een eigenwijze kijk op het leven en gezondheid korte teksten die informatie, ervaringen en/of meningen weergeven.Ik heb geenszins de bedoeling om volledig of uitgebreid te zijn.Voor meer informatie wordt er regelmatig een link gelegd naar een andere website. Reacties en vragen zijn altijd welkom.
28-10-2008
De kracht van volle granen
Volle granen met een schat aan
voedingsstoffen
Granen zijn de
zaden van planten behorende tot de grassenfamilie. Deze eetbare soorten zijn hoofdzakelijk: tarwe, spelt, rijst, maïs, haver, rogge,
rijst, gierst, gerst. Zij kunnen verder aangevuld worden met: boekweit, quinoa, amarant, vlaszaad of
lijnzaad, wilde rijst.
De volle
graankorrel is opgebouwd uit:
de buitenste laag bestaande uit
vezels
het endosperm: de middelste laag of de koolhydraten
de binnenste laag of de kiem
Volle
granen zijn rijk aan vitaminen,
mineralen en phytochemicaliën (lignanen, phytosterolen) en vezels. Deze
heilzame voedingsstoffen zijn gelokaliseerd in de buitenste laag en in de kiem.
Het zijn juist deze twee lagen die worden verwijderd bij het raffineren van
deze granen (het wit maken: zoals bij witte bloem en geslepen witte rijst).
Een dieet
rijk aan volle granen wordt de laatste tijd meer en meer geassocieerd met verminderde risicos op een aantal
chronische ziektes. Volle granen bezitten een unieke samenstelling van
vitaminen, micronutriënten en phytochemicaliën die in synergie mooi samenwerken
om ziektes te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.
Het voorkomen van
ziektes :
Type 2 diabetes of ouderdomsdiabetes:
(diabetes mellitus)
Bij onderzoeken in de VS waarbij de
proefpersonen per dag 3 porties volle
granen aten was het diabetesrisico verminderd met 21-30%
t.o.v. personen die nooit of sporadisch
volle granen in hun dieet hadden opgenomen. In Finland stelde men vast dat 25%
van de bevolking met de hoogste inname van volle granen, 35% minderkans
had op diabetes ten opzichte van de 25% van de inwoners met de laagste inname van deze volle granen. In een
andere studie vond men dat personen met een
hoge inname van volle granen veel minder
insulineresistentie (een aanwijzing tot
het eventueel krijgen van diabetes) ontwikkelden.
Geraffineerde granen en witte bloem
leveren snelle koolhydraten die vrijwel onmiddellijk
worden opgenomen en de
bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Hierdoor
stijgt tegelijkertijd de vraag naar insuline. Op langere termijn kan deze hoge bloedsuiker- en insulinespiegel leiden tot diabetes type 2.
Cardiovasculaire ziektes:
Uit een aantal langetermijn-
onderzoeken in de VS blijkt dat een verhoogde inname van volle granen een
sterke vermindering geeft van coronaire hartziektes enhersenberoerte(20-30%
). Het (volgranen) dieet van de onderzochte personen bestond vooral uit: volkorenbrood, volle ontbijtgranen,
bruine rijst, volle rogge, bulghur, boekweit.
Kanker
Men vindt een kankerreductie bij
personen die een dieet volgen van volle granen.
In Zweden heeft men bij een opvolgingsonderzoek van 61000 vrouwen gedurende15 jaar een vermindering vastgesteld tot 35% van colonkanker van die personen die 4,5 porties volle granen per
dag consumeerden t.o.v. van anderen met slechts
1,5 portie. In een Italiaans opvolgingsonderzoek bij een dieet van volgranenpastas stelde men eveneens een vermindering van kankers van hetspijsverteringsstelsel
vast. Het betreft zowel mond-, keel-, maag- , colon- als rectumkanker.
Intestinale aandoeningen
(ingewanden)
Door het invoeren van geraffineerde
granen in onze voeding heeft men kennisgemaakt
met een nieuwe aandoening nl. diverticulosis
(uitstulpingen of divertikels
in de darmen) eventueel gevolgd door diverticulitis.(ontsteking
van deze divertikels). Een volgranendieet voorkomt deze diverticulosis.
1,2,3,4,5 porties per dag
3 porties per dag is
een minimum om
voldoende gezondheidseffect te hebben. Beter is 4 à 5 porties waarbij je zoveel mogelijk alle geraffineerde granen vervangt door
volle granen.
Vitamine D ,het vervolg : zeer belangrijk voor onze gezondheid
Nog maar eens beklemtonen : Vitamine D, sterk
onderschat en broodnodig voor jegezondheid.
Vitamine D is essentieel bij
de aanmaak van voldoende calcium en
fosfor(botopbouw) in je
organisme. (zie mijn blogpagina : de dikwijls vergeten maar onmisbare
vitamines en mineralen).
Als inwoner van de Benelux
hebben wij dagelijks een hoge dosis vitamine D nodig. Dit wordt door de meeste
van ons onderschat Weinig voedingsmiddelen in onswesters
eetpatroon bevatten vitamine D. Vette
vis(zalm, tonijn, haring, forel,sardienen
) is de beste vitamine D bron, maar de meeste mensen eten dit niet of te
weinig. Er heerst het misverstand dat melk vitamine D zou bevatten. Dit berust
op het feit dat men in de VS vitamine D aan de melk heeft toegevoegd. Bij ons
is dit niet zo.
Eet je geen of weinig vette
vis en loop je minder dan 15 min. per dag in de zomerzon (de winterzon is
onvoldoende en een oude huid maakt weinig Vit.D aan), dan is het aan te raden
om dagelijks een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt zeker voor bejaarden en peuters (extra 5µg per
dag).
Voor bejaarden wordt aangeraden
om dagelijks een vit.D-supplement van 50µg
(2000 Int. Eenh.) in te nemen. Kom je
weinig in de zon en eet je geen of weinig vette vis dan is een dagelijkse dosis van 3000 à 4000 I.E. nog beter. Er bestaat
weinig gevaar voor overdosering.
Een aantal onderzoeken geven
het verband aan tussen een verhoogd risico op botbreuken en een beperkte
vitamine D- inname. Een vitamine
D-supplement incombinatie met extra
calciuminname (en voldoende intense beweging) voorkomteen verdere
afbraak van beenderen en botten bij bejaarden.
Bepaalde studies suggereren
eveneens een verhoogd risico op colon- en borstkanker bij een lage vitamine D-
inname. Voor echte bewijzen hiervoor zijn nog meerdere langetermijn-onderzoeken
nodig.
IJzersterk: voldoende ijzer voor een goede gezondheid
IJzer is
onmisbaar voor het goed functioneren van je organisme. Het is langs je voeding
dat je dagelijks voldoende ijzer moet opnemen. In ons westers dieet is dit voor
de meesten niet moeilijk. Wij eten voldoende vlees, daardoor krijgen wij ook
onze dagelijkse dosis ijzer binnen. Toch zijn er enkele nuances te maken op dit
ijzersterk-verhaal.
De functie van
ijzer in je organisme
IJzer is
één van de meest voorkomende metalen op onze aardbol en onmisbaar voor de
meeste levende wezens. IJzer maakt integraal deel uit van verschillende
eiwitten en enzymen die zorgen voor een optimale gezondheid. Het is een
essentieel bestanddeel van eiwitten die betrokken
zijn bij het zuurstoftransport en bij de regulatie van de celgroei en
differentiatie inje lichaam.
IJzertekort zal zo zorgen voor te weinig zuurstof in je lichaamscellen en resulteren
in oververmoeidheid, passiviteit en
verlaagde immuniteit. Te veel ijzer echter resulteert in vergiftiging en
zelfs de dood.
Ongeveer tweederde van het ijzer in je lichaam vind
je terug inhemoglobine, het
eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof
vervoert naar je weefsels. Kleinere hoeveelheden ijzer bevinden zich in de
myoglobine, een eiwit dat helpt bij de zuurstofvoorziening van de spieren en in
enzymen die assisteren bij biochemische reacties. IJzer is eveneens aanwezig in
eiwitten die dit opslaan en stockeren voor toekomstige behoeften en die dit
transporteren in het bloed. Ijzerstockage wordt gereguleerd door ijzerabsorptie
in je ingewanden.
IJzerrijk voedsel
Er zijn 2
soorten dieet-ijzer : heem- en
non-heemijzer. Heemijzer bevindt zich in de hemoglobine en dus in bloed.
Voedsel dat bloed bevat (vooral vlees en
vis) is dus eengoede ijzerbron.
Dit heemijzer wordt het makkelijkst opgenomen door ons organisme. Non-heemijzer zit in plantaardig voedsel en
er bevindt zich meer ijzer in plantaardig dan in dierlijk voedsel. Goede plantaardige ijzerbronnen zijn alle
soorten bonen, linzen, tofu, sommige volkorengranen zoals
havermout,vokorentarwemeel.
Non-heemijzer wordt echtermoeilijker
door ons organisme opgenomen.
Belangrijk : de
absorptie van ijzer uit je voeding
Bij een
volwassene wordt slechts 10 tot 15% van het
ijzer in je voeding echt opgenomen door je organisme.
Het stockageniveau van ijzer in je lichaam bepaalt mee de absorptie
van het ijzer dat je opneemt uit je voeding. Is deze stockage hoog dan zal
de ijzerabsorptie uit je voeding verminderen , omgekeerd als dit laag is dan
verloopt de absorptie beter. Dit gebeurt om je te beschermen tegen
vergiftiging door een teveel aan ijzer, wat kan leiden tot de dood.
Heemijzer uit vlees en vis (15 tot 35%) wordt -zoals hoger
al vermeld - beter geabsorbeerd dan non-heemijzer
uit plantaardig voedsel.(2 tot 20%)
De absorptie van non-heemijzer
wordt sterk beïnvloed door verschillende
voedingscomponenten zoals :
vleeseiwitten en vitamine C
verbeteren de opname
tannine (in thee, wijn),
polifenolen, calcium en phytaten (in sommige volkorengranen en groenten)
kunnen de absorptie verminderen
sommige eiwitten uit sojabonen
kunnen de opname eveneens belemmeren.
Het is dus belangrijk om met bovenstaande informatie
rekening te houden als:
-
je
ijzerinname langs je dagelijks dieet beperkt is
- je
ijzerverlies groot is: bvb. vrouwen bij sterke menstruatie
-
je
dagelijkse ijzerbehoefte groter is dan normaal: bvb. bij zwangerschap
-
bij
vegetariërs en vooral dan veganisten die alleen non-heem voedingsbronnen
gebruiken.
IJzertekort , hoe kan dit ?
Men heeft enerzijds het gewone
ijzertekort waarbij de hoeveelheden ijzer in je lichaam onder het normale
liggen en men heeft de werkelijke anemie
waarbij je te weinig rode bloedcellen hebt.
Door een verkeerd
dagelijks eetpatroon (bvb .eenzijdige voeding met een lage voedingswaarde
en met veel calorieën, vet- en suikerrijk) wordt geleidelijk een tekort opgebouwd. Op langere termijn kan dit
uitmonden in een echte anemie.
Er zijn bepaalde personen die meer risico lopen op een
tekort :
zwangere
vrouwen, kinderen en meisjes in de puberteit, vrouwen in hun vruchtbare
periode
personen
met een nierfalen ( vooral dialysepatiënten)
babys
met een laag geboortegewicht
veganisten
personen
met een gastrointestinale storing (bvb. ontsteking in de dunne darm)
kunnen soms het nodige ijzer uit hun voeding niet absorberen.
Voor deze groepen moet er extra
aandacht besteed worden aan een gezond
dagelijks dieet met voldoende voedingswaarde,differentiatie en afwisseling,
of de nodige medische behandeling volgen (met eventueel extra toedienen van
ijzer).
Aanwijzingen van ijzertekort en anemie
je
snel moe en zwak voelen
trage cognitieve en sociale
ontwikkeling
bij kinderen
verminderdeschool- en werkprestaties
moeilijk je normale
lichaamstemperatuur kunnen behouden
glossitis
of een ontstoken tong
verminderde immuniteit, vatbaarder voor allerhande
infecties.
Tot slot : opgelet voor te veel ijzer .
IJzer, eens opgenomen, wordt slechts zeer traag uit je
lichaam verwijderd. Ga dus nooit op eigen houtje ijzersupplementen innemen. Raadpleeg
altijd hierover een deskundige/arts die de echte oorzaak van het ijzertekort
tracht te achterhalen. Supplementen kunnen alleen maar bij het vaststellen van een
ernstig ijzertekort of anemie. En zelfs dan is het soms aangewezen om via een
dieetaanpassing op lange termijn je ijzertekort te verhelpen. Houd
ijzersupplementen ook altijd buiten het bereik van kinderen.
(intoxicatiegevaar)
-
2 eetlepels sojasaus, 2 à 3 groentebouillonblokjes,
zout naar eigen smaak
-
Verse tijm
Bereiding:
De wortel en peterseliewortel
raspen en fijnsnijden. De selderij, de porei, de knoflook en de uien
fijnsnijden.
De uien aanstoven met olijfolie
in een grote soeppan. Vervolgens de andere groenten bijvoegen en 3 minuten met
deksel op de pan verder laten stoven.
2,5 liter warm water, de gewassen
spliterwten, de bouillonblokjes en de verse tijm toevoegen. Zachtjes laten
sudderen gedurende 40 minuten. Vervolgens mixen, sojasaus en zout naar eigen
smaak toevoegen.
te veel (vrouwelijke) hormonen in je omgeving, hoe daar mee omgaan ?
Te veel hormonen
in je leefomgeving. Hoe daar op inspelen om je gezondheid te vrijwaren?
Per definitie zullen hormonen in onze omgeving automatisch
interfereren met ons eigen hormonaal systeem. Dit kan nefast zijn voor ons
organisme. Bij laboratoriumproeven met dieren is dit onomstotelijk bewezen. Men
kan vermoeden dat dit ook zo is voor mensen.
Wat kun je in
afwachting doen voor je eigen gezondheid ? hoe kun je deze 'hormonenverstoorders
de baas blijven?
Plastic:
bisphenol
A: wordt gebruikt om conserven te bekleden en in plastic
zuigflessen. Het bevindt zich eveneens in harsen. Bisphenol A reageert als een oestrogeen
(vrouwelijk hormoon). In de pancreas kan het de insulinewerking(insulino-resistance) verstoren.
oude
en beschadigde plastic : door het gebruik van agressieve
detergenten worden nonyphenolen
vrijgemaakt die bij zoogdieren- dus ook bij de mens- zich gedragen als oestrogenen.
de
geur van een nieuwe auto: door iedereen gekend en niet als
onaangenaam ervaren . Het zijn de
phtalaten, die o.a. gebruikt worden in PVC, polyethyleen, bijplastic
speelgoed, voedselverpakkingen, industriële verven, lijmen, detergenten.
Zij blokkeren de werking van de mannelijke
hormonen en androgene stoffen.
Oplossingen : conserven en plastic zuigflessen nooit onderdompelen
of wassen in te heet water en/of met detergenten waarvan de pH-waarde niet
neutraal is. Plastic dozen die ongeschikt zijn voor de microgolf nooit in deze
oven gebruiken voor het opwarmen of bereiden van etenswaren.
Pesticiden:
Herbiciden(onkruidverdelger), fungiciden(schimmelwerend)
en insecticiden(insectenverdelger): orgaanchloorverbindingen
en DDT zijn al lange tijd verboden, toch vindt men ze nog steeds terug in onze
omgeving en bvb. in vis, schaal-en schelpdieren. Hun oestrogeeneffect kan de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.
Oplossingen :
Groenten en fruit zorgvuldig wassen en schoonmaken, verwijdert voor
een deel de contactpesticiden maar nooit volledig. Daarom is het variëren en afwisselen van jevoeding zowel qua herkomst als soort de
beste manier om de maximumlimiet van residus niet te overschrijden.
Andere chemische producten:
PCBs of polychlorobiphenolenzijn al lange tijd verboden, toch vindt
men ze nog steeds terug in ons milieu, vooral in rivieren, kanalen en beken. Zij
reageren als oestrogenen en kunnen het functioneren van deschildklier verstoren.
Oplossing : best geen riviervis eten.
Bepaalde voedingsmiddelen:
Oestrogenen in ons vlees: in
Europa zijn alle hormonen bij de veeteelt verboden, niet in de Verenigde Staten
en Canada. De invoer van dit Amerikaanse vlees is verboden. Maar hoe lang nog?
Oplossing : zoveel
mogelijk vlees uit eigen regio eten.
Soja : bevat plantaardige
oestrogenen (phyto-oestrogenen).
Oplossing : niet te veel sojamelk en andere sojaproducten
drinken of eten. Dit geldt vooral voor kinderen van het mannelijke geslacht.
Snurken: slecht voor je gezondheid en een last voor je huisgenoten
Snurken: een
risico voor je gezondheid en een nachtmerrie voor je huisgenoten
Uit recente studies blijkt dat 1 op de 4 partners van een
snurker op zoek gaat naar een ander slaapvertrek om rustig te kunnen slapen.
Het lijkt wel een echte nachtmerrie(sic) als je s nachts het gezelschap van
een snurker moet verdragen.
Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van het
snurken, maar de grootste oorzaakis een trilling van verslapte spiertjes in
de keel. Bij het ademen passeert de lucht hierlangs en krijg je als
resultaat een als het ware ratelend geluid. De symptomen worden nog verergerd
door overgewicht, een korte nek, én
(toch eigenaardig) het nog steeds bezitten van je keelamandelen (tonsil). Het
is alsof je moet ademen door een strootje.
Wat kan helpen ?
Als
je slaapt niet op je rug gaan
liggen, wel op je linker- of rechterzijde. Door de zwaartekracht
worden de keelspiertjes samen naar beneden gedrukt, en worden ze extra
geraakt door de in- en uitgeademde lucht.
Vermijd ralaxerende middelen voor
het slapen gaan zoals: alcohol
of bepaalde medicamenten.
Neusstrips
die op de neusbrug worden gekleefd en zo de neusgaten verwijden helpen
voor snurken veroorzaakt door een sinusblokkage. Het helpt niet voor
chronische snurkers met slappe keelspiertjes.
Je kunt
een speciale spray gebruiken om een
soort coating op je zachtgehemelte(achter
in je keel) aan te brengen. Het helpt zolang je niet drinkt.
Het aanbrengen
van een mondstuk(wel duur) ,door
je tandarts vervaardigd, zorgt voor meer ruimte in je keel zodat de
passerende lucht je keelspiertjes niet doet trillen.
Je gewicht beheersen. Veel snurkers
zien hun snurken verergeren in de
mate dathun gewicht toeneemt.
Voor hen is snurken zo maar geen vervelend symptoom maar bijna een kwestie
van leven of dood want
Wat is zo gevaarlijk aan dit snurken ?
Twee derden van de chronische snurkers ontwikkelen op
termijn een ernstige slaapapneu. Tussen
twee snurkpassages in valt de ademhaling
stil tot 10 seconden en meer. Gedurende die 10 seconden krijgen je hersenen
geen zuurstof en wordt er geen bloed meer naar je hart gepompt. Op termijn kan
dit hoge bloeddruk en oververmoeidheid
veroorzaken. Als je als snurker s
morgens vermoeid en zelfs uitgeput opstaat, ben je waarschijnlijk een
slachtoffer van deze slaapapneu. In het slechtste geval leidt dit tot hersen-
of hartinfarct.
Een recente oplossing : een beperkte chirurgische ingreep
Het verhelpt het probleem bij de chronische snurkers met
slaapapneu. Door drie tot vijfimplantaatjes (pillars) in je zacht
gehemelte te voorzien, wordt er permanent meer ruimte gemaakt in je keelholte.
De ingreep is minimaal, duurt slechts 15 minuten én is bijna pijnloos. Bij 75%
van de ingrepen is het succes verzekerd.
Maar .:
Toch is deze chirurgische oplossing uiteindelijk maar
symptoombestrijding. Het beste is preventief optreden: een gezonde levenswijze met gezonde voeding en veel beweging zodat je
geen overgewicht hoeft te vrezen en alcoholgebruik (en bepaalde medicamenten) vermijden, zeker in de avonduren.
Pijn vermijden door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk?
Pijn vermijden
door het aanpassen van je dieet , is dit mogelijk ? Voeding die je (chronische
) pijn verergert en soms veroorzaakt.
Als je lijdt aan
artritis (pijn in de gewrichten, roodheid, zwelling ) of aan een hartziekte
dan ben je vertrouwd met de anti-inflammatoire (onstekingsremmende) medicatie.
Maar wist je dat bepaalde voedingsstoffen
de aanleiding kunnen zijn van deze onstekingen.(inflammatie). Zo kan je een
dieet samenstellen dat alleen anti-inflammatoirvoedsel bevat.
Wat is deze ontsteking of inflammatie(inflammation)?
Een lokale reactie van je lichaamsweefsel op irritatie, een
kwetsuur of infectie. De symptomen zijn vooral: pijn, zwelling, roodheid en soms functieverlies van het betreffende
weefsel of orgaan. Bvb. de onmogelijkheid om een bepaald gewricht (soepel en
pijnloos) te bewegen.
Klassieke anti-inflammatoire behandeling
bestaat uit rust,
lichte oefeningen, gewichtsbeheersing, stretching en medicatie om de ontsteking te bedwingen en de pijn teverminderen
Vermijd pro-inflammatoir voedsel
Dit voedsel verergert de pijn en de onsteking. Het gaat over:
-
voedsel bereid
met verzadigde vetten of transvetten zoals fast food , vette vleeswaren
- bereide
vleeswaren (charcuterie) die altijd nitrieten en/of andere chemicaliën
bevatten.
-
Volle
melkproducten
-
suikerrijk
voedsel.
-
Groenten van de nachtschade-familie
zoals : aardappelen, tomaten, paprikas, pepers, aubergines. Deze groenten
bevatten solanine (een alkaloïde).
Solanine kan optreden als een
triggeren pijn induceren voor personen die daarvoor gevoelig zijn. Het is
aan te raden om deze groenten een aantal weken uit je dieet te schrappen. Zo
kan je vaststellen of daardoor je pijn vermindert en je gevoelig bent voor deze
alkaloïde.
Water en dehydratatie
Onvoldoende drinken
verergert je pijn en de inflammatie. 1.5 liter vochtinname per dag is een
minimum. Vermijd (te veel) alcohol, dit werkt vochtafdrijvend en bevordert de
uitdroging.
Zie ook mijn blogpagina : moe en lusteloos,drink je wel
voldoende water of ander vocht ?
Goede vetten en oliën
Omega3 essentiële
vetzurenwerken gunstig op het
verminderen van de pijn, de zwelling en de roodheid. Je vindt ze vooral in vette vissoorten zoals zalm, makreel,
sardientjes, haring, tonijn, forel.,
in walnoten, lijnzaadolie.
Goede eiwitten
Mager gevogelte, vis, (soja)bonen, tofu, sojamelk
Koolhydraten en vezels
Zorg voor volwaardige
koolhydraten: volgranenbrood,
volkorenpasta en rijst .
Eet dagelijks vijf
porties groenten en/of fruit.
Eet regelmatig bessen
zoals bosbessen, aardbeien, braambessen, frambozen zij bevatten
phytochemicaliën en anti-oxidanten die sterk anti-inflammatoir werken.
Allergieachtige reacties op bepaalde voedingsmiddelen
Sommige personen reageren overgevoelig op bepaalde
voedingsmiddelen met pijn, zwelling en roodheid (anderen met hoofdpijn of
diarree). De best gekende zijn : melk , tarwe-eiwitten,
soja, eieren. Dit is zeer
persoonsgebonden. Zelfs schijnbaar gezonde voedingsmiddelen(bvb.
citrusfruit,bananen) zijn voor sommigen inflammatoir. Door een eliminatie-dieet
kan je dit uittesten.
Tot slot : enkele anti-inflammatoire dieettips
Algemeen : kies altijd voor vers bereid voedsel
Ontbijt:
bvb. muesli (havermout) met verse bessen en een glas sojamelk
Eet
geen gefrituurde gerechten
Drink
veel water of eventueel aangelengd bessensap of slappe kruidenthee.
Eet
meer vis in plaats van (rood) vlees
Tussendoortjes
doe je best met fruit, groenten, noten, zaden in plaats van koek en
snoepjes
Meditatie en relaxatie : zo kom je weer meer bij jezelf
Meditatie en relaxatie : zo kom je
weer meer bij jezelf
Altijd bezig, haastig en actief :
wij leven in een wereld die staat voor:
zoveel mogelijk doenin een zo kort
mogelijk tijdsbestek. Niets is onmogelijk, alles kan. De andere kant van
deze medaille is het zoeken naar
ontspanning, stressvermindering, op tijd en stond uit de bol gaan. Maar aan
de echte rust en kalmte komt men niet toe. De meeste mensen bewegen zich
constant tussen deze twee uitersten (als een slingerbeweging) van:
actie/stress/gedrevenheid enerzijds en ontspannen/plezier maken/uit de bol gaan
anderzijds. Dit is een ideale kweekbodem
voor: angsten, overdreven stress, piekeren, altijd bezorgd, nervositeit tot
depressie en lichamelijke klachten en ziektes toe. Het echte antwoord op
deze uiteindelijk ondraaglijke manier van leven
ligt in onszelf. Stil blijven
staan bij je eigen innerlijke zelfen
dit kan o.a. door meditatie.
Meditatie lijkt moeilijker dan het
is. Eigenlijk is mediteren een vorm van bewuste relaxatie. Eenvoudig door je pijn de baas te worden
tijdens een bezoek aan de tandarts, of door je angst te bedwingen tijdens een
mondeling examen ben je al bezig met meditatie.
Om je te helpen: je start
best met je aandacht te richten op je ademhaling.
De inspanning om je volledig te richten op je ademhaling zorgt ervoor dat je geest afgeleid wordt van degedachtestroom - die je geest en de
bijhorende gevoelens constant tracht te overmeesteren - en zo te komen tot rust en kalmte. Regelmatige
herhaling van deze inspanning, om je gedachtegang te stoppen en je geest te zuiveren,
resulteert in een meditatieprocesmet eeneigen energie. Dit leidt uiteindelijk tot sereniteit, kalmte en rust.
Er zijn vele manieren om te
mediteren. Deze keuze kun je zelf maken door het volgen bvb. van een
aantal sessies bij een goede leermeester. Kijk even op het Internet, je vindt
daar voldoende aanbod.
Belangrijker is de toewijding, het geloof (eens je gekozen hebt) en de tijd die je vrijmaakt voor deze dagelijkse meditatie. Het wordt zoals
eten en drinken.
Je komt los van het hier-en-
nu-moment en gaat op in je eigen
gevoelens en je eigenstezelf.
Je weent en je lacht, je voelt verdriet en tevredenheid. Op sommige momenten
zul je in slaap vallen en volkomen verfrist wakker worden.
Tijdens je meditatie is er geen goede of slechte manier van optreden. Dit is jouw tijd. Jeverdient deze persoonlijke aandacht ten
volle. Je legt jezelf in de watten. Je houdt van jezelf. Zo kom je tot rust en kalmte, je voelt je
opgenomen in het groter geheel, en je laadt je op met positieve energie. Je
komt terug tot jezelf en tot de echte realiteit van het leven
Wat zei die wijze man op de berg op de vraag: waarom leven wij?Wat is de zin
van het leven?: ga op zoeknaar jezelf, het antwoord ligt in jezelf.
Ga ook eens naar mijn blogpagina :
tai chi en de omgekeerde
buikademhaling.
Calcium voor gezonde botten en beenderen: calciumrijke voeding
Calcium voor gezonde botten en beenderen
: calciumrijke voeding
lees eerst
mijn blogpaginas :
melk, de witte motor
osteoporose, broze
beenderen, calcium en melk, het vervolg
Om
broze botten op latere leeftijd te voorkomen is het o.a. nodig om dagelijks voldoende calciumrijke voeding te gebruiken ( samen met voldoende vitamine D
en regelmatig intense en gevarieerde beweging) . In de Verenigde Staten stelt
men dat een volwassene best 1000 mg calcium per dag in zijn voedsel voorziet .
Men gaat er vanuit dat hiervan slechts
30% (300mg) wordt opgenomen in
het bloed en zo naar de botten en beenderen wordt versast. Het overige calcium gaat
weer langs ons spijsverteringsstelsel naar buiten.
Daarom
is het belangrijk om elke dag in je dieet calciumrijk voedsel te voorzien. Je
kunt een keuze maken tussen verschillende soorten voedsel. Het beste is om gevarieerd en afwisselend te kiezen uit
onderstaande mogelijkheden:
Melk en yoghurt, liefst de magere versie gebruiken (volle en
halfvolle bevat te veel verzadigde vetten en is daardoor slecht voor hart
en bloedvaten).
Kaas, hier ook best de magere of halfvette soorten eten.
Sojamelk en sojakaas(tofu) verrijkt met calcium
Hele sardientjes in blik (ingeblikte vis met graten)
Zalmmoten in blik (idem)
De koolsoorten: boerenkool, broccoli, spruitjes, Chinese kool,
raapkool
Sesamzaadjes en sesampasta (tahin)
Bonen en erwtjes
Spinazie
Havervlokken (in ongesuikerde muesli bvb.) of havermout
Gedroogde vijgen
Amandelen
Deze
opsomming is niet uitputtend, er zijn ongetwijfeld nog andere die ook waardevol
zijn op vlak van calciumrijkdom. Maar ja dit zijn de meest gangbare en best
gekende tot nu toe.
Onze
lichaamscellen worden regelmatig belaagd door bacteriën en virussen. Een andere minder gekende bedreiging voor ons
lichaam zijn bepaalde chemische stoffen: vrije
radicalen genoemd. Zij zijn in staat om cellen en zelfs genetisch materiaal te beschadigen. Vrije radicalen
zijn een onvermijdelijk bijproduct bij de omzetting
van voedsel in energie. Andere zitten gewoon in het voedsel dat je eet of in
de ingeademde lucht of door de actie van het zonlicht op de huid en in de ogen. Vrije radicalen hebben een grote honger naarelektronen die ze stelen van de omliggende substanties die deze
voortbrengen.
Maar
gelukkig zijn wij niet machteloos
tegen deze vrije radicalen. Ons lichaam maakt hopen moleculen aan die vrije
radicalen smoren, uitdoven zoals water vuur dooft, of verslinden zoals je het wilt
uitdrukken. Ook worden vrije radicalenvechters uit ons voedsel gehaald en zij
voegen zich samen tot de alomgekende antioxidanten.
Er zijn honderden substanties die kunnen optreden als antioxidant. De best gekende en meest
gangbare zijn : vitamine C, Vitamine E, bètacaroteen, selenium, magnesium, flavonoïden, fenolen, polifenolen, co-enzyme Q10, fitoestrogenen.
Antioxidanten kunnen niet
alleen acteren
Maar
antioxidanten omschrijven als een eenvoudige substantie is misleidend en
onjuist. Antioxidant kan je beter omschrijven als een chemische eigenschap: kunnen optreden als een elektronendonor.Zo kan eenzelfde
substantie naargelang de situatie en omgeving acteren als een anti-oxidant maar ook als een pro-oxidant. Een andere misvatting is
dat antioxidanten onderling verwisselbaar zijn. Elke antioxidant heeft unieke chemische enbiologische eigenschappen en zo zijn eigen unieke acteertalent. Zij treden op als delenvan en
behorend tot netwerken die ieder uit verschillende substanties of
substantie-families zijn samengesteld en allen hun eigen rol vervullen. Dit
betekent dat geen enkele eenvoudige substantie (die wij nu antioxidant noemen
-bvb vit.E) het werk kan doen van het gehele netwerk.
Er was eens in de jaren 90
In
de jaren 90 was men enthousiast over de
ontdekking van deze nieuwe substanties, die in staat zouden zijn om ziektes te voorkomen zoals daar zijn : kanker, hartfalen, aderverkalking, veroudering,
alzheimer, ouderdomsgerelateerde oogziektes enz... Het was de voedingssupplementen-industrie
die beperkte onderzoeken aangreep om
deze substanties te promoten en alle
zogezegde (niet echt bewezen) eigenschappen in de verf te zetten. Maar
ondertussen weet men door degelijke
follow-up onderzoeken dat deze single
antioxidanten weinig tot geen effect hebben.
En wat nu in 2008? Wat is het resultaat?
Vrije radicalen dragen zeker bij tot het
ontstaan van chronische ziektes zoals kanker, hartziektes,
ouderdomsoogziektes, alzheimer. Dit betekent echter niet dat substanties met
antioxidant-eigenschappen deze ziektes kunnen voorkomen, zeker niet als ze uit hunnatuurlijke omgeving worden geïsoleerd en
zo worden toegediend. Uit al die onderzoeken kan men niet concluderen dat
deze single-antioxidanten invloed hebben op deze moderne beschavingsziekten.
Waar
men nu, anno 2008, meer van overtuigd is: dat een dieet van fruit, groenten en vollegranen- die rijk zijn aan netwerken van antioxidanten en hun
helpermoleculen- beschermt tegen deze beschavingsziektes.
Een alternatieve
en nieuwe voedselpiramide voor een gezond leven
Deze alternatieve voedselpiramide(klik op de foto voor een grotere versie) is gebaseerd op de
laatste wetenschappelijke inzichten en is ontwikkeld door de Harvard school of
public health in de V.S. van Amerika.
Zes aanbevelingen vanuit deze piramide:
1. zorg
voor voldoende beweging en
activiteit
2.
focus je
niet op calorieën maar wel op specifieke
voeding, voedingsstoffen en voedselkwaliteit.
3. eet
hoofdzakelijk voedsel van plantaardige
oorsprong zoals groenten,bonen, erwten,linzen, fruit, volle granen, en
gezonde vetten (zie mijn blogpagina :vetten in je voeding)
4. vermijd
zoveel als mogelijk rood vlees, geraffineerd voedsel, gesuikerde dranken, zoute
snacks.
5. als
je dierlijke eiwitten eet neem dan gevogelte
en vis.
6. neem
regelmatig een multivitamine, maar hou het beperkt.
Wat nu volgt zijn de
bouwstenen van deze nieuwe voedselpiramide :
1. Volle
granen:je dagelijkse energie haal
je uit het eten van koolhydraten. De
beste koolhydraten zijn volle granen zoals bruine
rijst, havervlokken, volkorenbrood,
volkerenpastas. De volle granen zorgen ervoor dat je bloedsuiker- en
insulinespiegel niet te snel stijgt en plots weer daalt. Dit in tegenstelling
tot de geraffineerde granen (zoals witte rijst en wit brood). Deze betere
controle over je bloedsuiker en insuline voorkomt
dat plotse hongergevoel en de ontwikkeling van type 2 diabetes. Recente onderzoeken suggereren eveneens
dat een dieet rijk aan volle granen beschermt tegen hartaandoeningen.
2. Gezonde
vetten en oliën: betekent onverzadigde
vetten zoals in: olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, sojaolie,
raapzaadolie, arachideolie, plantaardige margarines zonder transvetten, noten, zaden,
avocados, vette vis (o.a.zalm, makreel, sardienen, haring, tonijn). Deze
gezonde vetten zorgen voor een betere
cholesterolspiegel op voorwaarde dat ze vervanger zijn van de verzadigde
(vooral dierlijke) vetten. Ze kunnen ook potentiële en plotse (dodelijke) hartritmeproblemen voorkomen.
3. Groenten
en fruit : het eten van groenten en fruit heeft vele gezondheidsvoordelen op lange termijn :
het vermindert de kansen op een hartaanval en infarct ; voorkomt een te hoge
bloeddruk; beschermt mogelijk tegen bepaalde vormen van kanker; je vermijdt
cataract en maculaire degeneratie
(oorzaken van gezichtsverlies bij ouderen boven de 65 ) ; beschermt je
tegen divertikels (uitstulpingen) in je darmen en het brengt variatie in je
dagelijkse dieet.
4. Noten,
zaden, bonen, erwten, linzen en tofu: zij zijn een goede bronvan vezels,
eiwitten, vitamines en mineralen. De meeste noten bevatten ook gezonde
(hoofdzakelijk onverzadigde) vetten.
5. Vis,
gevogelte en eieren: zij zijn een belangrijke bron van eiwitten. Vis, vooral vette vis (o.a. zalm, makreel ,
sardienen, haring, tonijn ), bevat omega
3 vetten die helpen om je hart gezond te houden. Vis is de belangrijkste bron van Vitamine D en Jodium.
(zie mijn blogpagina : de vergeten vitamines). Personen met een hartziekte of
met diabetes beperken zich best tot maximum 3 eieren per week (omdat zij vrij
veel cholesterol bevatten).
6. Zuivel,
vitamine D, calcium : calcium is onmisbaar voor een gezond
beendergestel (en voor een goede werking van je hart). Calcium kan je halen uit zuivelproducten zoals melk, yoghurt,
kazen of door een calciumvoedingssupplement.
Maar volle melkproducten zijn een bron van verzadigde vetten. 1 glas volle melk
bevat evenveel verzadigd vet als 4 plakken spek . Daarom is het best om magere melkproducten te gebruiken. Als
je niet van melk houdt of je hebt een lactoseintolerantie of melkallergie dan
zijn er nog andere manieren : hele
sardientjes (in blik) en witte bonen, havervlokken en sesampasta (tahin)
bevatten ook veel calcium. Vitamine D
eveneens onmisbaar voor stevige botten en beenderen haal je best uit vis en uit dezomerzon op je huid, of eventueel als een
vitamine D-supplement
7. wees
spaarzaam met rood vlees , boter, geraffineerde granen- zoals witte rijst,
pasta, brood- suiker en zout: zij zijn aanleiding tot gewichtstoename,
hartaandoeningen en diabetes.
Vergeet
calorieën en zorg voor kwaliteit
Deze nieuwe voedselpiramide geeft
geen advies over hoeveel je moet/mag eten maar wel over hoe je best eet. Het basisconcept is dat deze piramide aangeeft dat
je best het meestevoedsel kiest uit de basis van de piramide
en hoe hoger je opklimt hoe minder van deze soorten voedsel je best eet. Daardoor
is dit een flexibele voedingspiramide waardoor verschillende voedselkeuzes mogelijk zijn binnen gevarieerde eetstijlen.
Een veganist zal dan kiezen voor zijn eiwitten tussen noten, bonen, erwten,
tofu, aangevuld met een multivitamine en eventueel extra vitamineD-supplement.
Een niet-vegetariër kiest waarschijnlijk voor vis, gevogelte,zuivel en
eventueel als variatie bonen, erwten, tofu en beperkt rood vlees.
Look en verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Look en zijn
verwanten, wat doen ze voor onze gezondheid ?
Door sommigen wordt look(allium sativum) alom geprezen voor
zijn gunstige effecten op de gezondheid. Meestal ontstaat dit vanuit een aantal
(laboratorium)onderzoeken die bepaalde gunstige effecten aantonen zoals
bloeddrukregelend, cholesterolverlagend, kankervoorkomend, antioxidant enz
Nochtans zijn deze onvoldoende om wetenschappelijk bewijs te leveren. Het zijn
beperkte en/of kortetermijnonderzoeken.
Toch is look een interessant voedingssupplement dat je gezondheid
ten goede komt. Het is echter geen
alternatief voor een gezonde levensstijl ( een evenwichtige voeding en
regelmatige beweging). Het is wel een
aanvulling op deze levenswijze.
Twee componenten van look en hun effecten zijn het vermelden
waard:
Allicine:
heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het
ontstaat pas bij het fijn hakken of
raspen van rauwe look. Hoe fijner je hakt of raspt hoe meer allicine
wordt aangemaakt. Maar helaas verdwijnt het ook weer snel (zeer vluchtig)
bvb. bij opwarmen of koken. Maar
let op: rauwe look is zeer krachtig en sommigen zijn er allergisch voor.
Diallyl
sulfide : is minder krachtig maar minder vluchtig dan
allicine. Zijn eigenschappen blijven
bestaan na koken of bakken. Ook hier moet je wel fijnhakken of
raspen om de goede effecten te krijgen. Diallyl sulfide heeft een
gunstige invloed op de
bloedsomloop, het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem. Toch
blijft deze invloed maar enkele
uren bestaan. Dus wil je effect hebben op je gezondheid dan moet je de
inname verdelen over verschillende momenten van de dag.
Vetten vermijden in je voeding, niet verstandig en ongezond ?
Zo weinig mogelijk vetten in je
voeding , is dit wel zo gezond ?
In de media is zo slank mogelijk het ideaal. Dit geldt vooral voor vrouwen. Vele vrouwen proberen hieraan te voldoen
door hun voeding aan te passen. Dit betekent o.a. zo weinig mogelijk vetten
eten. We kennen toch allemaal de 0%vet
reclame.
Nochtans mogen in een evenwichtige en volwaardige voeding de vetten niet
ontbreken. De hersenen bvb. kunnen maar goed functioneren (en bij kinderen
voldoende ontwikkelen) als ze voorzien worden van de nodige vetten (vooral ook
omega3). Vetten zijn essentieel voor hetgoed functioneren van je lichaam.
Maar niet alle vetten zijn gezond. Belangrijk is om de juiste keuze hierin
te maken. Een overzicht van de verschillende soorten vetten:
1. onverzadigde
vetzuren
a. de
poly-onverzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren
i.
omega 6: bvb. in
maïs-, sesam-, sojaolie, zonnebloemolie ii.
omega 3: bvb. in
zalm, haring, sardines, forel, makreel, tonijn, lijnzaadolie, walnoten,
sojaolie
b.
de mono-onverzadigde of enkelvoudig onverzadigde
vetzuren: in olijfolie,zonnebloemolie, noten, avocado
Dit zijn de
goede vetten en oliën die je best in je dagelijks dieet opneemt. Je vindt
ze dus vooral in plantaardige olie,
noten, vette vis
2.
verzadigde vetzuren:
dit zijn
vetten die gemakkelijk stollen . Je kunt
ze het best herkennen na afkoeling
in de koelkast want dan zijn ze hard.
Dierlijke vetten bvb. bestaan hoofdzakelijk uit verzadigde vetten. Alle
vetten en oliën zijn samengesteld uit zowel verzadigde als onverzadigde
vetzuren. Roomboter bvb. bevat 60% verzadigd vet, terwijl de meeste
plantaardige oliën ongeveer voor15% bestaan uit verzadigd vet. Maar ook palmolie, kokosolie en cacaoboter zijn
voor het grootste deel verzadigd. Cacaoboter wordt aangewend in chocolade terwijl
palm- en kokosolie wordt gebruikt in industrieel
bereide koekjes, gebakjes, pizza en taarten.
Verzadigde
vetten verhogen de slechte cholesterol (LDL) in je bloed en verlagen degoede (HDL-cholesterol). Het risico op verstopte aders neemt toe.
Het is aan te raden om een aantal voedingswaren
in je dieet sterk te beperken: o.a. Vet
vlees en charcuterie, volvet kazen, volle melkproducten, ijsjes, room, boter
3.
transvetzuren:
transvetten
zijn gemanipuleerde oliën die door
een chemische bewerking (hydrogenatie)
worden veranderd in vaste vetten. Het gebruik van gedeeltelijk gehydrogeneerde
oliën in bepaalde (bereide) gerechten zorgt ervoor dat deze voedingswaren
langer vers blijven.
Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat deze
transvetten de slechte cholesterol (LDL)
in het bloed verhogen en tegelijkertijd de goede cholesterol (HDL) verlagen. Het risico op een hart-en vaatziekte (verstopte
aders) neemt hierdoor toe.Voor je cholesterol zijn zij nog slechter dan
verzadigde vetten. Het is best om deze transvetten zoveel als mogelijk te
vermijden. Sommige frituren en snackbars gebruiken nog transvet om te bakken.
In Nederland kan men op www.friturenindehoreca.nl
nakijken welke zaken frituren in gezond
vloeibaar vet en geen transvetten gebruiken.
Recente wetenschappelijke onderzoeken wijzen erfelijkheid aan als de oorzaak van gevoeligheid voor hoofdpijnen Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijnen hebben alle belang
bij het zoveel als mogelijk verminderen van de frequentie, de intensiteit, en hevigheid van de pijnen.
Door je levensstijl
aan te passen kan je de risicos op een nieuwe hoofdpijnaanval vermijden of toch zeker verminderen. Dit is natuurlijk makkelijker
gezegd dan gedaan. Toch is het mogelijk om kleine veranderingen in je
levenswijze aan te brengen, zeker als je vaststelt dat dit resultaat heeft.
Waarover gaat dit:
je
dagelijkse levensstijl aanpassen:
een regelmatig
slaappatroon aannemen. Ga elke dag op hetzelfde tijdstip slapen en sta s
morgens op dezelfde moment op
voldoende bewegen
een drietal keer per week gedurende 30 minuten- en op regelmatige basis
neem een evenwichtig ontbijt en eet een lunch en
avondmaal. Geen maaltijden overslaan!
Probeer stressituaties
te beperken en/of verminderen. Conflictsituaties op een kalme manier
oplossen.
het
vermijden van hoofdpijn-triggers:
Een trigger is een aanleiding (en geen oorzaak) om een
hoofdpijnaanval te krijgen. (zie ook mijn blogpagina: hoofdpijn en voeding). Triggers zijn persoonsgebonden. Een
zelfde trigger geeft hoofdpijn bij de ene persoon maar niet bij een andere.
Een trigger veroorzaakt ook niet elke keer een aanval bij dezelfde persoon.
Op het ogenblik dat je je eigen
triggers hebt ontdekt is het makkelijk om ze te vermijden en zo je
hoofdpijnaanvallen te verminderen.
De meest voorkomende en best
gekende hoofdpijn-triggers:
een maaltijd overslaan, te snel eten
bepaalde voedingsmiddelen: oude kaas, noten,
bereide vleeswaren, smaakversterkers, cafeïne, rode wijn (zie mijn blogpagina:
hoofdpijn en voeding)
sommige medicamenten (navraag bij je dokter, of
lees de bijsluiter)
veranderingen in je slaappatroon: te weinig, te
veel, je overslapen
weersverandering
helder of scherp licht
bepaalde geuren of stank: smog, uitlaatgassen,
parfums, vluchtige oplosmiddelen
(plotse) verandering van je hormonenspiegel
(vooral oestrogenen): bvb. bij de menopauze
stress op je werk en/of thuis
het plots wegvallen van stress: bvb. weekends(alomgekende
weekendhoofdpijn), vakantie, het beëindigen van een stressvolle opdracht
te veel (fysieke of mentale) inspanning in één
keer
Elke morgen een ontbijt: noodzaak voor je gezondheid ?
Elke morgen een
goed ontbijt : overroepen of absoluut nodig voor je gezondheid?
Het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag? Maar wie
heeft s morgens voldoende tijdom rustig te ontbijten? Zo lang
mogelijk in je bed blijven en dan snel een kop koffie en naar je werk. Dit is
het meest voorkomende scenario. Toch beweren sommige wetenschappers dat een
gezond ontbijt de beste manier is om je dag te beginnen.
Ze hebben overschot van gelijk wat betreft kinderen en adolescenten. En wat doe je
als je iemand bent die s morgens geen
honger heeft en geen hap door zijn keel kan krijgen? Moet je dan toch maar
in naam van je gezondheid van alles door je keel proppen? Ieder mens met
gezond verstand weet dat dit zeker niet goed is om je dag te beginnen.
Louter wetenschappelijk zijn er weinig aanwijzingen dat het
geheugen niet optimaal functioneert op een lege maag. Kinderen leren een beetje
slechter als ze met een lege maag op school zitten maar het verschil is klein. Het belang van een ontbijt ligt vooral in
het feit dat jehiermee voorkomt dat
je later op de dag allerhande rommel gaat eten met veel vet en suiker in.
(koekjes, chocolade, worstjes, koffiekoeken enz )
Volkerenboterhammen eten om 7 uur s morgens is gezonder dan
puddingkoeken of andere gevulde koeken om 10 uur. Maar als je zo vroeg nog geen
trek hebt hoef je je niet vol te stoppen. Je doet je boterhammen in een
brooddoos en eet ze gewoon later in de voormiddag op.
Een evenwichtig (eventueel uitgesteld) ontbijt heeft op
lange termijn een aantal gezondheidsvoordelen:
je
consumeert meer mineralen en
vitamines en minder vet en cholesterol
je
hebt meer controle over je gewicht
je cholesterolspiegel is lager en het
risico op hartaandoeningen wordt kleiner.
Om een gezond en
evenwichtig ontbijt samen te stellen kies je telkens 1 item uit drie
voedingsgroepen van de volgende vier :
fruit en groenten: liefst vers.
Kleinfruit (alle soorten bessen) bevat de meeste voedingsstoffen . Sappen
zijn beperkt voedzaam. Beter fruit en groenten in zijn geheel eten.
granen: volle granen, de volledige graankorrel eten. Bvb.
volkerenboterhammen, havermoutvlokken, muesli zonder suiker
Eiwitten: eitjes (gekookt, roer-,
gebakken), mager vlees (bvb.kippewit, kalkoen). Vis (zalm, tonijn,
makreel). Eieren zijn voedzaam, bevatten verschillende vitamines (o.a. A
en D) en mineralen. Eieren zijn cholesterolrijk. Hierover bestaat de
misvatting dat het eten van eieren je cholesterolspiegel zou verhogen.
Wetenschappers hebben ondertussen aangetoond dat niet het eten van
cholesterolrijk voedsel je cholesterol verhoogt maar wel het eten van
voedsel met verzadigde vetten.
Angst is een normaal alarmsysteem om je te verwittigen bij gevaarlijke
situaties. Maar in onze moderne samenleving komt angst meer en meer
plots op zonder aanwijsbare reden- en valt volledig buiten
de controle van de persoon.
Het jaarlijkse verbruik in België van angstonderdrukkende
medicatie is angstaanjagend (?-sic) en gaat nog elk jaar in
stijgende lijn .De meeste mensen hebben een hectisch leven en
krijgen elke dag opnieuw een overdaad aan indrukken te
verwerken. Stressvolle situaties en momenten zijn er in
overvloed
Stress en angst:
stress kan voortkomen uit eender welke situatie en gedachte die
op hun beurt aanleiding kunnen geven tot frustratie, boosheid of angst. Wat
voor de ene persoon stressvol is, is dit niet voor de andere. De echte
oorzaak of bron van de angst, die het gevolg is van
stress, wordt meestal nietonderkend door de betreffende persoon,
wat meteen de angst nog kan vergroten. Stress is op zich een
motivatie om actie te ondernemen. Maar te langdurige en/of extreme
stress is schadelijk en kan angsten (en paniek)
teweegbrengen.
Angstsymptomen :
Angsten veroorzaken allerhande onaangename en vervelende lichamelijke
symptomen, die op hun beurt de angst nog versterken, zoals: zweten, beven,
spierspanning, hoofdpijn, droge mond, moeilijk slikken, buikpijn (dit
laatste meestal uitsluitend bij kinderen).
Naargelang de persoon komen daar nog andere mogelijke symptomen bij
zoals: duizeligheid, snelle of onregelmatige hartslag, versnelde ademhaling,
vermoeidheid, diarree, frequent plassen, slecht slapen, nachtmerries,
verminderde concentratie, irritatie, seksuele problemen.
Angst en paniek :
De twee belangrijkste verschijningsvormen van angst zijn
·
de eerder chronische
vorm waarbij een altijd aanwezige basisangst voor
alles en nog wat je leven beperkt en vergalt..
·
de acute vorm van paniekaanvallen, die
plots en onverwacht opkomen.
Wat doe je eraan ? Hoe help je jezelf? :
1.
je levenswijze,
-stijl aan een kritische blik onderwerpen en daaraan sleutelen: voldoende
slapen, tijd nemen voor hobby en familie en vrienden, niet altijd willen
werken, evenwichtig en gevarieerd eten, alcohol- en cafeïnegebruik beperken,
niet roken, voldoende bewegen of sporten.
Tracht jezelf en je omgeving te
relativeren, alles in handen houden en sturen is onbegonnen werk. Een perfect
leven opbouwen is onmogelijk, leren aanvaarden dat alles onvolmaakt is en zal
blijven is een eerste stap naar loslaten en ont-spanning (hoe Oosterlingen
hun leven gestalte geven).
2.
leer de gepaste
ontspanningstechniek en pas deze regelmatig toe in je dagelijks leven:
bvb. meditatie, yoga, tai-chi, progressieve spierrelaxatie, ademhalingsrelaxatie,
acupressuur, biofeedback. Meer informatie hierover:
tai-chi: zie
mijn blog-pagina: tai-chi en de omgekeerde buikademhaling.
ademhalingsrelaxatie: blog-pagina:
buikademhaling
acupressuur: zie
mijn pagina: angst-en paniekaanvallen,sea of tranquility, hoe een Amerikaanse militair die in Irak heeft
gevochten zijn angst- en paniekaanvallen onder controle houdt
Hoofdpijn kan zo ernstig zijn (worden) dat ze je persoonlijk leven volledig kan bepalen
en domineren. Hoeveel pijnstillers worden er jaarlijks niet geslikt om
hoofdpijn te verlichten. In Amerika is ze goed voor 18 miljoen doktersbezoeken per jaar.
Erfelijkheid
als voornaamste oorzaak:
Dokters gaan er tegenwoordig van uit dat de voornaamste oorzaak ligt bijde erfelijkheid. Het is als een voorbestemd zijn voor het krijgen van hoofdpijn.
Wat niet betekent dat je het later ook effectief gaat krijgen. Je kunt het zien
als een soort van drempel waarmeeiedereen is geboren .Bij een hoge drempel zal je later in je leven geen last hebben van hoofdpijn. Geen
enkele hoofdpijn trigger(aanleiding)
zal sterk genoeg zijn om je pijn te bezorgen. Bij anderen is er een voldoende
hoge drempel om slechts occasioneel
hoofdpijn te krijgen bij extreme
triggers zoals ernstige stress of
slaaptekort. Zij die echter een lage
drempel meekrijgen zijn zeer gevoelig aan allerhande en diverse triggers en hebben regelmatig hoofdpijn.
Voeding als
weinig gekende hoofdpijn trigger:
De best gekende potentiële hoofdpijn
triggers zijn : stress,
slaaptekort, sterke geuren, scherp
en helder licht, weersverandering. Maar wat de meeste mensen niet beseffen
en weten is dat de meest eenvoudige en voor de hand liggende oorzaken van
hoofdpijn bepaalde voedingsmiddelen
zijn die wij dagelijks eten. Door deze voedingsmiddelen
uit je dieet teschrappen ben je
op een vrij snelle en toch efficiënte manier van de meeste en soms alle
hoofdpijnen verlost. Zo vermijd je het risico op bijwerkingen van sterke
pijnstillers en andere medicamenten die gebruikt worden om je pijnen te
verlichten. Want medicijnen bezorgen hoofdpijnlijders bij frequente inname nog meer
bijwerkingen dan bij gewone mensen.
Het opsporen van het storende
voedingspatroon:
Uiteraard zijn niet alle hoofdpijnlijders gevoelig voor voedsel-triggers. Maar om zekerheid
hierover te hebben is het aangewezen om je dieet onder de loep te nemen. Het
beste kan dit door het opzetten van een
eliminatiedieet. Je start met het weglaten van alle voedingsmiddelen die
verdacht zijn. Systematisch voeg je per keer één voedingsmiddel toe aan je
dagelijks dieet. Zo ontdek je het (de) voedingsmiddel(en) die je hoofdpijn
bezorgen en is het eenvoudig om deze voor altijd uit je dieet te schrappen.
Verdachte voedingsmiddelendie
hoofdpijn kunnen veroorzaken:
1. Amines
die in ons lichaam verantwoordelijk
zijn voor het uitzetten en inkrimpen van de bloedvaten zouden bij sommige
personen hoofdpijn veroorzaken. Meer specifiek tyramines zijn de hoofdverdachten. Tyramines zijn o.a. aanwezig in chocolade , noten, kaas, sommigevleeswaren, azijn, lever, gistextract.
2. Bewaarmiddelen
zoals nitriet, sulfiet . Bereide vleeswaren behouden zo hun mooie
rode kleur. Sulfiet wordt toegevoegd aan wijn
om ze beter en langer te bewaren.
3. Kunstmatige
zoetstoffenaspartaam en sacharine. Ze worden toegevoegd aan bijna
alle light dranken en snoepjes.
4. Smaakversterker
monosodiumglutamaat (MSG, E621).
Wordt gebruikt in vele bereide gerechten, bereide vleeswaren, charcuterie,
bouillonblokjes voor de soep, in light producten om ze meer smaak te geven
door het gebrek aan vetstof. Gekend is het Chinese restaurant syndroom (CRS),
waarbij naast hoofdpijn ook andere symptomen kunnen optreden (zie mijn blogpagina:
umami de vijfde smaak)
5. Tot
slot : andere gekende hoofdpijntriggers zijn o.a. : bananen, citrus fruit , sojabonen, sojamelk,sojalecithine, sommige
melkproducten, tomaten
Vezels : gezond voor je darmen en tegen constipatie
Meer vezels eten : gezond voor je darmen
en tegen constipatie
Door
onze Westerse eetgewoontes veel vlees, witbrood, suiker en weinig groenten en
fruit- hebben veel mensen last van constipatie (te
harde en te weinig stoelgang; ook wel obstipatie
genoemd). De neveneffecten van deze harde stoelgang zijn de alomgekende aambeien(hemorroïden). Uit een onderzoek blijkt
dat de helft van de Amerikanen van 50 jaar hier last van hebben.
Andere
onderzoeken wijzen erop dat door een vezelarm dieet mensen gemakkelijker darmuitstulpingen (en soms polypen) krijgen
die op termijn aanleiding kunnen geven tot ontstekingen (diverticulitis). en de voorbode kunnen zijn van
ernstiger aandoeningen in het verteringsstelsel zoals kanker.
Een
vezelrijk dieet zou helpen om je cholesterol en je risico op ouderdomsdiabetes
te verlagen, hoewel dit nog niet onomstotelijk is bewezen. Het gaat meestal om
beperkte en kortetermijn-onderzoeken.
Bij
voldoende vezelinname zal je spijsvertering
vlotter verlopen (bij overschakeling: na een aanpassingsperiode), en
het helpt je om langer een verzadigd
gevoel te hebben, zodat je minder snel terug honger hebt. (om je gewicht beter
op peil te houden).
Twee soorten vezels:
onoplosbare :
Het
zijn vooral de zemelen (bvb.de
schilletjes van de tarwekorrel) van de
meeste granen en ook devezels van de meeste groenten die onoplosbaar zijn en zorgen voor een
goede transit en meteen een soort van kuisploeg vormen voor de darmen.
oplosbare:
De
oplosbare komen voor in fruit en sommige
groenten. Door hun oplosbaarheid zorgen zij voor voldoende massa maar worden zij eveneens gebruikt door de (goede) darmbacteriën
als voedsel en kunnen ze aanleiding geven
tot gasvorming voor personen die daar gevoelig voor zijn.
Vezels voor een vlotte stoelgang:
Het
eten van zemelen bevordert de stoelgang en helpt tegen constipatie. Door meer vezels vergroot dehoeveelheid ontlasting en wordt die zachter. Men kan
vaker naar de WC en men hoeft minder tepersen. De aanbeveling is om 30 tot 40
gram vezel per dag met je voedsel in te nemen. Tarwezemelen werken het beste, gevolgd
door vezel uit groenten, bonen, erwten, aardappelen, nootjes en fruit. Volkorenbrood(zowel volkorengist als
volkorendesem) is de beste manier om tarwezemelen te eten. (Nooit zemelen apart
en droog eten, ze kunnen een prop vormen die je darmen verstopt!) Echt
volkorenbrood bevat ongeveer 7 gram
voedingsvezel per 100 gram.
Het
eten van andere voedingsstoffen en het drinken van meer vloeistof tegen
constipatie zijn onbewezen. De zogezegde heilzame werking voor de darmtransit
van Activia en Yakult is eveneens twijfelachtig.
Bij overschakeling naar een vezelrijk
dieet:
Start
met één soort vezel per keer. Bvb.
volkorenbrood. De oplosbare vezels zoals in fruit en sommige groenten kunnen
makkelijker aanleiding geven tot gasvorming en zelfs darmkrampen. Het beste is
om je aanvankelijk te beperken tot de onoplosbare. Wanneer je last hebt bij het
eten van een bepaalde groente of fruitsoort , laat deze eenvoudig weg uit je
dieet en kies een andere; er is keuze genoeg. Stel zo jeeigen en persoonlijk vezelrijk dieet samen.
Aan de weldaden van groene thee wordt in de reclame veel
aandacht besteed. Maar hoe gezond is deze thee dan wel?
Zoals gewone zwarte thee is witte en groene thee afkomstig van de bladeren van de camillia sinensis of de Chinese theestruik. Voor de groene worden de
verse bladeren van de theestruik gestoomd,
terwijl de gewone zwarte thee bestaat uit de gedroogde bladeren.
Thee van de Chinese theestruik bevat naast cafeïne (zoals koffie)- soms theïne genoemd-ook
polyfenolen. Deze polyfenolen zijn antioxidanten (flavonoïden). In groene
thee zit evenveel cafeïne als in zwarte maar de polyfenolen zijn in groene in
de meerderheid.
De polyfenolen uit groene thee krijgen allerhande goede
eigenschappen toegewezen, waaronder:
-
preventie van huid-, maag-, en borstkanker -
verbeteren van de alertheid en concentratie -
hulp bij gewichtsverlies -
daling van de cholesterol -
bescherming van de huid tegen zonnebrand -
bescherming tegen hartinfarct
Maar wat zegt de wetenschap?
-
Onderzoeken in het laboratorium suggereren dat groene
thee kanker voorkomt en een ontstane
kanker kan afremmen. Bij onderzoeken op personen echter zijn er geen eensluidende resultaten gevonden. -
Er is vastgesteld dat groene thee de alertheid van personen verhoogt. Dit is waarschijnlijk door de
aanwezige cafeïne. -
Voor gewichtverlies, verlaging van de cholesterol,
bescherming tegen zonnebrand en hartinfarct zijn er tot op heden geen sluitende bewijzen gevonden.
Dus geniet van een lekker kopje
thee. Het maakt niet uit of het groene, witte of zwarte is. Door de cafeïne is
het een opkikker zoals koffie. Maar verwacht er verder niet meer van. Twee
koppen thee bevatten evenveel cafeïne als één kop koffie. En overdaad schaadt
hier ook.