming en de toekomst van de olijven.
Het verschil tussen de groene en de zwarte olijven berust op hun mate van rijpheid. De groene olijven worden geplukt nog voor ze rijp zijn en de zwarte olijven rijpen aan de tak.De olijf is een uiterst bittere vrucht die zonder bewerking niet kan worden geconsumeerd. Ontbitteren is dus de boodschap. Er bestaan verschillende methodes. Afhankelijk van het type behandeling worden de olijven in water ondergedompeld, in een pekelbad (=water met een zeer grote concentratie zout) of in natriumcarbonaat (sodawater) voor de groene olijven. Deze stap schakelt de oleuropeïne, die de olijf bitter maakt, geheel of gedeeltelijk uit.
Maar … de meeste olijven gaan de “pers” in … om de heerlijke olijfolie
klaar "in the time of a cigaret"
Het afval gaat niet verloren bij het persen : het wordt gerecycleerd als brandstof voor de persmachines
Olijfolie is goed voor : de spijsvertering: de lichte verteerbaarheid ervan zorgt ervoor dat je zelfs van een digestieve werking kan spreken. Hart- en vaatziekten: 30 jaar geleden deed men voor het eerst onderzoek naar de invloed van olijfolie op hart en bloedvaten, omdat men constateerde dat de mensen die rond de Middellandse zee woonden, merkelijk minder hartziekten hadden.
Olijfolie is ook goed voor de huid : olijfoliezeep, smeersels, lotions enz
Een geschenk van de goden …. de natuur geeft véél meer dan wij beseffen want ... het moet toch niet allemaal uit potjes komen om goed te zijn ?
Groetjes, Hilde
|