een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
17-02-2009
Pijn bestrijden door meditatie (deel 2): een oefening
Pijn bestrijden en meditatie : een oefening
Ga
ontspannen zitten, sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling
Adem
telkens bewust in en uit.
Laat
na een tijd je ademhaling automatisch komen. Je niet fixeren op je
ademhaling.
Wanneer
je nog te zenuwachtig bent, tracht eerst een concentratiemeditatie uit
te voeren.
Ben
je daarna voldoende ontspannen, dan kan je pijnmeditatie starten.
Tracht
de plaats van de pijn te ervaren, te doorvoelen en te onderzoeken.
Gebruik
je ademhaling om ontspanning te brengen rond de plaats van de pijn
Vanuit
nieuwsgierigheid en concentratie speel je met de pijn.
Ga
geleidelijk verder naar het centrum van de pijn. Als je ongemak terug
groter wordt, neem terug wat afstand en vice versa
Houd
je ademhaling los en vrij. Tracht niet resultaatgericht te zijn, dit
bouwt de spanning (terug) op.
Schenk
aandacht aan wat er omgaat in je geest wanneer je je concentreert op de
pijn.
Laat
de pijn zijn wat ze is niet meer of niet minder.
Alvorens
te beëindigen is het aan te raden af te bouwen door over te schakelen op
een concentratiemeditatie.
Probeer
vervolgens langzaam je aandacht terug te richten op andere delen van je
lichaam en op de geluiden in je omgeving. Beweeg enstretch je spieren en
open je ogen.
(Chronische) Pijn bestrijden door meditatie in plaats van medicatie?
De Pijnervaring is zeer complex
Bij lichamelijke pijn
is de pijn zelf een louter fysische sensatie in je lijf. Maar de totale pijnsensatie is zoveel meer
dan alleen een lichamelijke gewaarwording. Pijn
kan een verschrikkelijk lijden teweeg brengen.
Wat maakt de pijnbeleving dan zo moeilijk? Buiten het feit
dat pijn zo sterk en intens kan zijn en zo totaal je aandacht opeist, zijn er
vele wegen van waaruit de pijn ontstaat en zich manifesteert. Een groot deel
van het pijn-lijden ontstaat vanuit je
gedachten en je emotionele reactie op de fysieke pijn. Het roept angsten op,
droefheid, agressie en frustraties afhangend van onze recente ervaringen en
overtuigingen.
Je vraagt je af: hoe
lang het gaat duren, waar de pijn vandaan komt, waar ze zich het meest gaat
manifesteren, of je in staat gaat zijn ze te verdragen enz
Onderliggende
gevoelens over de pijn die niet zo evident en zichtbaar zijn spelen
eveneens mee zoals daar zijn: het gevoel van eigen falen, of de pijn is een
straf, een gevoel van verlatenheid of waarom moet mij dit overkomen? . Zo
zijn er allerhande gevoelens en emoties die opkomen.
De pijn onder ogen zien en (ver)dragen door meditatie
Van belang is je bewust
te worden van het onderscheid tussen: wat
is nu de eigenlijke(fysische ) pijn
en wat is het pijnlijden dat de louter
fysische pijn versterkt vanuit je gedachten, gevoelens en emoties.
Het doel van
meditatie is de pijn verzachten. Bij pijn ben je meestal geneigd om je
te verzetten en je spieren te spannen. Deze houding maakt de pijn erger en
versterkt ze. Bij meditatie echter focus
je je op de relaxatie en versterk je je ontspanning t.a.v. de pijn. Je laat
tegelijkertijd alle betrokkenheid varen t.a.v. je gedachten, gevoelens die met de
pijn te maken hebben en je emotionele reacties erop. Het kan je helpen om tot
rust te komen niettegenstaande de pijn nog aanwezig is. Het pijngevoel vermindert en het pijn-lijden dat de pijn vergezelt
verdwijnt.
Door meditatie leer
je de pijn observeren zonder beïnvloed te worden door de emoties, gedachten
en gevoelens die meespelen en de pijn vele malen vergroten. Je richt je aandachtrechtstreeks op de ervaring van je 'ongemak'
en tracht dit te zien als een uitdaging i.p.v. als iets pijnlijk. Leer de ongemakken
accepteren en ontspannen te blijven. Wanneer je de pijn aanvaardt en niet uit
de weg gaat, verandert meteen de aard en
de intensiteit van deze pijn. Al je aandacht gaat naar je pijn en je tracht
de aard en de plaats van de pijn te doorgronden zoals een echte onderzoeker. Je
vraagt jezelf eerlijk af hoe erg de pijn
wel is. En hoe eigenaardig ook meestal stel je dan vast dat ze best meevalt
een dragelijk is. Zoals bij elke meditatie probeer je niet te oordelen, of
kwaad te worden omdat het niet zo perfect is zoals je zou wensen.
In een tweede deel volgt een meditatieoefening bij pijn . Zelfhulp is niet de beste manier. Beter is om een goede leermeester te
zoeken die je deze meditatie(s) kan aanleren en je hierin kan begeleiden. De oefening is maar een voorbeeld om te tonen hoe een meditatie verloopt.
Gezond en gevarieerdeten zorgt voor een juist lichaamsgewicht, een algemeenwelbevinden en een vermindering van de kans op chronische ziektes zoals
hart- en hersenaandoeningen, kanker, diabetes en botontkalking.
Een gezond dieet is algemeen gebaseerd op granen, veel groenten en
fruit; in mindere mate zuivelproducten, vlees, vis, bonen, eieren en andere
eiwitbronnen, en oliën en vetten; in zeer beperkte mate suikerrijk eten en
drinken.
Geen enkel eenzijdig dieet kan alle
essentiële voedingsstoffen voorzien die je lichaam nodig heeft. Daarom is het
belangrijk om een grote variatie van
voedsel te eten om alle essentiële vitamines, mineralen, sporenelementen en
vezels binnen te krijgen.
Acht tips voor een gezond dieet :
·
Baseer je
maaltijden op (volle)granen
·
Eet veel
groenten en fruit
·
Eet meer vis
·
vermijd
zoveel mogelijk verzadigde vetten en suiker
·
Eet minder
zout (niet meer dan 6 gr. Per dag voor een volwassene)
·
Drink
voldoende water (2 à 2,5 liter per dag)
·
Sla je
ontbijt niet over
·
(Neem
voldoende beweging en houd je gewicht onder controle.)
Stel je dagelijks dieet samen uit de volgende vier
voedselgroepen:
1. Groenten en fruit : je mag kiezen uit vers, diepgevroren, gedroogd en
uit blik. 100% fruit- en groentesap kan ook. Varieer en wissel af. Kies uit een
brede variatie en eet minstens 5 verschillende
porties per dag.(1 portie = 80 gr.) . fruit- en groentesap moet je altijd
zien als 1 portie hoeveel je er ook van drinkt. De meeste mensen eten hiervan
te weinig. Zij voorzien ons van de nodige vitamine C, caroteen, pholaten,
vezels, phytochemicaliën, koolhydraten.
2. De koolhydraten-groep zoals : rijst, havermout, muesli, aardappelen, gierst, brood,
gerst, bulghur, pasta, rogge(brood), couscous. 30% van ons dagelijks
voedsel zou uit deze voedselgroep moeten bestaan. Wij eten er anno 21ste
eeuw veel te weinig van. Eet altijd de
volwaardige vorm en vermijd geraffineerde versies zoals witbrood, witte
rijst en pastas. Je haalt hieruit o.a. je dagelijkse energie, ijzer, calcium,
(vooral onoplosbare) vezels en B-vitamines. Ook hier is afwisseling en variatie
troef.
3.Melk en afgeleiden zoals: melk, yoghurt, kazen. Sojamelk verrijkt met
calcium bij melkallergie of lactose-intolerantie. Gebruik zoveel mogelijk de
magere versies en in beperkte hoeveelheden.(2 à 3 porties per dag).Je haalt
hieruit vooral eiwitten, calcium en vitamine B12.
4. Vlees ,vis, eieren,bonen en andere verwanten: eet mager
vlees en vette vis, maar wel in beperkte hoeveelheden (70
gram eiwitten per dag is voldoende). Zij zijn een belangrijke bron van ijzer,
proteïnen, vit. B12, zink. Maar bonen en tofu(van sojabonen) missen de vitamine
B12 zo noodzakelijk voor o.a. de hersenen. Vis
is een belangrijke bron van vitamine D en Jodium belangrijk voor sterke
botten en beenderen en een goede schildklierwerking.
En wat met oliën/vetten
én suikerrijk voedsel : de meeste mensen eten te veel verzadigde vetten (in vlees, koekjes,
gebak ) en te veel suiker (in softdrink, gebak, koekjes, snoep, chocolade ). Oliën/vetten zijn nochtans onmisbaar in een
gezond dieet maar wel in beperkte mate enonder de vorm van onverzadigde oliën/vetten ( in vette vis,
olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, koolzaadolie ). (geraffineerde) Suiker
echter kun je best zoveel mogelijk schrappen uit je dagelijks dieet
Effe bezinnen: polariteit en complementariteit in je bestaan
Polariteit en complementariteit in je bestaan
Je linkerhersenhelft
correspondeert met de rechterzijde van
je lichaam en vertegenwoordigt concreet
mathematische gedachten, rationaliteit. De rechterhersenhelft is verbonden met
de linkerzijde van je lichaam en
vertegenwoordigt het artistieke,emotionele.
Zo vinden we dualiteit ook terug in
de medische wereld:
-
de rechterzijde
correspondeert met de klassieke (allopathische) geneeskunde
-
de linkerzijde met de
alternatieve vormen, waaronder vooral homeopathie.
-
Dr.Didier Grandgeorge
een gerenommeerde homeopaat uit Frankrijk maakt dit duidelijk : een dokter
moet soms de ene vorm en dan weer de andere toepassen afhankelijk van de
patiënt en zijn klachten. Wanneer iemand mij vraagt of ik ooit antibiotica
voorschrijf, dan toon ik hem mijn beide handen: de rechterhand in een vuist gebald, klaar om te boksen en de linkerhand
met de palm open klaar om testrelen.
Als we kunnen genezen op een zachte manier (de strelende hand), dan is dit toch
veel beter voor de patiënt. Maar soms is het nodig om straffe, sterke middelen
te gebruiken.
Een evenwicht vinden:
Een
nobele opdracht in je leven is om een evenwicht
te krijgen tussen deze linkseen
rechtse kant. Voor mannen meer je vrouwelijke kant ontwikkelen, voor
vrouwen meer de mannelijke.
Elk
voordeel heeft zijn nadeel, elk nadeel zijn voordeel.
Bij
elk verlies komt er ruimte voor iets
anders, iets nieuws, winst
Elke
moeilijkheid houdt ook mogelijkheden in .
Na
regen komt zonneschijn
Elke
actie, beweging wordt (of moet worden)
gevolgd door stilte, bezinning, rust.
Gezonde actie kan maar bestaan dankzij bezinning, rust, stilte én omgekeerd.
The scene, de show, de buitenkant tegenover
de binnenkant de echte inhoud.
In
onze hedendaagse samenleving valt men
meer voor de show die iemand brengt dan wel voor de inhoud, wat iemand echt
te bieden heeft. Daar doorheen kijken is moeilijk. Een echt persoonlijk contact vindt plaats vanuit de inhoud, de
binnenkant, het innerlijke waar de
kracht en de eigenheid schuilt van een persoon.
Een
raam waarachter de gordijnen gesloten zijn. De toeschouwer kan door het raam
kijkend niet oordelen over wat er binnen is, want de gordijnen verhinderen een
duidelijk zicht. Het willen begrijpen van de ander door enkel maar te kijken
naar het uiterlijke, is zoals het
bij een kamer door een raam naar binnen kijken waarvan de gordijnen dicht zijn. Men moet de kamer binnengaan om deze
duidelijk te zien.
Tegengesteld en toch complementair?
Als
er een dag is moet er een nacht zijn, en waar een nacht is is ook een dag. De
relatie tussen dag en nacht is die van een tegenstelling. Toch zijn zij
wisselend en bestaan ze samen naast elkaar, onafscheidelijk zoals de twee
zijden van een muntstuk.
In
een goede conditie is een persoon vol energie. Hij heeft een krachtige geest,
warmte doorstroomt zijn ledematen, zijn houding is actief en ambitieus. Er
liggen dan buitengewone kansen binnen zijn bereik.
De
tegenstelling is een man zonder energie, met koude ledematen, een
pessimistische houding, onevenwichtige bewegingen, een zwakke wil. In dit
stadium zou men zich volledig terug moeten trekken en zich conformeren aan de
bestaande situatie. Want een poging om in deze gesteldheid vooruit te geraken
zal alleen maar falen en de negatieve toestand bevestigen. Dit terug trekken
hoeft niet permanent te zijn. In het aanvaarden van deze passieve (leegheid)
toestand kan je terug de positieve kant ervan cultiveren.
Geconfronteerd
met een kleine mislukking klagen mensen al over het hebben van ongeluk. Zij
voelen zich meteen verloren. Maar als de zon schijnt zal er ook regen zijn en
in elk nadeel ligt meteen een voordeel besloten.
Enkele kanttekeningen bij de weldaden van groenten en fruit
Door een aantal objectieve
wetenschappelijke onderzoeken en studies heeft men de heilzame werking van
groenten en fruit vastgesteld. Toch is niet al goud wat blinkt. Enkele
nuanceringen zijn hier op hun plaats:
Groenten zijn heilzamer dan fruit
Uit onderzoeken blijkt dat de voedingswaarde van groenten in de meeste gevallen groter is dan die van fruit. Fruit
bevat in vergelijking met groenten minder vitamines, mineralen en
sporenelementen.
Niet alle groenten en fruit zijn voor iedereen even heilzaam en gezond
Gezonde voeding is ook een
subjectief gegeven. Dit betekent dat ieder voor zich de heilzame werking
van groenten en fruit moet ervaren., maar eveneens de nadelige gevolgen van
sommige groenten of fruit. Het schrappen van bepaald voedsel uit je dieet is
nodig bij een slechte reactie van je lichaam. (hoofdpijn; diarree; buikkrampen;
opgeblazen gevoel; duizeligheid; hartkloppingen; gasvorming; rusteloze benen;
pijn, roodheid en zwelling van de gewrichten ). Bij groenten en fruit zijn dit hoofdzakelijk naargelang de persoon:
-
citrusvruchten
-
bananen
-
groenten uit de
familie van de nachtschaden: tomaten, paprikas, pepertjes, aardappelen,
aubergines
-
steenvruchten:
kersen, perziken, abrikozen
-
schorseneren,
kolen
Of je slecht reageert op bepaalde groenten of fruit kan je
uitproberen door een eliminatiedieet. Zo kan je een pakket samenstellen - met nog altijd een gevarieerde keuze - waarop
je wel positief reageert.
Groenten en fruit bevatten dikwijls residus van landbouwsproeistoffen(
pesticiden)
Je kunt dit vermijden door te kiezen voor biologisch geteelde groenten en fruit.
Wanneer dit niet mogelijk is kan je een grote variatie in je dieet inlassen
zowel een variatie in soorten alsin plaats van herkomst.
De vertering van groenten en fruit is voor sommigen een probleem
Rauwe groentenen fruit eten is niet voor iedereen
vanzelfsprekend. Sommige personen hebben moeite
met de vertering ervan ( o.a. Onoplosbare vezels). Ook dit kan je door een
eliminatiedieet bij jezelf uittesten. De gemakkelijkste oplossing is je groenten koken. Het is een mythe dat: rauwe groenten beter zijn dan gekookte. Voor sommigen helpt het om rauwe groenten niet te combineren met ander voedsel .
Verschillende onderzoeken en klinische
studies tonen aan dat een dieet rijk aan groenten en fruit het risico
op chronische ziektes sterk vermindert.
Er wordt wel eens beweerd dat een
inname van hoge doses vitamines, mineralen en phytochemicaliën hetzelfde effect
heeft en eveneens ziektes kan voorkomen. Dit is echter zeer twijfelachtig en
nog nooit bevestigd door ernstige onderzoeken.
Groenten en fruit bevatten
honderden biologisch actieve phytochemicaliën die op vele manieren ziekte
voorkomen en gezondheid bevorderen. De beste manier om van deze voordelen
optimaal te genieten is door een grote
variëteit aan groenten enfruit in
je dieet op te nemen.
Cardiovasculaire aandoeningen
In een follow-up onderzoek
van 126.000 mannen en vrouwen die 8 of meer groenten en fruitconsumpties per
dag aten, stelde men een vermindering
vanhartaandoeningen vast van 20% en
voor herseninfarct een reductie van 30% ten opzichte van personen met maar
3 consumpties.
Hoge bloeddruk verhoogt de
kans op hartaanvallen en infarct. Door in je dagelijks dieet voldoende
groenten en fruit op te nemen (7 à 8
consumpties) kan je jebloeddruk merkelijk verlagen.
Type 2 diabetes of
ouderdomssuikerziekte
Door een dieet rijk aan groenten
en fruit verkrijg je een betere controle
over je bloedsuikerspiegel en heb
je een kleiner risico op het ontwikkelen van diabetes type 2.
Kanker
Vanuit een aantal
casestudies stelde men vast dat een dieet rijk aan groenten en fruit de kans
op kanker vermindert. Het betreft dan kankers
van hetspijsverteringskanaal
(mond-, keel-, slokdarm-, maag-, darm-, rectum-,) én longen.
Broze bottenziekte of osteoporosis
Verhoogde inname van
groenten en fruit zorgt voor een
vermindering van de zuurtegraad in
je dieet en voorkomt zo de mobilisatie van calcium uit je botten en beenderen
om een normale PH in je organisme te behouden.
Door een verhoging tot 8 à 9 consumpties per dag wordt er tot 50mg calcium perdag minder uitgescheiden langs de urine.
Oog gerelateerde aandoeningen:
- Cataract of ooglensvertroebeling
Groenten en fruit vooral de
soorten rijk aan vitamine C en carotenoïden kunnen het optreden en de verergering van cataract
verminderen. Bij een studie van mannelijke gezondheidswerkers in
de VS vond men een verminderd voorkomen
van cataract bij een verhoogde inname
van broccoli en spinazie.
- Macula-degeneratie
De afbraak van de macula- het centrum van de retina(netvlies), die zorgt
voor een scherp zicht- is de belangrijkste
oorzaak van blindheid bij bejaarden boven
de 65 jaar. Luteïne en zeaxanthine zijn
carotenoïden die in een relatief
hoge concentratie voorkomen in deretina
en waarschijnlijk zo voorkomen dat er
schade wordt berokkend door licht en oxidanten aan deze retina.
In twee case-control studies werd een merkbaar lager risico vastgesteld van het optreden van macula-afbraak bij een dieet met een hogeconcentratie
van groenten rijk aan carotenoïden meer specifiek luteïne en zeaxanthine.
Chronische
bronchitis en emfyseem
Gekenmerkt
door een chronische obstructie van de luchtwegen . De voornaamste oorzaak is
roken. Maar in een aantal epidemiologische studies zijn er indicaties van een verbeterde longfunctie bij een
verhoogde consumptie van fruit en meerspecifiek
van appels. Het verband tussen deze verbetering en de fruitconsumptie is
nog onduidelijk. Men suggereert dat de vitamine C en de flavonoïden in appels
optreden als antioxidanten en zo een verdere afbraak van de longen afremmen.
En
als afsluiter: 5 tot 9 consumpties per dag is de aanrader. Maar wat zijn
voorbeelden van 1 consumptie?
·
¼ kop gedroogd
fruit (1 kop met inhoud van 20 à 25 cl).
Koolhydraten in drie gedaantes : vezels, suikers en
zetmeel
De bouwsteen van alle
koolhydraten is een suikermolecule
Enkelvoudige koolhydraten zijn meestal
samengesteld uit één enkele suikermolecule : zoals fruitsuiker (fructose), maïssuiker(glucose),
druivensuiker(dextrose) en gewone tafelsuiker(sucrose).Complexe
koolhydraten zijn opgebouwd als een
keten van suikermoleculen.
Het spijsverteringsstelsel
tracht alle koolhydraten af te breken tot enkele
suikermoleculen. Dit is de enige manier om in het bloed te worden opgenomen
onder de vorm van bloedsuiker. Zo
leveren zij de nodige energie aan je lichaamscellen en je organisme.
Vezels zijn
eigenzinnige koolhydraten. Zij worden niet in je spijsverteringsstelsel
afgebroken tot suikermoleculen. Zij passeren je darmen onverteerd. Nochtans
leveren zij een belangrijke bijdrage aan je gezondheid. De onoplosbare vezels zorgen voor een goede en regelmatige darmtransit
en de oplosbare (in water) hechten zich
aan bepaalde vetsubstanties en dragen bij tot eenverlaging van je LDL-cholesterolspiegel(de slechte). Oplosbare
vezels houden samen met je organisme het hongergevoel
en je bloedsuikerspiegel in evenwicht. Kijk
ook eens naar mijn blogpagina:Vezels
in je voeding.
Koolhydraten en de glycemische index
Vroeger ging men er van uit
dat complexe koolhydraten minder snel in het bloed werden opgenomen en omgezet tot
bloedsuiker. Recente onderzoeken wijzen uit dat dit niet altijd juist is. Zo
worden frietjes (complexe koolhydraten) bijna even snel omgezet tot
bloedsuiker dan zuivere glucose, terwijl fructose of fruitsuiker - een enkelvoudig
koolhydraat weinig effect heeft op je bloedsuiker.
Om de opnamesnelheid van
koolhydraten in het bloed te bepalen heeft men nu een glycemische index opgesteld. Bij dit nieuwe systeem bepaalt men hoe snel een bepaald koolhydraat de
bloedsuikerspiegel doet stijgen in vergelijking metpure, zuivere glucose.
Voedsel met een hoge
glycemische index, bvb. wit brood, veroorzaakt een snelle en hoge piek in je
bloedsuikerspiegel, terwijl bvb. volle granen een langzame en voorzichtige toename
van deze bloedsuiker teweeg brengen.
Voedsel met een index van 70 en hoger heeft een hoge glycemische index, andere met
een index van 55 en minder hebben een lage glycemische index.
Factoren die de glycemische index
van voedsel mee bepalen
Raffinagegraad: hoe meer verfijnd en geraffineerd hoe hoger de
glycemische index
Soort zetmeel: sommige zetmeel wordt moeilijker verteerd dan ander.
Bvb. het type zetmeel bij aardappelen zorgt ervoor dat het snel wordt omgezet
tot bloedsuiker.
Rijpheid: hoe rijper het fruit of de groente hoe hoger meestal
de glycemische index
Hoeveelheid vezels: meer vezels zorgen voor een kleinere hoeveelheid
verteerbare koolhydraten en dus een lagere index
Vethoeveelheid en zuurtegraad: hoe meer vet en/of zuur een bepaald voedsel of
maaltijd bevat hoe trager de koolhydraten worden omgezet in bloedsuiker.
Verschijningsvorm: fijngemalen graan bvb wordt sneller omgezet en geeft
een hogere glycemische index dan grover gemalen.
En voor de echte volhouders, om
volledig te zijn : het glycemisch gewicht
De glycemische index vertelt je niets over de hoeveelheid koolhydraten een bepaald voedsel aanlevert. Bvb. een
watermeloen heeft een zeer hoge glycemische index , toch zal een portie
watermeloen je bloedsuiker maar beperkt doen stijgen , want het bevat slechts
een kleine hoeveelheid koolhydraten en heel veel water. Een aantal
wetenschappers heeft daarom een classificatie van voedingsstoffen opgesteld
waarbij men rekening houdt met zowel de hoeveelheid koolhydraten dat het
aanlevert als met het impact dat dit voedsel heeft op je bloedsuikerspiegel. Deze classificatie noemt met het glycemisch
gewicht (glycemic load). Hetwordt
bepaald door de glycemische index te vermenigvuldigen met de hoeveelheidkoolhydraten een bepaald voedsel aanlevert.
Men beschouwt een glycemisch
gewicht van 20 en meer als hoog,
tussen 11 en 19 als middelmatig, vanaf
10 en minder als laag.
De
praktische conclusies en bruikbaarheid in het dagelijkse leven :
De glycemische index niet
gebruiken om je dieetkeuzes te maken. bvb een snicker heeft een lage
glycemische index (41). Toch kan je deze snoep niet beschouwen als gezond
voedsel.
Je kunt de glycemische index wel zien als een algemene gids: zoveel mogelijk
geraffineerde granen en bewerkt voedsel, witte suiker en wit brood vervangen door volle granen, volgranenbroden, bonen,
fruit en groenten, meestal voedsel
met een lage glycemische index en zonder twijfel gezond.
Aardappelen ( met een hoge glycemische index en een
hoog glycemisch gewicht) regelmatig vervangen door volrijst,volgranencouscous,
amarant, quinoa, gierst is eveneens een verstandige keuze.
Voor de geïnteresseerden :
De Universiteit van Sydney
heeft een recente en uitgebreide lijst samengesteld van 1600 meest voorkomende levensmiddelen met bepaling van zowel de
glycemische index (GI) als het glycemisch gewicht .
Voor deze website:klik op de foto en ga door naar GIdata
Suikers of koolhydraten zijn één van de belangrijkste groepen in ons
voedingspatroon. In de lever worden deze suikers afgebroken tot glucose (bloedsuiker).Zij leveren de zo noodzakelijke energie voor je cellen en organen.
Men onderscheidt enkelvoudige
én complexe koolhydraten.
-
de enkelvoudige worden zeer snel geabsorbeerd. Voorbeelden van enkelvoudige koolhydraten in o.a.
melk producten, fruit en witte suiker
-
de
complexe worden slecht langzaam omgezet .Bvb.in volle granen, groenten en
peulvruchten.
Complexe en sommige
enkelvoudige leveren eveneens vitamines,
mineralen envezels. Maar
voedingsproducten met geraffineerde (witte) suiker zijn niet voedzaam, het is
aan te raden deze sterk te beperken.
Hoe kan je deze goede suikers in een
dagelijks dieet inbouwen?
start je dag met een ontbijt met volle granen: volkerenboterhammen,
muesli zonder suiker, havermout,
ook tijdens de tussendoortjes en de lunch best
volle granen eten, fruit (bvb. bessen)
bij de warme maaltijd de eeuwige aardappel
regelmatig vervangen door volkorenrijst of pasta, bulghur, gierst,
vollegranencouscous, quinoa, amarant
vervang je fruitsappen door het fruit zelf. Bvb.
Een sinaasappel bevat 2 maal meer vezels en de helft minder suikers dan een
glas sinaasappelsap.
eet regelmatig bonen. Zij bevatten veel complexe
koolhydraten en tegelijkertijd (volwaardige) eiwitten.
Laat je niet misleiden!
Door de grote populariteit
van het Atkins dieet en andere lage
koolhydraatdiëten, is er bij velen het waanidee ontstaan dat koolhydraten slecht zijn voor je
gezondheid en zeker bijdragen tot vele kilos overgewicht. Dit is een
naïeve verdraaiing van de werkelijkheid. Natuurlijk kan een dieet van
hoofdzakelijk wit brood en witte rijst, van geraffineerde pasta, gesuikerde
soft drinks en ander geraffineerd en bewerkt voedsel bijdragen tot een
gevoelige gewichtstoename ( én een verhoogd risico op diabetes en coronaire
hartziekte). Maar door deze witte
producten tevervangen door volle
granen, groenten, fruit en bonen als bron van (volwaardige ) koolhydraten
zal dit zelfs resulteren in een gewichtsverlies en zeker geen gewichtstoename.
Enkelvoudige en complexe het volledige
beeld is toch genuanceerder
Suikers (in de titel) dan
bedoelen we zowel suikers, vezels als
zetmeel.
Granen zijn de
zaden van planten behorende tot de grassenfamilie. Deze eetbare soorten zijn hoofdzakelijk: tarwe, spelt, rijst, maïs, haver, rogge,
rijst, gierst, gerst. Zij kunnen verder aangevuld worden met: boekweit, quinoa, amarant, vlaszaad of
lijnzaad, wilde rijst.
De volle
graankorrel is opgebouwd uit:
de buitenste laag bestaande uit
vezels
het endosperm: de middelste laag of de koolhydraten
de binnenste laag of de kiem
Volle
granen zijn rijk aan vitaminen,
mineralen en phytochemicaliën (lignanen, phytosterolen) en vezels. Deze
heilzame voedingsstoffen zijn gelokaliseerd in de buitenste laag en in de kiem.
Het zijn juist deze twee lagen die worden verwijderd bij het raffineren van
deze granen (het wit maken: zoals bij witte bloem en geslepen witte rijst).
Een dieet
rijk aan volle granen wordt de laatste tijd meer en meer geassocieerd met verminderde risicos op een aantal
chronische ziektes. Volle granen bezitten een unieke samenstelling van
vitaminen, micronutriënten en phytochemicaliën die in synergie mooi samenwerken
om ziektes te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.
Het voorkomen van
ziektes :
Type 2 diabetes of ouderdomsdiabetes:
(diabetes mellitus)
Bij onderzoeken in de VS waarbij de
proefpersonen per dag 3 porties volle
granen aten was het diabetesrisico verminderd met 21-30%
t.o.v. personen die nooit of sporadisch
volle granen in hun dieet hadden opgenomen. In Finland stelde men vast dat 25%
van de bevolking met de hoogste inname van volle granen, 35% minderkans
had op diabetes ten opzichte van de 25% van de inwoners met de laagste inname van deze volle granen. In een
andere studie vond men dat personen met een
hoge inname van volle granen veel minder
insulineresistentie (een aanwijzing tot
het eventueel krijgen van diabetes) ontwikkelden.
Geraffineerde granen en witte bloem
leveren snelle koolhydraten die vrijwel onmiddellijk
worden opgenomen en de
bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Hierdoor
stijgt tegelijkertijd de vraag naar insuline. Op langere termijn kan deze hoge bloedsuiker- en insulinespiegel leiden tot diabetes type 2.
Cardiovasculaire ziektes:
Uit een aantal langetermijn-
onderzoeken in de VS blijkt dat een verhoogde inname van volle granen een
sterke vermindering geeft van coronaire hartziektes enhersenberoerte(20-30%
). Het (volgranen) dieet van de onderzochte personen bestond vooral uit: volkorenbrood, volle ontbijtgranen,
bruine rijst, volle rogge, bulghur, boekweit.
Kanker
Men vindt een kankerreductie bij
personen die een dieet volgen van volle granen.
In Zweden heeft men bij een opvolgingsonderzoek van 61000 vrouwen gedurende15 jaar een vermindering vastgesteld tot 35% van colonkanker van die personen die 4,5 porties volle granen per
dag consumeerden t.o.v. van anderen met slechts
1,5 portie. In een Italiaans opvolgingsonderzoek bij een dieet van volgranenpastas stelde men eveneens een vermindering van kankers van hetspijsverteringsstelsel
vast. Het betreft zowel mond-, keel-, maag- , colon- als rectumkanker.
Intestinale aandoeningen
(ingewanden)
Door het invoeren van geraffineerde
granen in onze voeding heeft men kennisgemaakt
met een nieuwe aandoening nl. diverticulosis
(uitstulpingen of divertikels
in de darmen) eventueel gevolgd door diverticulitis.(ontsteking
van deze divertikels). Een volgranendieet voorkomt deze diverticulosis.
1,2,3,4,5 porties per dag
3 porties per dag is
een minimum om
voldoende gezondheidseffect te hebben. Beter is 4 à 5 porties waarbij je zoveel mogelijk alle geraffineerde granen vervangt door
volle granen.
Vitamine D ,het vervolg : zeer belangrijk voor onze gezondheid
Nog maar eens beklemtonen : Vitamine D, sterk
onderschat en broodnodig voor jegezondheid.
Vitamine D is essentieel bij
de aanmaak van voldoende calcium en
fosfor(botopbouw) in je
organisme. (zie mijn blogpagina : de dikwijls vergeten maar onmisbare
vitamines en mineralen).
Als inwoner van de Benelux
hebben wij dagelijks een hoge dosis vitamine D nodig. Dit wordt door de meeste
van ons onderschat Weinig voedingsmiddelen in onswesters
eetpatroon bevatten vitamine D. Vette
vis(zalm, tonijn, haring, forel,sardienen
) is de beste vitamine D bron, maar de meeste mensen eten dit niet of te
weinig. Er heerst het misverstand dat melk vitamine D zou bevatten. Dit berust
op het feit dat men in de VS vitamine D aan de melk heeft toegevoegd. Bij ons
is dit niet zo.
Eet je geen of weinig vette
vis en loop je minder dan 15 min. per dag in de zomerzon (de winterzon is
onvoldoende en een oude huid maakt weinig Vit.D aan), dan is het aan te raden
om dagelijks een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt zeker voor bejaarden en peuters (extra 5µg per
dag).
Voor bejaarden wordt aangeraden
om dagelijks een vit.D-supplement van 50µg
(2000 Int. Eenh.) in te nemen. Kom je
weinig in de zon en eet je geen of weinig vette vis dan is een dagelijkse dosis van 3000 à 4000 I.E. nog beter. Er bestaat
weinig gevaar voor overdosering.
Een aantal onderzoeken geven
het verband aan tussen een verhoogd risico op botbreuken en een beperkte
vitamine D- inname. Een vitamine
D-supplement incombinatie met extra
calciuminname (en voldoende intense beweging) voorkomteen verdere
afbraak van beenderen en botten bij bejaarden.
Bepaalde studies suggereren
eveneens een verhoogd risico op colon- en borstkanker bij een lage vitamine D-
inname. Voor echte bewijzen hiervoor zijn nog meerdere langetermijn-onderzoeken
nodig.
IJzersterk: voldoende ijzer voor een goede gezondheid
IJzer is
onmisbaar voor het goed functioneren van je organisme. Het is langs je voeding
dat je dagelijks voldoende ijzer moet opnemen. In ons westers dieet is dit voor
de meesten niet moeilijk. Wij eten voldoende vlees, daardoor krijgen wij ook
onze dagelijkse dosis ijzer binnen. Toch zijn er enkele nuances te maken op dit
ijzersterk-verhaal.
De functie van
ijzer in je organisme
IJzer is
één van de meest voorkomende metalen op onze aardbol en onmisbaar voor de
meeste levende wezens. IJzer maakt integraal deel uit van verschillende
eiwitten en enzymen die zorgen voor een optimale gezondheid. Het is een
essentieel bestanddeel van eiwitten die betrokken
zijn bij het zuurstoftransport en bij de regulatie van de celgroei en
differentiatie inje lichaam.
IJzertekort zal zo zorgen voor te weinig zuurstof in je lichaamscellen en resulteren
in oververmoeidheid, passiviteit en
verlaagde immuniteit. Te veel ijzer echter resulteert in vergiftiging en
zelfs de dood.
Ongeveer tweederde van het ijzer in je lichaam vind
je terug inhemoglobine, het
eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof
vervoert naar je weefsels. Kleinere hoeveelheden ijzer bevinden zich in de
myoglobine, een eiwit dat helpt bij de zuurstofvoorziening van de spieren en in
enzymen die assisteren bij biochemische reacties. IJzer is eveneens aanwezig in
eiwitten die dit opslaan en stockeren voor toekomstige behoeften en die dit
transporteren in het bloed. Ijzerstockage wordt gereguleerd door ijzerabsorptie
in je ingewanden.
IJzerrijk voedsel
Er zijn 2
soorten dieet-ijzer : heem- en
non-heemijzer. Heemijzer bevindt zich in de hemoglobine en dus in bloed.
Voedsel dat bloed bevat (vooral vlees en
vis) is dus eengoede ijzerbron.
Dit heemijzer wordt het makkelijkst opgenomen door ons organisme. Non-heemijzer zit in plantaardig voedsel en
er bevindt zich meer ijzer in plantaardig dan in dierlijk voedsel. Goede plantaardige ijzerbronnen zijn alle
soorten bonen, linzen, tofu, sommige volkorengranen zoals
havermout,vokorentarwemeel.
Non-heemijzer wordt echtermoeilijker
door ons organisme opgenomen.
Belangrijk : de
absorptie van ijzer uit je voeding
Bij een
volwassene wordt slechts 10 tot 15% van het
ijzer in je voeding echt opgenomen door je organisme.
Het stockageniveau van ijzer in je lichaam bepaalt mee de absorptie
van het ijzer dat je opneemt uit je voeding. Is deze stockage hoog dan zal
de ijzerabsorptie uit je voeding verminderen , omgekeerd als dit laag is dan
verloopt de absorptie beter. Dit gebeurt om je te beschermen tegen
vergiftiging door een teveel aan ijzer, wat kan leiden tot de dood.
Heemijzer uit vlees en vis (15 tot 35%) wordt -zoals hoger
al vermeld - beter geabsorbeerd dan non-heemijzer
uit plantaardig voedsel.(2 tot 20%)
De absorptie van non-heemijzer
wordt sterk beïnvloed door verschillende
voedingscomponenten zoals :
vleeseiwitten en vitamine C
verbeteren de opname
tannine (in thee, wijn),
polifenolen, calcium en phytaten (in sommige volkorengranen en groenten)
kunnen de absorptie verminderen
sommige eiwitten uit sojabonen
kunnen de opname eveneens belemmeren.
Het is dus belangrijk om met bovenstaande informatie
rekening te houden als:
-
je
ijzerinname langs je dagelijks dieet beperkt is
- je
ijzerverlies groot is: bvb. vrouwen bij sterke menstruatie
-
je
dagelijkse ijzerbehoefte groter is dan normaal: bvb. bij zwangerschap
-
bij
vegetariërs en vooral dan veganisten die alleen non-heem voedingsbronnen
gebruiken.
IJzertekort , hoe kan dit ?
Men heeft enerzijds het gewone
ijzertekort waarbij de hoeveelheden ijzer in je lichaam onder het normale
liggen en men heeft de werkelijke anemie
waarbij je te weinig rode bloedcellen hebt.
Door een verkeerd
dagelijks eetpatroon (bvb .eenzijdige voeding met een lage voedingswaarde
en met veel calorieën, vet- en suikerrijk) wordt geleidelijk een tekort opgebouwd. Op langere termijn kan dit
uitmonden in een echte anemie.
Er zijn bepaalde personen die meer risico lopen op een
tekort :
zwangere
vrouwen, kinderen en meisjes in de puberteit, vrouwen in hun vruchtbare
periode
personen
met een nierfalen ( vooral dialysepatiënten)
babys
met een laag geboortegewicht
veganisten
personen
met een gastrointestinale storing (bvb. ontsteking in de dunne darm)
kunnen soms het nodige ijzer uit hun voeding niet absorberen.
Voor deze groepen moet er extra
aandacht besteed worden aan een gezond
dagelijks dieet met voldoende voedingswaarde,differentiatie en afwisseling,
of de nodige medische behandeling volgen (met eventueel extra toedienen van
ijzer).
Aanwijzingen van ijzertekort en anemie
je
snel moe en zwak voelen
trage cognitieve en sociale
ontwikkeling
bij kinderen
verminderdeschool- en werkprestaties
moeilijk je normale
lichaamstemperatuur kunnen behouden
glossitis
of een ontstoken tong
verminderde immuniteit, vatbaarder voor allerhande
infecties.
Tot slot : opgelet voor te veel ijzer .
IJzer, eens opgenomen, wordt slechts zeer traag uit je
lichaam verwijderd. Ga dus nooit op eigen houtje ijzersupplementen innemen. Raadpleeg
altijd hierover een deskundige/arts die de echte oorzaak van het ijzertekort
tracht te achterhalen. Supplementen kunnen alleen maar bij het vaststellen van een
ernstig ijzertekort of anemie. En zelfs dan is het soms aangewezen om via een
dieetaanpassing op lange termijn je ijzertekort te verhelpen. Houd
ijzersupplementen ook altijd buiten het bereik van kinderen.
(intoxicatiegevaar)
-
2 eetlepels sojasaus, 2 à 3 groentebouillonblokjes,
zout naar eigen smaak
-
Verse tijm
Bereiding:
De wortel en peterseliewortel
raspen en fijnsnijden. De selderij, de porei, de knoflook en de uien
fijnsnijden.
De uien aanstoven met olijfolie
in een grote soeppan. Vervolgens de andere groenten bijvoegen en 3 minuten met
deksel op de pan verder laten stoven.
2,5 liter warm water, de gewassen
spliterwten, de bouillonblokjes en de verse tijm toevoegen. Zachtjes laten
sudderen gedurende 40 minuten. Vervolgens mixen, sojasaus en zout naar eigen
smaak toevoegen.
te veel (vrouwelijke) hormonen in je omgeving, hoe daar mee omgaan ?
Te veel hormonen
in je leefomgeving. Hoe daar op inspelen om je gezondheid te vrijwaren?
Per definitie zullen hormonen in onze omgeving automatisch
interfereren met ons eigen hormonaal systeem. Dit kan nefast zijn voor ons
organisme. Bij laboratoriumproeven met dieren is dit onomstotelijk bewezen. Men
kan vermoeden dat dit ook zo is voor mensen.
Wat kun je in
afwachting doen voor je eigen gezondheid ? hoe kun je deze 'hormonenverstoorders
de baas blijven?
Plastic:
bisphenol
A: wordt gebruikt om conserven te bekleden en in plastic
zuigflessen. Het bevindt zich eveneens in harsen. Bisphenol A reageert als een oestrogeen
(vrouwelijk hormoon). In de pancreas kan het de insulinewerking(insulino-resistance) verstoren.
oude
en beschadigde plastic : door het gebruik van agressieve
detergenten worden nonyphenolen
vrijgemaakt die bij zoogdieren- dus ook bij de mens- zich gedragen als oestrogenen.
de
geur van een nieuwe auto: door iedereen gekend en niet als
onaangenaam ervaren . Het zijn de
phtalaten, die o.a. gebruikt worden in PVC, polyethyleen, bijplastic
speelgoed, voedselverpakkingen, industriële verven, lijmen, detergenten.
Zij blokkeren de werking van de mannelijke
hormonen en androgene stoffen.
Oplossingen : conserven en plastic zuigflessen nooit onderdompelen
of wassen in te heet water en/of met detergenten waarvan de pH-waarde niet
neutraal is. Plastic dozen die ongeschikt zijn voor de microgolf nooit in deze
oven gebruiken voor het opwarmen of bereiden van etenswaren.
Pesticiden:
Herbiciden(onkruidverdelger), fungiciden(schimmelwerend)
en insecticiden(insectenverdelger): orgaanchloorverbindingen
en DDT zijn al lange tijd verboden, toch vindt men ze nog steeds terug in onze
omgeving en bvb. in vis, schaal-en schelpdieren. Hun oestrogeeneffect kan de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.
Oplossingen :
Groenten en fruit zorgvuldig wassen en schoonmaken, verwijdert voor
een deel de contactpesticiden maar nooit volledig. Daarom is het variëren en afwisselen van jevoeding zowel qua herkomst als soort de
beste manier om de maximumlimiet van residus niet te overschrijden.
Andere chemische producten:
PCBs of polychlorobiphenolenzijn al lange tijd verboden, toch vindt
men ze nog steeds terug in ons milieu, vooral in rivieren, kanalen en beken. Zij
reageren als oestrogenen en kunnen het functioneren van deschildklier verstoren.
Oplossing : best geen riviervis eten.
Bepaalde voedingsmiddelen:
Oestrogenen in ons vlees: in
Europa zijn alle hormonen bij de veeteelt verboden, niet in de Verenigde Staten
en Canada. De invoer van dit Amerikaanse vlees is verboden. Maar hoe lang nog?
Oplossing : zoveel
mogelijk vlees uit eigen regio eten.
Soja : bevat plantaardige
oestrogenen (phyto-oestrogenen).
Oplossing : niet te veel sojamelk en andere sojaproducten
drinken of eten. Dit geldt vooral voor kinderen van het mannelijke geslacht.
Snurken: slecht voor je gezondheid en een last voor je huisgenoten
Snurken: een
risico voor je gezondheid en een nachtmerrie voor je huisgenoten
Uit recente studies blijkt dat 1 op de 4 partners van een
snurker op zoek gaat naar een ander slaapvertrek om rustig te kunnen slapen.
Het lijkt wel een echte nachtmerrie(sic) als je s nachts het gezelschap van
een snurker moet verdragen.
Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van het
snurken, maar de grootste oorzaakis een trilling van verslapte spiertjes in
de keel. Bij het ademen passeert de lucht hierlangs en krijg je als
resultaat een als het ware ratelend geluid. De symptomen worden nog verergerd
door overgewicht, een korte nek, én
(toch eigenaardig) het nog steeds bezitten van je keelamandelen (tonsil). Het
is alsof je moet ademen door een strootje.
Wat kan helpen ?
Als
je slaapt niet op je rug gaan
liggen, wel op je linker- of rechterzijde. Door de zwaartekracht
worden de keelspiertjes samen naar beneden gedrukt, en worden ze extra
geraakt door de in- en uitgeademde lucht.
Vermijd ralaxerende middelen voor
het slapen gaan zoals: alcohol
of bepaalde medicamenten.
Neusstrips
die op de neusbrug worden gekleefd en zo de neusgaten verwijden helpen
voor snurken veroorzaakt door een sinusblokkage. Het helpt niet voor
chronische snurkers met slappe keelspiertjes.
Je kunt
een speciale spray gebruiken om een
soort coating op je zachtgehemelte(achter
in je keel) aan te brengen. Het helpt zolang je niet drinkt.
Het aanbrengen
van een mondstuk(wel duur) ,door
je tandarts vervaardigd, zorgt voor meer ruimte in je keel zodat de
passerende lucht je keelspiertjes niet doet trillen.
Je gewicht beheersen. Veel snurkers
zien hun snurken verergeren in de
mate dathun gewicht toeneemt.
Voor hen is snurken zo maar geen vervelend symptoom maar bijna een kwestie
van leven of dood want
Wat is zo gevaarlijk aan dit snurken ?
Twee derden van de chronische snurkers ontwikkelen op
termijn een ernstige slaapapneu. Tussen
twee snurkpassages in valt de ademhaling
stil tot 10 seconden en meer. Gedurende die 10 seconden krijgen je hersenen
geen zuurstof en wordt er geen bloed meer naar je hart gepompt. Op termijn kan
dit hoge bloeddruk en oververmoeidheid
veroorzaken. Als je als snurker s
morgens vermoeid en zelfs uitgeput opstaat, ben je waarschijnlijk een
slachtoffer van deze slaapapneu. In het slechtste geval leidt dit tot hersen-
of hartinfarct.
Een recente oplossing : een beperkte chirurgische ingreep
Het verhelpt het probleem bij de chronische snurkers met
slaapapneu. Door drie tot vijfimplantaatjes (pillars) in je zacht
gehemelte te voorzien, wordt er permanent meer ruimte gemaakt in je keelholte.
De ingreep is minimaal, duurt slechts 15 minuten én is bijna pijnloos. Bij 75%
van de ingrepen is het succes verzekerd.
Maar .:
Toch is deze chirurgische oplossing uiteindelijk maar
symptoombestrijding. Het beste is preventief optreden: een gezonde levenswijze met gezonde voeding en veel beweging zodat je
geen overgewicht hoeft te vrezen en alcoholgebruik (en bepaalde medicamenten) vermijden, zeker in de avonduren.
Pijn vermijden door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk?
Pijn vermijden
door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk ? Voeding die je (chronische
) pijn verergert en soms veroorzaakt.
Als je lijdt aan
artritis (pijn in de gewrichten, roodheid, zwelling ) of aan een hartziekte
dan ben je vertrouwd met de anti-inflammatoire (onstekingsremmende) medicatie.
Maar wist je dat bepaalde voedingsstoffen
de aanleiding kunnen zijn van deze onstekingen.(inflammatie). Zo kan je een
dieet samenstellen dat alleen anti-inflammatoirvoedsel bevat.
Wat is deze ontsteking of inflammatie(inflammation)?
Een lokale reactie van je lichaamsweefsel op irritatie, een
kwetsuur of infectie. De symptomen zijn vooral: pijn, zwelling, roodheid en soms functieverlies van het betreffende
weefsel of orgaan. Bvb. de onmogelijkheid om een bepaald gewricht (soepel en
pijnloos) te bewegen.
Klassieke anti-inflammatoire behandeling
bestaat uit rust,
lichte oefeningen, gewichtsbeheersing, stretching en medicatie om de ontsteking te bedwingen en de pijn teverminderen
Vermijd pro-inflammatoir voedsel
Dit voedsel verergert de pijn en de onsteking. Het gaat over:
-
voedsel bereid
met verzadigde vetten of transvetten zoals fast food , vette vleeswaren
- bereide
vleeswaren (charcuterie) die altijd nitrieten en/of andere chemicaliën
bevatten.
-
Volle
melkproducten
-
suikerrijk
voedsel.
-
Groenten van de nachtschade-familie
zoals : aardappelen, tomaten, paprikas, pepers, aubergines. Deze groenten
bevatten solanine (een alkaloïde).
Solanine kan optreden als een
triggeren pijn induceren voor personen die daarvoor gevoelig zijn. Het is
aan te raden om deze groenten een aantal weken uit je dieet te schrappen. Zo
kan je vaststellen of daardoor je pijn vermindert en je gevoelig bent voor deze
alkaloïde.
Water en dehydratatie
Onvoldoende drinken
verergert je pijn en de inflammatie. 1.5 liter vochtinname per dag is een
minimum. Vermijd (te veel) alcohol, dit werkt vochtafdrijvend en bevordert de
uitdroging.
Zie ook mijn blogpagina : moe en lusteloos,drink je wel
voldoende water of ander vocht ?
Goede vetten en oliën
Omega3 essentiële
vetzurenwerken gunstig op het
verminderen van de pijn, de zwelling en de roodheid. Je vindt ze vooral in vette vissoorten zoals zalm, makreel,
sardientjes, haring, tonijn, forel.,
in walnoten, lijnzaadolie.
Goede eiwitten
Mager gevogelte, vis, (soja)bonen, tofu, sojamelk
Koolhydraten en vezels
Zorg voor volwaardige
koolhydraten: volgranenbrood,
volkorenpasta en rijst .
Eet dagelijks vijf
porties groenten en/of fruit.
Eet regelmatig bessen
zoals bosbessen, aardbeien, braambessen, frambozen zij bevatten
phytochemicaliën en anti-oxidanten die sterk anti-inflammatoir werken.
Allergieachtige reacties op bepaalde voedingsmiddelen
Sommige personen reageren overgevoelig op bepaalde
voedingsmiddelen met pijn, zwelling en roodheid (anderen met hoofdpijn of
diarree). De best gekende zijn : melk , tarwe-eiwitten,
soja, eieren. Dit is zeer
persoonsgebonden. Zelfs schijnbaar gezonde voedingsmiddelen(bvb.
citrusfruit,bananen) zijn voor sommigen inflammatoir. Door een eliminatie-dieet
kan je dit uittesten.
Tot slot : enkele anti-inflammatoire dieettips
Algemeen : kies altijd voor vers bereid voedsel
Ontbijt:
bvb. muesli (havermout) met verse bessen en een glas sojamelk
Eet
geen gefrituurde gerechten
Drink
veel water of eventueel aangelengd bessensap of slappe kruidenthee.
Eet
meer vis in plaats van (rood) vlees
Tussendoortjes
doe je best met fruit, groenten, noten, zaden in plaats van koek en
snoepjes
Meditatie en relaxatie : zo kom je weer meer bij jezelf
Meditatie en relaxatie : zo kom je
weer meer bij jezelf
Altijd bezig, haastig en actief :
wij leven in een wereld die staat voor:
zoveel mogelijk doenin een zo kort
mogelijk tijdsbestek. Niets is onmogelijk, alles kan. De andere kant van
deze medaille is het zoeken naar
ontspanning, stressvermindering, op tijd en stond uit de bol gaan. Maar aan
de echte rust en kalmte komt men niet toe. De meeste mensen bewegen zich
constant tussen deze twee uitersten (als een slingerbeweging) van:
actie/stress/gedrevenheid enerzijds en ontspannen/plezier maken/uit de bol gaan
anderzijds. Dit is een ideale kweekbodem
voor: angsten, overdreven stress, piekeren, altijd bezorgd, nervositeit tot
depressie en lichamelijke klachten en ziektes toe. Het echte antwoord op
deze uiteindelijk ondraaglijke manier van leven
ligt in onszelf. Stil blijven
staan bij je eigen innerlijke zelfen
dit kan o.a. door meditatie.
Meditatie lijkt moeilijker dan het
is. Eigenlijk is mediteren een vorm van bewuste relaxatie. Eenvoudig door je pijn de baas te worden
tijdens een bezoek aan de tandarts, of door je angst te bedwingen tijdens een
mondeling examen ben je al bezig met meditatie.
Om je te helpen: je start
best met je aandacht te richten op je ademhaling.
De inspanning om je volledig te richten op je ademhaling zorgt ervoor dat je geest afgeleid wordt van degedachtestroom - die je geest en de
bijhorende gevoelens constant tracht te overmeesteren - en zo te komen tot rust en kalmte. Regelmatige
herhaling van deze inspanning, om je gedachtegang te stoppen en je geest te zuiveren,
resulteert in een meditatieprocesmet eeneigen energie. Dit leidt uiteindelijk tot sereniteit, kalmte en rust.
Er zijn vele manieren om te
mediteren. Deze keuze kun je zelf maken door het volgen bvb. van een
aantal sessies bij een goede leermeester. Kijk even op het Internet, je vindt
daar voldoende aanbod.
Belangrijker is de toewijding, het geloof (eens je gekozen hebt) en de tijd die je vrijmaakt voor deze dagelijkse meditatie. Het wordt zoals
eten en drinken.
Je komt los van het hier-en-
nu-moment en gaat op in je eigen
gevoelens en je eigenstezelf.
Je weent en je lacht, je voelt verdriet en tevredenheid. Op sommige momenten
zul je in slaap vallen en volkomen verfrist wakker worden.
Tijdens je meditatie is er geen goede of slechte manier van optreden. Dit is jouw tijd. Jeverdient deze persoonlijke aandacht ten
volle. Je legt jezelf in de watten. Je houdt van jezelf. Zo kom je tot rust en kalmte, je voelt je
opgenomen in het groter geheel, en je laadt je op met positieve energie. Je
komt terug tot jezelf en tot de echte realiteit van het leven
Wat zei die wijze man op de berg op de vraag: waarom leven wij?Wat is de zin
van het leven?: ga op zoeknaar jezelf, het antwoord ligt in jezelf.
Ga ook eens naar mijn blogpagina :
tai chi en de omgekeerde
buikademhaling.
Calcium voor gezonde botten en beenderen: calciumrijke voeding
Calcium voor gezonde botten en beenderen
: calciumrijke voeding
lees eerst
mijn blogpaginas :
melk, de witte motor
osteoporose, broze
beenderen, calcium en melk, het vervolg
Om
broze botten op latere leeftijd te voorkomen is het o.a. nodig om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te gebruiken ( samen met voldoende vitamine D
en regelmatig intense en gevarieerde beweging) . In de Verenigde Staten stelt
men dat een volwassene best 1000 mg calcium per dag in zijn voedsel voorziet .
Men gaat er vanuit dat hiervan slechts
30% (300mg) wordt opgenomen in
het bloed en zo naar de botten en beenderen wordt versast. Het overige calcium gaat
weer langs ons spijsverteringsstelsel naar buiten.
Daarom
is het belangrijk om elke dag in je dieet calciumrijk voedsel te voorzien. Je
kunt een keuze maken tussen verschillende soorten voedsel. Het beste is om gevarieerd en afwisselend te kiezen uit
onderstaande mogelijkheden:
Melk en yoghurt, liefst de magere versie gebruiken (volle en
halfvolle bevat te veel verzadigde vetten en is daardoor slecht voor hart
en bloedvaten).
Kaas, hier ook best de magere of halfvette soorten eten.
Sojamelk en sojakaas(tofu) verrijkt met calcium
Hele sardientjes in blik (ingeblikte vis met graten)
Zalmmoten in blik (idem)
De koolsoorten: boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool,
raapkool
Sesamzaadjes en sesampasta (tahin)
Bonen en erwtjes
Spinazie
Havervlokken (in ongesuikerde muesli bvb.) of havermout
Gedroogde vijgen
Amandelen
Deze
opsomming is niet uitputtend, er zijn ongetwijfeld nog andere die ook waardevol
zijn op vlak van calciumrijkdom. Maar ja dit zijn de meest gangbare en best
gekende tot nu toe.
Onze
lichaamscellen worden regelmatig belaagd door bacteriën en virussen. Een andere minder gekende bedreiging voor ons
lichaam zijn bepaalde chemische stoffen: vrije
radicalen genoemd. Zij zijn in staat om cellen en zelfs genetisch materiaal te beschadigen. Vrije radicalen
zijn een onvermijdelijk bijproduct bij de omzetting
van voedsel in energie. Andere zitten gewoon in het voedsel dat je eet of in
de ingeademde lucht of door de actie van het zonlicht op de huid en in de ogen. Vrije radicalen hebben een grote honger naarelektronen die ze stelen van de omliggende substanties die deze
voortbrengen.
Maar
gelukkig zijn wij niet machteloos
tegen deze vrije radicalen. Ons lichaam maakt hopen moleculen aan die vrije
radicalen smoren, uitdoven zoals water vuur dooft, of verslinden zoals je het wilt
uitdrukken. Ook worden vrije radicalenvechters uit ons voedsel gehaald en zij
voegen zich samen tot de alomgekende antioxidanten.
Er zijn honderden substanties die kunnen optreden als antioxidant. De best gekende en meest
gangbare zijn : vitamine C, Vitamine E, bètacaroteen, selenium, magnesium, flavonoïden, fenolen, polifenolen, co-enzyme Q10, fitoestrogenen.
Antioxidanten kunnen niet
alleen acteren
Maar
antioxidanten omschrijven als een eenvoudige substantie is misleidend en
onjuist. Antioxidant kan je beter omschrijven als een chemische eigenschap: kunnen optreden als een elektronendonor.Zo kan eenzelfde
substantie naargelang de situatie en omgeving acteren als een anti-oxidant maar ook als een pro-oxidant. Een andere misvatting is
dat antioxidanten onderling verwisselbaar zijn. Elke antioxidant heeft unieke chemische enbiologische eigenschappen en zo zijn eigen unieke acteertalent. Zij treden op als delenvan en
behorend tot netwerken die ieder uit verschillende substanties of
substantie-families zijn samengesteld en allen hun eigen rol vervullen. Dit
betekent dat geen enkele eenvoudige substantie (die wij nu antioxidant noemen
-bvb vit.E) het werk kan doen van het gehele netwerk.
Er was eens in de jaren 90
In
de jaren 90 was men enthousiast over de
ontdekking van deze nieuwe substanties, die in staat zouden zijn om ziektes te voorkomen zoals daar zijn : kanker, hartfalen, aderverkalking, veroudering,
alzheimer, ouderdomsgerelateerde oogziektes enz... Het was de voedingssupplementen-industrie
die beperkte onderzoeken aangreep om
deze substanties te promoten en alle
zogezegde (niet echt bewezen) eigenschappen in de verf te zetten. Maar
ondertussen weet men door degelijke
follow-up onderzoeken dat deze single
antioxidanten weinig tot geen effect hebben.
En wat nu in 2008? Wat is het resultaat?
Vrije radicalen dragen zeker bij tot het
ontstaan van chronische ziektes zoals kanker, hartziektes,
ouderdomsoogziektes, alzheimer. Dit betekent echter niet dat substanties met
antioxidant-eigenschappen deze ziektes kunnen voorkomen, zeker niet als ze uit hunnatuurlijke omgeving worden geïsoleerd en
zo worden toegediend. Uit al die onderzoeken kan men niet concluderen dat
deze single-antioxidanten invloed hebben op deze moderne beschavingsziekten.
Waar
men nu, anno 2008, meer van overtuigd is: dat een dieet van fruit, groenten en vollegranen- die rijk zijn aan netwerken van antioxidanten en hun
helpermoleculen- beschermt tegen deze beschavingsziektes.
Een alternatieve
en nieuwe voedselpiramide voor een gezond leven
Deze alternatieve voedselpiramide(klik op de foto voor een grotere versie) is gebaseerd op de
laatste wetenschappelijke inzichten en is ontwikkeld door de Harvard school of
public health in de V.S. van Amerika.
Zes aanbevelingen vanuit deze piramide:
1. zorg
voor voldoende beweging en
activiteit
2.
focus je
niet op calorieën maar wel op specifieke
voeding, voedingsstoffen en voedselkwaliteit.
3. eet
hoofdzakelijk voedsel van plantaardige
oorsprong zoals groenten,bonen, erwten,linzen, fruit, volle granen, en
gezonde vetten (zie mijn blogpagina :vetten in je voeding)
4. vermijd
zoveel als mogelijk rood vlees, geraffineerd voedsel, gesuikerde dranken, zoute
snacks.
5. als
je dierlijke eiwitten eet neem dan gevogelte
en vis.
6. neem
regelmatig een multivitamine, maar hou het beperkt.
Wat nu volgt zijn de
bouwstenen van deze nieuwe voedselpiramide :
1. Volle
granen:je dagelijkse energie haal
je uit het eten van koolhydraten. De
beste koolhydraten zijn volle granen zoals bruine
rijst, havervlokken, volkorenbrood,
volkerenpastas. De volle granen zorgen ervoor dat je bloedsuiker- en
insulinespiegel niet te snel stijgt en plots weer daalt. Dit in tegenstelling
tot de geraffineerde granen (zoals witte rijst en wit brood). Deze betere
controle over je bloedsuiker en insuline voorkomt
dat plotse hongergevoel en de ontwikkeling van type 2 diabetes. Recente onderzoeken suggereren eveneens
dat een dieet rijk aan volle granen beschermt tegen hartaandoeningen.
2. Gezonde
vetten en oliën: betekent onverzadigde
vetten zoals in: olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, sojaolie,
raapzaadolie, arachideolie, plantaardige margarines zonder transvetten, noten, zaden,
avocados, vette vis (o.a.zalm, makreel, sardienen, haring, tonijn). Deze
gezonde vetten zorgen voor een betere
cholesterolspiegel op voorwaarde dat ze vervanger zijn van de verzadigde
(vooral dierlijke) vetten. Ze kunnen ook potentiële en plotse (dodelijke) hartritmeproblemen voorkomen.
3. Groenten
en fruit : het eten van groenten en fruit heeft vele gezondheidsvoordelen op lange termijn :
het vermindert de kansen op een hartaanval en infarct ; voorkomt een te hoge
bloeddruk; beschermt mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker; je vermijdt
cataract en maculaire degeneratie
(oorzaken van gezichtsverlies bij ouderen boven de 65 ) ; beschermt je
tegen divertikels (uitstulpingen) in je darmen en het brengt variatie in je
dagelijkse dieet.
4. Noten,
zaden, bonen, erwten, linzen en tofu: zij zijn een goede bronvan vezels,
eiwitten, vitamines en mineralen. De meeste noten bevatten ook gezonde
(hoofdzakelijk onverzadigde) vetten.
5. Vis,
gevogelte en eieren: zij zijn een belangrijke bron van eiwitten. Vis, vooral vette vis (o.a. zalm, makreel ,
sardienen, haring, tonijn ), bevat omega
3 vetten die helpen om je hart gezond te houden. Vis is de belangrijkste bron van Vitamine D en Jodium.
(zie mijn blogpagina : de vergeten vitamines). Personen met een hartziekte of
met diabetes beperken zich best tot maximum 3 eieren per week (omdat zij vrij
veel cholesterol bevatten).
6. Zuivel,
vitamine D, calcium : calcium is onmisbaar voor een gezond
beendergestel (en voor een goede werking van je hart). Calcium kan je halen uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt,
kazen of door een calciumvoedingssupplement.
Maar volle melkproducten zijn een bron van verzadigde vetten. 1 glas volle melk
bevat evenveel verzadigd vet als 4 plakken spek . Daarom is het best om magere melkproducten te gebruiken. Als
je niet van melk houdt of je hebt een lactoseintolerantie of melkallergie dan
zijn er nog andere manieren : hele
sardientjes (in blik) en witte bonen, havervlokken en sesampasta (tahin)
bevatten ook veel calcium. Vitamine D
eveneens onmisbaar voor stevige botten en beenderen haal je best uit vis en uit dezomerzon op je huid, of eventueel als een
vitamine D-supplement
7. wees
spaarzaam met rood vlees , boter, geraffineerde granen- zoals witte rijst,
pasta, brood- suiker en zout: zij zijn aanleiding tot gewichtstoename,
hartaandoeningen en diabetes.
Vergeet
calorieën en zorg voor kwaliteit
Deze nieuwe voedselpiramide geeft
geen advies over hoeveel je moet/mag eten maar wel over hoe je best eet. Het basisconcept is dat deze piramide aangeeft dat
je best het meestevoedsel kiest uit de basis van de piramide
en hoe hoger je opklimt hoe minder van deze soorten voedsel je best eet. Daardoor
is dit een flexibele voedingspiramide waardoor verschillende voedselkeuzes mogelijk zijn binnen gevarieerde eetstijlen.
Een veganist zal dan kiezen voor zijn eiwitten tussen noten, bonen, erwten,
tofu, aangevuld met een multivitamine en eventueel extra vitamineD-supplement.
Een niet-vegetariër kiest waarschijnlijk voor vis, gevogelte,zuivel en
eventueel als variatie bonen, erwten, tofu en beperkt rood vlees.