Kaasflan met spekreepjes en erwtensaus
Ingrediënten voor 4 personen
4 eieren 250 g verse kaas (halfvet) 20 g kaas 2 sneetjes spek (gerookt) 15 g boter (roomboter) peper nootmuskaat 150 g erwtjes 3 dl vleesbouillon 50 g boter (roomboter) 20 g kervel
4 soufflévormpjes nemen en in elke vorm een beetje lauwe boter gieten.
Hiermee de randen goed insmeren.
Het spek in reepjes snijden en krokant uitbakken.
Verdelen over de potjes.
De eieren losslaan met de verse kaas en de geraspte kaas.
Kruiden met nootmuskaat en peper.
Dit mengsel in de vormpjes lepelen.
De vormpjes gedurende 20 minuten au bain-marie in een op 200 graden voorverwarmde oven plaatsen.
Voor de saus de erwten 5 minuten koken in de bouillon.
De helft van het kookvocht bewaren voor een soep en in de andere helft de boter scheppen. Met de mixer er een gladde puree van maken en op smaak brengen met peper.
De flan op warme borden uitstorten en er wat saus rond lepelen.
Versieren met enkele kervelpluksels.
Aubergines en oesterzwammen met sesamzaad en lekkere stukjes rundvlees
Ingrediënten voor 4 personen
2 aubergines 200 g oesterzwammen 200 g runderfilet (ossenhaas) 4 sjalotten 4 teentjes knoflook 1 stukje gember 3 eetlepels sesamzaadjes olijfolie om te bakken 3 eetlepels rijstwijn 3 eetlepels sojasaus 2 theelepels sambal oelek kaneelpoeder zout 2 theelepels maïszetmeel 1 cl sesamolie
De aubergines wassen en de steelaanzet verwijderen.
De aubergines eerst in de lengte in vieren snijden en daarna in plakjes.
De stelen van de oesterzwammen verwijderen, de hoeden met keukenpapier schoonwrijven en in repen snijden.
Het vlees eerst in dunne plakken en dan in repen snijden.
De sjalotten en de knoflook pellen en de gemberwortel schillen.
De sjalotten in dunne ringen snijden en de knoflook met de gemberwortel fijnhakken.
Een wok of koekenpan verhitten en de sesamzaadjes omscheppend roosteren tot ze beginnen te geuren.
Uit de pan scheppen.
Vervolgens 2 eetlepels olie in de pan verhitten, het vlees roerbakken tot het rondom gekleurd is en uit de pan scheppen.
De aubergines in de resterende olie roerbakken.
De paddestoelen toevoegen en 2-3 minuten meebakken.
De sjalotten, de knoflook en de gemberwortel met het vlees en de sesamzaadjes door het auberginemengsel scheppen.
De rijstwijn, de sojasaus, de sambal en 100 ml water door elkaar roeren en toevoegen.
Alles met wat kaneel en zout op smaak brengen en 3-4 minuten doorwarmen.
De maïzena met een scheutje koud water gladroeren, door de saus roeren en kort laten koken. Proeven en zo nodig verder op smaak brengen.
Met de sesamolie bedruppelen en op tafel zetten.
Ook heerlijk zonder vlees.
Neem dan wat meer paddestoelen of aubergines. |