een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
18-04-2009
Je eigen geluk en gezondheid : een leerproces
Gelukkiger
zijn/worden kan je leren en wat doet dit voor je gezondheid en je wellness?
!
Roken en overgewicht zijn bvb. voorkomende oorzaken van
ziekte in onze maatschappij.Toch zijn fysische factoren maar gedeeltelijk
verantwoordelijk voor je welbevinden en je gezondheid. Werken aan je persoonlijkheid en hoe je naar het leven kijkt zijn
minstenseven belangrijk voor je
welzijn dan bvb. gezond eten en voldoende bewegen.Een hele wetenschap is opgebouwd rond positief en negatief
denken en zijn invloed op je (mentale) welbevinden. Recente bevindingen
bevestigen dat een pessimistische kijk
op hetleven je angsten verhoogt
en meteen het risico op depressie en
andere mentale aandoeningen; maar tevens de aanleiding kan zijn tot een aantal fysische aandoeningen gaande van
een gewone verkoudheid tot hartziektes
en immuniteitsproblemen.Terwijl optimisme
staat voor een gelukkiger en langer leven.
Hoe kun je meester worden over je eigen geluk en gezondheid?
Of ben je voorbestemd tot ziekte en aftakeling? In hoeverre
is het mogelijk om de principes van een
positieve kijk en optimisme aan te leren op dezelfde manier je een nieuwe
hobby je eigen maakt? Volgens de experts kan het. Maar het gebeurt alleen door voldoende inspanning en volharding.
Geen optimisme maar wel optimalisme
De meeste mensen zien optimisme als: altijd gelukkig,
oneindig hoopvol, een glas dat altijd halfvol is. Denken dat alles groots en
wonderbaarlijk is enz Dit is wat de (positieve) psychologen juist afraden.
Gezond optimisme betekent volgens hen constant in contact zijn/blijven met de realiteit. Zij die geloven dat alles
altijd goed komt tegenover zij die hetbeste maken van/halen uit de
gebeurtenissen van het leven. Drie (mentale) oefeningen om optimalisme
eigen te maken:
1. jezelf
toelaten om menselijk te
blijven/zijn. Is een opdracht tijdens je beroepsbezigheden slechter
uitgevallen dan verwacht, kan je je jezelf eraan herinneren dat je niet altijd
kan scoren en dat een minder resultaat een kans inhoudt om in de toekomst beter
te doen.
2. vervolgens
opbouwen en herbouwen. Het
onder ogen zien van de (mindere) gebeurtenissen om hieruit de lessen te trekken voor de toekomst: wat wel werkt enwat niet!
3. daar
is nog perspectief. Erkennen en leren inzien dat in je totale
levensplan één tegenvallende gebeurtenis weinig betekenis heeft.
Een aantal studies geven aan dat personen die in staat zijn
zich te focussen op de positieveuitkomst van een negatieve gebeurtenis,
zichzelf beschermen tegen de fysische
tol van stressen angsten die
verbonden zijn aan deze negatieve voorvallen. Leren dat negatieve situaties in
je leven toch voorbijgaan, en deze dus
tolereren en accepteren is meteen een achterpoortje naar een positieve overleving.
Accepteer pijn en verdriet
Optimistisch zijn betekent niet dat je pijnlijke gevoelens
en verdriet uit je leven bant. Een therapeut die depressieve mensen begeleidde
en trachtte te helpen was aanvankelijk tevreden wanneer hij erin slaagde om
deze personen te bevrijden van hun angsten, verdriet en boosheid. Ik dacht wéér
een gelukkige persoon .Achteraf bleek dit een grove misrekening: het resultaat
was geen gelukkiger mens maar wel een grote leegte die achterbleef bij die persoon.
In plaats van je te focussen op het verwijderen van het negatieve(angst,
verdriet, agressie) is het beter om
mensen aan te leren hoe ze hun (positieve) krachten naar bovenkunnen halen om deze nog te versterken.
Bij het verlies van een dierbare bvb. is het normaal en gezond om te rouwen. Je
voelt je verdrietig en soms depressief. Maar dit rouwproces blijft beperkt in
tijd zodra je erin slaagt om dit sterven
te accepteren en zo jedagelijkse
levensrealiteit terug op te nemen.
Als je niet onmiddellijk slaagt in je opzet
Kan je toch nog het
geluk van je vrienden proberen te vangen. Iedereen behoort tot een sociaal
netwerk, en hoe we ons gedragen wordt voor een groot deel bepaald door onze omgeving:
vrienden en familie. Men stelt vast dat
personen die omringd zijn door mensen diede vaardigheid bezitten om gelukkig te zijn zelf ook meer kans maken op
geluk. Zij worden als het ware aangestoken door het geluk van die
anderen. Dus kies zoveel mogelijk voor optimistische vrienden en kennissen.
Optimisme kan aangeleerd worden.
Besef wel dat het veel
inspanning en volharding vraagt om je pessimisme
om te zetten naar optimisme. Het is een
actief leer- proces en moet met volle bewustzijn worden aangepakt. Maar het
loont de moeite en het zal je gezondheid verbeteren en je zelfs een langer
leven waarborgen.
Overgewicht
bestrijden: niet met een dieet, maar hoe
dan wel ?
Ben je bezorgd om je zwaarlijvigheid en heb je al enkele
malen een dieet gevolgd maar helaas zonder succes. Niet getreurd al die energie
die je nodig hebt/had om een dieet te volgen kan je beter op een andere manier
aanwenden.
Willen vermageren door het volgen van een dieet staat min of
meer gelijk met jezelf uithongeren en heeft weinig aangename kanten. Zelfs
als je aanvankelijk succes hebt en je kilos er zo afvliegen, blijk je dit op
lange termijn meestal niet vol te houden en komen de kilos er achteraf sneller
terug aan. En je maakt kans om nog zwaarder te worden dan voorheen.( het
alomgekende jojo- effect ).
Gezonde en gevarieerde voeding is dé sleutel tot succes bij
gewichtsbeheersing en vermindering
Zwaarlijvigheid is een gevolg van overvoeding. Door gezond
te leren eten ga je automatisch een gewichtscontrole inbouwen. Dit betekent een gevarieerd dieet van: volle granen,
groenten en fruit, noten, vis, plantaardige oliën, magere zuivel, gevogelte
(en in beperkte mate ander mager vlees). Vermijd geraffineerde voeding (witte rijst,
wit brood, witte suiker), vet vlees. Volle
granen, groenten en fruit voorzien in de nodige vezels (oplosbare en
onoplosbare) en zorgen op lange termijn
voor een normale eetlust en een trage vertering. Daardoor zal je
hongergevoel minder snel optreden. Pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel
worden zo vermeden: de alomgekende flauwte die optreedt bij een plotse daling
van het bloedsuikergehalte en de plotse behoefte aan suikers en eten die daar
het gevolg van is.
Beperk het eten van kant en klaar- gerechten en charcuterie, bereide
vleeswaren, bouillonblokjes omwille van:
De
verborgen vetten en suikers én het teveel aan toegevoegd zout:zorgen
bijna altijd op lange termijn voor een gewichtstoename. Deze verborgen vetten(transvetten,
verzadigde vetten) en suikers zijn tevens ongezond.
De toegevoegde smaakversterkers (glutamaten
en aanverwanten): zorgen ervoor dat je eten meer smaak krijgt, waardoor
je geneigd bent om meer te eten dan je normale hongergevoel je aangeeft. Je
overeet jezelf. En er is meer: smaakversterkers en vooral MSG (monosodiumglutamaat,
E621), E620, E625 stimuleren de alvleesklier tot het produceren van insuline
zonder dat daartoe een aanleiding is. Het gevolg is een verlaagde bloedsuikerspiegel waardoor je honger krijgt en tot eten
wordt aangezet. Bovendien wordt de glucose in het bloed door de insuline
omgezet in, en opgeslagen als
lichaamsvet. Indirect zorgt MSG en Co ervoor dat je in gewicht toeneemt.
Dit effect treedt al op bij een lage doses smaakversterker.
Neem regelmatig voldoende beweging:
gemiddeld 20 à 30 minuten per dag intense beweging: wandelen,
joggen, fitness: je kiest voor jezelf de best haalbare en makkelijkst vol te
houden manier.
Drink dagelijks 2 à 2,5 liter water:
zeer belangrijk voor de
afvoer van afvalstoffen en het onderdrukken van je soms opduikend hongergevoel.
Je gezondheid en
welbevinden verzorgen met meditatie
Je leven anders leiden?
In de hooglanden van Tibet h(l)eeft men een ander leven. Het
bewustzijn van de vergankelijkheid van het bestaan is er sterk aanwezig. Het dagelijkse
leven is er hard en comfortloos. Mensen wonen in lemen huizen zonder tafels en
stoelen. Maar als je wordt uitgenodigd op de thee ontdek je hun gastvrijheid en
de brede glimlach waarmee ze je ontvangen. Hun dagelijkse bezigheden doen ze op
een rustige en ongewoon ontspannen manier.
Het onwezenlijk verweven van meditatie in alle activiteiten
van hun dagelijkse leven , zoals deze Tibetanen
dit doen, is voor ons westerlingen hoogst onwaarschijnlijk en
ongeloofwaardig.
Wat is daar uit te leren voor ons eigen welbevinden? Je
leven hier laten voor wat het is en meteen vertrekken naar Tibet om samen met
de monniken op een berg te gaan mediteren is onverstandig en ook niet nodig. Want
recente onderzoeken wijzen uit dat een dagelijkse meditatiesessie van slechts 10 minuten al een groot effect heeft op je algemenegezondheid en welbevinden. Men stelt
een stijging vast van de alfagolven(relaxerende
hersengolven)en een vermindering van
angsten en depressieve stemmingen.
Onderzoekers van de Harvard Medical School ontdekten bij
mediterende personen een activatie van
het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor lichaamsfuncties die
wij niet zelf kunnen controleren zoals
de spijsvertering en de bloeddruk. Dit zijn tevens functies die mogelijk
gestoord zijn/worden bij stress. Het is niet ondenkbaar dat men door te
mediteren op een positieve manier ingrijpt
op stressgerelateerde aandoeningen zoals hartkwalen, spijsverteringsproblemen
en onvruchtbaarheid.
Wat is je eigen meditatie?
Het beeld dat de meeste hebben is een persoon die neerzit en
in stilte mediteert door zich te focussen op zijn ademhaling, een woord of een
frase. Toch zie je in Tibet monniken in de bergen al wandelend mediteren en
Chinezen taichi beoefenen op een
meditatieve manier.
In de meditatiepraktijk
zijn er vele tradities en ontelbare manieren. Het is daardoor dat nieuwelingen
-door dit polymorfe karakter- zich afvragen of ze wel juist bezig zijn en écht
mediteren. Volgens Roger Thomson, een psycholoog en zelf een
zen-meditatiebeoefenaar, is er maar één manier om zeker te zijn dat je goed
bezig bent: als jeje beter en ontspannen voelt na je
meditatiesessie. Anderen plaatsen hiertegenover dat het toch wel moeilijk is om bij een meditatiesessie de
interne gedachtegang en soms het gepieker (internal chatter) stil te leggen en
tot zwijgen te brengen.
Het omgaan met deze internal chatter en het leven met
minder (negatieve) stress zijn voor de
meeste beginners dé motieven om te leren mediteren. Meditatie vermindert je stress maar ook je angsten krijg je beter onder
controle. Je wordt er rustiger en
kalmer door. Toch is er een kanttekening: door je meditatie wordt je meer
bewust van jezelf, je kunt je voor jezelf minder verstoppen.. Dit alles kan je
angsten vergroten. Ben je een angstige persoon toch wel voorzichtig zijn . Een
goede leermeester is zeer belangrijk. De combinatie van meditatie met
psychotherapie blijkt hier de beste oplossing te zijn.
Wetenschap en meditatie
Welke goede zaken heeft meditatie buiten
stressvermindering- nog in petto?
Verschillende studies hebben aangetoond dat er niet alleen een positieve beïnvloeding isop mentaal niveau maar evenzeer op
lichamelijk vlak.
Onderzoeken geven aan dat:
De
ernst van bepaalde hartziektes en bloedsomloopstoornissen kan worden
verminderd. Bij aderverkalking bvb is aangetoond dat door regelmatige
meditatie de verkalking wordt gestopt en zelfs gedeeltelijk omgekeerd.
Pijnbestrijding
en pijnvermindering mogelijk is
Door meditatie het
immuunsysteem wordt versterkt.
Kankerpatiënten
na meditatie(mindful)zelf aangaven minder depressief, angstig, geïrriteerd
en verward te zijn.
En tot slot:
Bij
meditatie produceer je minder cortisol, het stresshormoon bij uitstek.
Regelmatig
mediteren, bevordert je contact met je omgeving en je relativeert je eigen
zijn. Dit betekent meteen betere relaties met je verwanten en vrienden.
Iin groep mediteren bevordert
de samenhorigheid en de verbondenheid.
Wat heeft de
opwarming van de aarde te maken met je persoonlijke dieetkeuze ?
Het is dikwijls onmogelijk (o.a.door de hoge kosten) om
zonnecellen op je dak te installeren of een hybride wagen aan te schaffen maar
iedereen kan wel zijn voeding aanpassen. Dit
veranderen van je dieet kan even goed bijdragen tot de gezondmaking van onze
planeet
Schakel over op een laag CO2 dieet!De hoeveelheid vlees
die de westerling jaarlijks eet staat gelijk met 2,8 ton CO2 uitstoot. Voor je
autovervoer is dit slechts 2,2 ton. De wereldwijde
landbouw is verantwoordelijk voor 30%
van de broeikasgassenuitstoot, veel meer dan het transport. Om je
ecologische voetafdruk te verminderen is je
eetpatroon even belangrijk als het vervoermiddel dat je gebruikt.
En er is meer : overschakelen op een laag CO2 dieet is eveneens
gezond .Voedsel dat een
hoge CO2 uitstoot veroorzaakt zoals rood vlees, varkensvlees, melkproducten,
snacks zorgt ook voor veel calorieën en vet. Een eco-dieet (met lage CO2 uitstoot) bestaat hoofdzakelijk uit groenten en fruit, volle granen, vis en
mager (gevogelte)vlees en is tegelijkertijd
gewichtsvriendelijk en gezond.
De huidige wereldvoedselproductie is allesbehalve milieuvriendelijk.
Meer dan 37% van hetgrondareaal op onze aarde wordt gebruikt door de landbouw. Vele
gronden hiervan waren vroeger wouden en natuurgebied.
Belangrijke CO2 bronnen:
·
Ontbossing en ontginnen van natuurgebieden
·
Meststoffen en machines gebruikt door de
landbouw
·
Het vervoer en de infrastructuur die er voor
zorgt dat al dat voedsel op je bord belandt
Er is 7 tot 10 maal meer
(fossiele) energie nodig voor de productie en het vervoer dan de hoeveelheid
energie die het voedsel uiteindelijk aanlevert bij het consumeren.
De eenvoudigste en meest
efficiënte manier om je CO2 voetafdruk te verminderen is minder vlees eten en vooral minder
rundvlees. De vleesproductie vereist veel meer energie dan het telen van
een zelfde hoeveelheid granen of groenten en fruit. Voor de productie van 1aangeleverde
calorie plantaardig voedsel zijn slechts 2 calorieën (fossiele) energie vereist.
Voor (rund)vlees is voor 1 calorie tot soms 80 calorieën fossiele energie
nodig. Voor het voeden van deze runderen is een immense hoeveelheid graan nodig
(in de VS alleen 670 miljoen ton in 2002). En voor deze graanproductie zijn
(heel) veel meststoffen nodig die leiden tot vervuiling van het water
(fosfaten, algengroei, en vissterfte ). De methaangasuitstoot van deze runderen
is immens. Methaan veroorzaakt een tot 20X meer broeikasgasseneffect dan CO2.
Als je als (rund)vleeseter
overschakelt op een vegetarisch dieet dan spaar je jaarlijks evenveel CO2
uitstoot uit als overschakelen van een SUV wagen naar een hybride auto. En het
is gezonder: je hebt minder kans op hartziektes, hoge bloeddruk, herseninfarct,
suikerziekte
Dagelijks 100 gr rundvlees, één ei
en 30 gr kaas vervangen door de gelijke hoeveelheid groenten, fruit en
(volle)granen betekent op jaarbasis
uitsparen van 0.7 ha landbouwareaal en5.170
kg runderen.
Pijn bestrijden door meditatie (deel 2): een oefening
Pijn bestrijden en meditatie : een oefening
Ga
ontspannen zitten, sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling
Adem
telkens bewust in en uit.
Laat
na een tijd je ademhaling automatisch komen. Je niet fixeren op je
ademhaling.
Wanneer
je nog te zenuwachtig bent, tracht eerst een concentratiemeditatie uit
te voeren.
Ben
je daarna voldoende ontspannen, dan kan je pijnmeditatie starten.
Tracht
de plaats van de pijn te ervaren, te doorvoelen en te onderzoeken.
Gebruik
je ademhaling om ontspanning te brengen rond de plaats van de pijn
Vanuit
nieuwsgierigheid en concentratie speel je met de pijn.
Ga
geleidelijk verder naar het centrum van de pijn. Als je ongemak terug
groter wordt, neem terug wat afstand en vice versa
Houd
je ademhaling los en vrij. Tracht niet resultaatgericht te zijn, dit
bouwt de spanning (terug) op.
Schenk
aandacht aan wat er omgaat in je geest wanneer je je concentreert op de
pijn.
Laat
de pijn zijn wat ze is niet meer of niet minder.
Alvorens
te beëindigen is het aan te raden af te bouwen door over te schakelen op
een concentratiemeditatie.
Probeer
vervolgens langzaam je aandacht terug te richten op andere delen van je
lichaam en op de geluiden in je omgeving. Beweeg enstretch je spieren en
open je ogen.
(Chronische) Pijn bestrijden door meditatie in plaats van medicatie?
De Pijnervaring is zeer complex
Bij lichamelijke pijn
is de pijn zelf een louter fysische sensatie in je lijf. Maar de totale pijnsensatie is zoveel meer
dan alleen een lichamelijke gewaarwording. Pijn
kan een verschrikkelijk lijden teweeg brengen.
Wat maakt de pijnbeleving dan zo moeilijk? Buiten het feit
dat pijn zo sterk en intens kan zijn en zo totaal je aandacht opeist, zijn er
vele wegen van waaruit de pijn ontstaat en zich manifesteert. Een groot deel
van het pijn-lijden ontstaat vanuit je
gedachten en je emotionele reactie op de fysieke pijn. Het roept angsten op,
droefheid, agressie en frustraties afhangend van onze recente ervaringen en
overtuigingen.
Je vraagt je af: hoe
lang het gaat duren, waar de pijn vandaan komt, waar ze zich het meest gaat
manifesteren, of je in staat gaat zijn ze te verdragen enz
Onderliggende
gevoelens over de pijn die niet zo evident en zichtbaar zijn spelen
eveneens mee zoals daar zijn: het gevoel van eigen falen, of de pijn is een
straf, een gevoel van verlatenheid of waarom moet mij dit overkomen? . Zo
zijn er allerhande gevoelens en emoties die opkomen.
De pijn onder ogen zien en (ver)dragen door meditatie
Van belang is je bewust
te worden van het onderscheid tussen: wat
is nu de eigenlijke(fysische ) pijn
en wat is het pijnlijden dat de louter
fysische pijn versterkt vanuit je gedachten, gevoelens en emoties.
Het doel van
meditatie is de pijn verzachten. Bij pijn ben je meestal geneigd om je
te verzetten en je spieren te spannen. Deze houding maakt de pijn erger en
versterkt ze. Bij meditatie echter focus
je je op de relaxatie en versterk je je ontspanning t.a.v. de pijn. Je laat
tegelijkertijd alle betrokkenheid varen t.a.v. je gedachten, gevoelens die met de
pijn te maken hebben en je emotionele reacties erop. Het kan je helpen om tot
rust te komen niettegenstaande de pijn nog aanwezig is. Het pijngevoel vermindert en het pijn-lijden dat de pijn vergezelt
verdwijnt.
Door meditatie leer
je de pijn observeren zonder beïnvloed te worden door de emoties, gedachten
en gevoelens die meespelen en de pijn vele malen vergroten. Je richt je aandachtrechtstreeks op de ervaring van je 'ongemak'
en tracht dit te zien als een uitdaging i.p.v. als iets pijnlijk. Leer de ongemakken
accepteren en ontspannen te blijven. Wanneer je de pijn aanvaardt en niet uit
de weg gaat, verandert meteen de aard en
de intensiteit van deze pijn. Al je aandacht gaat naar je pijn en je tracht
de aard en de plaats van de pijn te doorgronden zoals een echte onderzoeker. Je
vraagt jezelf eerlijk af hoe erg de pijn
wel is. En hoe eigenaardig ook meestal stel je dan vast dat ze best meevalt
een dragelijk is. Zoals bij elke meditatie probeer je niet te oordelen, of
kwaad te worden omdat het niet zo perfect is zoals je zou wensen.
In een tweede deel volgt een meditatieoefening bij pijn . Zelfhulp is niet de beste manier. Beter is om een goede leermeester te
zoeken die je deze meditatie(s) kan aanleren en je hierin kan begeleiden. De oefening is maar een voorbeeld om te tonen hoe een meditatie verloopt.
Gezond en gevarieerdeten zorgt voor een juist lichaamsgewicht, een algemeenwelbevinden en een vermindering van de kans op chronische ziektes zoals
hart- en hersenaandoeningen, kanker, diabetes en botontkalking.
Een gezond dieet is algemeen gebaseerd op granen, veel groenten en
fruit; in mindere mate zuivelproducten, vlees, vis, bonen, eieren en andere
eiwitbronnen, en oliën en vetten; in zeer beperkte mate suikerrijk eten en
drinken.
Geen enkel eenzijdig dieet kan alle
essentiële voedingsstoffen voorzien die je lichaam nodig heeft. Daarom is het
belangrijk om een grote variatie van
voedsel te eten om alle essentiële vitamines, mineralen, sporenelementen en
vezels binnen te krijgen.
Acht tips voor een gezond dieet :
·
Baseer je
maaltijden op (volle)granen
·
Eet veel
groenten en fruit
·
Eet meer vis
·
vermijd
zoveel mogelijk verzadigde vetten en suiker
·
Eet minder
zout (niet meer dan 6 gr. Per dag voor een volwassene)
·
Drink
voldoende water (2 à 2,5 liter per dag)
·
Sla je
ontbijt niet over
·
(Neem
voldoende beweging en houd je gewicht onder controle.)
Stel je dagelijks dieet samen uit de volgende vier
voedselgroepen:
1. Groenten en fruit : je mag kiezen uit vers, diepgevroren, gedroogd en
uit blik. 100% fruit- en groentesap kan ook. Varieer en wissel af. Kies uit een
brede variatie en eet minstens 5 verschillende
porties per dag.(1 portie = 80 gr.) . fruit- en groentesap moet je altijd
zien als 1 portie hoeveel je er ook van drinkt. De meeste mensen eten hiervan
te weinig. Zij voorzien ons van de nodige vitamine C, caroteen, pholaten,
vezels, phytochemicaliën, koolhydraten.
2. De koolhydraten-groep zoals : rijst, havermout, muesli, aardappelen, gierst, brood,
gerst, bulghur, pasta, rogge(brood), couscous. 30% van ons dagelijks
voedsel zou uit deze voedselgroep moeten bestaan. Wij eten er anno 21ste
eeuw veel te weinig van. Eet altijd de
volwaardige vorm en vermijd geraffineerde versies zoals witbrood, witte
rijst en pastas. Je haalt hieruit o.a. je dagelijkse energie, ijzer, calcium,
(vooral onoplosbare) vezels en B-vitamines. Ook hier is afwisseling en variatie
troef.
3.Melk en afgeleiden zoals: melk, yoghurt, kazen. Sojamelk verrijkt met
calcium bij melkallergie of lactose-intolerantie. Gebruik zoveel mogelijk de
magere versies en in beperkte hoeveelheden.(2 à 3 porties per dag).Je haalt
hieruit vooral eiwitten, calcium en vitamine B12.
4. Vlees ,vis, eieren,bonen en andere verwanten: eet mager
vlees en vette vis, maar wel in beperkte hoeveelheden (70
gram eiwitten per dag is voldoende). Zij zijn een belangrijke bron van ijzer,
proteïnen, vit. B12, zink. Maar bonen en tofu(van sojabonen) missen de vitamine
B12 zo noodzakelijk voor o.a. de hersenen. Vis
is een belangrijke bron van vitamine D en Jodium belangrijk voor sterke
botten en beenderen en een goede schildklierwerking.
En wat met oliën/vetten
én suikerrijk voedsel : de meeste mensen eten te veel verzadigde vetten (in vlees, koekjes,
gebak ) en te veel suiker (in softdrink, gebak, koekjes, snoep, chocolade ). Oliën/vetten zijn nochtans onmisbaar in een
gezond dieet maar wel in beperkte mate enonder de vorm van onverzadigde oliën/vetten ( in vette vis,
olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, koolzaadolie ). (geraffineerde) Suiker
echter kun je best zoveel mogelijk schrappen uit je dagelijks dieet
Effe bezinnen: polariteit en complementariteit in je bestaan
Polariteit en complementariteit in je bestaan
Je linkerhersenhelft
correspondeert met de rechterzijde van
je lichaam en vertegenwoordigt concreet
mathematische gedachten, rationaliteit. De rechterhersenhelft is verbonden met
de linkerzijde van je lichaam en
vertegenwoordigt het artistieke,emotionele.
Zo vinden we dualiteit ook terug in
de medische wereld:
-
de rechterzijde
correspondeert met de klassieke (allopathische) geneeskunde
-
de linkerzijde met de
alternatieve vormen, waaronder vooral homeopathie.
-
Dr.Didier Grandgeorge
een gerenommeerde homeopaat uit Frankrijk maakt dit duidelijk : een dokter
moet soms de ene vorm en dan weer de andere toepassen afhankelijk van de
patiënt en zijn klachten. Wanneer iemand mij vraagt of ik ooit antibiotica
voorschrijf, dan toon ik hem mijn beide handen: de rechterhand in een vuist gebald, klaar om te boksen en de linkerhand
met de palm open klaar om testrelen.
Als we kunnen genezen op een zachte manier (de strelende hand), dan is dit toch
veel beter voor de patiënt. Maar soms is het nodig om straffe, sterke middelen
te gebruiken.
Een evenwicht vinden:
Een
nobele opdracht in je leven is om een evenwicht
te krijgen tussen deze linkseen
rechtse kant. Voor mannen meer je vrouwelijke kant ontwikkelen, voor
vrouwen meer de mannelijke.
Elk
voordeel heeft zijn nadeel, elk nadeel zijn voordeel.
Bij
elk verlies komt er ruimte voor iets
anders, iets nieuws, winst
Elke
moeilijkheid houdt ook mogelijkheden in .
Na
regen komt zonneschijn
Elke
actie, beweging wordt (of moet worden)
gevolgd door stilte, bezinning, rust.
Gezonde actie kan maar bestaan dankzij bezinning, rust, stilte én omgekeerd.
The scene, de show, de buitenkant tegenover
de binnenkant de echte inhoud.
In
onze hedendaagse samenleving valt men
meer voor de show die iemand brengt dan wel voor de inhoud, wat iemand echt
te bieden heeft. Daar doorheen kijken is moeilijk. Een echt persoonlijk contact vindt plaats vanuit de inhoud, de
binnenkant, het innerlijke waar de
kracht en de eigenheid schuilt van een persoon.
Een
raam waarachter de gordijnen gesloten zijn. De toeschouwer kan door het raam
kijkend niet oordelen over wat er binnen is, want de gordijnen verhinderen een
duidelijk zicht. Het willen begrijpen van de ander door enkel maar te kijken
naar het uiterlijke, is zoals het
bij een kamer door een raam naar binnen kijken waarvan de gordijnen dicht zijn. Men moet de kamer binnengaan om deze
duidelijk te zien.
Tegengesteld en toch complementair?
Als
er een dag is moet er een nacht zijn, en waar een nacht is is ook een dag. De
relatie tussen dag en nacht is die van een tegenstelling. Toch zijn zij
wisselend en bestaan ze samen naast elkaar, onafscheidelijk zoals de twee
zijden van een muntstuk.
In
een goede conditie is een persoon vol energie. Hij heeft een krachtige geest,
warmte doorstroomt zijn ledematen, zijn houding is actief en ambitieus. Er
liggen dan buitengewone kansen binnen zijn bereik.
De
tegenstelling is een man zonder energie, met koude ledematen, een
pessimistische houding, onevenwichtige bewegingen, een zwakke wil. In dit
stadium zou men zich volledig terug moeten trekken en zich conformeren aan de
bestaande situatie. Want een poging om in deze gesteldheid vooruit te geraken
zal alleen maar falen en de negatieve toestand bevestigen. Dit terug trekken
hoeft niet permanent te zijn. In het aanvaarden van deze passieve (leegheid)
toestand kan je terug de positieve kant ervan cultiveren.
Geconfronteerd
met een kleine mislukking klagen mensen al over het hebben van ongeluk. Zij
voelen zich meteen verloren. Maar als de zon schijnt zal er ook regen zijn en
in elk nadeel ligt meteen een voordeel besloten.
Enkele kanttekeningen bij de weldaden van groenten en fruit
Door een aantal objectieve
wetenschappelijke onderzoeken en studies heeft men de heilzame werking van
groenten en fruit vastgesteld. Toch is niet al goud wat blinkt. Enkele
nuanceringen zijn hier op hun plaats:
Groenten zijn heilzamer dan fruit
Uit onderzoeken blijkt dat de voedingswaarde van groenten in de meeste gevallen groter is dan die van fruit. Fruit
bevat in vergelijking met groenten minder vitamines, mineralen en
sporenelementen.
Niet alle groenten en fruit zijn voor iedereen even heilzaam en gezond
Gezonde voeding is ook een
subjectief gegeven. Dit betekent dat ieder voor zich de heilzame werking
van groenten en fruit moet ervaren., maar eveneens de nadelige gevolgen van
sommige groenten of fruit. Het schrappen van bepaald voedsel uit je dieet is
nodig bij een slechte reactie van je lichaam. (hoofdpijn; diarree; buikkrampen;
opgeblazen gevoel; duizeligheid; hartkloppingen; gasvorming; rusteloze benen;
pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten ). Bij groenten en fruit zijn dit hoofdzakelijk naargelang de persoon:
-
citrusvruchten
-
bananen
-
groenten uit de
familie van de nachtschaden: tomaten, paprikas, pepertjes, aardappelen,
aubergines
-
steenvruchten:
kersen, perziken, abrikozen
-
schorseneren,
kolen
Of je slecht reageert op bepaalde groenten of fruit kan je
uitproberen door een eliminatiedieet. Zo kan je een pakket samenstellen - met nog altijd een gevarieerde keuze - waarop
je wel positief reageert.
Groenten en fruit bevatten dikwijls residus van landbouwsproeistoffen(
pesticiden)
Je kunt dit vermijden door te kiezen voor biologisch geteelde groenten en fruit.
Wanneer dit niet mogelijk is kan je een grote variatie in je dieet inlassen
zowel een variatie in soorten alsin plaats van herkomst.
De vertering van groenten en fruit is voor sommigen een probleem
Rauwe groentenen fruit eten is niet voor iedereen
vanzelfsprekend. Sommige personen hebben moeite
met de vertering ervan ( o.a. Onoplosbare vezels). Ook dit kan je door een
eliminatiedieet bij jezelf uittesten. De gemakkelijkste oplossing is je groenten koken. Het is een mythe dat: rauwe groenten beter zijn dan gekookte. Voor sommigen helpt het om rauwe groenten niet te combineren met ander voedsel .