Ter gelegenheid van het nieuwe schooljaar, legde ik een aantal dagen geleden aan drie belangrijke Retiese onderwijsverantwoordelijken drie vragen voor, die betrekking hebben op hun specifieke functie binnen het basisonderwijs.
Hieronder vindt u het antwoord van directeur Guy Mermans van de Gemeentelijke Basisschool op vraag 3.
--------------------------------------------
3. De vluchtelingencrisis brengt ook vele allochtone kinderen naar hier. Is er al een instroom van vluchtelingenkinderen in GBR te merken? Hoe wordt dat aangepakt?
------------------------------------------
Er is een stijgende evolutie in het aantal inschrijvingen van allochtone kinderen op GBRetie. Momenteel hebben we ongeveer een dertigtal kinderen van allochtone afkomst (ongeveer 6% van de GBRetie-schoolbevolking).
Dat is natuurlijk zeer weinig in vergelijking met onze collega's van bijvoorbeeld Mol en/of Turnhout.
Is er een instroom van vluchtelingenkinderen? Dat is een moeilijke vraag aangezien het niet altijd duidelijk is of het effectief vluchtelingen of gewoon kinderen van allochtone ouders die om bijv. economische redenen verhuisd zijn.
Hoe wordt dit aangepakt? Deze kinderen worden, meestal op basis van hun leeftijd, in de juiste klas/leeftijdsgroep geplaatst. Belangrijkste opdracht is dan om deze kinderen zo snel mogelijk Nederlands te leren. Bij de kleuters gaat dit gewoon door de kleuters te laten spelen met klasgenootjes, in de lagere afdeling is er ondersteuning vanuit het zorgteam. Ervaring leert dat deze kinderen op 2-3 maanden Nederlands kunnen leren en de lessen gewoon kunnen volgen. De aanwezigheid van deze kinderen wordt als een meerwaarde voor onze school ervaren door zowel medeleerlingen als door collega's.
De enige frustratie hieromtrent is het feit dat sommige van deze kinderen van de ene dag op de andere de school/Retie verlaten.
Dit is niet alleen erg voor betrokken kinderen, maar ook voor klasgenootjes en leerkrachten die heel wat tijd en energie in deze leerlingen geïnvesteerd hebben.
Voor meer info over de aanpak/visie verwijs ik graag naar onze website www.gbretie.be , zorg, acties, werking met anderstaligen (http://www.gbretie.be/artikel/werking-met-anderstaligen).
----------------------------
Van harte dank aan Guy Mermans voor zijn medewerking aan deze reeks.
Vanaf maandag kan u op http://blog.seniorennet.be/raspnieuws, de antwoorden vinden van schepen voor onderwijs, Thomas Wynants, op de hem voorgelegde vragen.
-----------------------------
09-09-2015 om 08:36
geschreven door Gust A.
|