een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
07-08-2008
Calcium voor gezonde botten en beenderen: calciumrijke voeding
Calcium voor gezonde botten en beenderen
: calciumrijke voeding
lees eerst
mijn blogpaginas :
melk, de witte motor
osteoporose, broze
beenderen, calcium en melk, het vervolg
Om
broze botten op latere leeftijd te voorkomen is het o.a. nodig om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te gebruiken ( samen met voldoende vitamine D
en regelmatig intense en gevarieerde beweging) . In de Verenigde Staten stelt
men dat een volwassene best 1000 mg calcium per dag in zijn voedsel voorziet .
Men gaat er vanuit dat hiervan slechts
30% (300mg) wordt opgenomen in
het bloed en zo naar de botten en beenderen wordt versast. Het overige calcium gaat
weer langs ons spijsverteringsstelsel naar buiten.
Daarom
is het belangrijk om elke dag in je dieet calciumrijk voedsel te voorzien. Je
kunt een keuze maken tussen verschillende soorten voedsel. Het beste is om gevarieerd en afwisselend te kiezen uit
onderstaande mogelijkheden:
Melk en yoghurt, liefst de magere versie gebruiken (volle en
halfvolle bevat te veel verzadigde vetten en is daardoor slecht voor hart
en bloedvaten).
Kaas, hier ook best de magere of halfvette soorten eten.
Sojamelk en sojakaas(tofu) verrijkt met calcium
Hele sardientjes in blik (ingeblikte vis met graten)
Zalmmoten in blik (idem)
De koolsoorten: boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool,
raapkool
Sesamzaadjes en sesampasta (tahin)
Bonen en erwtjes
Spinazie
Havervlokken (in ongesuikerde muesli bvb.) of havermout
Gedroogde vijgen
Amandelen
Deze
opsomming is niet uitputtend, er zijn ongetwijfeld nog andere die ook waardevol
zijn op vlak van calciumrijkdom. Maar ja dit zijn de meest gangbare en best
gekende tot nu toe.
Onze
lichaamscellen worden regelmatig belaagd door bacteriën en virussen. Een andere minder gekende bedreiging voor ons
lichaam zijn bepaalde chemische stoffen: vrije
radicalen genoemd. Zij zijn in staat om cellen en zelfs genetisch materiaal te beschadigen. Vrije radicalen
zijn een onvermijdelijk bijproduct bij de omzetting
van voedsel in energie. Andere zitten gewoon in het voedsel dat je eet of in
de ingeademde lucht of door de actie van het zonlicht op de huid en in de ogen. Vrije radicalen hebben een grote honger naarelektronen die ze stelen van de omliggende substanties die deze
voortbrengen.
Maar
gelukkig zijn wij niet machteloos
tegen deze vrije radicalen. Ons lichaam maakt hopen moleculen aan die vrije
radicalen smoren, uitdoven zoals water vuur dooft, of verslinden zoals je het wilt
uitdrukken. Ook worden vrije radicalenvechters uit ons voedsel gehaald en zij
voegen zich samen tot de alomgekende antioxidanten.
Er zijn honderden substanties die kunnen optreden als antioxidant. De best gekende en meest
gangbare zijn : vitamine C, Vitamine E, bètacaroteen, selenium, magnesium, flavonoïden, fenolen, polifenolen, co-enzyme Q10, fitoestrogenen.
Antioxidanten kunnen niet
alleen acteren
Maar
antioxidanten omschrijven als een eenvoudige substantie is misleidend en
onjuist. Antioxidant kan je beter omschrijven als een chemische eigenschap: kunnen optreden als een elektronendonor.Zo kan eenzelfde
substantie naargelang de situatie en omgeving acteren als een anti-oxidant maar ook als een pro-oxidant. Een andere misvatting is
dat antioxidanten onderling verwisselbaar zijn. Elke antioxidant heeft unieke chemische enbiologische eigenschappen en zo zijn eigen unieke acteertalent. Zij treden op als delenvan en
behorend tot netwerken die ieder uit verschillende substanties of
substantie-families zijn samengesteld en allen hun eigen rol vervullen. Dit
betekent dat geen enkele eenvoudige substantie (die wij nu antioxidant noemen
-bvb vit.E) het werk kan doen van het gehele netwerk.
Er was eens in de jaren 90
In
de jaren 90 was men enthousiast over de
ontdekking van deze nieuwe substanties, die in staat zouden zijn om ziektes te voorkomen zoals daar zijn : kanker, hartfalen, aderverkalking, veroudering,
alzheimer, ouderdomsgerelateerde oogziektes enz... Het was de voedingssupplementen-industrie
die beperkte onderzoeken aangreep om
deze substanties te promoten en alle
zogezegde (niet echt bewezen) eigenschappen in de verf te zetten. Maar
ondertussen weet men door degelijke
follow-up onderzoeken dat deze single
antioxidanten weinig tot geen effect hebben.
En wat nu in 2008? Wat is het resultaat?
Vrije radicalen dragen zeker bij tot het
ontstaan van chronische ziektes zoals kanker, hartziektes,
ouderdomsoogziektes, alzheimer. Dit betekent echter niet dat substanties met
antioxidant-eigenschappen deze ziektes kunnen voorkomen, zeker niet als ze uit hunnatuurlijke omgeving worden geïsoleerd en
zo worden toegediend. Uit al die onderzoeken kan men niet concluderen dat
deze single-antioxidanten invloed hebben op deze moderne beschavingsziekten.
Waar
men nu, anno 2008, meer van overtuigd is: dat een dieet van fruit, groenten en vollegranen- die rijk zijn aan netwerken van antioxidanten en hun
helpermoleculen- beschermt tegen deze beschavingsziektes.
Een alternatieve
en nieuwe voedselpiramide voor een gezond leven
Deze alternatieve voedselpiramide(klik op de foto voor een grotere versie) is gebaseerd op de
laatste wetenschappelijke inzichten en is ontwikkeld door de Harvard school of
public health in de V.S. van Amerika.
Zes aanbevelingen vanuit deze piramide:
1. zorg
voor voldoende beweging en
activiteit
2.
focus je
niet op calorieën maar wel op specifieke
voeding, voedingsstoffen en voedselkwaliteit.
3. eet
hoofdzakelijk voedsel van plantaardige
oorsprong zoals groenten,bonen, erwten,linzen, fruit, volle granen, en
gezonde vetten (zie mijn blogpagina :vetten in je voeding)
4. vermijd
zoveel als mogelijk rood vlees, geraffineerd voedsel, gesuikerde dranken, zoute
snacks.
5. als
je dierlijke eiwitten eet neem dan gevogelte
en vis.
6. neem
regelmatig een multivitamine, maar hou het beperkt.
Wat nu volgt zijn de
bouwstenen van deze nieuwe voedselpiramide :
1. Volle
granen:je dagelijkse energie haal
je uit het eten van koolhydraten. De
beste koolhydraten zijn volle granen zoals bruine
rijst, havervlokken, volkorenbrood,
volkerenpastas. De volle granen zorgen ervoor dat je bloedsuiker- en
insulinespiegel niet te snel stijgt en plots weer daalt. Dit in tegenstelling
tot de geraffineerde granen (zoals witte rijst en wit brood). Deze betere
controle over je bloedsuiker en insuline voorkomt
dat plotse hongergevoel en de ontwikkeling van type 2 diabetes. Recente onderzoeken suggereren eveneens
dat een dieet rijk aan volle granen beschermt tegen hartaandoeningen.
2. Gezonde
vetten en oliën: betekent onverzadigde
vetten zoals in: olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, sojaolie,
raapzaadolie, arachideolie, plantaardige margarines zonder transvetten, noten, zaden,
avocados, vette vis (o.a.zalm, makreel, sardienen, haring, tonijn). Deze
gezonde vetten zorgen voor een betere
cholesterolspiegel op voorwaarde dat ze vervanger zijn van de verzadigde
(vooral dierlijke) vetten. Ze kunnen ook potentiële en plotse (dodelijke) hartritmeproblemen voorkomen.
3. Groenten
en fruit : het eten van groenten en fruit heeft vele gezondheidsvoordelen op lange termijn :
het vermindert de kansen op een hartaanval en infarct ; voorkomt een te hoge
bloeddruk; beschermt mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker; je vermijdt
cataract en maculaire degeneratie
(oorzaken van gezichtsverlies bij ouderen boven de 65 ) ; beschermt je
tegen divertikels (uitstulpingen) in je darmen en het brengt variatie in je
dagelijkse dieet.
4. Noten,
zaden, bonen, erwten, linzen en tofu: zij zijn een goede bronvan vezels,
eiwitten, vitamines en mineralen. De meeste noten bevatten ook gezonde
(hoofdzakelijk onverzadigde) vetten.
5. Vis,
gevogelte en eieren: zij zijn een belangrijke bron van eiwitten. Vis, vooral vette vis (o.a. zalm, makreel ,
sardienen, haring, tonijn ), bevat omega
3 vetten die helpen om je hart gezond te houden. Vis is de belangrijkste bron van Vitamine D en Jodium.
(zie mijn blogpagina : de vergeten vitamines). Personen met een hartziekte of
met diabetes beperken zich best tot maximum 3 eieren per week (omdat zij vrij
veel cholesterol bevatten).
6. Zuivel,
vitamine D, calcium : calcium is onmisbaar voor een gezond
beendergestel (en voor een goede werking van je hart). Calcium kan je halen uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt,
kazen of door een calciumvoedingssupplement.
Maar volle melkproducten zijn een bron van verzadigde vetten. 1 glas volle melk
bevat evenveel verzadigd vet als 4 plakken spek . Daarom is het best om magere melkproducten te gebruiken. Als
je niet van melk houdt of je hebt een lactoseintolerantie of melkallergie dan
zijn er nog andere manieren : hele
sardientjes (in blik) en witte bonen, havervlokken en sesampasta (tahin)
bevatten ook veel calcium. Vitamine D
eveneens onmisbaar voor stevige botten en beenderen haal je best uit vis en uit dezomerzon op je huid, of eventueel als een
vitamine D-supplement
7. wees
spaarzaam met rood vlees , boter, geraffineerde granen- zoals witte rijst,
pasta, brood- suiker en zout: zij zijn aanleiding tot gewichtstoename,
hartaandoeningen en diabetes.
Vergeet
calorieën en zorg voor kwaliteit
Deze nieuwe voedselpiramide geeft
geen advies over hoeveel je moet/mag eten maar wel over hoe je best eet. Het basisconcept is dat deze piramide aangeeft dat
je best het meestevoedsel kiest uit de basis van de piramide
en hoe hoger je opklimt hoe minder van deze soorten voedsel je best eet. Daardoor
is dit een flexibele voedingspiramide waardoor verschillende voedselkeuzes mogelijk zijn binnen gevarieerde eetstijlen.
Een veganist zal dan kiezen voor zijn eiwitten tussen noten, bonen, erwten,
tofu, aangevuld met een multivitamine en eventueel extra vitamineD-supplement.
Een niet-vegetariër kiest waarschijnlijk voor vis, gevogelte,zuivel en
eventueel als variatie bonen, erwten, tofu en beperkt rood vlees.
Look en verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Look en zijn
verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Door sommigen wordt look(allium sativum) alom geprezen voor
zijn gunstige effecten op de gezondheid. Meestal ontstaat dit vanuit een aantal
(laboratorium)onderzoeken die bepaalde gunstige effecten aantonen zoals
bloeddrukregelend, cholesterolverlagend, kankervoorkomend, antioxidant enz
Nochtans zijn deze onvoldoende om wetenschappelijk bewijs te leveren. Het zijn
beperkte en/of kortetermijnonderzoeken.
Toch is look een interessant voedingssupplement dat je gezondheid
ten goede komt. Het is echter geen
alternatief voor een gezonde levensstijl ( een evenwichtige voeding en
regelmatige beweging). Het is wel een
aanvulling op deze levenswijze.
Twee componenten van look en hun effecten zijn het vermelden
waard:
Allicine:
heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het
ontstaat pas bij het fijn hakken of
raspen van rauwe look. Hoe fijner je hakt of raspt hoe meer allicine
wordt aangemaakt. Maar helaas verdwijnt het ook weer snel (zeer vluchtig)
bvb. bij opwarmen of koken. Maar
let op: rauwe look is zeer krachtig en sommigen zijn er allergisch voor.
Diallyl
sulfide : is minder krachtig maar minder vluchtig dan
allicine. Zijn eigenschappen blijven
bestaan na koken of bakken. Ook hier moet je wel fijnhakken of
raspen om de goede effecten te krijgen. Diallyl sulfide heeft een
gunstige invloed op de
bloedsomloop, het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem. Toch
blijft deze invloed maar enkele
uren bestaan. Dus wil je effect hebben op je gezondheid dan moet je de
inname verdelen over verschillende momenten van de dag.
Vetten vermijden in je voeding, niet verstandig en ongezond ?
Zo weinig mogelijk vetten in je
voeding , is dit wel zo gezond ?
In de media is zo slank mogelijk het ideaal. Dit geldt vooral voor vrouwen. Vele vrouwen proberen hieraan te voldoen
door hun voeding aan te passen. Dit betekent o.a. zo weinig mogelijk vetten
eten. We kennen toch allemaal de 0%vet
reclame.
Nochtans mogen in een evenwichtige en volwaardige voeding de vetten niet
ontbreken. De hersenen bvb. kunnen maar goed functioneren (en bij kinderen
voldoende ontwikkelen) als ze voorzien worden van de nodige vetten (vooral ook
omega3). Vetten zijn essentieel voor hetgoed functioneren van je lichaam.
Maar niet alle vetten zijn gezond. Belangrijk is om de juiste keuze hierin
te maken. Een overzicht van de verschillende soorten vetten:
1. onverzadigde
vetzuren
a. de
poly-onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren
i.
omega 6: bvb. in
maïs-, sesam-, sojaolie, zonnebloemolie ii.
omega 3: bvb. in
zalm, haring, sardines, forel, makreel, tonijn, lijnzaadolie, walnoten,
sojaolie
b.
de mono-onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde
vetzuren: in olijfolie,zonnebloemolie, noten, avocado
Dit zijn de
goede vetten en oliën die je best in je dagelijks dieet opneemt. Je vindt
ze dus vooral in plantaardige olie,
noten, vette vis
2.
verzadigde vetzuren:
dit zijn
vetten die gemakkelijk stollen . Je kunt
ze het best herkennen na afkoeling
in de koelkast want dan zijn ze hard.
Dierlijke vetten bvb. bestaan hoofdzakelijk uit verzadigde vetten. Alle
vetten en oliën zijn samengesteld uit zowel verzadigde als onverzadigde
vetzuren. Roomboter bvb. bevat 60% verzadigd vet, terwijl de meeste
plantaardige oliën ongeveer voor15% bestaan uit verzadigd vet. Maar ook palmolie, kokosolie en cacaoboter zijn
voor het grootste deel verzadigd. Cacaoboter wordt aangewend in chocolade terwijl
palm- en kokosolie wordt gebruikt in industrieel
bereide koekjes, gebakjes, pizza en taarten.
Verzadigde
vetten verhogen de slechte cholesterol (LDL) in je bloed en verlagen degoede (HDL-cholesterol). Het risico op verstopte aders neemt toe.
Het is aan te raden om een aantal voedingswaren
in je dieet sterk te beperken: o.a. Vet
vlees en charcuterie, volvet kazen, volle melkproducten, ijsjes, room, boter
3.
transvetzuren:
transvetten
zijn gemanipuleerde oliën die door
een chemische bewerking (hydrogenatie)
worden veranderd in vaste vetten. Het gebruik van gedeeltelijk gehydrogeneerde
oliën in bepaalde (bereide) gerechten zorgt ervoor dat deze voedingswaren
langer vers blijven.
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat deze
transvetten de slechte cholesterol (LDL)
in het bloed verhogen en tegelijkertijd de goede cholesterol (HDL) verlagen. Het risico op een hart-en vaatziekte (verstopte
aders) neemt hierdoor toe.Voor je cholesterol zijn zij nog slechter dan
verzadigde vetten. Het is best om deze transvetten zoveel als mogelijk te
vermijden. Sommige frituren en snackbars gebruiken nog transvet om te bakken.
In Nederland kan men op www.friturenindehoreca.nl
nakijken welke zaken frituren in gezond
vloeibaar vet en geen transvetten gebruiken.
Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen erfelijkheid aan als de oorzaak van gevoeligheid voor hoofdpijnen Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijnen hebben alle belang
bij het zoveel als mogelijk verminderen van de frequentie, de intensiteit, en hevigheid van de pijnen.
Door je levensstijl
aan te passen kan je de risicos op een nieuwe hoofdpijnaanval vermijden of toch zeker verminderen. Dit is natuurlijk makkelijker
gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk om kleine veranderingen in je
levenswijze aan te brengen, zeker als je vaststelt dat dit resultaat heeft.
Waarover gaat dit:
je
dagelijkse levensstijl aanpassen:
een regelmatig
slaappatroon aannemen. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta s
morgens op dezelfde moment op
voldoende bewegen
een drietal keer per week gedurende 30 minuten- en op regelmatige basis
neem een evenwichtig ontbijt en eet een lunch en
avondmaal. Geen maaltijden overslaan!
Probeer stressituaties
te beperken en/of verminderen. Conflictsituaties op een kalme manier
oplossen.
het
vermijden van hoofdpijn-triggers:
Een trigger is een aanleiding (en geen oorzaak) om een
hoofdpijnaanval te krijgen. (zie ook mijn blogpagina: hoofdpijn en voeding). Triggers zijn persoonsgebonden. Een
zelfde trigger geeft hoofdpijn bij de ene persoon maar niet bij een andere.
Een trigger veroorzaakt ook niet elke keer een aanval bij dezelfde persoon.
Op het ogenblik dat je je eigen
triggers hebt ontdekt is het makkelijk om ze te vermijden en zo je
hoofdpijnaanvallen te verminderen.
De meest voorkomende en best
gekende hoofdpijn-triggers:
een maaltijd overslaan, te snel eten
bepaalde voedingsmiddelen: oude kaas, noten,
bereide vleeswaren, smaakversterkers, cafeïne, rode wijn (zie mijn blogpagina:
hoofdpijn en voeding)
sommige medicamenten (navraag bij je dokter, of
lees de bijsluiter)
veranderingen in je slaappatroon: te weinig, te
veel, je overslapen
weersverandering
helder of scherp licht
bepaalde geuren of stank: smog, uitlaatgassen,
parfums, vluchtige oplosmiddelen
(plotse) verandering van je hormonenspiegel
(vooral oestrogenen): bvb. bij de menopauze
stress op je werk en/of thuis
het plots wegvallen van stress: bvb. weekends(alomgekende
weekendhoofdpijn), vakantie, het beëindigen van een stressvolle opdracht
te veel (fysieke of mentale) inspanning in één
keer
Elke morgen een ontbijt: noodzaak voor je gezondheid ?
Elke morgen een
goed ontbijt : overroepen of absoluut nodig voor je gezondheid?
Het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag? Maar wie
heeft s morgens voldoende tijdom rustig te ontbijten? Zo lang
mogelijk in je bed blijven en dan snel een kop koffie en naar je werk. Dit is
het meest voorkomende scenario. Toch beweren sommige wetenschappers dat een
gezond ontbijt de beste manier is om je dag te beginnen.
Ze hebben overschot van gelijk wat betreft kinderen en adolescenten. En wat doe je
als je iemand bent die s morgens geen
honger heeft en geen hap door zijn keel kan krijgen? Moet je dan toch maar
in naam van je gezondheid van alles door je keel proppen? Ieder mens met
gezond verstand weet dat dit zeker niet goed is om je dag te beginnen.
Louter wetenschappelijk zijn er weinig aanwijzingen dat het
geheugen niet optimaal functioneert op een lege maag. Kinderen leren een beetje
slechter als ze met een lege maag op school zitten maar het verschil is klein. Het belang van een ontbijt ligt vooral in
het feit dat jehiermee voorkomt dat
je later op de dag allerhande rommel gaat eten met veel vet en suiker in.
(koekjes, chocolade, worstjes, koffiekoeken enz )
Volkerenboterhammen eten om 7 uur s morgens is gezonder dan
puddingkoeken of andere gevulde koeken om 10 uur. Maar als je zo vroeg nog geen
trek hebt hoef je je niet vol te stoppen. Je doet je boterhammen in een
brooddoos en eet ze gewoon later in de voormiddag op.
Een evenwichtig (eventueel uitgesteld) ontbijt heeft op
lange termijn een aantal gezondheidsvoordelen:
je
consumeert meer mineralen en
vitamines en minder vet en cholesterol
je
hebt meer controle over je gewicht
je cholesterolspiegel is lager en het
risico op hartaandoeningen wordt kleiner.
Om een gezond en
evenwichtig ontbijt samen te stellen kies je telkens 1 item uit drie
voedingsgroepen van de volgende vier :
fruit en groenten: liefst vers.
Kleinfruit (alle soorten bessen) bevat de meeste voedingsstoffen . Sappen
zijn beperkt voedzaam. Beter fruit en groenten in zijn geheel eten.
granen: volle granen, de volledige graankorrel eten. Bvb.
volkerenboterhammen, havermoutvlokken, muesli zonder suiker
Eiwitten: eitjes (gekookt, roer-,
gebakken), mager vlees (bvb.kippewit, kalkoen). Vis (zalm, tonijn,
makreel). Eieren zijn voedzaam, bevatten verschillende vitamines (o.a. A
en D) en mineralen. Eieren zijn cholesterolrijk. Hierover bestaat de
misvatting dat het eten van eieren je cholesterolspiegel zou verhogen.
Wetenschappers hebben ondertussen aangetoond dat niet het eten van
cholesterolrijk voedsel je cholesterol verhoogt maar wel het eten van
voedsel met verzadigde vetten.