een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
07-08-2008
Calcium voor gezonde botten en beenderen: calciumrijke voeding
Calcium voor gezonde botten en beenderen
: calciumrijke voeding
lees eerst
mijn blogpaginas :
melk, de witte motor
osteoporose, broze
beenderen, calcium en melk, het vervolg
Om
broze botten op latere leeftijd te voorkomen is het o.a. nodig om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te gebruiken ( samen met voldoende vitamine D
en regelmatig intense en gevarieerde beweging) . In de Verenigde Staten stelt
men dat een volwassene best 1000 mg calcium per dag in zijn voedsel voorziet .
Men gaat er vanuit dat hiervan slechts
30% (300mg) wordt opgenomen in
het bloed en zo naar de botten en beenderen wordt versast. Het overige calcium gaat
weer langs ons spijsverteringsstelsel naar buiten.
Daarom
is het belangrijk om elke dag in je dieet calciumrijk voedsel te voorzien. Je
kunt een keuze maken tussen verschillende soorten voedsel. Het beste is om gevarieerd en afwisselend te kiezen uit
onderstaande mogelijkheden:
Melk en yoghurt, liefst de magere versie gebruiken (volle en
halfvolle bevat te veel verzadigde vetten en is daardoor slecht voor hart
en bloedvaten).
Kaas, hier ook best de magere of halfvette soorten eten.
Sojamelk en sojakaas(tofu) verrijkt met calcium
Hele sardientjes in blik (ingeblikte vis met graten)
Zalmmoten in blik (idem)
De koolsoorten: boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool,
raapkool
Sesamzaadjes en sesampasta (tahin)
Bonen en erwtjes
Spinazie
Havervlokken (in ongesuikerde muesli bvb.) of havermout
Gedroogde vijgen
Amandelen
Deze
opsomming is niet uitputtend, er zijn ongetwijfeld nog andere die ook waardevol
zijn op vlak van calciumrijkdom. Maar ja dit zijn de meest gangbare en best
gekende tot nu toe.
Onze
lichaamscellen worden regelmatig belaagd door bacteriën en virussen. Een andere minder gekende bedreiging voor ons
lichaam zijn bepaalde chemische stoffen: vrije
radicalen genoemd. Zij zijn in staat om cellen en zelfs genetisch materiaal te beschadigen. Vrije radicalen
zijn een onvermijdelijk bijproduct bij de omzetting
van voedsel in energie. Andere zitten gewoon in het voedsel dat je eet of in
de ingeademde lucht of door de actie van het zonlicht op de huid en in de ogen. Vrije radicalen hebben een grote honger naarelektronen die ze stelen van de omliggende substanties die deze
voortbrengen.
Maar
gelukkig zijn wij niet machteloos
tegen deze vrije radicalen. Ons lichaam maakt hopen moleculen aan die vrije
radicalen smoren, uitdoven zoals water vuur dooft, of verslinden zoals je het wilt
uitdrukken. Ook worden vrije radicalenvechters uit ons voedsel gehaald en zij
voegen zich samen tot de alomgekende antioxidanten.
Er zijn honderden substanties die kunnen optreden als antioxidant. De best gekende en meest
gangbare zijn : vitamine C, Vitamine E, bètacaroteen, selenium, magnesium, flavonoïden, fenolen, polifenolen, co-enzyme Q10, fitoestrogenen.
Antioxidanten kunnen niet
alleen acteren
Maar
antioxidanten omschrijven als een eenvoudige substantie is misleidend en
onjuist. Antioxidant kan je beter omschrijven als een chemische eigenschap: kunnen optreden als een elektronendonor.Zo kan eenzelfde
substantie naargelang de situatie en omgeving acteren als een anti-oxidant maar ook als een pro-oxidant. Een andere misvatting is
dat antioxidanten onderling verwisselbaar zijn. Elke antioxidant heeft unieke chemische enbiologische eigenschappen en zo zijn eigen unieke acteertalent. Zij treden op als delenvan en
behorend tot netwerken die ieder uit verschillende substanties of
substantie-families zijn samengesteld en allen hun eigen rol vervullen. Dit
betekent dat geen enkele eenvoudige substantie (die wij nu antioxidant noemen
-bvb vit.E) het werk kan doen van het gehele netwerk.
Er was eens in de jaren 90
In
de jaren 90 was men enthousiast over de
ontdekking van deze nieuwe substanties, die in staat zouden zijn om ziektes te voorkomen zoals daar zijn : kanker, hartfalen, aderverkalking, veroudering,
alzheimer, ouderdomsgerelateerde oogziektes enz... Het was de voedingssupplementen-industrie
die beperkte onderzoeken aangreep om
deze substanties te promoten en alle
zogezegde (niet echt bewezen) eigenschappen in de verf te zetten. Maar
ondertussen weet men door degelijke
follow-up onderzoeken dat deze single
antioxidanten weinig tot geen effect hebben.
En wat nu in 2008? Wat is het resultaat?
Vrije radicalen dragen zeker bij tot het
ontstaan van chronische ziektes zoals kanker, hartziektes,
ouderdomsoogziektes, alzheimer. Dit betekent echter niet dat substanties met
antioxidant-eigenschappen deze ziektes kunnen voorkomen, zeker niet als ze uit hunnatuurlijke omgeving worden geïsoleerd en
zo worden toegediend. Uit al die onderzoeken kan men niet concluderen dat
deze single-antioxidanten invloed hebben op deze moderne beschavingsziekten.
Waar
men nu, anno 2008, meer van overtuigd is: dat een dieet van fruit, groenten en vollegranen- die rijk zijn aan netwerken van antioxidanten en hun
helpermoleculen- beschermt tegen deze beschavingsziektes.
Een alternatieve
en nieuwe voedselpiramide voor een gezond leven
Deze alternatieve voedselpiramide(klik op de foto voor een grotere versie) is gebaseerd op de
laatste wetenschappelijke inzichten en is ontwikkeld door de Harvard school of
public health in de V.S. van Amerika.
Zes aanbevelingen vanuit deze piramide:
1. zorg
voor voldoende beweging en
activiteit
2.
focus je
niet op calorieën maar wel op specifieke
voeding, voedingsstoffen en voedselkwaliteit.
3. eet
hoofdzakelijk voedsel van plantaardige
oorsprong zoals groenten,bonen, erwten,linzen, fruit, volle granen, en
gezonde vetten (zie mijn blogpagina :vetten in je voeding)
4. vermijd
zoveel als mogelijk rood vlees, geraffineerd voedsel, gesuikerde dranken, zoute
snacks.
5. als
je dierlijke eiwitten eet neem dan gevogelte
en vis.
6. neem
regelmatig een multivitamine, maar hou het beperkt.
Wat nu volgt zijn de
bouwstenen van deze nieuwe voedselpiramide :
1. Volle
granen:je dagelijkse energie haal
je uit het eten van koolhydraten. De
beste koolhydraten zijn volle granen zoals bruine
rijst, havervlokken, volkorenbrood,
volkerenpastas. De volle granen zorgen ervoor dat je bloedsuiker- en
insulinespiegel niet te snel stijgt en plots weer daalt. Dit in tegenstelling
tot de geraffineerde granen (zoals witte rijst en wit brood). Deze betere
controle over je bloedsuiker en insuline voorkomt
dat plotse hongergevoel en de ontwikkeling van type 2 diabetes. Recente onderzoeken suggereren eveneens
dat een dieet rijk aan volle granen beschermt tegen hartaandoeningen.
2. Gezonde
vetten en oliën: betekent onverzadigde
vetten zoals in: olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, sojaolie,
raapzaadolie, arachideolie, plantaardige margarines zonder transvetten, noten, zaden,
avocados, vette vis (o.a.zalm, makreel, sardienen, haring, tonijn). Deze
gezonde vetten zorgen voor een betere
cholesterolspiegel op voorwaarde dat ze vervanger zijn van de verzadigde
(vooral dierlijke) vetten. Ze kunnen ook potentiële en plotse (dodelijke) hartritmeproblemen voorkomen.
3. Groenten
en fruit : het eten van groenten en fruit heeft vele gezondheidsvoordelen op lange termijn :
het vermindert de kansen op een hartaanval en infarct ; voorkomt een te hoge
bloeddruk; beschermt mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker; je vermijdt
cataract en maculaire degeneratie
(oorzaken van gezichtsverlies bij ouderen boven de 65 ) ; beschermt je
tegen divertikels (uitstulpingen) in je darmen en het brengt variatie in je
dagelijkse dieet.
4. Noten,
zaden, bonen, erwten, linzen en tofu: zij zijn een goede bronvan vezels,
eiwitten, vitamines en mineralen. De meeste noten bevatten ook gezonde
(hoofdzakelijk onverzadigde) vetten.
5. Vis,
gevogelte en eieren: zij zijn een belangrijke bron van eiwitten. Vis, vooral vette vis (o.a. zalm, makreel ,
sardienen, haring, tonijn ), bevat omega
3 vetten die helpen om je hart gezond te houden. Vis is de belangrijkste bron van Vitamine D en Jodium.
(zie mijn blogpagina : de vergeten vitamines). Personen met een hartziekte of
met diabetes beperken zich best tot maximum 3 eieren per week (omdat zij vrij
veel cholesterol bevatten).
6. Zuivel,
vitamine D, calcium : calcium is onmisbaar voor een gezond
beendergestel (en voor een goede werking van je hart). Calcium kan je halen uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt,
kazen of door een calciumvoedingssupplement.
Maar volle melkproducten zijn een bron van verzadigde vetten. 1 glas volle melk
bevat evenveel verzadigd vet als 4 plakken spek . Daarom is het best om magere melkproducten te gebruiken. Als
je niet van melk houdt of je hebt een lactoseintolerantie of melkallergie dan
zijn er nog andere manieren : hele
sardientjes (in blik) en witte bonen, havervlokken en sesampasta (tahin)
bevatten ook veel calcium. Vitamine D
eveneens onmisbaar voor stevige botten en beenderen haal je best uit vis en uit dezomerzon op je huid, of eventueel als een
vitamine D-supplement
7. wees
spaarzaam met rood vlees , boter, geraffineerde granen- zoals witte rijst,
pasta, brood- suiker en zout: zij zijn aanleiding tot gewichtstoename,
hartaandoeningen en diabetes.
Vergeet
calorieën en zorg voor kwaliteit
Deze nieuwe voedselpiramide geeft
geen advies over hoeveel je moet/mag eten maar wel over hoe je best eet. Het basisconcept is dat deze piramide aangeeft dat
je best het meestevoedsel kiest uit de basis van de piramide
en hoe hoger je opklimt hoe minder van deze soorten voedsel je best eet. Daardoor
is dit een flexibele voedingspiramide waardoor verschillende voedselkeuzes mogelijk zijn binnen gevarieerde eetstijlen.
Een veganist zal dan kiezen voor zijn eiwitten tussen noten, bonen, erwten,
tofu, aangevuld met een multivitamine en eventueel extra vitamineD-supplement.
Een niet-vegetariër kiest waarschijnlijk voor vis, gevogelte,zuivel en
eventueel als variatie bonen, erwten, tofu en beperkt rood vlees.