Naast het werk in eigen tuin (wisselteelt en rijencultuur of combinatieteelt) boeit mij de permacultuur. Daar doe ik opzoekingen rond en wil ze met jou delen. Het was gisteren zo warm dat er nog wel een paar plantdagen zullen bij komen. Ook voor vandaag zal de warmte toeslaan.
Toen is in de vroege morgen begon wist ik dat er niet veel geplant zou worden. Ik moest immers nog te veel klaar leggen en het gemakkelijkste was het onkruid lichtjes inwerken.
Er waren reeds 3 pompoenen geplant en er was nog plaats voor een vierde. Bij warm weer kan het niet veel kwaad om te planten in vers bewerkte opgewarmde grond.
Eens de grond klaargelegd is, rest nog het planten en het plaatsen van de watergeefpot. In de plantput werp ik wat samangestelde biomest in korrelvorm en ik begiet voldoende. Hier heb ik de pompoenen op 90 cm geplaatst, zo kunnen er nipt 4 staan.
En nu maar hopen op een rijke oogst.
Het plantgoed dat nog zijn beurt moet krijgen zet ik klaar maar dit zal voor de volgende plantdag zijn. Om elf uur was het niet meer te houden van de warmte en het zou pas rond 6u in de namiddag weer een beetje doenbaar zijn.
Dan heb ik niet meer geplant maar de watergeefpotten geplaatst in de minniserre waar ik het dak half open maakte.
Ook bij de zomer pompoentjes plaatste ik watergeefpotten. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Permacultuur in praktijk brengen.
De warme periode van de dag was ideaal voor opzoekingswerk op de PC. Wie er aan denkt 'permacultuur' toe te passen in zijn tuin zit met veel vragen. Een eerste vraag is alvast: 'Hoe start ik daarmee? Ik vond een site die daar een antwoord op geeft door eigen ervaringen mee te delen. Ik geef je de URL van de site en een uittreksel.
http://dezelfvoorzieningsbijbel.blogspot.be/2013/11/een-permacultuurtuin-opstarten.html
Hoe begin je nu aan zo'n permacultuurtuin? Ik zal hieronder alle stappen bespreken die ik doorlopen heb. Je kan deze zowel op een kleine als op een grote tuin toepassen. Mocht je geen tuin hebben, dan kan je altijd beginnen met tuinieren in potten. Dit kan op de vensterbank en het balkon, of in de veranda. Het is altijd nuttig, want je leert ervan en doet ervaring op, en tegelijk levert het je groenten en fruit op!
Stap 1 Maak een plan van de hele tuin, en duid alle planten die er staan, evenals alle bomen en struiken aan. Noteer ook het onkruid dat je ziet, want alle planten vertellen iets over de grond waar ze op staan. Zuring betekent bijvoorbeeld dichtgeslagen grond, brandnetel duidt op stikstof, bereklauw duidt op rijke grond.
Stap 2 Je hebt nu een lijst van alle planten die zich reeds in je tuin bevinden. Nu moet je beslissen welke planten, bomen of struiken je wil behouden, en welke je weg wilt. De planten die je wilt houden hoeven niet op dezelfde plaats te blijven staan. Je kan ze uiteraard verplanten. Verwijder de weg te halen planten, of maai ze (zie stap 4).
Stap 3 Maak nu een plan van hoe je zou willen dat je tuin eruit zag. Geef alle planten, bomen en struiken die je wil hun plaats. Duidt ook de plaats aan voor groentebedden, paden, vijvers, composthoop, kippenren, bijenstal, ...Go wild!
Stap 4 Als je huidige tuin (zoals de mijne drie jaar terug) een wildernis is, dan maai je die wildernis plat. Je doet het elektronisch of met de zeis. Het gemaaide laat je gewoon liggen. Het zal verteren en een goede voedingsbodem vormen. Idealiter begin je er in de herfst aan. Op die manier is het karton (zie volgende stap) verteerd na de winter.
Stap 5 Je gaat nu de gehele oppervlakte met karton bedekken. Je zou de ruimte waar de paden moeten komen kunnen vrijlaten en bijvoorbeeld uitgraven. Ik koos voor het makkelijkste en bedekte ook de paden met karton, en later met compost en daarbovenop hakselhout. Ik had voor mijn tuin een gigantische hoeveelheid karton nodig. Gelukkig zijn heel wat winkels bereid om je hun kartonnen dozen met plezier mee te geven. Fietsenwinkels hebben heel grote stukken karton, handig als het een grote oppervlakte is die je moet bedekken. Op sommige stukken karton zit plakband: die moet je er af halen. Ik legde mijn karton in stukjes en beetjes, want ik moest het telkens tussendoor bij verschillende winkels gaan halen. Ik zorgde ervoor dat het karton niet kon gaan vliegen door er een aantal stenen op te leggen.
Stap 6 De volgende stap is compost laten leveren (tenzij je zelf genoeg compost hebt). Ecowerf (voor Nederland) en Vlaco (voor Vlaanderen) levert erg goedkope compost. Je moet natuurlijk wel leveringskosten betalen. Je moet er ook rekening mee houden dat de compost ergens moet kunnen uitgekapt worden. Compost is goud waard in je tuin. Ik tuinier op leemgrond, en toch ben ik erg blij dat ik alsnog compost heb aangevoerd. Het heeft mijn grond minder zwaar gemaakt. Met de schup en de kruiwagen leg je een goeie dikke laag over het karton heen.
Stap 7 Vervolgens kan je je bedden beginnen opbouwen, evenals je paden. Ik trok de grens tussen pad en bed met grote klinkerstenen die hier nog van de vorige eigenaar lagen. Als er geen stenen voorhanden zijn kan je ook bv gezaagde boomstammetjes gebruiken, of gevlochten wilgentenen. De paden bestrooide ik met hakselhout. Dit was bij ons voorradig omdat we een aantal zieke dennen hadden gekapt en gehakseld. Ecowerf levert eveneens hakselhout!
Stap 8 Normaalgezien ben je hier heel de herfst en misschien ook een deel van de winter mee bezig geweest. Dan is het nu tijd om in je zetel zaden te gaan zitten bestellen. Als je een hele tuin moet opvullen, dan is het best om ook met vrienden te ruilen, of om naar plantenruilmarktjes te gaan. Fruitbomen en struiken kunnen nog in de herfst geplant worden.
Stap 9 In het voorjaar kan je dan beginnen zaaien, poten, planten en stekken. In mijn grote tuin heb ik enorm veel stekjes genomen van salie, lavendel, hyssop en bonekruid en citroenkruid. Allemaal makkelijke planten die meteen de lege plaatsen kunnen opvullen. Een bloemenwei zorgt meteen voor kleur en voor leuke bezoekers: insecten, vlinders, vogels.
Stap 10 Na drie jaar intensief wieden, zaaien, stekken, verplanten, plantjes verzamelen op ruilmarkten... en bij vrienden enzovoort begin ik te merken hoe de tuin begint te "draaien". Er zijn prachtige bloemen overal, die zich makkelijk uitzaaien. Met het teveel aan opgekomen plantjes vul ik leemtes op. Wilde planten komen zich spontaan vestigen in de tuin - niet enkel brandnetel! Elk jaar wordt de tuin mooier, levender en wilder. Elk jaar komen er meer soorten beestjes bij. Het is een fijn stukje natuur aan het worden, waar ik eten uit haal en waar ik van geniet.
Het is een hele boterham die de moeite waard is om eens door te nemen. Dit is een voorbeeld van tewerk gaan. Gelijk welk voorbeeld je volgt, volg het niet slaafs. Durf je eigen gedacht te doen binnen het kader van de principes van de permacultuur. Zo kan je afwijken van strakke lijnen in de tuin. Zorg ervoor om voldoen natuurlijk middelen te hebben om de grond bedekt te houden. Zie http://www.permacultuur.be/algemeen/de-3-ethische-principes-van-permacultuur/
20-05-2014 om 10:20
geschreven door tuinblog d
|